Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Τρέχουμε» αλλά ...παραμένουμε ουραγοί στο Ίντερνετ.


    Για όσους δεν το γνωρίζουν, χθες γιορταζόταν η μέρα των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ηταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να ρίξει κάποιος μια ματιά σε διάφορα, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη..
Το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι έφθασε το.. 66% του πληθυσμού της Ελλάδας το 2014 από 56% το 2013, δηλαδή σημείωσε αξιοπρόσεκτη αύξηση.

Εκλεισε λοιπόν κάπως η ψαλίδα που χωρίζει την Ελλάδα από τον μέσο όρο των 28 χωρών της ΕΕ αφού το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 81% πέρυσι από 79% το 2013.

Αυξάνεται λοιπόν η διείσδυση μέσω διαδικτύου γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά παραμένουμε σχεδόν ουραγοί στην ευρωζώνη, έχοντας το ίδιο ποσοστό διείσδυσης με την Λιθουανία αλλά ένα κλικ πιο πάνω από την Πορτογαλία που έχει 65%.

Φυσικά, η απόσταση που χώριζε την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες το 2007 ήταν πολύ μεγαλύτερη αφού είχε 25% και ο μέσος όρος των υπολοίπων ήταν 55%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία για τους λόγους που χρησιμοποιεί κάποιος το ίντερνετ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 84,9%, το χρησιμοποιεί για ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών. Φαντάζομαι ότι συμπεριλαμβάνονται οι ενημερωτικές ιστοσελίδες παντός είδους.

Το ποσοστό ήταν 47,5% το 2007 και έχει σχεδόν διπλασιασθεί.
Στον αντίποδα, η χρήση με το μικρότερο ποσοστό είναι το internet banking. Μόλις το 20,8% του πληθυσμού πέρυσι χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές. Κάτι που μάλλον οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των συναλλαγών.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως μόλις το 11,7% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε το internet banking το 2007.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στον Κολωνό: Θανάσιμος τραυματισμός αστυνομικού – Τον πυροβόλησε κατά λάθος ο γιος του

Τραγωδία το απόγευμα της Δευτέρας στον Κολωνό, όταν ένας αστυνομικός υπέκυψε στον τραυματισμό από το υπηρεσιακό του περίστροφο το οποίο περιεργάζονταν ο γιος του.

Το δυστύχημα έγινε στον χορευτικό σύλλογο «Ορφέας». Ο αστυνομικός της Ασφάλειας παρέδιδε μαθήματα παραδοσιακών χορών και είχε αφήσει το υπηρεσιακό του περίστροφο σε ένα τραπέζι.

Ωστόσο, ο γιος του, 25 ετών, που βρίσκονταν εκεί, πήρε το όπλο για να το περιεργαστεί. Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το πιστόλι εκπυρσοκρότησε, τραυμάτισε στην παλάμη τον νεαρό και στη συνέχεια καρφώθηκε στην κοιλιά του πατέρα του.

Ο 55χρονος αστυνομικός εξέπνευσε τελικά, ενώ ο 25χρονος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συμφωνία με μέτρα 5 δισ. ευρώ

Μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το πολυσέλιδο σημείωμα που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την άμεση επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», στο κείμενο τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, η πρώτη προϋπόθεση είναι να γίνουν νόμος τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία. Αυτές είναι όσες περιλαμβάνει η λίστα του ΟΟΣΑ και όσες έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους, δηλαδή μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.
Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.

Η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Με επιτυχία και ο 5ος Ποδηλατικός Γύρος Αλιάρτου-φωτο


Με επιτυχία για 5η χρονιά διεξήχθη ο ποδηλατικός γύρος της Δ.Κ. Αλιάρτου
Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 17 Μαΐου, ο 5ος ποδηλατικός γύρος
Αλιάρτου, συνολικής απόστασης 5,5 χιλιομέτρων, που διεξήγαγε ο Δήμος μας. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2011 και
αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας, κάτι που αποδεικνύεται από την μεγάλη συμμετοχή.
Πάνω από 200 ποδηλατιστές κάθε ηλικίας συμμετείχαν απολαμβάνοντας την ημέρα και στέλνοντας το μήνυμα ότι το
ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό μέσο για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις ανακουφίζοντας κυκλοφοριακά
το Δήμο μας.
Στην επιτυχή και χωρίς απρόοπτα έκβαση της εκδήλωσης, συνέβαλλαν τόσο η ΕΛ.ΑΣ, η Τροχαία, όσο και η Ελληνική
Ομάδα Έρευνας Διάσωσης που συνεργάστηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς κκ Σκούρα, Καραμάνο και Γιαννέλο, την Δημοτική Κοινότητα Αλιάρτου και τα τοπικά
Μ.Μ.Ε. – blogs: εν όψει Αλίαρτος και Permissospress για την φωτογραφική κάλυψη
Αναμνηστικά διπλώματα απονεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες και ένας μικρός ποδηλάτης κέρδισε ένα
ποδήλατο προσφορά του κ. Σκούρα.
Ο Ποδηλατικός γύρος Αλιάρτου αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία του Δήμου μας που έχει σκοπό να προάγει το
ποδήλατο ως ένα ευχάριστο μέσο μετακίνησης, διασκεδαστικό μέσο άθλησης και βελτίωσης της υγείας και της φυσικής
κατάστασης των δημοτών μας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ








Διαβάστε Περισσότερα »

Αγώνες δρόμου σε Αθήνα και Δίστομο κατά του ναζισμού


Διαβάστε Περισσότερα »

“Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ “Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» “Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2015 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας & ο Σύλλογος Ποντίων «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»,σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις Μνήμης της 19ης ΜΑΙΟΥ για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2015. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή 24 Μαΐου 2015: 10:15: Τέλεση μνημοσύνου στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς * Επετειακή Ομιλία από τον εκπρόσωπο των Ποντιακών Συλλόγων της Π.Ε. Βοιωτίας * Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων * Κατάθεση στεφάνων 11:30:Κέρασμα στα Γραφεία του Συλλόγου  Παρασκευή 22 Μαΐου έως και την Κυριακή 24 Μαΐου στα γραφεία του Συλλόγου {Στρατ.Ιωάννου 46} θα λειτουργεί ‘έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό{φωτογραφικά ντοκουμέντα & βίντεο} από τις σκοτεινές μέρες του Ξεριζωμού & της Γενοκτονίας. *Παρασκευή 22 Μαΐου 18:00μ.μ.-22:00μ.μ *Σάββατο 23 Μαΐου 11:00 π.μ.-13:00μ.μ. & το απόγευμα 18:00 μ.μ.-22:00 μ.μ. άναμμα κεριών στην Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.  Η παρουσία όλων σας κρίνεται απαραίτητη. Το Δ.Σ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με τον Αγνιάδη συναντήθηκε η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


  Την 15/05/2015 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, συνάντηση αντιπροσωπείας μελών του Δ.Σ. της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Αγνιάδη Παναγιώτη.
Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί της Δ.Α. Βοιωτίας, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον αποφασίσθηκε η μελλοντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα καθώς επίσης και η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα. 
 Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αγνιάδης,  κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσω του θεσμικού του ρόλου  προς επίλυση αυτών.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ                                        ΤΣΑΜΟΥΡΑΣ  Κων/νος

Διαβάστε Περισσότερα »

Την Κυριακή 7 Ιουνίου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ»

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015,  σας προσκαλούμε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας όπου θα γίνει  ο τερματισμός του ημιμαραθωνίου αγώνα δρόμου :
         
«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ»
Αθλητές από όλη την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος στον ιστορικό αγώνα, με σημείο εκκίνησης το τρόπαιο της μάχης των Λεύκτρων και ακολουθώντας την διαδρομή  Λεύκτρα – Καπαρέλλι – Μελισσοχώρι – Λουτούφι - Τάχι θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της Θήβας.
Σας περιμένουν να τους τιμήσετε με την παρουσία σας.

                                 Για τον ΔΟΘ

                               Ο Πρόεδρος  ΔΣ



                        Ιωάννης   Β. Παπαδημητρίου



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΩΝΑ:
09:00     Εκκίνηση   τρόπαιο μάχης των Λεύκτρων
10:30     Τερματισμός πρώτων αθλητών                                                    11:30     Απονομή  επάθλων    ( Κεντρική Πλατεία Θήβας)

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής και την προκήρυξη από το  site του ΔΟΘ: http://dothivas.blogspot.gr/2015/05/7.html
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού "ΑΙΧΜΕΑΣ"

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας γνωστοποιεί ότι εγκρίθηκε η δυνατότητα παρέκκλισης σε ό,τι αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ έως και την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, μετά και τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 747/2015.  Η παράταση κρίθηκε αναγκαία για να μην υποστούν οι αγρότες μας, τις συνέπειες των καθυστερήσεων λόγω των αλλαγών και των δυσκολιών εφαρμογής του πρώτου έτους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
 Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα τους χειρισμούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΙΧΜΕΑΣ, που από την πρώτη στιγμή και με συνεχή ενημέρωση προς τους συναδέλφους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, ανέδειξε τις δυσκολίες και την κρισιμότητα της φετινής διαδικασίας του ΟΣΔΕ, η οποία αποτελεί και τη μοναδική αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων στους παραγωγούς μας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν επιτρέπονται λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις που μπορεί να στερήσουν «χρήμα» στους αγρότες μας από την απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων. Οι αγρότες γνωρίζουν καλά ότι: Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΙΧΜΕΑΣ, είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος φορέας Α και Β στην επαρχία της Λιβαδειάς, πέτυχε ποσοστά επιτυχίας στις πληρωμές για το Ο.Σ.Δ.Ε του 2014 στο 96,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.  Έχει την οργάνωση, την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση και την εμπειρία που μπορούν να εγγυηθούν την ορθή υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς μας. Η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση του συναδέλφου αγρότη, για όλα τα θέματα που μπορεί να τον απασχολούν δεν αποτελεί δωρεάν παροχή υπηρεσίας αλλά υποχρέωση.
Όπως:
 Ενημέρωση για την Νέα Καπ 2015-2020  Ενημερώνει εγγράφως για την πορεία των δικαιωμάτων του κάθε παραγωγού από το 2015 έως το 2020 , Ενημέρωση για τη Διαφοροποίηση Καλλιεργειών και την Αναδιάρθρωση αυτών,  Ενημέρωση για την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων,  Ενημέρωση για ένταξη στις Δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και συγκεκριμένα: Αγροπεριβαλλοντικές Δράσεις (Βιολογικά, Νιτρορύπανση, Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης) ,Γεωργικοί Σύμβουλοι Σχέδια Βελτίωσης Νέοι Αγρότες Επενδυτικά Προγράμματα για την Αποθήκευση – Τυποποίηση – Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων Επενδυτικά Προγράμματα Ομάδων Παραγωγών .
Με εκτίμηση,
Αγροτικός  Συνεταιρισμός  ΑΙΧΜΕΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Από 10/6 οι αιτήσεις εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς Θήβας και Βαγίων

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΗΒΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Ανακοίνωση
Οι αιτήσεις για εγγραφή και επανεγγραφή νηπίων
στους παιδικούς  σταθμούς  Θήβας  και Βαγίων
 για το σχολικό έτος 2015-2016
γίνονται δεκτές
από  10 ΙΟΥΝΙΟΥ  2015 έως 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Οι αιτήσεις Εγγραφής - Επανεγγραφής με τα  συνημμένα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται :

Στους Παιδικούς Σταθμούς  ΘΗΒΑΣ  καθημερινά από 8:30 π.μ. έως  15:00 μ.μ.  ΕΚΤΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ που θα υποβάλλονται από 12:30 έως 15:00μ.μ

Στον Παιδικό Σταθμό Βαγίων  οι αιτήσεις Εγγραφής - Επανεγγραφής θα υποβάλλονται  κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ από 8:00 π.μ. έως 12:00μ.μ.

Στον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΘΗΒΑΣ καθημερινά από 8:30 έως 15:00 μόνο οι αιτήσεις εγγραφής.

Οι αιτήσεις επανεγγραφής με τα συνημμένα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται  μόνο στους Παιδικούς Σταθμούς.


Τηλέφωνα επικοινωνίας : 
Παιδικός Σταθμός Θήβας:  2262-0-29372
Δημοτικός Οργανισμός Θήβας :2262-0-23970
Την αίτηση θα την  παραλαμβάνετε από τους παιδικούς σταθμούς και από το γραφείο του ΔΟΘ ή μπορείτε να την κατεβάσετε από το site του ΔΟΘ στον ακόλουθο σύνδεσμο : http://dothivas.blogspot.gr/2015/05/106-107.html
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Δ Η Μ Ο Σ  Θ Η Β Ω Ν

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΗΒΩΝ (ΔΗΚΕΘ)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στο πλαίσιο της κινητής έκθεσης του Μουσείου

Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκ
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 – ώρα  19.00

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης στη Θήβα της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, την  Παρασκευή 22 Μαΐου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θηβών και στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» συναυλία-αφιέρωμα στη  μουσική παράδοση της περιοχής.

Ο καθηγητής μουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσει τον απολογισμό των επιμορφωτικών δράσεων που συνόδεψαν την κινητή έκθεση (σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, επισκέψεις σχολείων, διαγωνισμός ζωγραφικής, συνεργασία με ΚΑΠΗ και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς).

Συμμετέχουν η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής (με την επιμέλεια του Σωτήρη Παπαναστασίου), η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου (με την επιμέλεια του Γιώργου Σέρπη) και τραγουδιστικές ομάδες των ΚΑΠΗ από τη Θήβα και τα Βάγια.

Θα γίνει τιμητική αναφορά στους τοπικούς φορείς που ασχολούνται με τη διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού πολιτισμού, καθώς και στους παλαίμαχους λαϊκούς οργανοπαίκτες.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παράδοση των πνευστών λαϊκών μουσικών οργάνων (πίπιζα και κλαρίνο) και στους σημαντικούς δεξιοτέχνες που διακρίθηκαν στα γλέντια και τα πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής.

 Τέλος, ο Νίκος Σοφός με την πίπιζα και ο Ζωγράφος Μπεθάνης με το νταούλι θα μας υπενθυμίσουν ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας θεωρούνταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που οφειλόταν και στα ιδιαίτερα καλάμια της λίμνης Κωπαΐδας που έδιναν τους καλύτερους αυλούς για την περίφημη Θηβαϊκή αυλητική σχολή.



Η κινητή έκθεση και οι συνοδευτικές επιμορφωτικές δράσεις πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την ΔΗΚΕΘ και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.



Για το Δ.Σ  της ΔΗΚΕΘ

Ο  Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ



ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ Η ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ



"Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα"
Έκθεση - εκπαιδευτικά προγράμματα
Κυριακή  24 Μαΐου –  Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ισόγειο πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, Λιβαδειά
Τηλ.  επικοινωνίας: 22613-50812, 50801-2

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 09:00-13:00
Τρίτη - Παρασκευή 09:00-13:00 & 17:30-20:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00-13:00

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς: Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 14:00
Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος»
Συνάντηση με ΚΑΠΗ:  Σάββατο 23 Μαΐου, ώρα 18:00
Ισόγειο πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
Εγκαίνια – Ομιλία – Ξενάγηση Λ. Λιάβα: Κυριακή 24 Μαΐου, ώρα: 12:00
Ισόγειο πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας

Το πρωί της  Κυριακής 24 Μαΐου, ώρα 12:00 στο Ισόγειο του πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας θα γίνουν τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015  και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων και τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα.
Παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τις τελετουργίες.
Η έκθεση περιόδευσε στη Θεσσαλία (ήδη παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τον Βόλο) και στη Στερεά Ελλάδα (Λαμία και Θήβα). Για τις πόλεις που επισκέπτεται φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1.    Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 14:00 στη Λιβαδειά στο «Συνεδριακό Κέντρο Χρήστος Παλαιολόγος»,  ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους καθηγητές μουσικής. Στο σεμινάριο παρέχονται στους εκπαιδευτικούς οδηγίες και υλικό σε ψηφιακή μορφή ώστε να ξεναγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά στην έκθεση, αλλά και να συνεχίσουν μετά την επίσκεψη στην τάξη με σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
2.    Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα. Η διάλεξη θα γίνει την Κυριακή 24 Μαΐου, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα συνδυαστεί με ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς και με ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης.
3.    Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής, συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.
4.     Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ το Σάββατο 23 Μαΐου,  ώρα 18:00 στον Ισόγειο του πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής. Συνεννόηση με την κοινωνική λειτουργό για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών, με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης με τραγούδια και χορούς από τους ίδιους και συμμετοχή τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της έκθεσης.
5.    Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.
Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές
και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλήνιες 2015: Θέμα για την Πολιτιστική Κληρονομιά στη Νεοελληνική Γλώσσα-Εκθεση

Την πολιτιστική κληρονομιά αφορά το θέμα της Εκθεσης στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών.

Συγκεκριμένα το θέμα της Εκθεσης αφορά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Δείτε αναλυτικά όλα τα θέματα που έπεσαν σήμερα πατώντας ΕΔΩ.

Σημειώνεται ότι οι Πανελλαδικές έκαναν πρεμιέρα σήμερα με 105.000 υποψηφίους να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα, διεκδικώντας  μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (44.200 στα ΑΕΙ και 24.145 στα ΤΕΙ).

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr.

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς κ. Λουκά Υπερήφανου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

 Αγαπητοί μαθητές, αγαπητά μου παιδιά

 Η έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων αποτελεί την κορύφωση των σχολικών προσπαθειών. Η περίοδος αυτή των εξετάσεων αποτελεί, ακόμη, και μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία, που άλλοι θα την φέρουν με επιτυχία σε πέρας και άλλοι θα χρειαστεί να ξαναπροσπαθήσουν, όπως και στην ίδια την ζωή, στην οποία πολλές φορές πρέπει να πασχίσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 Προσωπικά, εύχομαι τα όνειρά όλων σας να γίνουν πραγματικότητα, γ ι` αυτό σας στέλνω το μήνυμα για «καλή επιτυχία» στην απαιτητική αυτή εξεταστική περίοδο που ξεκινά σήμερα.

 Να έχετε πίστη στον εαυτό σας, συνεργασία με τους καθηγητές σας

και με τη δύναμη και την αγάπη των δικών σας ανθρώπων, όλα είναι εφικτά!

 Και πάλι «καλή επιτυχία». Καλή δύναμη σε σας και τις οικογένειές σας. 



Λουκάς Υπερήφανος

Δήμαρχος Ορχομενού

Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε Περισσότερα »

Με επιτυχία η εκδήλωση του Κ.Κ.Ε Θήβας Οινοφύτων για τα 70χρονα


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μάη εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ προς τιμή της 70ης επετείου από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στη Θήβα.
Η εκδήλωση άνοιξε με την κεντρική ομιλία από τον Νίκο Χαλιώτη, μέλος της Ε.Π. Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας του Κόμματος. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα με αντιφασιστικά τραγούδια από συγκρότημα της ΚΝΕ και προβλή βίντεο. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας για την άνοδο και το τσάκισμα του φασισμού - ναζισμού από τον Κόκκινο Στρατό, όπως και την εποποιΐα της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Ελλάδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ!

Η
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ!Η πόλη της Λιβαδειάς  θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δημοτικό της Ωδείο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απ` αυτή τη γιορτή!                                                      Στην  πρωτοβουλία της  Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς  δίνουμε το παρόν και συμμετέχουμε ενεργά με τις δράσεις μας :
«Παίζω με τις παύσεις»
Νομίζεις ότι όποιος μουσικός κουράζεται σταματά να παίζει όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει; Ή μήπως ότι οι παύσεις δεν είναι μουσική; Ανακάλυψε το ρόλο των παύσεων σ` ένα μουσικό έργο…                                                                                                                                                             Τρίτη 19 Μαΐου στο χώρο του ωδείου, για τα παιδιά του τμήματος  μουσικής προπαιδείας (6 ετών).
«Ο χορός των ντο ρε μι»
Συνάντηση μαθητών του Δημοτικού Ωδείου (5 έως 9 ετών) με τη συγγραφέα Μαριάννα Τεγογιάννη και παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου της.                                                                                                              Πέμπτη 21 Μαΐου στο χώρο της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.
«Ανεβοκατεβαίνω τον ουρανοξύστη-παιχνίδι με τις κλίμακες»
Κλίμακα ή σκάλα; Τι σχέση μπορεί να έχει ένας ουρανοξύστης με μια μουσική κλίμακα; Μήπως χτίζονται με τα ίδια υλικά;
Παρασκευή 22 Μαΐου στο χώρο του ωδείου, για τα παιδιά του τμήματος  μουσικής προπαιδείας (6 ετών).

«Στον μαγικό κόσμο της Όπερας»

Τι θα δούμε την Πέμπτη 28 Μαΐου  από τη Λυρική Σκηνή που επισκέπτεται την πόλη μας; Τι ακριβώς είναι η όπερα; Μουσικοί ή ηθοποιοί οι συντελεστές της;
Δευτέρα 25 Μαΐου στο χώρο του ωδείου, για τους μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών που θα παρακολουθήσουν την παράσταση. 

Συνάντηση- γνωριμία των μαθητών με τους μονωδούς της Λυρικής
Πριν την παράσταση, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στο χώρο της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς οι μαθητές μας θα συναντηθούν με τους συντελεστές της παράστασης και θα συζητήσουν μαζί τους για την «Κάρμεν» και την όπερα γενικότερα.

Παράσταση όπερας «Κάρμεν» του Μπιζέ
Μαθητές του ωδείου άνω των 10 ετών, με τη συνοδεία των καθηγητριών τους, θα βρεθούν στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς για να παρακολουθήσουν τη μοναδική  παράσταση της Λυρικής Σκηνής που θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ασθενής σκότωσε νοσηλευόμενο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου


Έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, όταν...
σύμφωνα με πληροφορίες, 42χρονος ασθενής που βρισκόταν στο τμήμα οξέων περιστατικών και ήταν καθηλωμένος, κατάφερε να λυθεί και να επιτεθεί σε άλλον ασθενή, ηλικίας 63 ετών, που νοσηλευόταν στο ίδιο τμήμα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι.

Ήδη διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία, ενώ έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, το πόρισμα της οποίας αναμένεται αύριο το μεσημέρι.
Για το περιστατικό ανακοίνωση θα εκδόσει το υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, σχηματίζεται δικογραφία από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής η οποία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα...
topontiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τη μαθητιώσα νεολαία

 Τρίτη 12 Μαΐου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πύλης για την μαθητιώσα νεολαία.
Στο κήρυγμά του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές επικαλούμενος την Θεία βοήθεια. Ιδιαίτερα επικεντρώθηκε στους προσερχόμενους μαθητές στη Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες είναι ορόσημο για την ζωή τους και τους συμβούλεψε η αποτυχία να μην τους απογοητεύσει, γιατί κι αυτή ακόμα η αποτυχία μπορεί να γίνει η αφετηρία μας καλύτερης σταδιοδρομίας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος με την διανομή του αντιδώρου τους έδωσε μία ευλογία.
 




 
Διαβάστε Περισσότερα »

Αφηνιασμένος ταύρος επιτίθεται σε ανάπηρο - H αστυνομία αναγκάστηκε να τον πατήσει με αυτοκίνητο

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας εξ αυτών σοβαρά, από μαινόμενο ταύρο που το έσκασε από την αρένα κατά τη διάρκεια φεστιβάλ στην ισπανική πόλη Ταλαβέρα ντε λα Ρέινα.

Η καταστροφική μανία του ζώου ανακόπηκε από την επέμβαση της αστυνομίας που αναγκάστηκε να τον πατήσει με αυτοκίνητο, καθώς ήταν αδύνατο να τον θέσουν υπό έλεγχο.

Βίντεο δείχνει τον ταύρο να επιτίθεται και να χτυπά ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο με τους περαστικούς να τρέχουν να ξεφύγουν τρομοκρατημένοι.

Ένας 30χρονος χτυπήθηκε από τα κέρατα του ζώου και χρειάστηκε να εγχειριστεί, σύμφωνα με ισπανικά μέσα. Ακόμη ένα 9χρονο αγόρι τραυματίστηκε στο πρόσωπο, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες έφεραν μελανιές σε σημεία του σώματός τους.

Το ζώο κατάφερε να δραπετεύσει κατά τη διάρκεια της μεταφορά του στην πόλη, όπου ήταν προγραμματισμένο να λάβει μέρος σε ταυρομαχία προς τιμήν του San Isidro (Άγιος Ισίδωρος).

Οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες για την υπόθεση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλήνιες 2015: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα

Πρεμιέρα σήμερα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με 105 χιλιάδες υποψηφίους να διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (44.200 στα Πανεπιστήμια και 24.145 στα ΤΕΙ).

Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα  www.minedu.gov.gr αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr.
Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

(AΠΕ-ΜΠΕ)



Διαβάστε Περισσότερα »

Αποπνικτικό: Λασποβροχή και ζέστη -Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Καλός αλλά μέχρι το απόγευμα και μόνο θα είναι ο καιρός. Από το βράδυ, θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί 5 πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Από το βράδυ οι νεφώσεις στο Ιόνιο θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: νότιοι, νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις από το απόγευμα
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις



Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές
Με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Επιτυχία και Δύναμη στον αγώνα σας για την εισαγωγή στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Οι εξετάσεις αυτές είναι μία «μάχη» που πρέπει να δώσετε, μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά όχι η τελευταία και σίγουρα δεν καθορίζει το μέλλον σας και τη ζωή σας.  Μπείτε όμως δυναμικά σε αυτή τη μάχη και δώστε τον καλύτερό σας εαυτό για να επισφραγίσετε την προσπάθεια που ξεκινήσατε πριν πολλά χρόνια με συνοδοιπόρους και υποστηριχτές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας.
Να έχετε αυτοπεποίθηση και να παραμείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας, ώστε οι ελπίδες και τα όνειρα σας να ευδοκιμήσουν. Να θυμάστε ότι οι κόποι και οι προσπάθειες ανταμείβονται και η ζωή θα σας προσφέρει πάντα ευκαιρίες, τις οποίες και πρέπει να αξιοποιείτε.
Να ξέρετε πως οι σκέψεις και οι ευχές όλων μας θα σας ακολουθούν. Σας εύχομαι από καρδιάς Καλή Επιτυχία.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ