Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Οικογένεια δολοφόνων

Ακόμη πιο ανατριχιαστική γίνεται η υπόθεση της δολοφονίας του 39χρονου στο Άστρος Κυνουρίας από τον ίδιο του τον πατέρα, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Ο παιδοκτόνος τον σκότωσε με καραμπίνα και στη συνέχεια έβαλε το πτώμα του σε όχημα σε ερημική τοποθεσία και το έκαψε. Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, συμμετοχή στον φόνο είχε ολόκληρη η οικογένεια του θύτη (και του θύματος)...


Το πτώμα ανευρέθηκε από την πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης του οχήματος


Ο δράστης, 75 ετών, μετά τη σύλληψή του ομολόγησε και κατά την εξέτασή του περιέγραψε με λεπτομέρειες την ανθρωποκτονία, ισχυριζόμενος ότι προέβη στο έγκλημα για οικογενειακές διαφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος του ζητούσε συνέχεια χρηματικά ποσά.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπρησμό, ψευδορκία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.


Επιπλέον, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα η 67χρονη μητέρα του θύματος, ο 71χρονος θείος του (αδελφός του πατέρα), η 70χρονη θεία του άτυχου άνδρα (σύζυγος του 71χρονου) και ο 53χρονος γαμπρός του 39χρονου (σύζυγος της αδελφής του θύματος).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ναυπλίου. Σε βάρος του δράστη πατέρα σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπρησμό, ψευδορκία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Οι υπόλοιποι τέσσερεις συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση και κατηγορούνται ως συνεργοί.











Το χρονικό

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 15.8.2014 το μεσημέρι, στο Άστρος Αρκαδίας, στην αυλή της πατρικής οικίας του θύματος, ο 75χρονος, έπειτα από φραστικό επεισόδιο με τον 39χρονο γιο του, τον πυροβόλησε τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο (δίκαννο, το οποίο κατείχε νόμιμα), με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του 71χρονου, τοποθέτησαν το πτώμα του 39χρονου στο εσωτερικό οχήματος ιδιοκτησίας του, αφαίρεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας του και μετέβησαν σε ερημική περιοχή, όπου και προκάλεσαν πυρκαγιά στο αυτοκίνητο, προκειμένου να εξαφανιστούν ίχνη και ενοχοποιητικά στοιχεία. Από την περιοχή τούς παρέλαβε ο 53χρονος και τους μετέφερε πίσω στο σπίτι του δράστη.

Παράλληλα, η 67χρονη και η 70χρονη προέβησαν στον λεπτομερή καθαρισμό της αυλής της οικίας, με σκοπό επίσης να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος. Για την εμπλοκή τους αυτή, οι συγγενείς συμπεριελήφθησαν στη σχετική δικογραφία.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το όπλο του εγκλήματος, ένας κάλυκας, ρούχα τα οποία έφεραν ίχνη αίματος, καθώς και οι προαναφερόμενες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες ήταν θαμμένες στον κήπο της οικίας του δράστη.zougla.gr









Διαβάστε Περισσότερα »

Πάνε με σχεδία ποδηλατώντας, στην Γαύδο, για την ΦΛΟΓΑ και τα παιδιά με καρκίνο

Οι αθλητές του  ΆΘΛΟΥ 1.000 Μιλίων για την ''Φλόγα'', το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, είναι ήδη στο νερό και με την φουσκωτή  <<σχεδία>>  τους θα πάνε, ποδηλατώντας, από την Πελοπόννησο στην Κρήτη και στην Γαύδο!!!!
Η φωτογραφία αυτή που βλέπετε τραβήχτηκε λίγο πριν ξεκινήσει ο διάπλους το πρωί της Κυριακής στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο μας πληροφορεί η ιστοσελίδα της ομάδας  ''ΑΘΛΟΣ''στο Facebook!!
Τα πράγματα στη θάλασσα είναι πολύ δύσκολα με τα μποφόρ να δυναμώνουν κάθε ώρα όλο και περισσότερο, γράφουν...
Δραμαμίνες, δυνατοί άνεμοι, αναποδιές, φουσκωθαλασσιά, προβλήματα με τον εξοπλισμό και η πρωτόγνωρη δοκιμασία σε στενό χρονικό περιθώριο είναι σε εξέλιξη-προσθέτουν.
Δεν παραλείπουν ωστόσο να στείλουν προς όλους εμάς και το ΜΗΝΥΜΑ της αποστολής τους:<<Στέλνουμε sms FLOGA ή ΦΛΟΓΑ στο 54234 κόστους  μόλις 1 € +23% ΦΠΑ  που πάει στα παιδιά με καρκίνο>>!

Κι αυτό καθώς με την φανέλα της ΦΛΟΓΑΣ, του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασία,ο αεικίνητος αθλητής Αθανάσιος Τσάκλας,αλλιώς  γνωστός ως «Ο ξυπόλυτος μαραθωνοδρόμος» ή «Ο άνθρωπος που διέσχισε 15 χώρες σε 30 ημέρες με ένα ποδάλατο»,  μαζί με τους συνδιοργανωτές του «Άθλου» , Απόστολο Τσάκλα και Ελένη Λυγερού,  έχουν αρχίσει από τις 10 Αυγούστου τον αγώνα τους και συνεχίζουν εναν ΑΘΛΟ για να ενισχύσουν τα προγράμματα της Φλόγας: Τον Ξενωνα, την νοσηλεία κατ οίκον, την φιλοξενία , τα σεμινάρια, την κοινωνική φροντίδα... Και το κάνουν μιλώντας για την ΦΛΟΓΑ και ζητώντας μας να στείλουμε έστω ΕΝΑ SMS!
Ξεκίνησαν από ένα καφενείο στο Ορμένιο, πέρασαν από την Αλεξανδρούπολη, την Θεσσαλονίκη, ανέβηκαν με πεζοπορία/ορειβασία στην κορυφή του Ολύμπου, περάσαν τις Θερμοπύλες, έφθασαν στον Μαραθώνα όπου έκαναν την κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου, σταμάτησαν στο Καλλιμάρμαρο, πέρασαν τον Ισθμό, τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου και συνεχίζουν....Με ποδήλατο, με πεζοπορία, τρέχοντας, με ορειβασία, με ποδηλατοκίνηση σε  φουσκωτή σχεδία, αλλά πάντα με χαμόγελο στέλνουν  από το Ορμένιο  μέχρι την Γαύδο ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής για τα παιδιά με καρκίνο με τον ΑΘΛΟ των 1.000 μιλίων...

Ελάχιστος ύπνος,  μεγάλες θερμοκρασίες

Με ελάχιστο ύπνο, προβλήματα, κούραση, μεγάλες θερμοκρασίες, ατυχίες αλλά πάντα με την χαρά της προσφοράς και χαμογελαστοί  όταν τους σταματούν στους ενδιάμεσους σταθμούς , σε πόλεις και χωριά και τους χαιρετούν!Να πως περιγράφουν οι φίλοι της ομάδας υποστήριξης - στην τελευταία ανάρτησή τους στο Facebook- - την άφιξη της ομάδας του ΑΘΛΟΥ των 1000 ΜΙΛΙΩΝ στη Αθήνα:
<<Ένα πολύ δύσκολο 24ωρο για όλη την ομάδα λόγο της γενικότερης κούρασης των τελευταίων ημερών και της αφόρητης ζέστης που επικρατεί τις τελευταίες ήμερες!!

Μεγάλη η σωματική καταπόνηση και η νύστα αλλά εμείς δεν σταματάμε!!

Είμαστε καθ οδόν αυτή την ώρα για το λιμάνι της Πούντας στην Λακωνία απ' όπου θα ξεκινήσει αύριο το βράδυ ο Διάπλους (πρώτα ο καιρός) για το Καστέλι της Κρήτης και στη συνέχεια απ τη Χώρα Σφακιών για την Γαύδο!!(Σ.Σ.ο διάπλους από την  Πελοπόννησο ως τη νήσο Γαύδο,θα γίνει επάνω σε πλωτή φουσκωτή σχεδία (Shuttle Bike) με ποδηλατοκίνηση).

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική ομάδα Διάσωσης για την βοήθεια να φτάσουμε με ασφάλεια και σήμερα στον στόχο μας!!

Ευχαριστούμε τους φίλους που μας συνόδευσαν καθ όλη τη διάρκεια και της σημερινής ταλαιπωρίας μας!!

Κι τέλος ένα τεράστιο Ευχαριστώ στην Ομάδα Υποστήριξης του ΆΘΛΟΥ που έχει δοκιμάσει τα όρια της γι ακόμα μια μέρα!!

Στέλνουμε μηνύματα -μηνύματα -μηνύματα!!!

Την λέξη ΦΛΟΓΑ ή FLOGA Στο 54234 και 1€ +23% ΦΠΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ>>.

Ετσι συνέχισαν όλη την διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης της  διαδρομής του Κλασσικού Μαραθώνιου :Με ενέσεις και πάγο για τον πόνο στο  γόνατο, ύπνο στο πόδι  για λίγο,αγωνία για τον καιρό...

Στείλτε SMS τώρα!

Η αποστολή των  SMS που οι αθλητές του  « Άθλου» μας ζητούν να στείλουμε ( μέχρι και τις 18 Αυγούστου), νοηματοδοτεί και  την φιλανθρωπική διάσταση της στάσης των διοργανωτών που είναι η ενίσχυση της Φλόγας και η διάδοση του πολυετούς έργου του φορέα αυτού των Γονιών Π\παιδιών με καρκίνο. Αυτοί τρέχουν και από μας ζητούν πολύ απλά  να στέλνουμε SMS με την λέξη ΦΛΟΓΑ ή FLOGA στο 54234. Κοστίζει μόλις 1 ευρώ (συν 0,23 για ΦΠΑ) και σώζει ζωές.  .

Η ''Φλόγα'', είναι εθελοντικός σύλλογος γονιών που τα παιδιά τους ήρθαν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Η Φλόγα ιδρύθηκε το 1982 από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο και σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Η Φλόγα είναι δίπλα στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο.Ας στείλουμε το  SMS τώρα!

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι καιρό θα έχουμε σύμφωνα με τα μερομήνια;

Τα “μερομήνια” αμφισβητούνται από την μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Τι καιρός λοιπόν προβλέπεται για το φθινόπωρο του 2014 και το χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 σύμφωνα με τα μερομήνια:

Σεπτέμβρης 2014

Ο Σεπτέμβρης φαίνεται πως θα κυλήσει δυναμικά αφού από της αρχές του κιόλας γύρο στης 5 με 8 θα έχουμε κακοκαιρίες με βροχές οι οποίες αρχικά θα εστιάσουν στα δυτικά τμήματα αλλά και αισθητή ψύχρα. Στης 13 με 19 θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις , βόρειους ανέμους και ψυχρές μέρες. Σιγά σιγά από της 20 του μήνα και μετά οι κακοκαιρίες θα περιοριστούν στα δυτικά κ θα σταματήσουν. Γύρο στης 25 και έπειτα θα έχουμε βελτιωμένο καιρό πλέον με μόνη ίσως εξαίρεση τη ψύχρα και την υγρασία που θα επικρατεί αυτές της μέρες μέχρι και τέλος.

Οκτώβριος 2014

Ο μήνας Οκτώβριος αρχικά τις πρώτες μέρες φαίνεται να ξεκινάει γενικά ήπιος. Γύρο όμως στης 13 με 15 του μήνα αναμένονται βροχοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Στις 17 με 20 του μήνα αναμένεται κακοκαιρία με αρκετά έντονες βροχοπτώσεις στα νότια και τα δυτικά κυρίως τμήματα. Γρήγορα όμως μετά της 20 περίπου του μήνα αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών με της βροχές να περιορίζονται όλο και πιο πολύ στα δυτικότερα τμήματα και σταδιακά να σταματούν. Το υπόλοιπο του μήνα μέχρι και το τέλος του θα κυλήσει ήρεμο χωρίς βροχές αλλά με ψύχρα.

Νοέμβριος 2014

Ο μήνας Νοέμβριος φαίνεται να ξεκινάει καλός στις αρχές του μήνα με ηλιόλουστες ημέρες καθώς και με θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Από της 14 και μετά όμως αναμένεται κάποια πτώση της θερμοκρασίας μαζί με βροχές οι οποίες δεν θα είναι έντονες. Γύρο στης 18 τώρα αναμένουμε κάποιες κακοκαιρίες με αρκετές βροχές και καταιγίδες ερχόμενες από τα νότια , μαζί με νοτιάδες και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Μέχρι σχεδόν το τέλος του μήνα Νοεμβρίου κάπου στης 25 θα έχουμε κάποιες κακοκαιρίες ερχόμενες πάλι από τα νότια με νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Δεκέμβριος 2014

Ο μήνας Δεκέμβρης φαίνεται να ξεκινάει αρχικά μέχρι και της 10 του μήνα με καλές καιρικές συνθήκες , χωρίς βέβαια αυτές τις ημέρες να λείπει και το κρύο. Από τα μέσα τώρα του μήνα γύρο στις 15 αναμένουμε κάποιες κακοκαιρίες, που θα επηρεάσουν πρώτα τα δυτικά και μετέπειτα τα υπόλοιπα τμήματα με ισχυρές βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά της Αττικής. Έτσι θα πορευθεί ο καιρός μέχρι και της 20 περίπου του μήνα. Στις 21 με 22 θα έχουμε μέρες με βελτιωμένο καιρό δηλαδή λίγες νεφώσεις κατά περιόδους και ήλιο. Από τις 24 περίπου μέχρι και το τέλος του μήνα θα επικρατήσει γενικά νεφελώδεις καιρός με κρύο και ψιλόβροχο.

Ιανουάριος 2015

Ο Ιανουάριος του 2015 φαίνεται ότι θα ξεκινήσει αρχικά σε νορμάλ πλαίσια αλλά ύστερα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γύρο στις 5 με 7 του μήνα κάποιες βροχοπτώσεις που δεν θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα. 12 με 13 περίπου του μήνα φαίνεται ότι θα είναι γενικά καλές μέρες καιρικά αλλά δεν θα κρατήσουν για πολύ. Από 16 με 19 (+,- , 1 η 2 μέρες ) φαίνεται ότι ο Ιανουάριος θα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις αφού αναμένουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα με πολύ κρύο αλλά και χιόνια μέχρι και τα πεδινά. 16 με 19 λοιπόν αναμένουμε μεταβολή του καιρικού σκηνικού από τα δυτικά πρώτα με, κρύο ,βροχές και καταιγίδες που πιθανών να δημιουργήσουν προβλήματα. Στις 20 με 23 του μήνα αναμένουμε χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις μέχρι και το κέντρο της Αθήνας. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα. 25 με 28 περίπου του μήνα θα έχουμε παγωνιές αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες συνέχιση χιονοπτώσεων στα βόρεια ορεινά όπου και θα έχουν έντονο χαρακτήρα κατά περιόδους. Αρκετό κρύο και κάποια διαστήματα χιονοπτώσεων θα έχουμε και στην Αθήνα αυτές τις ημέρες. Μετά της 28 με 29 του μήνα μέχρι τέλος ο καιρός θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης αλλά με αρκετό κρύο.

Φεβρουάριος 2015

Με άστατο καιρό μπαίνει και ο μήνας Φεβρουάριος από τις αρχές του κιόλας, με αρκετό κρύο χιόνια στα ορεινά αλλά και στα πεδινά της Αττικής. Γύρο στις 5 με 8 του μήνα αναμένεται να κορυφωθεί η κακοκαιρία που αναμένουμε στις αρχές. Ύστερα από της 10 με 13 του μήνα και έπειτα σιγά, σιγά ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση με τα χιόνια να εξασθενούν και να ανεβαίνουν υψόμετρο στα βόρεια ορεινά τμήματα. Μετά θα συνεχιστούν κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις στην Αττική. Γενικά από της 15 έως και της 20 περίπου του μήνα ο καιρός θα κυλήσει με αρκετές βροχές, ψυχρές μέρες και κάποια χιόνια στα ορεινά. Δεν θα λείψουν βέβαια και τα πολύ μικρά διαστήματα βελτίωσης ιδιαίτερα προς της 18 με 19 του μήνα. Μετά της 20 και για το υπόλοιπο του μήνα αναμένουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και εμφανή βελτίωση του καιρού με καλές σχετικά ημέρες.

Μάρτιος 2015

Ο Μάρτιος θα ξεκινήσει αρχικά με βροχοπτώσεις που θα εστιάζουν κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού ενώ στα υπόλοιπα θα έχουμε και διαστήματα βελτιωμένου καιρού. Γύρο στις 15 του μήνα αναμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις δυτικές και βόρειες περιοχές της Αττικής, μετέπειτα περίπου στις 19 του μηνός αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν και στα κεντρικά και νότια τμήματα δίνοντας έντονες βροχοπτώσεις η και καταιγίδες. Τώρα μετά τις 20 του μήνα βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση με τις βροχές να εξασθενούν και να σταματάνε μέχρι και το τέλος του μήνα Μάρτη.

Απρίλιος 2015

Ο Απρίλης θα ξεκινήσει γενικά με καλές καιρικές συνθήκες ήλιος και πιθανότατα διαστήματα με συννεφιά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μέχρι και της 13 περίπου του μήνα. Ύστερα από της 15 και έπειτα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο αυτό το διάστημα ενώ από της 20 και μετά αναμένεται περιορισμός των φαινομένων στα δυτικά και βόρεια και σταδιακή εξασθένηση τους. Στις 24 περίπου μέχρι και το τέλος του μήνα ο καιρός θα κυλήσει καλός με ηλιόλουστες και ζεστές μέρες

Μάιος 2015

Ο μήνας Μάιος θα ξεκινήσει καλός με ηλιόλουστες ημέρες μέχρι και της 15 περίπου του μήνα. Από της 16 με 17 κάποιες αστάθειες θα δώσουν σύντομες μπόρες κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού, τοπικά τα φαινόμενα ίσως έχουν έντονο χαρακτήρα. Από της 25 και έπειτα ο καιρός θα κυλήσει καλός χωρίς κάποιο ιδιαίτερο μετεωρολογικό ενδιαφέρον.

Ιούνιος 2015

Ο μήνας Ιούνιος θα κυλήσει πολύ ζεστός με ημέρες που θα έχει καύσωνα ιδιαίτερα το διάστημα από της 16 με 18 του μήνα και μετά μέχρι και το τέλος του, φαίνεται ότι θα έχει αρκετές ζεστές ημέρες. Στα μέσα του μήνα βέβαια θα έχουμε κάποια μελτέμια που θα κάνουν πιο υποφερτή τη θερμοκρασία στα ανατολικά τμήματα του νομού αλλά όχι στα δυτικά και νότια. Κάποιες καταιγίδες θα έχουμε λόγο αστάθειας το διάστημα 16 με 18 του μήνα στα ορεινά τμήματα της Αττικής.

Ιούλιος 2015

Πολύ ζεστός θα κυλήσει και ο μήνας Ιούλιος , ιδιαίτερα στα μέσα του μήνα θα μας κάνει και καύσωνες . Κάποιες καταιγίδες η μπόρες λόγο αστάθειας ίσως σημειωθούν στα γύρο ορεινά το διάστημα 17 με 20 του μήνα. Στα τέλη του όμως αναμένεται να δροσίσει λίγο.

merominia.blogspot.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Πετσοκόβουν τις επικουρικές συντάξεις -Νέες μειώσεις μέχρι και 3% από το φθινόπωρο

Περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι αναμένεται να δουν νέες μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν και στο 3%, προκειμένου να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα που εμφανίζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Παρά τις περικοπές της τάξεως του 5,2% -που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα- το ΕΤΕΑ εμφανίζει έλλειμμα 274 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, το Ταμείο δεν μπορεί να λάβει ενίσχυση από τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και εφόσον τα έσοδα δεν επαρκούν θα γίνονται αυτόματες περικοπές στις συντάξεις. Η ρήτρα ενεργοποιείται αυτόματα και η αναπροσαρμογή των συντάξεων γίνεται κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει δημιουργήσει «ατομική μερίδα» για τον κάθε ασφαλισμένο, ώστε το ύψος των επικουρικών συντάξεων να είναι ανάλογο με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ενώ ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις εισφορές που έχουν συγκεντρωθεί στην ατομική του μερίδα.


Διαβάστε Περισσότερα »

"Έσβησε" 58χρονος σε γαμήλια δεξίωση στη Θήβα



 

Σε γαμήλιο γλέντι στη Θήβα άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα στις 2.00 ένας 58χρονος από την Αθήνα.


Σύμφωνα με το ΑΤ Θηβών, ο 58χρονος προσκεκλημένος στο γάμο, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης σε ξενοδοχείο της περιοχής κι ενώ χόρευε αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε να καθίσει.
Τα συμπτώματα της αδιαθεσίας εντάθηκαν και ο 58χρονος έχασε τις αισθήσεις του.
Άμεσα ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του στο νοσοκομείο Θηβών.
Οι γιατροί του νοσοκομείου απλά διαπίστωσαν το θάνατο του 58χρονου που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Με το νέο περιστατικό αιφνίδιου θανάτου ασχολείται το ΑΤ Θηβών.
lamiastar.gr
 
Διαβάστε Περισσότερα »

"Βόμβα" ΔΝΤ: Να αναλάβουν εισπρακτικές εταιρείες τις οφειλές προς τα Ταμεία!



Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στα έσοδα των Ταμείων, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας να αναθέσει σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες την ενημέρωση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία , σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής".


Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου...αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του απαιτούμενου μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τα ασφαλιστικά Ταμεία, έχουν μεταβιβαστεί στο κέντρο είσπραξης οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ, που και ειναι ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ενταχθει σε ρύθμιση.
Συνολικά, αφορούν 210.260 οφειλέτες.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", το κέντρο στέλνει δύο ειδοποιήσεις και εφόσον ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί σε 20 μέρες, αξιολογείται το προφίλ του και, αν κριθεί εισπρακτέα η οφειλή, ξεκινά η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Δαμάστα...


Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή - Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
Πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη από χθες το βράδυ, όταν εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Δαμάστας στη Λαμία.

Η φωτιά ξέσπασε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, πάνω από...
το πρατήριο του Χαλβαντζή και προς τη Μονή Δαμάστας.

Οι φλόγες με τη βοήθεια του δυνατού ανέμου πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στο σημείο έφτασαν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις: 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες και 7 άτομα πεζοπόρο.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, αφού κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά και να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη και η πυρκαγιά, που είναι ορατή σχεδόν από όλη τη Λαμία είναι σε εξέλιξη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1945 η Ινδονησία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία. Πρώτος Πρόεδρος της χώρας ο Σουκάρνο.

1949 - Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βιτσίου, απωθώντας τα τελευταία υπολείμματα κομμουνιστών ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού προς την Αλβανία. Τερματίζεται ουσιαστικά ο Εμφύλιος Πόλεμος που άρχισε το 1946.

1950 - Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, και ενώ ο Νικόλαος Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.

1957 - Αρχίζει η λειτουργία της ηλεκτρικής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Κηφισιάς.

1960 - Η Γκαμπόν ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.

1961 - Η Υγειονομική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιτρέπει την κυκλοφορία του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

1969 - 400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.

1969 - Στις ΗΠΑ, 248 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν το ο τυφώνας Camille πλήττει την πολιτεία του Μιζούρι. Οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

1970 - Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7.

1972 - Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει τον αποκλεισμό της Ροδεσίας από τους 20ούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, μετά την πίεση των κρατών που απειλούν με μποϊκοτάζ.

1979 - Στην Ουκρανία, δύο σοβιετικά αεροσκάφη συγκρούονται και 156 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1988 - Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία Μοχάμαντ ουλ- Χακ και ο Αμερικανός πρεσβευτής, Άρνολντ Ράφελ, χάνουν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροπλάνο που επέβαιναν, αμέσως μετά την απογείωσή του.

1990 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καταδικάζοντας τις πολιτικές διώξεις του παρελθόντος, υπογράφει διάταγμα με το οποίο αποδόθηκε και πάλι η σοβιετική ιθαγένεια στον εξόριστο συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν.

1992 - Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει μειωθεί στους 764 από τις 20.000 που είχαν καταγραφεί το 1974.

1996 - Η Ρουθ Πέρις εκλέγεται πρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αφρικανικής χώρας.

1998 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του.

1999 - Σεισμός 7,4 Ρίχτερ πλήττει την βορειοδυτική Τουρκία και σκοτώνει 17.000 άτομα και τραυματίζει 44.000.

2005 - Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παγίδα θανάτου το στηθαίο στο δρόμο Διστόμου -Παραλίας




Δεν είναι κακοτεχνία, αλλά εγκληματική παράλειψη, είναι παγίδα θανάτου! Αν ''φύγει'' αυτοκίνητο αντί να σωθεί,θα καρφωθεί στο στηθαίο που εξέχει σαν τεράστιο καρφί!Ποιος είναι αρμόδιος για την άφεση του παλαιού στηθαίου σε στροφή της οδού Διστόμου -Παραλίας Διστόμου (Άσπρα Σπίτια), μετά την τοποθέτηση του καινούργιου;Ο κανονισμός λέει ότι τα στηθαία πρέπει να κατασκευαζονται με τα άκρα να κατεβαίνουν ομαλά ( να σβήνουν'') προς το έδαφος, για να μην ''καρφώνονται'' τυχόν εκτρεπόμενα της κυκλοφορίας αυτοκίνητα ( δείτε το νέο στηθαίο) Αυτό ισχύει και για τα αντικατασταθέντα, φυσικά! Δεν τα αφήνουμε στην άκρη του ρήθρου, μετατρέποντας τα σε παγίδες, σε δολοφόνους!Ετσι είναι εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες!
 Ποιος έφτιαξε το έργο;
 Ποιος το παρέλαβε;
Ποιός είναι αρμόδιος για την απομάκρυνση του παλαιού στηθαίου;
ΔΕΝ ΤΟ ΈΧΕΙ ΔΕΊ ΚΑΝΈΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΌ ΤΗΣ ΕΛΑΣ;ΚΑΝΈΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ,ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΣ,ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ;ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ;


Διαβάστε Περισσότερα »

Βαριές καμπάνες για τα ανασφάλιστα ΙΧ -Πρόστιμα, αφαίρεση άδειας και διπλώματος, ακόμη και φυλάκιση

Βαριές καμπάνες περιμένει τους 800.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα οποία κυκλοφορούν στο δρόμο αλλά δεν έχουν ασφάλεια. Σε πρώτη φάση θα λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών ειδοποιητήρια μέσω των οποίων θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα, τα οποία αν δεν καταβάλλουν, όπως και αν δεν πληρώσουν τα ασφάλιστρά τους, θα τους επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις.

Οσοι από τους  800.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων παρακούσουν κινδύνεουν με βαριές κυρώσεις, όπως:  

    Αφαίρεση πινακίδων
    Αφαίρεση άδειας ικανότητας του οδηγού
    Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες
    Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος
    Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής
    Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
    Ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες

Το 14% των οχημάτων κυκλοφορούν στους δρόμους ανασφάλιστα

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτρης Ζορμπάς, σε συνέντευξη Τύπου  που είχε παραχωρήσει, τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν μειωθεί με αφορμή τη νέα νομοθεσία και δεν ξεπερνούν τις 600.000. Σύμφωνα με τον ίδιο στο παρελθόν είχαν φθάσει ακόμη και το 1,5 εκατ. Ενώ από τους ελέγχους της Αστυνομίας διαπιστώνεται ότι το 14% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι ανασφάλιστα.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου  300.000 άνθρωποι με το προηγούμενο καθεστώς γυρνούσαν από εταιρεία σε εταιρεία, χωρίς να πληρώνουν εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της νομοθεσίας επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο.

Αλλάζουν τα πάντα και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια

Πέραν των αλλαγών στα πρόστιμα και στις κυρώσεις, αλλαγές επέρχονται και στη σύναψη των συμβολαίων ασφάλειας και στις υποχρεώσεις που γεννώνται από αυτές.

Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

    Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας. Δηλαδή, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.
    Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Μάλιστα, δια νόμου απαγορεύεται, πλέον, να παραδίδουν οι ασφαλιστικές στους ασφαλισμένους τα συμβόλαια, εάν οι τελευταία δεν έχουν πρώτα πληρώσει το ασφάλιστρο.
    Καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης, Πλέον, το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης θα είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
    Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.



Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγή στην χορήγηση του επιδόματος ανεργίας -Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από τον ΟΑΕΔ δείχνουν ότι μόλις 1 στους 12 άνεργους παίρνει επίδομα ανεργίας.

Έτσι προσανατολίζεται στην χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης για να μπορούν να το παίρνουν περισσότεροι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι τα εξής:

    Μείωση απαιτούμενων ενσήμων στην ανεργία
    50-60 ένσημα κατ΄ έτος για δύο έτη από 80 που είναι σήμερα
    Αλλαγή προϋποθέσεων για χορήγηση επιδόματος 200€/μήνα σε μακροχρόνια άνεργους
    Σύνδεση της διάρκειας χορήγησης του επιδόματος με τον χρόνο προϋπηρεσίας των εργαζομένων δ
    Με 5 χρόνια εργασίας να λαμβάνονται τα ¾ επιδόματος
    Με 10 χρόνια εργασίας να λαμβάνεται ολόκληρο το επίδομα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Σκότωσε και έκαψε τον γιο του - Πως και γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο ο παιδοκτόνος (ΒΙΝΤΕΟ)




Σοκάρει η αποτρόπαια δολοφονία του 39χρονου, που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του στην κοίτη του Τάνου ποταμού στο Άστρος Κυνουρίας, με δράστη τον πατέρα του.

Ο 75χρονος παιδοκτόνος μετά από έναν οικογενειακό καυγά πυροβόλησε και σκότωσε τον 39χρονο γιο του και στη συνέχεια τον μετέφερε με το αυτοκίνητο του θύματος δίπλα στην χωματερή του Άστρους, μέσα στον ξεροπόταμο και έβαλε φωτιά προσπαθώντας να σβήσει τα ίχνη.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε το enikos.gr από το δελτίο του Star:




Έδερνε τους γονείς του για να τους πάρει τη σύνταξη...

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου υπήρξε διαπληκτισμός πατέρα και γιού μέσα στο σπίτι τους όπως συνέβαινε κάθε φορά που ο 39χρονος έφτανε στο πατρικό του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thetoc.gr χειροδικούσε κατά του πατέρα του και της μητέρας του στην προσπάθεια να αποσπάσει χρήματα.

Ανήμερα της Παναγίας έφτασε και πάλι στο σπίτι των γονιών του. Υπήρξε και νέος καυγάς. Τότε ο 75χρονος πατέρας πήρε το κυνηγητικό όπλο και πυροβόλησε το γιό του στην αυλή του σπιτιού τους.

Μετέφερε το πτώμα στο αυτοκίνητο του αφού είχε πρώτα βγάλει τις πινακίδες. Οδήγησε μέχρι την περιοχή Τάνος Ποταμός όπου και έβαλε φωτιά στο όχημα.

Οι πρώτοι που βρήκαν το μακάβριο εύρημα ήταν οι πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν για φωτιά στην περιοχή. Οταν κατάσβεσαν τη φωτιά βρήκαν και το απανθρακωμένο σώμα του 39χρονου.

Απο τον αυτοκίνητο οι αστυνομκοί αναζήτησαν τον ιδιοκτήτη του και κατέληξαν στον πατέρα του 39 χρονου και την τρομερή αποκάλυψη.

Ο 72χρονος δράστης έχει συλληφθεί και κρατείται στο τμήμα ασφαλείας της Τρίπολης.

Η αστυνομία εκτιμά ότι υπήρξε συνέργεια ενδεχομένως και της μητέρας του θύματος αλλά και άλλων συγγενικών προσώπων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δροσίζει από σήμερα

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη με τοπικές βροχές ή καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανό στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου περιμένου σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και τοπικά ισχυροί με περαιτέρω ενίσχυση από το μεσημέρι σε σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, όπου τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Βελτίωση από το βράδυ από τα δυτικά.

Άνεμοι: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία 5 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία κατά τόπους θα αυξηθούν κυρίως στα βόρεια όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους έντονα.

Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων 4 με 6 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στη δυτική Κρήτη πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Στα βόρεια τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.


Θερμοκρασία: από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες στα ορεινά. Από το βράδυ βελτίωση.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία μέχρι 6 και πιθανώς πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Με αφανισμό απειλεί τις μειονότητες το χαλιφάτο




    Γεζίντι, Σαμπάκ, Χαλδαίοι, Μανδαίοι, νεστοριανοί, μπαχαϊστές κ.ά., ονόματα όλα τους παράξενα και σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στη Δύση έρχονται πλέον στο προσκήνιο αλλά ως... είδη απειλούμενα με αφανισμό.



Η αιματηρή και γεμάτη θηριωδίες προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (IS) στο δυτικό και βόρειο Ιράκ...έμελλε να φέρει στο φως ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από θρησκεύματα και μειονότητες.

Οι περισσότεροι στη Δύση δεν γνωρίζαμε πως στο Ιράκ εξακολουθούσαν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί, έως ότου πληροφορηθήκαμε την είδηση πως οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη Καρακός, τη μεγαλύτερη αμιγώς χριστιανική πόλη της χώρας. Και οι περισσότεροι φυσικά δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, μέχρι που οι τζιχαντιστές τούς απείλησαν με γενοκτονία τρέποντάς τους σε φυγή και αποκλείοντάς τους στο όρος Σιντζάρ.

Το εξαιρετικά πλούσιο δημογραφικό-θρησκευτικό μωσαϊκό του Ιράκ δεν προκάλεσε την τρέχουσα κρίση, αλλά οπωσδήποτε παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο Ιράκ υπάρχουν τρεις μεγάλες ομάδες, όλες τους μουσουλμανικές: οι σιίτες που αποτελούν πλειονότητα (το 60% με 65% του πληθυσμού) και ζουν κυρίως στα νότια, οι σουνίτες που αποτελούν το 32% με 37% και ζουν κυρίως στα δυτικά-βόρεια, και οι Κούρδοι του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν στα βορειοδυτικά (που είναι επίσης στην πλειονότητά τους σουνίτες). Η πρωτεύουσα Βαγδάτη είναι μοιρασμένη, με τους σιίτες να κατέχουν ωστόσο την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό.

Οσο για τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αυτοί ανήκουν στην πιο ακραία τάση του σουνιτικού Ισλάμ.

Το δίλημμα
Κατά τα λοιπά, ωστόσο, στο Ιράκ ζουν (ή τουλάχιστον ζούσαν έως ότου οι εξτρεμιστές άρχισαν να σκορπούν τον τρόμο) και άλλοι συνολικά περίπου 6 εκατ. άνθρωποι, μέλη θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων: οι Γεζίντι, οι Σαμπάκ, οι Μανδαίοι, οι μπαχαϊστές και διαφόρων «αποχρώσεων» χριστιανοί (Χαλδαίοι, νεστοριανοί κ.ά.). Οντες αλλόθρησκοι, όλοι αυτοί βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με το τσεκούρι των τζιχαντιστών οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να εγκαθιδρύσουν το δικό τους χαλιφάτο στην περιοχή, δεν έχουν φυσικά ούτε ιερό ούτε όσιο. Για τους τζιχαντιστές το δίλημμα είναι σε κάθε περίπτωση ένα: «Ή ασπάζεσαι το σουνιτικό Ισλάμ ή πεθαίνεις». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως για παράδειγμα της κοινότητας των Γεζίντι (τους οποίους οι ισλαμιστές θεωρούν «σατανολάτρες») δεν υπάρχει καν το περιθώριο επιλογής, παρά μόνο η απειλή του θανάτου. Τουλάχιστον 500 μέλη της κοινότητας, μεταξύ αυτών και 40 παιδιά, σφαγιάστηκαν από τους τζιχαντιστές και ρίχτηκαν σε μαζικούς τάφους. Κάποιοι μάλιστα λέγεται πως θάφτηκαν ζωντανοί.

Υπό αυτήν λοιπόν την απειλή, περίπου 130.000 κάτοικοι της πόλης Σιντζάρ, όλοι τους Γεζίντι, εγκατέλειψαν κακήν-κακώς τις εστίες τους αναζητώντας αλλού καταφύγιο. Γύρω στις 40.000 κατέφυγαν στο όρος Σιντζάρ πάνω από την ομώνυμη πόλη, όπου όμως βρέθηκαν αποκλεισμένοι, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα και χωρίς καταλύματα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό.

Ποιοι είναι ωστόσο οι Γεζίντι; Σε τι πιστεύουν; Και γιατί οι ισλαμιστές τούς μισούν θανάσιμα; Οι Γεζίντι είναι Κούρδοι και τα ίχνη τους στο Ιράκ πηγαίνουν πίσω κοντά 900 χρόνια. Η θρησκεία «γεννήθηκε» γύρω στον 11ο με 12ο αιώνα και συνδυάζει στοιχεία από τον ζωροαστρισμό (πυρολατρία, μυστικιστικές τελετές, θυσίες ζώων), τον χριστιανισμό (βάπτιση), το Ισλάμ (περιτομή) κ.ά.

Συνολικά στον κόσμο υπολογίζεται πως υπάρχουν σήμερα γύρω στις 700.000 Γεζίντι, από τους οποίους οι 500.000 ζουν (ή μάλλον ζούσαν) στο βόρειο Ιράκ, κάτω από το όρος Σιντζάρ.

Παρεξηγημένοι παλαιόθεν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οι Γεζίντι πιστεύουν πως το Σύμπαν δημιουργήθηκε μεν από τον Θεό. αλλά συντηρείται από επτά αγγέλους, κυρίαρχη θέση μεταξύ των οποίων κατέχει ο Μέλεκ Τάος (Melek Tawwus ή Tawusi Melek), ο γνωστός και ως Αγγελος Παγόνι. Το γεγονός ωστόσο πως ο Μέλεκ Τάος έχασε την εύνοια του Θεού και εκδιώχθηκε από τον παράδεισο κάνει πολλούς να τον ταυτίζουν με τον σατανά, εξ ου και οι κατηγορίες περί σατανισμού.

Στο στόχαστρο από τον 16ο αιώνα
Το γεγονός επίσης πως η εν λόγω θρησκεία δεν ανήκει στις λεγόμενες αβρααμικές επίσης γεννά καχυποψία και εχθρότητα. Οι μουσουλμάνοι τους κυνηγούσαν ως σατανιστές ήδη από τον 16ο αιώνα και πιο πρόσφατα βρέθηκαν στο στόχαστρο τόσο των Τούρκων όσο και του Σαντάμ, επειδή είναι Κούρδοι.

Οι Γεζίντι πιστεύουν στη μετενσάρκωση. Δεν φορούν ποτέ μπλε ή γαλάζιο (γιατί διώχνει τον Αγγελο Παγόνι), δεν τρώνε μαρούλια και δεν φτύνουν στο έδαφος (για να μην το μολύνουν), ενώ λατρεύουν τις μουριές. Αποθαρρύνουν τους γάμους με πιστούς άλλους θρησκειών και δεν δέχονται προσήλυτους, ενώ παράλληλα τιμωρούν με θάνατο όποιον αλλαξοπιστήσει. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως έχουν τους προηγούμενους αιώνες γίνει στόχος συνολικά 72 γενοκτονιών και έχουν επιβιώσει. Η 73η επίθεση εναντίον τους ωστόσο ίσως να είναι και η μοιραία.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
Στο έλεος των ανταρτών 4 πόλεις χριστιανών

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στις 7 Αυγούστου προκαλώντας συναγερμό στα απανταχού κέντρα της χριστιανοσύνης. «Οι πόλεις Καρακός, Ταλ Κάιφ, Μπαρτέλα και Καραμλές έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους και βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Πρόκειται για τραγική κατάσταση. Δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένοι άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που συμβαίνει», δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλδαίος αρχιεπίσκοπος του Κιρκούκ και της Σουλεϊμανίγια, Τόμας Τζόζεφ. Το γεγονός πως στις παραπάνω πόλεις, που βρίσκονται όλες κοντά στη Μοσούλη, ζούσε η πλειονότητα των χριστιανών του Ιράκ ήταν αρκετό για να προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Μόνο στο Καρακός, όπου μάλιστα υπάρχουν και δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες, υπολογίζεται πως ζούσαν περισσότεροι από 50.000 χριστιανοί με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πόλη να ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη αμιγώς χριστιανική στο Ιράκ.

Αν και περιορισμένοι αριθμητικά, οι χριστιανοί του Ιράκ κουβαλούν και αυτοί πίσω τους ιστορία πολλών αιώνων. Επί Σαντάμ, ο συνολικός αριθμός τους ανερχόταν σε 1,5 εκατ. με 2 εκατ. άτομα. Η αμερικανική εισβολή του 2003 ωστόσο και όσα ακολούθησαν έμελλε να τους οδηγήσουν σταδιακά στην έξοδο. Το 2013 αυτοί είχαν μειωθεί σε περίπου 200.000 με 450.000 και σήμερα φέρονται να έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, κοντά στους 150.000. Στο Ιράκ συναντά κανείς Χαλδαίους καθολικούς και διάφορες τάσεις ορθοδόξων. Οι περισσότεροι ωστόσο από τους χριστιανούς της χώρας είναι νεστοριανοί, γεγονός που τους καθιστά «αιρετικούς» στα μάτια της υπόλοιπης χριστιανοσύνης. Οι νεστοριανοί είναι χριστιανοί που αποσχίστηκαν καθώς πιστεύουν (κατά το παράδειγμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριου) ότι η ανθρώπινη και η θεϊκή υπόσταση του Χριστού είναι ξεχωριστές, ότι δηλαδή η ανθρώπινη φύση του Ιησού Χριστού που υπέφερε στον σταυρό είναι ξεχωριστή από τη θεϊκή φύση του, και υπό αυτήν την έννοια απορρίπτουν επίσης τον όρο Θεοτόκος.

Του κ.Γ.Σκαφίδα


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ