Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εκτακτη Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τους Παραθεριστές- Τι πρέπει να προσέχουν!

Οδηγίες σε όσους σκοπεύουν να παραθερίσουν φέτος το καλοκαίρι δίνει η Ελληνική Αστυνομία, προτρέποντας τους πολίτες να λάβουν ορισμένα μέτρα προφύλαξης, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους.

Διαβάστε αναλυτικά τις συμβουλές της ΕΛΑΣ:Φεύγοντας από το σπίτι• Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

• Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

• Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.• Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

• Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.• Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

• Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.• Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

• Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το «100» ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

• Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το «100» ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.Στο ταξίδι• Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

• Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.• Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

• Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.• Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

• Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.• Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

• Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

• Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

• Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

• Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα – Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτή Αγίας Άννας στα Κούκουρα

  Εορτή Κοιμήσεως Αγίας Άννης
Την Παρασκευή το απόγευμα 24-7-2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Άννας, του χωρίου Αγίας Άννης (Κουκούρων).

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αγία Θεοπρομήτορα Άννα και τόνισε ιδιαίτερα την αξία της ορθής διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας, μιάς και σήμερα όλοι εμείς αδιαφορούμε για την πραγματική τους μόρφωση που είναι η ευσέβεια. Ο άνθρωπος για να είναι άρτιος πρέπει να αποκτήσει την παιδεία του Θεού.

Τέλος, ευχαρίστησε τον εφημέριο και τους πιστούς για την παρουσία τους, ευχόμενος υγεία, δύναμη και κάθε καλό στην ζωή τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Παράταση προθεσμίας καταβολής της ειδικής εισφοράς αγροτών



Παρατείνεται ο χρόνος της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2014 από τους αγρότες έως τις 31 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ και, κατόπιν της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δημοσιεύθηκε στις 27/07/2015 στο ΦΕΚ με αριθμό 1572.

«Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 31 Μαρτίου 2015, η εν λόγω παράταση δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μπορέσουν να τακτοποιηθούν ασφαλιστικά, ανοίγοντάς τους το δρόμο να λάβουν και τυχόν αποζημιώσεις που δικαιούνται», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κατόπιν τούτου, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2014 θα πρέπει εντός της παραπάνω προθεσμίας να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2014.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛ.Γ.Α. και για οποιοδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. στην Τράπεζα Πειραιώς, με τον κωδικό ΜΠ 714, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2014, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Όσον αφορά την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2015, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ζημιών, θα πρέπει ο δικαιούχος παραγωγός να έχει εξοφλήσει τις ασφαλιστικές του εισφορές για τα έτη 2012, 2013 και 2014 και να έχει εμπρόθεσμα καταβάλει την εισφορά έτους 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψήφισμα του Δ. Σ. του Δήμου Λεβαδέων για τους αγρότες

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 28 Ιουλίου 2015, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
«Οι στιγμές που περνάμε είναι κρίσιμες, όμως πιστεύουμε ότι ο πυλώνας της Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να απολέσει τη μεγαλύτερη μηχανή τροφοδοσίας για την επανεκκίνηση της οικονομάς της χώρας μας.
Ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε δραματικά, ξεκληρίστηκε στην κυριολεξία.  Αλλά και όσοι άντεξαν, έμειναν στην αγροτική παραγωγή και έκαναν επενδύσεις, σήμερα βλέπουν όλη τους τη δουλειά και την παραγωγή να την εκμεταλλεύονται έμποροι, μεσάζοντες και τράπεζες.
Οι αγρότες, δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους.  Η νέα συμφωνία προβλέπει δυσβάσταχτα μέτρα για τους αγρότες, απειλεί με αφανισμό ολόκληρους παραγωγικούς τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Με την εφαρμογή των μέτρων οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο αγροτικός πληθυσμός στην πλήρη εξαθλίωση και την εγκατάλειψη της γης. Τα μέτρα αυτά οδηγούν μοιραία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση αντί των δυσβάσταχτων μέτρων και της βαριάς φορολόγησης:
•    Να φροντίσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.
•    Να πάρει γενναίες αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των αγροτικών εφοδίων, να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερα κεφάλαια για την αγροτική παραγωγή, να ελέγξει τους μεσάζοντες για να αποκτήσει ο αγρότης καλύτερες τιμές στα προϊόντα του και να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο που θα φέρει την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.
•    Να επανεξετάσει τον σχεδιασμό των μέτρων για τους αγρότες καθώς φορολογία που ανέρχεται περίπου σε 2 δις  και που μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματός τους δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.
Οι αγρότες πρέπει και αυτοί να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια με δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος στην κατεύθυνση της δυνατότητας παραγωγής και επιβίωσής τους, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.
Η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών και των αγώνων τους, ιδιαίτερα τώρα που στην περιοχή μας πολλοί νέοι άνθρωποι αποφάσισαν και άλλοι τόσοι σκέφτονται σοβαρά να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία δίνοντας μια ελπίδα για ανάπτυξη, για μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Αυτούς τους ανθρώπους το κράτος πρέπει και έχει υποχρέωση να τους στηρίξει με κάθε τρόπο.» 
                           
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο πλευρό των αγροτών η παράταξη του Γιώργου Ζιώγα



Οι στιγμές που περνάμε είναι κρίσιμες, όμως πιστεύουμε ότι η Αγροτική Παραγωγή πρέπει να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μηχανή τροφοδοσίας για την στήριξη της οικονομίας της χώρας μας.
Ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε δραματικά, ξεκληρίστηκε στην κυριολεξία. Αλλά και όσοι άντεξαν, έμειναν στην αγροτική παραγωγή και έκαναν επενδύσεις, σήμερα βλέπουν όλη τους τη δουλειά και την παραγωγή να την εκμεταλλεύονται έμποροι, μεσάζοντες, τράπεζες κλπ.
Οι αγρότες, δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους. Η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο έχει βάλει στο μάτι και την Ελληνική αγροτιά. Το Μνημόνιο της συγκυβέρνησης απειλεί με αφανισμό ολόκληρους τους παραγωγικούς τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Η πρόταση της κυβέρνησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και την εγκατάλειψη τη γης. Τα μέτρα αυτά οδηγούν μοιραία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση αντί των δυσβάσταχτων μέτρων και της βαριάς φορολογίας:
– Να φροντίσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.
– Να πάρει γενναίες αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των αγροτικών εφοδίων.
– Να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερα κεφάλαια για την αγροτική παραγωγή.
– Να ελέγξει τους μεσάζοντες για να αποκτήσει ο αγρότης καλύτερες τιμές στα προϊόντα του.
– Να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο που θα φέρει την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.
Οι αγρότες πρέπει και αυτοί να συμβάλουν στη εθνική προσπάθεια, με δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος στην κατεύθυνση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν στηρίζοντας την οικονομία.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και ότι θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που ο αγροτικός κόσμος βάλλεται από σκληρά μέτρα, με την εφαρμογή των οποίων ο αγρότης θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη γη του.
Ιδιαίτερα τώρα που στην περιοχή μας πολλοί νέοι άνθρωποι αποφάσισαν και άλλοι τόσοι σκέφτονται σοβαρά να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία δίνοντας μία ελπίδα για ανάπτυξη, για μείωση της ανεργίας και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Αυτούς τους ανθρώπους το κράτος πρέπει και έχει υποχρέωση να τους στηρίζει με κάθε τρόπο.

Για την Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γιώργος Ζιώγας
Γιώργος Σκλάβος
Λουκάς Παπαιωάννου

Διαβάστε Περισσότερα »

Η ιστορία των θρησκειών μέσα από ένα βίντεο 2,5 λεπτών..


    Ανά τους αιώνες και ανά την υφήλιο έχουν καταγραφεί εκαντονάδες θρησκείες ωστόσο ως οι πλέον «ανθεκτικές» στο χρόνο αναδείχθηκαν ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός, ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και ο Ισλαμισμός.

Το συγκεκριμένο βίντεο... παραγωγής του Business Insider εξηγεί μέσα σε μόλις 2,5 λεπτά από ποιους «γεννήθηκαν» οι θρησκείες, πότε και πώς εξαπλώθηκαν - η επέκταση των οποίων συνδέεται με κορυφαία ιστορικά γεγονότα- στις πέντε ηπείρους και ποιες εξ αυτών επικρατούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα- Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες

Καμίνι θα είναι σήμερα όλη η χώρα, με τη θερμοκρασία να χτυπάει 40άρια. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή των υπηρεσιών για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία και προτείνει μέτρα προφύλαξης.

Όπως εξηγεί αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια, ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα τα οποία περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο είναι:

-Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.).

-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

-Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

-Συχνά μπάνια και ντους.

-Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λπ.

-Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π. Επίσης, τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

-Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του στόματος – Ένοχοι, το τσιγάρο και το ποτό

Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα  σε άτομα κάτω των 45χρόνων έχουμε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων του στοματικού καρκίνου  θα μπορούσαν  να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ!
Αυτό αναφέρουν επιστημονικές μελέτες για τον στοματικό καρκίνο που πλήττει παγκοσμίως κάθε χρόνο περισσότερο από 310.000 άτομα  (220.000 άνδρες και 90.000 γυναίκες).
«Η παγκόσμια κοινότητα πληρώνει σε ετήσια βάση βαρύ φόρο σε ανθρώπινο δυναμικό από τον καρκίνο του στόματος»  τονίζει  ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ε.Κ.Π.Α και διευθυντής στον «Ευαγγελισμό» κ Νικόλαος Παπαδογεωργάκης, με αφορμή  την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα( 27 Ιουλίου) κατά του καρκίνου του στόματος.
Σύμφωνα με τον κ Παπαδογεωργάκη «η πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου σε αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς. Ο καρκίνος του στόματος σε αρχικά στάδια μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται σε 10 - 15% των ασθενών».
        ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας έχει περίπου 30 διαφορετικές μορφές. Η μορφή που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως ως:
    Ένα ανώδυνο έλκος (πληγή)
    Μία άφθα που δεν επουλώνεται με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση
    Μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.
Εντοπίζεται σε συχνά:
    Στο κάτω χείλος,
    Στη γλώσσα,
    Στο έδαφος του στόματος,
    Στις παρειές,
    Στα ούλα και
    Στην υπερώα
Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση 6% σε άτομα ηλικίας κάτω των 45χρόνων. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή τείνει να ανατραπεί.
       ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται κυρίως με διαιτητικές και κοινωνικές συνήθειες.
Επίσης και με την κακή  στοματική υγιεινή, όπως χαλασμένα ή αιχμηρά δόντια, παλιές οδοντοστοιχίες ή γέφυρες που τραυματίζουν τα ούλα, τη γλώσσα ή την παρειά.
 Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και καπνού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης του στοματικού καρκίνου. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του κάτω χείλους, η κύρια αιτία είναι η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο πιθανός ρόλος άλλων παραγόντων που έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο του στόματος και του στοματοφάρυγγα, όπως των ιών HPV και ιδίως του τύπουHPV 16 βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.
«Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και είναι βαρείς καπνιστές, έχουν 38 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου από εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ και τον καπνό» εξηγεί ο κ Παπαδογεωργάκης και προσθέτει «Αντίθετα, όπως αναφέρεται σε πολλές επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην ελάττωση της εμφάνισης του στοματικού καρκίνου».
                          ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ   ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο γενικός οδοντίατρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου καθότι εκείνος είναι που έρχεται σε επαφή με τη στοματική κοιλότητα του ασθενούς. Ο οδοντίατρος είναι επίσης εκείνος που θα καθοδηγήσει τον ασθενή του για μια σωστή αντιμετώπιση και θα τον παρακολουθεί και θα τον φροντίζει πριν και μετά τη θεραπεία. Η διάγνωση τίθεται πάντα με τη λήψη βιοψίας και την ιστολογική εξέταση της βλάβης.
Η θεραπεία του στοματικού καρκίνου είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγειών ορίων και συνήθως συνοδεύεται από αφαίρεση των λεμφαδένων στον τράχηλο ανάλογα πάντα με την περίπτωση.
Ο πλέον κατάλληλος για να αντιμετωπίσει το στοματικό καρκίνο είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός. Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθηθεί και το αν ο ασθενής θα χρειασθεί μετεγχειρητική ακτινοβολία ή και χημειοθεραπεία.
«Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η πρώιμη διάγνωση και ιδίως η πρόληψη του καρκίνου του στόματος με την αποφυγή των παραγόντων που τον προκαλούν αποτελούν μέχρι και σήμερα την καλύτερη θεραπεία του» καταλήγει ο κ Παπαδεογεωργάκης.
             ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ   ΜΕΤΑΞΥ   ΗΠΕΙΡΩΝ
Η επίπτωση του καρκίνου του στόματος εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών ηπείρων και χωρών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε διαφορετικές συνήθειες έκθεσης σε γνωστούς προδιαθεσικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία και το Πακιστάν παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος που οφείλονται στις διαδεδομένες συνήθειες χρήσης προϊόντων καπνού (betel-quid). Στις ΗΠΑ, μόνο για το 2008, καταγράφηκαν 15.250 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος στους άνδρες και 7.650 στις γυναίκες. Στην Ευρώπη επικρατεί ιδιαίτερα έντονη ετερογένεια στην επίπτωση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος, με τα υψηλότερα ποσοστά να έχουν καταγραφεί στη βόρεια Γαλλία (49,4 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άνδρες ετησίως), καθώς και στην Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αν και τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα είναι περιορισμένα, έχει παρατηρηθεί μια αυξητική τάση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος, κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό, αλλά και σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Cosmos Επικοινωνία
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα αγγίξει τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος - Δείτε πού

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα με ασθενείς ανέμους, ενώ η θερμοκρασία στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 21 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς κελσίου. Στη δυτικη Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτικη Στερεά, δυτικη Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 21 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στα Δωδεκάνησα 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 24 έως 39 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αίθριος. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 37 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ



Ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης της δεξαμενής ύδρευσης στην Τ.Κ. Μαυρομματίου του Δήμου μας.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει στεγανοποίηση και επισκευές των δύο διαμερισμάτων της υπάρχουσας και αμέσως μετά ακολουθεί η προσθήκη της νέας.
Η επέκταση κρίθηκε αναγκαία από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα που παρατηρείται, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε γειτονιές που βρίσκονται υψομετρικά πάνω από τη στάθμη της δεξαμενής.
Οι εργασίες της πρώτης φάσης θα διαρκέσουν περίπου δέκα ημέρες και ζητούμε την κατανόηση των κατοίκων για τυχόν, πρόσκαιρες, δυσλειτουργίες στην παροχή νερού. 

Ο Δήμαρχος

Γεώργιος Π.Ντασιώτης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ