Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Τι συμβολίζει το αναμμένο κερί στην Εκκλησία;



    Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί -και όχι μόνο- έχουν ανάψει κερί σε κάποια εκκλησία.
    Ποιός γνωρίζει όμως τι συμβολίζει όμως η κίνηση αυτή;



Όταν τον 4ο αιώνα ο Μ. Κωνσταντίνος σταμάτησε τούς...διωγμούς εναντίον των χριστιανών, οικοδομήθηκαν ναοί, ενώ η Εκκλησία για να διασώσει την ύπαρξη της χρησιμοποίησε το κερί ως μέσο λατρείας, αποδίδοντας του τους παρακάτω συμβολισμούς:

1) Το προσφερόμενο κερί μας υπενθυμίζει την εσωτερική μας μεταμόρφωση την οποία πρέπει να επιδιώκουμε.

2) Το άναμμα του κεριού μας παρακινεί να ζητήσουμε από τον Θεό τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος

3) Η φλόγα του κεριού μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνομε φλογεροί ποιητές της πίστεώς μας, της αγάπης, της ειρήνης και της ανεξικακίας.

Το κερί παράλληλα συναντάται σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας και κάθε φορά με διαφορετικό συμβολισμό.
Στην Θεία Ευχαριστία, συμβολίζει το φως του Χριστού που δια του Ευαγγελίου λάμπει στις ψυχές μας.
Στο Άγιο Βάπτισμα, η αναμμένη λαμπάδα συμβολίζει ότι το νεοφώτιστο πρέπει να βλέπει τα καλά έργα και να δοξάζει τον Θεό.
Στο Μυστήριο του Γάμου, το άναμμα των λευκών λαμπάδων συμβολίζει την αγνότητα των ψυχών των νεόνυμφων.
Επίσης το κερί το συναντάμε και στα μνημόσυνα, όπου συμβολίζει την παράκλησή μας υπέρ των νεκρών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Και 3ο αιματηρό περιστατικό στην Καλαμάτα: Ακρωτηριάστηκαν δύο νέοι στον σαϊτοπόλεμο

Και 3ο αιματηρό περιστατικό στην Καλαμάτα: Ακρωτηριάστηκαν άλλοι δύο νέοι στον σαϊτοπόλεμο.

Και τρίτο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στον Δήμο Μεσσήνης στην περιοχή Μπεζεστένια, την Κυριακή του Πάσχα, κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού σαϊτοπόλεμου.

Συγκεκριμένα, δύο άνδρες στον δήμο Μεσσήνης έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς στα χέρια τους και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Σύμφωνα με το Mega, ο ένας νεαρός έχασε το αριστερό του άκρο από τον αγκώνα, ενώ στον δεύτερο νεαρό οι γιατροί ακρωτηρίασαν τον αριστερό καρπό του. Και οι δύο υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, αυτή την ώρα, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη ώστε να σταματήσουν την αιμορραγία. Αμέσως μετά, αναμένεται να διακομιστούν για νοσηλεία στην Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα σοβαρά τραύματα που φέρουν και να γίνει προσπάθεια συγκόλλησης των άκρων τους.

Πρόκειται για το τρίτο θλιβερό περιστατικό μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς τη Μεγάλη Παρασκευή σε τραγωδία κατέληξε το παιχνίδι δύο νέων ανθρώπων στην Άνω Άμφεια Θουρίας, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα κι έχασαν την ζωή τους από ηλεκτροπληξία, όταν πέταξαν κροτίδα σε καλώδια της ΔΕΗ.

Λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, λίγο μετά την Ανάσταση, 25χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, από έκρηξη αυτοσχέδιας κροτίδας. Ο νεαρός ο οποίος διακομίστηκε στην Αθήνα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγιος Σάββας, υπεβλήθη σε επέμβαση και οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν και τα δύο του χέρια, ενώ ο άτυχος νέος έχασε και την όραση του.

Ενας φίλος του που ήταν μαζί του, επίσης 25 ετών, τραυματίστηκε ελαφρά στο αριστερό του χέρι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκαναν τη νύχτα μέρα στη Χίο -Ο εντυπωσιακός ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο

Η φήμη του συγκεκριμένου πασχαλινού εθίμου έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα εδώ και χρόνια.

Ο περίφημος ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου έκλεψε και φέτος της εντυπώσεις, με χιλιάδες επισκέπτες αλλά και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία να εντυπωσιάζονται από αυτή την «αναμέτρηση» ανάμεσα στις δύο ενορίες της περιοχής.

Οι ρουκέτες ανάμεσα στον Αγιο Μάρκο και την Παναγία την Ερειθιανή έκαναν τη νύχτα... μέρα, αν και όπως σημειώνει ο «Πολίτης Χίου» δεν έλειψαν τα ευτράπελα, με διακοπή του εθίμου τουλάχιστον τέσσερις φορές, πριν να σημάνουν οι καμπάνες χαρμόσυνα για την Ανάσταση Κυρίου. 

Διαβάστε Περισσότερα »

Ακρωτηριάστηκε και τυφλώθηκε από κροτίδα -Νέο τραγικό περιστατικό στην Καλαμάτα

Δεύτερο τραγικό περιστατικό, από χρήση κροτίδων, συγκλονίζει την Καλαμάτα, καθώς 25χρονος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο νεαρός, λίγο μετά από την Ανάσταση, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, από έκρηξη αυτοσχέδιας κροτίδας. Σύμφωνα με το Mega, ο 25χρονος υπεβλήθη σε επέμβαση και οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν και τα δύο του χέρια, ενώ ο άτυχος νέος έχασε και την όραση του.

Ενας φίλος του που ήταν μαζί του, επίσης 25 ετών, τραυματίστηκε ελαφρά στο αριστερό του χέρι. Μόλις τη Μ. Παρασκευή, δύο νεαροί φοιτητές σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία, καθώς έριξαν κροτίδα σε καλώδια.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πάσχα στην Ρούμελη σημαίνει Λιβαδειά(video)




Πάσχα στην Ρούμελη σημαίνει Λιβαδειά. Κάτοικοι και επισκέπτες γιόρτασαν στην Κρύα και συμμετείχαν με κέφι στο έθιμο του λάκκου. Ξεχωριστό γλέντι στήθηκε από τα μέλη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου

στην πλατεία Λάμπρου Κατσώνη. Οι εκδηλώσεις του δήμου συνεχίζονται και απόψε το βράδυ αλλά και αύριο Δευτέρα.

Παραδοσιακό Πάσχα στη Λιβαδειά από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο τον Σύλλογο Γυναικών Θίσβης


Διαβάστε Περισσότερα »

Xριστός Ανέστη απο Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου

 Το φως της Ανάστασης ας γεμίσει τις ζωές μας με ελπίδα και αισιοδοξία.

Ευχόμαστε υγεία και χαρά σε όλους.

Xριστός Ανέστη!

Καλό Πάσχα!
 





Διαβάστε Περισσότερα »

Πάσχα με λιακάδα και άνοδο της θερμοκρασίας

Με καλό καιρό θα γίνει το σούβλισμα του οβελία σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Kαι στη Θεσσαλονίκη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μονό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία από 5 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μονό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 3-4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός και σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και τοπικά στα νότια βορειοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 6 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος ο καιρός και στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα του Πάσχα

Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-4 και στα νοτιοανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ