Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Λύση - ανάσα για τους μαθητές της Α' Λυκείου: Πώς γλιτώνουν από το να μείνουν μετεξεταστέοι

Ενα ποσοστό περίπου 15% θα είναι τελικά οι μαθητές της Α ' Λυκείου που θα παραπεμφθούν σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, έπειτα από την τελική ρύθμιση που προώθησε ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο μισό από το 23% όπου είχε υπολογιστεί ο αριθμός των μαθητών που θα έπρεπε να δώσουν ξανά εξετάσεις για να προαχθούν στην Β΄ Λυκείου.

Με βάση την τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, και στην οποία ενσωματώθηκε νομοτεχνική βελτίωση του υφυπουργού, όταν κάποιος μαθητής έχει επιτύχει γενικό βαθμό ίσο ή ανώτερο του δέκα και έχει επιτύχει βαθμό τουλάχιστον οκτώ σε έναν ή δυο κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα» ή «Μαθηματικά» και ταυτόχρονα έχει επιτύχει Μ.Ο. κλάδων ίσο ή ανώτερο του δώδεκα και πέντε δέκατα (12,5), ο οποίος προκύπτει από την προφορική και γραπτή βαθμολογία στους κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα», «Μαθηματικά» και «Φυσικές επιστήμες», τότε δεν παραπέμπεται στους παραπάνω κλάδους μαθημάτων και προάγεται.

Χωρίς τη νέα ρύθμιση το ποσοστό των μετεξεταστέων θα ήταν περίπου 23%. Το 15% θεωρείται ανεκτό στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Δεσμεύσεις Λοβέρδου: Τα σχολεία θα είναι έτοιμα το φθινόπωρο

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε σημερινή του συνέντευξη στον Αντ1. «Εγιναν δύο διορθώσεις» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας «Η μία διόρθωση είναι να προβλέπεται στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα ό,τι προβλέπεται στις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή η συνεκτίμηση στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου μαθημάτων. Επίσης έγινε μια δεύτερη παρέμβαση, τα οκτώ κύρια μαθήματα να έχουν έναν κοινό συντελεστή και αν ο μαθητής έχει μέσο όρο 12,5 σε αυτά αλλά και κανένα μάθημα κάτω από 8, να μπορεί να προβιβαστεί» σημείωσε.

Για τα κενά στα σχολεία με την έναρξη της νέας χρονιάς και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στις ακριτικές περιοχές, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι όταν παρέλαβε το υπουργείο υπήρχε ήδη καθυστέρηση δύο μηνών στις μεταθέσεις και πρόσθεσε ότι ήδη ολοκληρώθηκαν οι μεταθέσεις στους δασκάλους και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι μεταθέσεις στους καθηγητές.

Πρόσθεσε επίσης την εκτίμηση ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει ήδη μια αύξηση αποδοχής των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, αναμένονται λιγότερα προβλήματα ως προς την τοποθέτησή τους.

Σημείωσε ακόμη ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα, όπως το 2003-2004 όταν υφυπουργός ήταν ο Νίκος Γκεσούλης και είχε καταφέρει όλα να είναι στην ώρα τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Διόδια με το χιλιόμετρο από το τέλος του 2015

Οι ιδιωτικοποιήσεις για Εγνατία Οδό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περιφερειακά αεροδρόμια στο επίκεντρο της συνάντησης Χρυσοχοϊδη - Τρόικας
Τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως για Εγνατία Οδό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περιφερειακά αεροδρόμια απασχόλησε την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών στη συνάντηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα, όπως και το θέμα των αναλογικών διοδίων στην Εγνατία, για το οποίο ζητήθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι παραχωρησιούχοι είναι υποχρεωμένοι, βάσει των συμβάσεων, να έχουν έως το τέλος του 2015 αναλογικά διόδια παντού, τα οποία αργότερα μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά. Θα εφαρμόζεται σύστημα το οποίο θα μπορεί να δίνει αναλογική τιμολόγηση, ώστε οι διερχόμενοι να πληρώνουν με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν περάσει οι κοινοπραξίες Zurich Airport (Ελβετία) -J&P ΑΒΑΞ, Athens International Airport (διαχειρίζεται το Ελευθέριος Βενιζέλος), Fraport (Γερμανία) -όμιλος Κοπελούζου, Aeroports De La Cote d’Azur (Γαλλία), Corporacion America (Αργεντινή) -ΜΕΤΚΑ, Vinci (Γαλλία) – Ελλάκτωρ και η επενδυτική εταιρεία Αdvent. Η διαδικασία αναμένεται έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά μετατίθεται, όλα δείχνουν, για φθινόπωρο.

Στην πρώτη ομάδα των αεροδρομίων  ανήκουν τα αυτά της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου. Η δεύτερη ομάδα έχει τις Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Για τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν δηλώσει ενδιαφέρον οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD), οι Ρουμάνοι της Grup Feroviar Roma (GFR) και οι Γάλλοι της Societe Nationale des Chemins de fer Francais (SNCF). Οι Κινέζοι είχαν δηλώσει ενδιαφέρον αλλά θα δείξει αν είναι μόνο θεωρητικό.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ρεύμα με ...προπληρωμένες κάρτες!






    Η ΔΕΗ υιοθετεί σύστημα ανάλογο με αυτό της καρτοκινητής τηλεφωνίας.



Παρελθόν θα αποτελούν σε λίγα χρόνια τα «ρολόγια» της ΔΕΗ με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, που προωθεί ο Διαχειριστής των Δικτύων Διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος στις...επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα εντός του Ιουλίου, πρόκειται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση των πρώτων 160.000 ηλεκτρονικών μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, ύψους 41-42 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστεί με την τοποθέτηση μετρητών σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος, μία επένδυση της τάξης των 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ, που απορρέει από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία επιβάλλει το 80% των καταναλωτών να διαθέτουν έξυπνους μετρητές ως το 2020.

Οι ηλεκτρονικοί ή «έξυπνοι» μετρητές καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ρεύματος και μεταδίδουν την πληροφορία στο ειδικά εξοπλισμένο κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ. Ο καταναλωτής θα παρακολουθεί σε οθόνη στο σπίτι ή στην επιχείρησή του τις καταναλώσεις και τις χρεώσεις και θα τις διαχειρίζεται ανάλογα, μειώνοντας το ενεργειακό του κόστος. Οι «λογαριασμοί έναντι» της ΔΕΗ, που πληρώνονται κάθε δίμηνο θα καταργηθούν, όπως και η τετραμηνιαία καταμέτρηση στο «ρολόι», που σήμερα συνήθως πραγματοποιείται από υπεργολάβους, συνεργαζόμενους με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το σύστημα θα μπορεί να «βλέπει» αμέσως τις βλάβες και ανάλογα να τις επιδιορθώνει, θα μπορεί να ενημερώνει τον καταναλωτή με μηνύματα κ.λπ., καθώς συνδυάζει τηλεπικοινωνιακό και πληροφοριακό δίκτυο.



Με τους έξυπνους μετρητές γίνεται ευκολότερη η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η διαχείριση των τιμολογίων, καθώς οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος οικονομικών πακέτων-προσφορών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας σε ώρες μη αιχμής. Ανοίγει έτσι η δυνατότητα για τα πολυζωνικά τιμολόγια ρεύματος αλλά και για τα έξυπνα δίκτυα διανομής, που αναμένεται να αλλάξουν το προφίλ της αγοράς ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια.

Ηδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση επί της προκήρυξης του διαγωνισμού και μόλις τελειώσουν τα διαδικαστικά ο ΔΕΔΔΗΕ θα δημοσιεύσει τον διαγωνισμό, ο οποίος προβλέπει ότι 14 μήνες μετά την ανάθεση το σύστημα πρέπει να λειτουργεί.

Το πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ



Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον 160.000 μετρητών σε επτά επιλεγμένες περιοχές στο ηπειρωτικό σύστημα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς και τη δημιουργία του Κέντρου Συλλογής και Επεξεργασίας Μετρητικών Δεδομένων. Από το σύνολο, οι 130.000 μετρητές αφορούν μονοφασικές συνδέσεις και οι 30.000 τριφασικές, ενώ το σύστημα μπορεί να επεκταθεί στις 200.000. Το 35,6% των έξυπνων μετρητών ή περίπου 57.000 συσκευές θα εγκατασταθούν σε σπίτια και επιχειρήσεις στον νομό Ξάνθης, το 52,5% ή περίπου 84.000 στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο, το 4,4% ή 7.000 μετρητές στην Αθήνα, το 1,9% ή 3.000 στη Θεσσαλονίκη και το 5,6% ή 9.000 συσκευές στη Λευκάδα. Οσοι μετρητές είναι ήδη εγκατεστημένοι θα αντικατασταθούν και θα συνδεθούν με το νέο σύστημα.

Ο πελάτης στην οθόνη του θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση και την τιμολόγησής της. Η εξαγωγή των δεδομένων θα εκτελείται τουλάχιστον κάθε 24 ώρες.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός web portal, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να βλέπουν τα πρόσφατα και τα ιστορικά δεδομένα χρήσης, καθώς και τα στοιχεία των χρεώσεων. Θα επιτρέπει και προηγμένες λειτουργίας, όπως π.χ. την προπληρωμή και ενδεχομένως την αυτόματη πληρωμή του λογαριασμού στον προμηθευτή, ενώ μέσω κινητών ο πελάτης θα μπορεί να ανταλλάσσει μηνύματα με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον προμηθευτή του.

Ο ανάδοχος του έργου που θα προκύψει από τον διαγωνισμό εκτός από τους μετρητές θα πρέπει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει, για τουλάχιστον πέντε χρόνια, το Κέντρο Τηλεμέτρησης (μαζί με το εφεδρικό του σύστημα), ικανό να υποστηρίξει τουλάχιστον 250.000 ανεξάρτητα σημεία μέτρησης.

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την ανάληψη του έργου ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει θέσει σε λειτουργία το Κέντρο και εντός των επομένων δέκα μηνών να έχει εγκαταστήσει τους μετρητές.

Προπληρωμένες κάρτες ρεύματος και χρονοχρέωση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα μπορεί να υποστηρίξει και τις προπληρωμένες κάρτες ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για κάρτες, σαν της καρτοκινητής τηλεφωνίας, που δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προ-αγοράσει χρόνο χρήσης ρεύματος.

Πρόσφατα, η ΑΗΚ, η αντίστοιχη ΔΕΗ στην Κύπρο, προκήρυξε διαγωνισμό για την τοποθέτηση τέτοιου συστήματος με 3.000 μετρητές. Πρόκειται για σύστημα που χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με συχνή εναλλαγή ενοίκων, σε νοικοκυριά με απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, σε εξοχικά κ.λπ.

Αλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα ένταξης στο σύστημα των Τιμολογίων Χρονοχρέωσης (Time-of-Use) και των Τιμολογίων Κρίσιμης Αιχμής ( Critical Peak Pricing).

Ο εκάστοτε προμηθευτής ηλεκτρισμού θα μπορεί να παρέχει τιμολόγια με ζώνες ή ώρες χρέωσης, υψηλότερες ή χαμηλότερες ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του ρεύματος στη χονδρική αγορά, που ως γνωστόν ανεβαίνει όταν η ζήτηση είναι υψηλή, δηλαδή τις ώρες αιχμής, και υποχωρεί τις υπόλοιπες ώρες. Επίσης θα μπορεί να γίνεται καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα στο δίκτυο κ.λπ.

Στόχος της Ε.Ε. είναι ως το 2020 το 80% των καταναλωτών να διαθέτει έξυπνους μετρητές. Πρόκειται για μία τεράστια αγορά της τάξης των 30 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση 170-180 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών μετρητών σε όλη την Ευρώπη.

Η χώρα που πρώτη εφάρμοσε το νέο σύστημα είναι η Σουηδία, ενώ στην Ιταλία η Enel εγκατάστησε ηλεκτρονικούς μετρητές σε περίπου 36 εκατ. πελάτες στο διάστημα από το 2008 ως το 2011. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
greece-salonika.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

"Mνημόνιο" συνεργασίας ομοσπονδιακής θηροφυλακής με αστυνομία και πυροσβεστική


Ένα νέο όπλο πανελλαδικής εμβέλειας και "πολυχρηστικότητας" προστέθηκε χθες στη δύναμη της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο δημόσιας τάξης, τέθηκαν εθελοντικά στη διάθεση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, περίπου 300 στελέχη της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, που επίσης προσέφεραν στον

κοινό στόχο κι επιδίιωξη σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων, τα περισσότερα από τα οποία μάλιστα 4Χ4 και μοτοσικλετών.

Το μνημόνιο συνεργασίας πήρε υπογραφή παρόντος του υπουργού δημόσιας τάξης Βασίλη Κικίλια, ο οποίος φέρεται να ενθάρρυνε την πρωτοβουλία αυτοδιάθεσης των θηροφυλάκων, η παρουσία των οποίων ειδικά τώρα στην αντιπυρική περίοδο κρίνεται ως ανεκτίμητης αξίας στο κεφάλαιο της δασοπροστασίας.

Το εξίσου ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι εκτός από περιπολίες οι θηροφύλακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλς κοινές δράσεις, καθώς όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ενημέρωσης, θεωρούνται ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι του άρθρου 13 του ΠΚ και ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μπλόκα.



Διαβάστε το σχετικο δελτίο τύπου του υπουργείου

Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια με το Προεδρείο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής

Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια επισκέφθηκε σήμερα (14/07/2014) ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σταθόπουλος και τα μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Στη συνάντηση παρέστη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποδοχής από το Υπουργείο της προσφοράς της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για εθελοντική, υποστηρικτική συνδρομή των Θηροφυλάκων, σε θέματα επιτήρησης-φύλαξης χώρων και πυρασφάλειας κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή με τα περίπου 300 οχήματα που διαθέτει ως στόλο, μεταξύ των οποίων 15 πυροσβεστικά οχήματα, 10 μηχανές και ένα σκάφος ανοικτής θαλάσσης, αναμένεται να ενισχύσει το έργο των περιπολιών του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη περιφέρεια.

Χαιρετίζοντας την προσπάθεια αυτή ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την εθελοντική προσφορά της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, να ενισχύσει με τα μέσα και το έμψυχο δυναμικό της τις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Η προστασία του δασικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας. Και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συμμετέχουμε όλοι. Δεν περισσεύει κανείς. Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ σπουδαία αυτή προσφορά σας».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, εξομοιώνονται ως προς τα καθήκοντά τους και τις αρμοδιότητες τους με τους Θηροφύλακες του Δημοσίου. Είναι άοπλοι, εκπαιδευμένοι και ικανοί να προσφέρουν υπηρεσίες, όχι μόνο στη δίωξη της λαθροθηρίας, αλλά και στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
 bloko.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Rock και Έντεχνη Βραδιά στα Βάγια

Διαβάστε Περισσότερα »

Όλοι Μαζί στα διόδια της Θήβας για τα Νοσοκομεία μας

Όλοι μαζί



Λέμε όχι στη διάλυση  των νοσοκομείων του νομού μας



Συγκέντρωση στα διόδια της Θήβας



Παρασκευή 18 Ιουλίου ώρα 19:00

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση στη Λαμία με θέμα "ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: Η θανάσιμη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολυεθνικών στους




ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: Η θανάσιμη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και των πολυεθνικών στους λαούς



Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: Η θανάσιμη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολυεθνικών στους λαούς», αύριο Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, στις 7:00μμ, στη Λαμία, στην πλατεία Αλέκου Κοντόπουλου (Καράβι).



            Θα μιλήσουν ο Στάθης Ντούρος, Γεωπόνος και Περιφερειακός Σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία»,  η Πόλυ Ράγκου, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους, και ο Γιάννης Μέλλιος, Γεωπόνος και υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα».



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Σχήμα

Blog: http://www.aristeriparemvasistereas.wordpress.com

E-mail: aristeriparemvasistereas@gmail.com

Facebook: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας


Διαβάστε Περισσότερα »

Αναμένεται άνοδος ρεκόρ στις βάσεις -Στα ύψη οι περιζήτητες σχολές -λίστα

Αν και ακόμη τίποτε δεν είναι δεδομένο όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία θα υπάρξει άνοδος των βάσεων και μάλιστα αρκετά μεγάλη στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις εκτιμήσεις θα υπάρξει άνοδος των βάσεων ως και 600 ή και 700 μόρια σε πολυτεχνικές σχολές με υψηλή ζήτηση, ενώ και στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι Οικονομικές σχολές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους χωρίς πτώση ούτε κατά ένα μόριο.

Περισσότερα από 250 μόρια αναμένεται να αυξηθούν και σχολές όπως οι φιλολογικές και οι νομικές.

Ενδεικτικά οι προβλέψεις ανά σχολή:

    Αγγλικής γλώσσας 19.800-20.000
    Γερμανικής γλώσσας 14.500-14.700
    Γεωλογίας 12.450-12.650
    Εκπαίδευσης και Αγωγής 16.000-16.200
    Επικοινωνίας και ΜΜΕ 17.800-18.000
    Ιατρικής 19.150-19.300
    Αρχαιολογίας 12.700-12.900
    Νομικής 18.620-18.820
    Παιδαγωγικό Δ.Ε. 16.400-16.600
    Τοπογράφων 14.850-15.050
    Εφαρμοσμένων Μαθηματικών 15.450-15.650
    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 18.950-19.150
    Πολιτικών Μηχανικών 17.800-18.000
    Λογιστικής 16.550-16.750
    Μαρκετινγκ 14.500-14.700
    Οικονομικής Επιστήμης 15.200-15.450
    Πληροφορικής 10.700-10.900
    Τροφίμων και Διατροφής 11.600-11.800
    Κοινωνιολογίας 11.300-11.500



Διαβάστε Περισσότερα »

Η Βοιωτία στο βάθρο με Ξυδώνα και Βλάχο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2014
Στο Στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων 2014, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014. Τα αποτελέσματα των αθλητών και αθλητριών των Συλλόγων της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βοιωτίας-Εύβοιας που έλαβαν μέρος στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, ήταν τα παρακάτω:


Το Στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας
- 2η στο Έπταθλο Κορασίδων, η Ξυδώνα Νίκη (1998) της ΑΓΕ Βοιωτίας με 4.509 βαθμούς. Οι επιδόσεις της ήταν (15.78 - 1.56 - 11.05 - 26.72 - 5.44 - 35.74 - 2.48.73)
- 3ος στα 200μ Παίδων, ο Βλάχος Βασίλειος (1998) του Πινδάρου Θηβών σε χρόνο 22.78.
- 4η στα 800μ Κορασίδων, η Τζαβέλα Ιωάννα (1999) του Ερμή Σχηματαρίου σε χρόνο 2.22.41.
- 5η στο άλμα Τριπλούν Κορασίδων η Κρεμμύδα Τριανταφυλλιά (1997) του Πινδάρου Θηβών με επίδοση 11.64μ.
- 6η στα 400μ εμπόδια Κορασίδων, η Μπούντρου Μαρία (1997) της Νεάπολης Χαλκίδος σε χρόνο 67.76.
- 7η στα 400μ Κορασίδων, η Σιδέρη Σοφία (1997) του Πινδάρου Θηβών σε χρόνο 59.26.
- 7η στην Σφυροβολία Κορασίδων, η Τσώκου Παναγιώτα (1997) του Ερμή Σχηματαρίου με επίδοση 47.77.
- 8ος στα 3.000μ Παίδων ο Στεφανιώτης Χρήστος (1998) του Πινδάρου Θηβών σε χρόνο 9.14.63.
- 10η στα 100μ Κορασίδων, η Τσοκάνη Ευμορφία (1998) του Ευβοικού ΓΑΣ σε χρόνο 12.70.
- 11ος στα 200μ Παίδων, ο Ευταξίας Κωνσταντίνος (1998) του ΑΚΟ Λιβαδειάς σε χρόνο 23.39.
- 15η στο άλμα σε Μήκος Κορασίδων, η Τσοκάνη Μαρία (1998) του Ευβοικού ΓΑΣ με επίδοση 5.21μ.
- 19ος στο άλμα σε Μήκος Παίδων, ο Πανούσης Βασίλειος (1997) της ΑΓΕ Βοιωτίας με επίδοση 4.84μ.
- Στα 3.000μ Κορασίδων, η Πιπεροπούλου Αιμιλιανή (1998) του Πινδάρου Θηβών, εγκατέλειψε.
- Στα 4Χ100μ των Κορασίδων, η Ομάδα Σκυταλοδρομίας του Πινδάρου Θηβών, εγκατέλειψε.

Απο την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βοιωτίας-Εύβοιας, καλύτερος Σύλλογος στους Παίδες ήταν ο ΓΣ Πίνδαρος Θηβών, και στις Κορασίδες η ΑΓΕ Βοιωτίας.

 eas-segas-viotias-evias
Διαβάστε Περισσότερα »

10.000 ευρώ σε 1.000 νέους για δική τους επιχείρηση

10.000 ευρώ σε 1.000 νέους για δική τους επιχείρηση

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τίτλο «Επιχειρηματικότητα Νέων με έμφαση στην καινοτομία» για την επιδότηση 1.000 άνεργων ηλικίας 18- 35 ετών με 10.000 ευρώ για τη δημιουργία επιχείρησης.

Για να υποβάλλει κάποιος υποψηφιότητα στο πρόγραμμα, στις βασικότερες προϋποθέσεις περιλαμβάνεται να έχει συμμετάσχει στη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης, να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ και να έχει κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η αίτηση, η υπεύθυνη δήλωση και το επιχειρηματικό σχέδιο για την υπαγωγή κατατίθεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά σε ειδική περιοχή της επίσημης ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται αρχικά η συμπλήρωση του ατομικού ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του υποψηφίου. Μετά την καταχώριση της ηλεκτρονικής αίτησης εμφανίζεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης και δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης. Στην περίπτωση που η αίτηση δεν εκτυπωθεί ταυτόχρονα με την υποβολή της, δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησής της από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος μπορεί να ελέγχει την πορεία της (π.χ. αξιολόγηση, προέγκριση κλπ), καταχωρώντας το ατομικό ΑΦΜ και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης.

Το χρηματοδοτικό σχήμα

Κάθε νέος επαγγελματίας που θα μπει στο πρόγραμμα θα πάρει 10.000 ευρώ σε τρεις δόσεις, μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη δράση. Τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις των 3.000 ευρώ η κάθε μία, μετά τη λήξη κάθε εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος ανά εξάμηνο για να διαπιστωθεί η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

Γι’ αυτό το σκοπό ο επαγγελματίας καλείται να παρουσιάσει μία σειρά από τιμολόγια. Από αυτά φαίνεται ότι τα χρήματα που έχει πάρει από το πρόγραμμα τα έχει χρησιμοποιήσει, αποκλειστικά, για να «στήσει» την επιχείρησή του.

Τα τιμολόγια μπορούν να αφορούν δαπάνες όπως: λειτουργικά έξοδα για μίσθωση χώρου, παροχής υπηρεσιών για νομική και λογιστική υποστήριξη, παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.), γραφική ύλη, αποσβέσεις παγίων, ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου καθώς και δαπάνες που αφορούν στο μισθολογικό και μη κόστος.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η αξία των τιμολογίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με το εκάστοτε ποσό της επιχορήγησης, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Προϋποθέσεις ένταξης

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάποιος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

    Είναι άνεργος, με δελτίο ανεργίας σε ισχύ (μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς του στη ΔΟΥ).
    Έχει συμμετάσχει στη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης (πραγματοποιείται στον ΟΑΕΔ).
    Έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ (μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ).
    Έχει ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους-Μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχει δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
    Έχει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
    Σε περίπτωση άνδρα υποψηφίου, έχει εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
    Είναι από 18 έως 35 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.
    Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνει έναρξη μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την προέγκριση της αίτησης του-το αργότερο.
    Στο πρόγραμμα εντάσσονται, επίσης, ατομικές επιχειρήσεις καθώς και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):
    - Ομόρρυθμης Εταιρίας (ΟΕ)
    - Ετερόρρυθμης Εταιρίας (ΕΕ), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
    - Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και
    - Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ)

Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής δεν μπορεί να μεταβληθεί κάτω του 51% σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόγραμμα

1. Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.)

2. Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.

3. Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κλπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.

4. Πλανόδιες επιχειρήσεις.

5. Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κλπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.

6. Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

7. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

8. Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ.

9. Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από Προγράμματα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών κατά το παρελθόν.

10. Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1/1/2005 και μετά.

Μερικά παραδείγματα καινοτομίας αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:

    νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων
    υπηρεσίες με νέες πρώτες ύλες
    χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών
    τα προϊόντα βιοτεχνολογίας
    τεχνολογίες αισθητηρίων
    τα προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη
    νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης
    ψηφιακός χειρισμός προϊόντων
    ηλεκτρονικοί κατάλογοι
    υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπο προϊόντος
    ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης
    παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυμέσων
    εφαρμογή τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης κλπ.

Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
 e-dimosio.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκέντρωση Φαρμάκων στη Μητρόπολη Λιβαδειάς

 


Το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014 και ώρα 10:00 π.μ. – 02:00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Ιερού
Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας θα γίνει συγκέντρωση φαρμάκων, στα πλαίσια του προγράμματος «Όλοι μαζί μπορούμε και στην υγεία», που διοργανώνουν η Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο Καρπενήσι ο Λεβαδειακός με Θέο και Τόμας

Την απόκτηση του Γιώργου Θέου ανακοίνωσε ο Λεβαδειακός, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνεργασία τριετούς διάρκειας.

Ο 23χρονος επιθετικός αποχώρησε πριν λίγο καιρό από το Φωκικό στον οποίον αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν, ενώ έχει περάσει επίσης από Διαγόρα, Καλλονή, Αίαντα Σαλαμίνας και Αγία Παρασκευή.



Ο γεννημένος στις 22/8/1991 μέσος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας τριών χρόνων.

Η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ήταν ο Φωκικός», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην προπόνηση της Δευτέρας ο Σάββας Παντελίδης αφιέρωσε το πρόγραμμα στη φυσική κατάσταση και την τεχνική. Μετά το τέλος της ανακοίνωσε την αποστολή που θα αναχωρήσει για το Καρπενήσι το πρωί της Τρίτης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο νεοαποκτηθείς Θέος και οΤόμας, ο οποίος ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η αποστολή αποτελείται από τους: Πρζιρόφσκι, Στρατηλάτη, Μοσχονά, Τόμας, Γεωργιάδη, Νικολακάκη, Κώτσιο, Μάγκα, Σκέμπη, Ρούμπεν Γκόμες, Κονέ, Μιλοσάβλειφ, Ζίτο, Βούκσεβιτς, Γουέιρντεν, Αποστολόπουλο, Γιάντση, Μαχαίρα, Ορτέγκα, Θέο, Τσιντώτα, Καπό, Βασιλείου.
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Γιώργος Λεκάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδιαφορία των Θηβαίων



Ο Γιώργος Λεκάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδιαφορία των Θηβαίων, όσον αφορά την ιστορία της πόλεώς τους...

Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας...


Στο Ξενοδοχείο "Φιλοξενία", ο Σύλλογος Φροντιστήριον Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, παρουσίασε την ιστοσελίδα του www.amfionthiva.gr
καθώς και την πρώτη του έκδοση, που είναι ο χάρτης της αρχαίας Βοιωτίας, έργο του Γιώργου Λεκάκη.
Σκοπός του συλλόγου είναι η διάσωση και προστασία των αρχαιοτήτων των Θηβών, με πρώτο μέλημα, την ανάδειξη της κλιμακωτής πυραμίδας της πόλεως.
/thiva-nikolas.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Σαν σήμερα το 1945 πραγματοποιείται η πρώτη ατομική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την κωδική ονομασία Trinity, στην έρημο Jornada del Muerto, 200 περίπου μίλια απ' το Λος Άλαμος.

1099 - Α΄ Σταυροφορία: οι Χριστιανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ.

1149 - Εγκαινιάζεται στην Ιερουσαλήμ ο ανακατασκευασμένος Ναός της Αναστάσεως.

1207 - Ο Ιωάννης της Αγγλίας εκδιώκει τους μοναχούς του Κάντερμπερι επειδή υποστήριξαν τον αρχιεπίσκοπο Στέφανο Λάνγκτον.

1240 - Ένα στράτευμα του Νόβγκοροντ υπό την ηγεσία του Αλεξάνδρου Νιέφσκι νικά τους Σουηδούς στη μάχη του Νέβα.

1410 - Μάχη του Γκρούνβαλντ: οι συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νικούν το στρατό του Τευτονικού Τάγματος.

1799 - Κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο, ο Γάλλος λοχαγός Πιέρ Φρανσουά Ξαβιέ Μπουσάρ ανακαλύπτει τη Στήλη της Ροζέττας.

1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.

1906 - Μακεδονικός Αγώνας - Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Τζουμαγιάς. Πλοία του ελληνικού στόλου προβαίνουν σε συστηματική ναρκαλιεία στον όρμο του Δεδέαγατς.

1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία - Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του επαναστατικού κεμαλικού στρατού.

1944 - Β' Π.Π. - Μονάδες του ΕΔΕΣ καταλαμβάνουν την κορυφογραμμή Λούτσα - Κουκούλι - Βελανιδούσα - Αηδόνια.

1965 - Αποστασία: Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός.

1970 - Η Δανία κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών έχοντας επικρατήσει στον τελικό της Ιταλίας με σκορ 2-0.

1974 - Η υπό τον Φαίδωνα Γκιζίκη ελληνική στρατιωτική ηγεσία με αρχισυνωμότη τον ταξίαρχο Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία με απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, που οδηγεί στην ανατροπή του τελευταίου και στον ορισμό του Νίκου Σαμψών ως Προέδρου της Κύπρου.

2008 - Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ πλήττει τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ γίνεται αισθητός και στην Κύπρο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Tσουχτερός ο λογαριασμός 4 στους 10 πληρώνουν φόρο 1.432 ευρώ

Ρεκόρ υποβολής φορολογικών δηλώσεων σημειώθηκε χθες, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι κατέθεσαν χθες τις δηλώσεις τους ενώ οι σχεδόν 100.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους , δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν από τις φορολογικές αρχές.

Εάν κριθούν εκπρόθεσμες, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και δεν θα γίνουν δεκτές οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, κ.λ.π. με αποτέλεσμα να χάνουν και την έκπτωση των 2.100 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί, ή φορολογούνται ως μισθωτοί.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι όσοι από τους πολίτες έχουν καταθέσει κανονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις και είναι υπόχρεοι σε επιπλέον φόρο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν τα εξής:

    2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,37 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.432 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

    1.108.862 είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 293,2 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 264 ευρώ.

    2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχερός ο καιρός με καταιγίδες και... χαλάζι

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα και αύριο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους άνεμους προβλέπονται σήμερα στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Αναλυτικότερα

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένηση αναμένεται τη νύχτα από τα δυτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Στερεά και τις Σποράδες. Εξασθένηση αναμένεται το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αρχικά αίθριος. Το μεσημέρι θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στις βορειότερες Κυκλάδες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές η καταιγίδες.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Στα νότια γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες ισχυρές κατά τόπους κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση αναμένεται το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο, Τετάρτη
Καιρός: στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τις βραδινές ώρες όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χωρά αρχικά αίθριος καιρός αλλά στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Διαβάστε Περισσότερα »

Λέμε πλέον και το λάδι... λαδάκι λόγω κρίσης




    Μεγάλη πτώση στην κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα.




Πτωτική πορεία παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση ελαιόλαδου τα τελευταία χρόνια, με ήπιους όμως ρυθμούς, καθώς ο περιορισμός του... διαθέσιμου εισοδήματος έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε περικοπή δαπανών ακόμα και για βασικά είδη διατροφής.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ, η οποία εξετάζει την εγχώρια αγορά παραγωγής & τυποποίησης ελαιολάδου.

Η κατανάλωση την περίοδο 2012/2013 εκτιμάται ότι σταθεροποιήθηκε στους 200.000 τόνους, ενώ την τρέχουσα περίοδο προβλέπεται περαιτέρω κάμψη.

Η μείωση προέρχεται κυρίως από τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν σε μεγάλο βαθμό χύμα ελαιόλαδο.
Επίσης, η κατανάλωση ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας αυξάνεται διαρκώς λόγω της χαμηλότερης τιμολόγησής του, με συνέπεια οι τυποποιητές επώνυμων κωδικών να υφίστανται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις.

Την περίοδο 2012/2013 η εγχώρια παραγωγή εκτιμάται ότι ανέκαμψε, ανερχόμενη στους 357.900 τόνους (+22% από την προηγούμενη περίοδο).
Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2013/2014 θα σημειωθεί μεγάλη πτώση κατά 62%, στους 135.500 τόνους, λόγω κυρίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Σημειώνεται ότι η πτώση σε αρκετές από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεπεράσει το 50%.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα για την εγχώρια αγορά αποτελεί η παράνομη διακίνηση χύμα ελαιόλαδου, λόγω του περιορισμένου βαθμού τυποποίησης (στην Ελλάδα τυποποιείται μόνο το 20% της παραγωγής), με συνέπεια το μερίδιο αγοράς των επώνυμων προϊόντων είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με το μέγιστο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές, εφόσον όμως περιοριστεί η διακίνηση χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών και ενισχυθεί το μερίδιο αγοράς του επώνυμου προϊόντος. Η ανοδική πορεία των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα».

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 110 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2012 σημείωσε ήπια υποχώρηση κατά 4%, στα 409,77 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 28,17 εκατ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 7%, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν κάμψη 40%, σε 3,56 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκε σε 8,6%, ενώ αντιθέτως το περιθώριο ΚΠΦ μειώθηκε σε 0,4%.

Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε οριακά στο 1,1 προς 1. Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στους 3 μήνες ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε σε 0,9%.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζουν όλα στο ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις -Ποιοι απαλλάσσονται

Ετοιμο είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου οικονομικών που προβλέπει την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για περίπου 400.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό τζίρο.

Εαν το σχέδιο αυτό περάσει από την έγκριση της τρόικας, ένας στους δύο επιτηδευματίες , δηλαδή το 52% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.

Όπως προβλέπει η πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης θα εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθάριστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό κυμαίνεται μεταξύ 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την πρόταση είναι οι μικρές απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι θα έχει το Δημόσιο. Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.

Από 1η Ιανουαρίου 2015 η εφαρμογή του μέτρου

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχεδίου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ.

    Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Σημειώνεται ότι η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.

    Διευκολύνεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής, η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση.

    Όταν το ποσό της έκπτωσης ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.

Επίσης με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα εξής:

     μπορεί να ορίζεται μεγαλύτερη ή μικρότερη φορολογική περίοδος η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μηνός, ούτε μεγαλύτερη του ενός έτους για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ,

    β) μπορεί να χορηγείται διαφορετική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, ή παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης αυτής και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων καθώς και διαφορετική προθεσμία καταβολής του φόρου. Η απόφαση παράτασης υπογράφεται το αργότερο μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας και ισχύει από τον χρόνο υπογραφής.

Εκπτώσεις και διακανονισμοί

    Η έκπτωση του φόρου ενεργείται με βάση τις υποβαλλόμενες δηλώσεις ΦΠΑ, υπόκειται σε τελικό διακανονισμό σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου, εφόσον:

    Η έκπτωση αυτή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από εκείνη που είχε δικαίωμα να ενεργήσει ο υποκείμενος στον φόρο.

    Μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων ΦΠΑ έγιναν μεταβολές που δεν είχαν ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό του ποσού των εκπτώσεων, ιδίως στην περίπτωση έκπτωσης στο τίμημα ή ακύρωσης αγορών.

    Δεν ενεργείται διακανονισμός σε περιπτώσεις καταστροφής, απώλειας ή κλοπής που αποδεικνύονται ή δικαιολογούνται, καθώς και σε περιπτώσεις χορήγησης δώρων μέχρις αξίας 10 ευρώ και δειγμάτων τα οποία διατίθενται για τον σκοπό της επιχείρησης.

Πιο απλές γίνονται οι διαδικασίες υποβολής

    Δήλωση ΦΠΑ δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής.

    Οταν ο υποκείμενος στον φόρο διακόπτει οριστικά τις εργασίες της επιχείρησής του και μεταφέρει εκτός χώρας την οικονομική του δραστηριότητα, υποχρεούται να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

    Εφημεριδοπώλες μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση πενταετίας.

    Η διαφορά φόρου που προκύπτει στη δήλωση ΦΠΑ, αν είναι θετική και άνω των 30 ευρώ, καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι 30 ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη περίοδο και αν είναι αρνητική μεταφέρεται για έκπτωση ή επιστρέφεται, κατά περίπτωση. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση και με την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ, ο υποκείμενος στον φόρο μπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε 2 άτοκες ισόποσες δόσεις.

    Ο υποκείμενος στον φόρο, ο οποίος ενεργεί αποκλειστικά πράξεις για τις οποίες δεν του παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, τα νομικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται στον φόρο καθώς και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λαμβάνουν αγαθά ή υπηρεσίες για τις οποίες είναι υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ μόνο για τις φορολογικές περιόδους κατά τις οποίες πραγματοποιούν τις ως άνω φορολογητέες πράξεις.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ