Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Παραστάσεις απο το Θεατρικό Εργαστήρι Μικρασιατών Θήβας


Το Θεατρικό Εργαστήρι Μικρασιατών Θήβας παρουσιάζει στις 12 Σεπτέμβρη 21:00 το βράδυ, στο Θέατρο Μοσχοποδίου τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη.
Σκηνοθεσία : Ράνια Νταλαχάνη, Βασίλης Βαλέρης
Ήχος, φώτα : Θοδωρής Στέφας
Σκηνικά: Πάνος Νικήτας
Υπεύθυνη εισιτηρίων: Αλεξάνδρα Μπαρακάκου
Χορογραφία, κοστούμια: Αποστολίνα Χαλλίλη
Επιμέλεια σχεδιασμού αφίσας: Νίκος Τζουμανέκας, Έφη Κούλη, Σαπφώ Μακρή
Ηχογράφηση διαφήμισης: Άγγελος Καλύβας


"Γιατί οι γυναίκες στην βουλή με πονηριά ένα φιλί και εξυπνάδα περισσή, μπορεί να φέρουν την ανατροπή!!! "

Παίζουν: Αγνή Ασημάκη, Κώστας Βουδούρης, Δημήτρης Γαστουνιώτης, Γωγώ Καστέλη, Έφη Κούλη, Δήμητρα Κουρή, Λεμονιά Κουτσοβασίλη, Σαπφώ Μακρή, Άντζελα Μαυρίδη, Σταμάτης Μπρίκας, Γιούλη Παπαδά, Πέννυ Πελώνη, Όλγα Τσιμπίδα, Αφροδίτη Σάλτα, Ελένη Σουρμπαίου, Ηλίας Τσώλης


Διαβάστε Περισσότερα »

Θέση Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας για Ελληνογερμανικό Ταμείο



Ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας  δηλώνει στη Γερμανική πλευρά, η οποία ζητά επιτακτικά από τα Δημοτικά Συμβούλια των Μαρτυρικών Πόλεων να απαντήσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι τους όρους των ιδρυτικών πράξεων του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», ότι είναι  καθ’ όλα αντίθετος και αρνητικός  στη συμμετοχή  του Μαρτυρικού Δήμου στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», ή στη με οποιοδήποτε άλλο τρόπο υποστήριξη αυτού.

Αν το Γερμανικό Κράτος πιστεύει πράγματι στην Ελληνογερμανική φιλία, ας σταματήσει να θέτει προσκόμματα στην εκτέλεση της απόφασης 11/2000  του Αρείου Πάγου η οποία  επικύρωσε και κατέστησε οριστική και αμετάκλητη  την απόφαση 137/97 του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με την οποία δικαιώνονται οι ενάγοντες επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Διστόμου. Το ίδιο να πράξει και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάλογη προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε τακτικές «Δούρειου Ίππου» καθώς, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, ο μόνος σκοπός που εξυπηρετούν οι εκάστοτε ανάλογες προσεγγίσεις της Γερμανίας είναι ο τερματισμός της διεκδίκησης των αποζημιώσεων  από τα θύματα του Ναζισμού. Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τσεχία, η οποία αποτελεί μάλλον το πρότυπο για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», υπάρχει διάταξη η οποία αναφέρει ότι «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν».

Η επιλογή της δεδομένης χρονικής στιγμής για την πρόταση δημιουργίας του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» δεν είναι τυχαία. Έχει κορυφωθεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με τη σύσταση, για πρώτη φορά,  της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από τη Βουλή των Ελλήνων.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων με κάθε τρόπο για τη δικαίωση των θυμάτων μας και για να γνωρίζουν όσοι έχουν σκοπό να διαπράξουν τα ίδια εγκλήματα ότι θα τιμωρηθούν με κάθε τρόπο.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ  ΑΡΑΧΩΒΑΣ  ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ



ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η φωτογραφία της ημέρας

 Δείπνο με υπέροχη θέα
Διαβάστε Περισσότερα »

Τροφώνια 2014 - 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ, την Κυριακή στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας


Διαβάστε Περισσότερα »

Καράμπελας-“Η αύξηση της τιμής των διοδίων αυξάνει την επικινδυνότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου”



Το ζήτημα της τελευταίας αύξησης της τιμής των διοδίων σε κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας και την ανάγκη για λύση των αρνητικών συνεπειών που τη συνοδεύουν, έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση του, προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιάννης Καράμπελας.

Ο κ. Καράμπελας ζήτησε τα οικονομικά αποτελέσματα του μέτρου, ώστε να διαπιστωθεί εάν το ισοζύγιο των εσόδων συγκριτικά με την αύξηση των τιμών είναι θετικό και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης η μέση αύξηση των εσόδων κατά το α’ εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 φτάνει το 16%, τη στιγμή που η αύξηση του κόστους διέλευσης των οχημάτων από 01.01.2014 ανήλθε στο 60%.

Επιπλέον ο κ. Καράμπελας στάθηκε στην υψηλή επικινδυνότητα που επικρατεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω της συμφόρησής του από βαρέα φορτηγά οχήματα, αναφέροντας α) το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της Αλιάρτου, της Αγίας Παρασκευής και της Χαιρώνειας, αλλά και άλλων μικρών πόλεων της Φθιώτιδας, ειδικά τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, μέσα από τις οποίες διέρχονται καθημερινά δεκάδες βαρέως τύπου οχήματα και β) τις ζημιές που προκαλούνται στο οδόστρωμα, αφού οι συγκεκριμένοι δρόμοι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για τη διέλευση βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται ο κίνδυνος για την ασφάλεια όλων των οδηγών που χρησιμοποιούν το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ο υπουργός με τη σειρά του αναγνώρισε το συγκεκριμένο ζήτημα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τροχαία αλλά και στην Αυτοδιοίκηση επειδή δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος.

Τέλος στο ερώτημα του βουλευτή για ενδεχόμενη μείωση στις τιμές των διοδίων, ο υπουργός απάντησε ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής που βρίσκονται σε εξέλιξη στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, η πιο φυσική εξέλιξη θα είναι η μείωσή τους καθώς οι παραχωρησιούχοι δεν θα βαρύνονται πλέον απ’ τα έξοδα κατασκευής.

Φρόντισε μάλιστα να σημειώσει τη σημασία επανεκκίνησης των έργων ως μοχλό ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας μέσα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που ανοίχτηκαν, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Καράμπελα για την ευκαιρία που του έδωσε προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα στη σωστή του βάση.

Από την πλευρά του ο κ. Καράμπελας επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει για τις ενδεχόμενες ευθύνες της Τροχαίας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει άμεσα συνάντησή του τόσο με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όσο και με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα και να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν τα φορτηγά στους αυτοκινητόδρομους.


Διαβάστε Περισσότερα »

«ΝΕΟ» Φροντιστήριο στις Θεσπιές!


Διαβάστε Περισσότερα »

Παράταση στις άδειες κατοχής συλλεκτικών όπλων



Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 η ισχύς των αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων και λοιπών αντικειμένων, που εκδόθηκαν πριν από τη δημοσίευση της Απόφασης αυτής (ΦΕΚ Β’ 2244 από 18.08.2014) και έχουν λήξει ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, απαραίτητη για την ανανέωση/χορήγηση των παραπάνω αδειών είναι η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης, όπως αυτή περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 3009/2/84-δ΄ από 27.07.2004 Υ.Α. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Στο πλαίσιο αυτό και για την ενιαία και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, καθορίζονται τα ακόλουθα:

- το σύνολο των αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων, ιστορικών ή οικογενειακών κειμηλίων, που χορηγήθηκαν από ενάρξεως της εφαρμογής των διατάξεων του Ν.2168/1993, η ισχύς των οποίων έληξε ή λήγει μέχρι 31.12.2014, παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία αυτή

- αιτήματα για την ανανέωση αδειών κατοχής συλλεκτικών όπλων, που έχουν ήδη υποβληθεί και περιλαμβάνουν όπλα ενεργά, για τα οποία χρήζουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 13 της υπ’ αριθ. 3009/2/84-δ’ από 27-7-2004 Απόφασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, θα ικανοποιηθούν και οι σχετικές άδειες θα παραταθούν με πράξη επί του σώματος αυτών

- αρχικά αιτήματα για χορήγηση τέτοιων αδειών, στα οποία δεν περιλαμβάνονται ενεργά όπλα, θα εξετάζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα. Εφόσον όμως τέτοια αιτήματα περιλαμβάνουν και ενεργά όπλα, τα οποία αποκτήθηκαν κατά τρόπο νόμιμο, θα χορηγείται άδεια κατοχής, εφόσον πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, χρονικής ισχύος μέχρι 31.12.2014, ημερομηνία έως την οποία παρατείνεται η προσκόμιση της προβλεπόμενης βεβαίωσης

- θέματα που αφορούν σε περιπτώσεις απόρριψης αιτημάτων, για ανανέωση των εν λόγω αδειών και αφαίρεσης των κατεχόμενων όπλων, θα διευθετούνται στο πλαίσιο των παραπάνω ρυθμίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές αρχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Λουτουφί


Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε ξεκινούν οι εγγραφές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ




    Ημερομηνίες



Και αφού τελείωσε το καλοκαίρι και ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τώρα το μόνο που μένει είναι να ξεκινήσουν και οι εγγραφές των... πρωτοετών.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 26 του ίδιου μήνα.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των αντίστοιχων Τμημάτων, ενώ τα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία όπως και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καρπενήσι: Τσακώθηκε με τον Αλβανό γείτονα και άνοιξε πυρ!

Μάλωσαν δε για ασήμαντη αιτία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια... άλλη γειτόνισσα
Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας οδηγείται σήμερα ένας 72χρονος «πιστολέρο» που δεν δίστασε να πυροβολήσει εν ψυχρώ τον 40χρονο Αλβανό γείτονά του στην ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου, όταν τσακώθηκαν για ασήμαντη αιτία με αποτέλεσμα να τραυματίσει μια... άλλη γειτόνισσα!

Η άτυχη γυναίκα, που είχε βγει από το σπίτι της ακούγοντας τις φωνές των δυο ανδρών, δέχθηκε τα σκάγια στο πρόσωπο όταν ο 72χρονος πυροβόλησε μία φορά στον αέρα και μία προς το Ι.Χ. αυτοκίνητο του 40χρονου αλλοδαπού! Ευτυχώς, τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.

Από τους πυροβολισμούς υπέστη ζημιές το αυτοκίνητο του Αλβανού. Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφαλείας και στο σπίτι του βρέθηκαν το κυνηγετικό όπλο με το οποίο πυροβόλησε, οι δύο κάλυκες και άλλα τέσσερα φυσίγγια, καθώς και ένα περίστροφο με εννέα σφαίρες το οποίο κατείχε παράνομα. Σε σε βάρος του 72χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου για τα όπλα, επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχηγοί για κλάματα, κλακαδόροι για μούντζες



Σε τσίρκο Μεντράνο μετατράπηκε η εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, στο Ζάππειο! Άλλο να σας τα λέω και άλλο να τα βλέπετε…

Έγινε της… Πόπης το κάγκελο όταν ο ΓΑΠ ανακοίνωσε  ότι προτίθεται να ξανακατέβει για αρχηγός. Ο Βαγγέλης  μόλις το άκουσε πρασίνισε σε όλα τα χρώματα της Ελιάς αλλά και του ΠΑΣΟΚ! Μάλιστα μετά τις ανακοινώσεις αυτές, οι επευφημίες υπέρ του Γιώργου  και  τα γιουχαΐσματα κατά του Μπένι ήταν αυτά που τον έβγαλαν από τα ρούχα του με αποτέλεσμα να αστράψει και να βροντήξει… Και τι όμως δεν είπαν. «Γιώργο γερά να φύγει η δεξιά» «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό», ακόμη και «προδότη» τον προσφώνησαν!

Γιατί άραγε;

Βέβαια και ο Βενιζέλος δεν τα άφησε έτσι, είπε ότι θα σηκώσει το γάντι σήμερα για το πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Δεξιά και άλλα τέτοια όμορφα!

Εκεί στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σίγουρο ότι κάτι παίρνουν, αλλιώς δεν εξηγείται… Νομίζουν ότι ο κόσμος κινείται γύρω τους  χωρίς να βλέπουν ότι τους έχει απομείνει μόνον το 5% (και ούτε) των ψηφοφόρων! Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε  ότι με τον Παπανδρέου αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει στις εκλογές πάνω από 18% και θα είναι πάλι βασικός ρυθμιστικός παράγοντας στο σχήμα της νέας κυβέρνησης… Δεν ξέρουν τι λένε οι άνθρωποι γιατί μάλλον τους χτύπησε εγκεφαλικό!

Δεν έχει ρε παιδιά νόημα το τόσο μίσος και αλληλοσπαραγμός… Δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι με τις πολιτικές σας και τις τακτικές σβήσατε ολοσχερώς ένα ιστορικό κόμμα! Πλέον ο λαός ούτε που να σας ματαδεί θέλει…

topontiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Επτά επιδόματα νέου τύπου για οικογένειες με μαθητές


Ποια είναι τα επιδόματα που θα δίνονται με την ενιαία ηλεκτρονική αίτηση των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας. Ποιος ο διπλός στόχος των υπουργείων


Διπλός ο στόχος για τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, που ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής αίτησης για τη χορήγηση επτά επιδομάτων σε φτωχές οικογένειες.

Από τη μία, το υπουργείο Παιδείας θέλει να ελέγξει τη σχολική διαρροή και από την άλλη το υπουργείο Εργασίας να εξοικονομήσει πόρους, σε περιπτώσεις που οι οικογένειες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, επιλεκτικά, για το επίδομα τέκνων παραδείγματος χάριν, οι γονείς υποβάλλουν φορολογική δήλωση και το έντυπο Α21 όπου καταγράφονται η ηλικία και η εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία βρίσκονται τα παιδιά τους. Η οικογένεια λαμβάνει επίδομα για τη φοίτηση των παιδιών της, χωρίς όμως το σύστημα του Υπουργείου Εργασίας να γνωρίζει εάν όντως οι μαθητές παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα μαθήματα ή έχουν εγκαταλείψει τη φοίτηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σκοπός είναι η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο υπουργείων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myschool, η οποία ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ενημερώνονται οι υπηρεσίες, για το εάν οι λαμβάνοντες το επίδομα τηρούν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι δικαιούχοι ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, θα είναι πιο εύκολη η καταγραφή της μαθητικής διαρροής από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο άλλωστε σχεδιάζει κι άλλες μορφές καταπολέμησης του φαινομένου. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στους Νομούς της Ροδόπης και της Ευρυτανίας, αλλά και στον νομό Ρεθύμνου, όπου το ποσοστό των ατόμων μεταξύ 15 και 29 ετών, έχει απολυτήριο Γυμνασίου σε ποσοστό 43,5%.

Σε πρώτο στάδιο, θα γίνει μία καταγραφή του φαινομένου από τα δύο υπουργεία και από τον Ιανουάριο του 2015 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ενιαία ηλεκτρονική αίτηση, η οποία στοχεύει και στην απλοποίηση των διαδικασιών της χορήγησης των επιδομάτων.

Τα 7 επιδόματα που θα δίνονται με ενιαία ηλεκτρονική αίτηση:
Επίδομα     Ποσό
Ενιαίο επίδομα τέκνων     40 ευρώ ανά παιδί
Ειδικό επίδομα τριτέκνων, πολυτέκνων     500 ευρώ από το 3ο παιδί και πάνω
Ειδοδηματική ενίσχυση σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα με τέκνα στην υποχρεωτική εκπαίδευση     300 ευρώ
Επίδομα απροστάτευτου παιδιού     44 ευρώ τον μήνα με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ
Επίδομα παιδιού σε μονογονεϊκή οικογένεια     14,67 - 25,70 ευρώ τον μήνα
Φοιτητικό - στεγαστικό επίδομα     1.000 ευρώ
Χρηματική παροχή μητρότητας σε ανασφάλιστες μητέρες     440 ευρώ εφάπαξ
news247
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Σαν σήμερα το 1995 ιδρύεται η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία για δημοπρασίες ebay.

36 π.Χ. - Ο Μάρκος Βιψάνιος Αγρίππας, ναύαρχος του Οκταβιανού, νικά τον Σέξτο Πομπήιο, γιο του Πομπήιου, στη ναυμαχία του Ναύλοχου.

301 - Ιδρύεται το κράτος του Αγίου Μαρίνου, ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο και η παλαιότερη δημοκρατία που εξακολουθεί να υφίσταται.

590 - Εκλέγεται Πάπας ο Γρηγόριος Α' (Γρηγόριος ο Μέγας).

863 - Σημαντική νίκη των Βυζαντινών εναντίον των Αράβων στη Μάχη του Λαλακάοντος.

1189 - Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

1783 - Η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ υπογράφουν στο Παρίσι ειρήνη τερματίζοντας έτσι τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και αναγνωρίζοντάς την ως ανεξάρτητη χώρα.8

1791 - Εκδίδεται το δεύτερο Σύνταγμα της Γαλλίας.

1826 - Καταπλέει στο Ναύπλιο το πρώτο ατμοκίνητο ελληνικό πολεμικό πλοίο, "Καρτερία", με πλοίαρχο τον Άγγλο Φιλέλληνα Φρανκ Χέιστινγκς, ο οποίος είχε συνεισφέρει 5.000 λίρες για τη ναυπήγησή του.

1843 - Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Ο βασιλιάς Όθωνας υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1878 - Ναυάγιο στον Τάμεση με 640 και πλέον νεκρούς έπειτα από σύγκρουση δύο πλοίων.

1885 - Αποστολή υπομνήματος στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις Μεγάλες Δυνάμεις από τους Κρήτες αντιπροσώπους για την προστασία του πολιτεύματος της Νήσου.

1895 - Ξεσπά επανάσταση στην Κρήτη.

1912 - Το πρώτο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στον κόσμο ανοίγει στην Αγγλία, για να εξυπηρετήσει το Ναυτικό.

1922 - Τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.

1938 - Ιδρύεται η Τέταρτη Διεθνής, υπό την ηγεσία του Τρότσκι.

1939 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Η Γαλλία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ακολουθούν αυθημερόν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας.

1942 - Οι Γερμανοί εκτελούν στις φυλακές Αγιάς Χανίων τον Τχη (ΠΖ) Ραυτόπουλο Αλέξ. για την αντιστασιακή του δράση.

1943 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ιταλική χερσόνησο με επιτυχή τα πρώτα γεφυρώματα στην Καλαβρία.

1947 - Η Αίγυπτος αντιμέτωπη με τα πρώτα κρούσματα επιδημίας χολέρας, όπου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που εκφυλίστηκε σημειώθηκαν 7.000 θάνατοι.

1958 - Αρχίζει στην Ελλάδα η εφαρμογή του Νόμου 4000 για την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών (τεντιμπόηδες). Εφαρμόζεται το κούρεμα με την ψιλή και η διαπόμπευση των εν λόγω ατόμων.

1958 - Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1971 - Το Κατάρ γίνεται ανεξάρτητο κράτος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1974 - Ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ).

1975 - Από συντριβή αεροσκάφους του Μαρόκου στα Όρη του Άτλαντα, βρίσκουν το θάνατο 188 άνθρωποι.

1987 -Με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπεται η κυβέρνηση στο Μπουρούντι από τον Πιερ Μπουγιόγια.

1997 -Ο στρατός στα νησιά Κομόρες αποτυγχάνει να συντρίψει το αυτονομιστικό κίνημα στο νησί Ανζουάν και υφίσταται πανωλεθρία, με 40 νεκρούς.

2004 - Σφαγή στο Μπεσλάν. Με την αιματηρή επέμβαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων τερματίζεται η ομηρία εκατοντάδων κυρίως παιδιών, με απολογισμό περισσότερους από 300 νεκρούς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Αλιάρτου Θεπιέων:Προκήρυξη για πρόσληψη 2 καθαριστριών στα σχολεία Αλιάρτου και Λεονταρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΥΟ (2) ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕΣΩ ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Για τη πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου ορισμένου χρόνου και κύρια ασφάλιση ΙΚΑ, μέσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ, διάρκειας έως 30/06/2015 για τον καθαρισμό:

Α) του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Λεονταρίου
Β) του Α’ Νηπιαγωγείου Αλιάρτου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Τη πρόσληψη με σύμβαση μίσθωσης έργου ορισμένου χρόνου, δύο (2) καθαριστριών, για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων, βάσει της 14/2014 απόφασης του ΝΠΔΔ Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων:
Α)  του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λεονταρίου (συνολικά 5 αίθουσες) και
Β) του Α’ Νηπιαγωγείου Αλιάρτου (συνολικά 4 αίθουσες και 1 αίθουσα ολοήμερου)

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

1.- Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών.
2.- Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν.
3.- Να μην έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική συμπαράσταση), με την επιφύλαξη της επόμενης εξαίρεσης.
4.- Να είναι δημότες της Τοπικής Κοινότητας Λεονταρίου προκειμένου για το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Λεονταρίου και της Δημοτικής Κοινότητας Αλιάρτου προκειμένου για το Α’ Νηπιαγωγείο Αλιάρτου
Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας..
2. Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου πρόσφατης έκδοσης, ότι ο υποψήφιος είναι εγγεγραμμένος στο Δημοτολόγιο (για την απόδειξη του κριτηρίου της εντοπιότητας).
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πρόσφατης έκδοσης, προκειμένου για υποψηφίους που έχουν ανήλικα τέκνα.
4. Οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολύτεκνων, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.).  Αρκεί η προσκόμιση του ενός εκ των δύο πιστοποιητικών, εφόσον από αυτό αποδεικνύεται αναμφίβολα η πολυτεκνική ιδιότητα.
5. Οι γονείς και τα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών να προσκομίσουν δικαιολογητικά απόδειξης του σχετικού κριτηρίου ανάλογα την περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας στην οποία εμπίπτουν.
6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία να δηλώνει ο υποψήφιος αν τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες από την υποβολή της αιτήσεώς του έχει απασχοληθεί σε δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 με την ιδιότητα του εποχικού εργαζόμενου ή για κάλυψη περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, ή όχι, προκειμένου να κριθεί εάν αυτός (υποψήφιος) έχει κώλυμα πρόσληψης ή όχι. Σε περίπτωση που έχει απασχοληθεί να δηλώνει την υπηρεσία στην οποία απασχολήθηκε και την ακριβή χρονική διάρκεια της απασχόλησής του (έναρξη και λήξη).
7. Πρόσφατη βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους ανέργους (ανανεωμένη κάρτα ανεργίας).
8. Για την απόδειξη συναφούς εμπειρίας τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

Η σειρά κατάταξης των υποψηφίων που έχoυν ίδια εντοπιότητα καθορίζεται μεταξύ τους με τα ακόλουθα κριτήρια:
• ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (200 μονάδες για 4 μήνες ανεργίας και 75 μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των 4 μηνών, με ανώτατο όριο τους 12 μήνες
• ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ Η΄ ΤΕΚΝΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (50 μονάδες για κάθε τέκνο)
• ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ (30 μονάδες για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 50 μονάδες για το τρίτο)
• ΓΟΝΕΑΣ Η΄ ΤΕΚΝΟ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (50 μονάδες για κάθε τέκνο)
• ΕΜΠΕΙΡΙΑ 7 μονάδες ανά μήνα εμπειρίας και έως 60 μήνες

Γ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Αιτήσεις υποβάλλονται στην γραμματεία του  Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων, τηλ 2268350211 και 2268350212 , εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών,  από Παρασκευή 05/09/2014 έως και Δευτέρα 15/09/2014.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Μέχρι 7 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τους υποψήφιους καταρτιζόμενους του ΙΕΚ Θήβας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


1. Για τους υποψήφιους καταρτιζόμενους

Ξεκινούν από Τρίτη 02/09/2014 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την εγγραφή υποψηφίων καταρτιζομένων στα Δημόσια ΙΕΚ . Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της σελίδας http://gsae.edu.gr/el/ , και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 07/09/2014.

2. Για τους υποψήφιους εκπαιδευτές

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΤΑ Δ.Ι.Ε.Κ

Η Παρούσα πρόσκληση διατίθεται από την σελίδα του I.ΝΕ.∆Ι.ΒΙ.Μ www.inedivim.gr στο σύνδεσμο προκηρύξεις
και η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση
http://applications.inedivim.gr/

Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων:
από 01/09/2014 ώρα 15.00 έως 15/9/2014 ώρα 15.00 (ημερομηνία και ώρα λήξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων).
Η κατάθεση του φακέλου των δικαιολογητικών μαζί με την εκτυπωμένη αίτηση, υπογεγραμμένη, θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους αυτοπροσώπως στην έδρα των κατά τόπους ∆.Ι.Ε.Κ στα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον ως επιλογή (στην ηλεκτρονική φόρμα επιλέγονται τα ΙΕΚ τα οποία ενδιαφέρουν τους υποψηφίους εκπαιδευτές και στη συνέχεια το ΙΕΚ στο οποίο υποχρεούνται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά), από 16/09/2014 έως 19/09/2014.


Διαβάστε Περισσότερα »

Κακοκαιρίας συνέχεια -Σε ποιες περιοχές θα βρέξει σήμερα

Κακός θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα. Σε Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, ενώ, το απόγευμα θα συμβεί το ίδιο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων το βράδυ από τα δυτικά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί και από το απόγευμα βορειοδυτικοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν για λίγο ισχυρές κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και σταδιακά από τα βορεια βόρειοι βορειοδυτικοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βορεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές η όμβρους και πιθανόν λίγες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: αρχικά από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές οπού τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βορεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες πιθανόν για λίγο τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: αρχικά βορειοδυτικοί και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Heritage Daily: Oι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2013..




    Στη λίστα βρίσκονται τα ευρήματα από την ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα στη Φθιώτιδα, που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.



 Ελληνικό ενδιαφέρον έχει ο κατάλογος του περιοδικού Heritage Daily με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2013, καθώς στη 10η θέση βρίσκονται τα... ευρήματα από την ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα στη Φθιώτιδα, που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Στην 1η θέση είναι η ανακάλυψη των λειψάνων του Βασιλιά Ριχάρδου Γ' από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των βρετανών ερευνητών, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο κέντρο του Λέστερ, κάτω από την εκκλησία Grey Friars, ανήκαν πράγματι στον τελευταίο βασιλιά των Πλανταγενετών, ο οποίος πέθανε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485 σε ηλικία 32 ετών. Για την ταυτοποίηση των οστών χρησιμοποιήθηκε γενετικό υλικό των απογόνων του βασιλιά που βρίσκονται ακόμα στη ζωή.

Στη 2η θέση είναι ένα ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει έναν αετό να κρατά στο ράμφος του ένα φίδι και το οποίο εντοπίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου. Η αρχαιολογική ομάδα του Μουσείου Αρχαιολογίας του Λονδίνου αρχικά δίστασε να ανακοινώσει την ανακάλυψη και τη ρωμαϊκή προέλευση του γλυπτού, λόγω της απίστευτα καλής του διατήρησης. Χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αι. μ.Χ. και σύμφωνα με τους ειδικούς «αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά της ρωμαϊκής Βρετανίας».

Στην 3η θέση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της χαναανιτικής πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στο 1700 π.Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού. Το κρασί ήταν αρωματισμένο με μέντα, μέλι, κανέλα, άρκευθο και ρητίνες, μια συνταγή παρόμοια με τους φαρμακευτικούς οίνους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο επί δύο χιλιάδες χρόνια.

Στην 4η θέση είναι ένα μεσολιθικό μνημείο στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ. Η ιστορία της ανακάλυψής του ξεκινά το 1936, όταν ένας πρωτοπόρος της αγγλικής αεροφωτογραφίας το εντόπισε από ψηλά. Έκτοτε έγιναν πολλές έρευνες για το τεράστιο «διπλό δαχτυλίδι» στο έδαφος, αλλά μόλις το 2013 οι ειδικοί μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σημασία της θέσης, που δίνει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για την προϊστορία της περιοχής.

Στην 5η θέση είναι το ρωμαϊκό ανάκτορο που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η ιδιαιτερότητα του ευρήματος οφείλεται στην καλή διατήρηση των υπολειμμάτων του πολυτελούς κτιρίου του 1ου αι. μ. Χ., που εντοπίστηκε σε περιοχή η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά περιόδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικία πιθανότατα ανήκε σε μέλος της ιουδαϊκής άρχουσας ιερατικής κάστας, ενώ περαιτέρω στοιχεία ίσως δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους άρχοντες της Ιερουσαλήμ την εποχή του Χριστού.

Στην 6η θέση είναι ο τάφος ενός γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια και ο οποίος εντοπίστηκε από τσέχους αρχαιολόγους. Η ανακάλυψη έγινε στο Αμπουσίρ, μια εκτεταμένη νεκρόπολη του Αρχαίου Βασιλείου κοντά στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου, που εξυπηρετούσε την ελίτ της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας. «Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί πρόκειται για τον τάφο ενός από τους μεγαλύτερους γιατρούς της εποχής των Πυραμίδων, ο οποίος είχε πολύ στενούς δεσμούς με τον φαραώ» είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ιμπραήμ Αλί.

Στην 7η θέση βρίσκονται τα υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π.Χ., για να καούν και να θαφτούν η κάθε μία μέσα σε προϊστορικούς τύμβους και που βρέθηκαν στη Βρετανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Συμβουλίου του Χερφορσάιρ. Τα κτίρια, μήκους γύρω στα 70 μ., είχαν διαδρόμους και χωρίσματα, έμοιαζαν δηλαδή με οικίες, επιβεβαιώνοντας τους αρχαιολόγους που υποστήριζαν ότι στη νεολιθική Ευρώπη τα «σπίτια των νεκρών» αναπαριστούσαν τα «σπίτια των ζωντανών». Επίσης, μεταγενέστερες ταφές στην περιοχή των τύμβων αποδεικνύουν ότι η τοποθεσία παρέμεινε ιερή και μετά από 1.000 χρόνια.

Στην 8η θέση βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη μεσαιωνική ανακάλυψη στη Βρετανία -μετά τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου Γ. Νεκροταφείο με μαζικές ταφές από τα θύματα του Μαύρου Θανάτου, της επιδημίας πανώλης που έπληξε το Λονδίνο τον 14ο αιώνα, ανακαλύφθηκε στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια εργασιών της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Crossrail. Δεκατρείς σκελετοί τοποθετημένοι σε δυο προσεκτικά οριοθετημένες σειρές στην άκρη της πλατείας Τσαρτερχάουζ στο Φάρινγκτον, ηλικίας ως και 660 ετών, θεωρείται ότι ανήκουν στα θύματα της πανώλης του 1328.

Τα ιστορικά αρχεία αναφέρονται σε ένα νεκροταφείο που ανοίχτηκε τη χρονιά αυτή στο Φάρινγκτον -το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί-, ενώ σύμφωνα με τα πενιχρά στοιχεία της εποχής, ώς και 50.000 άνθρωποι πρέπει να θάφτηκαν εκεί σε λιγότερο από τρία χρόνια. Οι ειδικοί που θα εξετάσουν τα οστά ελπίζουν να εντοπίσουν το DNA των βακτηρίων της πανώλης, συνεισφέροντας έτσι στη συζήτηση για το τι προκάλεσε τον Μαύρο Θάνατο.

Στην 9η θέση είναι το πολύχρωμο μωσαϊκό, ηλικίας 1.500 ετών, που βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ. Το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 6ου αι. μ. Χ., είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια, ενώ στις γωνίες του έχουν σχεδιαστεί αμφορείς, παγόνια, καθώς και περιστέρια που τσιμπολογούν σταφύλια. Αν και δεν πρόκειται για σπάνια μοτίβα, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο μεγάλος αριθμός των σχεδίων που έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δάπεδο. Το μωσαϊκό ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο κτίριο, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα.

Τέλος, στη 10η θέση είναι τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας -από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Ειδώλια βρίσκονται και σε άλλες νεολιθικές θέσεις στην Ανατολία και στα Βαλκάνια, όμως τόσο ο αριθμός όσο και η ποικιλία των τύπων κάνουν την Κουτρουλού Μαγούλα να ξεχωρίζει. Πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα ειδώλια, λόγω αριθμού και ποικιλίας, αλλά και επειδή προέρχονται από στρωματογραφική και συστηματική ανασκαφή και όχι από επιφανειακές συλλογές, μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην ερμηνεία των αντικειμένων αυτών» είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συνδιευθυντής του ερευνητικού προγράμματος αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ