Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης στο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΔΗΚΕΘ στην ΘΗΒΑ και στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι της 4 Νοέμβρη και περιλαμβάνει της συμμετοχή δεκάδων ζωγράφων από όλο τον κόσμο με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, κατασκευές, video τέχνη και video ντοκουμέντα land art  διεθνούς φήμης εικαστικών.
Επίσης προβάλλονται επιλογές από κινηματογραφικές ταινίες σε συγκεκριμένες ώρες.

Η έκθεση αφορά την αναζήτηση της οντολογικής ταυτότητας του ανθρώπου μέσα από την διερεύνηση του πολιτισμικού και ιστορικού αποθέματος της πιο αρχαίας πόλης της Ευρώπης, της Θήβας. Η συνομιλία του παρόντος με το παρελθόν θα δώσει τις απαντήσεις για το νόημα του ανθρώπου του μέλλοντος, απαντήσεις  που δίνονται στο μυθικό υβρίδιο της ξαναζωντανεμένης Σφίγγας που θέτει ξανά το αίνιγμα της. Οι απαντήσεις προτείνονται από καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που προσπαθούν να καθορίσουν την μοίρα της ίδιας της πόλης και παράλληλα να προσδιορίσουν τους κινδύνους που άπτονται στην φύση του ανθρώπου και του πολιτισμού.

Οι κινηματογραφικές ταινίες και τα ντοκουμέντα με τίτλο "Ελληνικά κύματα", αφορούν μια κριτική σύνοψη ταινιών Ελλήνων Σκηνοθετών, που επιμελείται η Ιταλίδα επιμελήτρια Dores Sequenia. Το νήμα που ενώνει αυτές τις παρουσίες στην οθόνη είναι ο μύθος, που η κοινωνιολογική και πολιτιστική του δύναμη εκδηλώθηκε με πρωτοφανή τρόπο στην Ελλάδα, το λίκνο του κόσμου. Μέσω του σύγχρονου μύθου η κινηματογραφική εικόνα δρα σε ένα βαθύτερο επίπεδο της γλώσσας και βρίσκει γόνιμο έδαφος σε ένα κινηματογράφο φορτωμένο με ερεθίσματα που εισβάλλουν στη συλλογική φαντασία της κοινωνίας. Η εκδήλωση ανοίγει με ένα αφιέρωμα στον πρόσφατα θανών Θόδωρο Αγγελόπουλο την Τρίτη 6-10 και συνεχίζεται με συνεχείς προβολές και την Τετάρτη 6-10, από τις 6.00 το απόγευμα.

Γενική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αγγέλου, Πολυξένη Κασδά

Ειδική επιμέλεια: Dores Sacquegna

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΔΗΚΕΘ
Η έκθεση θα είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη και την Τετάρτη από τις 18.00 - 21.00, και το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 - 21.00.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η έκθεση θα είναι ανοιχτά Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 18.00 – 21.00, και το Σάββατο από τις 10.00 – 14.00.

Για επισκέψεις σχολείων σε άλλες ώρες, κατόπιν ειδικής συνεννόησης, στα τηλέφωνα 697-6427129 και 693 6579312

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Βαγίων



Διαβάστε Περισσότερα »

Τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό -Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας για τη σύνταξη

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης προβλέπουν τα νέα δεδομένα για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με την πρώτη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τις αλλαγές που φέρνουν τα όσα προβλέπονται από το μνημόνιο.

Η σταδιακή αύξηση θα οδηγήσει από την 1/1/2022 σε όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη το 62ο έτος με 40 χρόνια ή το 67ο έτος με 15 χρόνια εργασίας. Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Ακόμη, στην εγκύκλιο αναφέρονται οι μεταβολές στα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, καθώς και στα όρια ηλικίας, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 94, τεύχος Α΄/14.8.2015 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4336/2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης». Με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ανωτέρω νόμου αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η παράγραφος 27 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α΄). Έτσι, με την ανωτέρω διάταξη επέρχονται μεταβολές ως προς τα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των κατωτάτων ορίων σύνταξης, και τροποποιείται η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115, Α΄). Επίσης, με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α΄) αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η παράγραφος 30 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α΄).

Ειδικότερα:
α. Με την περίπτωση 1α της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 προβλέπεται ότι όσων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από την 1.7.2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνον το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων 2 (οργανικό ποσό). Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό σύνταξης. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης. Σε περίπτωση, βέβαια, που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ' αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης.

β. Με την περίπτωση 1β της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 τροποποιείται η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3863/2010 (Α΄115) . Έτσι, ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει του άρθρου 4 του ν. 3863/2010 ισχύει για τους υπαχθέντες σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο έως και την 31.12.2010 των οποίων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1.1.2015 .

γ. Με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015, με την οποία αντικαθίσταται, αφ' ης ίσχυσε, η παράγραφος 30 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, προβλέπεται ότι τα ποσά κατωτάτων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται μέχρι και 31.12.2021 στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015.

δ. Με την υποπαράγραφο Ε3 προβλέπεται η σταδιακή σύμφωνα με τους πίνακες 1 και 2 αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης . Ειδικότερα, ορίζεται ότι από 01.01.2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (11,Α).

Επιπλέον, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, για όλους τους ασφαλισμένους των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 01.01.2022 στα προβλεπόμενα από τις ανωτέρω παραγράφους 1α και 1β, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.3863/2010 (115, Α΄), σύμφωνα με τους πίνακες του άρθρου αυτού. Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Τέλος, ορίζεται ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρίνιση επί των ανωτέρω διατάξεων».

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξημένος κίνδυνος για την καρδιά με ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα


Η καθημερινή κατανάλωση έστω και ενός γλυκού ροφήματος μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα, διαβήτη και εγκεφαλικό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στην μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα, διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος για έμφραγμα ή θανατηφόρο καρδιαγγειακή νόσο αυξάνεται κατά 35% σε όσους πίνουν συστηματικά αναψυκτικά, ισοτονικά ροφήματα, φρουτοχυμούς, φρουτοποτά και άλλα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε επιτραπέζια ζάχαρη (σουκρόζη) ή σε σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS).

To σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (ή σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, όπως επίσης αποκαλείται) είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό, που αποτελείται κατά 55% από φρουκτόζη και κατά 45% από γλυκόζη (δηλαδή ζάχαρη).

Παρότι περιείχε κάπως λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την σκέτη ζάχαρη (281 έναντι 387 ανά 100 γρ., αντιστοίχως), έχει πιο γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή γλυκισμάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση δεκάδων προγενέστερων μελετών και διερεύνησε τις επιδράσεις που έχουν τα διάφορα είδη σακχάρων στον οργανισμό.

Εκτός από τον κίνδυνο για την καρδιά, η συστηματική κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης συσχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 26% του κινδύνου εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη και κατά 16% του κινδύνου για εγκεφαλικό.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για υιοθέτηση στρατηγικών προστασίας της δημοσίας υγείας, ούτως ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αυτού του είδους των ροφημάτων και να μειωθούν οι καρδιομεταβολικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την ζάχαρη, τους συνδυασμούς της και τα προϊόντα που τους περιέχουν με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Η έκταση των προβλημάτων που προκαλεί είναι τέτοια, ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε πέρυσι τις συστάσεις του και πλέον συνιστά να μην υπερβαίνει η ζάχαρη που τρώμε το 5% των ημερήσιων θερμίδων μας (αντιστοιχούν σε λιγότερο από 6 κοφτά κουταλάκια του καφέ ζάχαρη την ημέρα).

Δεδομένου ότι πάρα πολλά τρόφιμα (από φρυγανιές και ψωμιά έως προϊόντα τομάτας) περιέχουν μικρές ποσότητες ζάχαρης, ένας τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι να μην προσθέτει κανείς ζάχαρη στα ροφήματα που πίνει και να επιλέγει ροφήματα με μη-ζαχαρούχα τεχνητά γλυκαντικά και 100% φυσικούς χυμούς φρούτων, λένε οι ειδικοί.


Πηγή : Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

Δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ ο Κώστας Μπακογιάννης



Τις προθέσεις του σε σχέση με το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπακογιάννης κράτησε αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπενθυμίζοντας τη θέση του ως περιφερειάρχης. «Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον λαό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αυτό το σύμβολο σκοπεύω να το τιμήσω. Την υπογραφή μου σκοπεύω να την τιμήσω. Άλλωστε όταν λέμε ότι είμαστε διαφορετικοί, πρώτα απ' όλα πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη», σημείωσε, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παράλληλα, απέφυγε να σχολιάσει τις υπόλοιπες υποψηφιότητες ή ακόμα και τις προσωπικές του προτιμήσεις, αλλά και να καταθέσει άποψη για τα επόμενα βήματα της ΝΔ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αδιαχώρητο για άδειες νερού πριν αρχίσουν τα πρόστιμα



Eκατοντάδες ιδιοκτήτες πηγαδιών και γεωτρήσεων που επιδιώκουν να πάρουν άδειες άντλησης, πριν της λήξη της προθεσμίας την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και να αποφύγουν τα σχετικά πρόστιμα περιμένουν στην ουρά στα γραφεία της διεύθυνσης Υδάτων Ηρακλείου.
Από 1η Οκτωβρίου ως και 31 Δεκεμβρίου, όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση, θα καταβάλλουν πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μήνα.Από 1η Οκτωβρίου ως και 31 Δεκεμβρίου, όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση, θα καταβάλλουν πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενδιαφερόμενοι συνωστίζονται από τις 7 το πρωί, για να πάρουν σειρά, πριν ακόμα οι υπάλληλοι φθάσουν στα γραφεία τους!

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα οι υπάλληλοι δουλεύουν μέχρι το απόγευμα, ενώ δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που πηγαίνουν δυο και τρεις φορές μέχρι να εξυπηρετηθούν.

Να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες γεωτρήσεων και πηγαδιών ήταν σίγουροι, βάσει της ενημέρωσής τους από τους δήμους, ότι οι αιτήσεις που είχαν καταθέσει ακόμα και από το 2014, είχαν ήδη προωθηθεί στη διεύθυνση Υδάτων, πράγμα όμως που πιθανόν να μην έχει γίνει, όπως ενημερώθηκαν στο… παρά πέντε. Έτσι, πηγαίνουν απευθείας και στην υπηρεσία, η οποία δέχεται κανονικά τις αιτήσεις.

Ως γνωστό, από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όσοι δεν έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση Υδάτων, θα καταβάλλουν πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα καταβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ έως 2.000 ευρώ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Υδάτων και είναι τα ακόλουθα :

1. Χάρτης-απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης  όπου σημειώνεται η ακριβής θέση του σημείου υδροληψίας καθώς και τα περιγράμματα των περιοχών χρήσης ύδατος για την αγροτική χρήση.

2. Αντίγραφο αίτησης ΕΜΣΥ που κατατέθηκε στο Δήμο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η δυνατότητα υποβολής φακέλου για έκδοση άδειας χρήσης ύδατος έχει παραταθεί για τελευταία φορά – σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου- και χωρίς καμία επιβάρυνση, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι κάτοικοι από τον Οξύλιθο, Κήπους, Οριό,για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων


Συνεπείς με τις υποσχέσεις τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι κά-τοικοι από τον Οξύλιθο, τους Κήπους και το Οριό, παρέστησαν στη συνε-δρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου που πραγματοποιή-θηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Κριεζών, την Δευτέρα 28.09.2015, στις 19:00, προκειμένου να εκφράσουν – αυτή τη φορά από κοντά – την αντί-θεσή τους στην κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην περιοχή «Κοκκινοεκκλησίες» Κήπων. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αποκαλύφθηκε για άλλη μία φορά η προχειρότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να λύσει ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου. Χωρίς να διαθέτει τα επιστημονικά στοιχεία που χρειάζονται για να αιτιολογήσει την επιλογή της, ισχυρίστηκε ότι η θέση «απλά προέκυψε» και κρύφτηκε πίσω από τους «μελετητές». Μάλιστα, επιχείρησε να αλλάξει το θέμα της συζήτησης, κι από εκεί που η ίδια όφειλε να δώσει εξηγήσεις στους κατοί-κους, βρέθηκε να τις ζητάει από αυτούς. Για άλλη μια φορά – μην έχοντας επιχειρήματα – ανέπτυξε τη γνωστή γενικόλογη ρητορική της για την ανα-γκαιότητα των ΣΜΑ, τις χωματερές και την χρηματοδότηση. Οι κάτοικοι επιχειρηματολόγησαν για την ακαταλληλότητα της περιοχής και ζήτησαν από την Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει το θέμα ώστε να βρει άλ-λο σημείο, σε συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα χωριά. Επίσης, οι κάτοι-κοι κατέστησαν σαφές, ότι αν η Δημοτική Αρχή επιμένει στην κατασκευή, είναι αποφασισμένοι να την εμποδίσουν με κάθε μέσο. Η Δημοτική Αρχή, βλέποντας την αποφασιστικότητα και το σθένος των κα-τοίκων, ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει οριστικά για το θέμα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεσμεύθηκε δε ενώπιον όλων ότι θα τους ενημερώσει εγκαίρως, ώστε να παραστούν.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΞΥΛΙΘΟΥ – ΚΗΠΩΝ – ΟΡΙΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Σ.Μ.Α.) στις «ΚΟΚΚΙΝΟΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» ΚΗΠΩΝ




Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει την Τετάρτη η ΕΛΜΕ Βοιωτίας

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα συνεδριάσει στις 30/9/2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 3μμ στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λιβαδειάς (είσοδος από Δελφών) με θέματα συζήτησης τα εξής:

•    Τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν στην εκπαίδευση.
•    Ενημέρωση για τις ελλείψεις  που υπάρχουν στη Βοιωτία.
•    Ψήφισμα για τις δικαστικές διώξεις των απεργών των Πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών στη Σάμο.
•    Έναρξη κοινωνικών φροντιστηρίων στη Λιβαδειά και στη Θήβα.
•    Οικονομικά Θέματα.
Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν οι δύο αιρετοί συνάδελφοι μας στο ΠΥΣΔΕ, για να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τις υπηρεσιακές μεταβολές. (τοποθετήσεις, διαθέσεις, αποσπάσεις κλπ)
Σας υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι μπορούν να παρακολουθούν τα διοικητικά συμβούλια της ΕΛΜΕ και να προτείνουν θέματα προς συζήτηση.


Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας
Γιάννης Πάγκαλος                                        Κώστας Χρυσαφόπουλος  


Διαβάστε Περισσότερα »

Μόνον με επιταγές οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην εφορία




    Οφειλές των φορολογούμενων προς την εφορία άνω των 200 ευρώ θα εξοφλούνται στο εξής μόνον με επιταγή.
Αυτό προβλέπει απόφαση της... Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία μειώνεται το όριο των 500 ευρώ, που ίσχυε μέχρι τώρα, με στόχο τη μείωση της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων και την αντιμετώπιση των ληστειών. Υπενθυμίζεται ότι για πληρωμές προς την εφορία μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει χρηματικό όριο.

Αναλυτικά η απόφαση:

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του α.ν. 1819/1951 (ΦΕΚ 149 Α΄/1951) «Περί τρόπου διεξαγωγής των πάσης φύσεως συναλλαγών του Δημοσίου», όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 1041/1980 (ΦΕΚ 75 Α΄/1980) και ισχύουν σήμερα.
Την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1056/11.5.2010 (ΦΕΚ 712 Β΄/2010) «Καταβολή οφειλών στις Δ.Ο.Υ. με επιταγές ή με μετρητά».
3. Τις διατάξεις του Ν. 4270/2014 (ΦΕΚ 143 Α΄) περί Δημοσίου Λογιστικού, όπως ισχύουν. 4. Την υπ’ αριθ. Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β΄ 130 και 372), «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. Δ6Α 1125239 ΕΞ 2013/8.8.2013 (Β΄ 2003) και συμπληρώθηκε με την αριθ. Δ6Α 1145867 ΕΞ 2013/25.9.2013 (Β΄ 2417) και την αριθ. Δ6Α 1196756 ΕΞ 2013/23.12.2013 (Β΄ 3317).
5. Την υπ’ αριθ. 20 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 25−06−2014 «Επιλογή και διορισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».
6. Την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1212/23.11.2012 (ΦΕΚ 3338 Β΄) «Πληρωμή βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών σε πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛ.ΤΑ.», όπως ισχύει.
7. Το γεγονός ότι η αύξηση των συναλλαγών με επιταγές έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων κλοπής και ληστείας τόσο κατά την μεταφορά των χρημάτων όσο και κατά την ώρα της συναλλαγής και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων.
8. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Tο ποσό των παραγράφων 1 και 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1056/11.5.2010 (ΦΕΚ 712 Β΄/2010) ορίζεται σε διακόσια ευρώ (200,00 €).
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2015
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση απο το ΚΑΠΗ Βαγίων


Διαβάστε Περισσότερα »

Πρώτη Έκθεση Φωτογραφίας απο την Φωτογραφική Λέσχη Θήβας

     

" Η Φωτογραφική Λέσχη Θήβας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης φωτογραφίας των μελών της, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 9 μ.μ στο cafe-restaurant "ΖΗΘΟΣ",στον πεζόδρομο της Θήβας. Με τιμή, το Δ.Σ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ  ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
        
                ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2015 -2016

   Το  Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς  ξεκινά  για τέταρτη συνεχή χρονιά τη  λειτουργία του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», στην Επαρχία Λιβαδειάς για τα παιδιά των οικονομικά αδυνάτων οικογενειών.
Καλούμε όσους εκπαιδευτικούς θέλουν, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, να λάβουν μέρος σ’ αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης.
 Όσοι επιθυμείτε τη συμμετοχή των παιδιών σας στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, για το Σχολικό έτος 2015-2016, μπορείτε να συμπληρώσετε σχετική αίτηση στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.
Μαζί με την αίτηση του κηδεμόνα παρακαλούμε να καταθέσετε:                                  1. Φωτοτυπία της Αστ. Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
2. Βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο που φοιτά ο μαθητής.
3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
4. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού και Ε9, θεωρημένα ή υπεύθυνη δήλωση  
    του  Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ότι δεν 
    υποβάλλεται  φορολογική δήλωση.
6. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου απορίας προνοίας ή 
    Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας

Τα  δικαιολογητικά θα κατατίθενται στο  Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς
 ( τηλ. 22610 28344 ),  καθημερινά από ώρα 9.00΄π.μ. έως 13.00΄μ.μ.
                                                                                                                     
                                                                                Το     Δ.Σ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνέχιση εργασιών για τα έργα ΕΣΠΑ 2007-2013 του Δήμου Θηβαίων

 
Σε έναρξη εργασιών προχώρησαν οι ανάδοχοι των έργων : “ Βιοκλιματική αναβάθμιση του δημόσιου ανοικτού χώρου κατά μήκος του ιστορικού ρέματος Χρυσορρόα Θήβας”, “Ανάπλαση πεζόδρομου οδού Επαμεινώνδα” και “Βελτίωση και Ενεργειακή αναβάθμιση καταστήματος παλαιού Δημαρχείου Θήβας”, αφού επιλύθηκαν τα χρηματοδοτικά προβλήματα που είχαν προκύψει.

Τα εν λόγω έργα, που υλοποιεί ο Δήμος Θηβαίων στο πλαίσιο  Επιχειρησιακών Προγράμματων του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013, είχαν σταματήσει μετά από δηλώσεις διακοπής εργασιών των εργολάβων λόγω καθυστέρησης της κατανομής των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων και μη πληρωμής τους.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, με αφορμή την ευχάριστη είδηση για τη συνέχιση των εργασιών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η δημοσιονομική στενότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας επηρέασαν αρνητικά την υλοποίηση των ενταγμένων στα επιχειρησιακά προγράμματα έργων του Δήμου μας. Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την περιοχή μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και γι' αυτό καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ομαλοποιηθούν τα προβλήματα και να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για το οποίο έχουμε δεσμευθεί”


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει ο τρόπος κατάθεσης πινακίδων - Ή θα τις πηγαίνουν στους δήμους ή ταχυδρομικώς στις εφορίες

Το ΥΠΟΙΚ έχει πρόθεση να αλλάξει τα πάντα στη φορολογία των ΙΧ, με επιβολή τελών ακόμα και στα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, και αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση πολλών οχημάτων και την κατάθεση των πινακίδων από τους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια η προσέλευση των ιδιοκτήτων ΙΧ που ήθελαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματα τους δημιουργούσε απίστευτες ουρές ταλαιπωρίας στις εφορίες. Υπενθυμίζεται πως η προβλεπόμενη διαδικασία ήταν: ο φορολογούμενος με τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του επισκέπτεται αυτοπροσώπως την εφορία του και υποβάλει χειρόγραφα τη λεγόμενη δήλωση ακινησίας του οχήματός του. Οι πινακίδες παραμένουν στην εφορία για μερικά χρόνια για την περίπτωση που ο φορολογούμενος θέσει ξανά το όχημά του σε κυκλοφορία και αν δεν γίνει αυτό καταστρέφονται.

Πλέον όπως γράφει και το capital.gr στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν δύο λύσεις ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία.
Η πρώτη λύση που εξετάζεται είναι αν περάσει όλη η αρμοδιότητα για την κατάθεση στους δήμους. Οι φορολογούμενοι θα επισκέπτονται το δημοτικό κατάστημα και θα καταθέτουν εκεί τις πινακίδες μαζί με τη δήλωση ακινησίας του οχήματος. Ο δήμος στη συνέχεια θα αναλαμβάνει τη διαδικασία ενημέρωσης του taxisnet για την ακινησία του οχήματος. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος θα θέλει να παραλάβει εκ νέου τις πινακίδες θα πηγαίνει και πάλι στον δήμο και θα πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας σε τράπεζα.
Η δεύτερη λύση ακολουθείται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο. Ο φορολογούμενος είτε ταχυδρομεί, είτε τοποθετεί τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας  σε ειδική θυρίδα στην εφορία που είναι ανοικτή όλο το 24ωρο. Στη συνέχεια η διαδικασία ολοκληρώνεται από τον φορολογούμενο με συμπλήρωση ειδικής αίτησης στο taxisnet η οποία επικυρώνεται από την εφορία και πάλι ηλεκτρονικά.


Διαβάστε Περισσότερα »

4 προσλήψεις στον δήμο Τανάγρας

Ο Δήμος Τανάγρας ανακοινώνει ότι προτίθεται να προσλάβει διδακτικό προσωπικό, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (επί ωρομισθία) και με χρονική διάρκεια σύμβασης 8 μήνες, για τις ανάγκες λειτουργίας εικαστικών, θεατρικών και μουσικών μαθημάτων του Δήμου Τανάγρας για την περίοδο 2015 – 2016, συνολικού αριθμού τεσσάρων (4) ατόμων, και συγκεκριμένα:

Κωδικός θέσης Υπηρεσία Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης Αριθμός ατόμων
101 Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τανάγρας ΔΕ Δάσκαλος/α Ζωγραφικής 8 μήνες 1
102 Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τανάγρας ΔΕ Δάσκαλος/α Χειροτεχνίας 8 μήνες 1
103 Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τανάγρας
ΔΕ Δάσκαλος/α
Υποκριτικής
Θεάτρου
8 μήνες 1
104
Δημοτική
Κοινωφελής
Τανάγρας
ΔΕ Δάσκαλος/α Κλασσικής Κιθάρας 8 μήνες


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση (υπόδειγμα επισυνάπτεται στην παρούσα)
2. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας
3. Φωτοαντίγραφο του τίτλου των σπουδών τους. Σε περίπτωση πτυχίου ή τίτλου σπουδών της αλλοδαπής επίσημη μετάφραση αυτού στην ελληνική γλώσσα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις ( άρθρο 29 ΠΔ 50/2001 και Ν. 148/11914).
4. Φωτοαντίγραφο απολυτηρίου λυκείου.
5. Έγγραφα που να πιστοποιούν συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δράσεις (βεβαιώσεις, σεμινάρια, (κλπ.) για την ειδικότητα που απαιτείται.
6. Αποδεικτικό προϋπηρεσίας στο αντικείμενο εάν υπάρχει.
7. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
8. Φωτοαντίγραφο κάρτας ανεργίας σε ισχύ.
9. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 16 και το άρθρο 17 του Ν.3584/2007 Κώδικας κατάστασης των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
10. Βιογραφικό σημείωμα όπου θα αναφέρεται η σχετική εκπαίδευση , η γενική προϋπηρεσία στο Δημόσιο ή /και Ιδιωτικό τομέα (σε χρόνια και μήνες) καθώς και αν υπάρχει εμπειρία σε προηγούμενα προγράμματα του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, η επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων, η απόκτηση άλλων πτυχίων κλπ.

Οι υποψήφιοι, που πληρούν τις άνω προϋποθέσεις, θα κληθούν, σε ακρόαση εκτέλεσης έρ¬γου, κατά την κρίση της επιτροπής, η οποία θα αξιολογήσει, τα πλείονα προσόντα, την καλλιτεχνι¬κή σταδιοδρομία, τις βραβεύσεις και διακρίσεις σε επίσημους διεθνείς και πανελλήνιους Όσοι προσληφθούν θα προσκομίσουν ποινικό μητρώο κατά την υπογραφή της σύμβασης καθώς και τυχόν απαραίτητη άδεια εργασίας από την Υπηρεσία τους.

Συμπληρωματικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής κατάθεσης της αίτησης

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις (διατίθενται στην επιχείρηση) στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.Τ., στο Δημαρχείο Σχηματαρίου,(Δευτέρα- Παρασκευή και ώρες 9.00π.μ.-14.00μ.μ.) είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: ΔΗ.Κ.Ε.Τ. Δήμος Τανάγρας Πλ. Ταξιαρχών 1 ΤΚ 32009 με επισυναπτόμενα τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογητικά μέσα σε προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) που αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσης της παρούσας σε δύο τοπικές εφημερίδες του Νομού Βοιωτίας ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της υπηρεσίας μας και στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.Τ., τηλ.:2262351180-181 Η παρούσα διατίθεται ολόκληρη στην ιστοσελίδα του Δήμου Τανάγρας στη διεύθυνση: tanagra.gr

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: εδώ



ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Κάλεσμα Δήμου Θηβαίων για συμμετοχή σε έρευνα ενεργειακής συμπεριφοράς



Ο Δήμος Θηβαίων στο πλαίσιο σύνταξης του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια για την συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων, πραγματοποιεί έρευνα ενεργειακής συμπεριφοράς των κατοίκων του δήμου.

Γι’ αυτό το λόγο, καλεί τους δημότες, τους επαγγελματίες, τους φορείς και τους συλλόγους να συμπληρώσουν τα ακόλουθα ερωτηματολόγια, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν:

Το link για τον οικιακό τομέα ( για ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες κατοικίες):
http://goo.gl/forms/R7K0IOckLz

Το link για τον τριτογενή τομέα (για γραφεία, σχολεία, ιατρεία, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, φροντιστήρια,εμπορικά κλπ)
http://goo.gl/forms/lRR48UVmwg
Τα στοιχεία που ζητούνται να συμπληρωθούν είναι ανώνυμα και θα παραμείνουν εμπιστευτικά και μόνο για τον σκοπό που ζητούνται.  
Τα ερωτηματολόγια έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Διθυραμβικά σχόλια για την εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο Καβειρίου Θήβας



Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο Καβειρίου Θήβας, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια από τα 500 και πλέον άτομα που παραβρέθηκαν. Σκοπός της  εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και προβολή του σημαντικού αυτού πολιτισμικού μνημείου, άγνωστου σε πολλούς ακόμα και αναξιοποίητου για χρόνια, που όμως βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων και αποκτά μεγάλη δημοσιότητα.

Η εκδήλωση, που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου “Διάζωμα- Πολίτες για τα αρχαία θέατρα” σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, το Δήμο Θηβαίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Λάιο” Θήβας, περιελάμβανε  ξενάγηση  από την Προϊσταμένη την Εφ. Α. Βοιωτίας κα. Χαραμή Αλεξάνδρα, απαγγελία στίχων του Πίνδαρου από τους ηθοποιούς Λάμπρο Τσάγκα και Δανάη Καλαχώρα και έργα του Μίκυ Θεοδωράκη και του Pedro Ettouralde υπό τους ήχους του σαξοφώνου του Θεόδωρου Κερκέζου.
 
Επίσης, πριν την έναρξη της ξενάγησης, ακούστηκαν αποσπάσματα από την πρώτη ιστορική πολιτιστική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο χώρο αυτό, τον Αύγουστο του 1983 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πινδάρεια”, την οποία είχε διοργανώσει ο Θεόδωρος Μιχάλογλου, ιδρυτικό μέλος του “Λάιου” και συμμετείχαν τότε ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου όπως η Αλέκα Κατσέλη και Χρήστος Τσάγκας , η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου και πολλοί άλλοι.

Την εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο Καβείριο χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου και ο Πρόεδρος του Διαζώματος κ. Μπένος Σταύρος.

Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή οργάνωση της εκδήλωσης, τόνισε την άριστη και άψογη συνεργασία μεταξύ Δήμου, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Διαζώματος και Λάιου στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για ανάδειξη του μνημείου. Υπενθύμισε επίσης ότι το 2012 με την υποστήριξη του Διαζώματος ανοίχτηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός- κουμπαράς, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις εργασίες στο μνημείο, ο οποίος και παραμένει ανοιχτός για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβρη του 2013, με Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας τότε τον κ. Μουλκιώτη Γεώργιο, που παραβρέθηκε και στην εκδήλωση, υπεργάφη προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 50.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έργο «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική - αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στο Καβίρειο της Θήβας». Το ποσό που θα συγκεντρωθεί στον προαναφερόμενο κουμπαρά θα είναι χρήσιμο για συμπληρωματικές εργασίες και μελέτες στο χώρο του μνημείου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οργανώθηκε επίσης πεζοπορία από τα Βάγια προς το Καβείριο από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και τη Δημοτική Κοινότητα Βαγίων. Τέλος, για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο Καβείριο, το ΚΤΕΛ Θήβας, μετά από αίτημα του Δήμου Θηβαίων και της ΕΦΑ Βοιωτίας, διέθεσε δωρεάν λεωφορεία για τη μεταφορά τους. Διατέθηκε επίσης και το λεωφορείο του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας για τη μεταφορά των εθελοντών του συλλόγου “Λάιου”, οι οποίοι καθοδήγησαν από και προς το θέατρο τους συμμετέχοντες από τη Θήβα  και τα μέλη του Διαζώματος,  καθότι τα λεωφορεία στάθμευσαν 2χλμ έξω από το χώρο του θεάτρου, λόγω στενότητας του δρόμου.
Δείτε εδώ http://fotoarxeiothivas.blogspot.gr/2015/09/e. το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.
Λίγα λόγια για το Καβείριο:

Το ιερό των Καβείρων τοποθετείται 8χλμ δυτικά της Θήβας και πολύ κοντά στα Βάγια. Ήταν αφιερωμένο σε δύο θεότητες, το Κάβειρο και τον Παίδα, στους οποίους η Δήμητρα αποκάλυψε μυστικές τελετές, που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της γονιμότητας (καρπών, ζώων, ανθρώπων).
Οι Κάβειροι λατρεύονταν ως προστάτες του αμπελιού και της ευγονίας των ζώων, γι' αυτό και βρέθηκαν εκεί πάνω από 1400 ζωικές απεικονίσεις ταύρων.
Η λατρεία στο ιερό αρχίζει τουλάχιστον από την αρχαϊκή περίοδο (700-500 π.χ) και συνεχίζεται αδιάσπαστη ως τα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αιώνας μ.χ).
Το Ιερό αποκαλύφθηκε τυχαία το 1887, όταν μολύβδινα ειδώλια ταύρων, που προέρχονταν από την περιοχή, βρέθηκαν να πωλούνται στην αγορά της Αθήνας.
Η ανασκαφή του Καβειρίου έγινε το 1888-1889 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Τα σημαντικότερα μνημεία του Καβειρίου είναι:

Ο Ναός, αφιερωμένος στους θεούς Κάβειρους.
Το Θέατρο, που εξυπηρετούσε στην παρακολούθηση των δρώμενων που σχετίζονταν με τη μύηση των πιστών.
Η στοά, που εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες του ιερού.  
Ο περίβολος, που περιέβαλε αρχικά όλο τον ιερό χώρο με το ναό και την υπαίθρια αυλή και αργότερα και το κοίλο του θεάτρου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Το Facebook «έπεσε» σχεδόν για μία ώρα


Για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας
Σοβαρά προβλήματα για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, facebook, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τις 22:00, έπεσε για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα (είχε τεθεί ξανά λειτουργίας για μικρό χρονικό διάστημα στις 24 Σεπτεμβρίου).

Πολλοί χρήστες διεθνώς ανέφεραν ότι εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος, με τη διαβεβαίωση πως γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Την εξέλιξη δεν άφησαν ασχολίαστη και οι χρήστες του twitter οι οποίοι υπό το hashtag #facebookdown , σχολίασαν άλλοτε με χιούμορ κι άλλο οργισμένοι την διακοπή λειτουργίας του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μια ώρα μετά περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος που προκάλεσε την κατάρρευση του κοινωνικού δικτύου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η Μάχη της Πέτρας

"Μάχη της Πέτρας"
Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε & φέτος την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015,η Επέτειος της Μάχης της Πέτρας.
Στις επετειακές εκδηλώσεις την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Panpontian Federation of Greece εκπροσώπησε μέσω του Συλλόγου Ποντίων Βοιωτίας,ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριανταφυλλος Υφαντιδης,ο οποίος & κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο-δωρεά του κυρίου Παντελή Φραγκούλη-.
Επίσης στεφάνι κατέθεσε & η κ. Κατερινα Μελιδη για τον Σύλλογος Ποντίων Ν.Βοιωτίας "Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ"
Την επετειακή ομιλία εκφώνησε η κ.Νικολάου Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Βοιωτίας.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Ενοριακό Κέντρο του Υψηλάντη με Χορούς από τον Σύλλογο "ΕΥΚΛΕΙΔΗ" & τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.
Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας ''Ο Ευκλείδης''



Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για τα εξοπλιστικά

Λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ και έχοντας στα χέρια το ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς  Βασιλική Μπράτη, αστυνομικοί συνέλαβαν τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο μετά τα νέα στοιχεία που έφθασαν στην δικαιοσύνη και εμπλέκουν τον επιχειρηματία στη διακίνηση μίζας ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ.

Η δικογραφία αφορά στην προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών και ραντάρ τύπου Εμπραέρ με υπεργολάβο τη Σουηδική εταιρεία Ερικσον. 

Ο επιχειρηματίας εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τους εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, συνελήφθη μετά το άνοιγμα λογαριασμού στο Μονακό, ο οποίος ανήκει σε οφ-σορ εταιρία, με την οποία φέρεται ότι σχετίζεται ο γνωστός επιχειρηματίας.

Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι

Ο ασκός του αιόλου είχε ανοίξει μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος  του είχε δώσει μίζα δύο φορές, τη μια μάλιστα αφήνοντας ένα σακ-βουαγιάζ στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ το οποίο περιείχε 600 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Λιακουνάκος πάντως, από την αρχή των ερευνών είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με διακίνηση μαύρου χρήματος, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είχε συναντήσει τον Αντώνη Κάντα.

Πριν από λίγες ημέρες, η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα 18 συνολικά άτομα, ανάμεσά τους και ο επιχειρηματίαςΘωμάς Λιακουνάκος, για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonac στο στρατό, που σύμφωνα με την δικογραφία, ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη σύλληψή του ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, ενώ σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας που εξέδωσε το ένταλμα προκειμένου να λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας και να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

Καμμένος: Ο πρώτος συνελήφθη...

Με ένα μάλλον «διθυραμβικό» τιτίβισμα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, σχολίασε την σύλληψη του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

«Επειδή ρωτούσε η κόρη του συνηγόρου κατηγορουμένου για τα εξοπλιστικά προχθές στη Βουλή ενημερώστε την οτι ο πρώτος μόλις συνελήφθη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Π. Καμμένος.




Διαβάστε Περισσότερα »

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού -Νεφώσεις και καταιγίδες

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα Τρίτη κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα βορειοανατολικά.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως από τη Χαλκιδική και ανατολικότερα το βράδυ στη Θράκη σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι πρόσκαιρα έντονα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βορειοανατολικοί τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 27 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από το απόγευμα βόρειων διευθύνσεων 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 25 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 22 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ