Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλο διπλό για το Μαυρομμάτι μέσα στο Κόκκινο

ΠAO Κοκκίνου - Α.Ο.Μαυρομματίου 1-2 (Δαμπάνης Σ. 25', Στοιχειός Στ. 49', Στοιχειός Δ. 67')

Μεγάλο διπλό για το Μαυρομμάτι μέσα στο Κόκκινο. Νίκη κομβική για την συνέχεια του πρωταθλήματος και πολύ σημαντική αφού ήταν η πρώτη στην Α’ Κατηγορία. Νίκη που γεμίζει με αυτοπεποίθηση και μέταλλο τους ποδοσφαιριστές του ΑΟΜ.
Αντίθετα το Κόκκινο βυθίζεται σε σκέψεις, αφού μετά το βαρύ σκορ από το Σχηματάρι χάνει και από τους νεοφώτιστους, δύσκολα τα πράγματα...

Το Μαυρομμάτι μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και πίεσε πολύ τους γηπεδούχους χάνοντας καλές ευκαιρίες με αιχμή τα αδέρφια Στοιχειούς, Σιαμανδούρα, Δρίτσουλα Ι. Στο 13' ο Στοιχειός Δ. σε τετ-α-τετ από πλάγια θέση πλασάρει άουτ. Στο 16' μετά από λάθη στην άμυνα του ΑΟΜ ο Νίκας εξ’επαφής αποκρούει το πλασέ του Δαμπάνη! Στο 20' ο Στοιχειός Στ. σουτάρει μέσα από την περιοχή λέει όχι ο Χρήστου. Στο 25´ είχαμε το 1-0 για το Κόκκινο όταν ο Δαμπάνης Σπ. Με σουτ έξω από την περιοχή στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και λίγο μέσα από την γραμμή σύμφωνα με τον α' βοηθό. Στην συνέχεια μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο ΑΟΜ έχασε την συνοχή του, το Κόκκινο κρατούσε άνετα την μπάλα με μοναδική φάση το 1-2 Δρίτσουλα-Σιαμανδούρα και σουτ του τελευταίου ελάχιστα άουτ.

Στο β´μέρος το Μαυρομμάτι μπήκε πολύ δυνατά, άλλαζε την μπάλα σωστά στο χώρο του κέντρου, έβαλε ποιότητα στο παιχνίδι του και κέρδισε τον αγώνα! Στο 49' χάθηκε η μπάλα, όταν ο Πελώνης με την μια βρήκε τον Σιαμανδούρα και αυτός με την μια ξαναβγάζει τον Στοιχειό Στ. δεξιά μόνο του, αυτός με την ταχύτητά του μπαίνει στην περιοχή πλασάρει κάνοντας το 1-1! Στο 55' ο ίδιος παίχτης σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ πλασάρει και η μπάλα γλύφει το δοκάρι! Στο 59' ο Γκάτσος κεφαλιά από το ένα μέτρο στέλνει την μπάλα άουτ. Στο 61' μετά από κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι της εστίας του ΑΟΜ η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα αλλά ο Λάμπρου με κεφαλιά στην γραμμή απομακρύνει σώζοντας το 2-1. Στο 67' ο Πελώνης περνά κάθετα για τον έτερο Στοιχειό αυτός όπως και ο αδερφός του πλασάρει ξανά σωστά για το 1-2 κ οι πανηγυρισμοί άρχισαν από τους 30 φιλάθλους του ΑΟΜ που ακολούθησαν την ομάδα. Στην συνέχεια το Κόκκινο πίεσε ανορθόδοξα χωρίς την μεγάλη φάση, το Μαυρομμάτι κράτησε με νύχια και με δόντια και έβγαινε στην αντεπίθεση επικίνδυνα χάνοντας μεγάλη ευκαιρία στο 92' με τον Δρίτσουλα Ι. που σε τετ-α-τετ νικήθηκε από τον Χρήστου!

Χάρις υστερήσαντες ο ΑΟΜ με κορυφαίο τον Δρίτσουλα Μ. που έκανε τα πάντα στην άμυνα, τα αδέρφια Στοιχειούς και τον Λάμπρου.

Καλή η διαιτησία του Λέτσα.

Σύνθεση ΠΑΟ Κοκκίνου ( Κωτσαδάμ Οδυσσέας): Σπύρου, Σπάρος, Δαμπάνης Μ., Ντελής Χ.(60* Μάστορας), Γκάτσος (55* Γεωργίου), Ποταμιάς, Δαμπάνης Σ., Αργυρίου, Τραμπάκουλος Κ., Δουδούμης, Σύρμος (5* λ.τ. Κατσαβρηάς).

Σύνθεση Α.Ο.Μαυρομματίου (Γιαννακόπουλος Ηλίας): Νίκας, Λάμπρου, Χριστοδούλου, Δρίτσουλας Μ., Μερκούρης, Τσέλλα, Στοιχειός Στ. (Κουτρομάνος 64'), Πελώνης, Στοιχειός Δ. (88' Νίκας), Σιαμανδούρας (80' Μαλέσης), Δρίτσουλας Ι.
Αθλητικός Όμιλος Μαυροματίου





Διαβάστε Περισσότερα »

Επεσαν τα πρώτα χιόνια στον Ολυμπο!


O καιρός εδώ και μερικές ημέρες έχει αλλάξει, με τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση. Μάλιστα, στη...χώρα έπεσαν και τα πρώτα χιόνια.

Σύμφωνα με το weather-in-greece.gr, χιόνισε στις κορυφές του Ολύμπου σε υψόμετρο άνω των 2.400 μέτρων. Η χιονόπτωση ήταν ελαφριά και μάλιστα στην κορυφή του βουνού υπήρξε και ελαφριά χιονόστρωση.

Πάντως, το γεγονός δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Τα άκρως αντίθετο, αφού οι χιονοπτώσεις είναι κάτι συνηθισμένο για τέτοια εποχή στον Ολυμπο. Μάλιστα, άλλες χρονιές, τέτοια περίοδο, έχει χιονίσει και πολύ χαμηλότερα στο βουνό.

Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν ήταν τόσο χαμηλές οι θερμοκρασίες για να έχουμε και πιο χαμηλά χιονοπτώσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ. του ΑΟ ΘΗΒΑ ΤΩΡΑ!-ΛΥΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΝΤΑ!


Έκτακτο Δ.Σ. συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΑΟ ΘΗΒΑ Θανάσης Βυλλιώτης αναμένονται εξελίξεις!
από Α.Ο ΘΗΒΑ
  Το Δ.Σ. του ΑΟ ΘΗΒΑ ανακοινώνει την λύση της συνεργασίας του με τον προπονητή Βαγγέλη Λέντα. Η λύση της συνεργασίας έγινε μετά από συνάντηση που είχαν ο Βαγγέλης Λέντας και ο πρόεδρος του ΑΟ ΘΗΒΑ Θανάσης Βυλλιώτης η οποία έγινε μέσα σε φιλικό κλίμα.
Ο Βαγγέλης φεύγει σαν φίλος και η πόρτα του ΑΟ ΘΗΒΑ είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτόν και του ευχόμαστε τα καλύτερα στην συνέχεια της καριέρας του.
Το θέμα του νέου προπονητή το έχει αναλάβει προσωπικά ο Θανάσης Βυλλιώτης και το όνομα του θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα συμβαδίζει με τους στόχους του συλλόγου. Την προπόνηση της ομάδας μέχρι να αναλάβει ο νέος προπονητής θα την κάνει ο Δημήτρης Μπούτσικος με τον Παντελή Μεγαρίτη.
Για το Δ.Σ.
Το Γραφείο Τύπου του ΑΟ ΘΗΒΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποτελέσματα Α΄ Κατηγορίας Βοιωτίας

A' Βοιωτιας
2η Αγωνιστικη Σαββατο 3 Οκτωβριου 4.00 μ.μ
Επαμεινωνδας Λευκτρων - Παμβαγιακος.                                2-1. Τελικο
Νικη Λαφυστιου - Αμβρυσσεας Διστομου.                                0-5. Τελικο
Παρνασσος Αραχωβας - Αναγεννηση Σχηματαριου.              1-1. Τελικο
ΑΕ Δηλεσιου - Ενωση ΑΣΑ.                                                           0-1 Τελικο
ΠΑΟΚ Κοκκινου - ΑΟ Μαυρομματιου.                                       1-2. Τελικο
ΑΟ Θεσπιακος - ΑΟ Θηβα.                                                            0-3. Τελικο
Δαφνη Ερυθρων - Κιθαιρωνας Καπαρελλιου.                           1-0 Τελικο
Αρματηλατης - Ρεπο

B' Kατηγορια Βοιωτιας 2015-16
Α' Ομιλος 1η Αγωνιστικη 
Κυριακη 4 Οκτωβριου 4.00 μ.μ
Γηπεδο Θεσπιων                    Α.Σ Λεονταριου - Παναλιαρτος
Γηπεδο Υψηλαντη                 ΑΟ Υψηλαντης - Κυπαρισσος Αντικυρας
Γηπεδο Αγιου Γεωργιου       Πανγεωργικος - Απολλων Ακραιφνιου
Γηπεδο Παυλου                     ΑΟ Παυλο - Πανδαυλειακος
Γηπεδο Κυριακιου                ΠΑΟΚ Κυριακιου - ΑΟ Ασκρης
Γηπεδο Ορχομενου              ΑΕ Ορχομενος - Πηγασος Αγιας Αννας

Β' Κατηγορια Βοιωτιας Β' Ομιλος
1η Αγωνιστικη
Σαββατο 3 Οκτωβριου  4.00 μ.μ
 ΑΟ Υπατο - Ηρακλης Ασωπιας
 ΑΕ Δερβενοχωρια - Πελοπιδας Θηβας  [Δεν οριστηκε]


Κυριακη 4 Οκτωβριου 4.00 μ.μ
Γηπεδο Μουρικιου             Δοξα Μουρικου - Ολυμπιαδα Οινοφυτων
Γηπεδο Καπαρελλιου        Ελλοπιακος - ΑΕΣ Ελεωνας
Γηπεδο Αγιου Θωμα          Κεραυνος Αγιου Θωμα - Ελικωνας Δομβραινας
Ιωνικος Αστερας Θηβας - Ρεπο

ΠΗΓΗ thivaspor1
                                         

Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίποντο ο Λεβαδειακός!!!

Αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο ο Λεβαδειακός, χάνοντας από τον Πανθρακικό με 1-0 μέχρι το 83', ο Μάντζιος με μία ασίστ και δύο γκολ πήρε μόνος του το «τρίποντο» (3-1) μέσα στην Κομοτηνή.

Για τις ανατροπές που έχει πετύχει ο Λεβαδειακός κατά καιρούς είναι περιττό να μιλήσει κανείς, ωστόσο αυτό που πέτυχαν σήμερα οι παίκτες του Άκη Μάντζιου μέσα στην Κομοτηνή επί του Πανθρακικού είναι ίσως κάτι που δεν το είχαν καταφέρει ποτέ ξανά.

Οι Βοιωτοί βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο μέχρι το 83', με το σκορ να είναι 1-0 εις βάρος τους χάρη στο γκολ του Ροτζέριο (με πέναλτι) και την ίδια ώρα έδειχναν «εγκλωβισμένοι» στην άμυνα των γηπεδούχων ειδικά στο β' ημίχρονο, χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν σε κλασικές ευκαιρίες. Ωστόσο, κάποια στιγμή μίλησε η κλάση του Βαγγέλη Μάντζιου...

Ο έμπειρος και από τους πιο ποιοτικούς φορ στη Super League, γύρισε ουσιαστικά μόνος του στο παιχνίδι καθώς με μία ασίστ στον Γιακουμάκη και δύο γκολ (το ένα με πέναλτι), χάρισε ακόμα το τρίτο «τρίποντο» στην ομάδα του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει πετύχει τα 5 από τα 6 γκολ της ομάδας του στο πρωτάθλημα.

Την ίδια ώρα η ομάδα της Κομοτηνής έμεινε για ακόμα ένα ματς χωρίς νίκη και η... παρτίδα της παραμονής δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

Το ματς

Μπορεί τα ονόματα των δύο ομάδων, Πανθρακικού και Λεβαδειακού, και η επιθετική τους επίδοση μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα να μην προδιέθετε κανέναν ότι θα δει ένα καλό ματς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα τα προγνωστικά πήγαν… περίπατο.

Από τα πρώτα λεπτά του ματς οι δύο ομάδες έψαξαν το γκολ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτούσαν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για το «τρίποντο», με βάση τη λογική του ματς. Ο Λεβαδειακός με σημείο αναφοράς τον Βαγγέλη Μάντζιο παρουσιάστηκε πολύ πιο επιθετικός και απειλητικός συγκριτικά με τους φιλοξενούμενους και ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο είχε «κατασκηνώσει» έξω από την περιοχή του Αθανασιάδη.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, όμως, ο Πανθρακικός ήταν αυτός που έχασε την πρώτη κλασική ευκαιρία στο 12’, με τον Ντιγκινί να γίνεται αποδέκτης της κάθετης μπαλιάς του Χασομέρη, αλλά το πλασέ του Γάλλου κατάφερε να αποκρούσει ο Τσιντώτας.

«Απάντηση» στην ευκαιρία των γηπεδούχων βρήκε άμεσα ο Λεβαδειακός έστω και με τύχη, καθώς στο 22’ μετά το γύρισμα του Μάντζιου μέσα στην περιοχή, ο Ντιγκινί προσπάθησε να διώξει, αλλά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι του Αθανασιάδη.



Στο 28’ σημειώθηκε η φάση του αγώνα διότι ο Βάτσιος είδε πέναλτι σε εναέρια διεκδίκηση του Μελίσση με τον Μάντζιο μέσα στην περιοχή των φιλοξενούμενων. Σύμφωνα με τον ρέφερι, ο πολύπειρος φορ είχε αντικανονικά ανοιχτούς τους αγκώνες του και χτύπησε τον Μελίσση στο κεφάλι, ωστόσο από το ριπλέι δεν φάνηκε κάποια σοβαρή παράβαση, ειδικότερα όταν μιλάμε για την εσχάτη των ποινών. Ο Ροτζέριο στο 30’ μετουσίωσε σε γκολ το πέναλτι, σημειώνοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας του στο πρωτάθλημα.

Στο 42’, οι Βοιωτοί έχασαν μάλιστα μεγάλη διπλή ευκαιρία, αλλά ο Τσιντώντας και στη συνέχεια η άμυνα των γηπεδούχων είπαν «όχι» σε Φαβάλι και Μάντζιο αντίστοιχα.

Στο β’ μέρος ο Πανθρακικός έφερε το ματς εκεί ακριβώς που ήθελε. Έριξε αρκετά τον ρυθμό του ματς και επιπρόσθετα στο 49’ έχασε μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματά του, αλλά ο Τσιντώτας και ο Τριποτσέρης δύο φορές αρνήθηκαν το γκολ στον Βάλτερ σε κατάσταση τετ-α-τετ.

Η ομάδα του Άκη Μάντζιου προσπαθούσε να δημιουργήσει, αλλά η πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων και η ανάγκη τους για την πρώτη νίκη, κάλυπτε οποιαδήποτε κενά και δεν άφηναν κανένα περιθώριο στους φιλοξενούμενους.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βαγγέλης Μάντζιος έδειξε ότι χρειάζεται απλά μερικά δευτερόλεπτα για να εκμεταλλευτεί την ολιγωρία της αντίπαλης άμυνας. Στο 83’ έμεινε μερικά μετρά αμαρκάριστος, είδε την κίνηση του Γιακουμάκη και με μια κάθετη του πρόσφερε την ευκαιρία να ισοφαρίσει και ο νεαρός δεν λάθεψε, νικώντας τον Αθανασιάδη.

Ωστόσο, ο Λεβαδειακός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και κατάφερε να φτάσει σε μια τρομερή ανατροπή! Ο Ναβάρο στο 86’ έκανε τη σέντρα, αλλά ο Ποτουρίδης ξεκάθαρα έκοψε την τροχιά της με το χέρι. Ο Μάντζιος πήρε χωρίς συζήτηση την μπάλα και δεν είχε πρόβλημα να νικήσει τον Αθανασιάδη.

Μάλιστα, το «διπλό» του Λεβαδειακού πήρε πανηγυρική τροπή, καθώς στο 90’ ο Ουόν έδιωξε την μπάλα από την άμυνά του, η απόκρουσή του έγινε ασίστ στον Μάντζιο, διότι βγήκε τετ-α-τετ με τον Αθανασιάδη και με ένα απλό πλασέ «έγραψε» το 3-1, χαρίζοντας επί της ουσίας τη νίκη στην ομάδα του.
Πανθρακικός: Αθανασιάδης, Μπαϊκαρά (85’ Μαρκόπουλος), Ποτουρίδης, Μελίσσης, Σέρφα, Μεχία, Μάρτινς, Βάλτερ (73’ Λαδάκης), Χαβίτο, Χασομέρης (62’ Παπαγεωργίου), Ντιγκινί.

Λεβαδειακός: Τσιντώτας, Τριποτσέρης, Στάθης, Μιλιάζες, Εντουίν, Μουλόπουλος (76’ Θέος), Γιακουμάκης, Γιάχιτς (66’ Νικολάου), Μάντζιος, Φαβάλι (66’ Μπελγκαζουανί), Ναβάρο.
sport-fm.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 6 ανατροπές που έρχονται για τους αγρότες




    Έξι ανατροπές στον αγροτικό τομέα προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Οι ανατροπές αφορούν:

1. Φοροελαφρύνσεις για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα και νέους αγρότες, με αυστηροποιήση του όρους «αγρότης»

2. Αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΠ, βάσει των οποίων αποκλείονται από τις επιδοτήσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

3. Βιβλίο εσόδων-εξόδων για όλους, με έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ και αναγνώριση περισσοτέρων δαπανών ως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα

4. Εισάγεται «κάρτα αγρότη» με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις έναντι και μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται

5. Ανασυγκροτείται ο μηχανισμός διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

6. Δημιουργία φορέα αξιοποίησης της αγροτικής γης, για άμεση βελτίωση και χρήση, με στόχο χιλιάδες στρέμματα σχολάζουσας δημόσιας γης να δοθούν για αγροτική παραγωγή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου πάντως δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει το 2016 να είναι πολύ περιορισμένη για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες, αλλά και τους νέους...
Διαβάστε Περισσότερα »

Αφιέρωμα στην Αρχαία Θίσβη Βοιωτίας-Βίντεο

Η Θίσβη ήταν σημαντική πόλη της νοτιοδυτικής Βοιωτίας, στις νότιες παρυφές του όρους Ελικώνα, δυτικά των Θεσπιών και σε κοντινή απόσταση από τον Κορινθιακό. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από τη θάλασσα, στην κοιλάδα του Περμησσού. Το σημερινό χωριό Θίσβη (πρώην Κακόσι) καταλαμβάνει, όπως φαίνεται, την ίδια θέση με την αρχαία πόλη, και συγκεκριμένα ένα κοίλωμα μεταξύ ενός οροπεδίου στα νότια και ενός κωνικού λόφου στα βόρεια. Και στα δύο αυτά υψώματα υπάρχουν ερείπια αρχαίων οχυρώσεων. Ο κωνικός λόφος στα βόρεια, το Παλαιόκαστρο, πλην μιας μικρής ένωσης με τον κύριο όγκο του όρους Ελικώνα, διαθέτει απότομες πλαγιές, γεγονός που τον καθιστά κατάλληλο για την ίδρυση ακρόπολης αρχαίας πόλης. Άλλωστε η θέση του είναι τέτοια που επιτρέπει την εποπτεία όλης της γύρω περιοχής. Από το μικρό οροπέδιο στα νότια, το σημερινό Νεόκαστρο, μόνο ένα τμήμα του έχει οχυρωθεί.

2. Ονομασία

Το όνομά της η αρχαία πόλη, σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, το πήρε από τη Θίσβη, νύμφη του τόπου και κόρη του ποταμού Ασωπού, ο οποίος πηγάζει από τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, περνά από τη Βοιωτία και την Αττική και χύνεται στον Ευβοϊκό κόλπο.

3. Ιστορικά στοιχεία

Ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Β 502) την περιλαμβάνει μεταξύ των ελληνικών πόλεων που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Εκεί την αναφέρει «πολυτρήρωνα Θίσβη», καθώς στο πετρώδες λιμάνι της υπήρχαν πολλά περιστέρια.

Διάσπαρτα μικροευρήματα και ίχνη κεραμικής μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής ήδη από την Πρωτοελλαδική εποχή Ι και ΙΙ, τη Μεσοελλαδική εποχή και τη Μυκηναϊκή. Μάλιστα κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους υπήρξε εκεί σημαντική εγκατάσταση. Στα βορειοδυτικά του σημερινού χωριού τοποθετείται μυκηναϊκό νεκροταφείο με τρεις τουλάχιστον θαλαμοειδείς τάφους, που χρονολογείται το 13ο-14ο αι. π.Χ.

Η περιοχή συνέχισε να κατοικείται στους Αρχαϊκούς, τους Κλασικούς, τους Ελληνιστικούς και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά και στη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία, το πιθανότερο όμως στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η Θίσβη περιήλθε στη χωρική περιφέρεια της Θεσπικής. Την εποχή αυτή το ενδιαφέρον των Θεσπιών στράφηκε στα βόρεια-βορειοδυτικά, προς τη Θίσβη και τα λιμάνια Κρεύσις, Σίφαι και Κορσιαί στον Κορινθιακό κόλπο. Παρέμεινε υπό τον έλεγχο των Θεσπιών σε όλη τη διάρκεια της Κλασικής εποχής, όπως η Εύτρηση, τα Λεύκτρα, η Άσκρη, η Νίσα, ο Κερησσός, οι Σίφαι, οι Κορσιαί, η Κρεύσις. Την περίοδο αυτή και έως το 371 π.Χ. η θεσπιακή επικράτεια έδωσε στο Κοινό των Βοιωτών, όπως και η Θήβα, δύο βοιωτάρχες και ακόμη 120 βουλευτές, ενώ για την οργάνωση του στρατού παρείχε 2.000 οπλίτες και 200 ιππείς. Η Θίσβη παρέμεινε υπό τη θεσπιακή κυριαρχία έως το 338 π.Χ. (μάχη της Χαιρώνειας). Στη συνέχεια αποτέλεσε αυτόνομη πόλη μέλος του Βοιωτικού Κοινού. Κατά την Ελληνιστική περίοδο η πόλη ανέπτυξε σχέσεις με τη Σικυώνα, τη Ναύπακτο, την Άμφισσα και τη Χαλκίδα, ενώ είχε συνάψει οικονομική συμφωνία με τις γειτονικές Κορσιές. Τα σωζόμενα ειδώλια που προέρχονται από τη Θίσβη θεωρούνται εξαιρετικά έργα κοροπλαστικής, πιθανόν προϊόντα τοπικού εργαστηρίου.

Το 172 π.Χ. η Θίσβη τάχθηκε με το μέρος του βασιλιά Περσέα, μαζί με την Αλίαρτο και την Κορώνεια, πολιορκήθηκε όμως και κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 171 π.Χ. Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, το 170 π.Χ., οπότε και αναγκάστηκε να ανοίξει τις πόρτες της στο Φλαμινίνο, εσωτερικά θέματα της πόλης που αφορούσαν τα όρια της χώρας, το λιμάνι και την τείχιση της ακρόπολης ρυθμίστηκαν με απόφαση της ρωμαϊκής συγκλήτου.

Στους λόφους Παλαιόκαστρο και Νεόκαστρο βρέθηκαν λαξευτοί τάφοι με αρκοσόλια της Παλαιοχριστιανικής περιόδου. Τους Βυζαντινούς χρόνους η Θίσβη μετονομάστηκε σε Καστόριο και ταυτίζεται με τον τόπο γέννησης του Οσίου Λουκά.

4. Οχύρωση

Η οχύρωση της Θίσβης πραγματοποιήθηκε κατά τους ιστορικούς χρόνους και διακρίνονται τρεις κατασκευαστικές φάσεις. Η αρχική, η οποία έχει γίνει κατά το λέσβιο σύστημα τοιχοποιίας, δηλαδή ακανόνιστο πολυγωνικό, εντοπίζεται στην οχύρωση του Παλαιόκαστρου. Η δεύτερη χρονικά, η οποία αποτελεί και τη βασική οχύρωση της πόλης, είναι το ισόδομο σύστημα τοιχοποιίας που απαντά σε πολλές οχυρώσεις της βόρειας Βοιωτίας και τοποθετείται στον 4ο αι. π.Χ. Πολύ μεταγενέστερα έγιναν προσπάθειες επισκευής μέρους των τειχών με χρήση κονιάματος. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης υπολογίζεται στα 2,5 χλμ., ενώ το πάχος του τείχους φτάνει τα 2,30 μ. Οι όψεις του έχουν χτιστεί με το ισόδομο σύστημα τοιχοποιίας, με μεγάλους ορθογώνιους λίθους οι αρμοί των οποίων είναι κάθετοι συνήθως ή λοξοί και το εσωτερικό γέμισμα έχει γίνει από μικρότερους λίθους και χώμα.

5. Περιγραφή από τον Παυσανία

Ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφτηκε την πόλη το 2ο αι. μ.Χ. και αναφέρει ναό του Ηρακλή με μαρμάρινο άγαλμα, ενώ από επιγραφές είναι γνωστό ότι λατρεύονταν επίσης ο Απόλλωνας, η Αθηνά, η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Άρτεμη, ο Ασκληπιός και ο Διόνυσος. Το άγαλμα του Ηρακλή τον παρίστανε σύμφωνα με τον Παυσανία όρθιο, ενώ γινόταν και στη Θίσβη Ηράκλεια, γιορτή προς τιμήν του ήρωα. Ωστόσο από επιγραφές είναι γνωστό ότι λατρεύονταν επίσης ο Απόλλωνας, η Αθηνά, η Αφροδίτη, η Δήμητρα, η Άρτεμη, ο Ασκληπιός και ο Διόνυσος.

6. Επιγραφές

Πολλές είναι οι επιγραφές που προέρχονται από την αρχαία Θίσβη. Μία αρχαϊκή («…ανέθηκεν Αθάναι») μάς πληροφορεί πως υπήρχε στη Θίσβη λατρεία της Αθηνάς. Μία άλλη, μεγάλων διαστάσεων, αναφέρει τις αποφάσεις της ρωμαϊκής συγκλήτου στα 170 π.Χ. (μετά την ήττα του Περσέα). Καταγράφονται δηλαδή ρυθμίσεις σχετικά με τα όρια της περιοχής των Θισβέων, το λιμάνι και τις προσόδους, καθώς και η έγκριση τειχισμού της ακρόπολης αλλά όχι και της πόλης (IG VII 2225). Επίσης από μια αναθηματική επιγραφή («…Δειξίας Ασκλα[πιῡ] κη Ουγίη», αριθ. 2231) πληροφορούμαστε πως υπήρχε λατρεία προς τον Ασκληπιό και την Υγεία, ενώ αρκετές είναι αυτές που αναφέρονται στην Άρτεμη Σώτειρα. Με μια άλλη επιγραφή απελευθερώνεται η δούλη Ζωπύρα, η οποία μάλιστα αποκαλείται «…ιερά της Αρτέμιδος Ειλειθυίας», έχοντας όμως την υποχρέωση να υπηρετεί τους κυρίους της Ευανδρίδα και Πασικρίτα για όσο θα βρίσκονται στη ζωή.

7. Ανάχωμα

Ο Παυσανίας αναφέρεται και σε ένα ανάχωμα το οποίο διέσχιζε την πεδιάδα στα νότια της Θίσβης, για τη διευκόλυνση της αγροτική ζωής των κατοίκων, που από ορισμένους μελετητές έχει ερμηνευτεί ως φράγμα τεχνητό, τμήμα αποστραγγιστικού έργου. Ερείπια αυτής της κατασκευής διατηρούνται σήμερα παράλληλα προς το δρόμο που οδηγεί από τη Θίσβη προς τον Άγιο Ιωάννη, αλλά οι απόψεις για τη χρονολόγησή του ποικίλλουν. Το περιγράφει ο Leake στα 1806 και ο Frazer στα 1897 σαν διάδρομο τον οποίο, εάν περπατήσει κανείς, θα φτάσει μέχρι το λιμάνι. Μάλιστα ο Leake θεωρεί πως υπήρξε και διάδρομος ανάμεσα στο βάλτο της πεδιάδας. Όπως όμως μας πληροφορεί ο Παυσανίας, το ανάχωμα επέτρεπε από τα δύο ανοίγματα που διέθετε να διοχετεύεται το νερό άλλοτε στο ένα μέρος της πεδιάδας και άλλοτε στο άλλο. Με τον τρόπο αυτό ήταν δυνατό να καλλιεργηθεί τη μία χρονιά το ένα μέρος της πεδιάδας και την άλλη χρονιά το άλλο.
Πληροφορίες απο  Thisvi Village Viotia Greece / Θίσβη Βοιωτία







Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα


Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά κυρίως τις πρωινές ώρες και βαθμιαία στο Ιόνιο, με σταδιακή εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο περιμένουμε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015. Παράλληλα, μικρή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν κυρίως στα βόρεια, από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο.
άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά.
άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
θερμοκρασία: από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: άπω 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά και τα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες όπου η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
άνεμοι: ασθενείς.
θερμοκρασία: από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχίζουν τα «Οκτωβριανά» με 48 προαπαιτούμενα-φωτιά

«Κλείδωσαν» το απόγευμα της Παρασκευής στο EuroWorkingGroup οι δύο δέσμες των προαπαιτουμένων δράσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2+1 δισ. ευρώ. Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Η λίστα αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κατά τη διάρκεια του σημερινού EWG ζητήθηκε από την Ελλάδα να έχει εφαρμόσει 48 προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι του πακέτου διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου καθώς και εκείνες που θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ αυτών οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και αφορούν τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή, δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, κ.α.

Στη δεύτερη δέσμη, υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου με τα πιο δύσκολα και επώδυνα μέτρα, όπως για παράδειγμα εκείνα που αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την πώληση του ΑΔΜΗΕ ή την εύρεση ισοδυνάμου, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο με βάση το οποίο θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι επιτυχής ολοκλήρωση των δύο πακέτων με τα προαπαιτούμενα αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση των 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το bail-in που τίθεται σε ισχύ από το 2016.


Βαρύς ο κατάλογος των μέτρων

Ιδιαιτέρως βαρύς είναι ο κατάλογος των μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στη βάση των μνηνονιακών δεσμεύσεων. Μεταξύ άλλων:

Φορολογία

    Φορολογία εισοδήματος. Αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.
    Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος.
    Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.
    Φοροαπαλλαγές. Κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικές.
    Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών.
    Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας μέσω τεκμηρίων
    Φορολογικό πιστοποιητικό.

Εισπρακτικά μέτρα

    Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
    Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.
    Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος.
    Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση.
    Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.
    Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων.
    Εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών.
    Ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ
    Διαγραφή και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ.
    Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ), για τη βελτίωση της ικανότητάς της επί θεμάτων που αφορούν την εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της- με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους
    Αυτονομία ΓΓΔΕ. Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων

Ακίνητα, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ

    Αντικειμενικές αξίες. Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θα γίνει προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, και θα προσαρμοστεί η εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.
    ΕΝΦΙΑ. Έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2016.
    Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

Αγρότες

    Αυστηρότερος ορισμός για το ποιος είναι αγρότης και ποιος όχι
    Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.
    Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Ενιαίο Μισθολόγιο

    Ακόμη μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Ενιαίου Μισθολογίου το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

Ασφαλιστικό

    Εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν λυθεί και μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τα ασφαλιστικό, όπως η χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές, η εξεύρεση τρόπου κάλυψης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων χωρίς κρατική χρηματοδοτηση καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η ενοποίηση Ταμείων, κ.α.
thetoc.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Tι συμβαίνει στο σώμα μας μετά τον θάνατο; Βίντεο



Ενα κάπως μακάβριο βίντεο, δείχνει πώς ακριβώς αποσυντίθεται το σώμα μας, μετά τον θάνατό μας.Δείτε στο βίντεο όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που πάντα είχατε σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα μετά τον θάνατο, με τρόπο απλό και κατανοητό –και σε μορφή animation, για να μην μας «πέσει βαρύ».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ