Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Έρχεται η παγκόσμια πείνα;




    Ο πληθυσμός της Γης ξεπερνά τα 7 δισ. άτομα, με όλους τους κατοίκους του πλανήτη να χρειάζονται φαγητό.
    Πάνω από 800 εκατ. είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, με την πρόκληση να υπάρχει φαγητό για όλους να αποτελεί τον επόμενο στόχο της ανθρωπότητας.


Όμως χρειάζεται 60% περισσότερο φαγητό από αυτό που παράγεται στις μέρες μας για..Type Your Post Summary Hereνα ταΐσει τον πλανήτη το 2050, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι αγρότες παγκοσμίως χρειάζεται να αλλάξουν πολλά στον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας για να κατορθώσουν να ταΐσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό στο μέλλον.

Οι Αμερικανοί αγρότες προσφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας 1 τρισ. δολάρια, την ώρα που η αγροτική γη περνά όλο και περισσότερο στα χέρια λίγων. Ο αριθμός των ανεξάρτητων φαρμών στις ΗΠΑ μειώθηκε από τις 6,8 εκατ. το 1935 στις 2,1 εκατ. το 2012.

Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής γεωργικής παραγωγής, παράγεται στις μεγάλες φάρμες. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2012 το 0,5% των μεγαλυτέρων φαρμών πούλησε πάνω από 5 εκατ. δολάρια σε γεωργικά προϊόντα τον χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 75% των φαρμών πουλά των χρόνο προϊόντα αξίας 50.000 δολαρίων.

Για τους μικρούς αγρότες η γεωργία έχει γίνει όλο και δυσκολότερη, παρά την άνοδο στην καλλιέργεια βιολογικών και τοπικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Steve Paproski, ενός αγρότη τρίτης γενιάς από το Newtown, του Connecticut, που επικαλείται το marketwatch. Το 1980, όταν αγόρασε την φάρμα του από τον θείο του, πωλούσε τα 100 pounds γάλα για 16,50 δολάρια, ενώ το 2006 η τιμή τους ήταν 11,50 δολάρια.

Οι Αμερικανοί μικροί αγρότες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, που τους οδηγεί σε σχεδόν μηδενικό κέρδος, όπως λένε, "γυρίζουν" την χρήση των φαρμών τους σε αγροτοτουριστικές μονάδες.

Tην ίδια ώρα, οι Αμερικανοί νέοι αγρότες, δηλαδή οι άνθωποι που ασχολούνται με την γεωργία για λιγότερο από 10 χρόνια ήταν το 2012 το 22% του συνολικού αριθμού των αγροτών, με μόλις το 6% αυτών να είναι κάτω από τα 35. Το 33% των Αμερικανών αγροτών είναι πάνω από τα 65 έτη.



Διαβάστε Περισσότερα »

Όλα τα Αποτελέσματα στα Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου της Βοιωτίας





Α' Βοιωτιας
 τα Αποτελεσματα της 4ης Αγωνιστικης
ΑΟ Θηβα - Επαμεινωνδας Λευκτρων               3-0
ΑΕ Ορχομενος - Αναγεννηση Σχηματαριου      2-2  
Παρνασσος Αραχωβας - ΠΑΟΚ Κοκκινου        0-0
Δαφνη Ερυθρων - Αμβρυσσεας Διστομου        4-2
Απολλων Ακραιφνιου - Ενωση ΑΣΑ                 0-3
ΑΕ Δηλεσι - ΑΟ Υπατο                                      3-1
Παναλιαρτος - Παμβαγιακος                             0-1
ΠΑΟΚ Κυριακιου - Κιθαιρωνας Καπαρελλιου   2-1

Α' Κατηγορια Βοιωτιας
η Βαθμολογια σε 4 Αγωνες

1.ΑΟ Θηβα                                12  14-1
2. ΠΑΟΚ Κοκκινου                   10  10-3
3.Παμβαγιακος                          10    7-2
4.ΠΑΟΚ Κυριακιου                    9    5-5
5.Ενωση ΑΣΑ                             8   15-2
6.Παρνασσος Αραχωβας            8     6-3
7.Αναγεννηση Σχηματαριου      7     7-5
8.Κιθαιρωνας Καπαρελλιου      6      8-7
9. Δαφνη Ερυθρων                    6      8-9
10.Αμβρυσσεας Διστομου         4      6-9
11. Επαμεινωνδας Λευκτρων    3      4-8
12.ΑΕ Δηλεσι                           3       3-6
13.Απολλων Ακραιφνιου          3      2-7
14.ΑΕ Ορχομενος                     1      5-10
15.Παναλιαρτος                        0      0-11
16. ΑΟ Υπατο                           0     2-14

* η Ενωση ΑΣΑ ξεκινησε στο πρωταθλημα με -2

Α' Βοιωτιας 5η Αγωνιστικη
Σαββατο 25 Οκτωβριου 2014

ΑΟ Υπατο - ΑΟ Θηβα
Κιθαιρωνας Καπαρελλιου - Αναγεννηση Σχηματαριου
Αμβρυσσεας Διστομου - ΠΑΟΚ Κυριακιου
Ενωση ΑΣΑ - ΑΕ Ορχομενος
Επαμεινωνδας Λευκτρων - Δαφνη Ερυθρων
ΠΑΟΚ Κοκκινου - Απολλων Ακραιφνιου
Παμβαγιακος - Παρνασσος Αραχωβας
ΑΕ Δηλεσι - Παναλιαρτος

Β' Κατηγοριας Βοιωτιας 1ος Ομιλος
Αποτελεσματα 3ης Αγωνιστικης
Πανγεωργικος - Α.Σ Λεονταριου                 0-0
Πανδαυλειακος - Νικη Λαφυστιου               0-2
Θεσπιακος - Παναθηναικος Κυριακιου        3-0
Πηγασος Αγιας Αννας - ΑΟ Παυλο             3-1
ΑΟ Υψηλαντης - Κυπαρισσος Αντικυρας    1-4
Ρεπο ...ΑΟ Καστρο

Β' Κατηγορια Βοιωτιας 1ος Ομιλος
η Βαθμολογια σε 3 Αγωνες

1.Νικη Λαφυστιου                 9
2. Θεσπιακος                        9
3. Πηγασος Αγιας Αννας      6
4. Α.Σ Λεονταριου                4*
5. Πανγεωργικος                  4*
6. Κυπαρισσος Αντικυρας    4
7. Παναθηναικος Κυριακιου  3
8. ΑΟ Καστρο                       3*
9. ΑΟ Παυλο                         0
10. Πανδαυλειακος               0
11. ΑΟ Υψηλαντης                0

*** Α.Σ Λεονταριου, Πανγεωργικος , ΑΟ Καστρο εχουν κανει το ρεπο τους

Β' Κατηγορια Βοιωτιας 2ος Ομιλος
Αποτελεσματα 3ης Αγωνιστικης
ΑΕΣ Ελεωνας - Ηρακλης Ασωπιας                    3-7
ΑΕ Δερβενοχωρια - Ιωνικος Αστερας Θηβας     0-0
ΑΟ Μαυρομματι - Δοξα Μουρικιου/Πελοπιδας   1-3
Αρματηλατης - Κεραυνος Αγιου Θωμα               4-0
Ελλοπιακος - ΑΟ Ασκρης                                   2-0
Ολυμπιαδα Οινοφυτων - ΑΟ Πλαταιες               1-3

Β' Κατηγορια Βοιωτιας 2ος Ομιλος
η Βαθμολογια σε 3 Αγωνες

1. Δοξα Μουρικιου/Πελοπιδας    9
2. Ιωνικος Αστερας Θηβας         7
3. ΑΟ Πλαταιες                           7
4. Ολυμπιαδα Οινοφυτων          6
5. Αρματηλατης                          6
6. Κεραυνος Αγιου Θωμα           4
7. ΑΕΣ Ελεωνας                         3
8. Ηρακλης Ασωπιας                  3
9. ΑΟ Ασκρης                             3
10. Ελλοπιακος                           3
11. ΑΕ Δερβενοχωρια                 1
12. ΑΟ Μαυρομματι                    0



                      thiva spor
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι διαφορά έχουν οι Αρβανίτες της Ελλάδας από τους Αλβανούς;

Μηχανή του Χρόνου
Πότε κατέβηκαν στην ελλαδικό χώρο και γιατί ο Μπερίσα τους αποκάλεσε λανθασμένα μειονότητα. Η Ιστορία από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα


O μεγαλοϊδεατισμός στα Βαλκάνια είναι μια παλιά και μάλλον βαριά ασθένεια που υποτροπίασε στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία, όπου εμφανίσθηκε η «σημαία» της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας. Σε αυτή την υποτιθέμενη σημαία η γειτονική μας χώρα φθάνει μέχρι τη Θεσπρωτία.

Όσον αφορά στις διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας αυτές δεν προκύπτουν μόνο από το «θέμα των Τσάμηδων», αλλά και από την προσπάθεια να παρουσιάσουν τους Αρβανίτες της Ελλάδας ως μειονότητα με αλβανική εθνική συνείδηση. Ποιοι είναι όμως οι Αρβανίτες; Για να απαντήσουμε στο θέμα αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στον 11ο αιώνα. Τότε οι Αρβανίτες πρωτοεμφανίζονται στις βυζαντινές πηγές από τον Μιχαήλ Ατταλειάτη και αργότερα ως Αρβανίτες από το Άρβανον (περιοχή της Βορείου Ηπείρου) στο βιβλίο της Άννας Κομνηνής «Αλεξιάδα».

Τον 13ο αιώνα ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αλβανίας ζει στις πεδιάδες και στις ακτές, μαζί με Έλληνες και Λατίνους. Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν τις ακτές, αρκετοί απ’ αυτούς τους χωρικούς απωθήθηκαν στις ορεινές περιοχές της χώρας όπου διατηρούνταν ισχυρές παραδοσιακές κοινότητες. Η δημιουργία του Δεσποτάτου της Ηπείρου και η συμπαράταξη των ορεσίβιων Αλβανών στις συγκρούσεις εναντίον Σλάβων και Βενετών επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις των πρώτων με το ελληνικό στοιχείο.

Οι Αλβανοί φύλαρχοι ανταμείφθηκαν για τις πολεμικές τους υπηρεσίες στον βυζαντινό αυτοκράτορα με απονομή τίτλων και απόδοση εκτεταμένων περιοχών. Με αυτό τον τρόπο όμως, από παραδοσιακοί αρχηγοί φατριών μεταλλάχθηκαν σε άρχοντες οι οποίοι στις σχέσεις με τους «ανθρώπους» τους, αψηφούσαν το πατροπαράδοτο εθιμικό δίκαιο και την αρχή της ισονομίας.

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από το νέο αυτό γαιοκτητικό καθεστώς των αρχόντων και αποκτώντας σιγά-σιγά νομαδικές συνήθειες (αφού οι άρχοντες άρπαζαν τη γη τους), πολλοί Ηπειρώτες και Αλβανοί άρχισαν να μετακινούνται προς τον ελλαδικό χώρο, συντασσόμενοι γύρω από τους αρχηγούς των φατριών τους, οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν τον τίτλο του άρχοντα-γαιοκτήμονα.

Οι φατρίες αυτές ήταν πιστές στην Ορθοδοξία χαράσσοντας ακόμη μια διαχωριστική γραμμή με τους άρχοντες, κυρίως των παράκτιων περιοχών, οι οποίοι πρόθυμα ασπάστηκαν το καθολικό δόγμα. Αρχικός τόπος εγκατάστασής τους ήταν η Θεσσαλία. Αργότερα, η οθωμανική εισβολή στην Αλβανία και στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα προκάλεσε νέα κύματα καθόδου προς τον νότο. Σχεδόν όλες αυτές οι φατρίες τάχθηκαν κατά καιρούς στη στρατιωτική υπηρεσία των Καταλανών, των Βενετών και των Παλαιολόγων. Στις πηγές ωστόσο, η επωνυμία Αρβανίτης (Αρναβούτ) κατέληξε να σημαίνει τον μισθοφόρο πολεμιστή από τα Βαλκάνια ανεξάρτητα από την εθνική του καταγωγή.

Η ανάμειξη των Αρβανιτών με τους πολυπληθέστερους ελληνικούς πληθυσμούς είχε ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των αιώνων, το μεγαλύτερο μέρος τους να αφομοιωθεί πλήρως γενετικά και πολιτισμικά. Κάποιοι ελάχιστοι πληθυσμοί διατηρήθηκαν με ενδογαμίες κυρίως σε απομονωμένα χωριά. Αυτοί διατήρησαν τα έθιμα και το γλωσσικό ιδίωμα που προέρχεται από την αλβανική γλώσσα με μεγάλες επιρροές από τρεις γλώσσες. Την ελληνική, τα σλάβικα και τα λατινικά. Πάντως, έχει παρατηρηθεί πως σε πολλά μέρη εγκατάστασής τους, οι Αρβανίτες μετέδωσαν τη γλώσσα τους και στους ελληνόφωνους κατοίκους της περιοχής για τις καθημερινές συνδιαλλαγές τους. Το κοινό θρησκευτικό δόγμα, η κοινή καταγωγή (όσον αφορά στους Ηπειρώτες) και η όσμωση τόσων αιώνων με το ελληνικό στοιχείο κατέστησε τους Αρβανίτες «πιο Έλληνες από τους Έλληνες». Φυσικό επακόλουθο λοιπόν ήταν η ταύτιση με τους αγώνες του ελληνικού έθνους (Ελληνική Επανάσταση, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί πόλεμοι). Η ελληνικότητα τους δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.
news247
Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων μάλιστα, ήρθαν αντιμέτωποι με μουσουλμάνους Αλβανούς, τους λεγόμενους «Τουρκαλβανούς». Αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία ωστόσο, οι κυβερνήσεις της γείτονος έθεσαν «αρβανίτικο» θέμα. Τη δεκαετία του ΄90 ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αρβανίτες είναι αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα. Οι οργισμένες αντιδράσεις των τελευταίων ήταν μια ηχηρή απάντηση στον νεόκοπο αυτό μεγαλοϊδεατισμό.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Ετσι στέλναμε μίζες στην Ελλάδα» -Τι κατέθεσε πρώην στέλεχος της Ericsson

Το σύστημα των παράνομων πληρωμών στην Ελλάδα, για τις προμήθειες στον τομέα των ραντάρ αποκάλυψε στην ανακρίτρια Διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, ένα πρώην στέλεχος της εταιρείας Ericsson.

Πρόκειται για τον 70χρονο Νένζελ Λις Ολοφ Μόρτεν, ο οποίοα τον περασμένο Ιούνιο κατέθεσε στο ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη, όπου προσήλθε αυθόρμητα. Σύμφωνα με το «Βήμα», ο Σουηδός προσκόμισε δύο έγγραφα-φωτιά, με πληρωμές από το 2000, όπου αποκαλύπτεται ότι σε μόλις μία εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2000 διοχετεύθηκαν, μέσω δικηγόρων σε υπεράκτια εταιρεία δύο ποσά που αγγίζουν τα 21 εκατ. ελβετικά φράγκα. Και αυτή η πληρωμή βέβαια δεν είναι η μόνη και αφορά μόνο μία προμήθεια.

Η κ. Μπράτη ερευνά την υπόθεση του μεσάζοντα Χρήστου Τούμπα, αντιπροσώπου της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer και συγκεκριμένα την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων ραντάρ για την αεροπορία (ΑΣΕΠΕ) με υπεργολάβο την Ericsson, υπόθεση που αποκάλυψε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, που παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 250.000 ευρώ από τον κ. Τούμπα.

Τα έγγραφα του 70χρονου Σουηδού αναφέρουν παράνομες πληρωμές σε ελβετικά φράγκα με την πρώτη να φτάνει τα 9.587.953 και τη δεύτερη σε 12.089.463, για την προμήθεια του ραντάρ Erieye της Ericsson από την Ελλάδα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Θεσπιές Γιορτάζουν τον Άγιο Δημήτριο

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Εμπολα -Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ιό που προκαλεί φόβο

Ο φόβος για τον ιό Εμπολα έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Αφρικής. Σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν πια ετοιμάσει σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσά τους, καθώς ήδη έγινε και η πρώτη άσκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία για τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, η εφημερίδα το «Βήμα» δίνει απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα για τον ιό Εμπολα.

1. Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί με τον βήχα και το φτέρνισμα;

Σε αντίθεση με τους ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα όπως τα στελέχη του ιού της εποχικής γρίπης, ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά (σάλιο, βλέννα, έμετος, κόπρανα, ιδρώτας, δάκρυα, ούρα, σπέρμα, μητρικό γάλα, αίμα) ατόμου που εμφανίζει τα συμπτώματα – όχι, όμως, και των ατόμων στα οποία ο ιός βρίσκεται σε στάδιο επώασης (η επώαση μπορεί να διαρκέσει ως και 21 ημέρες).

Παρότι ο βήχας και το φτέρνισμα δεν είναι συχνά συμπτώματα του Έμπολα, αν ένας ασθενής με συμπτώματα βήξει ή φτερνιστεί πάνω σε κάποιο άλλο άτομο και το σάλιο ή η βλέννα του έρθουν σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του άλλου ατόμου, τότε μπορεί να γίνει μετάδοση.

2. Πόσο ζει ο ιός εκτός του σώματος;

Ο ιός εξολοθρεύεται με απολυμαντικά, όπως η οικιακή χλωρίνη. Επάνω σε επιφάνειες που δεν είναι υγρές, όπως τα πόμολα, μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες.

Όταν, όμως, βρίσκεται σε σωματικά υγρά (όπως το αίμα ή το σάλιο), τότε μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και σε συνθήκες υγρασίας.

3. Αν κάποιος αναρρώσει από τον Έμπολα μπορεί ακόμη να τον μεταδώσει;

Μετά την ανάρρωση το άτομο δεν μεταδίδει τον ιό. Ωστόσο, είναι πιθανό ο ιός να παραμείνει ζωντανός στο σπέρμα έως και τρεις μήνες.

Για αυτόν τον λόγο, οι άνδρες που επιβιώνουν πρέπει να απέχουν από το σεξ ή να κάνουν σεξ με προφυλακτικό επί τρεις μήνες.

4. Οι ασθενείς που αναρρώνουν εμφανίζουν ανοσία για πάντα;

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που αναρρώνουν από τη λοίμωξη με Έμπολα αναπτύσσουν αντισώματα, τα οποία έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 έτη, πιθανώς και για μεγαλύτερο διάστημα.

Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν τα άτομα αυτά αποκτούν ανοσία εφ’ όρου ζωής ή αν μπορούν να μολυνθούν με κάποιο άλλο στέλεχος του ιού.

5. Είναι δυνατόν τα κατοικίδια να μολυνθούν με Έμπολα και να νοσήσουν;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σκύλους ή γάτες που έχουν νοσήσει με Έμπολα ή που είναι σε θέση να μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα. Ακόμη και στις περιοχές της Αφρικής όπου ο ιός κάνει... επέλαση, δεν έχουν υπάρξει τέτοιες αναφορές.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις σχετικά με το ότι οι σκύλοι είναι δυνατόν να μολυνθούν με τον ιό, όχι όμως και να νοσήσουν από αυτόν. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό τα κατοικίδια να μένουν μακριά από τα σωματικά υγρά ατόμου με συμπτώματα Έμπολα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Έναρξη Συναντήσεων Ζευγαριών και Νέων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στις 18.30 θα γίνει έναρξη των συναντήσεις ζευγαριών και νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδειάς στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Λιβαδειάς. Για την διευκόλυνση παρουσίας των ζευγαριών μαζί με τα παιδιά τους έχει οργανωθεί φύλαξη παιδιών κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε άλλο όροφο του ίδιου κτηρίου με δημιουργικές δραστηριότητες από έμπειρη παιδαγωγό.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή αρχής γενομένης της 19ης Οκτωβρίου.


imtl
Διαβάστε Περισσότερα »

Το παρκάρισμα της.. χρονιάς απο ξανθιά οδηγό




Την επίμονη προσπάθεια μιας εντυπωσιακής ξανθιάς να παρκάρει το αυτοκίνητο της, κατέγραψαν με το κινητό τους φίλοι της από το απέναντι κτήριο. Το περιστατικό…



συνέβη στην Πράγα της Τσεχίας, όταν η κοπέλα χρειάστηκε αρκετές προσπάθειες για να μπει σε μια θέση πάρκινγκ και μάλιστα το τελικό αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό.



Το όχημα της σταμάτησε τόσο κοντά στο διπλανό όχημα που η ίδια αναγκάστηκε να βγει από τη δεξιά πόρτα και μάλιστα χωρίς να έχει τραβήξει αρχικά χειρόφρενο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανατροπές στους μισθούς 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. Στα 680 ευρώ ο βασικός



Ποιο το επικρατέστερο σενάριο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Μειώσεις ως 12% για εργαζομένους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυξήσεις σε γιατρούς, καθηγητές, δικαστικούς, ενστόλους Μπροστά σε μια μεγάλη, πρωτόγνωρη αλλαγή των αμοιβών τους θα βρεθούν πολύ σύντομα 600.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Οι περισσότεροι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται για μία ακόμη φορά σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 2 έως 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Βήμα, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών θα περιμένουν την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν για να δουν τις νέες, αυξημένες αποδοχές τους.

Αυτοί που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν είναι οι δικαστικοί και οι ένστολοι, για τους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε μετά τις δικαστικές αποφάσεις, να αποκαταστήσει τους μισθούς τους στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των αναδρομικών.

Ίδια με τον ιδιωτικό τομέα

Ο βασικός άξονας της ανατροπής των μισθολογίων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο δημόσιο είναι το ότι για πρώτη φορά εξισώνεται ο βασικός εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Άνοιγμα της ψαλίδας

Ο δεύτερος άξονας είναι η κατεύθυνση που δόθηκε από την τρόικα να μεγαλώσει η διαφορά των αποδοχών των αποφοίτων Λυκείου με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις και πολύ περισσότερο με τους καθηγητές των σχολείων, τους πανεπιστημιακούς, τους δασκάλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Με αυτές τις δύο πολιτικές κατ' ουσίας κατευθύνσεις, επιχειρείται η προσαρμογή του δημοσίου στα νέα δεδομένα της χώρας, η άρση αδικιών και η προσπάθεια προσέλκυσης στον δημόσιο τομέα εργαζομένων υψηλών προσόντων. Γι΄αυτό τον λόγο στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.

Η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής. Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Το τελευταίο σενάριο

Από αυτό το πλαίσιο-βάση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν επεξεργαστεί δεκάδες σενάρια για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και τα ειδικά μισθολόγια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να προσαρμόσουν τις αμοιβές στα δεδομένα που έχει βάλει στο τραπέζι η τρόικα αλλά και νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στο δημόσιο.

Το τελευταίο και επικρατέστερο σενάριο το οποίο ετέθη υπόψιν των δανειστών, πήρε την έγκριση τους και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει ως εξής:

Ο βασικός μισθός για τους εργαζομένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης μειώνεται στα 680 ευρώ τον μήνα. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.

Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι υπουργοί έβαλαν φρένο στη μείωση και όρισαν το ποσοστό απωλειών στο 4%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου ορίστηκε ποσοστό μείωσης 2%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί προβλέπεται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αποκοπούν από τις γενικές αρχές του δημοσίου και να υπάρξει γι' αυτούς ειδικό μισθολόγιο. Πέραν αυτών των ανατροπών η κυβέρνηση προχωρεί στη "διόρθωση" του μισθολογίου, όπως απαιτεί η τρόικα, μειώνοντας την προσωπική διαφορά που κράτησαν οι υπάλληλοι πολλών υπουργείων μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμεινε στις αποδοχές των εργαζομένων αν η μείωση που προέκυψε, τότε, ήταν μεγαλύτερη από 25%. Η κατεύθυνση που δόθηκε, τώρα, είναι:

* 10% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

* 7% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΔΕ

* 4% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΤΕ και ΠΕ

Η προσωπική διαφορά είναι σημαντική για τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στα υπόλοιπα υπουργείου δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές, άρα και οι μειώσεις θα είναι οριακές.
news247
Διαβάστε Περισσότερα »

Παλαιοχριστιανική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγίας Τριάδας Βαγίων

ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΓΙΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 7.30 ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓ.ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ( ΑΥΤΗ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠ' ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ. ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΚΟΙΝΩΝΑΝΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ)
ΕΝΩ 25 ΚΑΙ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 2003 η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

202 π.Χ. – Β΄ Ρωμαιο-Καρχηδονιακός Πόλεμος: οι ρωμαϊκές λεγεώνες με επικεφαλής τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό νικούν στη Μάχη της Ζάμας τον Αννίβα, αρχηγό του στρατού της Καρχηδόνας.

439 – Οι Βάνδαλοι, με επικεφαλής το βασιλιά Γιζέριχο, καταλαμβάνουν την Καρχηδόνα στη Βόρεια Αφρική.

1216 - Ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας πεθαίνει στο Νιούαρκ-ον-Τρεντ. Τον διαδέχεται ο εννιάχρονος γιος του, Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας.

1469 – Ο Φερδινάνδος Β' της Αραγωνίας παντρεύεται την Ισαβέλλα της Καστίλης, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επανένωση της Αραγονίας και της Καστίλης σε μία χώρα, την Ισπανία.

1781 – Λήγει η Πολιορκία του Γιόρκταουν. Οι αντιπρόσωποι του Βρετανού διοικητή Λόρδου Κορνγουόλις επιδίδουν το ξίφος του και παραδίδονται επίσημα στον Τζορτζ Ουάσινγκτον και τον κόμη ντε Ρασαμπώ.

1812 – Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας εγκαταλείπει τη Μόσχα.

1813 – Ολοκληρώνεται η Μάχη της Λειψίας με συντριπτική ήττα του Ναπολέοντα Α' της Γαλλίας.

1822 - Στην Παρναΐμπα της Βραζιλίας ανακηρύσσεται η ανεξαρτησία της πολιτείας Πιαουί.

1866 - Στο ξενοδοχείο Europa στη Βενετία, η Αυστρία παραδίδει το Βένετο στη Γαλλία, η οποία το παραδίδει αμέσως στην Ιταλία.

1912 – Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών με τον ελληνικό στρατό να επιτίθεται κατά των τουρκικών δυνάμεων. Την ίδια μέρα απελευθερώνεται η Σαμοθράκη.

1914 – Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η Πρώτη Μάχη της Υπρ.

1919 – Ο Χίτλερ γίνεται 55ο μέλος του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (DAP), το οποίο αργότερα θα μετατρέψει στο ναζιστικό Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (ΝSDAP).

1933 – Η Γερμανία αποσύρεται από την Κοινωνία των Εθνών.

1935 – Η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην φασιστική Ιταλία για την εισβολή της στην Αιθιοπία.

1943 – Β' Π.Π. Το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Άγγλους καταδρομείς να εκκενώσουν τη Σάμο.

1944 – Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία εγκαταλείπει το μέτωπο στην Ιταλία και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ελεύθερη Αθήνα.

1959 – Ανοίγει στο Άαχεν της Γερμανίας, η πρώτη ντισκοτέκ.

1960 – Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα.

1974 – Το Νιούε γίνεται αυτοδιοικούμενη αποικία της Νέας Ζηλανδίας.

1981 – Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτείται από πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την ήττα του στις εκλογές της προηγούμενης ημέρας. Τον διαδέχεται ο νικητής των εκλογών, Ανδρέας Παπανδρέου.

2005 – Ξεκινά στην Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ένα Εικονοστάσι για τους φαντάρους της Πίνδου, στην Παρ. Διστόμου!

Αμέσως με την κηρυξη του πόλεμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 χτίστηκε   - το <<κρυμμένο>> ( και ξεχασμένο... ) σήμερα - εικονοστάσι  στην Παραλία Διστόμου (Άσπρα Σπίτια), μπροστά στο σημερινό εστιατόριο-καφετέρια ''Περοκέ'',δίπλα στο κύμα.Και αφιερώθηκε στην Παναγία,  για να ευλογεί και να προστατεύει τους Ελληνες φαντάρους που μάχονταν κατα των Ιταλών του άξονα στα ελληνο-αλβανικά σύνορα!
Το Εικονοστάσι αυτό χτίστηκε εθελοντικά  και στην ανέγερση- με πρόχειρα υλικά ουσιαστικά- πρωτοστάτησαν ο Τιμολέων Σφουντούρης, (κάτοικος τότε Παραλίας),ο Λουκάς Περγαντάς (που είχε δίπλα μαγαζί), τα αδέλφια Λουκάς και Βασίλης Καρούζος (που δούλευαν στον Λ.Περγαντά), ενω βοήθησαν  ο Νίκος Χαραλάμπους (από τον Άγιο Νικόλαο) και ο Κ. Μίστηλης.
Το σημείο που επιλέχτηκε ήταν ''κεντρικό΄΄ καθώς ήταν στην γωνία του κεντρικού παραθαλάσσιου δρόμου με αυτόν που οδηγούσε στην πίσω σειρά σπιτιών, (με κοντινότερο αυτό του Καλλέγκα), δίπλα στο, ας το πούμε με σημερινούς όρους, ''εμπορικό κέντρο'' και ακριβώς δίπλα στο μεγάλο πετρόκτιστο πηγάδι με τις δυο κορίτες (ποτίστρες για τα ζώα).Το πηγάδι αυτό πρέπει να είναι περίπου ''κάτω'' από το τωρινό γήπεδο του βόλεϋ.
Το ότι το Εικονοστάσι χτίστηκε , λόγω του πολέμου, ''βιαστικά'' - αλλά με μεράκι και πίστη- φαίνεται και από το ότι δεν έχει τις ''μαστοριές'' των ειδικών...Ούτε καλά καλά χώρο για εικόνες- ουσιαστικά μόνο ένα καντήλι χωρά... Την συντήρηση είχε ο Λ.Περγαντας- κατα πως θυμάται η κορη του Κονδυλία, ενώ το άναμμα του καντηλιού ήταν δουλειά των γυναικών που μέναν εκεί ή αυτών από το Δίστομο που πήγαιναν για μάζεμα ελιών ή βόλτα στην θάλασσα.
Η ιστορία για  αρκετούς από τους παλιούς Παραλιώτες, Διστομίτες αλλά και παραθεριστές από Λειβαδιά κλπ, θα ξυπνήσει κάποιες μνήμες. Ίσως θα έπρεπε να είχε έρθει στο φως η ιστορία του πιο νωρίς, καθώς αρκετοί σημερινοί κάτοικοι μάλλον ούτε θα  το έχουν προσέξει καλά -καλά , έτσι <<κρυμμενο>> που είναι μέσα στον θάμνο-φράχτη του ''Περοκέ''!Και σίγουρα κανένας ή ένας -δυο θα ξέρουν μέσες -άκρες την ηλικία και μάλλον κανένας τον λόγο που χτίστηκε... Η  πιο κοντινή ''γειτόνισσα'' δεν ήξερε καν που είναι αφιερωμένο, αν και το καντηλι εκεινη την ημέρα ήταν αναμμένο ...
Στην Παραλία Διστόμου  υπάρχουν ακόμα μερικά <<κρυμμένα>> σημάδια της ζωής και της ιστορίας του μικρού αυτού τόπου πριν την απαλλοτρίωση  για να γίνει η νέα πόλη προκειμένου  να στεγάσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Αλουμινίου. Πρόθεση αρκετών είναι αυτά να τα αναδείξουν σιγά -σιγά.



Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές και κρύο από σήμερα


Πτώση της θερμοκρασίας προβλέπονται για σήμερα, Κυριακή, με βόρειους ανέμους τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και τις Σποράδες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Ασθενείς βροχές μικρής διαρκείας θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα
Θερμοκρασία: από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα νοτιά τις πρωινές ώρες
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά και τις Σποράδες μέχρι το απόγευμα θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νοτιά 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα
Θερμοκρασία: από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρος:λιγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη βόρεια Κρήτη οπού θα σημειωθούν ασθενείς βροχές
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα
Θερμοκρασία: από 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα
Θερμοκρασία: από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια
Άνεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα
Θερμοκρασία: από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλονίκη
Καιρος:λιγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ανατολικά
Άνεμοι: ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτές είναι οι 6 χώρες θα καταστραφούν αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να πέφτει.

 

    Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι ήδη μια σημαντική αιτία της ανησυχίας για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των εμπορευμάτων. Για κάποιους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα για την αποφυγή μιας σοβαρής ύφεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, ο λόγος είναι διότι οι κυβερνήσεις των χωρών που... εξάγουν πετρέλαιο για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις των δαπανών τους χρειάζονται το πετρέλαιο να παραμείνει πάνω από μια ορισμένη τιμή. Με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από 87 δολάρια το βαρέλι, οι χώρες που βασίζονται στις υψηλές τιμές του, συμπεριλαμβανομένων των Βενεζουέλα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, μπορεί να έχουν λόγο να ανησυχούν.

Οι χώρες δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον εθνικό τους προυπολογισμό αν η τιμή του πετρελαίου είναι κάτω από 90 δολ. το βαρέλι.

Αυτό το διάγραμμα δείχνει την τιμή του βαρελιού και τις έξι πιο εκτεθειμένες χώρες που πρέπει να επιτύχουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς:

Η Βενεζουέλα χρειάζεται κυριολεκτικά την τιμή του πετρελαίου να διπλασιαστεί για να κρατήσει τη δημοσιονομική της τάξη. Εάν η τιμή παραμένει σε ύφεση, οι χώρες αυτές θα πρέπει είτε να αναγκαστούν να δανειστούν περισσότερο για να καλύψουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων από το πετρέλαιο ή να υποχωρήσουν στις υποσχέσεις των δαπανών. Το κόψιμο των δαπανών θα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Το πρόβλημα για τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών είναι ότι δεν μπορεί πλέον να είναι σε θέση να ελέγχει τις τιμές (όπως και στο παρελθόν), για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

Προηγουμένως, τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου αν η πτώση των τιμών αποτελούσε απειλή. Αυτό μπορεί τώρα να έχει αλλάξει, εξαιτίας της έκρηξης του πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί δραματικά την προσφορά.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ