Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΒΑΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ

 

Διαβάστε Περισσότερα »

Ετρωγαν με χρυσά κουτάλια στην ΠΑΣΕΓΕΣ -67.000 για Lexus, 9.000 για φλουριά βασιλόπιτας, 345.000 για το κυλικείο

Συνέχεια στις αποκαλύψεις για το όργιο σπατάλης στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών δίδεται σήμερα με στοιχεία για σπατάλες που προκαλούν πραγματικό ίλιγγο.

Σύμφωνα με βουλευτές που πρόλαβαν να ξεφυλλίσουν τα στοιχεία του πορίσματος οικονομικών ελεγκτών που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, στην ΠΑΣΕΓΕΣ έκαναν πραγματικό πάρτι με χιλιάδες ευρώ για υπερβολικές σπατάλες.

Χαρακτηριστικά μερικά στοιχεία:

    2008: Αγορά αυτοκινήτου Lexus 3.000 κυβικά 67.000 ευρώ
    2001-2009: Φλουριά για βασιλόπιτα 9.000 ευρώ
    2001-2005 : Γαλοπούλες και αρνιά στους εργαζόμενους 7.000 ευρώ
    2005-2007: Γαλοπούλες και αρνιά 10.000 ευρώ
    2007-2011: Γαλοπούλες και αρνιά 6.500 ευρώ
    2001-2010: Κινητό Προέδρου 44.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ
    2001-2011: Κυλικείο οργανωτικής διοίκησης 345.000 ευρώ
    2006-2011: Σπίτι Προέδρου: Ενοίκιο 60.670 ευρώ, κοινόχρηστα 4.559 ευρώ, ρεύμα 2.300 ευρώ

Μαζί με έξοδα για εδέσματα, λουλούδια, αγορά κινητών, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης , Πάσχα , Χριστούγεννα κλπ σύνολο 184.819 ευρώ

Γενικά έσοδα από εισφορές επιχορηγήσεις κλπ

2007: 6 εκατομμύρια

2011: 26 εκατομμύρια ευρώ

Εξοδα:

Αμοιβές και έξοδα τρίτων το 2007 ήταν 2.463.000 ευρώ. Το 2011 ανήλθαν σε 20.621.000 ευρώ.
Από το 2001 και μετά όλοι οι υπάλληλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ λαμβάνουν αποζημίωση για κάρτα απεριορίστων διαδρομών και ταξί χωρίς να την δικαιούνται. Επίσης λαμβάνουν υπερωρία το μισό της ημερήσιας αποζημίωσης λίγα μόλις λεπτά μετά την 12η νυχτερινή. Από το 2008 και μετά τα μέλη του Δ.Σ και οι εργαζόμενοι στην ΠΑΣΕΓΕΣ έκαναν ασφάλεια θανάτου και ατυχήματος με ασφάλιστρα 35.000 ευρώ.

Η αρχή είχε γίνει από το βράδυ της Τετάρτης με τα στοιχεία να προκαλούν πραγματικό σοκ:



    100.000 ευρώ για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο Πρόεδρος. Με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν σε βάθος δεκαετίας ενοίκια, κοινόχρηστα και η καθαρίστρια
    103.000 ευρώ για πιστωτική κάρτα του Προέδρου την οποία πλήρωνε η ΠΑΣΕΓΕΣ
    68.000 ευρώ έξοδα για γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο δεν προβλεπόταν
    46.000 ευρώ για έξοδα κινητού τηλεφώνου του Προέδρου και 30.000 ευρώ για τον γενικό διευθυντή
    25.000 ευρώ για το κυλικείο της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και πληρωμή αγορών από duty free



Για την ΣΥΔΑΣΕ τα τιμολόγια που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν είναι μικρής αξίας ωστόσο έχει προκύψει θέμα με το ταμείο ύψους 157.000 ευρώ καθώς ο Πρόεδρος και ο Ταμίας κρατούσαν το ταμείο στον Οργανισμό αντί να έχουν καταθέσει τα χρήματα στην τράπεζα.

Πάντως τα αναλυτικά στοιχεία με όλες τις ατασθαλίες βρίσκονται στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και ο κ.Κουκουλόπουλος κάλεσε τους βουλευτές εάν θέλουν να δουν τα στοιχεία να περάσουν από το υπουργείο χωρίς όμως να εχουν πάνω τους φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα και αυτό γιατί την ίδια ώρα διεξάγεται έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς και υπάρχουν θέματα προσωπικών δεδομένων.

«Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

Αυτό που έχει βάλει σε περίσκεψη πολλούς βουλευτές είναι το κεφάλαιο με τις "Παρατηρήσεις" των ελεγκτικών υπηρεσιών όπου επισημαίνεται η έλλειψη πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και αδυναμία επιβολής κυρώσεων, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεψε καλώδια χαλκού από μετασχηματιστές της ΔΕΗ στο Άρμα Βοιωτίας


Ένας 30χρονος Πακιστανός ο δράστης
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής καλωδίων χαλκού από μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η., στο Άρμα Βοιωτίας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 30χρονος υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία

Κατασχέθηκαν καλώδια χαλκού, βάρους -240- κιλών, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε στην επιχείρηση, ανέρχεται στις -20.000- περίπου ευρώ

Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής καλωδίων χαλκού, η οποία διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, σε αγροτική περιοχή στο Άρμα Βοιωτίας.

Για την υπόθεση αυτή, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας ενός 30χρονου υπηκόου Πακιστάν, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία.

Ειδικότερα πρωινές ώρες της 29-06-2014, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών εντόπισαν σε δασική περιοχή στα Σκούρτα Βοιωτίας, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο ήταν έμφορτο με καλώδια χαλκού, βάρους (240) περίπου κιλών.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ήταν ιδιοκτησίας του 30χρονου και τα καλώδια χαλκού είχαν αφαιρεθεί από δύο (2) μετασχηματιστές αρδευτικών γεωτρήσεων της Δ.Ε.Η., σε αγροτική περιοχή στο Άρμα Βοιωτίας.

Η ανωτέρω ποσότητα χαλκού αναγνωρίσθηκε και αποδόθηκε σε νόμιμο εκπρόσωπο της Δ.Ε.Η., ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του, η ζημιά που προκλήθηκε στην επιχείρηση, ανέρχεται στις (20.000) περίπου ευρώ.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.    
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση στη Χαιρώνεια για την επιβάρυνση του οδικού δικτύου

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου απέστειλε σήμερα επιστολή – πρόσκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς με την οποία τους προσκαλεί σε συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18:30 στο Δημαρχιακό Κατάστημα Χαιρωνείας με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος διέλευσης βαρέων οχημάτων από το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η πρόσκληση είναι ανοικτή και προς όλους τους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συνάντηση.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής και ο πίνακας αποδεκτών.
Θέμα : Πρόσκληση για συνάντηση εργασίας αναφορικά με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση του επαρχιακού οδικού δικτύου λόγω αύξησης της τιμής των διοδίων

Όπως είναι ήδη γνωστό μετά τη θεαματική αύξηση των τιμών των διοδίων παρατηρείται έντονος φόρτος κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς οι οδηγοί των οχημάτων επιλέγουν το επαρχιακό οδικό δίκτυο για την αποφυγή του υψηλού κόστους διέλευσης από τους σταθμούς των διοδίων, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας και απειλείται η ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχονται.
Επειδή, η ασφάλεια των κατοίκων αποτελεί πρωτεύουσα υποχρέωση όλων μας, σας προσκαλώ σε συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18:30 στο Δημαρχιακό κατάστημα Χαιρωνείας για την ανταλλαγή απόψεων και λήψη απόφασης για τον τρόπο αντιμετώπισης του ανωτέρω προβλήματος.
Η παρουσία όλων σας κρίνεται απαραίτητη για την άμεση επίλυση του θέματος αυτού που ταλαιπωρεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών της περιοχής μας.
                                      Με εκτίμηση
                              Η Δήμαρχος Λεβαδέων           
                                  Γιώτα Πούλου    

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό - Φορά λευκό χιτώνα

Εχει υψωμένο το αριστερό της χέρι προς τα πάνω
Σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό της Αμφίπολης.



Το πρόσωπο που έλειπε πλάι στο γενειοφόρο άντρα ήταν η Περσεφόνη και πλέον είναι βέβαιο ότι αναπαριστά την αρπαγή της θεάς από τον Πλούτωνα.

Η Περσεφόνη φορά λευκό χιτώνα που συγκρατείται στο ύψος του στήθους με μία λευκή ταινία και έχει μία τραγική μορφή. Εχει υψωμένο το αριστερό της χέρι προς τα πάνω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις».

Ο Πλούτωνας φοράει κόκκινο χιτώνα και ο Ερμής κίτρινο.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού: «Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου. Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης. Είναι φανερό ότι η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Όμως η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που απαντάται σε βοτσαλωτό ψηφιδωτό, σε ταφικό μνημείο.

Οι διαστάσεις του ψηφιδωτού είναι 4,5 (όπως και οι άλλοι θάλαμοι) επί 3 (πλάτος) μέτρα.

Με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου δόθηκε η δυνατότητα και για την τελική υποστύλωση του επιστυλίου των Καρυατίδων. Φυσικά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες προστασίας του ψηφιδωτού οι οποίες συνίστανται:

α. Επικάλυψη με φύλλα φελιζόλ

β. Και πάνω από αυτά ξύλινη επένδυση

Σε ύψος 40 εκ. πάνω από την ξύλινη επένδυση θα μπει το δάπεδο πρόσβασης για τον τέταρτο χώρο, το οποίο θα στηριχτεί στην τρίτη σειρά αντιστήριξης.

Με την τομή που έγινε στο κατεστραμμένο τμήμα του ψηφιδωτού διαπιστώθηκαν οι συνθήκες έδρασης του δαπέδου που είναι οι εξής: Κονίαμα 8-10 εκατοστών ως υπόβαση του ψηφιδωτού, πιο κάτω έχουμε στρώση από κροκάλες πάχους 10-12 εκατοστά, οι οποίες εδράζονται στο φυσικό έδαφος, υπό μορφή σκληρής αργιλώδους άμμου.

Στον τέταρτο χώρο ήτοι στον τρίτο θάλαμο, έχει ολοκληρωθεί η υποστύλωση. Δεν προχώρησαν οι ανασκαφικές εργασίες, επειδή η ομάδα ασχολήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού.



Διαβάστε Περισσότερα »

Πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Μια ιστορική μορφή των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 95 ετών.


Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945  συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).

Yπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από τον στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.


Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση, κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ, απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.


Το 1974, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του Κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο του 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 1996, και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, τον οποίο θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.


Ηταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Ηταν πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου-Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-ντοκουμέντο: Καρέ-καρέ η τρελή πορεία του Smart-Πέθανε και η 24χρονη - Τρεις οι νεκροί

 Έχασε τη μάχη για τη ζωή η 24χρονη που νοσηλευόταν διασωληνωμένη
- Είχε διαμελιστεί και είχαν πληγεί τα περισσότερα ζωτικά της όργανα
Σοκ προκαλεί το βίντεο από κάμερα ασφαλείας στο οποίο έχει καταγραφεί η «τρελή» πορεία του Smart που σκόρπισε τον θάνατο το πρωί της Τετάρτης στην Πέτρου Ράλλη.

Το βίντεο που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha δείχνει το Smart λίγο πριν παρασύρει και σκοτώσει ακαριαία την πρώτη πεζή στην Πέτρου Ράλλη. Ο 27χρονος Αλβανός οδηγός του Smart, ένα χιλιόμετρο πριν από το φρικτό τροχαίο, είχε συγκρουστεί με ταξί, αλλά δεν σταμάτησε ως όφειλε για να δώσει τα στοιχεία του και προτίμησε να αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα και να εξαφανιστεί.

Ετσι, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, άρχισε να τρέχει ιλιγγιωδώς (μπορεί και με 150 χλμ. την ώρα), με αποτέλεσμα να διαγράψει μια πραγματικά τρελή πορεία, περνώντας φανάρια με κόκκινο, κάνοντας τρομακτικά επικίνδυνους ελιγμούς (που φαίνονται ξεκάθαρα και στο βίντεο) και καταλήγοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο να παρασέρνει πεζούς και ΙΧ.

Σημειώνεται ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία όταν τους παρέσυρε το φονικό Smart και τρεις ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Δείτε την τρελή πορεία του Smart από το 21ο δευτερόλεπτο του παρακάτω βίντεο του Greek-iΝews.gr.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΜAΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ


Διαβάστε Περισσότερα »

Χιλιάδες γεωργοί δεν πληρώνουν τα χρέη και εισπράττουν επιδοτήσεις



Σε συμψηφισμό χρεών προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και κοινοτικών επιδοτήσεων για περισσότερους από 50.000 γεωργούς αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, μέχρι το τέλος του έτους ο συμψηφισμός αυτών θα φέρει τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΟΓΑ. Το ποσό αυτό αποτελεί περίπου το 50% των ληξιπροθέσμων οφειλών των προαναφερθέντων 50.000 γεωργών, οι οποίες ανέρχονται συνολικά γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα συμψηφιστεί τον επόμενο χρόνο, εάν οι γεωργοί αυτοί δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Όπως έγινε γνωστό, οι εν λόγω ασφαλισμένοι του ΟΓΑ την τελευταία 10ετία είχαν εισπράξει σημαντικές αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Εκτιμάται πως μόνο το 2013, έβαλαν στην τσέπη 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 65% των συνολικών γεωργικών επιδοτήσεων το 2013.

Σημειώνεται πως κάθε γεωργός που είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 60 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης (35 ευρώ) και τον κλάδο υγείας του (25 ευρώ). Συνεπώς η ασφαλιστική επιβάρυνση του ανέρχεται σε 500 ευρώ περίπου κάθε χρόνο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ερχεται το χαράτσι των ΙΧ -Τι θα πληρώσουμε για τέλη κυκλοφορίας

Το Νοέμβριο αρχίζουν τα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, καθώς θα ανοίγει η εφαρμογή στο taxisnet και όσοι έχουν αυτοκίνητα και μηχανές από την 1η του μήνα θα μπορούν να πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Οπως και την προηγούμενη χρονιά έτσι και φέτος τα κυβικά και οι εκπομπές ρύπων είναι τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα υπολογίζουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ πόσο θα πληρώσουν.

Οι τρόποι υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας είναι δύο: Ο κλασσικός με βάση τα κυβικά του κινητήρα και ισχύει για τα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν ως τις 31 Οκτωβρίου του 2010 και ο δεύτερος εφαρμόζεται στα οχήματα που αγοράστηκαν μετά την 1 Νοεμβρίου 2010 και ο υπολογισμός γίνεται με κριτήριο τις εκπομπές ρύπων.

Τέλη κυκλοφορίας με κριτήριο τα κυβικά

Χωρητικότητα κινητήρα (κ.εκ.)
   

Ετήσια τέλη (σε ευρώ)

Από 51 μέχρι 300 κ.εκ.
   

22€

Από 301 μέχρι 785 κ.εκ
   

55€

Από 786 μέχρι 1.071 κ.εκ
   

120€

Από 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ
   

135€

Από 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ
   

240€

Από 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ
   

265€

Από 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ
   

300€

Από 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ
   

660€

Από 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ
   

880€

Από 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ
   

1.100€

Από 4.001 κ.εκ και άνω
   

1.320€

Τέλη κυκλοφορίας με κριτήριο τις εκπομπές ρύπων

Εκμπομπές ρύπων
(γρ. CO2 / χλμ.)
   

Ετήσια τέλη σε ευρώ / γρ. CO2

0 - 100 (γρ./χλμ.)
   

0 €

101 - 120 (γρ./χλμ.)
   

0,90 €

121 - 140 (γρ./χλμ.)
   

1,10 €

141 - 160 (γρ./χλμ.)
   

1,70 €

161 - 180 (γρ./χλμ.)
   

2,25 €

181 - 200 (γρ./χλμ.)
   

2,55 €

201 - 250 (γρ./χλμ.)
   

2,80 €

Άνω των 251 (γρ./χλμ.)
   

3,40 €

Επίσης οι ιδιοκτήτες μπορούν να υπολογίσουν και μόνοι τους τα τέλη κυκλοφορίας μέσω μίας εφαρμογής.Κάντε κλικ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι βροχές πριν από τον τρύγο μείωσαν την παραγωγή της Βοιωτίας




Ο ήπιος χειμώνας και η βροχερή άνοιξη προμήνυσαν μια καλή χρονιά, με εξαίρεση χαλαζόπτωση σε συγκεκριμένες περιοχές που επέφερε μείωση της παραγωγής, όχι όμως σε μεγάλη έκταση. Οι συνθήκες του καλοκαιριού χαρακτηρίστηκαν από αρκετές βροχοπτώσεις με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν μεταξύ 28-35 οC.

Οι πρώιμες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Μαλαγουζιά τρυγήθηκαν χωρίς πολλά προβλήματα με καλή σχετικά φαινολική ωρίμαση για τις ερυθρές.



Αντίθετα για τη βασική ποικιλία του νομού Σαββατιανού (αλλά και το Ροδίτη) με εξαίρεση τους αμπελώνες που πρόλαβαν τον τρύγο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ο τρύγος ήταν προβληματικός εξαιτίας βροχοπτώσεων εντός του διαστήματος του τρυγητού.



Οι βροχές επηρέασαν τον σακχαρικό τίτλο των σταφυλιών (9,5-10,5 be) και παράλληλα μείωσαν τον όγκο παραγωγής σε ποσοστό 30%.



Οι τιμές παρουσίασαν ελαφρά άνοδο κυρίως εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.
Διαβάστε Περισσότερα »

Προσοχή: Δείτε ποια ποτά προκαλούν τοξικές παρενέργειες




Κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ειδικά για τα παιδιά και τους νέους, αποτελεί η αυξημένη κατανάλωση ενεργειακών ποτών, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Μπρέντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "Frontiers in Public Health", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι βάσιμες «οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού όσον αφορά τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενεργειακών ποτών».

Τα εν λόγω ποτά είναι μη αλκοολούχα και περιέχουν καφεΐνη, βιταμίνη και άλλα συστατικά, όπως ταυρίνη, τζινσένγκ και γκουαράνα. Διαφημίζονται ως τονωτικά και κατάλληλα για αύξηση της σωματικής και νοητικής απόδοσης.

Τα ενεργειακά ποτά εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 1987 και από τότε έχουν γνωρίσει παγκόσμια εξάπλωση. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις τους μετά το 2008 αυξάνονται κατά 10% ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εκτιμά ότι το 30% των ενηλίκων, το 68% των εφήβων και το 18% των παιδιών κάτω των δέκα ετών καταναλώνουν τέτοια ποτά.

Ο πιθανός κίνδυνος των ενεργειακών ποτών οφείλεται εν μέρει στα υψηλά επίπεδα καφεΐνης που περιέχουν. Επειδή πίνονται γρήγορα και όχι αργά όπως ο καφές, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τοξικές παρενέργειες λόγω της πολλής καφεΐνης τους.

Σύμφωνα με την EFSA, το μερίδιο της καφεΐνης των ενεργειακών ποτών στη συνολική κατανάλωση καφεΐνης στην Ευρώπη φθάνει το 43% στα παιδιά, το13% στους εφήβους και το 8% στους ενηλίκους.

Η καφεΐνη των ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, υπέρταση, ναυτία, εμετούς, σπασμούς, συμπτώματα ψύχωσης και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο. Σε ορισμένες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία) έχουν αναφερθεί θάνατοι λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή έκτακτες εισαγωγές στο νοσοκομείο με κρίσεις επιληψίας λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών.
Επίσης, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που κάνουν συχνή κατανάλωση τέτοιων ποτών, είναι πιο επιρρεπείς σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, σε κατανάλωση αλκοόλ και εθιστικών ουσιών κ.α.

Πάνω από το 70% των νεαρών ενηλίκων (18 έως 29ετών) που πίνουν ενεργειακά ποτά, σύμφωνα με μελέτη της EFSA, τα ανακατεύουν με αλκοόλ. Η συνήθεια αυτή είναι πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση σκέτου αλκοόλ, πιθανώς επειδή, μεταξύ άλλων, μπερδεύει τους ανθρώπους να καταλάβουν πότε έχουν μεθύσει και να μην πιούν άλλο.

Τα ενεργειακά ποτά πωλούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ορισμένες έχουν βάλει περιορισμούς για την κατανάλωσή τους από παιδιά, ενώ κάποιες (όπως η Σουηδία) επιβάλλουν την πώληση μερικών ενεργειακών ποτών μόνο από τα φαρμακεία.

Οι ερευνητές συνιστούν, μεταξύ άλλων, να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην ποσότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ποτά, να απαγορευτούν ή να περιοριστούν δραστικά οι πωλήσεις σε παιδιά και εφήβους, να εφαρμοστούν αυστηρές προδιαγραφές υπεύθυνου μάρκετινγκ για τη διαφήμισή των εν λόγω ποτών, να ενημερωθούν ευρέως οι γιατροί και οι γονείς για τους πιθανούς κινδύνους και να πληροφορηθεί το κοινό για τον κίνδυνο ανάμιξης αλκοόλ με ενεργειακά ποτά
onmed.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Συναγερμός για τους παιδόφιλους στην Ελλάδα: 10 παιδιά αποπλανήθηκαν από το διαδικτυακό παιχνίδι "Ντύνω κούκλες"


Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρέθηκαν παιδιά να  βρέθηκαν να αυτοφωτογραφίζονται γυμνά στις τουαλέτες, από τους γονείς τους

Σοκάρουν τα στοιχεία για την αποπλάνηση ανηλίκων του επικεφαλής του Σώματος Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεως της Βουλής.

Ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε σε δέκα περιπτώσεις παιδιών, μόνο στην Αθήνα, που αποπλανήθηκαν από παιδόφιλο μέσω μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού «Ντύνω κούκλες», και ανέφερε μάλιστα ότι βρέθηκαν να αυτοφωτογραφίζονται γυμνά στις τουαλέτες, από τους γονείς τους.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σφακιανάκης αποκάλυψε ότι μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, από το 2011 έως το 2014, έχουν εντοπιστεί 1028 κατηγορούμενοι και 271 από αυτούς για παιδική πορνογραφία. Μέσα σε οκτώ χρόνια, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποτράπηκαν 1060 αυτοκτονίες, 36 από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εντατική.

«Ήμουν στην Νέα Υόρκη και μου λένε “κάτι γίνεται στην χώρα σου, με μία πιτσιρίκα που αυτοτραυματίζεται σε πραγματικό χρόνο”. Μπαίνω στο κανάλι και τη βλέπω. Αμέσως ειδοποιώ την μονάδα, εκείνοι την εντοπίζουν και ενημερώνουν την ομάδα ΔΙΑΣ και το ΕΚΑΒ και προλάβαμε την μικρή στο παρά πέντε», είπε ο κ. Σφακιανάκης σημειώνοντας ότι για αυτή την υπόθεση η υπηρεσία βραβεύθηκε από το FBI.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τις αδυναμίες της πρακτικής που ακολουθείται με ένα παράδειγμα.

«Καθηγήτρια που είχε αποπλανήσει επανειλημμένως μαθητή της ΣΤ Δημοτικού στα Χανιά, τη διορίσαμε φέτος αναπληρώτρια στο Ηράκλειο, γιατί ο φάκελος γράφει μόνο “ανάρμοστη κατά την υπηρεσία συμπεριφορά”», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τροπολογία από τον υπουργό παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρές Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι αύριο θα κατατεθεί στην Βουλή τροπολογία η οποία θα προβλέπει:

1.Την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου των εκπαιδευτικών προκειμένου να τίθενται αυτοδίκαια σε αργία ο εκπαιδευτικός κατά του οποίου ασκείται ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, αντίθετα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη.

2.Οι εν λόγω πράξεις θα χαρακτηρίζονται ευθέως στον πειθαρχικό δίκαιο ως «εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής» και όχι ως «αναξιοπρεπής συμπεριφορά προς την Υπηρεσία» όπως χαρακτηρίζεται σήμερα.

3. Αν σε εκπαιδευτικό ή διοικητικό υπάλληλο σχολείου επιβληθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή –πλην της οριστικής παύσης- για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και σε ότι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν ασκηθεί ποινική δίωξη ή το αδίκημα παραγραφεί ή τεθεί στο αρχείο, ο εκπαιδευτικός μετατάσσεται υποχρεωτικά σε θέση εκτός σχολείου. Αν από το ποινικό δικαστήριο επιβληθεί η οποιαδήποτε ποινή για τα προαναφερθέντα εγκλήματα ο εκπαιδευτικός απολύεται όταν καταστεί αμετάκλητη η καταδίκη του.

Ο Υφυπουργός, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε πρόταση προς τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να παρακολουθήσουν από κοντά την εφαρμογή του Cyberkid κάτι που αναμένεται να γίνεται την προσεχή εβδομάδα με διαδραστική τηλεδιάσκεψη από αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η φωτογραφία της ημέρας

Στο δρόμο για το μεροκάματο

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτός είναι ο αστυνομικός που σκοτώθηκε στο τροχαίο στην Π. Ράλλη -Μάχη δίνει η 24χρονη που ακρωτηριάστηκε

Ενας 23χρονος αστυνομικός και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στο φρικτό τροχαίο που έγινε το πρωί της Τετάρτης στη Λ. Πέτρου Ράλλη, ενώ «μάχη» δίνει μία 24χρονη που ακρωτηριάστηκε.

Ο αστυφύλακας Αναστάσιος Χριστοδουλίδης, που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτης Αλλοδαπών Αττικής είναι ο αστυνομικός που τραυματίστηκε θανάσιμα στο τροχαίο, ενώ πήγαινε σε επιμορφωτικό σεμινάριο.



Παράλληλα, αναγνωρίστηκε από τους γονείς της η νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά. Η 24χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από πολύωρο χειρουργείο, καθώς έχει χάσει το πόδι της ενώ υπάρχουν βλάβες στα περισσότερα εσωτερικά όργανα.

Ο οδηγός του Smart που προκάλεσε το μακελειό στη Λ. Πέτρου Ράλλη είναι ο Μάριαν Ερβις. Ο 27χρονος Αλβανός ισχυρίστηκε ότι είναι επιληπτικός και ότι έπαθε κρίση την ώρα που οδηγούσε, προκαλώντας το τραγικό δυστύχημα. Ο οδηγός- που έχει τραυματιστεί ελαφρά και νοσηλεύεται φρουρούμενος- θα υποβληθεί σε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο οδηγός του Smart τράκαρε με ταξί και δεν σταμάτησε, αλλά ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ωστόσο, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και παρέσυρε πεζούς και παρκαρισμένα ΙΧ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακαριαία δύο άνθρωποι και άλλοι τρεις να τραυματιστούν.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Χαλάει ο καιρός από το Σαββατοκύριακο


Ζεστό και υγρό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα με παροδικές βροχές ή καταιγίδες μετά το μεσημέρι σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας και σε ορεινά τμήματα της Μακεδονίας περιμένουμε σήμερα, Πέμπτη.



Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα και μέχρι και την επόμενη Τρίτη

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις. Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: νότιοι 4 με 6 και τοπικά στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 17-10-2014
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές στα βόρεια.Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί στα δυτικά 3 με 4 ,στα ανατολικά 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Σάββατο 18-10-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια και ανατολικά θα αυξηθούν με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βορειοανατολικά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι σταδιακά στα βορειοανατολικά θα γίνουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε πτώση από τα βόρεια.

Κυριακή 19-10-2014
Καιρός: στα ανατολικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

Δευτέρα 20-10-2014
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 ,στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Τρίτη 21-10-2014
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω μικρή άνοδο.


Διαβάστε Περισσότερα »

FT: Πώς θα είναι ο πλανήτης των 11 δισ. ανθρώπων



    Οι νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχη για την αύξηση του πληθυσμού.
    Προβλέπουν 11 δισ. σε αυτόν τον αιώνα.
    Καμία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες -πετρέλαιο, άνθρακας, ανανεώσιμες, πυρηνική κ.ά.- δεν μπορεί να προσφέρει λύση.


Άρθρο των Financial Times:

Μία νέα ακαδημαϊκή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, δείχνει ότι οι... προηγούμενες προβλέψεις για τον παγκόσμιο πληθυσμό ήταν υποτιμημένες. Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν θα αγγίξει μόνο τα 9 δισ. αυτόν τον αιώνα, αλλά τα 11 δισ. ίσως και ακόμη περισσότερο. Θα αντέξει ο πλανήτης όμως αυτά τα μεγέθη;

Η προσοχή -του πολιτικού κόσμου, των αγορών αλλά και των επιχειρήσεων- εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα και όχι στα μακροπρόθεσμα. Τα προβλήματα της επόμενης μέρας ας απασχολήσουν τους μελλοντικούς ηγέτες. Είναι κατανοητό να λειτουργούν έτσι άτομα που εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα και πιέζονται από τα πρότυπα των τριμηνιαίων απολογισμών. Το αποτέλεσμα όμως είναι να αγνοούμε ένα από τα πιο θεμελιώδη προβλήματα. Η αύξηση του πληθυσμού είναι ίσως η πιο μεγάλη πρόκληση όλων επειδή οι επιπτώσεις της είναι τόσο ευρείες.

Το θέμα τέθηκε ξανά σε έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Ο καθηγητής Άντριαν Ράφερτι και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι για πολλούς λόγους (συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας που καταγράφει η μάχη ενάντια στο Aids και η αποτυχία των προσπαθειών να διαδοθεί η γνώση των μεθόδων αντισύλληψης), ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί ήδη να είναι κατά 2 δισ. μεγαλύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί το 2010.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το πραγματικό νούμερο. Η δημογραφία είναι μία επιστήμη εκτιμήσεων. Θα μπορούσα κάλλιστα να στηρίξω με επιχειρήματα εκτίμηση και για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό, με βάση την πρόοδο που καταγράφεται στην ιατρική επιστήμη και στη σταδιακή διάδοση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.

Εάν ο πληθυσμός αγγίξει τα 11 δισ. όμως, τότε δημιουργούνται πολλές προκλήσεις -επάρκεια τροφίμων και νερού, αστικοποίηση, μετανάστευση κ.λπ. Προς το παρόν, ας επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις για την ενέργεια, όπου η ισορροπία ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες πιέσεις είναι ήδη έντονη. Προς το παρόν, ο κλάδος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη μείωση των τιμών (στην περίπτωση του πετρελαίου η υποχώρηση αγγίζει το 20% μέσα σε 90 ημέρες).

Οι επιχειρήσεις σπεύδουν να μειώσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα τα οποία βασίστηκαν σε ελάχιστη τιμή πετρελαίου 110 δολ. Πτωτικά κινούνται επίσης οι τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα. Ο κύκλος σταδιακά θα ολοκληρωθεί, αλλά αυτό μπορεί να πάρει καιρό καθώς οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις έχουν κίνητρο να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή από projects των οποίων οι κεφαλαιακές επενδύσεις έχουν ήδη βυθιστεί. Είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις του κλάδου, που ήδη δέχονται πιέσεις από τους επενδυτές για βελτίωση των αποδόσεων, να περάσουν αυτήν την περίοδο αλώβητες.

Με όλα αυτά, οι επιχειρήσεις -ή οποιοσδήποτε άλλος στον χώρο- έχουν ελάχιστο, αν όχι καθόλου, χρόνο να σκεφτούν τη μακροπρόθεσμη ατζέντα – τι θα συμβεί σε 40, 60 ή ακόμη και 100 χρόνια. Χρειάζεται, όμως, να δοθεί κάποια προσοχή, επειδή οι προβλέψεις για την αύξηση του πληθυσμού απειλούν άμεσα το επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου.

Με απλά λόγια, το μοντέλο δηλώνει ότι ο κλάδος θα αναπτύσσει κατά σειρά την επόμενη διαθέσιμη πηγή ενέργειας χαμηλού κόστους. Η αθροιστική πρόοδος της τεχνολογίας σταδιακά θα μειώσει το κόστος, καθιστώντας προσβάσιμους τους ενεργειακούς πόρους. Ο κλάδος θα μπορεί κατά συνέπεια εύλογα να περιμένει ότι θα πηγαίνει σε όλο και πιο βαθιά νερά, όλο και σε πιο δύσκολα εδάφη όπως έκανε σταδιακά τον τελευταίο αιώνα. Θεωρητικά, όποια αύξηση του κόστους δεν μπορεί να απορροφηθεί από την τεχνολογική πρόοδο, θα αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

Η λέξη «διαθέσιμη» όμως έχει σημασία επειδή μεγάλο μέρος των ενεργειακών πόρων του πλανήτη είναι αποκλεισμένο. Για παράδειγμα, οι διεθνείς επενδύσεις δεν έχουν πρόσβαση στους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.

Ας υποθέσουμε ότι όλοι οι διαθέσιμοι ενεργειακοί πόροι είναι ανοιχτοί προς επενδύσεις και πως συνεχίζεται η σταδιακή πρόοδος της τεχνολογίας. Ακόμη και με αυτές τις ιδανικές προϋποθέσεις όμως, δεν πιστεύω ότι οι υπάρχουσες ποσότητες υδρογονανθράκων μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις 11 δισ. ανθρώπων με βιώσιμο κόστος.

Ορισμένοι θα πουν ότι η οικονομική λογική θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ενέργειας. Εάν θέλουμε ενέργεια θα πρέπει να πληρώσουμε (εμείς ή τα εγγόνια μας). Εάν θέλουμε καθαρή ενέργεια (χωρίς άνθρακα) τότε θα πρέπει να πληρώσουμε ακόμη περισσότερο. Το κόστος ορισμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να υποχωρεί σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η συνολική εικόνα είναι αυτή της απογοητευτικής αργής προόδου.

Δυστυχώς, τα οικονομικά δεν εφαρμόζονται. Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού θα καταγραφεί στην υποσαχάρια Αφρική (από 1 δισ. σήμερα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση στα 3,5 - 5 δισ.) ή στις πιο φτωχές περιοχές της Ασίας. Μία από τις προβλέψεις της έκθεσης για παράδειγμα, είναι πως ο πληθυσμός της Νιγηρίας από 200 εκατ. θα φτάσει στα 900 εκατ.

Με υψηλές και αυξανόμενες τιμές ενέργειας, όσοι μετά βίας κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φτώχεια θα βυθιστούν και πάλι στην απόλυτη ένδεια. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγικό μετά την επιτυχία που καταγράφεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως στην Κίνα – κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Η πρόκληση είναι να σταματήσουμε την αύξηση των τιμών ενέργειας και να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους - συμπεριλαμβανομένου και του 1,3 δισ. που ακόμη δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και των 2,6 δισ. που ακόμη μαγειρεύουν καίγοντας ξύλα - τη δυνατότητα να απολαύσουν τα βασικά πλεονεκτήματα που φέρει η ενέργεια, όπως θέρμανση, φως και μετακίνηση. Υπό αυτήν την έννοια, η προοπτική ενός πλανήτη με 11 δισ. ανθρώπους φέρνει την ενεργειακή συζήτηση σε άλλο επίπεδο. Καμία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες -πετρέλαιο, άνθρακας, ανανεώσιμες, πυρηνική κ.λπ.- δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή λύση.

Η μόνη λύση είναι να βρεθεί μία νέα μορφή ενεργειακής τεχνολογίας που θα μπορεί να αποδώσει μεγάλο όγκο ενέργειας χαμηλού κόστους σε συνεχή βάση. Επίσης θα βοηθούσε εάν υπήρχαν νέες τεχνικές αποθήκευσης του ηλεκτρισμού, αλλά και αυτές χρειάζεται να είναι αρκετά φθηνές και προσβάσιμες στους πιο φτωχούς.

Το πρόβλημα απαιτεί ισχυρή διεθνή έμφαση στην επιστήμη της ενέργειας πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τη στείρα συζήτηση για μια παγκόσμια συμφωνία στον περιορισμό των εκπομπών αερίου που δεν οδηγεί πουθενά.

Πριν από 200 χρόνια, ο Τόμας Μάλθους έγραψε στο δοκίμιό του για την Αρχή του Πληθυσμού ότι μόνο οι προληπτικοί έλεγχοι (όπως η αποχή ή η αναβολή των γάμων) θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια καταστροφή, όπως η εκθετική αύξηση του πληθυσμού που θα ξεπερνά τη δυνατότητα παραγωγής τροφίμων. Όταν έγραψε αυτά τα λόγια, τη δεκαετία του 1790, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν λιγότερο από 1 δισ. Έκανε λάθος, επειδή η τεχνολογία νίκησε την απαισιοδοξία του. Ας ελπίσουμε ότι η επιστήμη μπορεί να κάνει το ίδιο και πάλι.

Πηγή FT.com






Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ