Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Και πάλι με Γιάννη Σταθά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία




Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ (2012-2014) Γιάννης Σταθάς και εκ νέου υποψήφιος στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτελεί λόγω της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης το βαρύ "πυροβολικό" και καλείται για ακόμα μια φορά να τραβήξει το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό.

Ο Γ. Σταθάς γεννήθηκε το 1975 στο Δίστομο, είναι βιομηχανικός εργάτης και πτυχιούχος του Ελληνικού Ανοιχτού  Πανεπιστημίου στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας (2012-2014), Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής  για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς (2010-2014).

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας  έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων για σημαντικά ζητήματα του Νομού Βοιωτίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
* Ρύπανση του Ασωπού ποταμού.
* ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και Θήβας.
* Λειτουργία των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας, των καταστημάτων ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας της Βοιωτίας,
* ΔΟΥ Θήβας, και
* Οργανισμός Κωπαΐδας.

Κατατάσσεται 6ος μεταξύ των 300 Βουλευτών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο ερωτήσεων.

Αυτά και η πολιτική του δράση όπως και η κοινωνική είναι τα γνωστά.
Άγνωστα όμως παραμένουν τα πιο σημαντικά αφού ο ίδιος ποτέ δεν μιλά γι΄ αυτά για τα οποία κάποιοι όπως ανέφεραν και ορισμένα δημοσιεύματα τον κατηγόρησαν οτι "χαλάει την πιάτσα".
Ως Βουλευτής λοιπόν ο Γιάννης Σταθάς,
κατέθετε  ολόκληρο το ποσό, που λάμβανε από τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στο ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ το πρώτο Θεραπευτικό Πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων,
μέρος της βουλευτικής  του αποζημίωσης κατέθετε στο Σύλλογο Ιμβρίων για την επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο.
Επίσης από την εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατέθετε στη ΦΛΟΓΑ τον Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια μέρος του μισθού του, ως βιομηχανικός εργάτης στην «Αλουμίνιον Α. Ε.».

Ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει τα βουλευτικά του προνόμια.
Και πιο συγκεκριμένα:
* Δεν πήρε το βουλευτικό αυτοκίνητο.
*  Έχει διαθέσει τους αστυνομικούς, που δικαιούταν ως Βουλευτής, στο Α.Τ. Αλιάρτου.
* Δεν προσέλαβε μετακλητούς υπαλλήλους (από το Δημόσιο).

Να σημειωθεί οτι το 2010, ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, έκανε προσφυγή ενάντια στο Μνημόνιο.
Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, με την έντονη συνδικαλιστική δράση, ήταν το μοναδικό Εργατικό Κέντρο που προχώρησε σε προσφυγή, ενώ εδώ και τρία χρόνια έχει ιδρύσει  τις εξής  κοινωνικές δομές αλληλεγγύης:
* Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερα από 300 άτομα το μήνα.
* Κοινωνικό Ιατρείο.
* Κοινωνικό Φροντιστήριο.
* Κοινωνικό Φαρμακείο.

Ίσως για όλα αυτά, ίσως γιατί μπορεί ακόμα να λέει όχι σε ευκολίες και προνόμια, ίσως γιατί είναι ο μοναδικός βιομηχανικός εργάτης που έχει εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όντας ταυτόχρονα και πτυχιούχος ΑΕΙ, πράγματι... τους "χαλάει την πιάτσα".
Διαβάστε Περισσότερα »

Άγνωστοι διέρρηξαν σπίτι στα Βάγια μεσημεριάτικα


Σήμερα τις μεσημεριανές ώρες σύμφωνα με πληροφορίες του Permissospress,άγνωστοι παραβίασαν κατοικία στα Βάγια,της οποίας οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν   από όπου  αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές, χρήματα, κοσμήματα και ένα Laptop.Παλιότερα οι διαρήκτες χτυπούσαν νύχτα ,τώρα χτυπάνε και καταμεσήμερο!!!!!!
Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βαγίων
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία

ΒΟΙΩΤΙΑ   
1    ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2    ΣΚΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
3    ΚΑΤΣΙΚΗ ΠΑΓΩΝΑ
4    ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
5    ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ  ΕΛΙΖΑ
   
Κατεβάστε τη λίστα για όλες τις εκλογικές περιφέρειες ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα »

Νεκροί οι εκτελεστές του Charlie Hebdo και ο δράστης της ομηρίας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, καθώς, στην περιοχή Ντεμαρντέν, όπου εξελίσσεται από το πρωί κατάσταση πολιορκίας, ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις με ανταποκριτές να κάνουν λόγο για έναρξη επιχείρησης για τους δύο εκτελεστές.

Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα πληροφορίες από την περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Ο ανταποκριτής του SkyNews αναφέρει ότι «Ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις και πυροβολισμοί που κράτησαν περίπου δέκα δευτερόλεπτα. Από εκεί και πέρα ακούσαμε περίπου τέσσερις με πέντε εκρήξεις».

 

Ταυτόχρονη επιχείρηση και στο Εβραϊκό παντοπωλείο.

Εισβολή της αστυνομίας, όμηροι φεύγουν  από το καταστημα, χάος στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Monde και ο δράστης της ομηρίας στο παντοπωλείο έχει πέσει νεκρός, κάτι που αναφέρει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πολλοί όμηροι βγήκαν από το παντοπωλείο και μπήκαν  σε ασθενοφόρα
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνέχιση εργασιών ανάπλασης της οδού Επαμεινώνδα στη Θήβα




Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2014 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα της Θήβας για το τμήμα μεταξύ των οδών Δίρκης και Οιδίποδος, ως συνέχεια του έργου  «Ανάπλαση πεζόδρομου οδού Επαμεινώνδα Δήμου Θηβαίων»

Το πρώτο στάδιο εργασιών αφορά τη διάνοιξη της οδού στη μέση για την τοποθέτηση του αγωγού ομβρίων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αντικατάσταση του αγωγού του νερού από τη ΔΕΥΑΘ, η υπογειωποίηση των καλωδίων από τη ΔΕΗ και η αναβάθμιση του δικτύου από τον ΟΤΕ.

Το χρονοδιάγραμμα των συγκεκριμένων εργασιών μέχρι και τη τσιμεντοποίηση του τμήματος είναι περίπου δύο (2) μήνες.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες τοποθέτησης των κυβόλιθων από το Άγαλμα του Επαμεινώνδα μέχρι και την οδό Δράκου, το οποίο έχει ήδη τσιμεντοποιηθεί.

Εν όψη και της Καθαράς Δευτέρας ο Δήμος Θηβαίων θα φροντίσει ώστε τα τμήματα της οδού Επαμεινώνδα, όπου πραγματοποιούνται εργασίες, να είναι λειτουργικά προκειμένου να πραγματοποιηθεί και το έθιμο του “Βλάχικου Γάμου”. 

Σχετικά με την πορεία των εργασιών του έργου  ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης πραγματοποίησε, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2014, ενημερωτική συνάντηση με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τμήμα της οδού Επαμεινώνδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος Τεχ.Υπηρ. κ. Κων/νος Τυρηνόπουλος,  υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, οι εργολάβοι του έργου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών Επαρχίας Θηβών κ. Χρ. Χαρατσής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορίων- Καφετεριών Θήβας κ. Π. Χαρατσής με τον Γεν. Γραμματέα   κ. Στ. Κουτσοβασίλη καθώς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θηβών κ. Ν. Στρατέλος με τον Αντιπρόεδρο κ. Αλ. Στάικο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχαριστήριο του Εργ..Κέντρου Λιβαδειάς στον σύνδεσμο « ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΘΥΡΑ 13 »



  Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς και η Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου  ευχαριστούν θερμά τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού « ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΘΥΡΑ 13 » για την αλληλεγγύη και την πολύτιμη και ανιδιοτελή  προσφορά του, για μία ακόμη φορά,  στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Εργατικού Κέντρου.
 

                                                        Το       Δ.Σ.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ- Καταβολή προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λεβαδέων, ανακοινώνει ότι η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, για το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014, θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων τριών εργάσιμων ημερών, δηλαδή την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι υποψήφιοι με το ΠΟΤΑΜΙ στη Βοιωτία





Μπάκας
Δημήτρης
δικηγόρος

Περγαντάς
Παναγιώτης
Βιολόγος

Στάμου
Εύα
Δρ. Ψυχολογίας - συγγραφέας

Φαντάκη
Αλεξία
διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων

Χαλβατζής
Σταμάτης
στέλεχος διοίκησης
Διαβάστε Περισσότερα »

Καθαρισμός καναλιών στην Κωπαίδα

Άμεσες ήταν οι ενέργειες, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα  Μπακογιάννη σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας  κ. Φανή Παπαθωμά, για την πρόληψη προβλημάτων στο Κωπαιδικό πεδίο, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Λαμβάνοντας υπόψη, τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα από 13 Δεκεμβρίου 2014 (βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις), τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούσαν πλημμυρικά φαινόμενα στο Κωπαιδικό πεδίο, ο Περιφερειάρχης  Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, προχώρησαν  στις παρακάτω ενέργειες οι οποίες  σε αυτό το στάδιο ολοκληρώνονται επιτυχώς:
-Προγραμματισμός λειτουργίας κλειδιών
-Παροχέτευση όγκου νερού στην εσωτερική για αποσυμφόρηση κεντρικής προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στη ΘΧ 36 δηλαδή των περιοχών Σωληναρίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας, Αλιάρτου, Ορχομενού, Αγίου Δημητρίου.
-Καθαρισμός καναλιών σε συγκεκριμένα σημεία που δημιουργούσαν επικίνδυνες πλημμυρικές καταστάσεις για τη μελλοντική εύρυθμη λειτουργία του Κωπαιδικού πεδίου καθώς επίσης η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στη διανομή ξύλων που προέκυψαν από τον καθαρισμό, σε δημότες του Δήμου Ορχομενού και Δήμου Αλιάρτου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία στη Βοιωτία

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΟΥΚΙΑ
ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΑΧΑΙΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ)
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Το τεστ που κάνει θραύση -Σας βοηθάει να βρείτε ποιο κόμμα σας ταιριάζει

Θραύση κάνει τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο ένα τεστ-κουίζ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, το οποίο υπόσχεται να βοηθήσει τους αναποφάσιστους να αποφασίζουν τι κόμμα να ψηφίζουν. Ή τουλάχιστον τι κόμμα τους ταιριάζει.

Μέσα από μια σειρά 31 ερωτήσεων το Help me Vote, όπως ονομάζεται το εν λόγω τεστ φιλοδοξεί να βοηθήσει οτν καθένα να διαπιστώσει ποιο κόμμα του ταιριάζει και ταυτίζεται με τις ιδέες και τις απόψεις του.

Κάντε και εσείς το κουίζ πατώντας ΕΔΩ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΧΕΝ Θήβας κόβει την βασιλόπιτα


Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ-Πρόσκληση σε κοινή συνεδρίαση των συνδυασμών που συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των χώρων για την προβολή τους.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων προσκαλεί τους εκπροσώπους των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 σε κοινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο – Πλ. Εθνικής Αντίστασης,  για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται από το δημοτικό συμβούλιο στους συνδυασμούς των υποψηφίων για την προβολή τους κατά την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 51574/31-12-2014 απόφαση προκήρυξης διενέργειας γενικών βουλευτικών εκλογών κατόπιν του Π.Δ. 173/31-12-2014 ΦΕΚ 277 Α’.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους κ.κ. Αθανασία Κοϊτσάνου 22613-50832 και Ανδρέα Σταματάκη 22613-50812.




Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 26χρονος με μικροποσότητα ηρωίνης στη Θήβα

Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός στη Θήβα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης

Συνελήφθη, χθες (08-01-2015) το απόγευμα στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 26χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 26χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα ηρωίνης.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βοιωτίας- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ



Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βοιωτίας καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη:

Τι χρειάζεται μια δυνατή Αντικαπιταλιστική Αριστερά;

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, στις 6:30μμ

Καφέ – Εστιατόριο Ζήθος  - πεζόδρομος Επαμεινώνδου- Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα ψηφοδέλτια της εκλογικής Συνεργασίας ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ στη Στερεά





               Με ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη 2015 η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ.

                Οι 122 συνολικά υποψήφιοι της εκλογικής συνεργασίας είναι άνθρωποι του αγώνα και του μόχθου, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και φοιτήτριες, συνδικαλιστές και στελέχη τοπικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, γνωστοί για την πολύχρονη, καθημερινή τους δράση, για τη συμμετοχή τους στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, για τη συμβολή τους στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, στην οικοδόμηση αντιστάσεων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και στην ενίσχυση της κατεύθυνσης για την ανασυγκρότηση του εργατικού, λαϊκού, κομμουνιστικού κινήματος.



               Και η συμμετοχή τους στις εκλογές αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θέλει να αναδείξει: την κατεύθυνση της αντίστασης, του αγώνα και της μαζικής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, της φτώχειας και της ξένης εξάρτησης. Κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των επιτελείων της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των δεκανικιών τους. Κόντρα στις αυταπάτες και τις «εύκολες λύσεις» που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

               Γιατί η ελπίδα του λαού βρίσκεται στους αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ



ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ



ΣΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Σεραφείμ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ του Ιωάννη



ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ



ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου



ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



ΚΑΜΑΡΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Παναγιώτη



ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ



ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Γεωργίου



ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ



ΜΠΟΥΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Γεωργίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Έως τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα



Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης Α21 για το έτος 2014 από τους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ.

Όσοι έλαβαν προκαταβολή για το πρώτο τρίμηνο του 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, www.oga.gr.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ληστεία στην Αλίαρτο:Μπούκαραν στο σπίτι της γιαγιάς με κουκούλες και κατσαβίδι

Περίμεναν να φύγει ο γιος για τη δουλειά και μπούκαραν στο σπίτι της γιαγιάς με κουκούλες και κατσαβίδι

     Περίμεναν να φύγει ο γιος για τη δουλειά και μπούκαραν στο σπίτι της γιαγιάς με κουκούλες και κατσαβίδι

Η ληστεία έγινε χθες το πρωί στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Οι δυο ληστές παρακολουθούσαν το σπίτι και στις 7:30΄ το πρωί μόλις ο γιος έφυγε για τη δουλειά μπούκαραν στο σπίτι.

Η 73χρονη γυναίκα έπαθε σοκ όταν είδε ξαφνικά τους δυο κουκουλοφόρους να την απειλούν με ένα κατσαβίδι.

Οι δυο ληστές την ακινητοποίησαν και άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πήραν 1000 δολάρια και κάποιες λίρες Αγγλίας που βρήκαν στο σπίτι και εξαφανίστηκαν.
lamiareport

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη δύο (2) δραστών, για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής, στην οικία της στην Αλίαρτο Βοιωτίας


Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και την σύλληψη δύο (2) αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες (08-01-2015) το πρωί, στην περιοχή της Αλίαρτου Βοιωτίας, φορώντας κουκούλες και με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν 73χρονη ημεδαπή και αφαίρεσαν από την οικία της, (1.000) δολάρια Η.Π.Α. και (64) λίρες Αγγλίας.

Την προανάκριση, για την συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς.
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Φόρος με 13% συντελεστή για τους αγρότες


Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 600.000 αγρότες ακόμη και στην περίπτωση που θα δηλώσουν ζημίες ή πολύ χαμηλά εισοδήματα. Στα φετινά εκκαθαριστικά θα φανεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών.

Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος καταργήθηκε. Για το έτος 2014 και τα επόμενα έτη, το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους μέσω των πωλήσεων των προϊόντων του. Με πιο απλά λόγια, για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος που θα υπαχθεί σε φόρο ισχύει ο κανόνας «έσοδα μείον έξοδα».

Έτσι οι αγρότες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος που θα δηλώσουν για το 2014, ενώ το 2014 φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα. Στην περίπτωση που θα δηλώσουν ζημιές ή πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, τότε θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν για πολύ μεγαλύτερα ποσά, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, και θα επιβαρυνθούν με συντελεστή φόρου 13%. Επιπλέον, πολλοί αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν και προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο με συνολικό συντελεστή 20,15% από το πρώτο ευρώ του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους.

O Κώδικας
Ειδικότερα, ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει τα εξής:

    Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται πλέον λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα). Ετσι, κάθε αγρότης δικαιούται να δηλώσει ακόμη και ζημιά, εφόσον οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει είναι περισσότερες από τα έσοδά του.
    Σε κάθε περίπτωση που το καθαρό εισόδημα το οποίο έχει δηλώσει ο αγρότης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θεωρείται κι αυτή ως «εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα» και φορολογείται επίσης με 13%.
    Ακόμη και στην περίπτωση που ο αγρότης δηλώνει μηδενικά εισοδήματα ή ζημιά, τότε θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια. Το τεκμαρτό εισόδημα θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.
    Οσοι αγρότες δεν πλήρωσαν πέρυσι καθόλου φόρο για τα εισοδήματα του 2013 καθώς φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, θα πληρώσουν φέτος όχι μόνο φόρο 13% επί των εισοδημάτων που θα δηλώσουν ή επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, αλλά και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 55% που θα ανεβάσει την τελική επιβάρυνση στο 20,15%.

Έθνος
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολες οι αλλαγές στo Δημοτικό σχολείο -Τέλος το διάβασμα στο σπίτι, μελέτη στο σχολείο

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάθεση των προτάσεών του για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα τα πιο σημαντικά σημεία που δίνεται μεγάλο βάρος είναι:

    η σχολική σάκα να γίνει πιο ελαφριά
    η μελέτη στο σχολείο
    η ενοποίηση των διάφορων τύπων δημοτικών σχολείων σε δύο

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, κάποιες από αυτές τις αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, ενώ για άλλες θα απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα χρόνου.

Ποια μαθήματα θα διαβάζονται στο σχολεία και ποια στο σπίτι

Το υπουργείο Παιδείας προτείνει οι μαθητές να μελετούν τα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών και της φυσικής στο σχολείο, ώστε η μελέτη να αναπτύσσεται και να ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της «διδακτικής περιόδου» από τον ίδιο τον διδάσκοντα. Επίσης προτείνεται ο περιορισμός στο ελάχιστο, και μόνο στα βασικά μαθήματα, των εργασιών που ανατίθενται στους μαθητές για το σπίτι. Στόχος είναι να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, ώστε να απαλλάσσονται μαθητές και γονείς από την "κατ' οίκον" διδασκαλία.

Αλλαγή στο πρόγραμμα και τις ώρες των μαθημάτων

    Αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και εξορθολογισμός του περιεχομένου σπουδών με δραστικό περιορισμό της διδακτέας ύλης, ώστε να ολοκληρώνεται αλλά και να εμπεδώνεται στον πραγματικά διατιθέμενο διδακτικό χρόνο
    Ανακατανομή της ύλης από τάξη σε τάξη, ή και από βαθμίδα σε βαθμίδα, όπου χρειάζεται.
    Δυνατότητα διαμόρφωσης μέρους του ωρολογίου προγράμματος από τη σχολική μονάδα, (ποσοστό περίπου 10%) με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της κ.λπ.
    Ένταξη των δράσεων του κοινωνικού σχολείου στην εκπαιδευτική διαδικασία του αναλυτικού προγράμματος μέσω του μαθήματος της φυσικής αγωγής.

Οι αλλαγές σε ολοήμερα και κλασικά σχολεία

Στο ολοήμερο σχολείο με:

    «Κλειστού τύπου» πρόγραμμα σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας 30-35 ωρών, που να αφορά όλα τα δημοτικά σχολεία από εξαθέσια και πάνω
    «Ανοικτού τύπου» πρόγραμμα προαιρετικών σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας έως 10 ωρών (από 14:15 έως 16:00). Στα μαθήματα επιλογής του προγράμματος προαιρετικών σπουδών περιλαμβάνονται η δεύτερη ξένη γλώσσα, η μουσική, τα εικαστικά, η θεατρολογία, η φυσική αγωγή και εν γένει βιωματικές και πολιτιστικές δράσεις.

Στο κλασικό σχολείο:

    «Κλειστού τύπου» πρόγραμμα σπουδών συνολικής εβδομαδιαίας διάρκειας 25-30 ωρών (από 8:00 έως 13:00), το οποίο αφορά όλα τα υπόλοιπα (με λιγότερα από έξι τμήματα) δημοτικά σχολεία



Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ από ΚΕΕΛΠΝΟ: Έναρξη κύματος γρίπης στην Ελλάδα...Ποιες ομάδες διατρέχουν κίνδυνο;

Σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που υποστηρίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες.


Το κύμα εποχικής γρίπης αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 3 μήνες...

Μέχρι σήμερα 8 Ιανουαρίου 2015, 6 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 4 θάνατοι

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κατά την εποχική γρίπη 2013/14 κατεγράφησαν 329 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από αυτούς τους ασθενείς οι 145 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναμένεται στην Ελλάδα η κυκλοφορία στελεχών γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), Α (H1N1)pdm09 καθώς και στελεχών τύπου Β
Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει :

1. Εμβολιασμό για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ' όλη την διάρκεια του εφετινού κύματος γρίπης
Στη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι στέλεχος της γρίπης Α (H3N2), που εμφανίζει γενετικές διαφορές από το αντίστοιχο στέλεχος Α(Η3Ν2) που περιέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτό συνέβη διότι, το εποχικό εμβόλιο της γρίπης περιέχει στελέχη της γρίπης που αναμέναμε ότι θα επικρατήσουν φέτος στο βόρειο ημισφαίριο και όχι τον διαφοροποιημένο υπότυπο H3N2, που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό αίτιο της φετινής γρίπης. Ο υπότυπος αυτός απομονώνεται μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης στις Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα αναμένεται η κυκλοφορία τόσο του στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2), όπως επίσης του στελέχους Α (H1N1)pdm09 και του στελέχους τύπου Β.

Βέβαια, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, μιας καλύπτει για τα στελέχη Α(Η1Ν1)pdm09, τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2). Ως εκ τούτου συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο καθ' όλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα, σχολές και ειδικά σχολεία. Πρέπει να τονιστεί ότι από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα δύο περίπου βδομάδων, ενώ η ισχύς του εμβολίου παραμένει μόνο για την τρέχουσα ενδημική περίοδο. Επίσης για άτομα υψηλού κινδύνου όπως και για άτομα άνω των 65 ετών , είναι πιθανόν, για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων, να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό.

Λόγω και της εμφάνισης του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2) το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει

1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
2.. Η έγκαιρη χρήση των αντι-ϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές. Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης Α(Η3Ν2), καθώς και συσχέτισης του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ϊικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
• Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
o Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
o Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
o Χρόνια νεφροπάθεια.
o Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
o Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
o Μεταμόσχευση οργάνων
o Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
o Νευρομυϊκά νοσήματα
• Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
• Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, με δείκτη μάζας σώματος ≥ 40kgm/m2
• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη<6 p="">• Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-
λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών,τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικόπροσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).
Τα τελευταία χρόνια, με την επανεμφάνιση του ενδεχόμενου πανδημικής γρίπης, η ευαισθητοποίηση τόσο της κοινότητας όσο και των γιατρών είναι αυξημένη. Η παγκόσμια επιφυλακή για την αποφυγή της πανδημικής γρίπης οδήγησε σε καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού και αυξημένη λήψη των ενδεδειγμένων προληπτικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών μέτρων.

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η γρίπη αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που κάθε χρόνο με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση θα μας απασχολεί. Εκατοντάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα οι οικονομικές επιπτώσεις επιβαρύνουν τόσο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.:http://www.keelpno.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλεκτρονικά η θεώρηση των βιβλιαρίων του ΟΑΕΕ



Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται στο εξής η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού.

Έως και πέρυσι, στο τέλος κάθε χρόνου αποστέλλονταν αυτοκόλλητες ετικέτες στους άμεσα ασφαλισμένους, που είχαν ταμειακή ενημερότητα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη αυτών για την ηλικία μέχρι 18 ετών, για την απόδειξη της ασφαλιστικής τους ικανότητας, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Από το τρέχον έτος, δεν θα αποστέλλονται αυτοκόλλητες ετικέτες στις παραπάνω περιπτώσεις, γιατί η ανανέωση έγινε ηλεκτρονικά, ούτε απαιτείται θεώρηση των βιβλιαρίων αυτών, εφόσον με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, από τις 02.06.2014, καταργήθηκε η κατ΄ έτος θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ, προσέλευση απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις που οι άμεσα ασφαλισμένοι έχουν ενήλικα προστατευόμενα μέλη, οπότε και πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στο περιφερειακό τμήμα που ανήκουν βάσει της επαγγελματικής έδρας, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχουν τις προϋποθέσεις και να καταθέσουν τα ανάλογα δικαιολογητικά για τα προστατευόμενα μέλη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα δέκα ιατρικά θαύματα του 2015


Οι καινοτομίες στην υγεία που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα φέτος αλλάζοντας τη ζωή των ασθενών


Κινητές μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, πρωτοποριακά εμβόλια και φάρμακα, ανώδυνες εξετάσεις αίματος, ακτινοθεραπείες στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων...

Αυτές είναι συνοπτικά οι ιατρικές εξελίξεις που έχουν όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους να κάνουν τη διαφορά στην φροντίδα των ασθενών το 2015, σύμφωνα με 110 γιατρούς και επιστήμονες της φημισμένης Cleveland Clinic, στο Οχάιο, οι οποίοι εξέτασαν προσφάτως όλες τις ιατρικές εξελίξεις για να ξεχωρίσουν τις πιο σημαντικές.

Το «Top 10 των Ιατρικών Καινοτομιών», όπως αποκαλείται, εκδίδεται από την Κλινική εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και η βαθμολογία του στην πρόβλεψη των πιο σημαντικών εξελίξεων είναι πολύ καλή, κατά τον δρα Μάικλ Ρόιζεν, επιστημονικό υπεύθυνο του Wellness Institute και καθηγητή Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Lerner της κλινικής.

«Αν κοιτάξουμε την αντίστοιχη λίστα που εκδώσαμε πριν από δύο χρόνια, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οι προβλέψεις μας μπήκαν στην καθημερινή πρακτική και παρείχαν σημαντικά οφέλη», λέει.

Βέβαια, οι επιλογές εμπεριέχουν και λίγο ρίσκο, διότι απαιτούν να μαντέψουν οι επιστήμονες τι αποφάσεις θα λάβουν οι ρυθμιστικές Αρχές και πως θα εξελιχθούν κλινικές μελέτες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που «οι προβλέψεις συνήθως είναι πρόωρες κατά 6 έως 18 μήνες, αν και οι περισσότερες βγαίνουν τελικά σωστές», προσθέτει ο δρ Ρόιζεν.

Να, λοιπόν, ποιο είναι το εφετινό Top 10 των ιατρικών ανακαλύψεων:

1. Κινητή Μονάδα Εγκεφαλικών. Το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που οφείλεται σε θρόμβο (ισχαιμικό εγκεφαλικό) είναι τα πρώτα 60 λεπτά, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Το πρόβλημα αυτό μπορούν να επιλύσουν οι κινητές μονάδες εγκεφαλικών, δηλαδή ειδικά εξοπλισμένα ασθενοφόρα που σπεύδουν στους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα. Το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του ασθενοφόρου κάνει τηλεδιάσκεψη με τον νευρολόγο στο νοσοκομείο και χορηγεί επιτόπου την πρώτη δόση θρομβολυτικών.

Οι πρώτες τέτοιου είδους μονάδες έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την σωτήρια αγωγή τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν πήγαιναν στο νοσοκομείο, κατά τον δρα Πίτερ Ρασμούσεν, διευθυντή του Εγκεφαλοαγγειακού Κέντρου της Κλινικής.

2. Εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό. Πενήντα έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου μολύνονται ετησίως με τον ιό που προκαλεί δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών.

Το πρώτο εμβόλιο εναντίον της νόσου έχει αναπτυχθεί και δοκιμάζεται, και αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση μέσα στο 2015.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ο δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας, μετά την ελονοσία, σε επιστρέφοντες ταξιδιώτες στην Ευρώπη.

Στην χώρα μας υπήρξε ένα κρούσμα της νόσου το 2012, έπειτα από σχεδόν 85 χρόνια πλήρους απουσίας.

3. Ανώδυνη εξέταση αίματος. Μία εταιρεία στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας βρήκε τρόπο να πραγματοποιεί έως 30 βιοχημικές εξετάσεις σε μία σταγόνα αίματος, που λαμβάνεται από τα τριχοειδή αγγεία στην άκρη ενός δακτύλου με μία πρακτικά ανώδυνη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διατίθενται μέσα σε λίγες ώρες από την αιμοληψία, ενώ το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο από το συμβατικό.

4. Αναστολείς για μείωση της χοληστερόλης. Αν και οι στατίνες ρυθμίζουν αποτελεσματικά εδώ και δύο δεκαετίες τη χοληστερόλη των καρδιοπαθών, ποσοστό έως και 20% των ασθενών παρουσιάζουν δυσανεξία σε αυτές και δεν μπορούν να τις λάβουν.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπίζει μία νέα ομάδα φαρμάκων, οι αναστολείς του PCSK9, που λαμβάνονται με ένεση, και βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να μειώνουν κατά το ήμισυ έως τα δύο τρίτα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, δίχως να προκαλούν συμπτώματα δυσανεξίας, κατά τον δρα Στίβεν Νίσεν, διευθυντή του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής της ClevelandClinic.

Η έγκριση τουλάχιστον ενός από αυτά, αναμένεται εντός του 2015.

5. «Έξυπνοι» συνδυασμοί για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περισσότεροι από 30 συνδυασμοί αντισωμάτων με φάρμακα δοκιμάζονται για την αντιμετώπιση συμπαγών όγκων αλλά και αιματολογικών καρκίνων.

Οι συνδυασμοί αυτοί αποκαλούνται συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων (ADCs) και η θεωρία πίσω από την επινόησή τους είναι απλή: τα αντισώματα εκ φύσεως επιτίθενται σε συγκεκριμένα είδη ιστών, συνεπώς αποτελούν το τέλειο «όχημα» για να «κουβαλήσουν» τοξικά φάρμακα σε έναν ιστό-στόχο, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς.

Μερικά τέτοιου είδους φάρμακα έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά αναμένονται αποτελέσματα από πολλά άλλα.

6. Αναστολείς των «φρένων» του ανοσοποιητικού. Μία άλλη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η χρήση φαρμάκων που δεσμεύουν την δράση ορισμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα, οι οποίες δρουν ως «φρένα» του ανοσοποιητικού και το εμποδίζουν να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Τα φάρμακα αυτά λέγονται αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (immune checkpoint inhibitors), χορηγούνται ενδοφλεβίως και δείχνουν να υπόσχονται πολλά στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, του νεφρικού καρκινώματος κ.ά.

Ήδη έχουν εγκριθεί ορισμένοι τέτοιου είδους αναστολείς, ενώ αναμένονται και άλλοι.

7. Ασύρματος βηματοδότης. Οι βηματοδότες χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του ’60 για την διόρθωση του καρδιακού παλμού - και το μέγεθός τους ολοένα μικραίνει.

Μία εταιρεία στη Μινεσότα, όμως, επινόησε ένα νέο είδος, που έχει μέγεθος... χαπιού και λειτουργεί δίχως καλώδια, με αποτέλεσμα να μην ενέχει κίνδυνο να σπάσει ή να μολυνθεί το καλώδιο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως συμβαίνει μερικές φορές (υπολογίζεται στο 2-3% των ασθενών) με τους κλασικούς βηματοδότες.

Η συσκευή αποτελεί αντικείμενο επισταμένων μελετών και προς το παρόν προορίζεται για ασθενείς που χρειάζονται βηματοδότηση μόνο σε έναν θάλαμο της καρδιάς.

8. Νέα φάρμακα για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Ελπίδες για καλύτερη διαχείριση της ασθένειάς τους δίνουν εξειδικευμένα φάρμακα στους σχεδόν 300.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική (μεταξύ αυτών και περίπου 2.000 Έλληνες) που πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση - μία πνευμονοπάθεια που προκαλεί «ουλές» στους πνεύμονες.

Τα φάρμακα αυτά αποτελούν τις πρώτες ειδικές θεραπείες για τη νόσο και παρέχουν ελπίδες ότι οι ασθενείς θα ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.

Πριν από την έγκριση αυτών των φαρμάκων (σ.σ. στην Ευρώπη έχει προς το παρόν εγκριθεί ένα, στις ΗΠΑ δύο) η μοναδική θεραπεία ήταν η μεταμόσχευση πνεύμονος, κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας Δημοσθένη Μπούρο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ).

9. Διεγχειρητική ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού. Η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στα πολύ αρχικά του στάδια είναι «εισιτήριο» για την ίαση, με τις περισσότερες ασθενείς να υποβάλλονται σε αφαίρεση του όγκου και ύστερα σε ακτινοθεραπεία για να αποτραπεί ο κίνδυνος υποτροπής.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα η διεγχειρητική ακτινοθεραπεία (IORT), κατά την οποία γίνεται μία και μόνη ακτινοβόληση μέσα στον μαστό της ασθενούς εν όσω αυτή βρίσκεται ακόμα υπό αναισθησία στο χειρουργείο, αμέσως μόλις αφαιρεθεί ο όγκος.

Οι γιατροί της Cleveland Clinic εκτιμούν ότι εφέτος είναι η χρονιά όπου θα αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση της μεθόδου, καθώς μελέτες επιβεβαιώνουν πως μία ακτινοθεραπεία εκ των έσω είναι εξίσου αποτελεσματική με τις πολλαπλές ακτινοβολήσεις όλου του μαστού εκ των έξω.

10. Νέα θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια. Νέους δρόμους στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας - του τελικού σταδίου σχεδόν όλων των καρδιακών παθήσεων - εκτιμάται ότι ανοίγει ένα νέο φάρμακο, που ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό δύο υπαρχόντων.

Το φάρμακο αποκαλείται LCZ 696 και μελέτη έδειξε ότι μειώνει κατά 20% τη θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 21% τις νοσηλείες γι’ αυτήν, σε σύγκριση με την κλασική αγωγή.

Όπως έγραφε και ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός στα «ΝΕΑ» στις 20 Νοεμβρίου 2014 «ενώ πριν από μερικές δεκαετίες η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας σηματοδοτούσε αθεράπευτη νόσο με επιβίωση χειρότερη και από τους καρκίνους, τώρα υπάρχει δυνατό φως στο βάθος του τούνελ».

Το LCZ 696 αναμένεται να εγκριθεί κάποια στιγμή το 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει το Π.Σ.Στερεάς με οχτώ θέματα

Σας προσκαλούμε στην 1η συνεδρίαση (Τακτική) του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς
Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 12:00 π.μ. στην αίθουσα
συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (Αινιάνων 8 , Λαμία - 2ος όροφος), για
συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των ακόλουθων θεμάτων ημερήσιας διάταξης :
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Θέμα 1ο Ορισμός μελών Εποπτικού Συμβουλίου της ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρείας με την
επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο
«ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.»
Εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος
ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΡΓΑ
Θέμα 2ο Προέγκριση ΠΔΕ 2015 (ΣAΕΠ 566, ΣΑΕΠ 766, ΣΑΕΠ 066, ΣΑΕΠ 056/2 & ΣΑΜΠ 066)
Εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΕΜΠΟΡΙΟ
Θέμα 3ο Χορήγηση άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου (Δημήτριος Ξεσφίγγης του
Παναγιώτη)
Εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος
Θέμα 4ο Χορήγηση άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου (Εμινέ Καρά Αμέτ του Ορχάν)
Εισηγήτρια Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά
Θέμα 5ο Χορήγηση άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου (Ειρήνη Ηρακλέους του
Ευστρατίου)
Εισηγήτρια Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά
Θέμα 6ο Χορήγηση άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου (Θεόδωρος Μερεντίτης του
Βασιλείου)
Εισηγήτρια Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέμα 7ο Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΠΕ Ευβοίας και Δημόσιας Κεντρικής
Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, για τη διάθεση ενός (1) υπαλλήλου (οδηγού), της ΠΕ Ευβοίας στη
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας
Εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Θέμα 8ο Έγκριση 1ης τροποποίησης Προϋπολογισμού Έτους 2015
Εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας κ. Ιωάννης Περλεπές
Οι εισηγήσεις των ανωτέρω θεμάτων θα σας αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


Διαβάστε Περισσότερα »

Χειμερινές εκπτώσεις από 12 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου

Από 12 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 18 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11 πμ έως 8 μμ.

«Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό» τονίζει ο ΣΕΛΠΕ στην ίδια ανακοίνωση.


Διαβάστε Περισσότερα »

Από 16 Ιανουαρίου ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ του 2015



On line από τις 16 Ιανουαρίου και από τις 19 του μήνα μέσω των πιστοποιημένων φορέων μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2015 οι αγρότες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι πιστοποιημένοι φορείς καλούνται να υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωση πρόθεσης το αργότερο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.Οι πιστοποιημένοι φορείς καλούνται να υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωση πρόθεσης το αργότερο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι για να λάβουν τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης  της περιόδου 2015-2020 θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου να έχουν υποβάλει την αίτηση τους στο ΟΣΔΕ, με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όλοι οι πιστοποιημένοι φορείς για τις αιτήσεις του 2014 θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου να γνωστοποιήσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για υποστήριξη των δικαιούχων και το 2015, καθώς στην περίπτωση που κάποιος φορέας δεν έχει αποστείλει επιστολή γνωστοποίησης πρόθεσης και δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι 21.1.2015 θα αποκλείεται από την πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Με στόχο την έγκαιρη  υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2015 ώστε όλες οι νέες διαδικασίες και υποχρεώσεις των δικαιούχων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2014-2020, μεταξύ των οποίων και ο  υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων 2015-2020, να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τους κοινοτικούς κανονισμούς προθεσμίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει τα ακόλουθα για την λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος και Διαχείρισης Ελέγχων (ΟΣΔΕ):

1. Η Υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2015  θα ξεκινήσει:

-Από 16.1.2015 On Line για όσους δικαιούχους θέλουν να υποβάλλουν μόνοι τους μέσω της ψηφιακής διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ τις αιτήσεις. Κατά τη διαδικασία πρόσβασης και υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων στο σύστημα θα τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

-Από 19.1.2015 μέσω των πιστοποιημένων φορέων υποβολής. Για τον λόγο αυτό όλοι οι πιστοποιημένοι φορείς για τις αιτήσεις του 2014 θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 16.1.2015 να γνωστοποιήσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους για υποστήριξη των δικαιούχων και το 2015. Εφόσον ένας φορέας δεν έχει αποστείλει επιστολή γνωστοποίησης πρόθεσης και δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι 21.1.2015 θα αποκλείεται από την πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

2. Συμπληρωματική πιστοποίηση φορέων. Για την πληρέστερη υποστήριξη των αγροτών θα γίνει συμπληρωματική πιστοποίηση φορέων, επιπλέον όσων πιστοποιήθηκαν το 2014 και θα προκηρυχθεί άμεσα σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η υποβολή όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει ηλεκτρονικά ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι για να  λάβουν τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης  της περιόδου 2015-2020 θα πρέπει το αργότερο μέχρι 15.5.2015 να έχουν υποβάλει την αίτηση τους στο ΟΣΔΕ με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους.

Εάν δεν υπάρξει εμπρόθεσμη δήλωση ενός δικαιούχου (μέχρι 15.5.2015) στο ΟΣΔΕ 2015 δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για αυτόν τον δικαιούχο ανεξάρτητα εάν είχε ιστορικά ή όχι δικαιώματα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζοντας τη βελτίωση των υπηρεσιών του και για να υποβοηθήσει τους δικαιούχους στην υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2015, θα διαθέτει μέσω του διαδικτύου τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 και 2014, ενώ σχετικές οδηγίες θα δοθούν άμεσα στους δικαιούχους και στους φορείς υποβοήθησης τους για την υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Υποχωρεί ο χιονιάς -Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα σημειωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας την Παρασκευή, καθώς, ο χιονιάς φαίνεται να υποχωρεί ελαφρώς.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα για ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ανατολικά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -9 (μείον 9) έως 7 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: τοπικές νεφώσεις αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στα ανατολικά τμήματα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε ανατολική και βόρεια Αττική, Σποράδες και Εύβοια τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός.
Άνεμοι: ασθενείς και τοπικά στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ. Βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -7 (μείον 7) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην Κρήτη μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικών διευθύνσεων. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Στα ανατολικά και βόρεια νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα για μικρής διαρκείας ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -4 (μείον 4) έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γρίπη ή κρυολόγημα. Ποια η διάφορά τους;



    Είναι η εποχή όπου οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν προσβάλλει μικρούς και μεγάλους, σε βαθμό που συνεχώς αυξάνεται.
    Ξέρετε να τις αντιμετωπίσετε αλλά κυρίως να τις ξεχωρίσετε;



Εκδηλώνουν πονόλαιμο, βήχα, «μπούκωμα», συνάχι, με ή χωρίς «δέκατα» ή πυρετό ή πόνους σε όλο το σώμα, που μερικές φορές επιμένουν για
Type Your Post Summary Here αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.
Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις ανάμεσα στους ενήλικες και τους έφηβους, που έχουν δύο με τέσσερις λοιμώξεις τον χρόνο. Τα παιδιά μπορεί να έχουν έξι με δέκα κρυολογήματα τον χρόνο (ενώ τα παιδιά που πάνε σχολείο μπορεί να έχουν ως και την ηλικία των 12 ετών.)

Παρότι όλα τα κρυολογήματα συχνά τα αναφέρουμε ως γρίπη, η αλήθεια είναι ότι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι διαφορετικές νόσοι.

Το κρυολόγημα
Το κρυολόγημα προκαλείται από μόλυνση από κάποιον από τους 100 διαφορετικούς ρινοϊούς. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα είναι οι κορωνοϊοί, οι αδενοϊοί, οι εντεροϊοί, ο μεταπνευμονοϊός και οι ιοί παραϊνφλουέντζας. Λόγω των τόσον διαφορετικών ιών που προκαλούν το κρυολόγημα είναι αδύνατον κάποιος να αποκτήσει ανοσία.

Ο ιός του κοινού κρυολογήματος μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω φταρνίσματος ή βήχα ή της επαφής με το σάλιο ή τις ρινικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου ή κατευθείαν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια.
Μετά από την αρχική λοίμωξη, η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται στις 8 με 12 ώρες τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν κατευθείαν μετά από αυτή την περίοδο ή μπορεί να ξεκινήσουν μετά από 2 με 5 μέρες μετά τη μόλυνση, ωστόσο συνήθως εμφανίζονται μετά από 10 ώρες.

Η πρώτη ένδειξη του κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, μπούκωμα της μύτης, φτάρνισμα και βήχα. Αυτά ακολουθούνται συνήθως από μυϊκούς πόνους, αδυναμία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο και μείωση της όρεξης για φαγητό. Τα κρυολογήματα συχνά μπορούν να προκαλέσουν υψηλό πυρετό και εξάντληση, ωστόσο συνήθως αυτά είναι συμπτώματα γρίπης. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξαφανίζονται συνήθως μετά από μια εβδομάδα αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν ως 14 ημέρες, με τον βήχα να διαρκεί περισσότερο από τα άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα στους ηλικιωμένους και τα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πυρετό και εξανθήματα


Η γρίπη
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα.

Στην ταξινόμηση ιών οι ιοί της γρίπης είναι ιοί RNA οι οποίοι αποτελούν τρία από τα πέντε genera της οικογένειας Orthomyxoviridae τους ιούς Α, Β και C της γρίπης.
Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι,).
Εμφανίζεται με τη μορφή σποραδικών κρουσμάτων και μικροεπιδημιών. Κάθε δέκα- δεκαπέντε έτη εμφανίζεται με τη μορφή πανδημίας και προσβάλλει μεγάλο τμήμα του γενικού πληθυσμού.

Τα συμπτώματα έχουν οξεία έναρξη με απότομη εισβολή πυρετού, κεφαλαλγίας, μυαλγιών, κακουχίας. Αυτά τα γενικά συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και βήχα. Η γρίπη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καλοήθης πάθηση που αυτοϊάται.
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη δεν έχουν αιτιολογική θεραπεία. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς καταπολεμά από μόνο του την ασθένεια. Μέσα σε λίγες μέρες το ανοσοποιητικό αντιδρά και αποτρέπει τον ιό να προσβάλλει περισσότερα κύτταρα.
Επίσης μέσω αυτής της αντίδρασης τα λευκοκύτταρα καταστρέφουν τον ιό μέσω φαγοκύττωσης και καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων. Επειδή οι ασθένειες αυτές προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντιά τους. Χορηγείται αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ο ασθενής επίσης πρέπει να πίνει πολλά υγρά και μέσω αντιβηχικών σιροπιών ή σπρέι, αποχρεμπτικών για να διευκολύνουν τη ρευστοποίηση των φλεγμάτων, αποσυμφορητικών έτσι ώστε να μειώνουν τη συμφόρηση στις διόδους και ιδιαίτερα στη μύτη και με τη χρήση αναλγητικών.
Για την αντιμετώπιση των ιώσεων δεν πρέπει αρχικά να λαμβάνουμε αντιβίωση. Αρκεί μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με υπογλώσσια δισκία που διαλύονται αργά στο στόμα για την ανακούφιση του πονόλαιμου και η λήψη ενός βλεννολυτικού για την αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα. Η χορήγηση αντιβίωσης είναι αναγκαία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο μετά από τη συμβουλή του γιατρού.

Ο γιατρός είναι ο μόνος που θα κάνει τη διάγνωση και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Επίσης, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα αντιβιοτικά θα μας προφυλάξουν και θα αποτρέψουν την εξέλιξη μιας ιογενούς λοίμωξης σε μικροβιακή, γιατί απλά δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες.


Του κ.Χρήστου Παπαφράγκου,
Γενικού Ιατρού, Συντονιστή Διεύθυνσης ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής,
Προέδρου Ε.ΚΟ.Γ.Ι (Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής)
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ