Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

OHE: 21.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά σε μια μόλις εβδομάδα!



Περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των... αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, προσθέτει η HCR που επισημαίνει ότι "ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες".

Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ΄ό,τι σε ολόκληρο το 2014.

Όσον αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

"Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα", διευκρίνισε η HCR. "Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά", αναφέρει ακόμη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν "επειγόντως" οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία "συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης" σε αυτή την κρίση και "να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας".

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία, υπογραμμίζει ακόμη η HCR.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε οριακή λειτουργία το Νοσοκομείο Θήβας

Σε οριακή κατάσταση λειτουργεί  το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας με αποτέλεσμα να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες οι κάτοικοι όλης της επαρχίας Θήβας.
Ενδεικτικό είναι ότι νοσοκομείο εφημέρευε χθες 17-8 με έναν γενικό γιατρό,έναν  χειρούργο και έναν παιδίατρο.

Το προσωπικό εργάζεται κάτω απο τραγικές συνθήκες,χωρίς να παίρνουν ρεπό και τις καλοκαιρινές τους άδειες.Ανύπαρκτοι οι φορείς της Θήβας και οι βουλευτές Βοιωτίας αδυνατούν να δώσουν λύση στο πιο σημαντικό αγαθό που έχει μείνει στον άνθρωπο,όπως καταγγέλουν πολίτες της Θήβας στο Permisospress.
Η περιοχή της Θήβας έχει χορτάσει απο "θα" ότι δήθεν θα προσλάβουν γιατρούς,νοσηλευτές για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς το νοσοκομείο.
Αναρωτιούνται οι πολίτες της Θήβας για ποιό λόγο να λέγεται  Γενικό Νοσοκομείο,εφόσον δεν έχει ειδικότητες για εφημερία που έχει ακόμη και ένα Κέντρο Υγείας,παθολόγοι.καρδιολόγοι και χειρούργοι, που είναι αυτονόητο οτι πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο.Εκτός απο την παθολογική που έχει μείνει με τρεις γιατρούς και εφημερεύει μόνο για 15 ημέρες,τώρα πλέον και η χειρουργική είναι προς διάλυση με τρεις  γιατρούς και όλα τα χειρουργεία να λειτουργούν μέχρι το μεσημέρι,επιπλέον τμήμα αιμοδοσίας δεν υπάρχει.
Μια παράκληση λοιπόν στην πολιτεία, στους βουλευτές,στους τοπικούς άρχοντες, στους τοπικούς φορείς και σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά γι'αυτό τον τόπο να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση,να βρουν άμεσα λύση ώστε να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Θήβας που εξυπηρετεί πάνω απο 50.00 πολίτες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έπεσε η Κέρκυρα, μένει ο Λεβαδειακός


Είναι πλέον οριστικό. Το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσε η Κέρκυρα και σφραγίζοντας αμετάκλητα τον υποβιβασμό της, κράτησε τον Λεβαδειακό στη Σούπερ Λίγκα
Αβάσιμη αποδείχθηκε η αισιοδοξία της Κέρκυρας για ανατροπή της απόφασης υποβιβασμού της από τη Σούπερ Λίγκα.

Οι «Φαίακες» ήλπιζαν ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ θα τους δικαίωνε στην προσφυγή που είχαν καταθέσει εναντίον του πορίσματος της Επιτροπής Εφέσεων.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δε συνέβη, με το αρμόδιο όργανο ν’ απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους και να σφραγίζει αμετάκλητα πλέον ότι την επόμενη σεζόν θ’ αγωνίζεται στη Football League.

Κατόπιν τούτου, ο Λεβαδειακός είναι κι επίσημα ο ευνοημένος της υπόθεσης, παίρνοντας τη θέση της Κέρκυρας στη μεγάλη κατηγορία και ξεκινώντας κανονικά τις υποχρεώσεις του σ’ αυτή το Σάββατο αντιμετωπίζοντας τον Ατρόμητο.


Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει

«Το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εκδίκασε σήμερα την προσφυγή της ΠΑΕ ΑΟ Κασσιόπη κατά της υπ' αριθμόν 67/2015 απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων ΕΠΟ.

Με την υπ' αριθμόν 97/18-8-2015 απόφασή της απέρριψε την την προσφυγή κατά της προσβαλλόμενης υπ’ αριθμόν 67/2015 απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Διατάσσει την κατάπτωση του καταβληθέντος από την προσφεύγουσα παραβόλου.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στην Αθήνα στα γραφεία της ΕΠΟ στις 18 Αυγούστου 2015, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους».

Διαβάστε Περισσότερα »

Θές αφορολόγητο; Κάνε συναλλαγές με ... κάρτα

Το ενδεχόμενο να συνδεθεί το αφορολόγητο που προβλέπει η φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους –και το οποίο φτάνει στις 9500 ευρώ- με την υποχρέωση διενέργειας συναλλαγών μέσω «πλαστικού χρήματος» (πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας) εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως υποστήριξε ο κύριος Αλεξιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις οι δαπάνες μέσω της κάρτας να αναγνωρίζονται ως «αφορολόγητο». Δηλαδή, για τη χορήγηση του αφορολογήτου, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω του «πλαστικού χρήματος».

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αξιοποιηθεί το μέτρο για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, και να αξιοποιηθεί η «εμπειρία» που αποκόμισαν οι πολίτες από την περίοδο τωνcapital controls.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Αλεξιάδη:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην χτίζεται το αφορολόγητο μόνον με την κάρτα. Θέλει κάποιος να εμφανίσει κάποιο αφορολόγητο; Γιατί λόγου χάρη να μην πει στον φορολογούμενο ότι αυτό που έχεις δαπανήσει μέσω της κάρτας, σου το αναγνωρίζω. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό. Αναφέρω εισηγήσεις που δεχόμαστε σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες. Θα τις χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι ασφαλής μέθοδος και ώστε να έχει εικόνα το δημόσιο για το τι ακριβώς χαλάει ο πολίτης και να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείται με αποδείξεις κ.λπ».
Διαβάστε Περισσότερα »

Πως θα γλιτώσετε το πρόστιμο για το ΚΤΕΟ

Στα 150 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο για όσους ιδιοκτήτες ΙΧ έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία διενέργειας περιοδικού Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ).

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο, ορίζονται  τρεις νέες ειδικές προθεσμίε, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν το πρόστιμο. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να μην επιβαρυνθούν με το υψηλό τέλος εκπροθέσμου. Κι αυτό γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το συγκεκριμένο τέλος μειωμένο: δηλαδή, 33 ευρώ, αντί 65 ευρώ.

Ειδικότερα, θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταστεί άνω των έξι μηνών εκπρόθεσμοι από την καταληκτική ημερομηνία Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) μέχρι και ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου, άρα στις 14 Σεπτεμβρίου και εφόσον, αξιοποιήσουν τις παρακάτω ειδικές ευνοϊκές προθεσμίες:

Α. Τα οχήματα ΙΧ για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου έως τις 30/6 του 2014 θα πρέπει να προσκομιστούν για έλεγχο μέχρι και τις 30/9/2015.

B. Τα οχήματα ΙΧ για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/7/2014 έως τις 31/12/2014 θα πρέπει να προσκομιστούν για έλεγχο μέχρι την 31/10/2015

Γ. Τα οχήματα ΙΧ για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/1/2015 έως και την 14/9/2015, θα πρέπει να προσκομιστούν για τεχνικό έλεγχο έως την 30/11/2015

Διαβάστε Περισσότερα »

Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση αδειών στο παζάρι της Θήβας

Πρόσκληση για την 20η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων, η οποία θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε. Βαγίων στις 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ του 2015, ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ και ώρα 19:00, για τη συζήτηση του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης :

«Έκδοση αδειών σε εμπόρους για τη συμμετοχή τους στην εμποροπανήγυρη στην Δ.Κ. Θήβας, έτους 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.2323/95 όπως ισχύει.»



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Τον έσφαξαν με 57 μαχαιριές για 100 ευρώ

Ο 19χρονος και ο 21χρονος ομολόγησαν την αποτρόπαια πράξη τους - Τον σκότωσαν με πολλαπλές μαχαιριές γιατί τους αναγνώρισε όταν μπήκαν στο σπίτι του την περασμένη Πέμπτη - Η μητέρα ενός εκ των δραστών είχε φιλικές σχέσεις με το θύμα
Το άγριο έγκλημά τους με θύμα έναν 71χρονο στις Μοίρες Ηρακλείου ομολόγησαν το πρωί της Τρίτης οι δύο αλλοδαποί που είχαν προσαχθεί ως ύποπτοι απο το Τυμπάκι.

Σύμφωνα με το Flashnews.gr πρόκειται για δύο νεαρούς ηλικίας 19 και 21 ετών από τη Βουλγαρία, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι την περασμένη Πέμπτη μπήκαν στο σπίτι του άτυχου ηλικιωμένου με κίνητρο τη ληστεία και σκότωσαν με πολλαπλές μαχαιριές τον 71χρονο.

Οι δύο δράστες αφαίρεσαν 100 ευρώ από το σπίτι του 71χρονου και στη συνέχεια έφυγαν αφήνοντας το πτώμα του άτυχου άντρα μέσα σε μια λίμνη αίματος, για να το εντοπίσει λίγες ώρες αργότερα η ίδια του η κόρη.

Όπως μεταδίδει το cretalive.gr οι δυο νεαροί μπαινόβγαιναν στο σπίτι του ηλικιωμένου καθώς η μητέρα του ενός εκ των δραστών διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το θύμα.

Οι δυο νεαροί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο για το άγριο έγκλημα.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης μπήκαν και πάλι στο σπίτι του 71χρονου, καθώς είχαν ξεμείνει από χρήματα. Μπήκαν από την πίσω πόρτα, που έμενε συνήθως ξεκλείδωτη και όταν ο 71χρονος - που είχε πέσει για ύπνο - ξύπνησε και τους αναγνώρισε οι δύο νεαροί τον έβγαλαν από τη μέση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα: Η ρόδα του αυτοκινήτου... έκρυβε ναρκωτικά



.Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί στην περιοχή της Θήβας, οι οποίοι μετέφεραν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, επιμελώς κρυμμένη σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν, χθες (17-08-2015) το απόγευμα στην περιοχή της Θήβας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, τρεις (3) ημεδαποί ROMA, ηλικίας 40, 26 και 12 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της κατοχής, μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση – αξιολόγηση στοιχείων, σχετικά με μεταφορά από τους δράστες, ναρκωτικών ουσιών από περιοχή της Αθήνας προς την Άμφισσα, εντοπίσθηκαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκαν.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη στο εσωτερικό του εμπρόσθιου δεξιού θόλου (πάνω από τον τροχό του οχήματος), μια νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (132) γραμμαρίων.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε επίσης το ανωτέρω όχημα, ιδιοκτησίας του 40χρονου, ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο και χρηματικό ποσό, που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια τεκμήρια αλλάζουν


Σκέψεις για παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης με στόχο να γίνουν περισσότερο δίκαια και αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κου Τρύφωνα Αλεξιάδη έχει εντοπίσει χαρακτηριστικά των τεκμηρίων τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στο "χειρουργείο" προκειμένου να αρθεί, εν μέρει και όσο αυτό είναι δυνατόν, η υπερβολική και άδικη φορολόγηση που αυτά προκαλούν.

Τα τεκμήρια επανήλθαν δριμύτερα στο φορολογικό σύστημα το 2010, δηλαδή την πρώτη χρονιά του μνημονίου ως το βασικό μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Η επιβολή των τεκμηρίων έφερε πρόσθετο χρήμα στα κρατικά ταμεία, ωστόσο δημιούργησε και πολλές στρεβλώσεις αφού ανάγκασε πολλούς φορολογούμενους που δεν έκρυβαν εισόδημα να πληρώσουν πρόσθετο φόρο μόνο και μόνο επειδή είχαν στην κατοχή τους ένα όχημα υψηλού κυβισμού ή μια κατοικία σε περιοχή με υψηλή τιμή ζώνης την οποία είχαν μάλιστα κληρονομήσει.

Πρόβλημα δημιούργησαν τα τσουχτερά τεκμήρια και σε ελεύθερους επαγγελματίες με πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα ή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λόγω της κρίσης εμφάνισαν ζημιές και αναγκάζονταν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή φόρου εισοδήματος που υπολογίζεται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτού εισοδήματος.

Παράδειγμα

Ένας έγγαμος ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης εμφάνισε το 2014 ζημιές ύψους 3.000 ευρώ. Επειδή όμως έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ 12 ετών και 2.000 κυβικών καθώς και μια ιδιόκτητη κατοικία επιφάνειας 100 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ η εφορία του καταλόγισε τεκμαρτό εισόδημα 13.900. Για το συγκεκριμένο τεκμαρτό εισόδημα καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος μαζί με την προκαταβολή και την εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 5.740 ευρώ. Και αυτά για εισόδημα που δεν απέκτησε ποτέ.

Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όμως αυτό του παραδείγματος εξετάζονται μια σειρά από λύσεις, όπως:

- η μείωση του τεκμηρίου για τα ΙΧ μεσαίου και υψηλού κυβισμού ηλικίας πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Σήμερα η έκπτωση από τα τεκμήρια αυτοκινήτου είναι 30% για τα ηλικίας άνω των 5 ετών και 50% για τα ηλικίας άνω των 10 ετών.

- η μείωση του τεκμηρίου για τις κατοικίες που βρίσκονται πάνω από ένα όριο τιμής ζώνης (π.χ. άνω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό)

- η επανεξέταση του ατομικού και οικογενειακού τεκμηρίου διαβίωσης που είναι σήμερα 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια εξετάζεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος που σχεδιάζεται να έρθει στη βουλή έως τον Νοέμβριο.
capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τελικά πόσο πρέπει να μας 'προσβάλει' το Γιουνανιστάν;


Πόσο δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις για το... "Γιουνανιστάν" της τηλεοπτικής μετάδοσης του φιλικού αγώνα μπάσκετ, Τουρκίας-Ελλάδας; Το θέμα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει απαράδεκτο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και ισχυρός άνδρας και στην FIBA Europe Γιώργο Βασιλακόπουλος

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, η εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας μας ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Τουρκίας σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Η ήττα είχε μικρή σημασία μιας και επρόκειτο για έναν φιλικό αγώνα προετοιμασίας εν όψει Ευρωμπάσκετ. Παρόλα αυτά, η αναμέτρηση απέκτησε μια ιδιαίτερη και διαφορετική σημασία μιας και όσοι παρακολούθησαν τον φιλικό της εθνικής μπάσκετ με την Τουρκία από την ΕΡΤ, σε αναμετάδοση από το τουρκικό δίκτυο, είδαν στους δέκτες τους την Ελλάδα να αναγράφεται ως "Yunanistan" και όχι ως "Greece" (GRE).

Πολλοί αντέδρασαν, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, σε δηλώσεις του στο "Sport24 Radio", ανέφερε σχετικά με το γεγονός:

"Το σημαντικό είναι η ομάδα να είναι έτοιμη όταν θα πρέπει. Δεν απογοητεύομαι, ούτε ενθουσιάζομαι. Πρέπει όμως να πω ότι εκνευρίστηκα πολύ από το γεγονός ότι οι Τούρκοι ανέφεραν την Εθνικής μας ως Γιουνανιστάν. Δεν έπρεπε ούτε η ΕΡΤ να το δεχθεί, έπρεπε να το καλύψει με κάποιο τρόπο. Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο αυτό που συνέβη".

Εμείς, ζητήσαμε το σχόλιο του συγγραφέα και λογοτέχνη, Νίκου Σαραντάκου, που ασχολείται με γλωσσολογικά θέματα μεταξύ άλλων και "τρέχει" το πολύ ενδιαφέρον blog "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία".

Μας λέει ο ίδιος:

"Απ’ ό,τι βλέπω, η τουρκική τηλεόραση έβαλε τις συντετμημένες ονομασίες των δύο χωρών στα τουρκικά: TÜR (με διαλυτικά, από το Türkiye) και YUN (από το Yunanistan).

 Κάτι εντελώς ανάλογο θα ήταν αν η ελληνική τηλεόραση έγραφε ΕΛΛ – ΓΑΛ σε μια αναμέτρηση Ελλάδας-Γαλλίας (και όχι GRE-FRA που είναι οι διεθνείς ονομασίες).

Σε μια διεθνή διοργάνωση με συμμετοχές από πολλές χώρες, η οποία αναμεταδίδεται σε πολλές χώρες, έχει νόημα η χρήση της επίσημης διεθνούς σύντμησης, αλλά σε μια φιλική αναμέτρηση προς το εγχώριο κοινό δεν βλέπω γιατί να μας ενοχλεί η χρήση της εγχώριας γλώσσας.

Παρεμπιπτόντως, το Yunanistan έχει ελληνικότατη ετυμολογία, αφού παραπέμπει στους Ίωνες: αυτούς τους Έλληνες γνώρισαν οι Πέρσες και οι άλλοι ανατολικοί λαοί, και με αυτό το όνομα ονόμασαν όλους τους Έλληνες –γιουνάν στα περσικά και στα αραβικά, και μετά στα τούρκικα, γιαβάν στα εβραϊκά".

Στην ιστοσελίδα άλλωστε της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, η Ελλάδα αναγράφεται ως Yunanistan στην Τουρκική γλώσσα.
 news247.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέες ελαφρύνσεις για τα capital controls: Τί αλλάζει για δάνεια και φοιτητές του εξωτερικού



Νέες αλλαγές στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω capital controls στις συναλλαγές στο εσωτερικό και το εξωτερικό προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Δευτέρας.

Οι αλλαγές αφορούν το ύψος των χρημάτων που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό ανά μήνα, στο ύψος των χρημάτων για φοιτητές στο εξωτερικό και στην αποπληρωμή των δανείων.

Συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται στα 500 ευρώ η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό σε μηνιαία βάση

- Αυξάνεται στα 8.000 ευρώ το δικαίωμα για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό σε Έλληνες φοιτητές με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή

- Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού χωρίς δικαίωμα ανάληψης για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό
ίδρυμα

- Επιτρέπεται η αποπληρωμή δανείου εκτός από μετρηματά ή έμβασμα απο το εξωτερικό που ίσχυε μέχρι σήμερα και με χορήγηση νέου δανείου «υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου».
Διαβάστε Περισσότερα »

Σχηματάρι: Έκανε τούμπες με το ΤΑΧΙ και βρέθηκε στα χωράφια

Τυχερός μέσα στην ατυχία του ήταν ο  οδηγός ταξί απο το Δήλεσι. Το τροχαίο έγινε λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ στη γέφυρα Σχηματαρίου.
Σύμφωνα με  πληροφορίες του Permisospress ο οδηγός κατευθυνόταν απο το Δήλεσι στο Σχηματάρι και κάτω από άγνωστες συνθήκες έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στη γέφυρα Σχηματαρίου,εξετράπη της πορείας του  και αφού έκανε τούμπες  «προσγειώθηκε» στα χωράφια.
Μεταφέρθηκε αρχικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Θήβας όπου νοσηλεύεται  με ελαφρείς  τραυματισμούς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια με 34 βαθμούς

Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

    Μακεδονία, Θράκη

καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόσκαιρος όμβρος στα ορεινά. άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στη δυτικη Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτικη Στερεά, δυτικη Πελοπόννησος

καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου. άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 21 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς κελσίου.

    Αττική

καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 24 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ