Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Μεταμόσχευσαν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς

Αυστραλοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία «νεκρές» καρδιές σε τρεις ασθενείς του Νοσοκομείου St Vincent’s, στο Σύδνεϋ.

Η μέθοδος που επινόησαν περιγράφεται ως «εκπληκτική» και μπορεί να αυξήσει κατά 30% τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που αυτή τη στιγμή διενεργούνται.

Και αυτό, διότι έως τώρα τα μεταμοσχευτικά κέντρα μπορούσαν να μεταμοσχεύσουν μόνο καρδιές από δότες που ήταν μεν εγκεφαλικά νεκροί, αλλά οι καρδιές τους παρέμεναν σε λειτουργία χάρη στα μηχανήματα.

Όμως οι επιστήμονες από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων του St Vincent’s ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εντός του νοσοκομείου ότι μεταμόσχευσαν με επιτυχία καρδιές οι οποίες είχαν πάψει να κτυπούν για 20 λεπτά.

Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε τρεις πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας και παραβρέθηκαν στη συνέντευξη. Ο τρίτος, ο οποίος μεταμοσχεύθηκε πολύ πρόσφατα, νοσηλεύεται ακόμα στην εντατική.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καρδιολόγος και διευθυντής της Μονάδας δρ Peter MacDonald, οι καρδιές των δοτών τοποθετήθηκαν αρχικώς σε μία φορητή κονσόλα.

Η κονσόλα περιείχε ένα ειδικό υγρό συντήρησης, το οποίο επινοήθηκε από επιστήμονες του St Vincent’s και του Καρδιολογικού Ερευνητικού Ιδρύματος Victor Chang.

Οι καρδιές βυθίστηκαν σε αυτό το υγρό και στη συνέχεια συνδέθηκαν με ένα αποστειρωμένο κύκλωμα για να ανακτήσουν την παλμική λειτουργία τους και να διατηρηθούν ζεστές.

Η σύνδεση αυτή διατηρήθηκε για τέσσερις ώρες πριν από τις μεταμοσχεύσεις, ούτως ώστε να αξιολογήσουν οι γιατροί την «συμπεριφορά» κάθε καρδιάς έπειτα από την επανεκκίνησή της και να εξακριβώσουν εάν είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση ή όχι.

Ο καρδιοθωρακοχειρουργός δρ Kumud Dhital που πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις είπε ότι «πήδηξε στον αέρα» μόλις είδε την πρώτη καρδιά να κτυπάει στο στήθος της γυναίκας που την έλαβε, προσθέτοντας πως η μεταμόσχευση έγινε εφικτή χάρη στη νέα τεχνολογία.

«Η εκπληκτική επινόηση του υλικού συντήρησης και η τεχνολογία με την οποία συνδέεται, συντηρώντας την καρδιά, επαναφέροντάς την και ελέγχοντας την λειτουργία της, κατέστησε εφικτό αυτό το επίτευγμα», είπε.

Οι ασθενείς

Η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε στην επέμβαση ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκρίμπιλας από το Σύδνεϋ, η οποία έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χειρουργήθηκε πριν από δύο μήνες.

«Είμαι ένας άλλος άνθρωπος», είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Αισθάνονται σαν να ξανάγινα 40 χρόνων. Είμαι πάρα πολύ τυχερή».

Ο δεύτερος ασθενής, ο 43χρονος Γιαν Ντάμεν, που επίσης έπασχε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χειρουργήθηκε πριν από 15 ημέρες και ακόμα αναρρώνει στο νοσοκομείο.

«Αισθάνομαι εκπληκτικά και ανυπομονώ να επιστρέψω στη ζωή μου και στα τρία μου παιδιά», είπε. Και πρόσθεσε πως δεν παύει να σκέπτεται τον δότη της καρδιάς. «Αν δεν υπήρχε, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα», είπε.
Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα Στύρα: Έκλεισε η ταβέρνα του δολοφόνου της Μάγκι


Ενοικιαστήριο στην ταβέρνα του δολοφόνου της σκυλίτσας Μάγκυ στα Νέα Στύρα, ο οποίος την κακοποίησε θανάσιμα την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014.

Τρεις μήνες μετά την βάναυση κακοποίηση της αδέσποτης σκυλίτσας από τον ταβερνιάρη…



στα Νέα Στύρα, στο μαγαζί μπήκε λουκέτο. Όλα έγιναν τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου όταν ο ταβερνιάρης δελεάζοντας το αδέσποτο μόλις 3,5 μηνών κουτάβι, στη συνέχεια το χτύπησε στο κεφάλι με ξύλινη καρέκλα, προκαλώντας της βαριές εγκεφαλικές κακώσεις εξαιτίας των οποίων χρειάστηκε να υποβληθεί στη συνέχεια σε ευθανασία.

Ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτύριας έξω από την ταβέρνα, ενώ η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και η δίκη του αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2014 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας.

Μετά το πρόστιμο των 30.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας ο οποίος και είχε σκοτώσει ένα αδέσποτο σκυλί στα Νέα Στύρα Ευβοίας, ο δράστης φαίνεται πως αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο κατάστημα, αφού στην τζαμαρία υπάρχει πλέον «ενοικιαστήριο».
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλίαρτος:Φώτιζαν δωρεάν τα σπίτια τους με καλώδιο 130 μέτρων!



Από καθαρή τύχη δεν συνέβη κάποιο τραγικό ατύχημα στον οικισμό τσιγγάνων στην Αλίαρτο Βοιωτίας, όπου μια επικίνδυνη αυτοσχέδια σύνδεση καλωδίων μήκους 130 μέτρων εξασφάλιζε δωρεάν ηλεκτροδότηση σε δυο σπίτια!

Ένα συνεργείο…
τεχνικών υπαλλήλων του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. που επισήμανε το χώρο της διαρροής ρεύματος από ένα στύλο χαμηλής τάσης της Δ.Ε.Η., ζήτησε τη συνδρομή αστυνομικών του σταθμού Αλίαρτου και της Ο.Π.Κ.Ε. για να κάνει επιτόπια έρευνα. Ο οικισμός αποκλείστηκε και σύντομα βρέθηκε το τεράστιο καλώδιο που κατέληγε στα σπίτια δυο τσιγγάνων ηλικίας 26 και 16 χρόνων.

Τα καλώδια αποσυνδέθηκαν από τους υπάλληλους και οι δυο δράστες συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς που τους άσκησε δίωξη για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Η οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία από την απώλεια σε κιλοβατώρες δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Λευκή Νύχτα" στη Λιβαδειά- Όλο το πρόγραμμα



Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Μπακογιάννη στις δηλώσεις του Αποστόλου για την 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς


Απάντηση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη στις δηλώσεις του Βαγγέλη Αποστόλου για την 7η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της 23ης Οκτωβρίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Εφόσον ο κ. Αποστόλου εκφράζεται ως Περιφερειακός Σύμβουλος και όχι ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα συζητηθεί, όπως προβλέπεται, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου ο καθένας και πόσο μάλλον ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, μπορεί και πρέπει να τοποθετηθεί αλλά και να προτείνει τις δικές του λύσεις, μέσα από το κατεξοχήν θεσμοποιημένο όργανο λήψης αποφάσεων. 
Πέραν τούτου, στην προεκλογική περίοδο, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Ένα πρόγραμμα που βασίστηκε στις αρχές της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας, της σοβαρότητας. Ένα πρόγραμμα το οποίο εμπιστεύτηκε η πλειοψηφία των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή, σταθήκαμε απέναντι στον φαρισαϊσμό, την υποκρισία και τον λαϊκισμό. Στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και από τα λόγια στα έργα.
Για εμάς αυτή η προσπάθεια είναι ζήτημα αρχής. Μέσα στην πενταετία θα κριθούμε για την αξιοπιστία μας. Οφείλουμε λοιπόν να νοικοκυρέψουμε την περιφέρεια μας, μακριά από σκοπιμότητες που δημιουργούν εικονικές πραγματικότητες. Η προσπάθεια μας για την διεκδίκηση κονδυλίων ενδυναμώνεται από τη σοβαρότητα την οποία επιδεικνύουμε, και αυτό θα φανεί. Άλλωστε, καλό είναι να θυμόμαστε πως διαχειριζόμαστε τα χρήματα του απλού έλληνα φορολογουμένου. Γιατί κάθε ευρώ για αυτόν είναι «ματωμένο».
Η διαφορά της νέας Περιφερειακής Αρχής με τον κ. Αποστόλου, είναι ότι εμείς προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα προς όφελος της Περιφέρειάς μας, ενώ ο ίδιος ψήφους, για να επανεκλεγεί βουλευτής. Το κομματικό πάθος όμως τυφλώνει. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι αντί να ψηφίσει υπέρ μίας αυτονόητης νομοθετικής ρύθμισης για την Κωπαΐδα, η οποία απαλλάσσει την Περιφέρειά μας από σχεδόν 12 εκατ. ευρώ, επέλεξε να ψηφίσει παρόν;
Ελπίζω, επειδή είμαστε ακόμη στην αρχή, ο κ. Αποστόλου να αντιληφθεί επιτέλους την ανάγκη για συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση. Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στην εχθρότητα που επιδεικνύει εν τοις πράγμασι το κεντρικό κράτος, απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κάτι...παίζει κάθε Σάββατο στα Βάγια

Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Έπιασαν 20χρονο με χασίς

Συνελήφθη 20χρονος ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (24-10-2014) το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 20χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 20χρον, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (3) γραμμαρίων.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

4 συλλήψεις για κλοπές μεταλλικών αντικειμένων στο Σχηματάρι

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων, από ανενεργό εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας

Κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων

Συνελήφθησαν, χθες (24-10-2014) το μεσημέρι στο Σχηματάρι, από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Βοιωτίας, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 53, 45, 44 και 53 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την αποτροπή διάπραξης παραβατικών συμπεριφορών και ειδικότερα την πρόληψη και καταστολή περιπτώσεων κλοπών, εντόπισαν χθες το μεσημέρι, κατά την διάρκεια της περιπολίας τους, τους ανωτέρω ημεδαπούς να έχουν εισέλθει σε ανενεργό εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή του Σχηματαρίου και να έχουν προβεί στην αφαίρεση μεταλλικών αντικειμένων από το εσωτερικό του.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, τα οποία κατείχαν οι δράστες και συγκεκριμένα τρεις κόφτες μετάλλων, δύο βαριοπούλες, δύο αλυσοπρίονα, ένα τσεκούρι, ένα σφυρί, οκτώ γαλλικά κλειδιά, ένα ζεύγος γαντιών κ.α.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, ενώ την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε πώς αποκαλούν την Ελλάδα στις χώρες του εξωτερικού


Η αρχαία ελληνική κουλτούρα και η γλώσσα επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός εμπνεύστηκε από….
τους ισχυρούς προκατόχους του και στη συνέχεια βοήθησε στην περαιτέρω εξάπλωση της αρχαιοελληνικής ταυτότητας. Δείτε αυτήν την επιρροή πόσο ισχυρή είναι στην σύγχρονη Ευρώπη. Αυτοί που σχεδίασαν τον χάρτη απάντησαν σε ένα σχετικά απλό ερώτημσ : με ποια ονομασία αποκαλούν την Ελλάδα οι υπόλοιποι «εταίροι».

Oι πιο «ισχυρές» ονομασίες είναι Grecia, Grecko, Greeka, Greece και Grekland που προέρχονται από το λατινογενές Γραικός.

Οι Τούρκοι και γενικά οι ανατολίτες μας λένε Yunanistan ή Yunan που υποδηλώνει προέλευση από την Ιωνία (Μικρασία).

Απ΄όλους τους Ευρωπαίους μόνο οι Νορβηγοί μας λένε Hellas!

Λεπτομέρειες στον χάρτη.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ "ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ"


Αγαπητοί Συνάδελφοι,




Γνωρίζετε όλοι τον προγραμματισμό της Λεύκης Νύχτας. Στα πλαίσια αυτά, το Δ.Σ αφουγκραζόμενο την αγωνία των συναδέλφων για νόμιμες διαδικασίες που δεν θα προσθέσουν επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων και θέλοντας να προλάβει συγκεκριμένους «συναδέλφους» αυτόκλητους σωτήρες εργοδοτών και εργαζομένων που προσπαθούν να εκφράσουν αμφιβολίες περί νομιμότητας, σας γνωστοποίει ότι στα γραφεία του Συλλόγου καθημερινά θα υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος που θα δίνει έγγραφο που θα αναφέρεται στα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την συμμετοχή στη λευκή νύχτα και εφόσον απασχολούν εργαζομένους στην επιχείρηση τους.






Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Μην Ξεχνιέστε - Αλλάζει Η Ώρα


 Στη χειμερινή ώρα επιστρέφουμε τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου, οπότε τα ρολόγια πάνε μία ώρα πίσω (από τις 04.00 στις 03.00).



Στόχος της εφαρμογής της, με την αλλαγή κατά μία ώρα, είναι η..Type Your Post Summary Here καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Εφαρμόζεται κατά κόρον στο δυτικό κόσμο, αλλά δεν έχει απήχηση σε Ασία και Αφρική.

Ο πρώτος που φέρεται να διατύπωσε κάποιου είδους πρόταση για εξοικονόμηση πόρων μέσω της αλλαγής ωραρίου ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο οποίος σε γράμμα του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο.

Πολύ αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στην βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στην «σπατάλη του φυσικού φωτός».

Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν το μέτρο, το 1916, για να ακολουθήσουν σχεδόν αμέσως οι Βρετανοί.

Δύο χρόνια αργότερα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε, παράλληλα με τις ζώνες της ώρας, στις ΗΠΑ, αλλά σύντομα καταργήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Στην Ελλάδα το μέτρο εισήχθη το 1932, αλλά εγκαταλείφθηκε σύντομα λόγω προβλημάτων με την τότε ζώνη ώρας που είχε υιοθετήσει η Ελλάδα. Ακολούθησε εναλλακτικά σε κάποιες περιόδους η αλλαγή της ώρας λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα το Χειμώνα.

Το 1975 η Ελλάδα, μαζί με μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, ξεκίνησε την συντονισμένη εφαρμογή της θερινής ώρας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Πλέον, την τελευταία Κυριακή κάθε Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) δηλαδή στις 3.00 τα ξημερώματα, βάζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ενώ τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς, δηλαδή στις 4.00 τα ξημερώματα, ταυτόχρονα με όλες τις χώρες της ΕΕ που ακολουθούν αυτή την πεπατημένη.



Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκλονιστικό βίντεο από τις καταστροφές στο Ιλιον -Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία της Παρασκευής μετρούν τις πληγές τους. Σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Ιλιον στο βίντεο, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους. Τα ευχάριστα νέα μέσα στην καταστροφή είναι πως δεν εντοπίστηκαν εγκλωβισμένοι στο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ της περιοχής, που είχε πλημμυρίσει.

Η πυροσβεστική έκανε άντληση των υδάτων στο χώρο όπου είχε γεμίσει νερό μέχρι το ταβάνι. Την ώρα της νεροποντής υπήρχαν 12 αυτοκίνητα στο τριώροφο πάρκινγκ, αλλά ευτυχώς δεν είχε εγκλωβιστεί κανείς εκεί.


Δρόμοι ποτάμια στο Ίλιον από Enikos_gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ιερά Αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς επί τη εορτή της Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου




Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 στις 8.30 μ.μ. θα τελεστεί η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς επί τη εορτή της Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πράσινο φως από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί και για την Ελλάδα



Ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο των αποζημιώσεων


Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να αναγνωρίσει σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων το δικαίωμα προσφυγής σε ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία θα προκαλέσει νέες διαμάχες μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου και ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Αυτό υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι η Γερμανία φοβάται πληθώρα προσφυγών στη δικαιοσύνη και ενδεχομένως την κατάσχεση γερμανικών περιουσιών στην Ιταλία και τον αναγκαστικό πλειστηριασμό τους.

«Κυοφορείται νέα γερμανοϊταλική διαμάχη»

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας, το οποίο έπρεπε να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθούν οι δικαστικές διεκδικήσεις των πολιτών αυτών.

Όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα «μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας κυοφορείται μια σύγκρουση με πολλές επιπτώσεις, η οποία αφορά αποζημιώσεις για εγκλήματα των ναζί». Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με την απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, «δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας των κρατών, η οποία αποκλείει τέτοιου είδους προσφυγές, όταν πρόκειται για παράνομες πράξεις ενός κράτους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου ή ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το Βερολίνο δεν θα αλλάξει στάση

Με την απόφασή του αυτή, το ιταλικό δικαστήριο έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο το 2012 είχε δικαιώσει τη Γερμανία, καθώς είχε αποφανθεί ότι η ασυλία των κρατών ισχύει και στην περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα αναλύσει την απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, ωστόσο, όπως επισημαίνεται το Βερολίνο δεν πρόκειται να αλλάξει την νομική του θέση επί του θέματος, καθώς εκτιμά ότι τo Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την συμμερίζεται πλήρως. Πάντως ο ιταλός εισαγγελέας Μάρκο ντε Παόλις, που έχει ασχοληθεί με πολλές προσφυγές θυμάτων του ναζισμού, δήλωσε χθες ότι η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου «είναι ιδιαίτερα σημαντική και ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να την αγνοήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιταλικός τύπος. Όπως αναφέρει το Πρώτο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, «τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια ιστορική απόφαση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Σε σχετικό σχόλιο της, με τίτλο «Μεταξύ νόμου και ηθικής», η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια λύση, αποσαφηνίζοντας τη συγκεκριμένη θεματική στο ιταλικό Σύνταγμα. Παράλληλα, όμως, «θα πρέπει και η γερμανική κυβέρνηση να διερωτηθεί εάν έχει κάνει ικανοποιητικές παραχωρήσεις στα θύματα του ναζισμού από την Ιταλία. Δεν αρκεί να επιμένει η Γερμανία στο δικαίωμα της ετεροδικίας», καταλήγει το σχόλιο.

Deutsche welle


Διαβάστε Περισσότερα »

54 συλλήψεις σε μια μέρα στη Στερεά


Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά πενήντα τέσσερα (54) άτομα

Οι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με κύριο σκοπό τη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν (1.153) άτομα και προσήχθησαν (117) άτομα

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε (804) οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά (349) παραβάσεις

Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν χθες (23-10-2014), από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης, στον εξονυχιστικό έλεγχο ατόμων, στην προσαγωγή υπόπτων και στη σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν : (1.153) άτομα, εκ των οποίων (875) ημεδαποί και (278) αλλοδαποί, καθώς και (804) οχήματα.

Προσήχθησαν : (117) άτομα, εκ των οποίων (39) ημεδαποί και (78) αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν : (54) άτομα, εκ των οποίων (23) ημεδαποί και (31) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

    (27) αλλοδαποί, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
    (2) ημεδαποί, για κλοπές.
    (1) ημεδαπός, για παράβαση του νόμου περί όπλων.
    (1) ημεδαπός και (1) αλλοδαπός, για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις.
    (6) ημεδαποί, για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
    (2) ημεδαποί και (3) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
    (1) ημεδαπός, για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, παιδικών αθυρμάτων και λοιπών πυροτεχνικών ειδών.
    (1) ημεδαπός, για παρακώλυση συγκοινωνιών.
    (9) ημεδαποί, για οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων.

Κατασχέθηκαν :

    Ένα κυνηγετικό όπλο.
    Πλήθος πυροτεχνικών ειδών.

Βεβαιώθηκαν συνολικά : (349) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

    (27) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
    (1) παράβαση του νόμου περί όπλων.
    (6) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
    (304) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. [ήτοι: (44) για υπερβολική ταχύτητα, (1) για αντικανονικούς ελιγμούς, (5) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, (2) για χρήση κινητού τηλεφώνου, (6) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (3) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (4) για ΚΤΕΟ και (239) λοιπές παραβάσεις].
    (11) λοιπές παραβάσεις.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες, έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων, με σκοπό τη σύλληψη ατόμων που διαμένουν παράνομα στην Ελληνική Επικράτεια, θα συνεχισθούν δε με εντατικούς ρυθμούς σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Κακοκαιρία και σήμερα -Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες

Βροχές και καταιγίδες θα έχουν αρκετές περιοχές της χώρας και το Σάββατο, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από το βράδυ, ενώ πέφτει περισσότερο η θερμοκρασία.


Αναλυτική Πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 1000 μετρά). Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ και από τα βόρεια.
Άνεμοι: στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στα βόρεια θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με σταδιακή ενίσχυση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: δυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από το απόγευμα.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Αρτα

Τρομαγμένοι ξύπνησαν οι κάτοικοι της Αρτας και των γύρω περιοχών τα ξημερώματα, εξαιτίας μίας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ο σεισμός μεγέθος 5,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε στις 2:43 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χλμ. νότια της Αρτας και συγκεκριμένα στον Αμβρακικό Κόλπο, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χλμ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους της Ηπείρου και όχι μόνο.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί με το επίκεντρο να εντοπίζεται πάλι νότια της Αρτας. Ο πρώτος στις 2:51 τα ξημερώματα μεγέθους 3,3 Ρίχτερ και ο δεύτερος έξι λεπτά αργότερα ίδιου μεγέθους.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΓΑ, ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΩΠΑΪΔΑΣ




Μιλώντας ο Βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης  Μπασιάκος στη Βουλή, την Παρασκευή 24.10.2014, κατά τη συζήτηση της σημαντικής τροπολογίας για τη ρύθμιση έως 100 δόσεις των χρεών σε ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία, ζήτησε και πάλι την επέκταση της σε οφειλέτες αγρότες για χρέη τους στον ΟΓΑ (χωρίς παρακράτηση από επιδοτήσεις), στη ΔΕΗ και στον Οργανισμό Κωπαϊδας, για λόγους ισότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης τους.
    Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα αυξομείωσης – διακύμανσης του ύψους κάθε δόσης , ώστε σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής 3 ή 4 δόσεων , να μην χάνεται η συνολική ρύθμιση (βέβαια μέσα σε κάποιο συνολικό πλαίσιο).
    Τέλος επισήμανε το πρόβλημα της αδυναμίας εξόφλησης του συνόλου της οφειλής προς Τράπεζες , δηλαδή του υπόλοιπου ποσού στεγαστικών δανείων, στην επικείμενη ρύθμιση, πολύ περισσότερο, όταν το υπολειπόμενο οφειλόμενο ποσό είναι ήδη μεγαλύτερο από την πραγματική σημερινή αξία του υποθηκευμένου ακινήτου, ενώ μάλιστα το ακίνητο αυτό είναι χωρίς πρόσοδο και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πουληθεί.





Διαβάστε Περισσότερα »

«Καλούν τους νηστικούς να χαρούν ψωνίζοντας»




Η Δήμαρχος Λιβαδειάς και ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς πιστοί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης δείχνουν τις προθέσεις τους και οδηγούν τους εκατοντάδες εργαζόμενους της πόλης μας να δουλεύουν 15ωρα .
Καλούν τους εργαζόμενους των 300-400 ευρώ, τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, τους απλήρωτους και τους συνταξιούχους να
«επισκεφθούν την τοπική αγορά και να διασκεδάσουν, ψωνίζοντας »
Καλά, δεν έχουν καταλάβει ότι «νηστικό αρκούδι δε χορεύει»; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι ματώνουν από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια;
Η συγκυβέρνηση νομοθέτησε για την κατάργηση της Κυριακής αργίας και Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειάρχες «ξηλώνουν σιγά σιγά το πουλόβερ» στοχεύοντας στην 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων οδηγώντας τους εργαζόμενους στην απόλυτη εξαθλίωση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, «απασχολούνται» με 3ωρα, 4ωρα, προγράμματα ΕΣΠΑ, εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.

Απόρροια των παραπάνω είναι και οι «Λευκές νύκτες» που έχουν αρχίσει να οργανώνουν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι μαζί με δημαρχαίους και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να ξεροσταλιάζουν όρθιοι από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και σε κάποιες περιπτώσεις χαράματα της επομένης.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλούνται εκβιαστικά από την εργοδοσία να ξεχάσουν την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουν ως δούλοι για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Όλοι αυτοί που πριμοδοτούν και ενισχύουν το πολυεθνικό κεφάλαιο μεθοδεύοντας την 24ωρη λειτουργία του εμπορίου, είτε είναι δημοτική αρχή, είτε εμπορικός σύλλογος, είτε περιφερειακό συμβούλιο ας γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν θα εκβιάζονται για πολύ, θα έρθει η στιγμή που η αγανάκτηση μας θα γίνει οργανωμένη δράση για να πετάξουμε τα παράσιτα από πάνω μας.
Καλούμε τους συναδέλφους εμποροϋπάλληλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο :
Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, 40ωρο. 8ωρο, 5θήμερο για τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας με το σωματείο : 6973311744
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λεβαδέων

Με την παρούσα σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την 30η Οκτωβρίου 2014, ημέρα  Πέμπτη  και ώρα  13.00   στο Δημοτικό Κατάστημα.


                   Τα  θέματα    της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:


1.    ΄Εγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης της πολυετούς δαπάνης για την «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ».
2.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 5.473,50 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για το έργο: «Μελέτη στατικής επάρκειας του φορέα στήριξης της πλατείας της Αγίου Γεωργίου».
3.    Λήψη μελέτης επιλογής αναδόχου εκπόνησης της μελέτης με τίτλο : «Μελέτη στατικής επάρκειας του φορέα στήριξης της πλατείας της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου».
4.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 12.153,05 ευρώ για την εκτέλεση του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΙΧΙΝΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ».
5.    Σύνταξη προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του κληροδοτήματος «Μπίμειο ΄Επαθλο ΄Αμιλλας» , οικονομικού έτους 2015.
6.    Περί έγκρισης δαπανών και διάθεσης πίστωσης κληροδοτήματος αυτοτελούς Διαχείρισης ΄΄Μπίμειον ΄Επαθλο ΄Αμιλλας΄΄.
7.    Διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού ύψους 245,00 ευρώ για δαπάνες επιμόρφωσης προσωπικού της Οικ. Υπηρεσίας του Δήμου Λεβαδέων σε σεμινάριο της εταιρείας FORUM TRAINING & CONSULTING την 30/10/2014.
8.    ΄Εγκριση δαπανών που πληρώθηκαν από πάγια προκαταβολή.
9.    Aκύρωση της υπ΄αριθ. 48/2013 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λεβαδέων σε συμμόρφωση της υπ΄αριθ. 316/2014 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.



                                                 
                                                     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ


 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστροφή στο χωριό..




    Οι γηγενείς επιστρέφουν από την πόλη στο χωριό και οι μετανάστες παλιννοστούν στην πατρίδα τους.
    Αυτή η διπλή κίνηση αποτυπώνεται ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και παρουσιάζεται στο 10ο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει ο τομέας φυσικής και περιβαλλοντικής γεωγραφίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.


Στα χρόνια της κρίσης, με την ανεργία να έχει εκτοξευτεί στο 27,5, η επαρχία, αν και βρίσκεται σε μακροχρόνια παρακμή, λειτουργεί εντούτοις ως “μαξιλάρι” απορρόφησης των κραδασμών, υποδεχόμενη τα... ξενιτεμένα παιδιά της, που είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους στην πόλη είτε απειλούνται με απόλυση, είτε δουλεύουν απλήρωτοι.

Σε έρευνα (Χαράλαμπος Κασίμης, Σταύρος Ζωγραφάκης από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) περιγράφεται ο νέος μετασχηματισμός μπροστά στον οποίο βρίσκεται η γεωργία και η ύπαιθρος. “Παρά την αύξηση της ανεργίας, στις αγροτικές περιοχές αυτή εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα ποσοστά των αστικών περιοχών, ενώ η απασχόληση εμφανίζει μια σημαντικά καλύτερη εικόνα. Μια σειρά κινητικότητες παρατηρούνται τόσο εντός των ίδιων των αγροτικών περιοχών όσο και μεταξύ αστικών και αγροτικών”. Η έρευνα επιχειρεί να αποτυπώσει την ποιοτική ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, τις επαγγελματικές μεταβολές, τη νέα δημογραφική δομή, τη γεωγραφική κατανομή αλλά και τις γεωργικές δουλειές που αναλαμβάνουν όσοι επιστρέφουν εκόντες άκοντες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

“Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: σύγκριση μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου” είναι ο τίτλος κι άλλης εργασίας (Ν. Μαραβέγιας, Γ. Δούκας, Σ. Ιωαννίδου και Μ. Λύκος), οι οποίοι εξετάζουν παράλληλα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αγροτική οικονομία σε συνθήκες κρίσης στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΞΕΝΟΣ
Η δεύτερη γενιά αλβανών μεταναστών, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν ή ήρθαν στην παιδική τους ηλικία στην Ελλάδα και σπούδασαν εδώ, βρίσκεται εγκλωβισμένη στο ακινητοποιημένο ασανσέρ της κοινωνικής κινητικότητας. Σε έρευνα (Χρυσάνθη Ζάχου, Ευαγγελία Καλεράντε “δεύτερη γενιά αλβανών μεταναστών: τροχιές ζωής, διεθνοτισμός και ταυτότητα στην Ελλάδα της κρίσης”) αναδεικνύονται “οι μεταβολές, οι αναπροσαρμογές και ο προβληματισμός για τη θέση της δεύτερης γενιάς μεταναστών σε παγκοσμιοποιημένες συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας”, καθώς επίσης και “ζητήματα ταυτότητας μέσα σε μια νέα, ρευστή οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα αυξημένου ρίσκου”.

Το ρεύμα επιστροφής των αλβανών μεταναστών στη χώρα τους “που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται πιο έντονο λόγω της οικονομικής κρίσης, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, θα παρουσιαστεί στο συνέδριο στην έρευνα με τίτλο “μετανάστης και στη δική μου χώρα: Βιώματα των αλβανών παλιννοστούντων από την Ελλάδα”. Η υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γεωγραφίας του “Χαροκόπειου” Καλίε Κερπάτσι καταγράφει τα βιώματα των παλιννοστούντων κατά την επιστροφή τους στην Αλβανία, τα προβλήματα επανένταξης που αντιμετωπίζουν και της ενδεχομένως διπλής ταυτότητας που συνοψίζεται στη φράση “στην Ελλάδα Αλβανός, στην Αλβανία ξένος”.

Το συνέδριο, που συνδιοργανώνεται από την ελληνική γεωγραφική εταιρεία, αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ