Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

"Για τους Ελληνες δεν έχει κλείσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων"




    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ζητώντας από τη Γερμανία να καταβάλει στην Αθήνα τα δισεκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με τις επανορθώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το ανεξόφλητο χρέος» αναφέρεται σε άρθρο της Wall Street Journal.


Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα... όσα τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, ότι «η Ελλάδα έχει την ηθική υποχρέωση προς τον λαό της, την ιστορία της και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, που πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους κατά του ναζισμού, να διεκδικήσει τις επανορθώσεις».
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα λεηλατήθηκε κατά την τετραετή γερμανική κατοχή, ένα ιστορικό γεγονός που παραμένει έντονο στη μνήμη, παρά το πέρασμα του χρόνου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στη Γερμανία με ένα θέμα το οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων εκλαμβάνει ως το ανεξόφλητο χρέος του Βερολίνου έναντι της Αθήνας, ενώ τέθηκε κατ' επανάληψη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας (από τον κ. Τσίπρα), καθώς η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα μίγμα οικονομικών επιχειρημάτων και ηθικής πίεσης για να κερδίσει την επιείκεια των πιστωτών της.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, τον Ιανουάριο», όπως τονίζεται, «ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε ένα χώρο της Αθήνας, όπου οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής είχαν εκτελέσει μαχητές της αντίστασης».
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στην περίοδο που οδήγησε στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία, λέγοντας ότι "κανείς δεν αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον λαό αυτής της χώρας πως μια υφεσιακή οικονομία, σε συνδυασμό με μια εθνική ταπείνωση και με μια αδιάκοπη απελπισία, μπορεί να εκθρέψει το αυγό του φιδιού σε μια κοινωνία"».
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, «η δραματική ρητορική δεν μπόρεσε να αλλάξει πολλά μυαλά στο Βερολίνο, όπου οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως ένα πολιτικό τέχνασμα της Αθήνας για να αποσπάσει την προσοχή από την άρνησή της να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ωστόσο εμμένουν στη νομική διάσταση του ανεξόφλητου κατοχικού χρέους και των πολεμικών επανορθώσεων. Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι το θέμα των επανορθώσεων έχει επιλυθεί.
Τα τελευταία 70 χρόνια, η Γερμανία έχει καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλα κράτη και στα θύματα του ναζισμού, όπου περιλαμβάνονται και τα 54 εκατ. δολάρια που δόθηκαν στην Ελλάδα και στους πολίτες της το 1950 και στις αρχές του 1960, ένα πόσο που θα ανέρχονταν σήμερα στα 450 εκατ. δολάρια, εάν προσαρμόζονταν στα σημερινά επίπεδα πληθωρισμού».
Στο άρθρο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η διαμάχη ανοίγει ένα κεφάλαιο της μεταπολεμικής ιστορίας, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να παραμείνει κλειστό. Το Βερολίνο ανησυχεί ότι η όποια παραχώρηση προς την Ελλάδα σχετικά με τις επανορθώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες που υποδούλωσε κατά τη διάρκεια του ναζιστικού τρόμου. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα πάνω από 160 δισ. ευρώ σε επανορθώσεις».
Τέλος, επισημαίνεται ότι «υπό την πίεση των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αναγκάσθηκε να δεχτεί μόλις 25 εκατ. δολάρια από τη Γερμανία τη δεκαετία του '50, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικούσε τότε περίπου 10 δισ. δολάρια. Η Γερμανία κατέβαλε, επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του '60, 115 εκατ. μάρκα, περίπου 29 εκατ. δολάρια, στους Έλληνες θύματα των εγκλημάτων των Ναζί, κυρίως στους Εβραίους. Το ποσό εκείνο θα ανέρχονταν σήμερα στα 230 εκατ. δολάρια.
Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι το θέμα των επανορθώσεων διευθετήθηκε με συμφωνία μεταξύ των δύο Γερμανιών της εποχής και των συμμαχικών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1990. Η συμφωνία αυτή γνωστή ως "Συμφωνία δύο συν τέσσερα" αποσκοπούσε να θέσει τις αξιώσεις που σχετίζονταν με τον πόλεμο στο περιθώριο, ενόψει της γερμανικής ενοποίησης.
Οι νομικοί είναι διχασμένοι με το εάν η "Συμφωνία δύο συν τέσσερα" έχει κλείσει την πόρτα για περαιτέρω διεκδικήσεις πολεμικών επανορθώσεων. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνουν, η πάροδος του χρόνου και η άρνηση της Γερμανίας να εμπλακεί στο θέμα, περιορίζει τις ελπίδες της Ελλάδας για την καταβολή των αποζημιώσεων από το Βερολίνο».


Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 5 μέρες η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος




    Επαναφορά στις πέντε ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος εξαγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής.



«Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην... τιμή του γάλακτος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία» τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ.Αποστόλου.
Αναφορικά με την σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλ., έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ».
Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι «το 2015 ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και τον ενδεχόμενο φόρο που θα προκύψει της υψηλής ακίνητης περιουσίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως φορολογητέα ύλη σε αυτό τον φόρο δεν θα μπουν τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, οι αποθήκες, οι στάβλοι, θα μείνουν έξω από αυτό τον υπολογισμό. Άρα, μιλάμε για μόνιμη κατάσταση από το 2015 και μετά».
Για τη13η σύνταξη, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι αφορά όλους τους αγρότες. «Όσοι αγρότες έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, που πιστεύουμε ότι είναι το σύνολο των αγροτών, θα πάρουν τη 13η σύνταξη» σημειώνει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ακόμη ότι «πρέπει να δούμε πώς θα βάλουμε τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Το λέω αυτό γιατί το πρώτο που παρέλαβα ήταν ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,5 δισ. και να επικρέμονται άλλα 540 εκατ. που οφείλονται σε κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Άρα, θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πρόστιμα, αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις κάκιστες επιδόσεις».

Διαβάστε Περισσότερα »

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές: 27 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής έρχεται στο φως της δημοσιότητας η πρώτη δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας Marc, η οποία έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να δρέπει τους καρπούς της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις συζητήσεις με τους εταίρους.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι τα ακόλουθα:

    ΣΥΡΙΖΑ 45,4%
    ΝΔ 18,4%
    ΚΚΕ 4,8%
    Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,7%
    Χρυσή Αυγή 4,7%
    Ποτάμι 4,6%
    ΠΑΣΟΚ 2,8%
    Κίνημα Παπανδρέου 2%
    Ενωση Κεντρώων 1,8%
    Τελεία 1,4%
    Αλλο κόμμα 1,3%

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει εννέα μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές πριν από είκοσι ημέρες, ενώ η Νέα Δημοκρατία χάνει περίπου εννέα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

    ΣΥΡΙΖΑ 36,34 %
    ΝΔ 27,81 %
    Χρυσή Αυγή 6,28 %
    Ποτάμια 6,05 %
    ΚΚΕ 5,47 %
    Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,75 %
    ΠΑΣΟΚ 4,68 %
    Κίνημα Παπανδρέου 2,46 %
    Ενωση Κεντρώων 1,79 %
    Τελεία 1,77 %
    ΛΑΟΣ 1,03 %

Μάλιστα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 83,1% των πολιτών κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης με ένα 13,6% να την κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων με 22 θέματα

Με την παρούσα, σας προσκαλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την 18η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 07.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων στο Παλαιό Δημαρχείο – Πλ. Εθνικής Αντίστασης.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι :
1.Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού από  01-10-2014 έως 31-12-2014 (Δ΄ 3μηνου) - οικονομικού έτους 2014.
2.Έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που αφορά: «1η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2015».
3.Καθορισμός αριθμού και ειδικοτήτων του προσωπικού (Γυμναστών) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο).
4.Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Λεβαδέων για τη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας απόκτησης ενός (1) απορριμματοφόρου -δωρεάς του Δήμου Αθηναίων.
5.Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 96/2012 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου «Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου» ως προς τα άρθρα 5 και 6 του κανονισμού λειτουργίας του.
6.Παραλαβή της υπ αρίθμ 35/2015 μελέτης με τίτλο "ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΥΛΩΝ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ".
7.Παραλαβή της μελέτης με τίτλο: “Βελτίωση Δασικού Δρόμου από Οικισμό Κορώνειας έως Στροφή Νταούμη”.
8.Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και οριστικής Παραλαβής του έργου: “Ασφαλτόστρωση Αύλειου Χώρου ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ Λιβαδειάς”.
9.Αποδοχή ποσού 43.012,50€ των ΚΑΠ για κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων έτους 2014 (ΣΑΤΑ) και κατανομή αυτού.
10.Αποδοχή ποσού 43.012,50€ των ΚΑΠ για κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων έτους 2015 (ΣΑΤΑ) και κατανομή αυτού.
11.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας προμήθειας α)μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, Οθονών, εκτυπωτών) και β) τηλεόρασης για ενημέρωση, πολιτική προστασία κλπ.
12.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας εργασίας εκτυπώσεων φωτοτυπιών του Δήμου Λεβαδέων.
13.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας προμήθειας ηλεκτρικών συσκευών.
14.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας προμήθειας ανταλλακτικών.
15.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας προμήθειας διαφόρων εργαλείων.
16.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας προμήθειας Σκυροδέματος.
17.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας προμήθειας Οικοδομικών Υλικών.
18.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας Προμήθειας Χρωμάτων για Κοινόχρηστηστους Χώρους, Διαγράμμιση Οδών κλπ.
19.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση διενέργειας προμήθειας Κατόπτρων Ρύθμισης Κυκλοφορίας.
20.Έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας Κ.Α.Π.Η. Δήμου Λεβαδέων.
21.Έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου περί μείωσης και επαναπροσδιορισμού της ετήσιας συνδρομής και του κόστους εγγραφής των μελών του ΚΑΠΗ Δήμου Λεβαδέων.
22..Αποδοχή παραίτησης του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ντελίκου Κων/νου από το αξίωμα του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου  της ΔΕΥΑΛ. και ορισμός αντικαταστάτη του .

                                         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                      
                                                       Γεωργαντά Ελισάβετ (Ελίζα)


Διαβάστε Περισσότερα »

Έπεσε με ταχύτητα πάνω στο αυτοκίνητο αστυνομικού, τον σκότωσε και διέφυγε

Θέμα χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψη του σωματώδη υπαίτιου με το ξυρισμένο κεφάλι, για το τροχαίο δυστύχημα στον Άγιο Κοσμά. Πατέρας δύο παιδιών το θύμα του που μόλις επέστρεφε στο σπίτι του από την Υπηρεσία του

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Τροχαία Καλλιθέας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στον Άγιο Κοσμά στη Γλυφάδα και έφτασε στο σημείο να ανοίξει την πόρτα του ασθενοφόρου που τον μετέφερε σε νοσοκομείο και να διαφύγει τρέχοντας.

Όλα συνέβησαν στις 6 τα ξημερώματα, στη Λ. Ποσειδώνος και στο ρεύμα  προς Γλυφάδα, όταν αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ένας 35χρονος άντρας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τα στοιχεία του οποίου είναι ήδη γνωστά στις Αρχές, προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα και δύναμη στην πίσω πλευρά ενός προπορευόμενου αυτοκινήτου.

Το προπορευόμενο αυτοκίνητο οδηγούσε ένας 49χρονος αστυνομικός, σύζυγος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος μόλις γυρνούσε από την Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στο Ελληνικό, όπου υπηρετούσε, με κατεύθυνση το σπίτι του στην Ανάβυσσο.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που και τα δύο αυτοκίνητα εξετράπησαν την πορεία τους και ανετράπησαν, ενώ το αυτοκίνητο του άτυχου αστυνομικού κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε 150 μέτρα μακριά και προσέκρουσε ανάποδα, πάνω στο κράσπεδο του πεζοδρομίου. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του άτυχου αστυνομικού.

Ο 35χρονος άντρας προσποιήθηκε τον τραυματία και όταν έφτασε ασθενοφόρο παρελήφθη από τους τραυματιοφορείς με προορισμό τον Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεννηματά.

Στη διαδρομή, ο σωματώδης άντρας με το ξυρισμένο κεφάλι ενημερώθηκε πως στο Νοσοκομείο θα υποβαλλόταν σε αλκοτέστ και ένα φανάρι πριν το Νοσοκομείο, βρήκε ευκαιρία, τράβηξε μία κλωτσιά στην πόρτα του ασθενοφόρου και άρχισε να τρέχει μέσα στην Λ. Μεσογείων, μέχρι που εξαφανίστηκε.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά οι άντρες της Τροχαίας Καλλιθέας έχουν θέσει σε προτεραιότητα τον εντοπισμό του συγκεκριμένου άντρα, ο οποίος μάλλον γυρνούσε από διασκέδαση, στο σπίτι του στη Γλυφάδα όπου διαμένει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρα από μαρτυρίες, η Τροχαία Καλλιθέας έχει στη διάθεσή της και το υλικό από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, στο οποίο καταγράφεται η στιγμή του δυστυχήματος, όσο και ο ...βαθμός υπαιτιότητας του 35χρονου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόγραμμα Αποκριών 2015 Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας


Διαβάστε Περισσότερα »

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις Ένωσης Συλλόγων Γονέων& Κηδεμόνων Δήμου Θηβαίων


Σας ενημερώνουμε ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Θηβαίων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θήβας, το εμπορικό επιμελητήριο τον Δήμο Θηβαίων και άλλους φορείς της πόλης, διοργανώνει το δεύτερο αποκριάτικο πάρτυ στην πόλη μας. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015, με ώρα έναρξης στις 12:00 το μεσημέρι. Στην εκδήλωση καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία του Δήμου Θηβαίων. Την συγκεκριμένη ημέρα θα υπάρχουν οργανωμένες εκδηλώσεις στην πλατεία της πόλης με κλόουν ,εμψυχωτές, ξυλοπόδαρους ομάδα χιπ-χοπ μπουφέ, αναψυκτικά, μουσική, χορό και άλλα, για όλα τα παιδιά και τους γονείς. Τα παιδιά θα πρέπει να ντυθούν με οποιαδήποτε στολή της αρεσκείας τους ώστε να δοθεί το απαραίτητο χρώμα στην εκδήλωση και να προσέλθουν στον χώρο της πλατείας όπου θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Επίσης μπορούν να ντυθούν ομαδικά έχοντας κάποιο θέμα είτε σαν τάξη ή σαν σχολείο ή και σαν παρέα. Θα γίνουν και βραβεύσεις στα καλύτερα σχολεία.


Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων

& Κηδεμόνων Δήμου Θηβαίων



Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Ρούλα Γκιζίλη Ζαχαρίας Κώστας
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτ. Λέσχη Λιβαδειάς-Διήμερο σεμινάριο «Δημιουργικής επεξεργασίας φωτογραφίας με την χρήση Lightroom»

Διήμερο σεμινάριο  «Δημιουργικής επεξεργασίας φωτογραφίας με την χρήση Lightroom» από τον Μάνο Λυκάκη στην Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς



Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς συνεχίζοντας την προσπάθεια της για να προσφέρει στα μέλη της τα απαραίτητα εφόδια για την δημιουργία καλλιτεχνικού έργου, διοργανώνει το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, σεμινάριο «Δημιουργικής επεξεργασίας φωτογραφίας με την χρήση Lightroom» από τον Μάνο Λυκάκη.

Το σεμινάριο θα γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Παλιό Δημαρχείο (πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως). Όσοι διαθέτουν laptop παρακαλούνται να το έχουν μαζί τους.


Ώρες διεξαγωγής σεμιναρίου: Σάββατο 14/2  16:00-20:00

                                         Κυριακή 15/2  10:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη

Λόγω περιορισμένων θέσεων, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν παρακαλούνται  να το δηλώσουν στο mail fotolesxilivadias@gmail.com και στα τηλέφωνα 6945894332 (Λεμονής Γιάννης) ή 6977460273 (Αλογοσκούφης Χρήστος)


Χορηγός επικοινωνίας: fmag - photography fan/magazine - http://www.fmag.gr


Για το Δ. Σ. της Φ. Λ. Λιβαδειάς


Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ       H Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ



Ιωάννης Λεμονής           Μαρία Μίχου
Διαβάστε Περισσότερα »

Τσικνοπέμπτη στη Θήβα-Βίντεο-φωτο


Τσικνοπέμπτη 2015: Η έναρξη του εθίμου του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα

Τα «προζύμια» για τον Βλάχικο Γάμο έπιασαν, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, οι παρέες των Βλάχων, σημαίνοντας την έναρξη του πολυσήμαντου πατροπαράδοτου ευετηριακού εθίμου της πόλης των Θηβών, το οποίο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με την “τέλεση” του γάμου.

Οι Βλάχοι, φορώντας μαντήλι και φέσι,  αντάμωσαν αρχικά στο κέντρο της πόλης των Θηβών, όπου ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, που έχει και τη διοργάνωση του εθίμου, είχε ετοιμάσει τραπέζι με διαλεκτό Θηβαϊκό κρασί και σουβλάκια, για να τσικνίσουν οι παρέες των Βλάχων και οι επισκέπτες. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι για να τους ευχηθούν  «χρόνια πολλά» και « του χρόνου στο μέτρο».

Τα «μπουλούκια» με τη συνοδεία της πίπιζας και του νταουλιού, χόρεψαν και γλέντησαν για τις χαρές που θα έρθουν  και στη συνέχεια αποχώρησαν για τις ταβέρνες της πόλης, όπου συνέχισαν τη διασκέδαση  μέχρι το πρωί!

Δείτε φωτογραφικό υλικό στη σελίδα Περισσότερα ΕΔΩ






Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο οφθαλμολογικό μηχάνημα αποκτά το Γ.Ν. Θήβας



Νέο οφθαλμολογικό μηχάνημα αποκτά το

Γ.Ν. Θήβας, δωρεά της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου. Πιο συγκεκριμένα η ΕΛΒΑΛ δώρισε στο Γ.Ν. Θήβας ένα ολοκαίνουργιο Κερατοδιαθλασόμετρο. Με το ανωτέρω Ιατρικό Μηχάνημα πολύ σύντομα θα επαναλειτουργήσει το Οφθαλμολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου. Ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Σπύρος Δεσύλλας δήλωσε σχετικά: Ευχαριστούμε θερμά για την δωρεά του Ιατρικού Κερατοδιαθλασόμετρου την  Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, με την δωρεά αυτή, μπορούμε να επαναλειτουργήσουμε το Οφθαλμολογικό Ιατρείο, το οποίο είχε διακόψει την λειτουργία του λόγο της έλλειψης του εξειδικευμένου μηχανήματος. Μόλις τοποθετήσουμε το ιατρικό μηχάνημα και γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές θα ενημερώσουμε τους πολίτες της Θήβας για την έναρξη του Ιατρείου. Επιπρόσθετα θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες πως το Ακοολογικό Εργαστήριο είναι πλέον έτοιμο και μπορούν καθημερινά από την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 να τηλεφωνούν στο Νοσοκομείο ώστε να κλείνουν το απαραίτητο ραντεβού για την εξέταση.  Σε σύντομο χρονικό διάστημα προαναφέραμε και δημιουργήσαμε δύο δομές στο Γ.Ν. Θήβας άκρως απαραίτητες για τους πολίτες, θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, προφέροντας ακόμη περισσότερες υπηρεσίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέο κακόβουλο λογισμικό και απάτη

 Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις, για δύο περιπτώσεις κακόβουλων συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου

Αφορούν σε διασπορά κακόβουλου λογισμικού τύπου «Crypto-Locker» καθώς και σε απάτες σε βάρος εταιρειών, με απατηλή δρομολόγηση πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων

Στην πρώτη περίπτωση, το κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει – κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη

 Στη δεύτερη περίπτωση, οι δράστες προβαίνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην απατηλή δρομολόγηση πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και όχι των πραγματικών δικαιούχων

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες καθώς και τις εταιρίες και επιχειρήσεις για δύο  κακόβουλες συμπεριφορές, που διαπράττονται με μεγάλη συχνότητα μέσω του διαδικτύου.

Η πρώτη περίπτωση αφορά στη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, τύπου «Crypto-Locker», το οποίο εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων.


Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρων», προκειμένου να ξεκλειδωθούν - αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη, που έχει μολυνθεί από τον ιό. Επίσης δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows» (σχετικό το από 22/12/2014 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας).

Παρακαλούνται οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό και συγκεκριμένα:
•    Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην «ανοίγουν» τους συνδέσμους (links) και να μην «κατεβάζουν» τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα ούτε τον αποστολέα ούτε το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου,
•    να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) απευθείας στον περιηγητή (browser) και να μην χρησιμοποιούν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links),
•    να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να τα ενημερώνουν τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (antivirus) του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
•    να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
•    να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε υποθέσεις απάτης, σε βάρος εταιρειών και επιχειρήσεων που εδρεύουν στη Χώρα μας και δραστηριοποιούνται εμπορικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, με απατηλή δρομολόγηση πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και όχι των πραγματικών δικαιούχων.


Ειδικότερα, τρίτα πρόσωπα διεισδύουν ηλεκτρονικά (Cracking) στα e-mail εμπορικών εταιρειών και υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, αποσκοπώντας στον εντοπισμό ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών.
Κατόπιν, αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών, ενημερώνουν, μέσω απατηλών e-mails, την εταιρεία που πρόκειται να εμβάσει οφειλόμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργαζόμενης εταιρείας, ότι πρέπει τα χρήματα να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, από εκείνο που μέχρι πρότινος συναλλασσόταν, λόγω αλλαγής του.
Το αποτέλεσμα είναι, η εταιρεία στην οποία υπάρχει η χρηματική οφειλή και για την οποία έγινε το τραπεζικό έμβασμα, να μην λάβει ποτέ το χρηματικό ποσό.
Οι εμπορικές εταιρείες για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους, αλλά και να προστατεύσουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στις διαδικασίες πληρωμών που γίνονται μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και να τηρούν τις ακόλουθες διαδικασίες:
•    να επαληθεύουν συνεχώς την ορθή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιρειών – επιχειρήσεων, με τις οποίες πραγματοποιείται η επικοινωνία για επικείμενες συναλλαγές,
•    σε περίπτωση που απαιτείται αποστολή χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να πραγματοποιούν επαλήθευση των στοιχείων αποστολής και με άλλο τρόπο, πλην του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τηλέφωνο, διαδικτυακή συνομιλία κτλ),
•    να επαληθεύουν τις συναλλαγές απευθείας με τους τραπεζικούς οργανισμούς, στους οποίους πρόκειται να γίνει η μεταφορά των χρημάτων,
•    να τηρούν δεύτερο ή επιπρόσθετο κωδικό ασφαλείας κατά την διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, που λαμβάνουν – αποστέλλουν ευαίσθητα ή τραπεζικά δεδομένα,
•    να ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και τέλος
•    οι αρμόδιοι υπάλληλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες πληρωμών, μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

•    Τηλεφωνικά στο 111 88
•    Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Διαβάστε Περισσότερα »

ΙΚΑ: Μέσω ίντερνετ η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας



Από 1η Μαρτίου, θα μπορούν να οι ασφαλισμένοι να ανανεώνουν μέσω ίντερνετ την ασφαλιστική ικανότητα και τα βιβλιάρια ασθενείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, με την ηλεκτρονική αυτή διαδικασία διασφαλίζεται η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης» και η παροχή υπηρεσιών από τους παρόχους υγείας (συμβεβλημένα νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατροί κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων και για τα προστατευόμενα μέλη τους (συζύγους και τέκνα).

Ειδικά για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ από τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου θα λειρουργεί νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, προκειμένου να ενημερώνονται για τον αριθμό μητρώου ασφαλισμένου (ΑΜΑ) που τους αποδόθηκε αυτόματα κατά την ενσωμάτωσή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΙΚΑ, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα υποκαταστήματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε θα πληρωθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος



Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα γίνει η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ στους βαμβακοκαλλιεργητές αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ανακοίνωση αυτή στα εγκαίνια της 10ης Πανελλήνιας Γεωργοκτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η “τρομακτική” Παρασκευή και 13




Δεισιδαιμονία που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13.

Η πρόληψη αυτή διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου του 1980 «Παρασκευή και 13».

Για την προέλευσή της έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως:

Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.

Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.

Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Επίσης, το 13 είναι ο κατεξοχήν "κακότυχος" αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ).

Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Στην πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευρωπαίοι ...στο τιμόνι


    Οι Σουηδοί είναι οι πιο υπεύθυνοι οδηγοί,
    οι Ιταλοί οι πιο επικίνδυνοι
    και οι Ελληνες οι πιο... αγενείς.



Οι Σουηδοί έχουν την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά στους δρόμους, οι Ιταλοί την πιο επικίνδυνη και οι Έλληνες είναι πρωταθλητές της "αγενούς συμπεριφοράς", εκτιμούν οι... Ευρωπαίοι σε μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ίδρυμα Vinci auroroutes.

Ερωτηθέντες σχετικά με τη χώρα στην οποία οι οδηγοί είναι οι πιο υπεύθυνοι, οι Ευρωπαίοι επέλεξαν στην πρώτη θέση τη Σουηδία (37%), τη Γερμανία (27%), μετά τη Βρετανία και την Ολλανδία (11%), σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Ως τη χώρα με "τους πιο ανεύθυνους οδηγούς", οι ερωτηθέντες δείχνουν την Ιταλία (31%) ενώ και το 58% των Ιταλών αναφέρουν επίσης τη χώρα τους. Οι Έλληνες έρχονται στη δεύτερη θέση με 20%.

Η συνηθέστερη "αγενής συμπεριφορά" στο τιμόνι είναι η εξύβριση άλλων οδηγών: "56% των Ευρωπαίων αναγνωρίζουν πως το κάνουν τουλάχιστον κατά καιρούς". Οι πρωταθλητές εδώ είναι οι Έλληνες: 74% παραδέχονται πως το κάνουν.

Συνολικά στις 10 χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα αυτή, 45% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να μειωθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται σε τροχαία, καθώς "οι δρόμοι είναι οπωσδήποτε επικίνδυνοι".

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos και στη διάρκειά της ερωτήθηκαν μέσω Ίντερνετ 10.000 Ευρωπαίοι σε δέκα χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελλάδα και Πολωνία) για τη συμπεριφορά τους στο τιμόνι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει ο καιρός -Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης

Βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια, χιόνια στα ορεινά αλλά και μικρή άνοδος θερμοκρασίας αλλά και παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια Ηπειρωτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Παρασκευή.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

καιρός: γενικά αίθριος, λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από -5 (μείον 5) έως 8 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: γενικά αίθριος.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων η χιονόνερου κυρίως στα ορεινά.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από -3 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κριτής.
άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    νησιά ανατολικοί Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βρόχων η χιονόνερου.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες, άλλα και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων η χιονόνερου στα βόρεια κυρίως ορεινά.
άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

καιρός: γενικά αίθριος.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά ασθενείς.
θερμοκρασία: από -4 (μείον 4) έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολα δείχνουν συμβιβασμό - Τσίπρας: Το Μνημόνιο ξεχάστε το

Χρησιμοποιώντας δύο φορές τη λέξη συμβιβασμός και κάνοντας αναφορές στους κανόνες της ΕΕ, αλλά και την λαϊκή κυριαρχία, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για το τέλος του Μνημονίου και της Τρόικα μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.
Πώς θα γίνει το πέρασμα από το Μνημόνιο στο «νέο ελληνικό πρόγραμμα» - Έχουμε διάθεση για πολιτική συμφωνία - Η κυβέρνηση έχει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για κράτος και δημόσια διοίκηση - Η Ελλάδα «διεκδικεί και πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται»
Ουσιαστικά βήματα προς την τελική επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα.



Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κυρίου  Τσίπρα αλλά και των ξένων ηγετών συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα βρουν μέχρι τη Δευτέρα και να καταλήξουν σε ένα «νέο πρόγραμμα» για την Ελλάδα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το Μνημόνιο και η Τρόικα τελείωσε» αποφεύγοντας, όμως, να ξεκαθαρίσει ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο του νέου «προγράμματος».

Οι πληροφορίες μιλούν για στοιχεία από το Μνημόνιο σε ποσοστό 70% το οποίο θα εμπλουτιστεί με προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου καθώς το βάρος έπεσε στα μεσαία και μικρά εισοδήματα ενώ αντίθετα όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα δεν πλήρωσαν το μερτικό τους και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους κράτος για να αποκατασταθεί ένα κράτος δικαίου και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Το μείγμα της τελικής συμφωνίας θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν αύριο το πρωί (Παρασκευή) και πρέπει να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο νέο πρόγραμμα, στις συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, επανέλαβε τις θέσεις ότι η Ελλάδα «διεκδικεί και πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει». Επανέλαβε ότι δεν θέλουμε ρήξεις με κανέναν, υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και δεν παρέλειψε να ρίξει τα «καρφιά» του για τη στάση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Ραχόι που απ' ό,τι φαίνεται ήταν επιθετικός προς την ελληνική πλευρά.


Στόχος η εξεύρεση λύσης μέχρι τη Δευτέρα

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωσή του για τη συμφωνία που είχαμε, μια δήλωση που αποτελεί ενα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπόυ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις των δύο τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός είπε ότι «τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν η κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και ολοκρήωση του Μνημονίου ή σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν την πρόταση για κοινό ανακοινωθέν του Eugrogroup. Δεν τα υπογράψαμε, δεν επήλθε καμία καταστροφή. Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτη τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις υπερασπίζεται, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup» συνέχισε ο πρωθυπουργός.


Το σχέδιο μας έχει μεταρρυθμίσεις

«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος, δημόσια διοίκηση, για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες των τελευταίων χρόνων γιατί δεν υπήρχε βούληση να αντιμετωπιστούν, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως είπε, εξήγησε στους εταίρους ότι η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση «που έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε και που δημιούργησε ένα χρέος μη βιώσιμο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξήγησα ότι έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο που δεν διαταράσσει τους κανόνες για δημοσιονομική ισορροπία, δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μπουν στο νέο «πρόγραμμα» ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ήταν ένα φύλλο συκής καθώς ποτέ δεν είχαν μπει ως προαπαιτούμενα. «Με αυτή την έννοια το Μνημόνιο ξεχάστε το, Τρόικα δεν υπάρχει ξεχάστε την» τόνισε με έμφαση.

«Θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου καθώς το βάρος έπεσε στα μεσαία και μικρά εισοδήματα ενώ αντίθετα όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος για να αποκαταστήσουμε ένα κράτος δικαίου και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες» εξήγησε ο πρωθυπουργός.


Δεν αισθάνθηκα απομωνομένος στη Σύνοδο Κορυφής

«Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί για πολύ χρόνο ακόμη ως ειδικό θέμα τις Συνόδους Κορυφής, ξεπεράσει την κρίση, αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον κρίσιμο συνδυασμό για να υπάρξει συμβιβασμός είπε ότι θα πρέπει να αφορά την τήρηση των δύο βασικών αρχών: της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών κανόνων

Συμπλήρωσε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος καθώς ήταν πολλοί αυτοί που είπαν ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις ελληνικές θεσεις. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφωώνει συμμαχίες, έχει υπόσταση και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη» τόνισε.

Δήλωσε αισιόδοξος, επίσης, ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία η οποία θα ανοίξει τον δρόμο και σε μια τεχνική συμφωνία.


Δεν υπάρχει πια Τρόικα

Η έννοια της Τρόικα δεν υπάρχει πια, επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την ΕΕ. Στο βαθμό που έχουμε δανειακές υποχρεώσεις θα είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις».


Ο κ Ραχόι ήταν ανησύχος κατά της Ελλάδας

Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Ραχόι ο κ. Τσίπρας δήλωσε με έμφαση - επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει - ότι «ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος οσον αφορά το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο και θα ήθελα να του το εξηγήσω και προσωπικά. Δεν δικαιούται κανείς να εκφράζει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακυβεύοντας το κοινό ευρωπαικό μέλλον. Τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα ο κάθε ηγέτης θα τα λύσει αν εφαρμόζει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ