Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Υπό βροχή η παρέλαση στο Λεοντάρι

Διαβάστε Περισσότερα »

Η βροχή ματαίωσε την παρέλαση στην Αλίαρτο-φωτορεπορτάζ


Με δοξολογία και κατάθεση στεφάνων η Αλίαρτος τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
 Η βροχή που σιγόπεφτε από το πρωί ήταν ικανή να ματαιώσει την μαθητική παρέλαση στην Αλίαρτο.Έτσι, οι εορτασμοί περιορίστηκαν στην καθιερωμένη δοξολογία στον Ι.Ν.Αγίου  Κωνσταντίνου Αλιάρτου, στην κατάθεση στεφάνων απο τους μαθητές και  από τους επισήμους στο Ηρώο απέναντι απο τον Ναό.

















Περισσότερα ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαγεία: Δίλεπτο βίντεο από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού της Αμφίπολης

Συμπληρώνεται σιγά σιγά το παζλ της Αμφίπολης, αφού οι ανασκαφείς κατά τη διάρκεια των εργασιών τους το προηγούμενο διάστημα, και ενώ έκαναν αποχωματώσεις στον τρίτο θάλαμο του τάφου, βρήκαν τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών, τα οποία αποκαθίστανται πλήρως, τμήμα του λαιμού της μιας Σφίγγας, αλλά και τμήματα του ψηφιδωτού που έλειπαν.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα βίντεο από την ανασκαφή, και συγκεκριμένα από τη στιγμή της αποκάλυψης του ψηφιδωτού, αλλά και σχεδιαστική αναπαράσταση των Σφιγγών της εισόδου όπως θα ήταν ολόκληρες.

Τέλος, στα σημεία ενημέρωσης από την ανασκαφή που έχουν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι, όπως διαπιστώθηκε από την ανασκαφή, δεν υπάρχει θύρωμα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο.

Το βίντεο με το ψηφιδωτό

Πρόκειται, ουσιαστικά, για υλικό αμοντάριστο, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού σε συνθήκες studio και έτσι το υλικό παρουσιάζεται όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.

Σχεδιαστική αναπαράσταση ολόκληρων των Σφιγγών

Επίσης, το ΥΠΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.


Δεν υπάρχει πορτάκι στον τέταρτο τοίχο

Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου 0,96 μ. πλάτους δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Πιο βαθύς ο ο τρίτος θάλαμος

Σύμφωνα με τη γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53 μ. -τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους- η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών και ο λαιμός της μίας

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Πότε έγινε η επίχωση του τύμβου

Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

Οι κινήσεις των αρχαιολόγων το επόμενο διάστημα

Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, παράλληλα:

1. Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις κ.λπ.).

2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

Στην επόμενη ενημέρωση θα δοθεί πρόγραμμα των εργασιών καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.

Αυτή την ώρα κάνει ενημέρωση για την πορεία των ανασκαφών η Αννα Παναγιωταρέα και μαζί με τη γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη θα απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΥΤΙΚΑ» ΚΑΙ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ»

 Tην Κυριακή 2 Νοεμβρίου έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στην αίθουσα της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φωτογραφική ομάδα

Είναι η ομάδα «Φωτογραφία Δυτικά» που ξεκίνησε το 2010 στο Περιστέρι. Η αγάπη τους για την φωτογραφία τους ένωσε με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν καταφέρει να δώσουν το δικό τους αποτύπωμα στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Η ομάδα «ΦΩΤΟΔΥΤΙΚΑ» έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ φωτογραφίας στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πάνω απ’ όλα όμως, είναι οι φίλοι μας, που μοιραζόμαστε την ίδια άποψη για την φωτογραφία και τις ίδιες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Έτσι από τι 12:00 μμ έως τις 14:00 μ.μ. θα προβληθεί το καλλιτεχνικό έργο της ομάδας «ΦΩΤΟΔΥΤΙΚΑ» στη λέσχη μας και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση, φαγητό και αν ο καιρός το επιτρέψει βόλτα στη πόλη μας για φωτογραφίες. Όλοι οι φίλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ώστε να περάσουμε όλοι μαζί μια Κυριακή αφιερωμένη στην φωτογραφία, αλλά και στην παρέα την τόσο σημαντική που ως δύναμη κινητήρια μας παρακινεί να φωτογραφίζουμε και να δημιουργούμε!
.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με βροχή η παρέλαση και στη Θήβα.(video)



   
Την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου γιόρτασε σήμερα και ο Δήμος Θηβαίων με κατάθεση στεφάνων και την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, η οποία διεξήχθη υπό βροχή.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες πλήθος κόσμου ήταν παρών , καθώς και όλοι οι δημοτικοί φορείς ,ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παρασκευάς Νομικός του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Δείτε το video με το ρεπορτάζ από τη παρέλαση και σε λίγο θα αναρτηθεί  ολόκληρη.

Παρέλαση στη Θήβα 28-10-2014 ρεπορταζ από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη Αλβανός στη Θήβα για πλαστά έγγραφα και ψευδή στοιχεία

Συνελήφθη 23χρονος υπήκοος Αλβανίας στη Θήβα, κατηγορούμενος για πλαστογραφία πιστοποιητικών, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι είχε εισέλθει και παρέμενε παράνομα στην χώρα μας, ενώ σε βάρος του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για υπόθεση λαθρομεταφοράς

Συνελήφθη, χθες (27-10-2014) το απόγευμα στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για πλαστογραφία πιστοποιητικών, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς, ο 23χρονος δήλωσε ψευδώς υπήκοος Πολωνίας, επιδεικνύοντας έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο και δίπλωμα οδήγησης) Πολωνικής προελεύσεως.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι ο ανωτέρω τυγχάνει υπήκοος Αλβανίας, είχε εισέλθει και παρέμενε παράνομα στην χώρα μας, ενώ σε βάρος του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για υπόθεση λαθρομεταφοράς.

Τα ανωτέρω έγγραφα κατασχέθηκαν, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στο Ιόνιο, νοτιότερα της Κέρκυρας, στην Πελοπόννησο, κυρίως τη δυτική και νότια, την ευρύτερη περιοχή των Κυθήρων και στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά - Την Τέταρτη τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις ίδιες περιοχές αλλά το βράδυ βαθμιαία θα εξασθενήσουν
Πρόσκαιρη επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Τρίτη, σε περιοχές στα δυτικά και νότια της χώρας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.



Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, νοτιότερα της Κέρκυρας, στην Πελοπόννησο, κυρίως τη δυτική και νότια, την ευρύτερη περιοχή των Κυθήρων και στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά.

Την Τέταρτη τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις ίδιες περιοχές αλλά το βράδυ βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στην Αττική σήμερα αναμένονται παροδικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια και πιθανόν στα ανατολικά τμήματα του νομού. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα ανατολικά και βόρεια οι μέγιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Παροδικές νεφώσεις περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΝΤΕΟ-Μία συγκλονιστική ιστορία από το μέτωπο



Μία συγκλονιστική ιστορία από το μέτωπο έφερε στο φως της δημοσιότητας η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 με ένα γράμμα στρατιώτη που βρέθηκε σε όπλο του '40.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
Διαβάστε Περισσότερα »

Η 94χρονη Ηπειρώτισσα «ηρωίδα της Πίνδου» -Μια από τις γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή το 1940

 Η 94χρονη, πλέον, Αθηνά Ντιναλέξη, είναι μια από τις γυναίκες που συνέδεσαν το όνομά τους με το έπος της Πίνδου. Ηταν μόλις είκοσι χρονών όταν, μαζί, με άλλες συμπατριώτισές της αψήφισε κάθε κίνδυνο και ανέβηκε στα βουνά για να βοηθήσει τους στρατιώτες που μάχονταν τους Ιταλούς.

Γεννημένη το 1920 στο χωριό Ελαφόνησος του δήμου Ζαγορίου, η Αθηνά Ντιναλέξη, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, κουβαλούσε πολεμοφόδια, τροφή και νερό στους στρατιώτες που υπερασπίζονταν από τις επιθέσεις των Ιταλών το ύψωμα της Γκραμπάλας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε μια συγκινητική τελετή, την βράβευσε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής για την προσφορά της στην πατρίδα, το θάρρος και την αυταπάρνησή της.

«Η πολιτεία έρχεται να σε τιμήσει ακριβώς γι' αυτό που έκανες, δε σε ξέχασε» της είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Γι' αυτά που έκανες τα αξέχαστα και τα γενναία». «Δεν ξεχνιούνται αυτά...» παραδέχθηκε η κ. Ντιναλέξη.

Η κ. Ντιναλέξη ζει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εχει τρεις γιους που ζουν στα Ιωάννινα, μία κόρη που ζει στη Θεσσαλονίκη, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η κόρη και η εγγονή της και φιλικά της πρόσωπα.

Νωρίτερα, η ίδια, όπως αναφέρει το «Εθνος» περιέγραψε στους δημοσιογράφους στιγμές από το έπος του '40.






Διαβάστε Περισσότερα »

Είδε από την Ελλάδα την κλοπή στην Αυστραλία μέσω… Skype




Η τεχνολογία «πρόδωσε» νοσοκόμα με μακρύ χέρι σε νοσοκομείο της Μελβούρνης
Το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Μελβούρνης Epworth Hospital απέλυσε μια νοσοκόμα του η οποία εντοπίστηκε, μέσω Skype, να κλέβει το πορτοφόλι ενός Έλληνα.

Το παράξενο είναι ότι η κλέφτρα εντοπίστηκε από τον πατέρα του άνδρα ο οποίος βρισκόταν στην… Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Έλληνας που κατοικεί στη Μελβούρνη πήγε στο νοσοκομείο για να δει το νεογέννητο γιο του. Εκεί σε ένα ειδικό δωμάτιο, κάλεσε μέσω της υπηρεσίας βινεοκλήσεων, Skype, τον πατέρα του στην Ελλάδα για να του πει τα ευχάριστα νέα. Κάποια στιγμή τον φώναξαν να πάει να δει το μωρό, αφήνοντας ανοιχτό τον φορητό υπολογιστή του και το Skype.

Το σακάκι με το πορτοφόλι του ήταν στη ντουλάπα του δωματίου. Όταν ο πατέρας του νεογέννητου επέστρεψε για να συνεχίσει τη συνομιλία με τον πατέρα του στην Ελλάδα, βρέθηκε προ εκπλήξεως. Ο πατέρας του του είπε ότι είδε μία νοσοκόμα που εισήλθε στο δωμάτιο να κλέβει το πορτοφόλι από το σακάκι του.

Το περιστατικό περιέγραψε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης 3AW η μάνα του νεογέννητου Χρύσα (το επώνυμο δεν έγινε γνωστό) και το επιβεβαίωσε το νοσοκομείο Epworth Hospital που είπε ότι η νοσοκόμα απολύθηκε.

Η Χρύσα είπε ότι η κλοπή έγινε σε μια περίοδο δύσκολη για την οικογένεια μιας και το μωρό γεννήθηκε πρόωρα και «υπήρχε ανησυχία».


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα μέσω του δικτάτορα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά απαντά "OXI" στο τελεσίγραφο της Ιταλίας. H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Οι Ελληνικές δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους αποκρούοντας και Αλβανούς. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσολίνι.

306 - Ο Μαξέντιος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας.

312 - Ο Κωνσταντίνος Α' νικά τον Μαξέντιο στην μάχη της Μιλβίας γέφυρας και μένει ο μόνος Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1516 - Μάχη της Χαν Γιουνίς: οθωμανικές δυνάμεις υπό το Μεγάλο Βεζύρη Σινάν Πασά νικούν τους Μαμελούκους κοντά στη Γάζα.

1533 - Σε ηλικία 14 ετών η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Ερρίκο, δεύτερο γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α'.

1886 - Αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

1900 - Ιδρύεται η Εσπανιόλ, αθλητικό σωματείο στην Βαρκελώνη.

1918 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Τσεχοσλοβακία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία.

1922 - Ο Μπενίτο Μουσολίνι οργανώνει τη Marcia su Roma (Πορεία προς τη Ρώμη). Από το 1925 καθιερώθηκε ως Εθνική ημέρα του Φασισμού.

1954 - Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (σημερινή Ολλανδία) επανιδρύεται ως ομοσπονδιακή μοναρχία.

1962 - Κρίση των πυραύλων της Κούβας: Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσώφ ανακοινώνει ότι διέταξε την απομάκρυνση των Σοβιετικών πυραύλων από το νησί.

1985 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εφιάλτης: 6.000 κατασχέσεις κάθε μέρα για χρέη στην εφορία!



780.000 θύματα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τις αρχές του χρόνου
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι κατασχέσεις, οι διώξεις και τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών. Σε ρυθμούς πολυβόλου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εξαπολύσει από τις αρχές του χρόνου πάνω από 780.000 «επιθέσεις» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία.

Θεωρητικά εφόσον οι οφειλέτες ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναστέλονται. Ωστόσο το γράμμα του νόμου απαιτεί να πληρώσουν το 50% των οφειλών τους αν θέλουν να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις στις τράπεζες.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείς Δημοσίων Εσόδων τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι παίρνουν σειρά, αφού βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο των κατασχέσεων και της φυλάκισης,  είτε έχουν κάνει ρύθμιση είτε όχι για τα «φέσια» που έχουν αφήσει απλήρωτα στο δημόσιο.

Ακόμα και αν όλοι αυτοί μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που ξεκίνησαν ήδη σε βάρος τους σταματούν να τρέχουν, εκτός από τις κατασχέσεις εις  χείρας τρίτων (στις τράπεζες κυρίως) για τα οποία απαιτείται να βρουν να πληρώσουν μαζεμένα τα μισά από όσα χρωστάνε στο δημόσιο.

«Για φυλακή» η μισή Ελλάδα

Η νέα ρύθμιση αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» για όσους νοιώθουν την καυτή ανάσα του δικαστικού κλητήρα, των κατασχέσεων και των ποινικών διώξεων. Και αυτοί αυξάνονται αλματωδώς μήνα με το μήνα! Ξεπερνούν ήδη τους 2.250.000 οι φορολογούμενοι που έχουν «παλαιά χρέη» στην εφορία προ του 2013, ενώ 1,1 εκατ. φορολογούμενοι μπήκαν στη «μαύρη λίστα» επειδή άφησαν νέα χρέη επειδή άφησαν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους της χρονιάς. Όλοι μαζί χρωστούν 70,1 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μόνον οι 175.000 από αυτούς είχαν ως τώρα κάνει κάποια ρύθμιση για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος, η εφορία έβαλε στο στόχαστρο 781.000 φορολογούμενους, στους οποίους επέβαλε κατάσχεση ή τους κάθισε «στο σκαμνί» για τα χρέη τους στο κράτος.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:

- Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο έγιναν 149.170 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.  Δηλαδή αναλογούν 5.967 κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, σε τράπεζες κλπ για κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα! Οι 131.326 έγιναν ηλεκτρονικά χωρίς δικαστικό κλητήρα. Συνολικά μέσα στο 2014 (εννεάμηνο) έγιναν 687.427 κατασχέσεις!

- Τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 909 προγράμματα πλειστηριασμού. Συνολικά φέτος έχουν γίνει 11.226 πλειστηριασμοί ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

- Στον προθάλαμο του πλειστηριασμού (παραγγελία κατάσχεσης) μπήκαν τον μήνα Σεπτέμβριο άλλοι 3.731 φορολογούμενοι. Συνολικά από την αρχή του χρόνου έγιναν 25.718 παραγγελίες κατάσχεσης.

- Τον μήνα Σεπτέμβριο η εφορία ενέγραψε 290 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών. Έφτασαν έτσι συνολικά τις 2.329.

«Για φυλακή» οδεύει πλέον όμως …η μισή Ελλάδα. Μόνο τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν 4.122 ποινικές διώξεις σε φορολγοουμένους για χρέη στο δημόσιο. Κάθε εργάσιμη μέρα δηλαδή η εφορία στέλνει άλλους 165 φορολογούμενους «στο σκαμνί». Στο εννεάμηνο ασκήθηκαν συνολικά 54.586 ποινικές διώξεις –όσους έχει δηλαδή πληθυσμό μια πόλη όπως πχ η Καλαμάτα, τα Χανιά ή η Καβάλα!

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και ότι οι ρυθμοί που «κτυπά» η εφορία είναι επιταχυνόμενοι και μήνα με τον μήνα αυξάνονται (πλην του Αυγούστου που ήταν  κλειστά τα δικαστήρια).

Μόνη «ασπίδα» για τους οφειλέτες φάνταζε η υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς την απαίτηση καταβολής του 50% των οφειλών τους, ώστε να μπορούσαν να εξοφλούν πληρώνοντας τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα για να γλιτώσουν κατασχέσεις και διώξεις. Αλλά και αν μπουν στη ρύθμιση και πετύχουν και αναστολή των κατασχέσεων,  όσοι «λυγίσουν» και στην πορεία φανούν ασυνεπείς στις δόσεις ή μελλοντικούς φόρους και χαράτσια που θα τους επιβληθούν, τότε κινδυνεύουν και πάλι να χάσουν τη ρύθμιση -και τότε ίσως χάσουν τα πάντα…


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρέλαση με κακοκαιρία -Πού θα βρέξει σήμερα

Mε βροχή και κρύο θα γίνουν σήμερα οι παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τα κεντρικά και τα νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί, νοτιοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί με την ιδία ένταση.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες που βαθμιαία θα ενταθούν. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ