Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μας δίνουν προκαταβολή από τα κέρδη του νέου αγωγού


Η διάθεση της Μόσχας να συνδράμει την Ελλάδα με επενδυτικά σχέδια διατυπώθηκε και δημόσια από τον Βλ. Πούτιν στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα. Απομένει η πράξη.Η μακρά και θερμή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού  με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ,και κυρίως οι δημόσιες δηλώσεις τους, εμπεριείχαν μια σειρά από κοινές αντιλήψεις,επιδιώξεις και σχεδιασμούς, που μένει να υλοποιηθούν όπως,με ρεαλισμό αναγνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εμμεση χρηματοδότηση μέσω... αγωγού

Παρότι όπως ειπώθηκε και από τους δύο ηγέτες ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε τίποτα» ωστόσο η κυβερνητική αντιπροσωπεία επιστρέφει με την πίστη ότι η Μόσχα θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της για...έμμεση χρηματοδότηση μέσω των επενδύσεων.

Συυμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει στην Ελλάδα κεφάλαια, ως προπληρωμή για μελλοντικές μεταφορές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

To πρακτορείο μεταδίδει από τη Μόσχα ότι έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως το σχέδιο θα αποτελεί επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου για την Τουρκία, τον λεγόμενο «Turkish Stream». Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτές οι προπληρωμές θα επιστραφούν στην Ρωσία όταν θα αρχίσει η λειτουργία του αγωγού.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η διάθεση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω χώρας μας θα οδηγήσει στην μείωση των τιμών του καυσίμου που καταβάλει η Ελλάδα.
«Υποβοηθητικά» έργα υποδομής

Ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε την έμμεση χρηματοδότηση όταν ρωτήθηκε αν θα βοηθήσει την Ελλάδα στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα.

 « Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια.Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς και στα μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας και μέσω αυτών θα μπορούσαμε να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια...Αν θα υπάρξει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα απ αυτά μπορεί να καλυφθεί και κάποια αποπληρωμή. Δεν είναι αμιγώς οικονομική βοήθεια αλλά η υλοποίηση έργων υποδομής είναι υποβοηθητική» είπε ο Βλ. Πούτιν και σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες έχουν υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αγωγούς λιμάνια σιδηρόδρομους κλπ. Αλλά με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τις άλλες όπως παρατήρησε με έμφαση.
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

Και ο  Αλέξης Τσίπρας όμως απέρριψε με ένταση ότι η κυβέρνησή του έφτασε στην Μόσχα για να ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια ενώ ταυτόχρονα έστελνε αντιφατικά μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους.

 «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες να επιλύσει το πρόβλημα για μια κρίση που δεν είναι ελληνική είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Αν δεν θα βρεθεί λύση δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα πρόβλημα αλλά και η Ευρωζώνη» είπε ο κ. Τσίπρας  αναφερόμενος στην αναζήτηση των αναπτυξιακών συμφωνιών που θα την βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση.

 «Τέτοιες αναπτυξιακές συμφωνίες ήρθαμε να κάνουμε εδώ. Ως κυρίαρχη χώρα και χώρα της ΕΕ σεβόμενη απόλυτα τη νομοθεσία και τις συνθήκες» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ωστόσο επί του παρόντος διαψεύστηκαν οι ελπίδες που καλλιέργησαν και ρώσοι αξιωματούχοι ότι μια πρώτη ένδειξη βοηθείας θα ήταν διαφορετική μεταχείριση εκ μέρους της Μόσχας στο θέμα του εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση για μια χώρα της Ε.Ε ωστόσο υπέδειξε μια by pass διαδικασία μέσω της σύστασης κοινών εταιρειών για τα αγροτικά προϊόντα.   

Ακόμη και για ενεργειακά επενδυτικά σχέδια με άξονα την Ελλάδα στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Περιορίστηκε να πει ότι όταν η Ελλάδα γίνει  κόμβος στην Ευρώπη η ελληνική οικονομία θα έχει όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και παρέπεμψε στις συμφωνίες με τις ρωσικές εταιρίες.

Τα «μηνύματα» έδειξε να αποκωδικοποιεί γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε στον κ. Πούτιν πως δεν αρκούν οι εξαγγελίες αλλά η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών εκφράζοντας τη βούληση της ελληνικής πλευράς αυτή τη φορά να προχωρήσει όσα στο παρελθόν εγκαταλείφθηκαν.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πως θα γίνει φέτος η υποβολή της δήλωσης εισοδήματος - Οδηγίες και έντυπα

Τα νέα έντυπα για τις φορολογικές δηλώσεις εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και ελευθέρια επαγγέλματα γνωστοποίησε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Αναλυτικά η εγκύκλιος Σαββαΐδου:

Με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. Κατερίνας Σαββαΐδου, ορίστηκε ο τύπος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, καθώς και των λοιπών εντύπων που συνυποβάλλονται με αυτή (έντυπο Ε2-αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας και έντυπο Ε3-κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (αρχικών, τροποποιητικών, εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων) καθώς και των εντύπων Ε2, Ε3 μαζί με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Τα λοιπά δικαιολογητικά, όπως προβλέπονται κατά περίπτωση, δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον  αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής   της δήλωσης  με ηλεκτρονικό  τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Ειδικά, για το φορολογικό έτος 2014 η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι η 30/06/2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31/07/2015, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/09/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

Επισυνάπτονται σχετικά υποδείγματα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και των λοιπών έντυπων που συνυποβάλλονται με αυτή, το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) και το έντυπο Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Διαβάστε εδώ το Ε1
Διβάστε εδώ το Ε2
Διαβάστε εδώ το έντυπο Ε3

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΥΨΩΝΟΥΝ ΤΕΙΧΟΣ ENANTIA ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ



Η ευαισθησία και η κινητοποίηση των παιδιών – μαθητών και μαθητριών του Δήμου μας- που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, για συγκέντρωση τροφίμων, συνέβαλε ουσιαστικά στην προσπάθειά μας να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Το μήνυμα ελπίδας, αγάπης, προσφοράς και αισιοδοξίας μετουσιώθηκε σε ύλη. Τα παιδιά απέδειξαν περίτρανα για μια ακόμη φορά,  ότι ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, δείχνοντας ότι πρώτα και πάνω απ΄ όλα είμαστε άνθρωποι.

Συγκεντρώθηκε  μεγάλος όγκος τροφίμων μακράς διάρκειας και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Όλες οι σακούλες με τα τρόφιμα και τα άλλα είδη που συγκεντρώθηκαν στα σχολεία μεταφέρθηκαν με ευθύνη του Δήμου στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου,όπου και διανέμονται στους συμπολίτες μας  δίνοντάς τους, σε ένα βαθμό, τη δυνατότητα να γιορτάσουν το Πάσχα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά, τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και  όλους  όσοι  ευαισθητοποιήθηκαν  και συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.. 



Διαβάστε Περισσότερα »

354 συλλήψεις τον Μάρτιο στη Στερεά

Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας


Κατά την διάρκεια του μηνός Μαρτίου του έτους 2015, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας: 

α. Συνελήφθησαν συνολικά τριακόσια πενήντα τέσσερα (354) άτομα και ειδικότερα:

•    Τρία (3) άτομα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
•    Πέντε (5) άτομα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
•    Ένα (1) άτομο, για ληστεία.
•    Τριάντα έξι (36) άτομα, για διάπραξη κλοπών, κλοπών – διαρρήξεων.
•    Εξήντα τέσσερα (64) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
•    Έντεκα (11) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
•    Εξήντα έξι (66) αλλοδαποί, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών).
•    Τριάντα εννέα (39) άτομα, για καταδιωκτικά έγγραφα (εντάλματα σύλληψης, αποφάσεις δικαστηρίων κ.λ.π.).
•    Τριάντα δύο (32) άτομα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
•    Έντεκα (11) άτομα, για απόπειρες κλοπών.
•    Ένα (1) άτομο, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
•    Ένα (1) άτομο, για απάτη.
•    Ένα (1) άτομο, για πλαστογραφία.
•    Επτά (7) άτομα, για παραβάσεις νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.
•    Ένα (1) άτομο, για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.
•    Δύο (2) άτομα, για παράβαση νομοθεσίας περί αθλητισμού.
•    Πέντε (5) άτομα, για πρόκληση σωματικών βλαβών.
•    Είκοσι δύο (22) άτομα, για λοιπά αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις του Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), παραβάσεις νομοθεσίας περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, κ.λ.π.).
•    Δέκα (10) άτομα, για παραεμπόριο.
•    Τρία (3) άτομα, για διατάραξη της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
•    Ένα (1) άτομο, για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
•    Τέσσερα (4) άτομα, για ενδοοικογενειακή βία.
•    Ένα (1) άτομο, για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού και διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπού.
•    Δύο (2) άτομα, για αρπαγή ανηλίκων.
•    Δύο (2) άτομα, για αντίσταση και απείθεια.
•    Εννέα (9) άτομα, για απειλή.
•    Δύο (2) άτομα, για εξύβριση.
•    Τρία (3) άτομα, για παράνομη βία.
•    Ένα (1) άτομο, για εμπλοκή σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.
•    Τέσσερα (4) άτομα, για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
•    Δύο (2) άτομα, για παραβίαση σφραγίδα αρχής.
•    Δύο (2) άτομα, για παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή.


β. Εξιχνιάσθηκαν ενδεικτικά:

•    Δύο (2) απόπειρες ανθρωποκτονίας με πρόθεση.
•    Πέντε (5) υποθέσεις ληστειών.
•    Πενήντα τέσσερις (151) κλοπές, κλοπές – διαρρήξεις.
•    Τριάντα τρεις (33) υποθέσεις ναρκωτικών.
•    Πέντε (5) υποθέσεις του νόμου περί όπλων.
•    Έξι (6) υποθέσεις απάτης.
•    Μία (1) υπόθεση πλαστογραφίας.
•    Τέσσερις (4) απόπειρες κλοπών.
•    Μία (1) υπόθεση για λαθρεμπόριο – τελωνειακό κώδικα.


γ. Εξαρθρώθηκε:
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη ληστείας και σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ σε περιοχές της Βοιωτίας. Συνελήφθησαν πέντε (5) υπήκοοι Πακιστάν και εξιχνιάσθηκαν (97) κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, συνολικής αξίας (330.000) ευρώ (σχετικό το από 27-03-2015 Δελτίο Τύπου μας).

δ. Κατασχέθηκαν ενδεικτικά:

•    Κάνναβη: (1.155,20) γραμμάρια
•    Ηρωίνη: (27,45) γραμμάρια
•    Ναρκωτικά δισκία: 160
•    Πιστόλια αεροβόλα: 2
•    Κυνηγετικά όπλα: 13
•    Μαχαίρια - στιλέτα: 12
•    Τσεκούρια: 2
•    Αυτοσχέδια γκλοπς: 1
•    Στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων: 1
•    Φωτοβολίδες: 5
•    Αδασμολόγητος καπνός: (3.821)  γραμμάρια
•    Λαθραία πακέτα τσιγάρων: 5.310
•    Πλαστά χρήματα: 350,00€
•    Χρηματικό ποσό: 1.370,00€
•    Οχήματα: 5
•    Τρίφτης κάνναβης: 1
•    Διαρρηκτικά εργαλεία 
•    Διάφορα είδη παραεμπορίου

Επιπλέον στην περιφέρεια των προαναφερόμενων Αστυνομικών Υπηρεσιών, βρέθηκαν συνολικά δεκατρία (13) κλεμμένα οχήματα.




Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, για τις γιορτές του Πάσχα



Σήμερα βιώνουμε τα θεία πάθη των ημερών, ο καθένας ξεχωριστά και συνολικά ο Ελληνικός λαός.
Η γιορτή του Πάσχα όμως πλησιάζει και φέρνει μαζί της το μήνυμα της Ανάστασης, της Αναγέννησης και της Ελπίδας.

Εύχομαι από καρδιάς

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Μπακογιάννης ζήτησε την κήρυξη της Κωπαΐδας σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, περιοχές του Κωπαϊδικού Πεδίου.

Μετά τις έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου, οι οποίες συνεχίζονται  μέχρι και σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής  Στερεάς Ελλάδας, του Παρνασσού και του Ελικώνα, την αυξημένη απορροή των πηγών της ευρύτερης περιοχής (Πηγές Χαρίτων, Πολυγύρας κλπ), την αυξημένη απορροή του Μέλανα Ποταμού και σε συσχέτιση με την έλλειψη έργων συντήρησης των αποστραγγιστικών τάφρων και καναλιών της Κωπαΐδας  τα είκοσι τελευταία χρόνια , καταγράφεται έντονη πλημμυρική κατάσταση σε εκτεταμένη έκταση, πλέον των 100.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας, καταστρέφοντας τις εγκατεστημένες καλλιέργειες  και παράλληλα προκαλώντας αδυναμία εισόδου των καλλιεργητών στα κτήματά τους προκειμένου να καλλιεργήσουν  τις νέες καλλιέργειες, κυρίως βάμβακος.

Η έκτακτη αυτή κατάσταση δημιουργεί τεράστια οικονομική ζημιά σε χιλιάδες αγρότες-καλλιεργητές της Κωπαΐδας . 

Στόχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λόγω της έντασης και της έκτασης του πλημμυρικού φαινομένου, είναι η υλοποίηση  δράσεων πολιτικής προστασίας, κυρίως στον καθαρισμό των αντιπλημμυρικών έργων, των αποστραγγιστικών τάφρων  και του ποταμού Μέλανα, από φερτά υλικά λόγω των πλημμυρικών υδάτων, για την άμεση διαχείριση των συνεπειών και την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας των πλημμυρισμένων περιοχών της Κωπαΐδας, την  αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και την καταβολή των ανάλογων αποζημιώσεων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:

«Ήρθε η ώρα η Αυτοδιοίκηση να προστατέψει με κάθε τρόπο τους πολίτες της. Αυτούς που ζουν και δουλεύουν στους πέντε νομούς μας. Μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία, τον τελευταίο καιρό πλήττεται καθημερινά και η Βοιωτία, γεγονός που σήμερα μας αναγκάζει να ζητήσουμε να κηρυχθεί το Κωπαϊδικό Πεδίο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δυόμιση μήνες μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Ελπίζω, ύστερα και από τα σημερινά γεγονότα το κράτος να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. Να πράξει το αυτονόητο». 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ στον Κώστα Μπακογιάννη





Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, στη Λαμία με τον Υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μπακογιάννης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Καλωσορίσαμε τον κ. Υπουργό, τον κ. Κουίκ, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εδώ στη Λαμία. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση, μία παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην Περιφέρειά μας.

Συζητήσαμε, πρώτα απ’ όλα, για το ΕΣΠΑ. Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το Στόχο 2, ο οποίος δραματικά περιορίζει τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας.

Συζητήσαμε για την πορεία των χρηματοδοτήσεων από τους Εθνικούς Πόρους και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Νομίζω κ. Υπουργέ ότι έχετε την πλήρη εικόνα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για ζητήματα –τα οποία άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά-, συγκεκριμένα για τα προβλήματα της υγείας, τα οποία έχουμε στην Περιφέρειά μας, ιδιαίτερα αυτά που προκύπτουν από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και από την έλλειψη των πόρων για να μπορέσουμε να κάνουμε τα βασικά, όπως να κινήσουμε τα ασθενοφόρα μας.

Τέλος, είχα την ευκαιρία για άλλη μία φορά να θέσω το τεράστιο ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Ο κ. Υπουργός γνωρίζει καλά την Περιφέρειά μας, την έχει περπατήσει ο ίδιος, οπότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την οξύτητα του φαινομένου. Έχουν περάσει δυόμιση μήνες δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πλέον θα πρέπει, αφού Περιφέρεια και Δήμοι έχουμε φτάσει στα όριά μας, η πολιτεία να έρθει και να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι αλλιώς τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Εμείς, ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δεν διεκδικούμε πολυτέλειες, δεν διεκδικούμε κάτι το υπερβολικό. Το μόνο που θέλουμε είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας και στα χωριά μας.



Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-Τροχαίο ευτυχώς χωρίς τραυματισμό στη Λιβαδειά-φωτογραφίες


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 12:30 ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές,στη Λεωφόρο Αθηνών στη Λιβαδειά,στο ύψος του Γραφείου Τελετών Παπαδέδε. Απο τη σύγκρουση των δυο οχημάτων δεν φαινεται να έχει προκύψει  τραυματισμός.Η κίνηση στο σημείο διεξάγεται  με μεγάλη προσοχή λογω των λαδιών που χύθηκαν  στο οδόστρωμα.
















Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΕΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΩΡΑ-Τροχαίο στη Λιβαδειά- Συγκρούστηκαν δύο αυτοκίνητα

Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν πριν λίγο στη Λεωφόρο Αθηνών στη Λιβαδειά,στο ύψος του Γραφείου Τελετών Παπαδέδε,η κίνηση στο σημείο γίνεται με μεγάλη δυσκολία αυτή τη στιγμή.Νεότερα σε λίγο
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερωτική τραγωδία: Σκότωσε την ερωμένη του και αυτοκτόνησε – Τους βρήκε νεκρούς η γυναίκα του δράστη

Ο τραγικός επίλογος μιας ερωτικής τραγωδίας γράφτηκε χθες, βράδυ Μεγάλης Τρίτης, στη Σαλαμίνα.

Το μυστήριο με τα δύο πτώματα που βρέθηκαν σε αυτοκίνητο στην περιοχή της Σαλαμίνας λύθηκε τελικά με τον πιο τραγικό τρόπο. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, ένας 35χρονος λιμενικός έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο, πυροβόλησε την 44χρονη φίλη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν ότι ο λιμενικός και η φίλη του -παντρεμένοι αμφότεροι- είχαν ερωτική σχέση μεταξύ τους.

Χθες είχαν ραντεβού στο αυτοκίνητο του 35χρονου και εκεί σημειώθηκε -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- το μοιραίο. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο 35χρονος πυροβόλησε δυο φορές στην κοιλιακή χώρα την 44χρονη, μητέρα δύο παιδιών (10 και 8 ετών αντίστοιχα), ενώ στη συνέχεια έστρεψε το πιστόλι στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Τα δύο πτώματα βρήκε η γυναίκα του λιμενικού. Ειδοποίησε τον σύζυγο της 44χρονης και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τόσο η σύζυγος του 35χρονου όσο και ο άνδρας της 44χρονης είχαν αντιληφθεί ότι υπήρχε παράνομη σχέση.

Διαβάστε Περισσότερα »

«Να κάθεσαι και να κοιτάς»: Προβολή της ταινίας του Θηβαίου σκηνοθέτη Γιώργου Σερβετά



Ο Σύλλογος Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος» προβάλει την ταινία του Θηβαίου σκηνοθέτη Γιώργου Σερβετά: «Να κάθεσαι και να κοιτάς», στο πλαίσιο συμβολής του συλλόγου στην γνωριμία και προώθηση νέων σκηνοθετικών δημιουργιών και της Τέχνης του Κινηματογράφου στην πόλη μας.
Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, Αίθουσα «Αλ.Κοφίνη», στις 8.00 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Να κάθεσαι και να κοιτάς»:
Σκηνοθεσία & Σενάριο: Γιώργος Σερβετάς
 «Ένα τρένο φτάνει σε έναν επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό. Αποβιβάζεται μόνο η Αντιγόνη, μια γυναίκα γύρω στα 30. Κανείς δεν βρίσκεται εκεί για αυτήν. Στο σταθμό, μόνο ένας γέρος άντρας που δεν περιμένει κανένα τρένο. Η Αντιγόνη έχει φύγει από την Αθήνα κι έχει επιστρέψει στη γενέθλια πόλη της για να μείνει εκεί. Η αναζήτησή της για μια απλή ζωή αποδεικνύεται πιο μπερδεμένη απ’ ό,τι έχει φανταστεί.
Το «Να κάθεσαι και να κοιτάς» είναι η ιστορία της Αντιγόνης, που έβρισκε πιο βολικό να προσαρμόσει τον κόσμο στα μέτρα της από το να προσαρμοστεί η ίδια.»

H ταινία έχει προβληθεί στα φεστιβάλ:
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2013
Toronto International Film Festival, 2013
Berlinale, Panorama, 2014
Palm Springs International Film Festival, 2014
Seattle International Film Festival, 2014
Montpellier Cinemed, 2014

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Φένια Κοσοβίτσα
Φωτογραφία: Κλαούντιο Μπολιβάρ
Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Συμεού, Νίκος Γεωργάκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Γιώργος Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Σιραδάκης, Γιώργος Ζιόβας
Διανομή: Feelgood Entertainment

Μετά τιμής,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αναστασίου Ειρήνη
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μπεκρής Δημήτρης


Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Παπαθωμά σε δηλώσεις για την Κωπαίδα

Το αν είναι ή όχι κατώτερη των περιστάσεων η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στην διαχείριση του Κωπαιδικού πεδίου, σωστό και δίκαιο είναι  να το κρίνουν οι πολλοί και κυρίως αυτοί που ενδιαφέρονται ποικιλοτρόπως , προσπαθούν και κάνουν.
Ιδιαίτερα  βέβαια εκείνοι που βίωσαν στο παρελθόν την διαχείριση του  Οργανισμού Κωπαίδος.
Αυτοί γνωρίζουν επειδή  ζουν,   την αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού, σύσσωμη να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάποιοι στον κάμπο,  αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών και αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας του  Κωπαιδικού πεδίου.
Σε όσους, στην ασφάλεια της βολής τους, θεραπεύουν  την ποίηση και εκφράζονται και μέσα απ΄ αυτήν,  με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό στην ιστορία τους, θυμίζω από τον Καβάφη :
«Ανέγνως, αλλ΄ ούκ  έγνως
εί  γάρ έγνως,
ούκ αν κατέγνως»
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο το Δ.Ο.Θ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη Τετάρτη: «Του Δείπνου Σου του Μυστικού...»

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Χριστού καθώς και στην προδοσία του Ιούδα.

Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια».

Το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης με κεντρικό θέμα τη νίψη των ποδών των Αποστόλων από τον Ιησού, τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στον Κήπο της Γεσθημανή και την προδοσία του Ιούδα.

Από τα πιο γνωστά τροπάρια της ημέρας είναι το «Του Δείπνου Σου του Μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού...» και το  «Ότε οι ένδοξοι μαθητές…» που έχει γραφτεί από τον Ρωμανό τον Μελωδό.

Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του. Σήμερα, η μέρα αυτή ονομάζεται Μεγάλη Πέμπτη.
Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου ο Χριστός έπλυνε στους μαθητές του τα πόδια τους και τους κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του, λέγοντάς τους: Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά καθώς και: Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον.

Θεωρείται ως η πρώτη στην Ιστορία της Τέχνης τοιχογραφία που απεικονίζει τους Αποστόλους να αντιδρούν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο στην αποκάλυψη του Ιησού ότι κάποιος θα τον προδώσει.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ: Πώς θα ρυθμίσουν οι αγρότες τα χρέη τους για ασφαλιστικές εισφορές



Σε διευκρινίσεις που αφορούν τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές προχώρησε ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Όπως επισημαίνει, με τη νέα ρύθμιση (Ν.4321/2015) παρέχεται προς τους ασφαλισμένους η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες μέχρι 31-12-2014 ασφαλιστικές εισφορές τους, σε 100 (κατά ανώτατο όριο) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Οι ασφαλισμένοι που οφείλουν καθυστερούμενες εισφορές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, με ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλουν έως και 30 Απριλίου 2015.

Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, μετά από αίτησή τους και οι οφειλέτες εκείνοι που έχουν υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις που είναι ενεργές (Νέα Αρχή και Πάγια Ρύθμιση). Η δυνατότητα αυτή, παρέχεται με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται χωρίς διακοπή οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Για οφειλή έως 5.000,00 € δεν επιβάλλεται επιτόκιο (προσαύξηση). Η οφειλή άνω των 5.000,00 € επιβαρύνεται εφεξής (από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση) με μηνιαίο επιτόκιο 0,25%. Ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 50,00 €.

H υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr )και της ειδικής εφαρμογής με τίτλο «Υποβολή Αίτησης Νέας Ρύθμισης Ν.4321/2015».

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης -και εφόσον τηρούνται οι όροι αυτής- χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής διάρκειας ενός μήνα. το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης, οι οφειλέτες δικαιούνται χορήγησης/ανανέωσης βιβλιαρίου υγείας, με διάρκεια ισχύος ενός τριμήνου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ

Τελευταία ημέρα σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (8/4) για την καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στο ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού, ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη:
- Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
- Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
- Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
- Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ' τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα:
Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Πώς γίνεται ο υπολογισμός του Δώρου
Για τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα , βάση αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς, και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές, εφόσον είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ' όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ' επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166, π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο τη Δ.Ε.Π.Ο.Α.Θ. Α.Ε.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανατροπή-σοκ για χιλιάδες οικογένειες: Το ΣτΕ ακυρώνει τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια!

Αντισυνταγματικό κρίθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που εφαρμόστηκε από το περασμένο έτος
«Στον αέρα» είναι σχεδόν όλες οι μετεγγραφές των φοιτητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2104, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικό, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε από το περασμένο έτος.

Οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν, ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στις Σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-2014.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μια ιστορική, όπως την χαρακτηρίζουν δικηγορικοί κύκλοι, απόφαση, έκρινε ότι οι μεταγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα γίνονται με ανώτατο πλαφόν.

Το πλαφόν θα καθορίζεται από τις Σχολές (και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος) και θα αφορά  μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών: αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτών που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική  δυσχέρεια, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει (πολύτεκνοι,  τρίτεκνοι, ορφανοί, κ.λπ.).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή  τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο  Πισπιρίγκο, με την υπ΄ αριθμ. 1251/2015 απόφασή της, έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους που προβλέπει την διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών δεν τηρεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις, ενώ  παράλληλα  δικαίωσε δύο Πανεπιστημιακά  ιδρύματα και 115 καθηγητές Πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4264/2014  και δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «την  ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β)  «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», έδιναν την δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών, ορφανών, τέκνων άγαμων μητέρων, κωφαλάλων, τυφλών, νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ατόμων που έχουν αναπηρία πάνω από 67%, τέκνων θυμάτων τρομοκρατίας, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού ερμήνευσαν το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά στην Παιδεία, υπογραμμίζουν ότι κάθε εισαγόμενος φοιτητής στα Πανεπιστήμια «πρέπει, κατ' αρχήν, να φοιτά στη Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του».

Όμως, κατ' εξαίρεση ο νομοθέτης μπορεί «να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί,  λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη».

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

α) να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ' έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει -συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και

β) να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων  συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ  αυτών στις σπουδές του».

Παράλληλα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι με τη θέσπιση των νέων διατάξεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, ο νομοθέτης «δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋπόθεσης  που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών».

Συνεπώς, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν».

Πάντως, διευκρινίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων  του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή  βάσει  των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, μέσω του δικηγόρου Δημήτρη Μέλισσα, η  Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών  (καθηγητές) και υποστηρίζουν ότι όσο  οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας όσο και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των  φοιτητών προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.
protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η φωτογραφία που τρέλανε το Διαδίκτυο: Σκύλος-κακοποιός παραδίνεται στην αστυνομία


Ενα απίστευτο καρέ κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και απεικονίζει την στιγμή που η αστυνομία κάνει έφοδο και συλλαμβάνει κάποιους κακοποιούς.

Ανάμεσά τους και ένας σκύλος, ο οποίος παραδόθηκε με τον... κλασικό τρόπο στους αστυνομικούς.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Βραζιλία, όπου οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε υπόπτους για κατοχή ναρκωτικών. Τους ακινητοποίησαν και τους έβαλαν να ξαπλώσουν στο έδαφος, ενώ, ακριβώς η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για το τετράποδο «μέλος» της συμμορίας.

Τελικά, όμως, ο απίστευτος σκύλος ήταν ο μόνος που τη γλίτωσε, καθώς, όλοι οι υπόλοιποι συνελήφθησαν.

Ολα αυτά στη γειτονιά Vargem Grande, στη νότια πολιτεία της Santa Catarina στη Βραζιλία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανεπανάληπτο Πάσχα στα Άγραφα


 "Εν όψει της γιορτής του Πάσχα σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τον Δήμο μας"(Φώτο)
 Θεόδωρος Μπαμπαλής
Δήμαρχος Αγράφων
Τα Άγραφα θεωρούνται ως ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του έτους όντας βάση του εναλλακτικού τουρισμού για όλη την οικογένεια και για όλες τις ηλικίες.

Ωστόσο η εμπειρία του Πάσχα στα χωριά των Αγράφων είναι μαγευτική και ανεπανάληπτη.
Οι πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια σε κάθε Δημοτική Ενότητα τα οποία προκαλούν κατανυκτικά συναισθήματα, σε συνδυασμό με τη φύση που μεταμορφώνεται με τον ερχομό της άνοιξης και της Αναστάσεως του Κυρίου προκαλούν δέος στον κάθε επισκέπτη.
 Εδώ θα αισθανθείτε μέρος της μεγάλης μας οικογένειας σε όποιο χωριό και αν βρεθείτε. Ζήστε από κοντά τα ήθη και έθιμά μας όπως το κάψιμο του Ιούδα το βράδυ της Αναστάσεως ή το έθιμο της Αγάπης τη Δευτέρα του Πάσχα.
Αν θέλετε να ξεφύγετε από τους γοργούς ρυθμούς της πόλης και να ζήσετε το διαφορετικό ελάτε εδώ! Η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης θα σας εντυπωσιάσει. Οι επιβλητικές βουνοκορφές της Νότιας Πίνδου, τα ποτάμια και η Λίμνη Κρεμαστών σας περιμένουν για να ζήσετε είτε την περιπέτεια είτε την ξεγνοιασιά!
Επιπλέον μη χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε την Αγραφιώτικη κουζίνα από τους ντόπιους που σίγουρα θα σας κερδίσει!

Επίσης μπορείτε να δραστηριοποιηθείτε κάνοντας πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία και οι πιο τολμηροί rafting και canoe.

Ο Δήμος μας ενδείκνυται και για θρησκευτικό τουρισμό καθώς διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εκκλησιαστικών προορισμών με αξιόλογη θρησκευτική και ιστορική αξία, Ιερούς Ναούς με μακραίωνη ιστορία, επιβλητικά Μοναστήρια (Τατάρνας στον Τριπόταμο – Παναγίας Στάνας στα Επινιανά – Αγία Τριάδα στη Σάικα) και γραφικά ξωκλήσια.
Για τη διαμονή σας υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες που έχουν φτιαχτεί με μεράκι για τις ανάγκες σας».


 

Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές και χιόνια τη Μ. Τετάρτη - Δείτε τον καιρό της υπόλοιπης εβδομάδας

Βροχοπτώσεις αναμένονται την Μεγάλη Τετάρτη στα Κεντρικά και τα Βόρεια ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα Βορειοδυτικά ορεινά.
Σε όλη τη χώρα, τη Μ. Τετάρτη, θα έχει συννεφιά με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα όπως και στη νότια νησιωτική χώρα. Βελτίωση περιμένουμε το βράδυ στα Δυτικά. Οι βοριάδες στα πελάγη θα φτάσουν τη νύχτα και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα Βόρεια τους 13 και στις υπόλοιπες περιοχές στους 15-16 βαθμούς.

Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι βοριάδες θα φτάσουν στα Ανατολικά και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 9-14 βαθμούς Κελσίου.

Ίδιο σκηνικό καιρού αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα Ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι Βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-12 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός την υπόλοιπη βδομάδα:

Τη Μεγάλη Πέμπτη 9/4 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατούν αυξημένες νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν πάνω από το Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μπ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στα βόρεια τους 17 βαθμούς, στα κεντρικά τους 16 βαθμούς, στα δυτικά τους 17 βαθμούς, στα νότια τους 15 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 12 βαθμούς.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 10/4 αναμένεται βαθμιαία βελτίωση του καιρού καθώς τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά τόπους στα ορεινά της Κρήτης, όπου και εκεί σταδιακά θα σταματήσουν. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παραμείνουν ενισχυμένοι στα 8 μπ. έως τις απογευματινές ώρες, καθώς μετά αναμένεται σταδιακή εξασθένησή τους. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι. Οι θερμοκρασίες δε θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή ενώ το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Το Μεγάλο Σάββατο 11/4 σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μπ. αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο κατά 1-2 βαθμούς αλλά νωρίς το πρωί και πάλι στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Τη Κυριακή του Πάσχα 12/4 σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται καλοκαιρία. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν περαιτέρω εξασθένηση και μόνο στα νοτιοανατολικά τμήματα θα φτάνουν τα 6 μπ. πνέοντας από βορειοδυτικές διευθύνσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο σε ολόκληρη τη χώρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστρέφονται από σήμερα οι πινακίδες εν όψει Πάσχα



Επιστρέφονται από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές μέχρι και σήμερα, Μεγάλη Τρίτη.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 07.04.2015.

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

• οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
• οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
• παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
• κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
• κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες αρχές εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί αρμοδίως το προβλεπόμενο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ