Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Κρεμμυδο-βραδιά στις Θεσπιές-φωτογραφίες

Η Κρεμμυδο-γιορτή ή Κρεμμυδο-βραδιά, αποτελεί πλέον θεσμό για τις Θεσπιές αφού συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια  συνεχόμενης  παρουσίας.Η αλήθεια είναι ότι φέτος η διάθεση ήταν εξαιρετική και ο κόσμος βρέθηκε εκεί για να απολαύσει το παραδοσιακό στιφάδο, αλλά και να χορέψει.Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Γυναικών Θεσπιών τιμά με αυτόν τον τρόπο τους κρεμμυδοπαραγωγούς και  το τοπικό προιόν που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές και
πρόσφερε στον κόσμο  που παρευρέθηκε κοτόπουλο στιφάδο και κρεμμυδοκούλουρα.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης,οι αντιδήμαρχοι Κώστας Μαλέσης,Ζαχαρούλα Μπόγρη,  ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου κος Σαγάνας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Θεσπιών κ.Χατζής.
Ένα μπράβο να πούμε ακόμα!! Το αξίζουν όλοι όσοι προσφέρουν κάθε χρόνο από το περίσσευμα  του προσωπικού τους χρόνου, αλλά με όλη τους την καρδιά, για την επιτυχία της διοργάνωσης!

Μπράβο σας!!!




 

 

 


















Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΓΑΠΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για τον Α.Ο. ΘΗΒΑ


Συνεχίζεται η πώληση των εισιτηρίων διαρκείας του ΑΟ ΘΗΒΑ στην τιμή των 40 ευρώ. Ενισχύσατε την ομάδα μας με αγάπη διαρκείας.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6932667312 Δημήτρης Μπαρακάκος, 6945625848 Κωνσταντίνος Χαλβατζής και 6975563969 Γιώργος Θανάσου.
Τα εισιτήρια διατίθενται και στα εντός έδρας παιχνίδια που δίνει η ομάδας μας.
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ! 

Διαβάστε Περισσότερα »

Πως θα κυμανθούν οι βάσεις σε 60 σχολές

Χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους θα επιλέξουν σχολές μόνο των κεντρικών ΑΕΙ.

Αντιθέτως, θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις στα τμήματα της περιφέρειας, όπου η πτώση σε ορισμένα τμήματα ενδεχομένως να ξεπεράσει κάθε εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι μικρότερη, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι αυξημένος εξαιτίας του περιορισμού των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Σύμφωνα με το «Εθνος» οι  εκτιμήσεις για 30 καλά τμήματα των πανεπιστημίων στα οποία θα εισαχθούν οι υποψήφιοι με λιγότερα από 16.000 μόρια. Πρόκειται για τμήματα που είναι διάσπαρτα και στα πέντε επιστημονικά πεδία και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Πολυτεχνικά, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Οικονομικών Επιστημών κ.λπ.

Η πτώση των βάσεων θα ξεκινήσει από τα 300 με 400 μόρια και μπορεί να αγγίξει τα 1.000 σε κάποια ιδρύματα της περιφέρειας όπου δεν θα συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πρώτων προτιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο κάτω από το όριο των 16.000 μορίων αναμένεται να πέσει το τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας (πέρυσι είχε 16.349), κοντά στα 15.550 θα κινηθεί η βάση στο τμήμα Κοινωνιολογίας Αθήνας και στα 15.750 στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.

Παιδαγωγικό - Μαθηματικό

Με λιγότερα από 16.000 μόρια θα εισαχθούν όσοι ενδιαφέρονται για το Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου ενώ με περίπου 15.500 μόρια θα ανοίξουν οι πύλες του τμήματος Μαθηματικών.

Σημαντική πτώση αναμένεται και στα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 15.850 και 16.050, ενώ στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 15.570.

Μεταξύ των τμημάτων που θα δεχθούν φοιτητές με λιγότερα από 16.000 μόρια θα είναι και τα Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού ? ΟΠΛΑ και Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Πτώση η οποία φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 550 μόρια θα πρέπει να περιμένουν όσοι στοχεύουν στο τμήμα Νοσηλευτικής Αθήνας.

Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες, πάντως, φαίνεται πως παρουσιάζονται σε σχολές τους 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου κυριαρχούν οι Πολυτεχνικές. Είναι ενδεικτικό ότι στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που εδρεύει στα Χανιά η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 15.000 μόρια ενώ στο αντίστοιχο του Δημοκρίτειου (Ξάνθη) θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, κοντά στα 14.350. Περίπου 15.800 μόρια θα απαιτήσει το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από 16.497 πέρυσι, ενώ το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα... κατρακυλήσει στα 15.500 μόρια.

Αναφορικά με το 5ο πεδίο Οικονομικών Επιστημών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση κοντά 300 έως 600 μόρια, ενώ σε πιο χαμηλόβαθμα τμήματα ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Λιγότερα από 16.000 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν το πολύ καλό τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 15.250 μόρια. Μεταξύ 15.500 και 15.700 μορίων αναμένεται να κινηθεί η βάση στο περιζήτητο τμήμα Αστυφυλάκων.

Πολλοί αριστούχοι εκτός σχολών πρώτης προτίμησης

Περίπου ένας στους πέντε υποψηφίους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 δεν θα εισαχθούν στις σχολές πρώτης προτίμησης και θα αρκεστούν σε υποδεέστερα τμήματα. Ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο» σε τουλάχιστον 20 σχολές όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι περισσότερες πρώτες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό.

Για μία ακόμη χρονιά, πρωταθλητής στις πρώτες προτιμήσεις αναμένεται να αναδειχθεί η Νομική Αθήνας, όπου πέρυσι είχε επιλεγεί στην κορυφή του μηχανογραφικού από 2.144 υποψηφίους, από τους οποίους κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 17,8%.

Στην αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου, το ποσοστό εισαγωγής έφτασε το 26,6%, ενώ στο Ψυχολογίας Παντείου το 24,19%. Υπάρχουν πάντως σχολές με ακόμη μικρότερα ποσοστά επιτυχίας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιατρικής Αθήνας, όπου κάθε χρόνο διαμορφώνεται η υψηλότερη βάση εισαγωγής. Πέρυσι επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 1.667 υποψηφίους, ενώ μόλις το 9,4% εξ αυτών έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Πολύ χαμηλά ποσοστά εισαγωγής παρατηρούνται και στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (10,49% και 18,39% αντίστοιχα), ενώ η σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση το 2014 από 589 από τους οποίους εισήχθη το 5,26%!

Αναφορικά με τις φετινές πρώτες προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία, δεν φαίνεται ότι θα αλλάξουν πολλά όσον αφορά στα περιζήτητα κεντρικά τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπου θα πρωταγωνιστήσουν τα τμήματα που προαναφέραμε. Ωστόσο, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό, διότι πολλοί αριστούχοι που δεν θα εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στο τμήμα της αρεσκείας τους και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θα δηλώσουν πιο χαμηλόβαθμες σχολές για να σιγουρέψουν την εισαγωγή τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αταλάντη:Τα τρία μέτρα έφθαναν τα δενδρύλλια που καλλιεργούσε 50χρονος-φωτο


Συνελήφθη 50χρονος ημεδαπός στην
Αταλάντη Φθιώτιδας, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων

Κατασχέθηκαν -16- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως (3) μέτρα, (680) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, (3) ζυγαριές ακριβείας, (76) φυσίγγια κ.α.


Συνελήφθη, χθες (22-08-2015) το μεσημέρι στην Αταλάντη Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ένας 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, κατοχή ακατέργαστης κάνναβης και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εντόπισαν τον 50χρονο έξω από την οικία του και σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τόσο εντός της οικίας του όσο και στην αύλιο χώρο αυτής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•    (16) δενδρύλλια κάνναβης, μετά πλήρους ριζικού συστήματος, ύψους από (0,10) έως (3) μέτρα το καθένα,
•    (680) συνολικά γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
•    (4) ρίζες δενδρυλλίων κάνναβης και συσκευασίες με αποξηραμένα αποσπάσματα των φυτών (κορμοί και κλαδιά),
•    (3) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και
•    (76) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανατροπές στην αγορά και σε επαγγέλματα -Ποια ανοίγουν, τι αλλάζει

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά και σε επαγγέλματα φέρνει το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές.

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Εθνος» επιδιώκεται να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να αρθούν τα εμπόδια στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, να έρθουν επενδύσεις και να προκληθεί αποκλιμάκωση των τιμών του καταναλωτή. Οι αλλαγές αφορούν την αγορά του γάλατος, του ψωμιού, το καθεστώς των εκπτώσεων, τα φαρμακεία, καθώς και τις αγορές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Επίσης, αλλαγές επέρχονται στα τουριστικά καταλύματα και τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης.

Γάλα

Στο γάλα καταργείται ο νομοθετικός περιορισμός της διάρκειας συντήρησης, η οποία πλέον θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγές γάλακτος, καθώς με το «πλαφόν» που ίσχυε και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας δεν ήταν εφικτές. Παράλληλα, όμως, μειώνεται σημαντικά το κόστος της παραγωγής - διανομής - επιστροφών προϊόντων που ήταν επιβαρυμένο κατά 25% λόγω των ημερών.

Ψωμί

Στην αγορά του ψωμιού επέρχονται δύο αλλαγές. Η πρώτη αφορά τα σημεία πώλησης. Πλέον επιτρέπεται η διάθεση άρτου και από ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοτροφεία και παντοπωλεία. Η δεύτερη αλλαγή φορά στη χρήση των όρων και εμπορικών τίτλων «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος», τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα ψησίματος των προϊόντων.

Ρεύμα, φυσικό αέριο

Ανοίγουν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με στόχο την είσοδο περισσότερων ιδιωτών επενδυτών ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα κι άλλων επιλογών πέραν των κρατικών επιχειρήσεων.

Απελευθέρωση εκπτώσεων

Αν και αραμένουν σε ισχύ οι επίσημες περίοδοι εκπτώσεων και ενδιάμεσων δεκαήμερων προσφορών, δίνεται η δυνατότητα της πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές και πέραν των προαναφερόμενων σεζόν, δηλαδή όλο τον χρόνο.

Το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με τον νόμο θα εξεταστεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τουριστικά καταλύματα

Οσον αφορά αυτόν τον κλάδο, απελευθερώνεται το καθεστώς μίσθωσης, καταργείται δηλαδή το όριο των 30 ημερών για τον χαρακτηρισμό μιας μίσθωσης ως τουριστικής και έτσι ανοίγει η αγορά ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης να νοικιάζει το ακίνητό του με σκοπό τον παραθερισμό.

Φορτηγά ιδιωτικής χρήσης

Αίρονται εμπόδια για την απόκτηση οχημάτων από τις επιχειρήσεις. Οπως προκύπτει από τις διατάξεις γίνεται πιο εύκολη η χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης καθώς παύει να ισχύει ως προϋπόθεση η απόδειξη πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων.

Φαρμακεία

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει δυνατότητα εισόδου επιχειρηματιών στον κλάδο των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι «αιτία πολέμου» και πως θα προσφύγουν δικαστικά κατά του πρώτου επιχειρηματία ο οποίος θα ιδρύσει φαρμακείο στην Ελλάδα. Παράλληλα, προτείνουν μία ενδιάμεση λύση, δηλαδή να ισχύσει στη χώρα μας το γερμανικό μοντέλο, την οποία εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, την ιδιοκτησία ενός φαρμακείου (ποσοστό 51%) έχει φαρμακοποιός, αλλά μπορεί να έχει συνεταίρο μη φαρμακοποιό, με μειοψηφία μετοχών. Κάθε φαρμακοποιός (και ο συνεταίρος του, όπου υπάρχει) μπορεί να έχει έως τρία υποκαταστήματα, πλέον του κεντρικού φαρμακείου, τα οποία πρέπει να εδρεύουν στην ίδια περιφέρεια με το κεντρικό.

Διαβάστε Περισσότερα »

Άγριες συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών στη Μυτιλήνη


Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο – Δύο άτομα μεταφέρθηκαν μαχαιρωμένα στο νοσοκομείο – Έντρομοι οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες που περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής
Σκηνές από άγρια δύση εκτυλίχθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ομάδες μεταναστών που έχουν κατασκηνώσει εκεί περιμένοντας το πλοίο που θα τους μεταφέρει στον Πειραιά, συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα δύο άνδρες να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Έντρομοι οι επιβάτες, Έλληνες και ξένοι, που περίμεναν στην προβλήτα για να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής, έβλεπαν τους μετανάστες να συγκρούονται μεταξύ τους και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη.



Στο βίντεο ακούγονται οι φωνές των λιμενικών να φωνάζουν «κάτω»… «άντε» με απελπισία για ότι ζουν εδώ και αρκετό καιρό. Μπουνιές, κλωτσιές, μαχαίρια που άστραφταν μέσα στη νύχτα, δημιούργησαν μία πρωτόγνωρη για την ήσυχη κοινωνία της Λέσβου εικόνα.

Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι άνθρωποι, προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο της συμπλοκής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας άνευ προηγουμένου πανικός.



www.lesvosnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παναγία Προυσιώτισσα. Γιορτάζει η Αρχόντισσα της Ρούμελης-Βίντεο



Πνευματικό κέντρο και κρυσφήγετο των κλεφταρματολών στην Τουρκοκρατία, το μοναστήρι του Προυσού, προσφέρει και σήμερα τις υπηρεσίες του στην Ορθοδοξία και τον τόπο.

Χιλιάδες προσκυνητές προστρέχουν εδώ, όλο το χρόνο, για τη Χάρη της. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια ατμόσφαιρα που μόνο σαν αποθέωση της ομορφιάς μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Βράχοι που κατεβαίνουν σε βαθιές χαράδρες με το μυστικό τραγούδι των νερών, δάση πυκνά που ξεκουράζουν…

Πρόκειται για μεγάλο και ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα, κέντρο μιας μεγάλης ομάδας οικισμών, που βλέπουμε διάσπαρτους στις γύρω πλαγιές και παλιότερα κομβικό κέντρο εμπορίου της Ευρυτανίας και του Βάλτου.
 
Κατά την παράδοση η μονή ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα για να στεγάσει εικόνα της Παναγίας που είχε σωθεί σε σπηλιά κατά την εικονομαχία, προερχόμενη από την Προύσα της Μικράς Ασίας.

Αποτελείται από το καθολικό και από μία πτέρυγα κελιών. Το καθολικό του τιμάται στην Παναγία Προυσιώτισα, είναι ναός σταυροειδής με τρούλο, χρονολογείται στα 1754, στα δυτικά διασώζει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι, ενώ οι τοιχογραφίες που φιλοτέχνησαν οι ζωγράφοι Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου χρονολογούνται στα 1785.

Στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική δυτική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υφίστανται δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης που χρονολογείται στα 1810.

(Πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες στο καθολικό, όπως και εργασίες συντηρήσεως των τοιχογραφιών).

Το μοναστήρι του Προυσού αποτελεί τόπο προσκυνήματος πιστών από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στις 23 Αυγούστου που γιορτάζει, ημερομηνία κατά την οποία βρέθηκε η ιερή εικόνα.

Για να πάει κάποιος στον Προυσό πρέπει να φτάσει στο Καρπενήσι και από κει να πάρει τον δρόμο που οδηγεί στην Ποταμιά, την εύφορη περιοχή που διαρρέετε από τον ποταμό Καρπενησιώτη.

Στο δρόμο για τον Προυσό υπάρχει το εικόνισμα όπου βρίσκονται τα "πατήματα της Παναγίας". Είναι ένα αξιοπερίεργο και για πολλούς ανερμήνευτο γεωλογικό φαινόμενο, καθώς στον κάθετο βράχο και ενσωματωμένο σ” αυτό φαίνονται επτά διαφορετικού χρώματος σχήματα που έχουν την μορφή πατημάτων.

Από το σημείο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, πέρασε η Παναγία στο δρόμο της για τον Προυσό Προυσό. Για πολλούς αιώνες η εικόνα βρισκόταν και θαυματουργούσε σε μεγάλο ναό στην Προύσα της Μικράς Ασίας.

Κατά την περίοδο της εικονομαχίας, το 829 την πήρε κάποιος επονομαζόμενος Διονύσιος Το πρωί η εικόνα είχε εξαφανιστεί και μια μυστηριώδη φωνή τους είπε ότι επιθυμία της εικόνας ήταν να παραμείνει εκεί που βρέθηκε στην περιοχή που ήταν οι βοσκοί.

Κατά την επιστροφή της στον Προυσό, η Παναγία πέρασε από το σημείο που είναι τα «Πατήματα» και τρυπώντας την βουνοκορφή διέσχισε το βουνό, που πήρε την μορφή της εικόνας«).

Το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας το δώρισε ο Καραϊσκάκης για να θεραπευτεί από τη θέρμη που τον τυραννούσε και εξαιτίας της οποίας έμενε κατά περιόδους στον Προυσό να αναρρώνει. Πριν το μοναστήρι τα δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι "πύργοι του Καραϊσκάκη".







Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΑΕΚ επέστρεψε και επέστρεψε για τα καλά…


Χαμόγελα στην ΑΕΚ, αλλά και χαμηλοί τόνοι, γιατί τα δύσκολα ακολουθούν. Όμως οι «κιτρινόμαυροι» υπόσχονται πως τα καλύτερα έρχονται. Το sport-fm.gr καταγράφει το παζλ της ονειρεμένης επιστροφής.

Μια ομάδα του μεγέθους της ΑΕΚ δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε βρεθεί σε χαμηλότερες κατηγορίες. Από τη στιγμή όμως που αυτό συνέβη, οι φίλοι της αδημονούσαν για την επιστροφή της εκεί που ανήκει και την ονειρεύονταν περίπου όπως έγινε χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ: σε ένα γεμάτο-δεδομένου του μεγέθους του και της εποχής-γήπεδο, με εμφατική νίκη και ωραία μπάλα.

Όλα χθες βράδυ ήταν καλώς καμωμένα. Περίπου 30.000 φίλοι της ομάδας, ανάμεσά τους και πολλές οικογένειες, αλλά και άνθρωποι που άφησαν (νωρίτερα ή… εντελώς) τις διακοπές και τις παραλίες τους για να μη λείψουν από την ιστορική επιστροφή, ήταν εκεί. Και μπορεί τέτοια ματς με εορταστικό χαρακτήρα να ενδείκνυνται για «κηδείες», ωστόσο η ΑΕΚ δεν είχε διάθεση να επιτρέψει σε κανέναν να της χαλάσει το πάρτι.

Το γκολ του Βάργκας απέβαλε σχετικά νωρίς, στο 27’, το άγχος της πρεμιέρας και στο δεύτερο μέρος η ομάδα του Δέλλα ήταν καταιγιστική φτάνοντας στο «φτωχό», για την εικόνα του αγώνα, 3-0. Περισσότερο από τη νίκη και το σκορ, αυτό που γεμίζει αισιοδοξία τους ανθρώπους και τον κόσμο της ομάδας είναι η εικόνα της.

Ουδείς υστέρησε στη χθεσινή ΑΕΚ. Με τον Μπαρόχα κάτω από τα δοκάρια να είναι θεατής χωρίς εισιτήριο. Με τους Κολοβέτσιο και Τζανετόπουλο να «καθαρίζουν» κάθε υποψία κινδύνου δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν είναι αναγκαίος ένας ακόμη στόπερ. Με τους Σοϊλέδη και Γκάλο να παίζουν σαν σύγχρονα μπακ, με πολλά ανεβάσματα στο μισό του αντιπάλου και τον Βραζιλιάνο να πετυχαίνει ένα πανέμορφο γκολ που θύμισε… Ρόμπεν. Με τους Γιόχανσον και Σιμόες να καταπίνουν χιλιόμετρα και αντιπάλους χάρη στο αδιάκοπο πρέσινγκ τους. Με τον Πλατέλλα να δείχνει στον Δέλλα πως παρότι ήρθε ο Μπουονανότε, η «Ένωση» διαθέτει κι άλλο… κοντό βιρτουόζο. Με τον Βάργκας να διώχνει την πίεση και να αφήνει υποσχέσεις για πολλά περισσότερα. Με τον Τζεμπούρ αισθητά ανεβασμένο σε σχέση με τα φιλικά, αλλά να αποχωρεί λαβωμένος. Με τον Αραβίδη να πιστοποιεί πως πολλά μπορεί να άλλαξαν, πολλοί παίκτες πήγαν και ήρθαν, αλλά εκείνος παραμένει η πιο αξιόπιστη λύση στο γκολ. Και με τον Μπουονανότε να αποθεώνεται στην πρώτη του συμμετοχή παρουσιάζοντας ένα μικρό… trailer για όσα μπορεί να προσφέρει στο μέλλον.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βαλαώρα Ευρυτανίας: Στο πανέμορφο γραφικό χωριό .... όλα μισό ευρώ!


«Δε χρειάζεται να έχεις πολλά για να περάσεις καλά, λέει ένας κάτοικος
«Summer life» στο πανέμορφο γραφικό χωριό του... όλα μισό ευρώ!

Η κρίση δεν άγγιξε ποτέ το χωριό Βαλαώρα του νομού Ευρυτανίας - Ο τιμοκατάλογος πάντως προκαλεί έκπληξη σε επισκέπτες του χωριού που διαπιστώνουν ότι οι τιμές σε ότι και αν παραγγείλουν δε ξεπερνά τα 2 ευρώ
Οι 300 κάτοικοι του χωριού Βαλαώρα Ευρυτανίας κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς αποκομμένοι από την ένταση και την καθημερινότητα των μεγάλων πόλεων, απολαμβάνοντας όπως λένε το «προνόμιο» της ζωής κοντά στη φύση.
Τα πρωινά δουλεύουν στα χωράφια και από το μεσημέρι και μετά συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού στο καφέ της Μαρίας και εκεί ξεκινά το δικό τους πάρτι σε ρυθμούς καλοκαιρινούς με μουσικές παραδοσιακές και πολύ κρασί ούζο και τσίπουρο.

Ο τιμοκατάλογος πάντως προκαλεί έκπληξη σε επισκέπτες του χωριού που διαπιστώνουν ότι οι τιμές σε ότι και αν παραγγείλουν δε ξεπερνά τα 2 ευρώ.

Το τσίπουρο κάνει 0.50 λεπτά το ούζο 1 ευρώ και οι παγωμένες μπύρες 1,5.
protothema.gr
Όσο για τα ποτά οι τιμές αντιστοιχούν σε μόλις 2 ευρώ. «Είναι τα καλά του χωριού αυτά, δε χρειάζεται να έχεις πολλά για να περάσεις καλά, μπορείς να βγεις βόλτα και με ένα ευρώ να περάσεις φίνα. Εμείς πάντως το χωριό μας το συστήνουμε σε όλους για καλοκαιρινές διακοπές.  Και αν άλλοι πάνε σε νησιά και ξοδεύουν περιουσίες εδώ θα τη βγάλουν τσάμπα», λέει ο Θωμάς, κάτοικος του πανέμορφου γραφικού χωριού.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα 5 «ψαλίδια» στις συντάξεις -Οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις συντάξεις, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού,προβλέπεται μεγαλύτερο «πέναλτι» για όσους αποχωρούν πρόωρα, ενώ από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μεγαλύτερη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη.

Επίσης, το φθινόπωρο θα κριθεί και η «τύχη» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν βρεθούν στο ενδιάμεσο ισοδύναμα μέτρα. Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει με τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα ασφαλιστικού Δικαίου Διονύση Ρίζου τις αλλαγές που μπαίνουν σε ισχύ:

1. Αυξάνεται η ποινή σε όσους επιλέγουν την πρόωρη έξοδο

Η έξτρα περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή, μάξιμουμ για μία πενταετία). Πλέον προστίθεται ένα επιπλέον 10%, με αποτέλεσμα συνολική η μείωση για όποιον αποχωρεί πέντε έτη νωρίτερα να είναι 40% (ή 32,5% για δημοσίους υπαλλήλους που κλείδωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010).

2. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με μικτό τρόπο

Για το τελικό ποσό λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

    Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν. Δηλαδή με ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές 80% για τα έτη μέχρι 2007 και 72% για τα έτη 2009-2010 επί τα 35α που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.
    Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία εξόδου και υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010. Επίσης όλοι οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της Βασικής Σύνταξης. Από το άθροισμα αυτών των ποσών θα προκύψει το τελικό ποσό της σύνταξης.

Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά και για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μετά την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην προσωρινή σύνταξη.

3. Πλήγμα για όσους έχουν λίγα ένσημα και διαδοχική ασφάλιση

Σημαντική αλλαγή έρχεται σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης και οι εισφορές τους βασίζονταν σε χαμηλές αποδοχές, ενώ εγάλοι χαμένοι είναι και όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και έχουν λίγα ένσημα στον συμμετέχοντα φορέα, με συνέπεια το εν λόγω τμήμα να υπολογίζεται με τα κατώτατα όρια.

Σύμφωνα και με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ, σε αντίθεση με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που χρησιμοποιείτο έως σήμερα. Έτσι πέραν του ότι με τη νέα ρύθμιση το ποσό των κατώτατων ορίων θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας το ποσό αυτό θα είναι κατά 90 ευρώ περίπου χαμηλότερο.

Το μέτρο αυτό θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφευγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη, καθώς από τα 600 ευρώ κατά μέσο όρο θα περιοριστούν στα 320 με 340 ευρώ.

4. Υπολογισμός των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων με τις αποδοχές του 2011

Για ακόμη έναν χρόνο ο υπολογισμός της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2011 και όχι τις σημερινές ή αυτές που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Έτσι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάλληλος έχει λάβει μισθολογική αύξηση μέσω κλιμακίου την τελευταία τετραετία, αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

5. Αύξηση των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη

Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, θα πάνε στο 6% στην κύρια σύνταξη και στο 6% στην επικουρική σύνταξη, από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου ενώ σε τρεις ισόποσες δόσεις θα μοιραστούν τα αναδρομικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς το μέτρο ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Στις κύριες συντάξεις η επιπλέον εισφορά 2% για παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μικτού μηνιαίου ποσού (δηλαδή πριν από τις περικοπές). Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Απότομη αλλαγή του καιρού -Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές

Στη Μακεδονία, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα που από το απόγευμα βαθμιαία θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

Aναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη Μακεδονία με σποραδικούς όμβρους, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της ηπείρου και της δυτικής στερεάς.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρους όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές στη βόρεια Κρήτη και τις πρωινές ώρες στις δυτικές Κυκλάδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρους όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες .

Άνεμοι: Αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ