Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Αστυνομικοί έλεγχοι στη Στερεά


Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς των Αστυνομικών Τμημάτων Θήβας, Λαμίας και Ερέτριας Ευβοίας, του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. στη Χαλκίδα και των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. στη Λαμία και τη Χαλκίδα, συνολικά δεκατρία άτομα, για διάφορα αδικήματα.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:

Δύο ανήλικοι ROMA, για κλοπή κοσμήματος από ηλικιωμένη στη Λαμία.

Αλλοδαπός, για απόπειρα κλοπής από Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο στη Χαλκίδα.

Τέσσερις (τρεις στη Χαλκίδα και ένας στην Ερέτρια Ευβοίας), για παραβάσεις του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης.

Τρεις (ένας στη Λαμία, ένας στη Θήβα και ένας στη Δάφνη Βοιωτίας, για υγειονομικές παραβάσεις.

Δύο αλλοδαποί στη Λαμία, διότι όπως διαπιστώθηκε στερούνταν εγγράφων που νομιμοποιούν την παραμονή του στην Ελληνική Επικράτεια.

Αλλοδαπός στη Λιβαδειά, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βραδιά Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Σαράντι

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Σαραντίου <<ΠΟΣΕΙΔΩΝ>> την Παρασκευή 25 Ιουλίου
Και ώρα 9.30μμ σας προσκαλεί στην καλοκαιρινή του εκδήλωση στο λιμάνι με αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη.
Η χορωδία Κυριακίου με χορευτικό,προβολή και σκετσάκια θα μας ταξιδέψει σε νοσταλγικά χρόνια
Ενώ ή ζωντανή ορχήστρα θα μας διασκεδάσει μέχρι
Αργά το βράδυ!!
Σας περιμένουμε
Διαβάστε Περισσότερα »

Εφορίες: 4.000 κατασχετήρια ανά ημέρα




    Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν τις οφειλές τους αλλά ακόμα και να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.



Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής «όμηροι» της Εφορίας είναι... 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ηλεκτρονική «επιδρομή» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο έχουν εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες οι εφορίες, με αποτέλεσμα να εκδίδονται ακόμη και 4.000 κατασχετήρια ανά ημέρα.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Πάνω από 6 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι πάνω από τα 67 δισ. ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Φωκίδα-Πυροβόλησαν και σκότωσαν 58χρονο πατέρα τεσσάρων παιδιών

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Φωκίδας η άγρια δολοφονία ενός 58χρονου κτηνοτρόφου, πατέρα τεσσάρων παιδιών.

.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστου/ων δράστη/ων ανθρωποκτονίας 58χρονου ημεδαπού, σε αγροτική περιοχή του Γαλαξιδιού Φωκίδας.

Ειδικότερα, σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Άμφισσας, που ενημερώθηκαν από συγγενικό πρόσωπο του θανόντα, μετέβησαν στην ανωτέρω περιοχή και βρήκαν τον 58χρονο νεκρό, σε ύπτια θέση, πλησίον Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του και στάνης που διατηρούσε στην περιοχή, φέροντας δύο οπές στο σώμα του από πυροβόλο όπλο.

Από τους αστυνομικούς εξερευνήθηκε ο χώρος του εγκλήματος, ενώ παράλληλα παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής της σορού του θανόντα.

Τις αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διεξάγει το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας.

Διαβάστε Περισσότερα »

20 Ιουλίου 1974: 40 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο..



  • Ένα χρονικό στην πλέον πρόσφατη τραγωδία του ελληνισμού
  • Φωτογραφίες και αναμνήσεις που “στοιχειώνουν” ακόμα εκατοντάδες οικογένειες...


20 Ιουλίου 1974 – 20 Ιουλίου 2014: Πέρασαν κιόλας 40 χρόνια...
 Ο τρομακτικός, οξύς ήχος από τις σειρήνες πολέμου ήχησε στις 05.30 της 20ης Ιουλίου του 1974 διακόπτοντας τα... όνειρα των κατοίκων της Κύπρου και βυθίζοντας τους στον πιο σκληρό εφιάλτη. Η τουρκική εισβολή με το κωδικό όνομα «Αττίλας» είχε μόλις ξεκινήσει και οι αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις ήταν μόνο η αρχή ενός δύσκολου και αιματηρού ταξιδιού με τελικό προορισμό τον πόνο και την αιματοχυσία.

Περίπου σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν και την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.

Παρότι η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», ώστε να επανέλθει η συνταγματική τάξη μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, όλοι γνώριζαν ότι η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική και εξαιρετικά ωμή.

Τα «σμήνη» των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών είχαν μαυρίσει τον ουρανό της Κύπρου, οι επιδρομές των στρατιωτών είχαν βάψει με αίμα τους δρόμους της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ οι εισβολείς δολοφονούσαν εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπων, εκτόνωναν τα αρρωστημένα σεξουαλικά τους ένστικτα σε δεκάδες γυναίκες και εκτελούσαν χιλιάδες στρατιωτών.

Η φονική απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη «ειρηνευτική επιχείρηση» -όπως τη χαρακτήρισε η Τουρκία- να πραγματοποιείται στις 14 Αγυούστου, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 έχασαν τη ζωή τους και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Όλα αυτά, υπό την απόλυτη αδράνεια της ελληνικής πλευράς, η οποία ουσιαστικά παρατηρούσε αμήχανα το μακελειό στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία καλούσε σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού», η Τουρκία παρέμεινε στη μεγαλόνησο, συνεχίζοντας τις φονικές επιδρομές της...

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την μαύρη ημέρα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της ενωμένης Κύπρου και ακόμα και σήμερα, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, να βρίσκεται στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των λεγόμενων εορτασμών για την εισβολή του Αττίλα.

Την ίδια ώρα και παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μία Κύπρο ανεξάρτητη και αδέσμευτη, το ζήτημα παραμένει άλυτο με την κυπριακή τραγωδία να σκοτεινιάζει ακόμα τα πρόσωπα όσων... περιμένουν ακόμα τους αγνοούμενους τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΗΒΩΝ & ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ



Τις πύλες της αλλά και την αγκαλιά της έχει ανοίξει από τις 5 Ιουλίου 2014, η Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στον Παρνασσό, υποδεχόμενη τους λιλιπούτειους φίλους της, που υπομονετικά το πρωί της 5ης Ιουλίου με τις βαλίτσες τους ανά χείρας επιβιβάσθηκαν στα λεωφορεία (από Σχηματάρι, Θήβα, Αλίαρτο και Λιβαδειά) και ανηφόρισαν στην αγαπημένη τους κατασκήνωση, όπου φιλοξενήθηκαν για 12 ημέρες. Άλλοι για δεύτερη, τρίτη, ή και περισσότερες φορές και κάποιοι για πρώτη φορά ξεκίνησαν από όλες τις περιοχές της επαρχίας μας και πέρασαν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης μαζί με τους παλιούς αλλά και τους καινούριους φίλους τους, που γνώρισαν εκεί στην ελατόφυτη βουνοπλαγιά του Παρνασσού με την πετρόκτιστη πολιτεία της, ακριβώς κάτω από την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ στη Δαύλεια.

Αφού πέρασαν 12 ημέρες στην κατασκήνωση τα μικρά αγόρια του Δημοτικού αναχώρησαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου ενώ τη θέση τους στην κατασκήνωση, την Τετάρτη 16 Ιουλίου, πήραν τα αγόρια του Γυμνασίου-Λυκείου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα κορίτσια του Δημοτικού, κατόπιν τα κορίτσια Γυμνασίου-Λυκείου και τέλος οι φοιτητές.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της κατασκηνωτικής περιόδου κοντά στα παιδιά βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος εργάζεται ακατάπαυστα για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των κατασκηνώσεων, σε συνεργασία με τα στελέχη, ώστε οι κατασκηνώσεις μας να παρέχουν στα παιδιά ημέρες ξεγνοιασιάς, ψυχαγωγίας και ξεκούρασης, που τόσο έχουν ανάγκη αλλά και πνευματικά βιώματα μέσα από την πίστη και την παράδοσή μας καθώς και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, δημιουργίας φιλίας με τα άλλα παιδιά και επαφής με τη φύση.

Να σημειωθεί ότι φέτος η Κατασκήνωση συμπληρώνει 43 χρόνια ζωής και λειτουργίας, έχοντας φιλοξενήσει χιλιάδες παιδιά, εντός και εκτός της Μητροπόλεώς μας εντός και εκτός Ελλάδος, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη της μέσα στις καρδιές και στις ζωές όλων των παιδιών και των στελεχών που έζησαν εκεί. Ευχόμεθα και ευελπιστούμε να συνεχίζει για πολλά χρόνια να δέχεται και να φιλοξενεί όσο περισσότερα παιδιά γίνεται.
Διαβάστε Περισσότερα »

Από τον Αύγουστο η μηνιαία παρακράτηση φόρου...



... για συνταξιούχους με δυο συντάξεις...
Από τον επόμενο μήνα  ξεκινά η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις. Πρόκειται για ...
1.146.089 άτομα σε σύνολο περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχων.

Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νόμου 4172/2013 του υπουργείου Οικονομικών και εφαρμόζονται ήδη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.

Ο φόρος παραμένει σταθερός, δεν αυξάνεται, αλλάζει όμως ο τρόπος πληρωμής. Με το νέο σύστημα, τα ασφαλιστικά Ταμεία παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης προσαρμόζεται, ώστε ο συνταξιούχος να μην οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Στο εξής, η μόνη επαφή των συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, με την Εφορία θα είναι η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, όμως η εφαρμογή του μέτρου επιφέρει αναπροσαρμογές στο καθαρό ποσό της σύνταξης, με μικρές αυξήσεις ή μειώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, 399.231 συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 750 ευρώ, θα δουν τη μηνιαία σύνταξη τους να αυξάνεται κατά 15 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 750 ευρώ, θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση της παρακράτησης του φόρου, η οποία θα κυμαίνεται από 30 έως 40 ευρώ ανά μήνα. Για το 70% των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής η αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν, ότι πρόκειται για «λογιστικού χαρακτήρα» μεταβολές που δεν αυξάνουν την φορολογική επιβάρυνση και αντίθετα δημιουργούν όφελος για τους συνταξιούχους που κερδίζουν την έκπτωση του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου.

Κι' αυτό γιατί με το νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να κερδίζει την έκπτωση που παρέχεται για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.

«Οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ όπως δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού», αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Με την πληρωμή συντάξεων του Αυγούστου», συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας, ολοκληρώνεται ο κύκλος του οργανωτικού εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Ήδη, με το πρώτο βήμα, κανένας συνταξιούχος δεν χρειάστηκε να περάσει το κατώφλι του ασφαλιστικού του Ταμείου. Σήμερα, με το δεύτερο βήμα, δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει το κατώφλι της εφορίας».

Η επέκταση του μέτρου και για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις κατέστη δυνατή, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», του υπουργείου Εργασίας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).

Το σύστημα «Ήλιος», δίνει τη δυνατότητα της παρακολούθησης του αριθμού των συνταξιούχων και των συντάξεων που λαμβάνει ο καθένας.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, έχει παραδώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) το αρχείο των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2013 για 2,8 εκατ. συνταξιούχους από το Δημόσιο και 69 άλλους φορείς και τομείς κοινωνικής ασφάλισης συνολικού ύψους 28,2 δις ευρώ.

Για πρώτη φορά από εφέτος οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν χρειάστηκαν βεβαιώσεις αποδοχών οι οποίες είχαν δοθεί προτυπωμένες στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσω του συστήματος Taxis.

ΑΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 20 Ιουλίου 1969 οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντγουιν Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

911 - Ο Ρόλλο της Νορμανδίας πολιορκεί την πόλη Σαρτρ στη Γαλλία.

1054 - Οριστικοποιείται το Σχίσμα μεταξύ της Ορθοδόξου και της παπικής εκκλησίας.

1715 – Τουρκοκρατία: Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ναύπλιο από τους Ενετούς.

1792 – Τουρκοκρατία: Ο Λάμπρος Τζαβέλας και άλλοι 16 Σουλιώτες πέφτουν ηρωικά, ενώ αμύνονται στα στενά της Κιάφας κατά των Τούρκων.

1810 - Ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αποτυχία των Τούρκων να καταλάβουν το Βασιλάδι.

1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία της Γλαρέντζας Ο Βρετανός ναύαρχος Κόχραν και ο φιλέλλην Τόμας καταναυμαχούν στη Γλαρέντζα τέσσερα αιγυπτιακά πολεμικά.

1828 - Πεθαίνει στις φυλακές της Βιέννης ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο γενικός αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1903 - Το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη γνωστή επανάσταση του Ηλί-ντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.

1920 - Το ελληνικό Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ καταπλέει στον όρμο της Μηδείας. Απογευματινές ώρες επιβιβάστηκε ο Βασιλεύς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α΄.

1942 - Το ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό παραλαμβάνει το αντιτορπιλικό Ανδρίας Ι στο Νιούκαστλ της Αγγλίας.

1944 - Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ.

1969 - Οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντγουιν Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

1971 - Αθήνα - Δικτατορία: Το υπουργείο Εξωτερικών αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της "Καθημερινής" Ελένη Βλάχου.

1974 - Πρωινές ώρες αρχίζει η αποβατική Επιχείρηση Αττίλας Ι, που θα αποτελέσει το προγεφύρωμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και που θα ολοκληρωθεί ένα μήνα μετά με τη φάση Αττίλας ΙΙ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Τα κριτήρια σε εισόδημα και ακίνητη περιουσία



Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η οποία θα είναι διάρκειας 6 μηνών και στόχος είναι να υλοποιηθεί σε 13 δήμους της χώρας, ειδικότερα έναν δήμο ανά περιφέρεια.


Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά κριτήρια. Η οικονομική ενίσχυση θα είναι:


•200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο που έχει ετήσιο εισόδημα έως 2.400 ευρώ
• ως 400 ευρώ για 4μελή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 4.800 ευρώ.

Για οικογένειες ανέργων που έχουν ενήλικα παιδιά η μηνιαία οικονομική ενίσχυση θα είναι έως 400 ευρώ για 4μελή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ.

Βασικός στόχος, όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας στο MEGA είναι η οικονομική ενίσχυση κάθε μήνα όσων ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.

"Μέχρι τέλους του μήνα θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά την υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επιτέλους εκσυγχρονίζουμε και στην Ελλάδα το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ό,τι γίνεται δηλαδή στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό πιστεύω ότι η αλλαγή αυτή είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση της χώρας μας" δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια η υπουργική απόφαση προβλέπει και κριτήρια ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα το κριτήριο θα είναι 90.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία, και θα αυξάνεται ανά 15.000 ευρώ ανά άτομο.

Για παράδειγμα, για οικογένεια 2 ατόμων θα είναι 105.000 ευρώ για οικογένεια με 1 παιδί 120.000 ευρώ και για οικογένεια με 2 παιδιά 130.000 ευρώ.

Megatv


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία, ΚΤΕΛ και τρόλεϊ

Σε νέες βάσεις τα δρομολόγια Τραμ, ΗΣΑΠ και Μετρό – Ανταποκρίσεις με τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ – Κλείνουν οι σταθμοί ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων
Σε δραστικές αλλαγές του συγκοινωνιακού χάρτη της χώρας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, σε μια προσπάθεια να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση του κέντρου της Αθήνας αλλά και παράλληλα να καταστούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ημερησία, οι ειδικοί επιστήμονες-συνεργάτες του υπουργείου έχουν εκπονήσει και καταθέσει αναλυτική μελέτη η οποία προβλέπει την εκ βάθρων αλλαγή της δομής των αστικών συγκοινωνιών και πρωτίστως τη συνεργασία μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ προκειμένου να μην επιβαρύνεται το κέντρο της Αθήνας από την είσοδο τόσο των μέσων μαζικής μεταφοράς όσο και των υπεραστικών λεωφορείων.

Η σχετική μελέτη προβλέπει συνοπτικά την μετατροπή των μεγαλύτερων σταθμών του Μετρό, οι οποίοι έχουν επαρκείς χώρους στάθμευσης, να μετατραπούν σε «κυκλοφοριακούς κόμβους» που θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Στις εισηγήσεις των ειδικών μεταξύ άλλων προτείνεται η ένταξη των ΚΤΕΛ Αττικής στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στόχος είναι η συνεργασία των δύο μέσων ώστε τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ να πάψουν να εκτελούν μακρινά δρομολόγια όπως π.χ. στην Αρτέμιδα και να περιοριστούν στο στενότερο δίκτυο της Αθήνας. Από την πλευρά τους τα ΚΤΕΛ θα εκτελούν όλες τις μακρινές διαδρομές και θα σταματήσουν να εισέρχονται στο κέντρο της πόλης χρησιμοποιώντας σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό με βασικόν αυτό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Παράλληλα η δημιουργία ενός νέου ενοποιημένου σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα θα οδηγήσει σε βελτίωση της κυκλοφορίας σε βασικές οδικές αρτηρίες καθώς θα κλείσουν αμέσως οι σημερινοί υφιστάμενοι σταθμοί των υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό και στην οδό Λιοσίων. Ο νέος κεντρικός σταθμός του Ελαιώνα θα συνδέεται με το Μετρό, κατά τρόπο ώστε οι επιβάτες των ΚΤΕΛ να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης είτε στο αεροδρόμιο, είτε στο λιμάνι του Πειραιά όπως φυσικά και στο κέντρο της Αθήνας.

Πέραν όλων αυτών των αλλαγών επέρχεται και ο εκσυγχρονισμός του κλειστού μονοπωλίου των ΚΤΕΛ. Την προηγούμενη εβδομάδα συστάθηκε σε σώμα η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ) προκειμένου να αναλάβει τη δημοπράτηση των υπεραστικών δρομολογίων. Η Αρχή θα αναθέτει, θα ελέγχει ή και θα διακόπτει τις συμβάσεις, εάν αυτές παραβιάζονται.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου θα παίξουν οι περιφέρειες που θα εισηγούνται στη νέα ρυθμιστική αρχή τον καθορισμό των γραμμών, τη χορήγηση αποκλειστικών δικαιωμάτων, τη χορήγηση αποζημίωσης, ενώ θα μπορούν να αναθέτουν απευθείας μεταφορικό έργο, σε περιπτώσεις που αυτό είναι πολύ μικρό, όπως σε μεμονωμένα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Επίσης, θα κληθούν να εποπτεύουν τους φορείς που εκτελούν μεταφορικό έργο.

Η επιτροπή θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου η απελευθέρωση των επιβατικών οδικών μεταφορών να γίνει πριν από το 2019 οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί από την Ε.Ε.

Οι φορείς να επιλέγουν ελεύθερα την εταιρική μορφή οργάνωσης των σχετικών επιχειρήσεων με την πρόθεση να δημιουργηθούν οικονομικά βιώσιμα εταιρικά σχήματα. Σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, ωστόσο, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που ζητήθηκε ως ετήσια επιδότηση χαρακτηρίστηκε υψηλό και η ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών (ΡΑΕΜ) που δημιουργήθηκε θα καθορίζει τις γραμμές του δικτύου των δημόσιων υπεραστικών μεταφορών που θα επιδοτούνται. Αλλά και το ποσό με το οποίο θα επιχορηγούνται. Η ΡΑΕΜ θα έχει επίσης την αρμοδιότητα για την ένταξη των υφιστάμενων γραμμών σε τρεις κατηγορίες με γεωγραφικά αλλά και οικονομικά κριτήρια.

Οι τρεις κατηγορίες θα είναι οι εξής:

1. Άγονες και επιδοτούμενες από το κράτος γραμμές, με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

2. Γραμμές χωρίς κρατική επιδότηση και με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης. Θα συνδέουν τις δημοτικές ενότητες με τα κέντρα Καλλικρατικών δήμων και στη συνέχεια με τα κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων.

3. Πλήρως απελευθερωμένες γραμμές χωρίς δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης στις οποίες η τιμολογιακή πολιτική θα ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Πρόκειται για διαπεριφερειακές συνδέσεις μεταξύ των αστικών ή περιφερειακών κέντρων καθώς και για συνδέσεις αστικών κέντρων με λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ. εξαιρουμένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στις άγονες και στις γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των δύο πρώτων κατηγοριών η ανάθεση έργου θα γίνεται με διαγωνισμό, ενώ θα μπορεί να γίνει και απευθείας αν η μέση ετήσια αξία της σύμβασης είναι κάτω του 1 εκατ. ευρώ ή αφορά εκτέλεση του μεταφορικού έργου που δεν υπερβαίνει τα 300.000 χιλιόμετρα.

Οι άδειες θα ισχύουν για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε ενώ θα προβλέπεται πλαφόν στα κόμιστρα.

 Ημερησία
Διαβάστε Περισσότερα »

Άστατος ο καιρός και σήμερα Κυριακή


Λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε σήμερα Κυριακή. Τις πρώτες πρωινές ώρες βροχές ή καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν στις Σποράδες, με σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 20 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 22 έως 32 στη Δυτική Ελλάδα, από 22 έως 34 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 22 έως 32 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι και τοπικά μέτριοι.
Λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι.

Λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα εκδηλωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στην Κεντρική Μακεδονία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 18 έως 34 βαθμούς Κέλσιου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια πρόσκαιρα 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά
Ανέμου: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στην Κρήτη θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. στη Νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς Κέλσιου
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ