Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Επίσκεψη στην Ι.Μ.Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου

 Ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό το Permissospres  ξεκίνησε για ένα αφιέρωμα  στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου ή αλλιώς η Παναγία του Ελικώνα, αφού το Μοναστήρι βρίσκεται στην καρδιά του Ελικώνα Βοιωτίας.
Κατά την άφιξή μας , μας υποδέχθηκαν οι μοναχές της Μονής με πολύ ζεστασιά, μας φίλεψαν και στην σκιά των ψηλών δέντρων μας μίλησαν για την ιστορία του Μοναστηρίου.  Τα γελαστά τους πρόσωπα και η καλοσυνάτη τους μορφή μας έκαναν να μείνουμε αρκετή ώρα μαζί τους. Περιηγηθήκαμε στους χώρους της Μονής, στον κυρίως ναό, στο υπόγειο Εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας όπου τα πολύ παλιά χρόνια λειτουργούσα και σαν κρυφό σχολειό, στην υπέροχη έκθεση, στην Τραπεζαρία και περιπλανηθήκαμε στους καταπράσινους και καθαρούς κήπους. Ο χώρος γεμάτος ευλάβεια, γεμίζει η ψυχή μας με μία απέραντη γαλήνη. Τα συναισθήματά μας απερίγραπτα, τόση ομορφιά σε συνδυασμό με ευλάβεια...
Έξω από τη Μονή μία πηγούλα στην είσοδο δίπλα σε έναν τεράστιο πλάτανο προκαλεί τον επισκέπτη να κάνει μία επίσκεψη και εκεί.
 Στις καταπράσινες και απότομες ανατολικές πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο περίπου 650

μ. και 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Αλίαρτο, στις υπώρειες του χωριού Ζαγαρά, βρίσκεται το  μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Η απουσία ιστορικών πηγών σε συνδυασμό με τις πολλές και εκτεταμένες επεμβάσεις, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες τόσο στο καθολικό όσο και στα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα, δεν επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό της ίδρυσης του μοναστηριού, η οποία τοποθετείται αόριστα στους Βυζαντινούς χρόνους. Το καθολικό ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του τετράστυλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού. Πάνω από τη βόρεια θύρα εισόδου στο νάρθηκα σώζεται ανάγλυφη κτητορική επιγραφή, η οποία αναφέρεται σε εργασίες  ανακαίνισης του ναού που πραγματοποιήθηκαν το έτος 1656. Την περίοδο αυτή χρονολογείται η τριμερής διάταξη της στέγασης του νάρθηκα με τυφλό τρούλο στο κέντρο και τεταρτοσφαίρια επί ημιχωνίων στα πλάγια, τα οποία οφείλονται σε επίδραση της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Στα δυτικά του νάρθηκα έχει προστεθεί σε μεταγενέστερη φάση εξωνάρθηκας, μέσω του οποίου το καθολικό προσκολλάται σε κτίριο της δυτικής πτέρυγας του μοναστηριακού συγκροτήματος. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται σε κακή κατάσταση τοιχογραφίες που χρονολογούνται στους Όψιμους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Στην ίδια περίοδο ανήκει το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στον περίβολο της μονής
 Σας μεταφέρουμε με τις φωτογραφίες μας και το βίντεο που θα ακολουθήσει, στο κλίμα αλλά θα προτείναμε ανεπιφύλακτα η επόμενη επίσκεψή σας να είναι σε αυτό τον καταπράσινο χώρο, να συναντήσετε και να φιλοξενηθείτε από της μοναχές και την φιλικότατη  ηγουμένη και μετά μπορείτε να γευτείτε ντόπιο φαγητό από το χωριό της Ευαγγελίστριας λίγα λεπτά πιο πάνω.





 Το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα η μονή της Ευαγγελίστριας φαίνεται ότι γνώρισε οικονομική άνθηση, καθώς, εκτός από την ανακαίνιση του καθολικού το 1656, λίγα χρόνια αργότερα, το 1679, όπως αυτό μαρτυρείται από σιγίλλιο του πατριάρχη Διονυσίου, ο δραστήριος ηγούμενός της Παφνούτιος υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το τυπικό του κοινοβιακού μοναστηριού προς έγκριση, στο οποίο είχε ήδη απονεμηθεί σταυροπηγιακή ιδιότητα. Το σιγίλλιο του 1679 ανανέωσε και επικύρωσε τον επόμενο αιώνα ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ με νέο σιγίλλιο του 1798.

Οι μαρτυρίες που φωτίζουν την ιστορία της μονής τους επόμενους αιώνες παραμένουν ελάχιστες. Η Ευαγγελίστρια αποτελεί ένα από τα μοναστήρια που καταργήθηκαν επί Όθωνα μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και η περιουσία του περιήλθε στο Εκκλησιαστικό Ταμείο. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και διαθέτει εργαστήριο υφαντών.


Η μονή σήμερα έχει  14 μοναχές, που εκτός από τα λατρευτικά τους καθήκοντα, ασχολούνται και με πολλές άλλες διακονίες.
Η μονή πανηγυρίζει εκτός από την 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού, κι όλες τις εορτές Της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Επιτάφιοι της περιοχής μας-φωτογραφίες

                                                                      ΝΕΟΧΩΡΙ  

                                                                               ΒΑΓΙΑ

                                                                ΛΕΟΝΤΑΡΙ
 
                                                            ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ  


                                              Ι. Μ.ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ



                                                        ΞΗΡΟΝΟΜΗ

 
                                                                     ΘΕΣΠΙΕΣ

                                                                    ΕΛΛΟΠΙΑΣ










Διαβάστε Περισσότερα »

Ω γλυκύ μου έαρ

Η κορύφωση του Θείου Δράματος
Τη Μεγάλη Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο.

Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.
Από 'κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας τον Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή.

Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.
Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. δ'.
Ότε οι ένδοξοι Μαθηταί, εν τω νιπτήρι του Δείπνου εφωτίζοντο, τότε Ιούδας ο δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας εσκοτίζετο, και ανόμοις κριταίς, σε τον δίκαιον Κριτήν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων εραστά, τον διά ταύτα αγχόνη χρησάμενον, φεύγε ακόρεστον ψυχήν την Διδασκάλω τοιαύτα τολμήσασαν. Ο περί πάντας αγαθός, Κύριε δόξα σοι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο την "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" εύχεται σε όλους τους δημότες του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ υγεία και ευτυχία.

ΣΑΓΑΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

«Φιλικός Αγώνας Αγάπης» μεταξύ Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών

    
Ήταν όλοι εκεί! Γκάλης, Ιωαννίδης, Τσαρτσαρής, Παπαλουκάς και οι υπόλοιποι Βετεράνοι Καλαθοσφαιριστές, δέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρόσκληση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών σε φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ με σκοπό την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Nick Galis Hall με τον κόσμο να συγκεντρώνεται από νωρίς έξω από το γήπεδο, φέρνοντας μαζί του είδη πρώτης ανάγκης όπως ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα για το Παιδικό Χωριό SOS γεμίζοντας έτσι τα καλάθια αγάπης.

Το Mediterranean College, ως ο αποκλειστικός χορηγός εκπαίδευσης, έδωσε γι' ακόμη μια φορά  το δυναμικό παρών στον φιλανθρωπικό αγώνα στέλνοντας ένα κοινωνικό μήνυμα ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Πριν την έναρξη του αγώνα τιμήθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών οι κύριοι Νίκος Γκάλης, Μπάνε Πρέλεβιτς, Λευτέρης Κακιούσης και Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ ο πρόεδρος των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης συγκέντρωσε τις υπογραφές των παικτών σε μια φανέλα την οποία θα παραδώσει στον πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ κ. Σοφοκλή Ξυνή για την μακρόχρονη προσφορά του στον Αθλητισμό.

Οι παίκτες των δύο ομάδων, έδωσαν ένα ξεχωριστό δώρο σε κάθε παιδί που φιλοξενείται στο Παιδικό Χωρίο SOS. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και μετά το τέλος του αγώνα, μικροί και μεγάλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και φωτογραφήθηκαν με τους παίκτες των δύο ομάδων.

Πληροφορίες: Mediterranean College: Εγνατία 2-4, Θεσσαλονίκη
T. 2310 547708, U. www.medcollege.edu.gr, @. medcollege@medcollege.edu.gr








Διαβάστε Περισσότερα »

Η τραγική ιστορία του Έλληνα Ιησού




Ο Αλέξης Γκόλφης έγινε γνωστός από τη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» όπου είχε τον ρόλο του Ιησού. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1948 και ασχολήθηκε μόλις από την ηλικία των 25 ετών.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της σειράς ο ηθοποιός ξεκίνησε τις καταχρήσεις και τις ναρκωτικές ουσίες. Όλη αυτή η κατάσταση τον οδήγησε γρήγορα να ζει στον δρόμο και να είναι ρακοσυλλέκτης. Αργότερα βρήκε στέγη και εμφανίστηκε σε ριάλιτι ενώ το 2006 δήλωσε: «Ζω αξιοπρεπώς, αλλά πολύ δύσκολα, με 1.000 ευρώ το χρόνο που μου έδωσε ως επίδομα το υπουργείο Πολιτισμού, έχω κάνει κατάληψη σε ένα παλιό σπίτι, τρώω από το συσσίτιο του Αγίου Λουκά. Δεν πιστεύω στην κατάρα των ηθοποιών που έπαιξαν τον Χριστό. Τα λεφτά δεν τα υπολόγισα ποτέ, τα είχα, όταν άνοιξα τα δύο μπαρ στο Κολωνάκι. Μετά τα έχασα όλα. Ίσως να με βοηθήσει ο Θεός, που τον πλησίασα στο σίριαλ, να στηριχτώ ξανά στα πόδια μου».

Ένα μόλις χρόνο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή, ωστόσο έμεινε επί μήνες στα αζήτητα του νεκροτομείου, μέχρι που η ΕΡΤ αποφάσισε να πραγματοποιήσει την κηδεία του με δικά της έξοδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα κάνετε αίτηση για κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου



Ξεκινούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι αιτήσεις για την κάρτα σίτισης, το επίδομα ενοικίου και το δωρεάν ρεύμα.

Η ηλεκτρονική κάρτα σίτισης με το ποσό που θα αναλογεί στον κάθε δικαιούχο θα είναι συμβατή με τα τερματικά των καταστημάτων τροφίμων και των σούπερ μάρκετ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μέσω των ΚΕΠ. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από τις 20 Απριλίου του 2015 και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου.

Το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι «οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στις υπηρεσίες του διαδικτύου, σε ειδική εφαρμογή που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα του παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Μ.Παρασκευή με κακοκαιρία -Θυελλώδεις άνεμοι θα «γδάρουν» τη χώρα

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν αναμένεται να σημειωθούν, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή στα ανατολικά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τη Μεγάλη Παρασκευή από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 00 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 1 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική στερεά και την Εύβοια με πρόσκαιρες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νοτιά 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τη νύχτα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 και στα ανατολικά τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών ή καταιγίδων τις πρωινές ώρες στα νότια. Βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα βόρεια και τα ανατολικά οπού είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ