Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Γιορτάστηκε η Αγία Παρασκευή στην Ελλοπία-φωτο


Πολλοί πιστοί πλημμύρισαν από νωρίς χθες το απόγευμα την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Ελλοπία και παρακολούθησαν με ευλάβεια την θεία λειτουργία και την καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας στους δρόμους του χωριού.Από νωρίς η εκκλησία είχε γεμίσει με κόσμο ο οποίος περίμενε στη σειρά ευλαβικά για να προσκυνήσει.
Το παρόν έδωσαν φυσικά οι τοπικές αρχές του χωριού, ο βουλευτής Βαγγέλης Μπασιάκος και ο Δήμαρχος Θηβαίων κος Νικολάου.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  και του χρόνου!!
 
 


 
 







Διαβάστε Περισσότερα »

Νέες αλλαγές για τράπεζες, αναλήψεις και επιχειρήσεις

Το οικονομικό επιτελείο έδωσε αναλυτικές οδηγίες στις ειδικές επιτροπές που λειτουργούν στις τράπεζες, σχετικά με το ποια αιτήματα επιχειρήσεων πρέπει να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται κατά περίπτωση. Την σχετική απόφαση υπογράφει  ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών Ν. Φράγκος, ο οποίος προΐσταται της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,

Σε δέκα ημέρες θα επανεξεταστούν τα όρια ανάληψης από τις τράπεζες, δήλωσε ο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επικαλούμενος ενημέρωση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνα με την οποία υπάρχει πλεόνασμα από τον μηχανισμό του ELA. Ήδη, η ΕΣΕΕ ζήτησε την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα 1.250 ευρώ εβδομαδιαίως ή 5.000 ευρώ το μήνα.
Υποεπιτροπές σε όλες τις τράπεζες

Συμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσε του υπουργέιο οικονομικών, ορίζεται η σύσταση Ειδικών Υποεπιτροπών, ανά πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για την έγκριση συναλλαγών.

Ειδικότερα:

Οι αρμοδιότητες των ανωτέρω υποεπιτροπών συνίστανται στην εξέταση και αξιολόγηση αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται:

    εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.),
    άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή και
    έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Το ημερήσιο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών για κάθε τράπεζα ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:

    Από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές) και
    εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Οι ως άνω συναλλαγές περιλαμβάνονται στο αναλυτικό αρχείο με τα αιτήματα που διαχειρίζεται η τράπεζα και προσμετρώνται στο ημερήσιο συνολικό εγκριτικό όριο.

Το μηνιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανά πελάτη για κάθε τράπεζα δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος.

Ο έλεγχος για τη συνδρομή της ως άνω προϋπόθεσης γίνεται από την τράπεζα, η οποία ζητεί κάθε αναγκαίο παραστατικό και έγγραφο από τον πελάτη.

Τα αιτήματα που αφορούν νέες ενέγγυες πιστώσεις, πιστώσεις σε αναμονή και εγγυητικές επιστολές θα υποβάλλεται κατά το άνοιγμα ή έκδοση στην Υποεπιτροπή του πιστωτικού ιδρύματος ή στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, μέσω της τράπεζας, ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής και θα καλύπτουν όλες τις παρεπόμενες με την συναλλαγή πράξεις (τροποποίηση, εκτέλεση, πληρωμή) εφόσον δεν αλλάζει το ύψος της συναλλαγής.
Για λόγους υγείας...

Για την εξυπηρέτηση πελατών φυσικών προσώπων, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή αναλήψεις μετρητών, επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση ικανοποίηση των αιτημάτων

α) πασχόντων από σοβαρά προβλήματα υγείας και

β) για εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων.

Το μηνιαίο όριο διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές). Το εν λόγω μηνιαίο όριο για φυσικά πρόσωπα δεν συμπεριλαμβάνεται στο ημερήσιο εγκριτικό όριο κάθε τράπεζας. Οι πληρωμές που αφορούν στην κάλυψη ίδιων λειτουργικών εξόδων των τραπεζών. εμπίπτουν ομοίως στα ανωτέρω όρια και ως εκ τούτου προσμετρώνται στο ημερήσιο συνολικό εγκριτικό όριο του εκάστοτε πιστωτικού ιδρύματος.

Δεν προσμετρώνται στο ημερήσιο συνολικό εγκριτικό όριο της εκάστοτε τράπεζας:

-ενέγγυες πιστώσεις εισαγωγών, πιστώσεις σε αναμονή, εγγυητικές εξωτερικού έκδοσης τράπεζας που λειτουργούν στην Ελλάδα,

-ενέγγυες πιστώσεις στις οποίες προστέθηκε βεβαίωση από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα,

-τριτεγγυημένα και λοιπά χρηματόγραφα που συνδέονται με εισαγωγές,

-προθεσμιακές υποχρεώσεις από διακανονισμό αξιών προς είσπραξη που συνδέονται με εισαγωγές, εφόσον η πράξη έκδοσης, βεβαίωσης και τριτεγγύησης ολοκληρώθηκε πριν την τραπεζική αργία, δηλαδή, πριν την 28η Ιουνίου 2015, δεδομένου ότι οι εν λόγω πράξεις συνδέονται με ανέκκλητες ανειλημμένες υποχρεώσεις των τραπεζών που δημιουργήθηκαν πριν την τραπεζική αργία έναντι αντισυμβαλλομένων μερών, σύμφωνα με τους οικείους Ομοιομόρφους Κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και τις διεθνείς πρακτικές.
Προϋποθέσεις για την αξιολόγηση των αιτημάτων

Για την αξιολόγηση των αιτημάτων που εμπίπτουν στις εγκριτικές αρμοδιότητες των Ειδικών Υποεπιτροπών, απαιτείται να ικανοποιούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-τα αιτήματα των πελατών πρέπει να συνοδεύονται από παραστατικά (πχ. τιμολόγια, φορτωτικές κ.λπ.), επαρκή για την τεκμηρίωση της φύσης των συναλλαγών και της αναγκαιότητας εκτέλεσής τους, καθώς και από υπεύθυνη δήλωση του πελάτη στην οποία θα δηλώνει ότι τα εν λόγω παραστατικά δεν έχουν προηγουμένως υποβληθεί προς έγκριση μέσω άλλης τράπεζας.

-η τράπεζα τηρεί πλήρες και αναλυτικό αρχείο του συνόλου των αιτημάτων που λαμβάνει και πρέπει να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να παρέχει στοιχεία/αναφορές για την πορεία τους, σε περίπτωση που ζητηθεί από την Επιτροπή.

-η Ειδική Υποεπιτροπή θα θεσπίσει διαδικασίες διαχείρισης και προτεραιοποίησης των αιτημάτων πελατών, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό περιθώριο πληρωμής, π.χ. ληξιπρόθεσμα τιμολόγια, pro forma, cash on delivery (COD), κ.λπ. και, στις περιπτώσεις εισαγωγής, τη φύση του εισαγόμενου προϊόντος και την αναγκαιότητά του για τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
Οι προτεραιότητες των επιτροπών

Προς διευκόλυνση των τραπεζών, επισυνάπτεται ενδεικτικός πίνακας με την ανά κατηγορία προτεραιοποίηση πληρωμών για εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

Πρώτη Προτεραιότητα

I. Φάρμακα

II. Καύσιμα, Ενέργεια

III. Τρόφιμα, Ευπαθή προϊόντα

IV. Πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων

V. Υλικά Συσκευασίας για όλα τα αγαθά της κατηγορίας προτεραιοποίησης

Δεύτερη Προτεραιότητα

I. Πρώτες ύλες για παρασκευή κατεργασμένων προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή

II. Προϊόντα ή υλικά- μηχανήματα για τη δημιουργία ή παρασκευή προϊόντων ή υποδομών που αποσκοπούν στη δημόσια υγεία, ασφάλεια και κοινωνική πρόνοια

III. Είδη που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

IV. Εποχικά είδη που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του κοινωνικού συμφέροντος όπως, ενδεικτικά, σχολικά είδη

Τρίτη Προτεραιότητα

Λοιπά: Είδη μέσης αναγκαιότητας για τη καθημερινή διαβίωση (ένδυση, υπόδηση, κ.λπ.). Είδη που προάγουν το βιοτικό επίπεδο (ψυχαγωγία, διασκέδαση, κ.λπ.). Λοιπά είδη (είδη πολυτελείας μη απαραίτητα για κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, κ.λπ.). Πληρωμή τιμολογίων παροχής υπηρεσιών νομικών, οικονομοτεχνικών συμβούλων, κ.λπ.

Μέσω της ως άνω διαδικασίας, η Ειδική Υποεπιτροπή διασφαλίζει την κατανομή του συνολικού εγκριτικού ορίου σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες της τράπεζας, προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Η Ειδική Υποεπιτροπή εξετάζει τα αιτήματα των πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό/συναλλακτικό προφίλ των πελατών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής τους σχέσης με την τράπεζα.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛ.ΑΣ.:Συμβουλές για να αποφύγετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα




    Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε οδηγίες και συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή ενοχλητικών τηλεφωνημάτων:

1- Σε κάποιον άγνωστο που σας ενοχλεί ή σας απειλεί τηλεφωνικά... μην απαντάτε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει είναι η έντονη αντίδρασή σας.

2- Μπορείτε να αφήνετε το ακουστικό ανοιχτό . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.

3- Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).

4- Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη σας ενοχλούν χαμηλώνετε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα.

5- Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.

6- Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.

7- Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.

8- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.

9- Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη φυτεία με 700 δενδρύλλια κάνναβης στη Φθιώτιδα

Εντοπίσθηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στην Οίτη Φθιώτιδας

Εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν -698- δενδρύλλια κάνναβης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των καλλιεργητών 


Στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, αλλά και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων, με σκοπό την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, εντοπίσθηκε στην Οίτη  Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα χθες (25-07-2015) το πρωί, σε απόκρημνη δασώδη και δύσβατη περιοχή, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς, συνολικά (698) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (10) εκατοστών έως και (1) μέτρου.

Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και την σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας.   

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.



Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει το Καπαρέλλι

 

Διαβάστε Περισσότερα »

Συμμετοχή του Α.Σ. «Καπετάν Ι. Λιάπη» σε τουρνουά στη Βουλγαρία


Συμμετοχή των αθλητών του συλλόγου στο διεθνές τουρνουά
«ΝΤΙΝΚΟ ΠΕΤΡΟΦ»
Στο διεθνές τουρνουά «ΝΤΙΝΚΟ ΠΕΤΡΟΦ», στη πόλη της Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία, συμμετείχε η ομάδα πάλης του Α.Σ. «Καπετάν Ι. Λιάπη».
        Οι αθλητές του συλλόγου απέκτησαν τεράστιες εμπειρίες διότι το συγκεκριμένο τουρνουά είναι χαρακτηρισμένο ως πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα αφού οι συμμετέχουν πάνω από δεκαπέντε χώρες.
        Ο αθλητικός σύλλογος «Καπετάν Ι. Λιάπης» έλαβε πρόσκληση για να συμμετέχει στους συγκεκριμένους αγώνες από την Βουλγάρικη ομοσπονδία πάλης . Η διοίκηση του συλλόγου αποδέχθηκε τη πρόσκληση, φρόντισε για τις σχετικές διαπιστεύσεις  και συμμετείχε με τρεις αθλητές.
        Την αποστολή αποτελούσαν ο προπονητής του συλλόγου Σερετίδης Ιωάννης και οι αθλητές:   Οικονομίδης Γεώργιος ,  Μπαϊρακτάρης Πέτρος και  Μπιλάλι Σέρτζιο  .
 Ο Οικονομίδης Γεώργιος κατέκτησε την έβδομη θέση. Το πείσμα και η μαχητικότητα του αθλητή εντυπωσίασε τους διοργανωτές  γι΄ αυτό και  βραβεύτηκε από την Βουλγάρικη ομοσπονδία ως ο καλύτερος ξένος αθλητής
       Μεγάλος άτυχος των αγώνων ήταν ο Μπαϊρακτάρης Πέτρος ο οποίος αν και κέρδιζε αρχικά στην πρώτη περίοδο τον βούλγαρο αθλητή έχασε στη δεύτερη περίοδο και  κατέκτησε την Πέμπτη θέση . Ο αθλητής από τα Οινόφυτα έδειξε τρομερά ψυχικά χαρίσματα αγωνιζόμενος με πάθος και αποφασιστικότητα.
       Μεγάλη εμπειρία  και για το Σέρτζιο   ο οποίος πήρε το βάπτισμα του πυρός συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε αγώνες . Ο Σέρτζιο έδειξε φοβερά  χαρίσματα παρά την έλλειψη αγωνιστικής εμπειρίας .
       Οι αθλητές  έμειναν κατενθουσιασμένοι από τους αγώνες και τις στιγμές που έζησαν εκφράζοντας την επιθυμία  να συμμετέχουν ξανά σε αγώνες αντίστοιχης διοργάνωσης. Επίσης, μεγάλη ήταν η ικανοποίηση των αθλητών με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τόσο μεγάλους αγώνες όπως  και από τη φιλοξενία της βουλγάρικης ομοσπονδίας. Οι αθλητές, ο προπονητής και η διοίκηση του συλλόγου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Χαρατσή Αθανάσιο ο οποίος συμμετείχε στην  αποστολή των Οινοφύτων κάνοντας ως διερμηνέας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ρομά επιτέθηκαν σε ασθενοφόρο στον καταυλισμό της Θήβας-φωτο

Θερμή υποδοχή στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
Νέο αδιανόητο συμβάν με πρωταγωνιστές Ρομά σημειώθηκε χθες βράδυ στον καταυλισμό τους στο Πυρί Θηβών.Ένταση δημιουργήθηκε στον καταυλισμό μετά τις 8:00 όταν ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ μετέφερε ασθενή απο το Νοσοκομείο Θήβας στο σπίτι του.Ο ασθενής νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο  πήρε εξιτήριο χθες και μέσω ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον καταυλισμό.Απίστευτες καταστάσεις, πέρα από κάθε λογική, το πλήρωμα του ασθενοφόρου δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από Ρομά μόλις παρέδωσε τον ασθενή στους συγγενείς του,ξαφνικά και χωρίς λόγο άρχισαν να το λιθοβολούν.Το πλήρωμα του ασθενοφόρου γλύτωσε απο θαύμα.Οι συνοδοί τρομοκρατημένοι σύμφωνα με πληροφορίες του Permisospress. επέστρεψαν στο νοσοκομείο όπου δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες για να ξεπεράσουν τον τρόμο που βίωσαν.
 Το συμβάν πάντως επιτείνει τον προβληματισμό για την συμπεριφορά των Ρομά που φαίνεται πως θεωρούν άβατο τον καταυλισμό τους.
Παράκληση των εργαζομένων του  Νοσοκομείου  Θήβας να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καταστολή αυτών των φαινομένων που στιγματίζουν την πόλη μας.

 
.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πιο επιρρεπείς στα καρδιακά προβλήματα οι άντρες


Οι γυναίκες αναδεικνύονται ως το «ισχυρό φύλο»

Σε όλον τον κόσμο οι γυναίκες μπορούν να αναμένουν ότι θα ζουν περισσότερο από τους άντρες και σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει μια νέα έρευνα οι καρδιακές παθήσεις είναι ο κύριος ένοχος για τις διαφορές αυτές ως προς το προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γύρισμα του 20ου αιώνα.

Η πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και άλλες θετικές συμπεριφορές υγείας που υιοθετήθηκαν από όσους γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του 1800 και στις αρχές του 1900 είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών θανάτου.

Όμως οι γυναίκες άρχισαν να δρέπουν οφέλη της μακροζωίας με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.

Στον απόηχο αυτής της τεράστιας αλλά άνισης μείωση της θνησιμότητας, μια αναθεώρηση των παγκόσμιων δεδομένων από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας βρήκε, ότι οι καρδιακές ασθένειες «κρύβονται» πίσω από το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που έχουν καταγραφεί στους ενήλικες άντρες.

«Μας εξέπληξε πόσο η απόκλιση στη θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών -η οποία εμφανίζεται ήδη από το 1870- συγκεντρωνόταν στην ηλικιακή ομάδα των 50ρηδων-70ρηδων και έσβηνε απότομα μετά την ηλικία των 80 ετών» ανέφερε η καθηγήτρια του USC, Eileen Crimmins.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1800 και το 1935 σε 13 ανεπτυγμένα έθνη.

Εστιάζοντας στη θνησιμότητα των ενηλίκων, άνω των 40 ετών, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι σε όσους είχαν γεννηθεί μετά το 1880 τα ποσοστά θανάτων στις γυναίκες μειώνονταν 70% γρηγορότερα απ’ ό,τι στους άντρες.

Ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες εξακολουθούσαν να εμφανίζονται ως η κύρια αιτία θανάτου στη συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών άνω των 40 ετών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Προς έκπληξή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι το κάπνισμα αντιπροσώπευε μόνο το 30% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων, μετά το 1890, σχολίασε η Crimmins.

Οι άνισες επιπτώσεις των θανάτων λόγων καρδιαγγειακών ασθενειών που σχετίζονται με τους άνδρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της μέσης και στις αρχές της τρίτης  ηλικίας, θέτουν το ερώτημα εάν οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων λόγω των εγγενών βιολογικών κινδύνων ή προστατευτικών παραγόντων σε διάφορα σημεία της ζωής τους.

«Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ανάλυση των διαφορών στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα ανάμεσα στις χώρες» πρόσθεσε ο καθηγητής νευροβιολογίας στο USC, Caleb Finch.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εβδομάδα - καμίνι για τη χώρα...


Αυτή την εβδομάδα αναμένεται το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα μας.
 Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος αν και αυστηρός ορισμός ενός επεισοδίου καύσωνα δεν υπάρχει, εντούτοις...
όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 37 βαθμούς σε εκτεταμένη περιοχή της χώρας μας τουλάχιστον για τρεις ημέρες, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε συνθήκες καύσωνα.

Και πραγματικά από τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει, καθώς θερμές αέριες μάζες εγκαθίστανται στην περιοχή μας.

Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την Τετάρτη.

Το θερμόμετρο σε Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία θα ξεπεράσει (για πρώτη φορά φέτος) τους 40 βαθμούς Κελσίου, τοπικά προβλέπεται να φτάσει και τους 42 βαθμούς.

Έξοδος από τον καύσωνα δεν αναμένεται νωρίτερα από την Παρασκευή. Κάτω από τους 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά αναμένεται να πέσει το θερμόμετρο το Σάββατο.

Στην Αθήνα, όπου πάντως μέχρι τώρα το θερμόμετρο δεν έχει περάσει ούτε μία ημέρα τους 37 βαθμούς, την Τετάρτη στο κέντρο της πόλης ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς. Πολλή ζέστη και την Πέμπτη.

Δεν θα πρόκειται για ακραίες θερμοκρασίες, αλλά για μια τυπική ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού, αναφέρει ο Π. Γιαννόπουλος. Εξάλλου τα τελευταία 20 χρόνια, μόνο δύο καλοκαίρια δεν είχαμε ούτε ένα επεισόδιο καύσωνα.

Πάντως, σήμερα Κυριακή ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος και μάλιστα τις θερμές ώρες της ημέρας σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα εκδηλωθούν και κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι ασθενείς δε θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη στους 36 βαθμούς με ηλιοφάνεια και στις δύο πόλεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ