Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδρομή στη Τήνο με την ενορία Αγίας Τριάδας Βαγίων

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 28 ΚΑΙ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2262061266
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ στο Θέατρο Μοσχοποδίου


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
& ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΔΡΙΤΣΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΠΑΠΖΟΓΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΚΑΡΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΘΗΒΑΣ & Ο 11χρονος ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Με μεγάλη επιτυχία το Α' μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Θηβαίων «Πινδάρεια 2015»



Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θηβαίων «Πινδάρεια 2015», με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Την έναρξη των “Πινδαρείων” κήρυξε, στις 23 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία Θήβας, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, όπου πραγματοποιήθηκε βραδιά γλεντιού με δημοτική παραδοσιακή μουσική από το Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και τη συμμετοχή των παιδικών χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων “Τερψυχώρειον” και “Γυναικών Δομβραίνας”.

Το διήμερο 24 - 25 Αυγούστου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από συλλόγους της περιοχής και άλλων Δήμων της χώρας, στο Δημοτικό Θέατρο Μοσχοποδίου,  οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά και φέτος στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήβας, στα πλαίσια του «1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συγκροτημάτων». Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από : τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Λάιος” Θήβας,  το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θήβας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήβας “Τερψυχώρειον”, τους Συλλόγους Ποντίων “Σάπων” Κομοτηνής (Κασσιτερά) και  Θήβας “Η Εύξεινος Λέσχη”, τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας “Μέγας Αλέξανδρος”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού, το Λύκειο Ελληνίδων Θήβας και τον Παραδοσιακό Σύλλογο Θήβας “Βλάχικος Γάμος”.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Κεντρική Πλατεία Θήβας, στις 26 Αυγούστου με ρεμπέτικη λαϊκή βραδιά με το μουσικό συγκρότημα “Τα παιδιά της Θήβας”, στις 27 Αυγούστου με μια βραδιά  αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους με Παράσταση Καραγκιόζη, από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών του Παναγιώτη Φιλιπίδη και στις 28 Αυγούστου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Μορφωτικού Συλλόγου “Άρματος” και τον Πολιτιστικό Όμιλο “Ειλέσιον” Ασωπίας.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου το Θηβαϊκό κοινό απόλαυσε το υπέροχο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι από την πλατεία Κεραμοπούλου, που βρίσκεται μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας και τον φωτισμένο μεσαιωνικό πύργο του Saint Omer, με μία βραδιά αφιερωμένη στα 90 Χρόνια του Λυρικού Μίκη Θεοδωράκη, με τη φωνή του Τενόρου Γιάννη Βρυζάκη και της Σοπράνο Αλεξάνδρας Καπάνταη. Την εκδήλωση, που εντάχθηκε στα Πινδάρεια, διοργάνωσε το Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας.

Την επόμενη μέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Μοσχοποδίου, ανέβηκε η παιδική θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Π. Δέλτα σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγκέρη-Χριστίνας Κουλουμπή.

Όλες οι εκδηλώσεις και οι συμμετέχοντες σε αυτές έλαβαν τις καλύτερες κριτικές και καταχειροκροτήθηκαν από δημότες και επισκέπτες.


Τι θα δούμε στη συνέχεια το Σεπτέμβρη….

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ»
ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ



ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
& ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΔΡΙΤΣΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΠΑΠΖΟΓΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΚΑΡΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΘΗΒΑΣ & Ο 11χρονος ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΘΗΒΑΣ ώρα 8:30μ.μ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ:
1. ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ
2. ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΩΣΤΙΩΝ
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΟΜΒΡΑΙΝΑΣ ΚΑΙ ΧΕΝ ΘΗΒΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ.
Σκην. ΘΕΜΙΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Παίζουν: Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ι. ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΘΗΒΩΝ ώρα 8:00 μ.μ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ :
1. ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ Ο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ» ΚΑΙ
2. ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΜΣΙΕ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ & ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΟΥΜ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από το ΘΗΠΕΘΕ «ΞΕΧΩΡΙΣΜΑΤΑ - ΧΩΡΙΣΜΟΙ - ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ»
Σκην. ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΝΟΝΑ, ΦΩΤΕΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΦΩΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΜΑΡΑ ΝΙΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ώρα 7:30 μ.μ.
1. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ»
Ομιλητής : Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρέμπελος, Β’ Γραμματέας Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος
2. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΓ.Ι. ΘΕΟΛΟΓΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΕΓΑΡΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

1. ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ «ΠΟΥΡΟΣ» ώρα 5:00 μ.μ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ - ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΩΝ

2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ»
Η Έλλη Πασπαλά
με τους
Απόστολο Κίτσο, Νανά Περράκη, Κωνσταντίνα Κορδούλη
και την ορχήστρα νέων
The Underground Youth Orchestra
παρουσιάζουν τη
Μουσική του Νότου
(Μουσική και τραγούδια από τον Ευρωπαϊκό Νότο)
Διεύθυνση-Ενορχήστρωση: Κώστας Ηλιάδης



ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΜΚΟ ΟΓΧΗΣΤΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ


Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Σκηνοθέτησε τη ληστεία του... για να κάνει εντύπωση




Απεριόριστο χρόνο για... «σκότωμα» φαίνεται πως είχε ένας 48χρονος από τη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, ο οποίος τηλεφώνησε τη Δευτέρα στην αστυνομία, για να καταγγείλει ότι έπεσε θύμα ληστείας.

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Χαλκίδας έφτασαν στο σπίτι του, ο 48χρονος «σοκαρισμένος» τούς είπε ότι ληστές που ήταν κρυμμένοι στον περίβολο του σπιτιού, του επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και τον χτύπησαν.

Τους έδειχνε μάλιστα και κάποια σημάδια και αμυχές που ο ίδιος είχε προκαλέσει στον εαυτό του για να γίνει πιστευτός.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το... «θύμα», οι «δράστες» έκαναν άνω - κάτω το σπίτι και αφού πήραν 400€, έφυγαν αφήνοντάς το αναίσθητο.

Μέσα στην υπερβολή του, όμως, ο 48χρονος υπέπεσε σε αντιφάσεις και οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη ιστορία.

Όταν άρχισαν οι ερωτήσεις να πέφτουν βροχή, εκείνος παραδέχτηκε ότι όλα ήταν ψέματα και ότι το έκανε για να εντυπωσιάσει το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Τελικά, από καταγγέλλων βρέθηκε κατηγορούμενος...

 lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ματαίωση παράστασης “ΈΝΑΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΥΤΕΡΟΚΕΦΑΛΩΝ” στη Θήβα



Ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας ανακοινώνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα η παράσταση “ΈΝΑΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΥΤΕΡΟΚΕΦΑΛΩΝ” , σε σκηνοθεσία Κώστα Βουτσά, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πινδάρεια 2015” , μετά από σχετική απόφαση της διοργανώτριας εταιρείας της παράστασης “Θεατρομάθεια”, η οποία όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον ΔΟΘ : “Είναι στη δυσάρεστη θέση να ματαιώσει την προγραμματισμένη παράσταση του έργου στο Δημοτικό Θέατρο Μοσχοποδίου την 7η Σεπτεμβρίου 2015, λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης”.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο δάσος με πάνω από 1500 χασισόδεντρα στη Φωκίδα


Φυτεία με (1.534) συνολικά δενδρύλλια κάνναβης, εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Α’ & Β’ Ο.Π.Κ.Ε. και της Ο.Ε.Π.Τ.Α. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φωκίδας, στη θέση Αγ. Αντωνίου Δράκου του Τειχίου Φωκίδας.

Ειδικότερα, χθες (31-08-2015) το πρωί οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και συντονισμένων ενεργειών και δράσεων με σκοπό την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, εντόπισαν στην ανωτέρω δασώδη - δύσβατη περιοχή και κατάσχεσαν.

(1.534) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (15) εκατοστά έως και (3) μέτρα το καθένα, τα οποία εκριζώθηκαν.
(2) κιλά και (200) γραμμάρια κάνναβης.
Μία ζυγαριά ακριβείας και ένα σύστημα ποτίσματος της φυτείας.
Ένα κινητό τηλέφωνο.


Επιπλέον, πλησίον της φυτείας και σε απόσταση (50) περίπου μέτρων, εντοπίσθηκαν τρία (3) παραπήγματα, στα οποία παρέμεναν οι δράστες κατά τη καλλιέργεια των δενδρυλλίων.

Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και την σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μοίρασε ροδάκινα ο Δήμος Θηβαίων

3.200 κιλά ροδάκινα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Θηβαίων

Ο Δήμος Θηβαίων μέσω του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Κοινωνικής του Υπηρεσίας διένειμε την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 3.200 κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια  στους άπορους δικαιούχους του από ΟΛΟ τον Καλλικρατικό Δήμο.

Η διανομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος που υλοποιεί η Κοινωνική Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Θηβαίων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Χειροπέδες σε 28χρονο για ληστεία ηλικιωμένης στη Θήβα

Άμεση σύλληψη 28χρονου υπηκόου Πακιστάν στη Θήβα, μετά από διάπραξη ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης

Ο εντοπισμός του δράστη πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών σε συνεργασία με την ΔΙ.ΑΣ. Βοιωτίας, οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι ο 28χρονος ενέχεται σε (3) περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες διαπράχθηκαν το τελευταίο τετράμηνο στην ανωτέρω περιοχή

Συνελήφθη άμεσα, χθες (31-08-2015) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών σε συνεργασία με την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, ένας 28χρονος υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη ληστείας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, χθες γύρω στις 11:30, ο δράστης με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσε από την κατοχή 77χρονης ημεδαπής ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό και διάφορα προσωπικά της έγγραφα και ακολούθως τράπηκε σε φυγή.

Αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή και ενημερώθηκαν για το περιστατικό, διενήργησαν επιστάμενες αναζητήσεις, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε το πορτοφόλι που είχε αφαιρέσει λίγο πριν, το οποίο αποδόθηκε στην ηλικιωμένη.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 28χρονος το χρονικό διάστημα από 15-05 έως 27-08-2015, ενέχεται στη διάπραξη τριών (3) κλοπών στην ανωτέρω περιοχή και ειδικότερα:

Κλοπή σε αποθήκη οικίας 47χρονου ημεδαπού, όπου αφαίρεσε σωλήνες χαλκού αξίας (1.000) περίπου ευρώ.
Κλοπή σε επιχείρηση αγοράς τροφίμων, όπου αφαίρεσε προϊόντα συνολικής αξίας (140) περίπου ευρώ.

Κλοπή σε νηπιαγωγείο, όπου αφαίρεσε μία φωτογραφική μηχανή αξίας (100) περίπου ευρώ. Η φωτογραφική μηχανή, η οποία ανευρέθηκε στην κατοχή του, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην Διευθύντρια του νηπιαγωγείου.

Η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, το οποίο διενεργεί και το προανακριτικό έργο, προκειμένου διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του δράστη στη διάπραξη και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πως θα κάνετε αιτηση για τις 19.101 θέσεις στην κοινωφελή εργασία

Ανοιχτή ως προς την αιτηση ειναι η τριτη πρόσκληση του ΟΑΕΔ για 19.101 θέσεις στην κοινωφελή εργασία.  Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με απλό τρόπο -αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου- στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίουποβολής ηλεκτρονικής αίτησης.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της με αριθμό 5/2015 Δημόσιας Πρόσκλησης, δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, διαδικτυακά, στα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε –τουλάχιστον– μία απότις παρακάτω κατηγορίες:

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών
εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ μέχρι την λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (14-9-2015), έχουν μόνο οι δυνητικά ωφελούμενοι α) άνεργοι μονογονεϊκών οικογενειών, β) άνεργοι που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, αλλά έχουν εγγραφεί ως κανονικοί άνεργοι στο γενικό μητρώο του Οργανισμού και επιθυμούν να μεταφερθούν στο ειδικό μητρώο ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και γ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι γονείς εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ.

Οι πληροφορίες για τα λοιπά κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αντλούνται
αυτεπάγγελτα από το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ, την ΓΓΠΣ και την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Τα αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης των ανέργων.
Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα
παρακάτω επτά αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης:
1.Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
2.Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του /της συζύγου των ανέργων της
πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3. Την αναπηρία ( του υποψήφιου ωφελούμενου) σε ποσοστό 50% και άνω.
4. Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
5. Την ηλικία.
6. Τον αριθμό ανήλικων τέκνων.
7. Τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ ( ανηλίκων ή / και ενηλίκων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτήριων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού(www.oaed.gr).

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία (1) ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, ως πιστοποιημένοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτή (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Δειτε ΕΔΩ αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα κάνετε αιτηση

Αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε να αλλάξετε κάτι στην αίτησή σας, τότε μέχρι την λήξη της υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να ξανακάνετε αίτηση ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα. Η τελευταία αίτηση που υποβάλλετε αντικαθιστά την προηγούμενη και ισχύει μόνο αυτή (η τελευταία δηλαδή). Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κάνετε ποτέ ΑΚΥΡΩΣΗ της υπάρχουσας αίτησης, προκειμένου να υποβάλλετε νέα αίτηση. Απλά ξανακάνετε νέα αίτηση και στο σύστημα αυτόματα αντικαθίσταται η παλαιά. Η επιλογή της ακύρωσης μια  αίτησης υπάρχει μόνο για τις περιπτώσεις που ο αιτών ΔΕΝ επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ασφαλιστικό: Ενα Ταμείο και κατάργηση επικουρικής -Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις

Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να κλείσει αυτό το μεγάλι «αγκάθι». Ολα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα για όλους με ένα Ταμείο, κάτι το οποίο θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους.

Η πλευρά των δανειστών πιέζει πάνω στο παλιό σενάριο της ενοποίησης επικουρικής και κύριας σύνταξης, το οποίο ουσιαστικά προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική σύνταξη. Το σενάριο αυτό προβλέπει και ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων, των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ως το 2017.

Οσον αφορά το μίνιμουμ των συντάξεων που θα εγγυάται το κράτος, το ποσό θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά, οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.

Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων έρχεται από αυτόν τον μήνα με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας.


iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στα «όνειρα» - Κανονικά ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Τέλος, φαίνεται να μπαίνει στις ελπίδες για "πάγωμα" του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ενώ από το πρωί, με επίσημες δηλώσεις, ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλούσε υπογραφή ΠΝΠ εντός της ημέρας με την οποία και θα «πάγωνε» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα… νέα έφτασαν από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η Κατερίνα Σαββαίδου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία απλώς παρατείνεται μέχρι και τις 08 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ) προκειμένου να κάνουν τη δήλωση μεταβολής στις εφορίες χωρίς πρόστιμο. Η εγκύκλιος υπεγράφη επειδή ο νόμος προβλέπει ότι οι δηλώσεις μεταβολών θα έπρεπε κανονικά να υποβληθούν στην εφορία μέχρι και τις 24 Αυγούστου. Με ανακοίνωση, η ΓΓΔΕ έδωσε χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 31 Αυγούστου και πλέον, με τη σημερινή ανακοίνωση δίδεται ακόμη περισσότερος χρόνος μέχρι τις 08 Σεπτεμβρίου.
Επίσημη τοποθέτηση από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αν θα υπάρξει τελικώς ή όχι πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το θέμα μάλλον θα πρέπει να θεωρείται λήξαν με την έννοια ότι η επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση θεωρείται συμβατική υποχρέωση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην εκπληρωθεί ειδικά από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο ΦΠΑ ισχύει κανονικά στην εκπαίδευση από τις 20 Ιουλίου και το μόνο χρονικό περιθώριο είναι αυτό που δίδεται στις επιχειρήσεις να κλείσουν τα διαδικαστικά θέματα με την εφορία.
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Σημειώνεται ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:
α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,
β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και
γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρεμιέρα με καύσωνα ο Σεπτέμβριος -Αναλυτική πρόγνωση

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη.

Βόρειοι άνεμοι τοπικά 6 μποφόρ στο Αιγαίο με βαθμιαία εξασθένηση. H θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.


Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 18 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, 'Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 19 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 30 και στην Κρήτη τοπικά 32 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: αρχικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου.



Διαβάστε Περισσότερα »

«Θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos»





Στο φως η μυστική συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πόουλ Τόμσεν που καθόρισε την τύχη της Ελλάδας και τη μοίρα του κ. Τσίπρα..


Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Βερολίνο προκειμένου να... συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Είχαν προηγηθεί οι ατυχείς για εκείνον ευρωεκλογές, έβλεπε τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται με φόρα και αναζητούσε αντίμετρα ικανά να ανακόψουν την πορεία της Αριστεράς προς την εξουσία. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να ασκήσει την επιρροή της στην τρόικα ώστε να είναι χαλαρότερη η αντιμετώπισή της στην περιβόητη πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος από το Μνημόνιο. Πίστευε ότι, αν κατάφερνε να κλείσει το Μνημόνιο, θα διέθετε στη φαρέτρα του ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στον επελαύνοντα κ. Τσίπρα.
Αόριστη υπόσχεση

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είπε η γερμανίδα καγκελάριος στον έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν τότε, η κυρία Μέρκελ έδωσε μια αόριστη υπόσχεση στον κ. Σαμαρά χωρίς να δεσμευτεί. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ένα δείπνο του γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Αντώνη Σαμαρά στην Πορτογαλία, στο περιθώριο μιας συνάντησης εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ο κ. Σόιμπλε δεν άφησε κανένα περιθώριο πρώιμης εξόδου από το Μνημόνιο.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ο τότε έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη μεσολάβηση της κυρίας Μέρκελ. Το δυστύχημα για τον κ. Σαμαρά ήταν ότι λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ ακολούθησε μυστική επαφή του κ. Σόιμπλε με τον Πόουλ Τόμσεν στο Βερολίνο. Εκείνη η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ενημερώθηκε γι' αυτήν και το περιεχόμενό της αργότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ενας αμερικανός δημοσιογράφος τού μετέφερε σχετικές πληροφορίες. Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, «Το Βήμα» αποκαλύπτει ότι εκείνη η συνάντηση Σόιμπλε - Τόμσεν ήταν απολύτως καθοριστική για τις ελληνικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Οπλο και εργαλείο

Οι δυο τους συναντήθηκαν προκειμένου να αξιολογήσουν τις ελληνικές προοπτικές. Είχαν πλήρη ενημέρωση, διέθεταν τα στοιχεία και έβλεπαν καθαρά την επερχόμενη επικράτηση της αριστερής αντιπολίτευσης. Λέγεται ότι σε εκείνη τη συνάντηση οι κ.κ. Τόμσεν και Σόιμπλε έκριναν ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν μετρημένες και δεν πίστεψαν ούτε στιγμή το επιχείρημα του τότε έλληνα πρωθυπουργού ότι τυχόν διευκολύνσεις στο οικονομικό πεδίο θα άλλαζαν την πορεία των πολιτικών πραγμάτων.

Αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε είχε εδραία πεποίθηση ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση προς τον κ. Σαμαρά θα κατέληγε όπλο και εργαλείο στα χέρια του κ. Τσίπρα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να προικοδοτήσει διά του κ. Σαμαρά και να εγκαταστατήσει στο κέντρο της ευρωζώνης έναν αριστερό πολιτικό, ο οποίος από τότε διεκήρυττε ότι σκοπός του ήταν να μεταβάλει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, να καταργήσει τη λιτότητα και να στρέψει τη Γηραιά Ηπειρο προς κεϊνσιανή κατεύθυνση.

Και είναι αλήθεια πως, αν τότε ο κ. Σαμαράς αντιμετωπιζόταν με σχετική ελαστικότητα, ολοκληρωνόταν επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση, δίδονταν τα υπόλοιπα χρήματα του δεύτερου μεγάλου δανείου και δινόταν λύση στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας θα ερχόταν στην εξουσία με προίκα μοναδική που πιθανώς θα του επέτρεπε να κινείται ως ταύρος εν υαλοπωλείω στα κέντρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις προσώπων που πληροφορήθηκαν όσα συζητήθηκαν σε εκείνη τη μυστική συνάντηση του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε ήταν κάθετος, παρότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι «άκουγε» με μεγαλύτερη συμπάθεια τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά.

Η προσαρμογή

Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν αδιανόητη οποιαδήποτε διατάραξη των βασικών κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Προτιμούσε να δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού συστήματος και κυρίως να αναγκάσει τον επερχόμενο κ. Τσίπρα να προσαρμοσθεί και να αναγκασθεί να κινηθεί εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών κανόνων και ιδιαιτέρως των αρχών οικονομικής πολιτικής που είχε επιβάλει ο ίδιος στο Εurogroup. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ένα ελληνικό προηγούμενο που θα ενθάρρυνε αντίστοιχες κινήσεις στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού.Το δυστύχημα είναι ότι τότε η διαφορά ως προς το δημοσιονομικό κενό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας ήταν λίγο υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε, δεν δεχόταν πρόσθετα μέτρα και ο κ. Σόιμπλε οχυρωμένος δεν έκανε βήμα πίσω παρά θέλησε να περιμένει την εκλογή του κ. Τσίπρα. Σε εκείνη τη φάση στις πολλές επαφές που έγιναν μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η απειλή ότι «θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos».

O κ. Τσίπρας αγνόησε εκείνες τις προειδοποιήσεις, δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τη στρατηγική του γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά αντιθέτως επέλεξε προς έκπληξη των περισσοτέρων τον Γιάνη Βαρουφάκη, ένα πρόσωπο προκλητικό και αμφιλεγόμενο, να χειρισθεί τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.
Η πικρή αλήθεια

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Ο Σόιμπλε απεδείχθη ανθεκτικότερος, η στρατηγική του επικράτησε, ο ριζοσπάστης κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να υπογράψει μια σκληρή συμφωνία, το κόμμα του διασπάστηκε και σήμερα οδεύει προς μια ανοιχτή και αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση.Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κ. Σόιμπλε έφερε την ελληνική πολιτική στα μέτρα του. Οι δικοί μας δυστυχώς απεδείχθησαν χαϊβάνια, όπως λέει και ένας παλαιός της πολιτικής.

Πηγή Το Βήμα

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ