Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου και του ΠΕΔΥ Οινοφύτων λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού



Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου και του ΠΕΔΥ Οινοφύτων λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην  συζήτηση της με αρ. πρωτ. 718  επίκαιρης ερώτησης  με θέμα «Μη βιώσιμη η επαναλειτουργία των μονάδων «ειδικού σκοπού» του ΕΟΠΥΥ στα Οινόφυτα και την Παραλία Διστόμου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2017, ο Υφυπουργός Υγείας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο, δεσμεύθηκε ότι θα προκηρύξει θέσεις επικουρικών ιατρών στη μονάδα Οινοφύτων του ΠΕΔΥ (η οποία με τις αναδιαρθρώσεις που έκανε το Υπουργείο χωρίς να προβλέψει το τι «μέλει γενέσθαι» - έμεινε με έναν μόνο κλινικό ιατρό -οι άλλοι είναι μια ακτινοδιαγνώστης και δύο οδοντίατροι-), για να αναπληρώσουν τις 10 και πλέον θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν εκεί. Συγκεκριμένα, υπηρετούσαν Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Μικροβιολόγος, Οφθαλμίατρος, Παιδίατρος, Παθολόγος ή Γενικός Ιατρός κ.α., εξυπηρετώντας μαζί με το Κ. Υγ. Σχηματαρίου την ευρύτερη περιοχή του Καλλικρατικού δήμου Τανάγρας (Σχηματάρι, Δήλεσι, Οινόφυτα κ.λ.) και τις ανάγκες που έχει η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας.

Ωστόσο, παρά την δέσμευση αυτή και παρά το γεγονός ότι σε αυτό το πρώην ΙΚΑ ο μοναδικός κλινικός ιατρός που έχει απομείνει συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους, στις προκηρύξεις που έγιναν στις 29/9/2014, στις και στις 6 και 13/11/2014, (συνολικά περίπου 900), δεν προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υγείας καμία απολύτως θέση για το ΠΕΔΥ Οινοφύτων. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τώρα να «λύσει το πρόβλημα» κόβοντας το Κ. Υγ. Σχηματαρίου κυριολεκτικά στα δύο και στέλνοντας Γενικούς Ιατρούς στο ΙΚΑ Οινοφύτων για να καλύψουν τα κενά, με κίνδυνο να τεθούν σε μόνιμη υπολειτουργία και οι δύο Υγειονομικές μονάδες (ΠΕΔΥ Οινοφύτων και Κ. Υγ. Σχηματαρίου). Σημειώνουμε πως το Κ. Υγείας  Σχηματαρίου καλύπτει ήδη και άλλες περιοχές που δεν έχουν ιατρό (Άρμα, Ελεώνας, Τανάγρα) και έχει ήδη μετακινηθεί από το Κ. Υγ. Σχηματαρίου παιδίατρος και άλλο προσωπικό, την στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευθεί για την αναβάθμισή του.

Σημειώνεται ότι στον Δήμο Τανάγρας βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη τα χώρας, Οινοφύτων-Σχηματαρίου, και, κατά συνέπεια, το Κ. Υγ. Σχηματαρίου και το ΠΕΔΥ Οινοφύτων εξυπηρετούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης τους χιλιάδες εργαζόμενους της βιομηχανικής ζώνης και φυσικά τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την προκήρυξη θέσεων των κατάλληλων ιατρικών ειδικοτήτων (Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Μικροβιολόγος, Οφθαλμίατρος, Παιδίατρος Παθολόγος ή Γενικός Ιατρός κ.ά.) που αφαιρέθηκαν από την Μονάδα Οινοφύτων ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» προσωπικού και η υποβάθμιση του Κ. Υγείας Σχηματαρίου όπως είχε δεσμευθεί το Υπουργείο Υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Σταθάς

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλωσόρισμα των Χριστουγέννων στο Μαυρομμάτι


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο βιβλίο: Παράξενοι Φτωχοί Στρατιώτες-Θαυμαστά στοιχεία της αρβανίτικης στρατιωτικής παράδοσης

Ποιοι είναι αυτοί οι Παράξενοι Φτωχοί Στρατιώτες που καταφτάνουν με τ’ άλογά τους στην πόλη των τεναγών, στο Λίντο, και στρατωνίζονται στη Ραβένα, στα τέλη του 15ου αιώνα; Από πού έρχονται και γιατί οι Βενετσιάνοι, πατρίκιοι και πληβείοι, σπεύδουν να θαυμάσουν τις μεγαλειώδεις παρελάσεις τους; Ποιοι είναι αυτοί οι Στρατιώτες που κονταρομαχούν το 1491, πάνω στο παγωμένο Κανάλε Γκράντε, προς τιμήν της Βασίλισσας της Κύπρου, Κατερίνας Κορνάρο;
   Η επική ιστορία των Αρβανιτών Ελλήνων Στρατιωτών (Stradioti), στα κάστρα του Μοριά, η αναχώρησή τους από το Ναύπλιο, η άφιξή τους στη Βενετία, οι μάχες τους στην ιταλική χερσόνησο και ως τις ακτές του Ατλαντικού. Η σχέση τους με τους βασιλιάδες της Ευρώπης, με τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας, με τον Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας. Η ηρωική τους άμυνα στην Κύπρο, η εγκατάστασή τους στην Κοιλάδα του Ασωπού και στην υπόλοιπη, μισοερημωμένη, πλην όμως εύφορη και ένδοξη Βοιωτία. Η κατάκτηση της Ρούμελης από τους Τούρκους και η ιδιαίτερη σχέση των Στρατιωτών με τους καινούργιους τυράννους.
   Οι συνήθειές τους, η ιδιοφυής και μακραίωνη πολεμική τους τέχνη, τα γρήγορα σαν τον άνεμο άλογά τους, η εντυπωσιακή αρματωσιά τους, ο δωρικός, ριψοκίνδυνος, καρτερόθυμος και φιλότιμος χαρακτήρας τους, η λιτή διατροφή τους, η πίστη τους και τα πρότυπά τους, τα τραγούδια τους και οι ραψωδοί τους. «Η πατρογονική αμαρτία της μέχρι φθόνου ισότητος». Όλα αυτά, ζωγραφίζουν την εικόνα των δικών μας ιπποτών, των γενναίων αυτών μαχητών που βρίσκονται στους αντίποδες των Φράγκων συναδέλφων τους.
   Η εθνική τους ταυτότητα και η συζήτηση γύρω απ’ αυτήν: Είναι οι Αρβανίτες Έλληνες; Ήταν, τότε, οι Αρβανίτες Έλληνες; Ή μήπως ήταν τότε «Αλβανοί», και γίνανε μετά Έλληνες; Υπάρχουν όντως «Αλβανοί» ή μόνο Σκιπιτάροι; Ποια είναι σήμερα η σχέση μας μαζί τους; Πόσο «Αλβανοί» είναι σήμερα οι «Σκιπιτάροι»;

Ειδικά για τη Βοιωτία:
Οι Στρατιώτες τεκμηριώνουν πως η Βοιωτία ήταν, πάντα και ως τους τελευταίους πολέμους, ο στρατηγικός ρόμβος της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό ωθεί όλους τους κυβερνήτες της να προνοιάζουν στα εδάφη της ισχυρές Αρβανίτικες δυνάμεις. Όλη η Βοιωτία είναι άρβανο, ολόκληρη η Βοιωτία είναι δερβένι. Γύρω από όλα αυτά προσκομίζονται άφθονα στοιχεία από την αρχαία ιστορία της περιοχής αλλά και από την πολύ πρόσφατη.
   Πέραν τούτου, η Βοιωτία έχει μιαν ιδιαίτερη σχέση με την Ήπειρο από παλιά. Από τους Χάονες, τους Άβαντες,
τον Κάδμο, την Αρμονία. Η σχέση αυτή δεν είναι απλώς φυλετική, είναι ζώσα πολιτισμική παράδοση που εκτείνεται σε τρεις χιλιετίες. Οι Στρατιώτες προσκομίζουν εντυπωσιακά στοιχεία για όλα αυτά και μας εμπνέουν να επανιδρύσουμε τις κοινωνίες μας αίροντας τη σχάση Ζην και Ευ Ζην, κατά τον αρχαίο χρησμό του Μαντείου των Δελφών στον Κάδμο: «Περί μεν Ευρώπης μη πολυπραγμονείν [...] πόλιν κτίζειν».
   Οι Στρατιώτες προσκομίζουν στοιχεία και για τη συγκεκριμένη ιστορία των χωριών της Βοιωτίας. Αναφέρονται στους οικιστές –με μια σειρά χαρτών από διαφορετικές χρονολογίες–, στα πρώτα τους ονόματα, στην κινητικότητα και στις μεταλλάξεις που υπέστησαν οι    οικισμοί εκείνοι εωσότου πάρουν τη σημερινή μορφή τους και αποκτήσουν τα σημερινά τους ονόματα.
   Τέλος, οι Στρατιώτες, επιδιώκοντας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κατανοητοί, παραθέτουν πολλά, ποικίλα και σπάνια στοιχεία (χάρτες, πίνακες, εικόνες, γκραβούρες, στίχους, αφηγήσεις κι ένα εκτεταμένο παράρτημα με αρχαία κείμενα σε μετάφραση για την περιοχή του Ασωπού), για την ευκολότερη προσέγγιση και μελέτη της ιστορίας των Αρβανιτών. Ξεχωριστή θέση σε αυτά τα στοιχεία κατέχουν τα δύο χρονολόγια και το πλήθος των δημοτικών και άλλων τραγουδιών της εποχής.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Ποδαρικό» στην Ελλάδα έκανε η εφαρμογή Uber Taxi -Στην Αθήνα και μόνο για επαγγελματίες οδηγούς

Καίτοι έχει δεχθεί έντονη επίθεση τόσο από το υπουργείο Μεταφορών, όσο και από το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), η αμερικανική εφαρμογή Uber Taxi ξεκινάει επισήμως στην Αθήνα από την Τρίτη.

Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μόνο εντός Λεκανοπεδίου και θα αφορά μόνο επαγγελματίες οδηγούς, προσπαθώντας έτσι να μετριάσει τις αντιδράσεις. Να σημειωθεί πως αυτό που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες είναι ότι η Uber Taxi χρησιμοποιεί ιδιωτικά αυτοκίνητα με οδηγούς που δεν διαθέτουν επαγγελματικό δίπλωμα. Η διαδικασία χρησιμοποίησης του Uber Taxi είναι απλή: μισθώνεται ένα ταξί μέσω εφαρμογής του smartphone και ο πελάτης έχει το όχημα της αρεσκείας του να τον περιμένει σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το Uber Taxi έρχεται να προστεθεί στις Taxibeat και Taxiplon, τις πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει εδώ και μερικά χρόνια οι δύο ομώνυμες ελληνικές εταιρείες, επίσης για τη μίσθωση ταξί μέσα από το κινητό τηλέφωνο. «Παρόλο που πρόκειται για δύο όντως καλές υπηρεσίες, νομίζουμε πως το Uber Taxi διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, όπως για παράδειγμα ότι δεν υποστηρίζει συναλλαγές με μετρητά. Εξάλλου, θεωρούμε πως ο ανταγωνισμός θα ωφελήσει και τους οδηγούς, από τη στιγμή που δεν υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν μόνο τη δική μας υπηρεσία, αλλά και τους πελάτες, οι οποίοι αποκτούν μια επιπλέον επιλογή», είπε στην «Καθημερινή» ο Αλεξάντρ Ντρούλερς, υπεύθυνος για την επέκταση της Uber στις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Αν και το στέλεχος της Uber δεν θέλησε να αποκαλύψει πόσοι Έλληνες οδηγοί έχουν εγγραφεί έως σήμερα, πρόσθεσε ότι θα στελεχωθεί άμεσα το τοπικό γραφείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αναλάβει να αυξήσει τον διαθέσιμο στόλο. «Στόχος μας είναι ο χρήστης να επιβιβάζεται στο ταξί μέσα σε 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα το καλέσει», σημείωσε. Οπως είναι φυσικό, ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν μετά το Uber Taxi θα ακολουθήσουν κι άλλες υπηρεσίες στη χώρα μας, και ιδιαίτερα το UberX. «Αυτή τη στιγμή στα πλάνα μας είναι αποκλειστικά το Uber Taxi, χωρίς βέβαια να μπορώ να προεξοφλήσω πως αυτό δεν θα γίνει ούτε στο μακρινό μέλλον», απάντησε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία




    Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει ορισθεί ως Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και αποτελεί ημέρα προώθησης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αλλά, παράλληλα, και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας.
    Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει, ότι τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην εργασία και στην καθημερινότητα και ότι η προώθηση μέτρων για την αναπηρία αποτελεί,  συνταγματική επιταγή και ζήτημα δημοκρατίας.
    Ο φετινός εορτασμός της 3ης Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένος στην Κοινωνική Προστασία-Πρόνοια για τα άτομα με Αναπηρία.
    Ο Δήμος Θηβαίων με την Κοινωνική του Υπηρεσία και τις δομές που λειτουργούν στις άλλες υπηρεσίες του προσπαθεί  να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Προς τούτο γίνονται προσπάθειες για την προσβασιμότητα αυτών των ατόμων στα δημοτικά κτίρια, τα πεζοδρόμια και τις παραλίες.
    Αυτό που πρέπει  να θυμόμαστε όλοι, είναι ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι διαφορετικοί από εμάς, είναι ένας από εμάς και η αξιοπρέπεια στη ζωή αποτελεί δικαίωμα όλων μας, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές μας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Χ.Ε.Ν. Θήβας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/11/2014 και ώρα 11.00 πμ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, η ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Χ.Ε.Ν. Θήβας, με θέμα «Ο Καρκίνος του Μαστού – Πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση – αντιμετώπιση της νόσου».

Η ενημέρωση ήταν εξαιρετική, πληρέστατη και αντλήσαμε πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να σώσουν ζωές.

            Η Χ.Ε.Ν. Θήβας, θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς, αφ’ ενός τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ και την ομάδα που ήρθε στην πόλη μας, αποτελούμενη από τον ειδικό χειρουργό μαστού, επιμελητή Α΄ του Γενικού Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, κ. Παναγιώτη Δασκαλάκη, την κοινωνική λειτουργό κυρία Ελένη Λέκα και την εθελόντρια κυρία Μαργαρίτα Πιτερού από τον Παν. Σύλλογο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, αφ’ ετέρου τον Δήμο Θηβαίων και τον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. κ. Αναστάσιο Καμούτση, για την παραχώρηση της αίθουσας και την παρουσία του στην εκδήλωση, τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο, τα ΜΜΕ της πόλης μας για την προβολή, όσους με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης, τις εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων που παραβρέθηκαν και φυσικά τα μέλη και τις φίλες της Χ.Ε.Ν. που παρακολούθησαν την ενημέρωση.



ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.




Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Δήμου Θηβαίων σε δημοσίευμα του Αθ. Σκούμα

Αναφορικά με δημοσίευμα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αθ. Σκούμα, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, για τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του Δήμου Θηβαίων, ως απάντηση επισημαίνουμε τα ακόλουθα:


Ο Προϋπολογισμός (Π/Υ) του Δήμου οικονομικού έτους 2015 συντάχθηκε σύμφωνα με την ΚΥΑ 29530/25-7-2014 (ΦΕΚ 2059/ Β'/29-7-2014) με θέμα παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του Π/Υ Δήμων οικονομικού έτους 2015.

 Ειδικότερα τηρήθηκαν οι αρχές που είναι υποχρεωτικές για όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, όπου συμπεριλαμβάνονται  και οι Δήμοι που είναι οι εξής:

1.    Αρχή της ετήσιας διάρκειας
Οι δημοσιονομικές πράξεις του Π/Υ αναφέρονται σε όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους
2.    Αρχή της ενότητας και της καθολικότητας
Τα έσοδα και έξοδα εγγράφονται σε έναν ενιαίο Π/Υ πρότυπα
3.    Αρχή της ειδίκευσης του Π/Υ και της ειδικότητας των πιστώσεων
Αναλυτικός προσδιορισμός- κατάταξη εσόδων- εξόδων με υποχρεωτική ειδικευμένη χρήση πίστωσης.
4.    Αρχή της ειλικρίνειας και της ακρίβειας του Π/Υ
Πρόβλεψη εσόδων- εξόδων σε πραγματική βάση χωρίς υπερεκτιμήσεις ή υποτιμήσεις πραγματικών στοιχείων

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Π/Υ υποβάλλεται υποχρεωτικά προς έγκριση στο Υπ. Εσωτερικών και σε περίπτωση μη τήρησης επακριβώς των προβλεπόμενων από τις διατάξεις και οδηγίες, δεν γίνεται δεκτός και απορρίπτεται. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος δεν μπορεί στη συνέχεια να λειτουργήσει. Μέσα στα πλαίσια αυτά η Δημοτική Αρχή κατέθεσε και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 14-11-2014 ψήφισε έναν Π/Υ που είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ και ΑΚΡΙΒΗΣ, όπως παραδέχθηκε ακόμη και η αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τους Π/Υ παλαιότερων ετών, που κατά κανόνα ήταν πλασματικοί και μη εφαρμόσιμοι.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αποφασίσαμε να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, που καταβάλλουν οι δημότες στο Δήμο και να διατηρήσουμε σε ισχύ τις προηγούμενες αποφάσεις περί μείωσης κατά 50% των τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, ΤΑΠ και Δημοτικού Φόρου για άπορους, πολύτεκνους, νεφροπαθείς, παραπληγικούς και χρονίως πάσχοντες από ανίατες νόσους δημότες μας, παρά την οικονομική δύσκολη συγκυρία και την περικοπή της χρηματοδότησης από το κράτος προς τους Δήμους  κατά 60%.


Σχετικά με τις δαπάνες για κοινωνική στήριξη των πολιτών, όπως είναι γνωστό ο Δήμος μας ήδη καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και μάλιστα χωρίς δαπάνες μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φροντιστηρίου και άλλων πρωτοβουλιών με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων δημοτών.

Οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες για κοινωνική στήριξη θα συνεχισθούν και θα διερευνηθούν ακόμη περισσότερο και μάλιστα χωρίς δαπάνες που θα επιβάρυναν  τον Π/Υ και κατά συνέπεια τους δημότες.


 Ποια Δημοτική Αρχή δεν θα ήθελε να διαθέσει περισσότερα χρήματα για πολεοδομικές εφαρμογές, για κυκλοφοριακά, για ενίσχυση των υποδομών κλπ, τα οποία βέβαια δεν έγιναν στις προηγούμενες δημοτικές θητείες με τις μεγάλες επιχορηγήσεις του κράτους. Όμως για να αυξηθούν οι δαπάνες σε κάποιο τομέα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο από κάποιον άλλον. Από ποιόν άραγε; Μήπως από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων; Φυσικά όχι. Αυτό ούτε σαν σκέψη δεν έχει περάσει στη Δημοτική αρχή και σίγουρα όλου του Δ.Σ.

Η Δημοτική Αρχή και η παράταξη της Νέας Ενωτικής Πορείας είναι υπερήφανη για τις τεράστιες  προσπάθειες που καταβάλλει για να κρατήσει όρθιο το Δήμο και θα συνεχίσει να το πράττει παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες  που κατά καιρούς εκδηλώνονται χωρίς να έχουν καμία βάση και σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε, αφού δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένη ρεαλιστική και ολοκληρωμένη πρόταση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος






Σε τρεις συλλήψεις και στον σχηματισμό άλλων δύο δικογραφιών προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αναζητά και άλλο ένα άτομο, στο πλαίσιο πανελλαδικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Fallen Angel» (Έκπτωτος Αγγελος), για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο.

Στελέχη της διεξήγαγαν διαδικτυακές αστυνομικές έρευνες, μέσω του ειδικού λογισμικού προγράμματος CPS (Child Protection System), με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Οπως διαπιστώθηκε, χρήστες του Διαδικτύου στην ελληνική Επικράτεια, χρησιμοποιώντας 339 διαφορετικές IP διευθύνσεις που ανήκουν σε διάφορες εταιρίες παροχής υπηρεσιών, κατείχαν αρχεία-εικόνες και βίντεο με σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, πρόσφορα για διαμοιρασμό.

Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και εκδόθηκε σχετική διάταξη και βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ακολούθησε αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών.

Αποτέλεσμα ήταν να ταυτοποιηθεί ψηφιακά η εμπλοκή έξι χρηστών του Διαδικτύου, σε Αθήνα, Τρίπολη, Κομοτηνή και Ρόδο, όπου τη Δευτέρα έγιναν επιτόπιες αστυνομικές έρευνες.

Στα σπίτια 53χρονου Πολωνού στην Αθήνα, 45χρονου στην Τρίπολη και 25χρονου στην Κομοτηνή βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο), συνολικού μεγέθους άνω του ενός ΤΒ (Terabyte), με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, σε ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα που κατείχαν, γι’ αυτό και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Επιπλέον, για 50χρονο στη Ρόδο και 26χρονο στο Καματερό πρόεκυψε ότι είχαν διαγράψει τα επίμαχα αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, καθώς και το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαν για το κατέβασμα και τον διαμοιρασμό τους. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας.

Τέλος, αναζητείται άλλος ένας χρήστης του Διαδικτύου, τα στοιχεία του οποίου ακόμη δεν έχουν διακριβωθεί από τη μέχρι σήμερα ψηφιακή αστυνομική έρευνα.

Από τις επιτόπιες έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 15 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες αναλύσεις.

Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ για τους υπόλοιπους οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.


Διαβάστε Περισσότερα »

Φαντασμαγορική η Τελετή Έναρξης στο «Μύλο των Ξωτικών»



Η μαγεία επέστρεψε… στα Τρίκαλα
Με εντυπωσιακό τρόπο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 η επίσημη τελετή έναρξης της μεγαλύτερης Χριστουγεννιάτικης γιορτής της Ελλάδας. Όλοι οι ήρωες του παραμυθιού, ο Αι Βασίλης, τα ξωτικά, οι Μάγοι και η Νεράιδα υποδέχτηκαν τους χιλιάδες επισκέπτες. Ήταν μια βραδιά βγαλμένη από όνειρο... ο ουρανός φωτίστηκε από πολύχρωμα βεγγαλικά. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, έστειλε από την «Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων», το μήνυμα ότι η καρδία της Χριστουγεννιάτικης Ελλάδος χτυπάει στον «Μύλο των Ξωτικών» και κήρυξε την επίσημη έναρξη λειτουργίας. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κώστας Αγοραστός καλωσόρισε και προσκάλεσε όλον τον κόσμο, στον κορυφαίο εορταστικό προορισμό, ενώ συνεχάρη το Δήμο Τρικκαίων και την e-Trikala Α.Ε. που δημιούργησαν ένα ποιοτικό πόλο έλξης τουριστών σε ολόκληρη την Θεσσαλία. Ο Μύλος των Ξωτικών θα λειτούργει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2015 σε μια πραγματική ατμόσφαιρα Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Οι εκπλήξεις όμως δεν είχαν τέλος. Στα πλαίσια μαγνητοσκόπησης της εκπομπής «Ταξιδεύοντας» με τον Χρήστο Νέζο, το δημοφιλές και αγαπημένο συγκρότημα «Boys and Noise» τραγούδησε μπροστά σε ένα γεμάτο ζωντάνια κοινό και ανέβασε τη διάθεση στα ύψη. Η εκπομπή θα προβληθεί από το Mega Channel ανήμερα των Χριστουγέννων. Η σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής έναρξης έγινε από την κα Αντονέλλα Χήρα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη δημιουργία της τελετής έναρξης και ιδιαίτερα στο ρόλο της κούκλας τη Μαρία Γαδετσάκη και στα ακροβατικά τη Χριστίνα Κρίθαρη. Η καθόλα εντυπωσιακή τελετή έναρξης θα προβληθεί από την Επίσημη Ιστοσελίδα του «Μύλου των Ξωτικών».

Διαβάστε Περισσότερα »

Άμεση η ανταπόκριση Μπακογιάννη στο κάλεσμα του κ. Γιάννη Καράμπελα


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκθεση του βουλευτή Βοιωτιάς, κ. Γιάννη Καράμπελα, σχετικά με την έρευνα που πραγματοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που έφερε η αύξηση του αντιτίμου των διοδίων στη “Νέα Οδό”.


Ο κ. Καράμπελας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης τοποθετήθηκε με τρόπο ξεκάθαρο, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και δηλώνοντας υπέρμαχος οποιασδήποτε πρωτοβουλίας συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος, προς όφελος των χιλιάδων οδηγών που διέρχονται καθημερινά από το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Oλόκληρη η απαντητική επιστολή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Σπείρα εξέδιδε πλαστές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που προσκόμιζε σε Δημόσια Υπηρεσία της Λιβαδειάς, πλαστά δικαιολογητικά αλλοδαπών, για την έκδοση Ειδικών Βεβαιώσεων Διαμονής τους στην Ελληνική Επικράτεια

Συνελήφθησαν 38χρονη ημεδαπή δικηγόρος και 29χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης

Στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας ενός ακόμα αλλοδαπού μέλους της εγκληματικής ομάδας, που αναζητείται για να συλληφθεί

Μέχρι στιγμής, διαπιστώθηκε ότι στην ανωτέρω Υπηρεσία είχαν κατατεθεί τουλάχιστον τρεις φορές πλαστά έγγραφα και είχαν εκδοθεί βεβαιώσεις για συνολικά έξι (6) αλλοδαπούς

Κατασχέθηκαν πλαστά δικαιολογητικά-έγγραφα, (3) κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικός υπολογιστής και το χρηματικό ποσό των 1.300 ευρώ

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας, δρώντας από κοινού, εξασφάλιζαν σε αλλοδαπούς υπηκόους, την έκδοση Ειδικών Βεβαιώσεων Διαμονής τους στην Ελληνική Επικράτεια, μέσω πλαστών δικαιολογητικών - εγγράφων, που προσκόμιζαν σε Δημόσια Υπηρεσία της Λιβαδειάς, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2014.

Χθες (01-12-2014) το μεσημέρι στη Λιβαδειά, συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα, 38χρονη ημεδαπή δικηγόρος και 29χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ενώ ο 29χρονος κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Επιπλέον, σε βάρος οκτώ (8) εμπλεκομένων αλλοδαπών, που είτε έλαβαν, είτε επιχείρησαν να λάβουν Ειδική Βεβαίωση Διαμονής, σε συνεργασία με τους ανωτέρω, έχει σχηματιστεί δικογραφία για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, η 38χρονη προσκόμισε στην ανωτέρω Υπηρεσία έγγραφα - δικαιολογητικά για τρεις (3) υπηκόους Μπαγκλαντές, προκειμένου να τους εκδοθούν Ειδικές Βεβαιώσεις Διαμονής στη Χώρα, οι οποίες πέραν του δικαιώματος προσωρινής νόμιμης διαμονής, τους παρείχαν επιπλέον πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Από τον έλεγχο των εγγράφων διαπιστώθηκε ότι αυτά ήταν πλαστά, ενημερώθηκε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς και αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και συνέλαβαν την 38χρονη.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι συνεργός της 38χρονης ήταν ο 29χρονος, που συμπεριλαμβανόταν και στους τρεις αλλοδαπούς, για τους οποίους η δράστιδα είχε προσκομίσει τα πλαστά δικαιολογητικά. Αναζητηθείς από τους αστυνομικούς, ο 29χρονος εντοπίστηκε σε περιοχή της Λιβαδειάς να αναμένει την 38χρονη και συνελήφθη.

Επιπλέον, διακριβώθηκαν και τα στοιχεία ταυτότητας ενός ακόμη αλλοδαπού υπηκόου, μέλους της εγκληματικής ομάδας, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί, τρεις (3) ακόμη υποθέσεις που αφορούσαν στην κατάθεση πλαστών εγγράφων και στην υφαρπαγή ειδικών βεβαιώσεων διαμονής για συνολικά έξι (6) αλλοδαπούς, υπηκόους Μπαγκλαντές, Ινδίας και Πακιστάν, την 13, 20 και 26-11-2014 αντίστοιχα.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν όλα τα πλαστά έγγραφα δικαιολογητικά, ενώ στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν, τρία (3) κινητά τηλέφωνα, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και το χρηματικό ποσό των (1.300) ευρώ, προερχόμενο από την τέλεση των αξιόποινων πράξεων τους.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων μελών - συνεργών τους, η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, καθώς και ο εντοπισμός των έξι (6) αλλοδαπών που τους έχει χορηγηθεί η ειδική βεβαίωση παραμονής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καλωσόρισμα στο Μούλκι


Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Σήμερα θα πλήξουν τα δυτικά και από αύριο θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα - Η υγρασία και η σκόνη θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη Δυτική Στερεά, το Ιόνιο και πιθανώς τη βορειοδυτική Πεολοπόννησο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα Τρίτη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από σήμερα, ενώ αύριο Τετάρτη οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα.




Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τμήματα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς Kελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο και πιθανώς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τις πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Kελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 19 βαθμούς Kελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές από το απόγευμα κυρίως στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Kελσίου. Στη βόρεια Κρήτη έως 25 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θανατηφόρα μετωπική στο δρόμο Θήβας - Ελευσίνας


Σήμερα (02-12-2014) περίπου στις 06:15΄, στην 30,500 χ/θ της Παλαιάς Εθνικού Οδού Ελευσίνας – Θηβών, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 58χρονος ημεδαπός, εξετράπη δεξιά της πορείας του και αρχικά προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες, ενώ ακολούθως εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο (2) Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητα, που οδηγούσαν ημεδαποί, ηλικίας 40 και 26 ετών αντίστοιχα.

Από την σύγκρουση, τραυματίστηκε θανάσιμα ο 58χρονος και σοβαρά η συνεπιβάτης του οχήματος του, 60χρονη ημεδαπή, η οποία οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Θηβών, συνελήφθησαν οι οδηγοί των Δ.Χ.Φ. αυτοκινήτων.

Παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής της σορού του θανόντα.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Τροχαίας Θηβών, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς σας προσκαλούν την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 μμ στα γραφεία του Συλλόγου για ενημέρωση και συζήτηση με μόνο θέμα τις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στην πόλη μας.




Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος

Αθανάσιος Καλογρηάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Συλβάνα Ράπτη στη Λιβαδειά

Η Συλβάνα Ράπτη προσκεκλημένη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας στη Λιβαδειά
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Βοιωτίας και η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ, σας προσκαλούνε σε ανοιχτή εκδήλωση και συνέντευξη τύπου με την π. Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Συλβάνα Ράπτη για την πορεία του χώρου προς το συνέδριο, την Τετάρτη 3 Δεκέμβριου στις 18.00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Από τον «Τειρεσία» στον «Περσέα»: Tι είναι το "Λευκό Μητρώο" συνεπών επιχειρήσεων..




    Ο «Περσέας», δηλαδή το Λευκό  Μητρώο Συνεπών Επιχειρήσεων,(που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους) εντοπίζει και αναδεικνύει την υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύοντάς την κυρίως με διοικητικές διευκολύνσεις.

Τα κριτήρια ένταξης

Ως προς τα κριτήρια ένταξης στο μητρώο θα... συνεκτιμηθεί η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση τη εν λόγω νομοθεσίας – ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας – αλλά και οι ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.

Στα θετικά κίνητρα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τόσο η ενδεχόμενη στοχευμένη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) για αυτή την κατηγορία των συνεπών επιχειρήσεων, αλλά και άλλες διοικητικές διευκολύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι οι έλεγχοι της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας θα προσανατολίζονται κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις αυξημένης παραβατικής συμπεριφοράς, οι συνεπείς επιχειρήσεις του συστήματος «Περσέας» θα «επιβραβεύονται» επιπλέον από το γεγονός ότι θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων.

Αναφερόμενος στο νέο θεσμό, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε ουσιαστικά - για πρώτη φορά στη χώρα μας – μια νέα, θετική αντίληψη για τη σχέση πολιτείας και επιχειρηματικότητας. Καθώς μέχρι σήμερα επικρατούσε αποκλειστικά η αντίστροφη λογική, δηλαδή αυτή του εντοπισμού και της ανάδειξης των «κακών παραδειγμάτων» σε συνδυασμό με ένα αποτρεπτικό πλαίσιο κυρώσεων (π.χ. σύστημα «Τειρεσίας»).

Ωστόσο, εκτιμώ ότι εδώ το κρισιμότερο ρόλο τον έχουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι και εργοδότες. Γι' αυτό το λόγο, οι λεπτομερείς παράμετροι σχεδιασμού του συστήματος «ΠΕΡΣΕΑΣ» θα προκύψουν ύστερα από μια εκτενή και συστηματική κοινωνική διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και των ελεγκτικών του πυλώνων, δηλαδή της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η δημιουργία του συστήματος «ΠΕΡΣΕΑΣ», σε συνδυασμό με τη συνεπή εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, θα επιφέρει μια σειρά από άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και την οικονομία. Λειτουργώντας σαν «μαγνήτης» θα αυξήσει δραστικά το συνολικό επίπεδο συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, ενώ με το στοχευμένο αναπροσανατολισμό των ελέγχων σε περιπτώσεις συστηματικής και υποτροπιάζουσας παραβατικότητας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η μεγάλη «πληγή» της εισφοροδιαφυγής και θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Κυριότερα, όμως, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, «ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι» να αναδείξουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα το «καλό». Να αναγνωρίσουμε -θεσμικά και κοινωνικά - την υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, αυτή που σέβεται τους εργαζομένους και επενδύει στην ποιότητα της εργασίας, την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα ως δυνατό παράδειγμα δημιουργίας για την Ελλάδα που όλοι θέλουμε».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ