Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τι προβλέπει η συμφωνία για το τρίτο δάνειο και τα 86 δισ. ευρώ

Ένας πολύ δύσκολος μαραθώνιος ξεκινά από... τώρα για να γίνει η πολιτική απόφαση της Συνόδου τελική συμφωνία έναρξης διαπραγματεύσεων για 3ο δάνειο με πακέτο 82-86 δισ. ευρώ (πιθανόν να περιοριστεί, όπως αναφέρεται, από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων). Απαιτείται αίτημα προς το ΔΝΤ για νέο δάνειο μετά τον Μάρτιο του 2016, κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και παράλληλα ψήφιση 2 πακέτων μέτρων στις 15/7 και στις 22/7, ώστε  να υπάρξει κτήση εμπιστοσύνης.

Προειδοποίηση

Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, και γίνεται στο κείμενο της απόφασης της Συνόδου σαφής αναφορά για τους κινδύνους που ενέχουν, κινδύνους που όμως δεν ονοματίζονται, αφού η... παράγραφος περί "αναστολής" κράτους μέλους έχει βγει εκτός του τελικού κειμένου.

Γίνεται ωστόσο σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές με την επισήμανση- προειδοποίηση ότι "οι κίνδυνοι μη ολοκλήρωσης σύντομα των διαβουλεύσεων παραμένουν πλήρως στην μεριά της Ελλάδας"...

Αναφορά για το χρέος υπάρχει αλλά τίθεται ως όρος να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για επιμήκυνση/μείωση επιτοκίων μετά την 1η επιτυχή αξιολόγηση της χώρας βάση του νέου μνημονίου που... θα κυρωθεί αφού γίνουν πρώτα πολλά βήματα/προαπαιτούμενα  από την Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης υπερταμείο τραπεζών ακίνητης περιουσίας  με προίκα 50 δισ. ευρώ, με έδρα στην Ελλάδα αλλά εποπτεία θεσμών. Γίνεται αναφορά σε προχρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Γίνεται σαφές ότι έρχονται  και πολλά -  πολλά μέτρα. Περιλαμβάνουν ένα βαρύ πακέτο από νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στις αγορές αλλά και:

• Την υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων του 2014 των παλαιών μνημονίων,
• Την επαναφορά των εν Αθήναις ελέγχων των θεσμών, με αίτημα για τεχνική βοήθεια πριν την 20η Ιουλίου,
• Την τροποποίηση όλων των μέτρων που ελήφθησαν μετά τις 20/2 από την παρούσα κυβέρνηση ώστε να εναρμονιστούν  με το προηγούμενο πρόγραμμα και υπάρξουν ισοδύναμα για τα "κεκτημένα δικαιώματα που δημιούργησαν"
• Την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης με σχέδιο που θα ανακοινώσει έως τιε 20/7 και θα εφαρμόσει μαζί με την Κομισιόν με δέσμευση μείωσης του κόστους του δημοσίου με σαφές χρονοδιάγραμμα που όπως αναφέρεται έχει συμφωνηθεί.

Όλα τα παραπάνω είναι προαπαιτούμενα έναρξης διαβουλεύσεων για το 3ο μνημόνιο. Θα γίνει εξειδίκευση των –πρόσθετων– μέτρων με σαφές χρονοδιάγραμμα προαπαιτούμενα, ορόσημα και ποσοτικούς στόχους. Θα διαμορφωθεί το νέο μνημόνιο,  υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία με σαφή δέσμευση για υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2012, των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ στις αγορές και πολλών άλλων εκκρεμών μέτρων.

Στο αναπτυξιακό πεδίο υπάρχει αναφορά αύξησης της προχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ.

Επανεξετάζονται όλοι σχεδόν οι νόμοι που ψηφίστηκαν μετά τις 20/2

Tην "επενεξέταση" όλων των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση μετά τις 20 Φεβρουαρίου προβλέπει η δήλωση των χωρών – μελών της ευρωζώνης μετά το πέρας της συνόδου τους.

Στόχος αυτής της "επανεξέτασης" των νόμων  θα είναι η "τροποποίηση" τους.

Ο μόνος νόμος ο οποίος δεν προβλέπεται να "επανεξετασθεί" για να "τροποποιηθεί" είναι εκείνος που αφορούσε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σύμφωνα με την δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών.

Για τους νόμους που δεν θα τροποποιηθούν, θα πρέπει να εντοπιστούν ισοδύναμα.

Μαραθώνιος

Στο Eurogroup σήμερα το απόγευμα θα τεθεί επί τάπητος η άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συνεδριάζει η ΕΚΤ. Η κυβέρνηση, θα πρέπει  το αργότερο έως την Τετάρτη να καταθέσει και να ψηφίσει από τη Βουλή δύο κείμενα:

• Την κύρωση της πρώτης συμφωνίας 
• Την  ψήφιση του 1ου πακέτου προαπαιτούμενων που περιλαμβάνουν το νέο καθεστώς και συντελεστές ΦΠΑ, ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, νέο κώδικα δικονομίας και την νομοθεσία για την ΕΛΣΤΑΤ.

Έως τις 22 Ιουλίου έρχεται το νέο πακέτο στη Βουλή που περιλαμβάνει:

• Την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το Bail in των τραπεζών,
• Νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Νέο Eurogroup

Αν η Βουλή ψηφίσει τα μέτρα την Τετάρτη θα συγκληθεί νέο Eurogroup την ίδια ημέρα που θα επικυρώσει την συμφωνία και παράλληλα  θα ξεκινήσει  η διαδικασία ώστε μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής η συμφωνία να κυρωθεί από τα κοινοβούλια κρατών – μελών  (Τετάρτη στη Γαλλία).

Το νέο υπερ- ταμείο

Στο νέο Ταμείο θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζών, με στόχο ιδιωτικοποίηση και αξιοποίησή τους, όπως ειπώθηκε μετά την σύνοδο. Η έδρα θα είναι στην Ελλάδα, η διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα, αλλά η επιλογή των "στοιχείων" θα γίνει από ανεξάρτητους αξιολογητές και θα επιβλέπεται από τους θεσμούς. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για τις τράπεζες και το υπόλοιπο ποσό για την μείωση του χρέους  και για τις επενδύσεις (για 2,5 δισ. ευρώ προς επενδύσεις έκανε λόγο η κα Μέρκελ). Τα στοιχεία θα επιλεγούν από ειδήμονες που θα εξετάσουν ποια  ταιριάζουν καλύτερα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Να μειωθεί το κόστος της δημόσιας διοίκησης

Παραπέρα "μαχαίρι" στις δαπάνες του δημοσίου προβλέπεται σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της ελληνικής διοίκησης, με βάση ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους θεσμούς.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός, η σημαντική ενδυνάμωση και η απο-πολιτικοποίηση της διοίκησης μέσα από ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Κομισιόν.

Η σχετική πρόταση πρέπει να παρασχεθεί στις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν ένα κλιμακούμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία (valuable) θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα τα ρευστοποιήσει μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των assets θα λειτουργήσει ως πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου του ESM και θα δημιουργήσει, κατά τη συνολική διάρκεια λειτουργίας του, ένα συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησς των τραπεζών και άλλων assets και το υπόλοιπο 50% κάθε (π.χ. 25 δισ.) θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το ταμείο αυτό θα έχει έδρα στην Ελλάδα και θα διοικείται από ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς και βάσει των καλύτερων διεθνών πρακτικών θα πρέπει να υιοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση διαφανών διαδικασιών και επαρκούς αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ και τα δεδομένα διαχείρισης των κρατικών εταιρειών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ολο το παρασκήνιο -Στις 7 το πρωί Τσίπρας-Μέρκελ τα 'σπασαν -«Μη φύγει κανείς από το δωμάτιο!»

Tην ώρα που χάραζε στις Βρυξέλλες, στις 6 το πρωί (σ.σ. 7 ώρα Ελλάδος) Ελλάδα και Ευρωζώνη έφθαναν μια ανάσα από το... διαζύγιο. Η στιγμή στη διαπραγμάτευση θρίλερ που η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στο Grexit. Οι Financial Times μεταφέρουν όλο το παρασκήνιο.

Την ώρα εκείνη, όπως σημειώνει ο αμερικανικός ιστότοπος Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μρκελ αποφάσισαν ότι ύστερα από 14 ώρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων έφθασαν σε αδιέξοδο. Χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού, το Grexit έμοιαζε ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή.

Αυτός που έβγαλε από το αδιέξοδο τους δύο ηγέτες ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αποφασιστικά παρενέβη για να αποτρέψει μια ιστορική ρήξη για την Ευρωζώνη

«Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς το δωμάτιο», φέρεται να είπε ο κ. Τουσκ.

Οπως αποκαλύπτουν οι FT σημείο διαφωνίας των δύο ηγετών ήταν το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα που θα προέρχονταν από αυτές.

Η Μέρκελ ήθελε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο Ταμείο να φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ και τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε ως εθνική ταπείνωση το γεγονός ότι θα εκχωρούσε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων το ύψος των οποίων ανερχόταν στο ένα τρίτο του εθνικού ελληνικού εισοδήματος. Για αυτό και πρότεινε το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο ταμείο να είναι μικρότερο και τα κέρδη από την αξιοποίηση, πώλησή τους να επανεπενδυθούν στην Ελλάδα.

Τελικά ο συμβιβασμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και αφού συζητήθηκαν διάφορες άλλες εναλλακτικές.

Από το Eurogroup  του Σαββάτου στη Σύνοδο των 19 της Κυριακής

Αφού απέτυχε να καταλήξει σε μία πλήρη συμφωνία το Σάββατο, το Eurogroup παρέδωσε τη σκυτάλη την Κυριακή στου ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους ολονυχτία.

Καθώς οι ώρες περνούσαν και η Κυριακή έδινε τη θέση της στη Δευτέρα, η προοπτική ενός Grexit έμοιαζε να έχει περισσότερες πιθανότητες, αναφέρουν συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Οι αγεφύρωτες διαφορές των ξενυχτισμένων πολιτικών και διπλωματών που είχαν δημιουργηθεί έξι μήνες τώρα έδειχναν πως οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε αποτυχία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός ανώτερου αξιωματούχου που ήταν στο δωμάτιο, η Γερμανία ήταν η χώρα που δεν έδειχνε προθυμία και όχι πλέον ο Ελληνας πρωθυπουργός Αέξης Τσίπρας.

Σε κάποιο σημείο, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να υπομείνει μέχρι και κήρυγμα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τράβηξε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ  προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Παρά το ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις ήταν απόλυτα επιτυχείς, φάνηκε πως οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις... τεντώθηκαν.

«Υπήρχε στη Γερμανία μια μάλλον ισχυρή πίεση για ένα Grexit. Εγώ αρνήθηκα αυτή τη λύση», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίτευξη συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταφέρουν οι FT, ήταν από τους ηγέτες που επέμεναν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.

Στο τέλος της διαπραγμάτευσης, καταλήγουν οι FT οι άγρυπνοι διπλωμάτες εμφανίζονταν διχασμένοι για το ποιος είχε επικρατήσει στον μαραθώνιο. Αλλά όλοι τους συμφωνούσαν για το ποιος είχε υποφέρει περισσότερο:

«Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί», σχολίαζε αξιωματούχος της ευρωζώνης που παρακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε Περισσότερα »

Από την Τρίτη τα δελτία του προγράμματος Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ


Ξεκινά από την Τρίτη η διανομή από τα ΚΕΠ όλης της χώρας των δελτίων του προγράμματος της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ σε 419.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους που ανέδειξε ως δικαιούχους σχετική ηλεκτρονική κλήρωση.

Τα προγράμματα που υλοποιούνται είναι:
1) πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 85.000 άτομα (συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ και προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους), διάρκειας έως 15 Μαΐου 2016
2) πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού για 15.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, διάρκειας έως 15 Μαΐου 2016
3) εκδρομικό πρόγραμμα τριήμερων, διήμερων ή μονοήμερων εκδρομών για 49.000 άτομα, διάρκειας έως 15 Μαΐου 2016
4) πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου για 90.000 άτομα, διάρκειας έως 31 Μαΐου 2016
5) πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων για 180.000 άτομα, διάρκειας έως 31 Δεκεμβρίου 2015
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά στα Προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού οι δικαιούχοι, αφού ενημερωθούν ότι έχουν κληρωθεί για τη συμμετοχή τους στα σχετικά προγράμματα, θα πρέπει να προβούν έγκαιρα σε κράτηση δωματίου, παραλαμβάνοντας την επιβεβαίωση κράτησης (voucher) από το κατάλυμα της επιλογής τους.

Στη συνέχεια κάνοντας χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΟΓΑ «Καταχώρηση κράτησης δωματίου» θα καταχωρούν τα στοιχεία της κράτησης τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την προσέλευσή τους στο τουριστικό κατάλυμα.

Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για την παραλαβή των δελτίων των εν λόγω προγραμμάτων από τα ΚΕΠ, στα οποία θα εκτυπώνεται η επωνυμία του τουριστικού καταλύματος όπου έκανε κράτηση ο δικαιούχος.

Τα ονόματα των κληρωθέντων δικαιούχων, οι κατάλογοι των συμβεβλημένων με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ επιχειρήσεων για όλα τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).
Διαβάστε Περισσότερα »

Περιφέρεια Στερεάς-Νέα Αναβολή Δημοπρασιών


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι οι προγραμματισμένες για τις 14 Ιουλίου 2015 δημοπρασίες έργων και μελετών, αναβάλλονται, για λόγους ανωτέρας βίας, μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτίμηση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για τη συμφωνία

Πρώτη εκτίμηση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς ενόψει συμφωνίας μετά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας για την Ελλάδα, δεν κρίνεται κατάλληλη, ούτε για εφησυχασμό, αλλά ούτε για επικρίσεις και συγκρίσεις. Για τους μικρομεσαίους της αγοράς δεν είναι ώρα για αντιρρήσεις στα σκληρά μέτρα και διαμαρτυρίες στις τεράστιες αδικίες, αλλά για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης της ομαλότητας στην εγχώρια αγορά, την επαναλειτουργία των τραπεζών, την ελαστικοποίηση των capital controls και την εμπορική επανασύνδεσή μας με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι Έλληνες μικρομεσαίοι, δεν θεωρούμε τη συμφωνία, ως το τέλος της δοκιμασίας μας, αλλά ως μια δύσκολη αρχή και μια ακόμα δυσκολότερη συνέχεια.
Οι Έλληνες μικρομεσαίοι δεν θέλουμε πολιτική προστασία, θέλουμε οικονομική στήριξη, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον, που θα σεβόμαστε και θα μας σέβεται. Ο απώτερος στόχος όλων μας πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός κατάλληλου παραγωγικού μοντέλου και μιας εθνικής επιχειρηματικής στρατηγικής, ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά η Χώρα, η ελληνική κοινωνία και κατ’επέκταση η τοπική οικονομία, ανάλογες εκβιαστικές καταστάσεις.
Οι παραγωγικοί φορείς της πόλης μας, θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε και να στηρίξουμε με "οικονομικό πατριωτισμό" το νέο πρόγραμμα, ώστε αυτή η δύσκολη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, να σηματοδοτήσει την παραμονή και ισχυροποίηση της θέσης μας στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς

Διαβάστε Περισσότερα »

Mπακογιάννης «αδειάζει» ΝΔ και στηρίζει Τσίπρα – Τι είπε σε συνέντευξή του στο CNN



Στήριξη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και «άδειασμα» στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον  πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιφύλασσε με συνέντευξή του στο CNN ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πολλά λάθη, την ύστατη ώρα προέταξε τη χώρα και όχι το κόμμα του. Και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε», ενώ για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Α. Σαμαρά είπε ότι τον απογοήτευσαν: «Τα τελευταία 5 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεγαν τον εύκολο δρόμο για τις ίδιες και τον δύσκολο για τον λαό. Διαδοχικές κυβερνήσεις μας απογοήτευσαν. Ελπίζω σήμερα να μη μας απογοητεύσει και η Ευρώπη», τόνισε.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τόνισε ότι “σήμερα τελειώνουν για τους Έλληνες οι ψευδαισθήσεις. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ιδεολογικές και κομματικές γραμμές έχουν ξεπεραστεί. Το 80% του ελληνικού κοινοβουλίου κατέστησε σαφές ότι θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Πρώτη φορά στην Ελλαδα, αλλά και στον κόσμο μία τόσο ευρεία πλειοψηφία συμφωνεί και κάνει τεράστιες θυσίες, αποφασίζοντας δραματικές περικοπές, προκειμένου να παραμείνουμε στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι “ότι το 75% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή μας στην Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι “πριν μια εβδομάδα, το 40% των Ελλήνων είπε εν γνώσει του ΝΑΙ σε περισσότερη λιτότητα, προκειμένου να παραμείνουμε στο ευρώ. Το 60% των Ελλήνων που ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη, αλλά μία καλύτερη συμφωνία. Ένα Grexit θα σήμαινε την καταστροφή της Ελλάδας και θα σηματοδοτούσε παράλληλα την αρχή του ξηλώματος της ευρωζώνης, πόσo μάλλον όταν στον ορίζοντα βρίσκεται και ενα πιθανό brexit», κατέληξε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θρήνος για 16χρονο στην Εύβοια-Σκοτώθηκε με μηχανάκι


Την Πέμπτη έκλεισε τα 16 του χρόνια - Την Κυριακή σκοτώθηκε με μηχανάκι

Θρήνος στην Τριάδα Ευβοίας για τον θάνατο του 16χρονου Δημήτρη, που έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα, μόλις 3 ημέρες μετά τα γενέθλιά του.

Το κακό έγινε στις 12:00΄ το μεσημέρι της Κυριακής στον επαρχιακό δρόμο Ψαχνών - Τριάδας.

Το μηχανάκι που οδηγούσε ο 16χρονος από άγνωστη αιτία βγήκες εκτός δρόμου και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα το 16χρονο παλικάρι να βρει τραγικό θάνατο.

Δυστυχώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν φορούσε κράνος.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην κοινότητα Τριάδας, όπου διέμενε ο 16χρονος.

Προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το θανατηφόρο τροχαίο διενεργεί το Α.Τ. Νέας Αρτάκης.
Lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα »

Λαμία: Μεθυσμένος 39χρονος «έπαιζε» με όπλο μέσα σε καφενείο



Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε καφενείο στην Ηράκλεια Λαμίας.

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν ένας 39χρονος θαμώνας, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος συνομιλούσε με ομοεθνή του, έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ έβγαλε επάνω στο τραπέζι ένα περίστροφο και άρχισε να... «παίζει», μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρισταμένων.

Μάλιστα, κάποια στιγμή, άρχισε να βάζει σφαίρες στον γεμιστήρα και να το οπλίζει.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της Α΄ ΟΠΚΕ Φθιώτιδας οι οποίοι συνέλαβαν τον 39χρονο.

Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες η σύλληψη ήταν επεισοδιακή, καθώς ο 39χρονος προσπάθησε να διαφύγει σπρώχνοντας βίαια τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί, όμως, ακινητοποίησαν τόσο τον ίδιο, όσο και τον 47χρονο φίλο του και τους οδήγησαν στο αστυνομικό μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 39χρονος δηλώνει κάτοικος Καμμένων Βούρλων και έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.

Σε βάρος του 39χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για απειλή, αντίσταση και παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ο 47χρονος φίλος του, όπως διαπιστώθηκε είχε εισέλθει και παρέμενε παράνομα στη χώρα, στερούμενος παντελώς νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτή είναι η συμφωνία -3ετές Μνημόνιο, 86 δισ. δάνειο, όλα τα μέτρα

Ενα νέο 3ετές Μνημόνιο συμφώνησε να διαπραγματευθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Πόση είναι η χρηματοδότηση

Η νέα σύμβαση προβλέπει δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ (το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ»).
    Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Ταμείο ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ
Μετά από μάχη που δόθηκε, δεν θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ελλάδα. Στο Ταμείο αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας, τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα εξυπηρετήσουν το χρέος και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.


    Επιτήρηση και παρουσία των τριών Θεσμών στην Αθήνα

Ποια μέτρα καλείται να περάσει η Βουλή ως την Τετάρτη

Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα, με 4 νόμους, ως εξής:

    Μεταρρυθμίσεις στο αφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαγγελμάτων, την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ολα τα μέτρα της νέας συμφωνίας

    Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%.
    Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.
    Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή κοσμικά νησιά, με εξαίρεση την άγονη γραμμή.
    Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2015 σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών.
    Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.
    Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019.
    Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία
    Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
    Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
    Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
    Ανοιχτά καταστήματα τις κυριακές, αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
    Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016. 
    Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου 2015
    Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό
    Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
    Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
    Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο του 2015

Το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Τσίπρας: Πήραμε την ευθύνη της απόφασης

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλαίψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχή κατάληξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες. «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη την συμφωνια». Επισήμανε όμως ότι «κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους» και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Τουσκ: Οι ΥΠΟΙΚ κατεπειγόντως να συμφωνήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θεμα της Ελλάδας εξέφρασαν τη Δευτέρα το πρωί από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της.
«Οι υπουργοί Οικονομικών κατεπειγόντως θα πρέπει να συμφωνήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τουσκ. Πράγματι, το Eurogroup συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει για το πρόγραμμα-γέφυρα και για τα χρήματα που θα χρειαστεί άμεσα η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δισ. Ευρώ, το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής


«Η Ευρωσύνοδος ομόφωνα έφτασε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη» έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Οπως έγραψε στο Twitter: «Η Ευρωσύνοδος ομόφωνα έφτασε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη».




Διαβάστε Περισσότερα »

Τα 'βρώμικα' χέρια του Σόιμπλε, ένα σκάνδαλο και μία αυτοκτονία

 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο "τσάρος" της Γερμανικής οικονομίας και ο άνθρωπος που κρατά σε συνοχή το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Παρότι μιλάει για "αξιοπιστία" όμως, τα χέρια του δεν είναι και τόσο καθαρά...
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνηθίζει να κάνει επίκληση στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους "κανόνες". Ωστόσο στην πολιτική του καριέρα, έχει παραδεχθεί και ο ίδιος χρηματισμό για λογαριασμό του κόμματος του.

Ο πρώην εφοριακός είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο με το ταμείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάτι που του στέρησε την ηγεσία του και τον δρόμο για την Καγκελαρία. Στις αρχές του 2000 όταν ήταν αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ξέσπασε ένα σκάνδαλο, που αφορούσε "μαύρο χρήμα", που μπήκε στα ταμεία του κόμματος το 1994.

Μέσα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο είχε παραδεχτεί, ότι είχε συναντηθεί με έμπορο όπλων, αλλά είχε αρνηθεί, ότι είχε πάρει βαλίτσα με χρήματα. Όμως η αυτοκτονία ενός συνεργάτη του και οι αποκαλύψεις των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης τον ανάγκασαν να εμφανιστεί και πάλι στη Βουλή και να πει "συγνώμη, είπα ψέματα". Εν συνεχεία παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, στην οποία τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, που είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Η "βρώμικη" χρηματοδότηση των Χριστιανοδημοκρατών

Το 1998 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεκδικεί την Καγκελαρία με αντίπαλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά οδηγήθηκε σε μία απρόσμενη ήττα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ξεσπάει το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του CDU από έμπορο όπλων.

Όπως έγραφε η Καθημερινή αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου:

"Συνάντησα τον κ. Σράιμπερ το 1994 σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Μιλήσαμε για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού μας αγώνα" έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Με βαλίτσα ή χωρίς;" τον διέκοψε ο βουλευτής των Πρασίνων κ. Κρίστιαν Στρόμπελε, υπαινισσόμενος το γεγονός ότι το 1991 ο ίδιος κ. Σράιμπερ είχε παραδώσει μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο "άπλυτα" μάρκα στον τότε ταμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Λάισλερ Κιπ. "Χωρίς" ήταν η απάντηση. "Αυτό ήταν όλο". "Την άλλη ημέρα ο κ. Σράιμπερ μου έφερε στο γραφείο μου 100.000 μάρκα" συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε

"Δεν μιλάω ποτέ δημόσια για πράγματα για τα οποία δεν είμαι εντελώς σίγουρος" εξήγησε ο ίδιος. Ενδιαμέσως όμως ξέρει ότι η τότε ταμίας του κόμματος κυρία Μπριγκίτε Μπαουμάιστερ καταχώρισε τα χρήματα στα λογιστικά βιβλία της οργάνωσης με τρόπο που παραβίαζε τον νόμο περί χρηματοδότησης των κομμάτων. "Το λάθος ήταν αποκλειστικά της κυρίας Μπαουμάιστερ" διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε. "Εγώ δεν φέρω την παραμικρή ευθύνη".

"Χάος, δράμα, συμφορά" ήταν ο τίτλος της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αμβούργου "Die Zeit". "Οι υποκρισίες του Σόιμπλε προκαλούν συμπόνια". Ο πολιτικός, που είχε υποσχεθεί την πλήρη διαλεύκανση του "σκανδάλου Κολ", ήτοι της παράνομης συλλογής χρημάτων και του λαδώματος κομματικών στελεχών από τον προκάτοχό του στην προεδρία του κόμματος κ. Χέλμουτ Κολ, συνελήφθη κλέπτων και ο ίδιος. Και όχι μόνο αυτό. "Την ίδια "διαφώτιση" μας υπόσχεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι παραπλάνησε τη Βουλή και αγγίζει με βελούδινα γάντια τον πρωταγωνιστή των παρανομιών, τον Κολ".

Η αυτοκτονία που συγκλόνισε τη Γερμανία

Η αυτοκτονία του οικονομικού υπευθύνου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, Βόλφγκανγκ Χίλεν, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, τη στιγμή που στην Μπούντεσταγκ διεξαγόταν η συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα του CDU. Αρχικά το μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση, αλλά λίγο αργότερα η είδηση του θανάτου επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιόακιμ Χέρστερ, που σε σύντομη δήλωσή του προς στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε από επίσημα χείλη την πληροφορία ότι ο ηλικίας 49 ετών Χίλεν βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 20 Ιανουαρίου του 2000.



Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Χίλεν άφησε ένα σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε ότι αυτοκτόνησε για προσωπικούς λόγους. "Σύμφωνα με την πληροφόρηση που διαθέτουμε μέχρι στιγμής, τα κίνητρα της αυτοκτονίας ήσαν προσωπικού χαρακτήρα", είπε ο Χέρστερ και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ανακοίνωση, όσο εκκρεμεί η αστυνομική έρευνα. Το Associated Press είχε μεταδώσει τότε ότι ο Χίλεν ανέφερε στο σημείωμα του και την απογοήτευσή για το σκάνδαλο που συγκλόνισε το κόμμα, καθώς και την κατάθλιψή του για το γεγονός ότι η μεταφορά της Βουλής από τη Βόννη στο Βερολίνο τον έχει αποσπάσει από την οικογένειά του.

Η είδηση του θανάτου διέκοψε τη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο Χίλεν ήταν επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν ήταν βουλευτής.

Νωρίτερα, η ερευνητική επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε το σκάνδαλο των "μαύρων λογαριασμών", είχε κλητεύσει τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να καταθέσει ενώπιόν της.

Η στάση του Κολ, αλλά και οι εξελίξεις των σκανδάλων "εξανάγκασαν" τον ηγέτη του CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει συγνώμη από τη Βουλή.

Μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ, ζήτησε συγνώμη επειδή είχε πει ψέματα ότι δε γνώριζε πως το κόμμα του είχε αποδεχτεί δωρεά 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων. "Πριν από λίγες εβδομάδες, από το ίδιο βήμα της Βουλής, όταν η ατμόσφαιρα ήταν κάπως πιο ζωηρή απ’ ό,τι είναι σήμερα, δεν αντέδρασα όπως έπρεπε. Λυπάμαι γι’ αυτό και ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος", τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στα μέλη της Μπούντεσταγκ.
Ωστόσο, η αξιοπιστία Σόιμπλε είχε τρωθεί, καθώς είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι δε γνώριζε τον Γερμανοκαναδό έμπορο όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ , για να ομολογήσει όμως αργότερα ότι και αυτός υπήρξε αποδέκτης μιας "δωρεάς" 100.000 μάρκων, που δεν εμφανίστηκε νομότυπα στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.

Η Μέρκελ πλέον "έπαιζε" μόνη της. Χαιρέτησε την "κάθαρση των Χριστιανοδημοκρατών" και ανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα...


Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο twitter με το hastag #thisisacoup να είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος σε όλον τον πλανήτη.

Στην πιο δύσκολη κρίσιμη νύχτα της πρόσφατης ιστορίας της, η Ελλάδα δεν φαίνεται να...
είναι μόνη. Ολόκληρος ο πλανήτης, από την Ευρώπη έως τη Βόρεια και Νότια Αμερική, βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας με εκατομμύρια tweets, τα οποία στη μεγάλη πλειοψηφία τους καταφέρονται εναντίον των δανειστών και όλων όσων γίνονται απόψε στις Βρυξέλλες.
Χρήστες του Twitter απ' όλο τον κόσμο, με κάθε τρόπο, αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά των δανειστών στους Έλληνες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στο λαό μας.
Το hastag #thisisacoup (σ.σ. «αυτό είναι ένα πραξικόπημα») είναι αυτή την στιγμή το δεύτερο σε δημοτικότητα topic σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη, είναι πρώτο στη χώρα μας και σε πολλές ευρωπαϊκές, με πιο χαρακτηριστική τη Γερμανία.
Όσο η νύχτα προχωρά, το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και το εν λόγω hastag θα αποτελέσουν το γεγονός της ημέρας για την παγκόσμια κοινή γνώμη...
Δείτε στους χάρτες τις περιοχές από όπου εστάλησαν τα περισσότερα tweets
Διαβάστε Περισσότερα »

Δύο "αγκάθια" παρατείνουν το θρίλερ των Βρυξελλών



Δεκατέσσερις ώρες διαπραγμάτευσης, αλλεπάλληλες διακοπές για επιμέρους διαβουλεύσεις και δύο "αγκάθια" στο δρόμο του συμβιβασμού περιγράφουν το ελληνικό δράμα που εκτυλίσσεται στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης διέκοψε πριν από λίγο ξανά τις εργασίες της προκειμένου να λάβει χώρα η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των Α. Τσίπρα, Α. Merkel, F. Hollande και D. Tusk στο περιθώριο της Συνόδου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας που φαίνεται, για την ώρα, να πέφτει πάνω σε δύο εμπόδια. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο Dow Jones Newswires, το πρώτο αφορά την εμπλοκή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη της τρέχουσας δανειακής σύμβασης το Μάρτιο του 2016 και το δεύτερο  τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Twitter του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημειώνει ότι "μετά απο 14 ώρες συνάντησης της Ευρωζώνης, το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο...νέα διακοπή για διαβουλεύσεις".

Μετά τη δεύτερη διακοπή, πάντως, ο εκπρόσωπος του Donald Tusk, Preben Aamann ενημέρωσε μέσω Twitter πως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρνει μια συμβιβαστική πρόταση στο "τραπέζι" της Συνόδου Κορυφής.

"Ο Tusk συγκαλεί εκ νέου σε 10 λεπτά την Σύνοδο των 19 ηγετών της ευρωζώνης κομίζοντας συμβιβαστική πρόταση”, ανέφερε η ανάρτηση του Preben Aamann.


Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία επιμένει στη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο ούτως ώστε να πουληθούν και να παράγουν έσοδα που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους.

Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με μετατροπή της Ελλάδας σε "γερμανικό προτεκτοράτο", ενώ ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Merkel είχε υπογραμμίσει ότι αυτό το θέμα αποτελεί "κόκκινη γραμμή".

Ως προς το θέμα της εμπλοκής του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, η Γερμανία επιμένει το Ταμείο να έχει πλήρη συμμετοχή σε ένα πιθανό τρίτο πακέτο, παρά τις ελληνικές αντιδράσεις.

Πού σημειώθηκε πρόοδος

Νωρίτερα, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε ότι προοπτική του "Grexit” φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δισ. ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι "μονομερείς ενέργειες" στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως φαίνεται ότι υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γέμισε συναίσθημα το ίντερνετ: Η αφίσα «Ich Bin Grieche» (Είμαι Έλληνας) σαρώνει στο διαδίκτυο

Δείτε τη φωτογραφία που αναρτήθηκε σε σελίδα στο Facebook με τον τιτλο "Ich Bin Grieche" (Είμαι Έλληνας), και ήδη σαρώνει στο ίντερνετ...


Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα και ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα και ενισχυμένους βόρειους ανέμους στο Αιγαίο περιμένουμε σήμερα Δευτέρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 22 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 19 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 23 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 23 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Σαρωνικό ασθενείς έως 3 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά περιμένουμε και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 4 όροι του Τσίπρα -Τι δεν μπορεί να δεχτεί η κυβέρνηση

Μετά την δεύτερη διακοπή απόψε στη Σύνοδο Κορυφής, πηγή που βρίσκεται στις συνομιλίες, κάνει λόγο για τέσσερις όρους που έχει θέσει η Αθήνα στο τραπέζι των Βρυξελλών και προσπαθεί να τους «κερδίσει».

Πολλοί δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του ESM, επιζητά ισχυρότερη δέσμευση/ διατύπωση για το χρέος απόψε, ζητά να δοθεί σήμα στην ΕΚΤ για διατήρηση του ELA και στήριξη των ελληνικών τραπεζών αύριο Δευτέρα και απορρίπτει την πρόταση για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτά θέτει ως όρους ο Τσίπρας:

1. Να μη συμμετέχει το ΔΝΤ
2. Σαφέστερη δήλωση για το χρέος
3. Σήμα προς την ΕΚΤ για διατήρηση του ELA
4. Να απορριφθεί η ιδέα για τα 50 δισ. αποκρατικοποιήσεων


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ