Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Αν δείτε τέτοια σημάδια έξω από το σπίτι σας τότε είστε στόχος ληστώv...

Τι λένε τα σημάδια και τι να προσέχετε... Οι ληστές έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο λεξιλόγιο που μόνο εκείνοι καταλαβαίνουν. Για την ακρίβεια με μικρά σχήματα που ζωγραφίζουν στους τοίχους των κατοικιών, προειδοποιούν τον επόμενο... συνάδελφό τους, για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Στις παρακάτω εικόνες, θα δείτε τα σύμβολα που σύμφωνα με το «cretaplus», χρησιμοποιούν οι ληστές. Αν τύχει και δείτε κάποιο από αυτά έξω από το σπίτι σας, σβήστε το και καλέστε αμέσως την αστυνομία.



Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. φεύγοντας από το σπίτι

-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

-Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

-Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

 -Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

 -Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας. -Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑΓΜΑ

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από την Ομάδα Πείρα(γ)μα
 την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, ώρα 21:00 μμ 
στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας
σε συνεργασία με τον Χορευτικό  Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς

Ένας «Πλούτος» όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!!!
Ένα ζωντανό θεατρικό πείραμα της δράσης της ομάδας πείρα(γ)μα «Θέατρο και Κοινωνία». Η βραβευμένη παράσταση με Έπαινο Αρχαίου Δράματος της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (Βραβεία Κάρολος Κούν 2012) συνεχίζει να ταξιδεύει μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης πορείας σε Αθήνα και επαρχία με το αίτημα για δημοκρατία, δικαιοσύνη και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου ενώνοντας στον κωμικό της χορό, θεατές και σκηνή, ηθοποιούς και μη ηθοποιούς, δημιουργικούς ανθρώπους, συλλογικότητες και κοινότητες… Στην παράσταση αυτή, οι ηθοποιοί της ομάδας πείρα(γ)μα βρίσκονται από κι επί σκηνής μαζί με κατοίκους της Λιβαδειάς και όχι μόνο, με χορευτές και μέλη του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς και με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τις Πίπιζες της Αράχοβας.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.


Το Έργο

Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.Χ., όταν πλέον η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει παρακμάσει, και αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.
Ο θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν. Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μετά από χρησμό του Απόλλωνα, ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον βοηθάει να βρει και πάλι το φως του και τον πείθει από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με τον χορό την Πενία από τη σκηνή. Με την εκπλήρωση της ουτοπίας (θεραπείας) και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από τη σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη (το δεύτερο πρόσωπο που εξορίζει ο ποιητής από τη σκηνή) και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία των πολιτών της....


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα - χώρος θεατρικής έρευνας studio 20/21
(www.omadapeiragma.blogspot.gr)
Μετάφραση:  Ειρήνη Μελά
Σκηνοθεσία:  Αγγελική Κασόλα
Κινησιολογία:  Μυρτώ Παπαδοπούλου
Μουσική Επιμέλεια:  Γιάννης Καρούνης
Σκηνικά-Κοστούμια:  Ασπασία Μπότα
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Πλούτος: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Χρεμύλος: Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος
Καρίωνας: Γιάννης Καρούνης
Πενία/Γριά/Ιερέας: Ειρήνη Μελά
Συκοφάντης : Γιώργος Μοσκιού
Γυναίκα Χρεμύλου: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Δίκαιος: Κώστας Πέτρου
Παιδί/Ερμής: Κωνσταντίνος Καλαβρυτινός
Χορός: Κωνσταντίνος Καλαβρυτινός, Γιώργος Μοσκιού, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Κώστας Πέτρου,
μέλη του Χορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς
Ζωντανή Μουσική:  Πίπιζες της Αράχωβας

Χώρος:
Ανοιχτό Θέατρο Κρύας
Εισιτήριο:
10€ γενική είσοδος, 5€ άνεργοι & φοιτητές
ελεύθερη είσοδος για παιδιά έως 12 ετών
Διάρκεια παράστασης:
2 ώρες (με διάλειμμα)

Ευχαριστούμε για τη Δημοσίευση
Για την Ομάδα πείρα(γ)μα (www.omadapeiragma.blogspot.com)
-Γιάννης Καρούνης, τηλ: 6939-669.218  |  email: omadapeiragma@gmail.gr
-Αιμιλία Κουγιουμτζόγλου,  τηλ: 6974-465.006 


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα "κόκκινα" δάνεια

ΤτΕ: Ενέκρινε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα "κόκκινα" δάνεια

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος ενέκρινε σήμερα τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, όπως προβλέπεται από το Ν. 4224/2013, ο οποίος θα δημοσιευθεί εντός των ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τον Κώδικα Δεοντολογίας θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.

Προκειμένου κάθε πλευρά να είναι σε θέση να σταθμίσει τα οφέλη ή τις συνέπειες κάθε λύσης, πολύ σημαντική θεωρείται η εμπρόθεσμη ανταλλαγή όλης της απαιτούμενης πληροφόρησης. Γι’ αυτό με τον Κώδικα προβλέπονται τα βήματα, οι προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και αντίστροφα. Οι διαδικασίες αυτές είναι μάλιστα πιο απαιτητικές για τις περιπτώσεις δανειοληπτών, των οποίων ο αποχαρακτηρισμός ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας που οι ίδιοι διαμένουν.

Επίσης, καθιερώνονται υποχρέωση κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού των τραπεζών και οργανωτικές απαιτήσεις, ώστε κάθε πιστωτικό ίδρυμα να μπορεί να διαχειριστεί ξεχωριστά κάθε δανειολήπτη με προβλήματα καθυστερήσεων.

Στον Κώδικα αξιοποιούνται οι έννοιες του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» για δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα, όπως αυτές καθορίστηκαν με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου του παραπάνω νόμου.

Συνεπώς η πρόσφατα εκδοθείσα ΠΕΕ της ΤτΕ 42/30.05.2014 και ο υπό έκδοση Κώδικας Δεοντολογίας αποτελούν δυο διακριτές μεν, αλλά συμπληρωματικές, πρωτοβουλίες, με στόχο τη συντονισμένη αντιμετώπιση των οφειλών σε καθυστέρηση.

Στην πιο πάνω Πράξη και στον Κώδικα συστήνεται όπως, σε περιπτώσεις κοινών πιστωτών, τα ιδρύματα επιδιώκουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για τις περιπτώσεις αυτές (Παράρτημα 3). Λεπτομερέστερες - δεσμευτικές - διαδικασίες επίλυσης χρέους μεταξύ πολλών πιστωτών δεν μπορεί εντούτοις να καθορίζονται με απόφαση της ΤτΕ, καθώς είναι δυνατόν να αφορούν και πιστωτές πέραν των τραπεζών (δημόσιο, ασφαλιστικά, ταμεία, προμηθευτές κλπ). Για το λόγο αυτό άλλωστε η Πολιτεία έχει εξαγγείλει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ στον Κώδικα προβλέπεται ήδη ότι ο δανειολήπτης θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει μεταξύ της διαδικασίας του Κώδικα ή των προβλεπόμενων στο νόμο εναλλακτικών διαδικασιών ρύθμισης που ο ίδιος κρίνει ως καταλληλότερες γι αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας είχε τεθεί σε διαβούλευση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με ενώσεις καταναλωτών. Η ΤτΕ γνωστοποίησε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ν. 4224/2013 όσες παρατηρήσεις απαιτούσαν νομοθετική ρύθμιση. Ως αποτέλεσμα, το άρθρο 1 του Ν. 4224/2013 τροποποιήθηκε ήδη με το Ν. 4281/8.8.2014 (ΦΕΚ Α’ 160/8.8.2014), προβλέποντας ότι:

(α) οι οφειλέτες δεν επιβαρύνονται από τους δανειστές με οποιαδήποτε χρέωση σε σχέση με την εφαρμογή του Κώδικα,

(β) ο Κώδικας Δεοντολογίας θα εφαρμόζεται και από τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και από τα χρηματοδοτικά ιδρύματα

(γ) η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα επιλαμβάνεται μεν της επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ δανειστών και οφειλετών από την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, θα παρακολουθεί όμως και θα ελέγχει τον τρόπο εφαρμογής του, απαιτώντας διορθωτικά μέτρα ή επιβάλλοντας κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αδυναμιών στα συστήματα των τραπεζών και σε περίπτωση συστηματικής μη εφαρμογής του.

 newmoney.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ : Με μικρή καθυστέρηση τα οικογενειακά επιδόματα


Διευκρινήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ , αλλά και την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έδωσε ο υφυπουργός Εργασία, Βασίλης Κεγκέρογλου. Περίπου στο πρώτο 20ήμερο του Οκτώβρη αναμένεται να λάβουν την τρίτη δόση του οικογενειακού επιδόματος απο τον ΟΓΑ οι δικαιούχοι του, ενώ θα γίνει και εξόφληση σε όσους δεν έχουν λάβει τις προηγούμενες δύο δόσεις, διευκρίνισε μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1.
Οι αιτήσεις Α21 που υποβλήθηκαν μετά τις 30/6/2014, θα ικανοποιηθούν στην πληρωμή της τρίτης δόσης για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Οι δικαιούχοι για τα επιδόματα, υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις, δεδομένου ότι οι αιτήσεις του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (oga.gr).

Για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, η κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία.

Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο άλλος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Πόσο επίδομα θα πάρουν οι δικαιούχοι ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση Δείτε εδώ αναλυτικούς πίνακες με τα ποσά Παραδείγματα: Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 16.000 ευρώ. Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666 Ισοδύναμο εισόδημα : 16.000/1,666 = 9.604 Εισοδηματική κατηγορία : Β Οικογενειακό επίδομα: 80 x (2/3) = 53,3 ευρώ το μήνα. Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα 6.000 ευρώ. Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/6= 1,166 Ισοδύναμο εισόδημα : 6.000 /1,166 = 5.143 Εισοδηματική κατηγορία : Α Οικογενειακό επίδομα: 40 ευρώ το μήνα. Το ειδικό επίδομα καταβάλλεται εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις οικογένειες με τρία τέκνα, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.


Σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκινά από ορισμένους Δήμους και Περιφέρειες το φθινόπωρο, υπογράμμισε ότι αφορά στο 7% του πληθυσμού και ότι στα απαιτούμενα κριτήρια δε λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό, αλλά το πραγματικό εισόδημα του κάθε αιτούντα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δίνεται πιλοτικά μέχρι τα μέσα του 2015, που θα οριστικοποιηθεί, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και άμεσα σχετιζόμενο με ένταξη του δικαιούχου σε άλλα προγράμματα που έχουν σα σκοπό την κοινωνική και εργασιακή του επανένταξη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κόλαση φωτιάς στη Μεσσηνία - Εκκενώνονται χωριά

Μεγάλη πυρκαγιά  έχει ξεσπάσει από τις 13:30 περίπου το μεσημέρι στην Μεσσηνία στην περιοχή Ζερμπίσια.

Η φωτιά που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη καίει αγροτοδασική έκταση με πουρνάρια και ελιές. Σημειώνετια ότι η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και κινείται σε δύο μέτωπα: Το πρώτο και πιο επικίνδυνο απειλεί αυτή την ώρα το χωριό Μαυρομάτι, απ' όπου οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ενώ παράλληλα η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Το δεύτερο μέτωπο κινείται δυτικά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αποτελείται από 64 πυροσβέστες με 28 οχήματα και 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και εναέρια μέσα με 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε προληπτική εκκένωση των χωριών Κροντίρες, Μαυρομμάτι, Δανιλέϊκα και Γκολέμι λόγω των πυκνών καπνών που έχουν δημιουργήθει στην περιοχή.

Σύμφωνα με το report24.gr, η φωτιά έχει περάσει κάτω από το χωριό Μαυρομάτι το οποίο έχει εκενωθεί και απειλεί το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης

Το μέτωπο της φωτιάς συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτο ενώ αυτή την στιγμή ο καπνός φαίνεται να βγαίνει από τον Ταύγετο και έχει σκεπάσει και την Σπάρτη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Να δοθεί αναδρομικά το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Οικονομικών
-Εσωτερικών
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Να δοθεί αναδρομικά με ισχύ από 1.1.2013 έως 24.7.2014 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους απασχολούμενους των Φο.Δ.Σ.Α. - Ν.Π.Ι.Δ. που απασχολούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μέχρι τις 31/12/2012 το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ελάμβανε το σύνολο του προσωπικού που εργαζόταν στην αποκομιδή απορριμμάτων καθώς και σε μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων, άσχετα με την νομική μορφή (Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ).
Ωστόσο, από την 1.1.2013, βάσει του ν. 4093/2012 και το προσωπικό των Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α. υπάγεται στο βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς που ορίζουν οι διατάξεις του ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο). Στο υπ’ αριθ. οικ. 2/19352/0022, 20/02/2013, έγγραφο του Υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:
«3. Με αφορμή την παρούσα κοινοποίηση, και κατόπιν πλήθους αιτημάτων διαφόρων φορέων, σας ενημερώνουμε και για το ακόλουθο ζήτημα: μετά την ένταξη του προσωπικού των Ν.Π.Ι.Δ. και των Δ.Ε.Κ.Ο. του Α΄ Μέρους του ν. 3429/2005 στις βαθμολογικές και μισθολογικές ρυθμίσεις του Δεύτερου Κεφαλαίου του ν. 4024/2011, από 1-1-2013 έως και 30-6-2013 είναι ενεργή η εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού των παραπάνω φορέων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση των αποφάσεων αυτών, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος, πρέπει οι φορείς να υποβάλλουν στο εποπτεύον υπουργείο τα αιτήματά τους. Κατόπιν, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να καταρτίσει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, κατά προτίμηση για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και στη συνέχεια να το υποβάλλει στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών για συνυπογραφή .Από 1-1-2013, και μέχρι την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων, δεν είναι δυνατή η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού των παραπάνω φορέων».
Το Υπουργείο Οικονομικών αναστέλλει δηλαδή την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στα Ν.Π.Ι.Δ. και ζητά από όλους τους Φορείς να υποβάλλουν στα εποπτεύοντα Υπουργεία τα αιτήματα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εξουσιοδότηση του άρθρου 14 του Ν. 4024/2011 και να δοθεί το επίδομα και στους απασχολούμενους στα Ν.Π.Ι.Δ.
Όλοι οι Φορείς με την μορφή Ν.Π.Ι.Δ απέστειλαν έγκαιρα τους καταλόγους με το προσωπικό που εμπίπτει στην κατηγορία της ανθυγιεινής εργασίας, και ενώ  ανέμεναν την έκδοση της σχετικής  απόφασης, περνά η προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2013 χωρίς την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
Σε ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 3.9.2013 με θέμα «Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στις ΔΕΥΑ» τα συνερωτώμενα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών απαντούν ως εξής:
•    Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με το έγγραφο αριθμ. πρωτ. 3417-31.10.2013 αναφέρει ότι αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.
•    Το Υπουργείο Οικονομικών με το έγγραφο αριθ. πρωτ. 2/81897/0022, 17.09.2013 αναφέρει ότι  «Η εφαρμογή της διάταξης, παράγραφος 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011, συνεπάγεται την ύπαρξη αποκλειστικής προθεσμίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Η προθεσμία αυτή έληξε την 30/06/2013, και πλέον δεν υπάρχει πλέον εξουσιοδότηση για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Με την υπ’ αριθ. 2/19352/0022/20.02.2013 εγκύκλιό μας (ΑΔΑ ΒΕΤΟΗ-35Ν) τα Υπουργεία είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη της προθεσμίας αυτής.»
•    Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το υπ’ αριθ. ΤΚΕ/Φ.2/25619/20.09.2013, έγγραφο του αναφέρει ότι αρμόδιο Υπουργείο για το παραπάνω θέμα είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.
•    Το Υπουργείο Εσωτερικών με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 1893/27-9-2013, έγγραφο του, αναφέρει ότι αρμόδιο για να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπία είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
Εν τέλει, μετά την πάροδο πλέον του ενός έτους και μετά από αλλεπάλληλα έγγραφα των εμπλεκόμενων Φορέων αλλά και ερωτήσεις στην Βουλή, με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2012/24.07.2014, τεύχος Β΄) των 3 συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) δίνεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ, αφού ζητείται και πάλι από όλους τους Φορείς να ξαναστείλουν τα αιτήματα.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ και με αναδρομική ισχύ από 1/1/2013, δεδομένου ότι το θέμα της απόδοσης επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους απασχολούμενους των Φο.Δ.Σ.Α. - Ν.Π.Ι.Δ. που απασχολούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μείζονος σημασίας;
-Τι θα γίνει στις περιπτώσεις που οι Διοικήσεις των Φορέων, αναμένοντας την έκδοση της ΚΥΑ, έδωσαν το επίδομα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Σταθάς
Δημήτρης Στρατούλης


Διαβάστε Περισσότερα »

Τζιχαντιστές μαθαίνουν στα παιδιά τους να αποκεφαλίζουν ανθρώπους!



    Απίστευτες εικόνες...




Σε έναν απίστευτο πόλεμο προπαγάνδας επιδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι τζιχαντιστές σε μια προσπάθεια να...τρομάξουν το δυτικό κόσμο και να περάσουν τις ιδέες τους.

Στον… αγώνα αυτό στρατολογούν ακόμη και μικρά παιδιά. Μετά τις φωτογραφίες με το μικρό παιδί να φωτογραφίζεται με το κεφάλι ενός «εχθρού» νέες σοκαριστικές φωτογραφίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Την Κυριακή σε έναν λογαριασμό τζιχαντιστών στο Twitter ανέβηκαν φωτογραφίες ενός μικρού παιδιού που φοράει κουκούλα, κρατάει ένα μαχαίρι στο ένα του χέρι και στο άλλο το κομμένο κεφάλι μιας ξανθιάς κούκλας. Η εικόνα είναι ευθεία μίμηση του στυγνού αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ από τον περιβόητο Τζον.

Μάλιστα οι φωτογραφίες συμπληρώνονται με μήνυμα προς κάθε... ενδιαφέρομενο στο οποίο αναφέρεται πως: «Διδάξτε τα παιδιά πώς να κόβουν λαιμούς, θα υπάρξουν πολλά σάπια κεφάλια». Επειδή καθημερινά πολλές τέτοιες εικόνες περνούν από το Youtube και το Twitter, και τα δύο μέσα σκέφτονται να κατεβάσουν τους λογαριασμούς των συγκεκριμένων χρηστών και να μην επιτρέψουν την εξάπλωση της προπαγάνδας των φανατικών μαχητών.

greece-salonika.blogspot.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτό είναι το προφίλ στο Facebook κυκλώματος παιδόφιλων που δρα και στην Ελλάδα -Τι ζητά από τα παιδιά, πώς «χτυπάνε»


Τα προφίλ των παιδόφιλων στο Facebook που προσέγγισαν ανήλικη Ελληνιδα, με το πρόσχημα ότι θα της προσέφεραν εργασία ως μοντέλο, εκ μέρους διάσημου μουσικού συγκροτήματος, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ..

Η εξιχνίαση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από σχετική καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλημάτος. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι παιδόφιλοι, οι οποίοι όπως προέκυψε βρίσκονται στο Πακιστάν και τις Φιλιππίνες, αρχικά απέσπασαν από την 12χρονη προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία, ενώ στη συνέχεια της υπέδειξαν πως για την υποτιθέμενη πρόσληψή της θα έπρεπε να καλέσει μέσω της εφαρμογής «Skype», άγνωστο σε αυτή προφίλ, πραγματοποιώντας βίντεο-κλήση. Κατά τη διάρκεια των βίντεο-κλήσεων, της ζήτησαν να ποζάρει προκειμένου να την «δοκιμάσουν» για την προσφερόμενη εργασία.

Στη συνέχεια, οι δράστες δρώντας παραπλανητικά, την ενημέρωσαν ότι προσλήφθηκε για τη δουλειά και της ζήτησαν να προχωρήσει περισσότερο και να ποζάρει σε άσεμνες στάσεις. Στις αντιδράσεις της ανήλικης, οι δράστες χρησιμοποιώντας προφάσεις και απειλές, σε βάρος της ίδιας αλλά και της οικογένειάς της, ανέφεραν πως θα αντιμετώπιζε ποινικές κυρώσεις αν δεν ενέδιδε σε αυτά που της ζητούσαν και εμφάνισαν και άλλο προφίλ δήθεν προερχόμενο από πράκτορα αλλοδαπών υπηρεσιών ασφαλείας, για να τονίσουν τις απειλές τους.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας που αφορά σε παράβαση των ποινικών διατάξεων της πορνογραφίας ανηλίκων και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις αυτές, οι οποίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Επιπλέον, με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, δίνονται στη δημοσιότητα τα αναγνωριστικά ψηφιακά στοιχεία των δραστών, δηλαδή τα ονόματα των επίμαχων προφίλ στο Facebook και στο Skype, το URL και τα Skype names αντίστοιχα, καθώς και στιγμιαίες εκτυπώσεις του προφίλ στο Facebook συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί σε αυτό, ως ακολούθως:

    Το προφίλ στην πλατφόρμα Facebook «GEMMA STYLES» με URL: « http://www.facebook.com/GemStyles?fref=ts »
    Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «ONE DIRECTION» με Skype Name: «onedirectionuklive»
    Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «Jorn» με Skype Name: «mrsorjorn».

Πώς δρουν τα συγκεκριμένα κυκλώματα

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, άγνωστοι δράστες μέσω του διαδικτύου φέρονται να προσεγγίζουν ανήλικα άτομα και να τα καταγράφουν σε άσεμνες στάσεις και πορνογραφικές παραστάσεις μέσω βίντεο-κλήσεων ως εξής:

Συνήθως οι δράστες βρίσκονται στην αλλοδαπή και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να πλησιάσουν ανήλικα άτομα, με το πρόσχημα ότι τους προσφέρουν εργασία ως μοντέλα, εκ μέρους διάσημων καλλιτεχνών και μουσικών συγκροτημάτων.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αρχικά τους αποσπούν προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, τηλέφωνο κ.λπ. και στη συνέχεια τους ζητούν να καλέσουν κάποιο προφίλ μέσω βίντεο-κλήσης με τη χρήση δημοφιλών προγραμμάτων online συνομιλίας, όπως το Skype .

Κατά τη διάρκεια των βίντεο-κλήσεων, οι δράστες ζητούν από τα ανήλικα άτομα να προβούν σε φαινομενικά αθώες ενέργειες (πόζες κ.ά.), προκειμένου να τους δοκιμάσουν για την προσφερόμενη «δουλειά» και στη συνέχεια προχωρούν ζητώντας τους να ποζάρουν σε άσεμνες στάσεις. Οι βίντεο-κλήσεις πιθανολογείται ότι προβάλλονται από τους δράστες προς τρίτους ζωντανά, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλου περιουσιακού οφέλους.

Όταν κάποιο ανήλικο άτομο αρνηθεί να πράξει σύμφωνα με τις οδηγίες τους, τότε οι δράστες προβαίνουν σε απειλές χρησιμοποιώντας κάθε είδους προφάσεις, όπως για παράδειγμα ότι αφού πλέον έχουν προσληφθεί δεν μπορούν να κάνουν πίσω γιατί θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, ότι η οικογένειά τους θα πάθει κακό κ.ά.

«Οι γονείς και οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, σε καμία περίπτωση να μην ενδίδουν σε υποτιθέμενες προσφορές εργασίας αυτής της μορφής και να αναφέρουν άμεσα τα περιστατικά στις αρμόδιες τοπικές Αρχές ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα παραπάνω αναγραφόμενα στοιχεία επικοινωνίας της», σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ..

Τι συμβουλεύει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας

Τους γονείς:

    Η χρήση του διαδικτύου από τα ανήλικα τέκνα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη του γονέα σε κοινό χώρο

Τους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου:

        Να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά τους δεδομένα
        Να μην δέχονται ποτέ να λάβουν μέρος σε βίντεο-κλήση με άγνωστα άτομα
        Να μην πιστεύουν σε προσφορές εργασίας της ανωτέρω μορφής
        Να μην αποστέλλουν ή δημοσιοποιούν προσωπικές τους φωτογραφίες ή βίντεο

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άγνωστος τους πλησιάσει με αυτό τον τρόπο να επικοινωνούν άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή τις τοπικές Αρχές.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια τα έργα για την βελτίωση των οδικών αξόνων της Στερεάς


Ολοκληρώθηκαν από την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα έργα για την βελτίωση των οδικών αξόνων Άμφισσα – Λιδωρίκι, Κρέντη – Βαρβαριάδα, Αταλάντη – Όρια Νομών Φθιώτιδας / Βοιωτίας και Νέο Μοναστήρι – Όρια Ν. Καρδίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 36.670.000,00 €.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των παρακάτω οδικών έργων, που αφορούν στην βελτίωση των οδικών αξόνων της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η σύμβαση των οποίων υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά,
α) η κατασκευή του έργου με πλήρη τίτλο «Κατασκευή Εθνικής οδού Άμφισσας-Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων Φυλακών)». Το έργο  είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας), με προϋπολογισμό 17.500.000 € και συμβατικό αντικείμενο 12.120.311,65 €. Η σύμβαση υπογράφηκε την 29-09-2011 και αφορά  στις εργασίες βελτίωσης της Ε.Ο. Άμφισσας - Λιδωρικίου σε μήκος 16,47χλμ με ασφαλτοστρωμένο πλάτος 9,50μ. (εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης – ασφάλειας, ηλεκτρολογικών, φυτοτεχνικών). Κατασκευάστηκαν δυο ανισόπεδες διαβάσεις και τρεις ισόπεδοι κόμβοι (κόμβος Ερατεινής, Αμυγδαλιάς και Μαλανδρίνου) καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός αυτών.
Για το έργο έγινε συμπληρωματική σύμβαση ύψους 2.350.000,00 € με την οποία έγιναν εργασίες ασφαλτικών στο τμήμα από έξοδο Αγίας Ευθυμίας έως είσοδο Βουνιχώρας μήκους 2.961 μ., κατασκευής κάτω διάβασης,  κατασκευής τεχνικού Cut & Cover και εργασίες κατασκευής αγροτικού δρόμου σύνδεσης με τον οικισμό του Μαλανδρίνου.
ΟΙ εργασίες περαιώθηκαν εμπρόθεσμα στις και το έργο έχει δοθεί σε χρήση και βρίσκεται σε διαδικασία της προσωρινής παραλαβής.
β) η κατασκευή του έργου με πλήρη τίτλο «Οδός Αταλάντη – όρια Νομού  Βοιωτίας Τμήμα Ε ». Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας), με προϋπολογισμό 9.000.000 € και συμβατικό αντικείμενο 4.608.735,46 €. Η σύμβαση υπογράφηκε την 7-9-2011 και αφορά  στις  εργασίες βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού Αταλάντη – όρια Νομού  Βοιωτίας, από τον κόμβο Ελάτειας έως τον κόμβο Π.Ε.Ο Λαμίας – Λιβαδειάς συνολικού μήκους 7 χλμ περίπου, καθώς και η διαμόρφωση των εν λόγω δύο κόμβων (εργασίες χωματουργικών, τεχνικά έργα, έργα οδοστρωσίας, ασφαλτικές εργασίες, εργασίες σήμανσης – ασφάλειας, ηλεκτρολογικές εργασίες και φυτοτεχνικές εργασίες). Έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου και έχει αποδοθεί στην κυκλοφορία.
Οι εργασίες περαιώθηκαν εμπρόθεσμα και το έργο έχει δοθεί σε χρήση και βρίσκεται σε διαδικασία της προσωρινής παραλαβής.
γ) η κατασκευή του έργου με πλήρη τίτλο «Οδός Κρέντης - Βαρβαριάδα - Αγραφα, Τμήμα A' Κρέντης - Βαρβαριάδα - Αποπεράτωση». Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας), με προϋπολογισμό 6.350.000,00 € και συμβατικό αντικείμενο 3.748.894,95 €. Η σύμβαση υπογράφηκε την 16-4-2013 και αφορά  στην ολοκλήρωση της Επαρχιακής Οδού μήκους 7.500 μ. (τμήμα Α), από Κρέντη έως γέφυρα Βαρβαριάδας με την   κατασκευή χωματουργικών εργασιών, τεχνικών έργων, έργων προστασίας καταπτώσεων, έργων προστασίας της οδού στις κοίτες του ποταμού Αγραφιώτη, εργασίες οδοστρωσίας - ασφαλτικών,  σήμανσης – ασφάλισης - διαγράμμισης και φυτεύσεων. Έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου και έχει αποδοθεί στην κυκλοφορία.

δ) η κατασκευή του έργου με πλήρη τίτλο «Ε.Ο. Ν.Μοναστήρι-Καρδίτσα, τμήμα Ν.Μοναστήρι – όρια Ν.Καρδίτσας – ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ». Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας), με προϋπολογισμό 3.820.000,00 € και συμβατικό αντικείμενο 2.543.210,93 €.  Η σύμβαση υπογράφηκε την 16-11-2012 και αφορά  στην ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Ν.Μοναστήρι – Καρδίτσα, στο τμήμα Ν.Μοναστήρι –όρια Νομών Φθιώτιδας-Καρδίτσας μήκους περίπου 3.500 μ. με την   κατασκευή χωματουργικών εργασιών, τεχνικών έργων (μεταξύ των οποίων η επέκταση της Γέφυρας ΟΣΕ και η  αποκατάσταση της γέφυρας Εκκάρας), ο κόμβος προς Σοφιάδα, εργασίες οδοστρωσίας - ασφαλτικών, και εργασίες ηλεκτροφωτισμού-σηματοδότησης του κόμβου στο Ν.Μοναστήρι, σήμανσης – ασφάλισης - διαγράμμισης και φυτεύσεων. Έχει ολοκληρωθεί το έργο (απομένει η τοποθέτηση στηθαίων στην γέφυρα του ΟΣΕ) και έχει αποδοθεί στην κυκλοφορία.




Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις σε Θήβα και Λιβαδειά για ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (24-08-2014) το απόγευμα στην περιοχή της Θήβας και της Λιβαδειάς, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 46 και 22 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε χθες το απόγευμα στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας στον 46χρονο, βρέθηκαν στη κατοχή του και κατασχέθηκαν:

    μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (0,1) του γραμμαρίου και
    μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης, μεικτού βάρους (0,2) του γραμμαρίου.

Στη δεύτερη περίπτωση, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε χθες το απόγευμα στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας στον 22χρονο, βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (1,5) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Oρκωμοσία των αιρετών του Δήμου Θηβαίων



Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Αλ. Κοφίνης” του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας,  πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Θηβαίων, των Δημοτικών Συμβούλων και των Συμβούλων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, την Κυριακή 24 Αυγούστου, παρισταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.  

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους παραβρισκόμενους και ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο για την παρουσία του,  συνεχάρη τους εκλεγμένους συμβούλους και απευθυνόμενους στους δημότες τόνισε τα ακόλουθα:

“Με την ορκωμοσία μας σήμερα, δεσμευτήκαμε όλοι  μας, να εκτελέσουμε πιστά και απαρέγκλιτα το θεσμικό μας καθήκον. Η δέσμευση όμως αυτή, απαιτεί συνένωση δυνάμεων και αγώνα απέναντι στα πολλά και μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χάρτη της τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει επιφέρει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», με τις οργανωτικές και λειτουργικές καινοτομίες του, συνεχίζουν να απαιτούν προσεκτικές και μελετημένες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Δήμου.  Σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς μηδενισμούς και προσωπικές αναφορές,  καλούμε όλους τους Δημότες να συνδράμουν στο έργο της επανεκλεγείσας Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να υλοποιηθούν προς όφελος όλων των δημοτών, οι όποιες προκλήσεις αλλά και προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επίλυση των  δυσκολιών και να διατηρήσουμε την κοινωνική ειρήνη στο Δήμο”

Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Διαυλείας κ. Γαβριήλ,  οι Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Ι. Καράμπελας, Ε. Μπασιάκος και Ι. Σταθάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας κ. Γ. Μουλκιώτης και κα Φ. Παπαθωμά, η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γ. Πούλου, ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ. Γ. Ντασιώτης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας, πλήθος ιερωμένων, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Η νέα  Δημοτική Αρχή  αναδείχθηκε κατά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και επικυρώθηκε η εκλογή της με την απόφαση 29/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θηβών,  που αφορά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών του Δήμου Θηβαίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 3852/2010 “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης”.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση ο συνδυασμός “Νέα Ενωτική Πορεία” με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπυρίδωνα Νικολάου ανακηρύχθηκε επιτυχών. Επιλαχόντες  ανακηρύχθηκαν οι ακόλουθοι συνδυασμοί:

“Δήμος Θηβαίων Ώρα Ευθύνης” με επικεφαλής τον κ. Σταμάτη Χαλβατζή, “Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας” με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Κόρδατζη , “Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας”, με επικεφαλής τον κ. Αντώνιο Τουλουμάκο και “Κίνημα Πολιτών για την Αναγέννηση του Δήμου Θηβαίων” με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Κατσέλη

Η θητεία των εκλεγμένων αιρετών είναι πενταετής, αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει στις 31 Αυγούστου του 2019.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μόνο την Τετάρτη η συναυλία του Πλούταρχου στη Λιβαδειά

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας ανακοινώνεται ότι  η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 συναυλία του καλλιτέχνη Γιάννη Πλούταρχου στο Ανοιχτό Θέατρο της Κρύας δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά η ως άνω συναυλία θα λάβει χώρα μόνο την Τετάρτη 27 Αυγούστου και ώρα 9:00 μ.μ. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτιά μικρής έκτασης στην Αλίαρτο

 Φωτιά μικρής έκτασης εκδηλώθηκε  μετά τις 9 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες,στο Κανάλι του Υψηλάντη πίσω απο το εργοστάσιο του Μίχα λίγο έξω απο την Αλίαρτο.Η φωτιά έκαψε ελαιόδενδρα και ξερόχορτα.Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα της πυροσβεστικής  και η Αστυνομία Αλιάρτου,τα πληρώματα των οποίων κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η ''Κομέντια'' του Γ.Σκουρτη απόψε στο Φεστιβάλ Θεάτρoυ στο Δίστομο

Την «Κομέντια» ( Πάλη Χωρικών και Βασιλιά) του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Αλέκου Ξανθάκη και μουσική Σταυρου Ξαρχάκου παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα  στο  Δίστομο,  το Θέατρο Περιγιαλίου Κορίνθου. Μια <<παράσταση πλαισιωμένη από δέκα οχτώ ηθοποιούς που τραγουδάνε, χορεύουνε,παίζουν. Βασιλιάδες,αυλικοί, χορικοί, παίζουν ένα παιγνίδι γεμάτο παγίδες,ίντριγκες. Έξυπνα κόλπα προς αποφυγής των με επίκεντρο τον λαϊκό ήρωα,σύμβολο ανυπακοής,αντίστασης,αφύπνισης και αυταπάρνησης.Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα παιχνίδι,όχι και τόσο αθώο μέχρι το τέλος που επέρχεται η αυτοθυσία του ήρωα μας στο δάσος των παλιών νεκρών,που έχει κι αυτό τον δικό του καταλυτικό επίλογο λυτρώνοντας τους ήρωες μας.Μία παράσταση πλούσια γεμάτη ζωή κέφι χιούμορ ρυθμό που δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν θεατή με τις γρήγορες εναλλαγές της και τις πολλές εκπλήξεις>> γράφουν οι συντελεστές του έργου που έχει παιχτεί σε πολλά μέρη.

Χθες το βράδυ καθήλωσε το πολυπληθέστατο κοινό  κοινό του  4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου  στο Αμφιθέατρο του Λόφου Μαυσωλείου Διστόμου,  το έργο «Ναι» του Γκάμπριελ Αρούπου παρουσίασε η Θεατρική ομάδα Οινοφύτων «Δημοσθένης Λιάπης» ( οι φωτογραφίες από την παράσταση). Ενα έργο με αντιπολεμικό, αντιναζιστικό περιεχόμενο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου, ο οποίος ερμήνευσε και το ρόλο του Ράφαελ. Τον Μαξ ερμήνευσε ο Ιωάννης Φούκης.
Η προσέλευση και χθες ήταν εντυπωσιακή.Το θέατρο ήταν κατάμεστο και αυτό αποτελεί μια επιβράβευση του Θεατρικού Εργαστηρίου Διστόμου ''Θεατροφρένεια'' .Παράλληλα στο θεατράκι της Θεατροφρένειας φιλοξενείται ομαδική έκθεση θεατρικής φωτογραφίας με την χορηγία του έγκριτου περιοδικού “Φωτογράφος” στο θεατράκι της Θεατροφρένειας σε συνδιοργάνωση με την  ILISSOS art.- είναι ανοιχτή αρκετές ώρες την ημέρα .Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και έκθεση ζωγραφικής της Πολύμνιας Αλογάρη

Αίσθηση στους θεατρόφιλους της ευρύτερης περιοχής - που τιμούν μαζικά κάθε φορά τις εκδηλώσεις της Θεατροφρένειας  και του Φεστιβάλ - η φετινή σύνθεση της  Κριτική Επιτροπή που αποτελούν οι :

1. Βασίλης Κατσικονούρης - Συγγραφέας
2. Άννα Μαυρολέων - Διδάκτωρ Θεατρολογίας (Θεατρολόγος)
3. Κώστας Καστανάς - Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
4. Βασίλης Κολοβός - Ηθοποιός
5. Λιάνα Καραβασίλη - Μουσικός


 Το ΥΠΌΛΟΙΠΟ πρόγραμμα του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι το εξής:

- Τρίτη 26 Αυγούστου
Δημοτικό θέατρο Μαραθώνα «Βασίλης Τσάγκλος» , «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη.
• Τετάρτη 27 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα δήμου Ζωγράφου «CARPE DIEM», «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.
• Πέμπτη 28 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει» , «Η υπόσχεση»(εκτός διαγωνισμού) της Άννας Μαυρολέων, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή .
Τελετή λήξης – Βράβευση.
• Παρασκευή 29 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», « Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.

Η (παράλληλη) Έκθεση Φωτογραφίας και Ζωγραφικής

Στα πλαίσια του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου “Δίστομο 2014'', η “ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ” και η ILISSOS art συνδιοργανώνουν Ομαδική Έκθεση Θεατρικής Φωτογραφίας με τον τίτλο
“Θεατρική 4-ΑΣ΄΄ τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθές . Συμμετέχουν με έργα τους οι Αλέκος Αηδόνη, Νεφέλη Καραβά Τζανετή, Γιώργος Χαριτάκης και Θανάσης Φούκας, απόφοιτοι της Leica Academy, με φωτογραφίες τους από θεατρικές παραστάσεις που έγιναν στην Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια.
Η Έκθεση γίνεται με την χορηγία του περιοδικού “Φωτογράφος”, την
επιμέλεια έκθεσης: Γ. Κανελλόπουλος και μέσα σε όλα η (φωτογράφος επίσης) Ελση Καί΄λη. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και έκθεση ζωγραφικής της Πολύμνιας Αλογάρη

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ γίνονται στο Αίθριο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου - Ώρα έναρξης 9 μ.μ.- Γενική είσοδος 2 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

1o Tουρνουά Ξύλινο Ποδοσφαιράκι στα Βάγια




Διαβάστε Περισσότερα »

Η ορκωμοσία στο δήμο Θήβας, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου -βίντεο




Η τελετή ορκωμοσίας, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για τον Δήμο Θηβαίων. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για τον σκοπό όλων των αρχών που δεν είναι άλλος από το να υπηρετούν τα κοινά.


Ο κ. Σπύρος Νικολάου αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του για τον Δήμο της Θήβας, παρά τις δυσκολίες που επικρατούν...


Ορκωμοσία στο Δήμο Θήβας από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Λαική Βραδιά απο τον Κεραυνό Αγίου Θωμά Βοιωτίας

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα σαν σήμερα

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 25 Αυγούστου....
1875: Ο Μάθιου Γουέμπ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που διέσχισε κολυμπώντας τη Μάγχη.

1903: Η βρετανική αποστολή υπολογίζει τα θύματα του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική σε 100.000.

1914: Παραιτείται από την πρωθυπουργία ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1920: Τελειώνει η Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία άρχισε στις 13 Αυγούστου. Ο ρωσικός κόκκινος στρατός ηττάται.

1921: Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την κατάσταση πολέμου.

1922: Χάνει τη μάχη ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρνης παραδίνεται στους Συμμάχους. Αρχίζει η έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολουθούν την υποχωρητική κίνηση του Ελληνικού στρατού και έχουν ήδη συρρεύσει στην πόλη, προς την νησιωτική Ελλάδα. Ο Λόρδος Κώρζον προτείνει την ανάληψη της προστασίας των μειονοτήτων στην Θράκη και την Ανατολή από την Κοινωνία των Εθνών.

1925: Το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού κέντρου Αθηνών παραγγέλλει στα σωματεία να απομακρύνουν τους κομμουνιστές.

1928: Πρωτοεμφανίζονται οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών στους αγώνες ποδοσφαίρου Arsenal- Sheffield Wednesday και Chelsea- Swansea Town. Οι γηπεδούχοι φοράνε νούμερα από 1-11 και οι φιλοξενούμενοι 12-22.

1933: 21 χώρες υπέγραψαν στο Λονδίνο συμφωνία για το ύψος της παραγόμενης ποσότητας σίτου, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπερπαραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα.

1937: Με απόφαση του υπουργού Εργασίας συστάθηκαν γραφεία εύρεσης εργασίας σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας.

1938: Δύο μεγάλες οτομοτρίς θα εξυπηρετούν τη σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Βόλου και Λάρισας.

1944: Η Ρουμανία κηρύσσει πόλεμο με τη Γερμανία.

1956: Πάνω από 100.000 έγχρωμοι διώχθηκαν από τα σπίτια τους στο Γιοχάννεσμπουργκ βάσει του νέου νόμου.

1980: Η Σουηδή ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο παραθερίζει στην Ελλάδα.

1991: Ο Καρλ Λιούις σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ με 9.86 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Τόκιο.

1993: Βάνδαλοι καταστρέφουν το ελληνικό νεκροταφείο της κοινότητας Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια εποχή στην Τουρκία, έξι άτομα σκοτώνονται από έκρηξη αγωγού πετρελαίου.

1994: Στη Βρετανία, σπάνια περίπτωση διδύμων με διαφορετικό χρώμα καταγράφεται στα ιατρικά χρονικά.

1996: Εξέγερση σημειώνεται στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από συμπλοκή Αλβανών και Ελλήνων ανηλίκων κρατουμένων.

2003: 52 άνθρωποι σκοτώνονται σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών στη Βομβάη της Ινδίας.

2004: Η Φανή Χαλκιά κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια, κόβοντας πρώτη το νήμα του τερματισμού σε χρόνο 52.82. Την απόσυρσή της από την ενεργό δράση ανακοινώνει η Νίκη Ξάνθου, που αποκλείεται στο μήκος. Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο της 11ης ιστιοδρομίας στα Μιστράλ ανδρών.

2007: Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτή Αγίου Φανουρίου στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

Βρείτε άμεσα από πού κατάγεστε πληκτρολογώντας το επώνυμό σας

Μια εφαρμογή στο διαδίκτυο μας δείχνει που κατοικούν οι περισσότεροι συνεπώνυμοί μας και, κατ' επέκταση, που είναι ο πιθανός τόπος καταγωγής μας!


Δείτε την εφαρμογή ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Δροσίζει από σήμερα, βοριάδες στο Αιγαίο

Δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία - Μπόρες στα βορειοανατολικά
Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, μαζί με την επικράτηση βορείων ανέμων 6 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και μπόρες στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας, χαρακτηρίζουν τη Δευτέρα.

Πιο αναλυτικά:

Στη Θράκη και την Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες μπόρες.

Στη Δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος καιρός με ψύχρα τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία το μεσημέρι έως τους 32 βαθμούς.

Στην  Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Στερεά αίθριος καιρός και τη θερμοκρασία το μεσημέρι στους 32 με 35 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Στην Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός. Τα θερμόμετρα το μεσημέρι στους 33 με 36 βαθμούς.

Στα Κύθηρα καλοκαιρία και δυτικοί άνεμοι 5 μποφόρ.

Στην Κρήτη ήλιος. Στο εσωτερικό και τα νότια τμήματα, η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 με 37 βαθμούς. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Στα Δωδεκάνησα αίθριος καιρός, βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία έως τους 34 με 36 βαθμούς.

Στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι άνεμοι 5 τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Στις Σποράδες πρόσκαιρες νεφώσεις και βορειοανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τμήματα με λίγες βροχές μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνά τους 33 με 35 βαθμούς.

Στην Αττική τοπικές νεφώσεις μόνο το απόγευμα . Στα βορειότερα υπάρχει μικρή πιθανότητα για βροχή. Τα θερμόμετρα το μεσημέρι μέχρι τους 35 βαθμούς και οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη απογευματινή βροχή κυρίως στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία από 21 έως 30 βαθμούς κελσίου. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και γρήγορα θα εξασθενήσουν.  


Διαβάστε Περισσότερα »

Η κυβέρνηση διορθώνει τα τερατώδη λάθη στον ΕΝΦΙΑ



    Πώς θα υπολογιστεί


 Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με την Τρόικα περαιτέρω βελτιώσεις στο...φόρο ακινήτων, καθώς το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή θα πρέπει να βρίσκεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με όλες τις παρεμβάσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το σκληρό παζάρι με την Τρόικα μπορεί να έχει θετική κατάληξη εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών πειστούν ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος της είσπραξης 2,650 δισ ευρώ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι αν οι φόροι που θα βεβαιωθούν πέσουν κάτω από τα 3,2 δισ ευρώ.
Μικρότερος κατά 500 εκατ. ευρώ ο φόρος

Με βάση τη πρώτη εκκαθάριση του φόρου, όπου προέκυψαν και τα τερατώδη λάθη στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, οι φόροι που βεβαιώθηκαν έφτασαν στα 3,540 δισ ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας εν όψει των διορθώσεων που πρόκειται να γίνουν. Ο επανυπολογισμός του φόρου στις επίμαχες περιοχές υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 167 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος από τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις σε χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους δεν θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν δημοσιονομικές αντοχές για ακόμα 100 εκατ. ευρώ- που υπολογίζεται ότι είναι το κόστος από μια έκπτωση έως 30% στα ξενοίκιαστα ακίνητα- κάτι που σημαίνει ότι ο πήχης των φόρων προς βεβαίωση θα πέσει στα 3 δισ ευρώ, όριο που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση προς τα κάτω.

Τρομάζει την Τρόικα η εισπραξιμότητα -Θα πρέπει να φθάσει το 83%

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι το πώς θα πειστεί η Τρόικα ότι από τα 3 δισ ευρώ μπορούν να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 2,650 δισ ευρώ, δηλαδή ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να ανέβει από το 83% στο 88%. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η εισπραξιμότητα αυτή μπορεί να επιτευχθεί λόγω της διεύρυνσης της βάσης του φόρου ακινήτων σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρσι, επικαλούμενοι τα στοιχεία είσπραξης του ΕΕΤΑ (το αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ), που ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις των 1,9 δισ ευρώ. Πέρα από το παζάρι για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθεί και η πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ, παρά το ότι η θέση της Τρόικας ήταν εξαρχής αρνητική.

Η κυβέρνηση φοβάται νέο χάος με ουρές στις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία

Αντιθέτως, εσωτερικό ζήτημα χαρακτηρίζεται το πακέτο των βελτιώσεων και απλοποιήσεων στη διαδικασία για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, με στόχο να αποφευχθούν οι ουρές στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή για το κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο TAXIS και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού το ΚΕΠΥΟ δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία των ταμείων. Πιο απλή θα είναι η διαδικασία και για τους αναπήρους, καθώς σε πρώτη φάση θα γίνουν αποδεκτά τα περσινά πιστοποιητικά αναπηρίας.

Σε έξι δόσεις ο νέος ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί εκτός απροόπτου σε 6 δόσεις και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος στους 4.000 οικισμούς που έγιναν τα τερατώδη λάθη

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου οι στρεβλώσεις προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη. Η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ, όπως αναμένεται να γίνει κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ