Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

TΩΡΑ-Άνδρας εγκλωβισμένος σε πηγάδι στο Τάχι Θηβών


Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Permissospress, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θήβας έχουν σπεύσει αυτή την ώρα σε περιοχή στο Τάχι  όπου ένα άτομο έχει εγκλωβιστεί σε πηγάδι.Μέχρι αυτή την στιγμή κανείς δεν ξέρει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο άτυχος άνδρας,έχει κληθεί η 7η ΕΜΑΚ απο τη Λαμία, για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε





Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς-Απαράδεκτη η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του ΙΚΑ Θήβας

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Απαράδεκτη η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του ΙΚΑ Θήβας.
Απαράδεκτη παραμένει η κατάσταση στο ΙΚΑ Θήβας λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο υποκατάστημα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ωφελουμένων και στην σωστή εξυπηρέτησή τους, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υπαλλήλων ανέρχεται σε μόλις 14 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 2 υπηρετούν στο Κέντρο Αναπηρίας, ενώ 2 ακόμη άτομα είναι προσωπικό Ασφαλείας, γεγονός που αυτόματα συνεπάγεται τη μη αξιοπρεπή λειτουργία του υποκαταστήματος της Θήβας το οποίο εξυπηρετεί, εκτός από την περιοχή της Θήβας, έναν μεγάλο αριθμό χωριών, με πολλαπλάσιους συνταξιούχους.
Ειδικότερα:
•    Στο Τμήμα Εσόδων παρά το γεγονός ότι τυπικά υπηρετούν δύο υπάλληλοι, στην ουσία το εν λόγω Τμήμα στελεχώνεται από έναν μόνο υπάλληλο, καθώς ο δεύτερος, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αναγκάζεται να παρίσταται στα Δικαστήρια για υποθέσεις του Υποκαταστήματος. Συνέπεια των προαναφερθέντων είναι να μην γίνεται επαρκής έλεγχος στις επιχειρήσεις, καθώς με  άτομα και χωρίς την ύπαρξη υπηρεσιακού αυτοκινήτου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.
•    Στο Τμήμα Συντάξεων δεν υπάρχει παρά μόνο ένας υπάλληλος, ο οποίος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος, καθώς ασκεί παράλληλα και χρέη υπαλλήλου Μητρώου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των συντάξεων.
Σημειώνεται δε, ότι η Διοίκηση είχε δεσμευθεί ότι θα στελέχωνε το Υποκατάστημα με προσωπικό, ωστόσο, ουδεμία ενέργεια έχει κάνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό το υποκατάστημα ΙΚΑ Θήβας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Σεισμός 4R στη Ναύπακτο




Σεισμική δόνηση εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ναυπάκτου.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 18:35 και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 4 χιλιόμετρα νότια της θαλάσσιας περιοχής της Ναυπάκτου, στον Κορινθιακό κόλπο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θανατηφόρο τροχαίο με δυο νεκρούς στη διασταύρωση Μπράλου πριν από λίγο


Ξεκίνησαν από τη Λιβαδειά για να πάνε στο χωριό τους στη Λάρισα αλλα δυστυχώς δεν έφτασαν ποτέ....

Ο λόγος για ένα ζευγάρι αγροτών από το Μοσχοχώρι Λαρίσης, που λίγο μετά τις 5:00΄ το απόγευμα, βρήκε τραγικό θάνατο στο δρόμο του Μπράλου και συγκεκριμένα στη νέα διασταύρωση, λίγο μετά από αυτή του Παλαιοχωρίου, που στρίβουμε για Αμφίκλεια, Λιβαδειά κλπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο 53χρονος οδηγός του seat cordoba που ερχόταν από Λιβαδειά, δεν πρόσεξε το STOP και βγήκε στομ κεντρικό δρόμο χωρίς να ελέγξει.

Την ίδια στιγμή από Γραβιά προς Λαμία κινούταν ένα φορτηγό, ο οδηγός του οποίου προσπάθησε να αποφύγει το μοιραίο άλλα δεν είχε περιθώρια. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το αποτέλεσμα τραγικό.




Δυστυχώς ο 53χρονος οδηγός και η 47χρονη σύζυγός του σκοτώθηκαν επί τόπου.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες από την Αμφίκλεια, ενώ κλήθηκε και η 7η ΕΜΑΚ από τη Λαμία, οι άνδρες της οποίας δεν χρειάστηκε να επέμβουν, αφού όταν έφτασαν οι δυο νεκροί είχαν απεγκλωβιστεί από τους πυροσβέστες του κλιμακίου της Αμφίκλειας και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τους μετέφερε στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για διασταύρωση καρμανιόλα, αφού γίνονται συχνά σοβαρά τροχαία στο σημείο.

Μάλιστα επαγγελματίας οδηγός μας είπε ότι υπάρχουν φυτά και κλαριά στη διασταύρωση που εμποδίζουν την ορατότητα, κάτι που πρέπει να δουν άμεσα οι αρμόδιοι..

Προανάκριση για το θανατηφόρο τροχαίο διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Λαμίας.





Διαβάστε Περισσότερα »

Αν έχεις ανασφάλιστο ιχ σε ενδιαφέρει



Με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, από σήμερα τίθεται σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει να επιστρέφονται το δίπλωμα κυκλοφορίας, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες των οχημάτων με την καταβολή του προστίμου για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου, τίθεται σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, που προωθήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, σε περιπτώσεις παραβάσεων για ανασφάλιστα οχήματα θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου και προσκόμισης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΔ: Τα τέσσερα προγράμματα για 39.500 ανέργους «ανοίγουν» τον Σεπτέμβριο- Ακολουθούν 40.000 θέσεις Κοινωφελούς εργασίας μέχρι το τέλος του 2014



ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΑΕΔ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 39.500 ανέργων. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, προβλέπεται να γίνουν επιπλέον 40.000 προσλήψεις Κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά μέχρι το τέλους του χρόνου.
Τα τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα ξεκινήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου  θα αφορούν ανέργους με διάφορα προσόντα, οι οποίοι θα εργαστούν στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα:
1. Πρόγραμμα για 5.000 ανέργους από 25 έως 66 ετων με επιδοτούμενη εργασία σε επιχειρήσεις διάρκειας ενός έτους
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτεί με 450 ευρώ το μήνα το μισθολογικό κόστος του ανέργου στην επιχείρηση. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες ενώ βρίσκεται στη φάση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας .

Μετά την δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Εντός τριάντα ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.

2. Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για έξι μήνες  για 8.000 απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (YouthEmploymentInitiative – ΥΕΙ) και  αφορά αποκλειστικά αποφοίτους των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Οι νέοι άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους για 6 μηνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αμοιβή  586 ευρώ το μήνα.

Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, ενώ θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επιθυμούν να προσλάβουν τους ωφελούμενους. Μετά την προκήρυξη για την συμμετοχή των πτυχιούχων θα ακολουθήσει αντίστοιχη πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να απασχολήσουν κάποιον άνεργο πτυχιούχο για έξι μήνες, δίχως καμία δική τους επιβάρυνση.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στοχεύει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας από τους αποφοίτους, μέσω της πραγματοποίησης:

     Θεωρητικής κατάρτισης Πρακτικής άσκησης σε επιχείρηση
    Κατάρτισης στελεχών επιχειρήσεων στις οποίες πραγματοποιείται η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας / πρακτική άσκηση των ωφελουμένων.

3. Πρόγραμμα για 16.000 ανέργους χαμηλών προσόντων ηλικίας 30 έως 66 ετων

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 16.000 άνεργοι χαμηλών προσόντων, οι οποίοι  θα καταρτιστούν και θα εργαστούνσε τομείς της οικονομίας όπως η ανακύκλωση , υποδομές και νέες τεχνολογίες.

4. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 10.000 ανέργους στους δήμους

Συνολικά το πρόγραμμα θα προσφέρει εργασία σε 50.000 ανέργους. Το πρώτο πακέτο όμως των 10.000 ανέργων που θα εργαστούν στους δήμους της χώρας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Οι ειδικότητες που θα αφορά το νέο πρόγραμμα προσλήψεων με πεντάμηνα του ΟΑΕΔ είναι:

    ΥΕ Εργατών Καθαριότητας,
    ΥΕ Εργατών Κήπου,
    ΥΕ Εργατών Πυρασφάλειας & Πυροπροστασίας και
    ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων.

Η πρόσληψη γίνεται ,για διάστημα πέντε μηνών και οι αμοιβές όσων απασχοληθούν είναι 19,6 ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 ευρώ τον μήνα για άνεργους άνω των 25 ετών και 17, 1 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 427 ευρώ τον μήνα για άνεργους κάτω των 25 ετών.

Ποιοι θα είναι ωφελούμενοι απο την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ:

    Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ,
    Μέλη οικογενειών όπου δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.
    Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.
    Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού.
    Άνεργοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΘΗΣΗ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ «ΜΑΓΙΚΗ ΒΑΛΙΤΣΑ»
 Η «Μαγική Βαλίτσα» σε λίγες ημέρες ανοίγει και περιμένει τους μικρούς ταξιδιώτες για ένα ταξίδι στη γνώση και την δημιουργία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το νέο πρόγραμμα, πληροφορίες για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας. Εγγραφές έως 30/9


Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Λεβαδέων-Eπανακαθορίζεται η διαδικασία για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
O Δήμος Λεβαδέων σας ενημερώνει ότι με τις υπ΄αριθμ. ΚΥΑ 2/71338/0026/22-07-2013 και 2/111270/0026/22-12-2013 των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών επανακαθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως καθορίζονται από την οδηγία 85/148/ΕΟΚ και τροποποιήθηκε μερικά με την οδηγία 93/66/ΕΟΚ.
Όσον αφορά στο Δήμο Λεβαδέων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ανήκουν οι οικισμοί Ελικώνος, Ανάληψης και Τσουκαλάδων και οι κοινότητες Αγίας Άννας, Αγίας Τριάδας, Κορωνείας, Κυριακίου, Αγίου Βλασίου, Δαύλειας, Μαυρονερίου και Λαφυστίου.
Συγκεκριμένα το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται:
A) σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και
Β) σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να καταθέσουν οι δικαιούχοι στο ΚΕΠ του Δήμου Λεβαδέων είναι τα ακόλουθα:
•    Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού (έντυπα αιτήσεων υπάρχουν στο ΚΕΠ)
•    Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών μελών της Ε.Ε.
•    Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN
•    Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή των Οδηγιών 85/148/ΕΟΚ και 93/66/ΕΟΚ
•    Αντίγραφο του Εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (δηλαδή, φετινό εκκαθαριστικό 2014 για εισοδήματα του 2013)
•    Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1, έτους 2014 για εισοδήματα έτους 2013)
•    Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.
Σημειώνουμε ότι βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη.  Ως οικογένεια θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας.  Επίσης, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες.  Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια.
 Η εισοδηματική ενίσχυση στους δικαιούχους καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, με την υποβολή των ανωτέρω δικαιολογητικών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εσείς ξέρετε τους κωδικούς των διπλωμάτων οδήγησης και την σημασία τους;

Τα διπλώματα μερικές φορές έχουν κάποιον τριψήφιο αριθμό ο οποίος σημαίνει κάτι και δεν το γνωρίζουμε...


Αυτό το κενό θα καλύψουμε με το παρών άρθρο...

001: Οδήγηση με γυαλιά ή φακούς επαφής.
Ο οδηγός πρέπει να έχει στο όχημα του και
εφεδρικά γυαλιά ή φακούς επαφής.

002: Ο κάτοχος πρέπει να φοράει ακουστικά βαρηκοΐας.

003: Ο κάτοχος έχει τεχνητό μέλος.

004: Ο κάτοχος της άδειας πρέπει να έχει μαζί του ιατρική γνωμάτευση σε ισχύ.

005: Ο κάτοχος έχει περιορισμούς στην οδήγηση για ιατρικούς λόγους.

010: Το κιβώτιο ταχυτήτων του οχήματος πρέπει να είναι προσαρμοσμένου λόγω πάθησης του οδηγού.

015: Ο συμπλέκτης πρέπει να είναι προσαρμοσμένος λόγω πάθησης του οδηγού.

020: Το φρένο πρέπει να είναι προσαρμοσμένο λόγω πάθησης του οδηγού.

025: Ο επιταχυντής (γκάζι) πρέπει να είναι προσαρμοσμένος λόγω πάθησης του οδηγού.

030: Ο επιταχυντής (γκάζι) & το φρένο πρέπει να είναι προσαρμοσμένα λόγω πάθησης του οδηγού.

035: Τα χειριστήρια του οχήματος πρέπει να είναι προσαρμοσμένα λόγω πάθησης του οδηγού.

040: Το τιμόνι πρέπει να προσαρμοσμένο λόγω πάθησης του οδηγού.

042: Το όχημα πρέπει να έχει προσαρμοσμένους καθρέπτες λόγω πάθησης του οδηγού.

043: Το κάθισμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο λόγω πάθησης του οδηγού.

044: Η μοτοσυκλέτα πρέπει να φέρει προσαρμογές λόγω πάθησης του οδηγού.

050/αριθμός πλαισίου: Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να οδηγεί μόνο το συγκεκριμένο διασκευασμένο όχημα το οποίο αναγράφεται.

051/αριθμός πλαισίου/αριθμός κυκλοφορίας: Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να οδηγεί μόνο το συγκεκριμένο διασκευασμένο όχημα το οποίο αναγράφεται.

055: Το όχημα πρέπει να φέρει συνδυασμούς προσαρμογών λόγω πάθησης του οδηγού.

071: Άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

072: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Α1.

073: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Β1.

074: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Γ1.

075: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Δ1.

076: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Δ1+Γ.

077: Η άδεια περιορίζεται στην υποκατηγορία Δ1+Ε.

078: Η άδεια ισχύει για οχήματα που έχουν μόνο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

079: Μόνο για άδειες Ε.Ε. και ισχύουν για οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στην παρένθεση.

103: Ο κάτοχος της άδειας είναι μονόφθαλμος.

105: Ο κάτοχος της άδειας είναι κωφάλαλος.

106: Περιορισμός επέκτασης στις κατηγορίες των ιατρικών δεδομένων.

107: Χρονικός περιορισμός στην ισχύ της άδειας.

110: Άδεια που έχει μετατραπεί από στρατιωτική υπηρεσία ή από κάποιο σώμα ασφαλείας.

111: Ορισμένες κατηγορίες προέρχονται από μετατροπή της άδειας από κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

113: Μετατροπή σε ταυτάριθμη επαγγελματική άδεια οδήγησης, η κατ. Β' ισχύει και για την οδήγηση Ταξί.

114: Δεν επιτρέπεται η οδήγηση (κατ. Δ και Δ+Ε) σε ακτίνα μεγαλύτερη των 50χλμ από την έδρα του οχήματος.

115: Η άδεια δεν ισχύει στην Ε.Ε.

116: Η άδεια εκδόθηκε με περιορισμό του αριθμού κατηγοριών ταυτάριθμης άδειας.

171: Πρώτο αντίγραφο της άδειας λόγω απώλειας ή κλοπής.

271: Δεύτερο αντίγραφο της άδειας λόγω απώλειας ή κλοπής.

371: Τρίτο αντίγραφο της άδειας λόγω απώλειας ή κλοπής.
 tro-ma-ktiko

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Λεβαδέων-Παράταση προθεσμίας συγκέντρωσης σχολικών ειδών στο κοινωνικό παντοπωλείο


Ο Δήμος Λεβαδέων επιθυμεί να ενημερώσει τους συμπολίτες μας, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν σχολικά είδη (σχολικές τσάντες, τετράδια, μολύβια, στυλό, κασετίνες κλπ) προς τις οικογένειες μαθητών που έχουν ανάγκη, ότι μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθεια τους μέχρι και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και ώρες 11:00 – 13:00 στο χώρο όπου στεγάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου (Παλαιό Δημαρχείο Λιβαδειάς, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 1).
Βασιζόμαστε στην ευαισθησία των συμπολιτών μας για να προσφέρουμε τα βασικά είδη προς τους μαθητές που έχουν ανάγκη ώστε να έχουν μια δημιουργική σχολική χρονιά. 

Διαβάστε Περισσότερα »

Ελαιώνας Θηβών-Πακιστανός οδηγούσε κλεμμένο μηχανάκι χωρίς να έχει ούτε δίπλωμα ...

Συνελήφθη 31χρονος υπήκοος Πακιστάν από την Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, κατηγορούμενος για κλοπή, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη, χθες (18-09-2014) το απόγευμα στην περιοχή του Ελαιώνα Θηβών, από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Βοιωτίας, ένας 31χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους, εντόπισαν τον 31χρονο να οδηγεί δίκυκλη μοτοσικλέτα, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ επίσης εξακριβώθηκε ότι για την ανωτέρω μοτοσικλέτα είχε δηλωθεί η κλοπή της, την 30-09-2012 στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Σμύρνης Αττικής .

Επιπλέον από τον έλεγχο των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος στερούταν παντελώς νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής στην Ελληνική Επικράτεια.

Η δίκυκλη μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη της.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στα δικαστήρια Θήβας, η 34χρονη συζυγοκτόνος



Στα δικαστήρια της Θήβας εκδικάζεται η υπόθεση ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της 34χρονης που σύμφωνα με την αστυνομία τον Μάρτιο του 2013 σκότωσε τον 45χρονο σύζυγό της, μέσα στο σπίτι τους στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου Εύβοιας.

Ειδικότερα τις βραδινές ώρες της 14 Μαρτίου 2013 οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι καθώς η 34χρονη τους είχε ενημερώσει ότι βρήκε τον 45χρονο σύζυγό της νεκρό μέσα στο υπνοδωμάτιό τους. Ο 45χρονος έφερε τραύμα στον κρόταφο από πυροβόλο όπλο. Μετά από έρευνα βρέθηκε το όπλο στο σπίτι, δύο φυσίγγια και ένας κάλυκας.

Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του θύματος ήταν εγκληματική ενέργεια και μετά από πολύμηνες έρευνες οι αστυνομικοί συνέλαβαν την γυναίκα για ανθρωποκτονία.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο 45χρονος αυτοκτόνησε για ψυχολογικούς λόγους, ωστόσο στην πορεία την έρευνας και σε συνδυασμό με κάποιες αντιφάσεις της συζύγου, προέκυψε ότι επρόκειτο για δολοφονία.

Αυτό που «έκαψε» τη γυναίκα αράχνη είναι ότι δεν υπήρχαν ίχνη πυρίτιδας στα δάχτυλα του «αυτόχειρα», πράγμα που σήμαινε ότι κάποιος άλλος τον είχε πυροβολήσει, πιθανότατα την ώρα που κοιμόταν!

Η 34χρονη κλήθηκε ξανά και ξανά για κατάθεση και τελικά ομολόγησε ότι η ίδια είχε βάλει τέλος στη ζωή του συζύγου της με τον οποίο είχε διαφορές!
lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστολή Κ. Μπακογιάννη προς Υπουργούς για το ζήτημα των βοσκοτόπων

Επιστολή Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη
προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Καρασμάνη,
τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
 κ. Π. Κουκουλόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ν. Ταγαρά
για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων
Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Καρασμάνη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Π. Κουκουλόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ν Ταγαρά απέστειλε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, στην οποία εντοπίζει το μείζον πρόβλημα που έχει προκληθεί με την επιλεξιμότητα των βοσκότοπων και υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος προκειμένου να αρθεί η αδικία που υπάρχει για  πολλούς κτηνοτρόφους μας.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης αναφέρει ότι, η εφαρμογή του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Βοσκότοπους» που πραγματοποίησε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. το 2013 είχε  ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων που είναι διαθέσιμες για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γεγονός που επηρεάζει τις ενισχύσεις που λαμβάνουν καθώς και την επιβίωσή τους.
Οι βοσκότοποι, αποτελούν ένα  ανεκτίμητο πόρο για την κτηνοτροφία μας, και παίζουν σημαντικό  ρόλο στη βιωσιμότητα της, με καταλυτική συμβολή στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Επισημαίνει ότι, το πρόβλημα που ανέκυψε, από την «λάθος» καταγραφή των βοσκοτόπων αντιμετωπίστηκε τόσο σε εθνικό επίπεδο με το Νόμο 4264/14  όσο και ευρωπαϊκό από το 2015 και μετά, ωστόσο παραμένει η εκκρεμότητα για τα έτη 2013 και 2014.
Προτείνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία για την αναγνώριση της επιλεξιμότητας αλπικών, προστατευόμενων και δασικών εκτάσεων για την διετία 2013-2014, όπως δηλαδή ισχύει για μετά το 2015.
Καταλήγοντας τονίζει ότι, η επιβίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά είναι όρος επιβίωσης της ίδιας της πατρίδας μας και θα πρέπει να προχωρήσουν τα συναρμόδια Υπουργεία σε άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις διότι  οι συνέπειες για τους κτηνοτρόφους μας  θα είναι καταστροφικές αν λάβει κανείς υπόψη  και τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες οι οποίες έχουν επιδράσει αρνητικά και στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ_ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ»

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» (6/10/14 − 25/5/2015)

Ταξιδέψτε μαζί μας… στον κόσμο της φωτογραφίας…


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, ο Σύλλογος Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς και η  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Βοιωτίας ανακοινώνουν την από κοινού διοργάνωση βιωματικών σεμιναρίων με τον τίτλο: «Εισαγωγή στη Φωτογραφία».

Θεματικές ενότητες των σεμιναρίων:

    −        Η Τεχνική της φωτογραφίας

    −         Η Αισθητική της Φωτογραφίας

    −         Η Ιστορία της Φωτογραφικής τέχνης

Σε ποιους απευθύνονται: Σε όποιον επιθυμεί να μάθει να «τραβάει» σωστές φωτογραφίες, και ταυτόχρονα να γνωρίσει τον κόσμο της «Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας», ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και γνώσεις. Στη διάρκειά των σεμιναρίων θα δοθεί έμφαση τόσο στην πρακτική εξάσκηση όσο και στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης και αισθητικής των συμμετεχόντων.

Εισηγητής: Δαμιανός Μωραΐτης

Διάρκεια:  Από την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 μέχρι και την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 (συνολικά 30 σεμινάρια - 60 ώρες).

Πού: Στο Media Lab της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς

Απαραίτητη προϋπόθεση: Η αγάπη για τη Φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα, και η διάθεση «να περάσουμε όμορφα» (και αν παρεμπιπτόντως υπάρχει φωτογραφική μηχανή οι συμμετέχοντες μπορούν την φέρουν μαζί τους).

Δηλώσεις συμμετοχής on line:   http://goo.gl/Tx4eYt

Πληροφορίες:

    ·         στο site της Βιβλιοθήκης  http://www.liblivadia.gr

    ·         και στα τηλέφωνα:

    o   22610.89979 Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

    o   222613.50357 Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγές στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το επόμενο έτος

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να εισαχθεί το μάθημα της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές εξετάσεις επανέλαβε από τη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Α' Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίας Ρεπούση, διαβεβαίωσε, ότι η Υπουργική Απόφαση και οι εγκύκλιοι που θα τη συνοδεύουν, σχετικά με τις ομάδες Προσανατολισμού στο Λύκειο θα εκδοθούν πριν από τις 30 Μαΐου 2015.

«Με το νόμο 4186 του 2013 θεσπίστηκε το νέο λύκειο, μια θεσμική αλλαγή που αφορούσε, τόσο στη διάρθρωση των σπουδών των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, όσο όμως και στη διαδικασία πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. Εφαρμόστηκε στην Α' Λυκείου για πρώτη φορά. Αυτό το έτος επεκτείνεται και στη Β' Λυκείου, γιατί πάμε σε μια σταδιακή μετάβαση της αλλαγής, και το επόμενο σχολικό έτος θα πάμε με την επέκταση της εφαρμογής και στην Γ' Λυκείου και θα έχουμε την ολοκλήρωση του νέου Λυκείου. Φέτος οι μαθητές της Β' Λυκείου καλούνται να επιλέξουν μία από τις δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, Ανθρωπιστικές ή Θετικές Επιστήμες.

Την ερχόμενη χρονιά, οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ τριών ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού, αλλά καθώς και το επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης το οποίο τους οδηγεί σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ.

Τη Δευτέρα συναντάται ο Υπουργός Παιδείας με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη για να δουν πώς θα ενταχθούν και οι Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές μέσα στο όλο σύστημα.

Ακόμη υπάρχει δεδομένη η θέληση του Υπουργείου Παιδείας, να εισαχθεί το μάθημα της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές εξετάσεις.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγές στα επικουρικά των σωμάτων ασφαλείας



Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου έχει περιθώριο το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Ε.Α.Π.Ι.Ε.Ν.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, να ετοιμάσουν τις απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες που απαιτούνται και τα καταστατικά για να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου).

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η εφαρμογή των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το νόμο 4281 και προβλέπουν την υποχρεωτική έναρξη των Ταμείων (ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από την 1/1/2015 φέρνει ανατροπές «δύο ταχυτήτων» στις επικουρικές συντάξεις των Σωμάτων Ασφαλείας και στο προσωπικό του Εμπορικού Ναυτικού του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου, εκτός και αν μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2014.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως υπάρχουν παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή σε μειώσεις συντάξεων καθώς στην περίπτωση που ενταχθούν στο ΕΤΕΑ οι περικοπές αποφασίζονται οριζόντια για όλους ώστε το Ταμείο να μην έχει ελλείμματα ενώ στη δεύτερη περίπτωση δηλαδή αν αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν ακολουθώντας το δρόμο των επαγγελματικών ταμείων οι συνταξιοδοτικές τους παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας και μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αν διαπιστωθεί ότι έχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος της εν λόγω ρύθμισης ήταν η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων φορέων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών και η δημιουργία μιας στέρεης και ευρύτερης βάσης, προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, μέσα από μία αυστηρή διασύνδεση εισφορών - παροχών και αφετέρου να διασφαλιστεί η μελλοντική συνέχιση της καταβολής της επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους.

Μετά τα επικουρικά των Σωμάτων Ασφαλείας, σειρά παίρνουν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενστόλων (Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας ) και των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) καθώς από το 2015 θα εφαρμόζουν υποχρεωτικά ρήτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους. Η απόφαση που θα προσδιορίζει ουσιαστικά και το συντελεστή μείωσης των παροχών τους θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, δηλαδή σε περίπου ένα μήνα, και θα εφαρμοστεί από την 1/1/2015. Μάλιστα σε περίπτωση που οι διοικήσεις τους δεν προχωρήσουν σε μειώσει τότε θα απολύονται σε μία εβδομάδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

2ος Τροφώνιος Ημιμαραθώνιος Λιβαδειάς



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Οργανωτική Επιτροπή του 2ου ‘ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ’ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 2014, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, σας γνωρίζει και σας προσκαλεί, να τιμήσετε με την παρουσία σας την συνέντευξη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λ. Κουτσοπετάλου 1 – Λιβαδειά).
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ξηρονομή "παίζει" θέατρο στην Άσκρη

Μία καταπληκτική παράσταση

Σας περιμένουμε
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς μετέτρεψαν τον ΟΠΑΠ σε πλυντήριο βρώμικου χρήματος

Σας φαίνεται περίεργο ένας παίκτης στοιχήματος να κέρδιζε για ένα χρόνο, 24 περίπου φορές την ημέρα;

Ναι; Και όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό αφού το 2013 υπήρξε παίκτης ο οποίος κέρδισε 8.700 φορές. Κάτι που σημαίνει, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη διαίρεση με το 365, όσες είναι οι μέρες του χρόνου, ότι κέρδιζε 23,83 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο. Δυστυχώς ο ΟΠΑΠ για πολλά χρόνια αποτέλεσε πρώτης τάξεως «πλυντήριο» για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κάτι που όλοι μα όλοι γνώριζαν στην πιάτσα, αφού η αγοραπωλησία τυχερών δελτίων είχε καταστεί ουσιαστικά κάτι σαν αγορά συναλλάγματος ή μετοχών, με υψηλότατες όμως προμήθειες για τους κατόχους του. Και όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να βρει τους παραβάτες, αλλά και αυτούς που λυμαίνονταν τον Οργανισμό όλα αυτά τα χρόνια.


Η ανακοίνωση της ΕΕΕΠ
Μετά από πολύμηνη συνεργασία της ΕΕΕΠ με την ΟΠΑΠ Α.Ε., ολοκληρώθηκε η διερεύνηση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων. Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης και κατά τις οδηγίες της ΕΕΕΠ, η διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπέβαλε μία σειρά στοιχείων και εκτιμήσεων σχετικά με τις βεβαιώσεις κερδών που χορηγεί σε φυσικά πρόσωπα, με βάση το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και οι οποίες χρησιμοποιούνται ώστε να δικαιολογηθεί η προέλευση εισοδήματος στις φορολογικές αρχές. Από την αξιολόγηση του υλικού προκύπτει ότι, με το σημερινό καθεστώς χορήγησης των βεβαιώσεων, είναι δυνατή, μετά την είσπραξη του δελτίου, η μεταβίβαση της ανώνυμης απόδειξης ή/και εντολής πληρωμής σε τρίτο, ο οποίος μπορεί να εμφανισθεί και να ζητήσει την έκδοση βεβαίωσης κερδών, χωρίς να είναι κατ' ανάγκη ο ίδιος παίκτης.
Ωστόσο, με βάση το γεγονός ότι αυτός που ζητάει τη βεβαίωση χορηγεί τα στοιχεία του και το γεγονός ότι από τα τηρούμενα στοιχεία που υπέβαλλε η ΟΠΑΠ προκύπτει, επιπλέον, ο τόπος, ο χρόνος και η αξία κατάθεσης και κέρδους κάθε δελτίου, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να διαπιστώσουν, σε κατασταλτικό επίπεδο, ενδεχόμενα κρούσματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, η ΕΕΕΠ ζήτησε από τη διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να διαβιβάσει σε ασφαλείς ψηφιακούς δίσκους (κλειδωμένα cd), για το έτος 2013, τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της.
2. Τα κερδισμένα δελτία που περιλήφθηκαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του.
3. Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο που παίχτηκαν και που εξαργυρώθηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διαβίβασε σήμερα στην ΕΕΕΠ τα πλήρη παραπάνω στοιχεία, τα οποία η ΕΕΕΠ απέστειλε αμέσως στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο Σ.Δ.Ο.Ε., για τις κατά την κρίση τους και αρμοδιότητά τους ενέργειες.
Συνοπτικά, από τη γενική εικόνα των στοιχείων προκύπτει ότι, το έτος 2013 ζητήθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. βεβαιώσεις κερδών συνολικού ύψους 347 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Από αυτές, 386 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων περίπου, περιείχαν άνω των 300 κερδισμένων δελτίων η κάθε μία, με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει 8.700 δελτία. Η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται και για τα προηγούμενα έτη ώστε αυτά να διαβιβαστούν επίσης στις αρμόδιες Αρχές. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και σύμφωνα με το σχέδιο της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη γενικότερη ευρωπαϊκή εμπειρία, η ΕΕΕΠ ολοκληρώνει το νέο κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης του φαινομένου, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014.

fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς προβλήματα η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της Βοιωτίας





Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και γονιών της πρώην επαρχίας Λιβαδειάς έδωσαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας με τους εμπλεκόμενους για το έργο της μεταφοράς των μαθητών τη νέα σχολική περίοδο.

Από τη Δευτέρα μετά από τις διαπραγματεύσεις της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας με το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς και όλους τους εμπλεκόμενους γίνονται κανονικά όλα τα μαθητικά δρομολόγια πλειν ελαχίστων εξαιρέσεων που και αυτές θα τακτοποιηθούν άμεσα.

«Όπως είχε επισημάνει από την αρχή και κατά την επίσκεψή του στη Βοιωτία ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπαγκογιάννης είχαμε θέσει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά να πηγαίνουν χωρίς προβλήματα στα σχολεία τους.

Στην Π.Ε. Βοιωτίας υπήρξε κάποια εμπλοκή η οποία ξεπεράστηκε και τώρα όλοι οι μαθητές περίπου 3.000 μετακινούνται κανονικά  προς τα σχολεία τους», σημείωσε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά.

Σωτήρια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που είχαν προκύψει στάθηκε η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και έδωσε τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να διαπραγματευτεί απευθείας με τους ενδιαφερόμενους για να αναλάβουν το έργο της μετακίνησης των μαθητών μετά τον άγονο διεθνή διαγωνισμό.

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συναντήθηκα με όλους τους εμπλεκόμενους στην μεταφορά των μαθητών και τους ευχαριστώ διότι πραγματικά όλοι βοήθησαν να λυθεί το θέμα όπως και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Βοιωτίας της οποίας οι υπάλληλοι ακόμα και εκτός ωαρίου εργάστηκαν για να υπάρξει αίσιο τέλος».
viotiki-ora.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα υπολογίζεται η σύνταξη από 1ης Ιανουαρίου 2015




Μικτό σύστημα υπολογισμού για τους παλαιότερους ασφαλισμένους από τον Ιανουάριο του 2015

Έως τώρα για τον υπολογισμό σύνταξης γήρατος από το ΙΚΑ, λαμβάνονται υπόψη: το ύψος των αποδοχών του ασφαλισμένου, ο χρόνος ασφάλισής του και η οικογενειακή του κατάσταση. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr από τον Ιανουάριο του 2015, θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα υπολογισμού για τους παλαιότερους ασφαλισμένους.

Όσο προχωρούν τα έτη όμως τόσο το αναλογικό τμήμα της σύνταξης που θα βασίζεται από τον ατομικό ασφαλιστικό... κουμπαρά του κάθε δικαιούχου, θα επηρεάζει περισσότερο το τελικό ύψος της σύνταξης.

Σήμερα, για τον υπολογισμό της σύνταξης, λαμβάνονται υπόψη:

*    Ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας μέσα στην τελευταία δεκαετία, η οποία προηγείται του έτους στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης.

*    Οι ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν βάσει συγκεκριμένων πολλαπλασιαστών που προβλέπονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους του ΙΚΑ.

*    Οι αναπροσαρμοσμένες, σύμφωνα με τα παραπάνω, αποδοχές της «πιο συμφέρουσας» πενταετίας θα πρέπει να αθροιστούν και στην συνεχεια να διαιρεθούν διά των συνολικών μηνών εργασίας που πραγματοποίησε ο εργαζόμενος την πενταετία αυτή. Κατόπιν αυτού, θα προκύψει το ποσό βάσει του οποίου ο εργαζόμενος θα προσδιορίσει την ασφαλιστική του κλάση.

*    Όλες οι ημέρες της υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης, εφόσον βέβαια έχουν καταβληθεί συνταξιοδοτικές εισφορές. Στον χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης εντάσσονται οι ημέρες του επιδόματος του ΟΑΕΔ λόγω τοκετού και εφεδρείας στρατού, καθώς και, υπό προϋποθέσεις, της ασθένειας. Για την προσαύξηση της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη όλοι οι πλασματικοί χρόνοι οι οποίοι εξαγοράζονται. Εφόσον υπολογιστεί ο συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης, διαιρώντας διά 300 τον μετατρέπουμε σε έτη, καθώς οι προσαυξήσεις λόγω ημερών ασφάλισης γίνονται ανά έτος. Για τον λόγο αυτό στρογγυλοποιείται ο χρόνος ασφάλισης, είτε από εργασία είτε εξαγοράζοντας πλασματικούς χρόνους.

*    Ο συντάξιμος μισθός (τεκμαρτός μισθός) και ο συνολικός χρόνος ασφάλισης.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα (άρθ. 1-4 του Ν. 3863/2010), η πλήρης βασική σύνταξη θα ανέρχεται στα 360 ευρώ και προβλέπεται επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Το αναλογικό ποσό σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών αποδοχών από ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Επιπλέον, καταργούνται οι ασφαλιστικές κλάσεις. Οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 στο ΙΚΑ, δεν έχουν ουσιαστικά καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού. Το ποσό της βασικής σύνταξης μειώνεται 1/35 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας. Ο συντελεστής για τα συντάξιμα χρόνια που θα διανυθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά είναι αυτός που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος του συνολικού συντάξιμου χρόνου.

Μικτό σύστημα

Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτούνται το έτος αυτό, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών.

Τρόπος υπολογισμού για κάθε περίοδο:

α) Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως

31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Όταν λέμε δεκαετία, εννοούμε αυτή που λήγει μέχρι το τέλος του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης έτους.

β) Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Όσο θα προχωρούν τα έτη, το χρονικό διάστημα πριν από το 2010 θα μειώνεται και αντίστοιχα θα αυξάνεται το διάστημα ασφάλισης από το 2011 και μετά. Συνεπώς θα αλλάζει το ύψος της τελικής σύνταξης.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα


Στις 19 Σεπτεμβρίου 1994 στον Περισσό σε έκρηξη βόμβας έχασε τη ζωή του ο Αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος όταν λεωφορείο της Αστυνομίας παρελάμβανε προσωπικό. Την ευθύνη ανέλαβε ο ΕΛΑ.



634 - Οι Άραβες με επικεφαλής τον Χαλίντ ιμπν Ουαλίντ καταλαμβάνουν τη Δαμασκό από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1356 – Στη μάχη του Πουατιέ, οι αγγλικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Εδουάρδο, τον Μαύρο Πρίγκιπα, νικούν τις γαλλικές και αιχμαλωτίζουν τον βασιλιά Ιωάννη Β' της Γαλλίας.

1777 – Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, οι Βρετανοί νικούν τους Αμερικανούς στην πρώτη μάχη της Σαρατόγκα.

1848 – Ανακαλύπτεται από τους Μποντ και Λέιζελ ο δορυφόρος του Κρόνου, Υπερίων.

1876 – Εφευρίσκεται στις ΗΠΑ η πρώτη σκούπα για τα μεγάλα χαλιά και μοκέτες από τον Μέλβιλ Μπίσελ.

1888 – Στο Σπα του Βελγίου διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς.

1900 – Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμίλ Λουμπέ δίνει αμνηστία στον Εβραίο λοχαγό Άλφρεντ Ντρέιφους, που πέρασε δύο φορές από στρατοδικείο και εσφαλμένα καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

1910 – Στην Ελλάδα, δημοσιεύονται πληροφορίες για ανασύσταση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, κατ' άλλους προς διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης και κατ' άλλους για σκοπούς αντιδυναστικούς.

1916 – Α' Π.Π. Ελλάδα: Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.

1920 – Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος Α΄ της Ελλάδας δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου στον κήπο της έπαυλης Τατοΐου.

1920 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή στη Νίκαια, που βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.

1921 – Στο βόρειο Μαρόκο, ο Αμπντ Ελ Κριμ ανακηρύσσει τη Δημοκρατία Ριφ.

1931 – Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.

1934 – Συλλαμβάνεται ο Μπρούνο Χάουπτμαν για το φόνο του γιου του αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ.

1940 – Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

1941 – Β' Π.Π. Ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Κίεβο μετά από 45 μέρες μαχών. Την ίδια μέρα, στο Ιράν, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Τεχεράνη.

1943 – Ελλάδα: Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.

1944 – Ελλάδα: Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

1952 – Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα μετά από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αγγλία.

1954 – Βγαίνει στον αέρα το Τρίτο Πρόγραμμα του ΕΙΡ.

1955 – Ανατρέπεται με πραξικόπημα ο Χουάν Περόν στην Αργεντινή.

1955 – Ο τυφώνας Χίλντα σκοτώνει 200 άτομα στο Μεξικό.

1957 – Πραγματοποιείται στην περιοχή της Νεβάδα η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή στις ΗΠΑ.

1958 – Ανακοινώνεται από το Φερχάτ Αμπάς εξόριστη κυβέρνηση των Αλγερινών στην Αίγυπτο.

1961 – Ιδρύεται από τον Γεώργιο Παπανδρέου η Ένωση Κέντρου.

1970 – Ο Έλληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης που είχε αυτοπυρποληθεί στη Γένοβα, διαμαρτυρόμενος κατά της Χούντας στην Ελλάδα ξεψυχάει στο νοσοκομείο της πόλης.

1970 – Αθήνα - Δικτατορία: Η Εθνική κυβέρνηση ανακοινώνει την ίδρυση "Συμβουλευτικής Επιτροπής Νομοθετικής Εργασίας", μια παρωδία κοινοβουλίου.

1973 – Στο σουηδικό θρόνο ανέρχεται ο Κάρολος Γουστάβος ΙΣΤ΄. Στην Ελλάδα διορίζονται τα πρώτα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου

1976 – Ένα τουρκικό Boeing 727 συντρίβεται σε βουνό της νότιας Τουρκίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 155 άτομα.

1982 – Στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Ούλοφ Πάλμε κερδίζουν μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

1982 – Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε διαδικτυακή επικοινωνία ο smiley :-). Τη χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου προτείνει ο Σκοτ Φάλμαν.

1983 – Η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής Άγιος Χριστόφορος και Νέβις ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1985 – Καταστρεπτικός σεισμός (19 και 21/9) στο Μεξικό, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ προξενεί το θάνατο 4.200 και πλέον ατόμων.

1988 – Εκτοξεύεται ο πρώτος ισραηλινός δορυφόρος, ο «Ορίζοντας 1».

1989 – Βόμβα εκρήγνυται σε αεροπλάνο την ώρα που βρίσκεται πάνω από τον Νίγηρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 171 άτομα. Για την τρομοκρατική επίθεση κατηγορήθηκε η Λιβύη, που πλήρωσε αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

1991 – Στο Περού, βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών "Φωτεινό Μονοπάτι" προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων.

1991 – Ανακαλύπτεται το παγωμένο σώμα του Ότζι, ανθρώπου της νεολιθικής εποχής, στις Άλπεις, μεταξύ Αυστρίας και Γαλλίας.

1992 – Στη Βοσνία, 31 άτομα σκοτώνονται στην πόλη Μπρτσκο, όπου εκδηλώνεται αεροπορική επίθεση των Σέρβων.

1993 – Στη Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, ο Ανζ Φελίξ Πατασέ κερδίζει τις πρώτες πολυκομματικές προεδρικές εκλογές.

1994 – Η τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλλιος και να τραυματιστούν άλλα εννέα άτομα.

1995 – Η Κροατία αποφασίζει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Σέρβων και συμφωνεί με τη Βοσνία ότι μέσω πολιτικού διαλόγου θα διευθετηθεί το εδαφικό.

1995 – Η Washington Post και η New York Times εκδίδουν το μανιφέστο του Θίοντορ Καζίνσκι (γνωστός και ως Unabomber).

1997 – Σφαγή από ισλαμιστές στο Γκουέλμπ ελ Κεμπίρ στην Αλγερία, με 53 νεκρούς.

1999 – Από χαλαζόπτωση και βροχές στην Κρήτη χάνει τη ζωή του ένα άτομο.

1999 – Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Ανζ Φελίξ Πατασέ, στις βίαιες (2 νεκροί σε επεισόδια) εκλογές, με 51,6% έναντι 19,4% για τον πρώην ηγέτη Κολίνγκμπα.

1999 – Από ανατροπή λεωφορείου στη Σαραγόσα της Ισπανίας σκοτώνονται 28 και τραυματίζονται πάνω από 20 άτομα.

2002 – Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ο Πρόεδρος Λοράν Μπαγκμπό απουσιάζει στην Ιταλία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώνονται δεκάδες ατόμων, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας Ρομπέρ Γκουέι.

2002 – Τουλάχιστον 28 κρατούμενοι πεθαίνουν και άλλοι 48 τραυματίζονται σε συμπλοκές στις φυλακές στη Δομινικανή Δημοκρατία.

2003 – Εκδήλωση μνήμης για τη δολοφονηθείσα ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Άννα Λιντ, γίνεται στη Στοκχόλμη.

2003 – Τραγικός είναι ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Ιζαμπέλ από τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. 25 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε πέντε πολιτείες, ενώ μεγάλης έκτασης είναι και οι υλικές ζημιές.

2003 – Ομόφωνα εγκρίνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η παράταξη περίπου 15.000 στρατιωτών ως ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, με σκοπό να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας και στο σταμάτημα ληστειών και βιασμών.

2004 – Για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο διαβάζεται στη δημοτική γλώσσα στους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

2006 – Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη. Την εξουσία καταλαμβάνει ο Στρατηγός Σόντι Μπουνγιαρατγκλίν.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ερχονται 1.130 προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση -Ποιους αφορά

Θέσεις εργασίας αναμένονται να ανοίξουν στους δήμους της χώρας καθώς θα γίνουν 1.130 προσλήψεις. Από αυτές οι 450 αφορούν σε μόνιμο προσωπικό, ενώ οι υπόλοιπες 680 αφορούν σε συμβασιούχους, εκ των οποίων οι 500 θα προσληφθούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και οι 180 με χρήματα του κράτους.

Σε ό,τι αφορά στους μόνιμους πρόκειται για επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 και θα επιλεγούν οικονομολόγοι, προσωπικό παιδικών σταθμών, αρχιτέκτονες,προσωπικό πληροφορικής, λογιστές, γιατροί, κτηνίατροι, κοινωνιολόγοι, ηλεκτρολόγοι, γεωπόνοι κλπ.

Σε ότι αφορά στο προσωπικό που θα προσληφθεί με χρήματα μέσω ΕΣΠΑ στην πλειοψηφία του θα είναι προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι σε ό,τι αφορά σε επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 που ήδη υπηρετούν στους δήμους με συμβάσεις, αυτές αναμένεται να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και ουσιαστικά να περάσουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς μονιμότητας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αίθριος ο καιρός σήμερα

Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με και πιθανότητα λίγων πρόσκαιρων βροχών τοπικού χαρακτήρα νωρίς το πρωί στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Νότιο Αιγαίο, περιμένουμε την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 27 στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 17 έως 29 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 19 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα βόρεια μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, και στα νότια ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και πιθανόν στα Δωδεκάνησα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νότιοι σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πήρε άδεια και επιστρέφει στους ελληνικούς δρόμους το Pony




    Θα είναι το φθηνότερο Ι.Χ. της αγορας
    Δείτε πόσο θα κοστίζει



Ένα θρυλικό ελληνικό αυτοκίνητο, το διάσημο «Pony» θα ξαναβγεί, όπως όλα δείχνουν, σε κυκλοφορία καθώς φαίνεται να...ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την αυτοκινητοβιομηχανία PONY- NAMCO.

Η εταιρεία πήρε άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης για να ξεκινήσει η παραγωγή του στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε σχετικα ότι στις αρχές της εβδομάδας δόθηκαν οι σχετικές άδειες από την ΕΣΥΔ στην αρμόδια κρατική αρχή διαπίστευσης,την ΕΒΕΤΑΜ, (Βιομηχανική Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, Εργαστηριακές Δοκιμές Πιστοποιήσεων και Ποιότητας) να κάνει την πιστοποίηση και να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε ότι η επένδυση θα δώσει πολλά οφέλη, όχι μόνο για τις 410 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν άμεσα, καθώς εκτίμησε ότι εμμέσως θα ανοίξους γύρω στις 2.500 θέσεις.


Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ιδιοκτήτη της, «NAMCO HELLAS Α.Ε.Β.Ε» Πέτρος Τζανέτος Κοντογούρης μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, το νέο «Pony»,θα είναι προσιτότατο στον Ελληνα καταναλωτή, καθώς γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί η τιμή του κάτω από τις 7.000 ευρώ. Θα είναι, όπως ήταν πάντα, το φθηνότερο αυτοκίνητο, αλλά σύγχρονο, απόλυτα συμμορφωμένο με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το νέο «Pony» θα εφοδιάζεται με τετρακύλινδρους κινητήρες 1.300 ή 1.400 κ.ε., θα «βγάζει 75-80 ίππους και θα διαθέτει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων. Ομως η ιδιαιτερότητά του είναι ότι θα έχει ωφέλιμο φορτίο 800 κιλά. Κι αυτή η δυνατότητα οφείλεται στο νέο πίσω άξονα που θα διαθέτει, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά στη «NAMCO».

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αρχικά την παραγωγή του βενζινοκίνητου «Pony», ενώ στη δεύτερη φάση παραγωγής η εταιρεία θα προχωρήσει και στην κατασκευή του πετρελαιοκίνητου «Pony», όπως και σε μία έκδοση 4Χ4. Τα σχέδια της «NAMCO HELLAS» δεν σταματούν εκεί αφού υπάρχει και τρίτο σχέδιο που αφορά την κατασκευή του ηλεκτροκίνητου «Pony».

Η ιστορία του Pony

Τη δεκαετία του '50, στη Γερμανία, οι αδερφοί Κοντογούρη είχαν επιχειρήσει να βγάλουν στην παραγωγή ένα φορτηγό με το όνομα «Hellas». Το 1961, ιδρύουν στη Θεσσαλονίκη την εταιρία FARCO και ξεκινούν την παραγωγή ενός οχήματος πολλαπλών χρήσεων με κινητήρες BMW, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Δεν το βάζουν, όμως, κάτω. Το 1972 δημιουργούν τη NAMCO (National Motor Company of Greece), ξεκινούν συνεργασία με τη Citroën και παρουσιάζουν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ένα «τετραγωνισμένο» αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ως βάση τα μηχανικά μέρη του 2CV. Ηταν το Pony, ένα αυτοκίνητο «τόσο άσχημο που είναι ωραίο» όπως είχε γραφτεί τότε στον γερμανικό Τύπο.

Εμελλε να είναι το πιο επιτυχημένο ελληνικό αυτοκίνητο στην ιστορία (πωλήθηκαν πάνω από 30.000 κομμάτια με εξαγωγές σε 14 χώρες). Με κόστος λειτουργίας και συντήρησης υποπολλαπλάσιο αυτού ενός «κανονικού» τζιπ και τιμή πώλησης εξίσου χαμηλή, έγινε ανάρπαστο τόσο από τις κρατικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, όσο απ' όλους όσοι είχαν δικαίωμα χρήσης «επαγγελματικού». Το εργοστάσιο «έβγαζε» 8-10 αυτοκίνητα ημερησίως, με το 67% των εξαρτημάτων να είναι ελληνικής προέλευσης. Η παραγωγή του Pony σταμάτησε το 1983, λόγω κυρίως των αλλαγών στο δασμολογικό καθεστώς και της κατάργησης του προστατευτισμού, που σήμανε η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ