Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Στο studio ο πατέρας Κωνσταντίνος Παπαθανασίου για καλό σκοπό


Στο studio βρέθηκε σήμερα ο π.Κωνσταντίνος Παπαθανασίου Εφημέριος του Ι.Ν Γενέσιον Θεοτόκου Μαυρόγειας στον Ορχομενό για το νέο του c.d που ετοιμάζει και το οποίο θα είναι έτοιμο λίγο πρίν τα Χριστούγεννα. Όπως δήλωσε  και ο ίδιος στο Permissospress είναι μια πολύ καλή δουλειά και είναι αφιερωμένο στα παιδιά που πάσχουν από την Αρρώστια της εποχής τον Καρκίνο.   
Διαβάστε Περισσότερα »

Προσκύνημα στην Τιμία Ζώνη με την ενορία Αγίας Τριάδας Βαγίων


Διαβάστε Περισσότερα »

Φρίξος και Έλλη βρήκαν τη θέση που τους αξίζει στον Ορχομενό



Σε κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου παγκοσμίως μπρούντζινου αγάλματος του Φρίξου και της Έλλης που κοσμεί πλέον την κεντρική πλατεία του Ορχομενού, της γενέτειρας των μυθικών Φριξος Ελληπαιδιών που κατατρεγμένα από την δολοπλόκο μητριά τους Ινώ, ξεκίνησαν στην πλάτη του χρυσόμαλλου κριαριού το ταξίδι τους προς την μακρινή Κολχίδα.

Το άγαλμα δημιουργία του Πειραιώτη γλύπτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργου Ρούσση, είναι δωρεά προς την πόλη που τον γέννησε, του Ορχομένιου επιχειρηματία Παναγιώτη Κουβάρα και της συζύγου του Μαρίας «εις μνήμην των γονέων τους Γεωργίου και Αναστασίας».Γ Κουβαρας, Ν Καρρης, Λ Κουβαρας αγαλμα

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν με μια σεμνή τελετή στις 12 το μεσημέρι του Σάββατου 10 Οκτωβρίου 2015. Μια τελετή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορχομενίων Αθήνας «Ο Μινύας», δραστήριο μέλος του οποίου είναι ο δωρητής, με τη συνδρομή του Δήμου Ορχομενού. Αρχικά η συντονίστρια της τελετής, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού κα Βασιλική Καραβαγγέλη κάλεσε τον Δήμαρχο Ορχομενού και πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανο. Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε θερμά τον δωρητή και την οικογένειά του εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου για την ευγενική και πρωτοπόρα Φριξος Ελλη 2χειρονομία τους και ευχήθηκε να βρει και άλλους μιμητές, προανήγγειλε τα αποκαλυπτήρια και του αγάλματος των Τριών Χαρίτων στην πλατεία Αθάμαντος (της Σκριπούς), που έχει δωρίσει και πάλι ο κ. Παναγιώτης Κουβάρας και έχει αποδεχθεί το Δ.Σ. του Ορχομενού.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο εκ μέρους του δωρητή και των διοργανωτών, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ο Μινύας» κ. Κώστας Τσάπρας ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, έκανε μια σύντομη αναδρομή στον δωρητή και την πατρική οικογένειά του, στον μύθο του Φρίξου και της Έλλης και τελειώνοντας είπε: «απευθυνόμενος στην οικογένεια των δωρητών, Υπερήφανος Κουβάρας αγαλμαθέλω προσωπικά και εκ μέρους του συλλόγου μας να τους ευχαριστήσω και πιστεύοντας ότι εκφράζω και την επιθυμία όλων σας, να ευχηθούμε, η πράξη αυτή να βρει σύντομα πολλούς μιμητές, για το καλό της πόλης μας, του πολιτισμού της, της ιστορίας της, και των κατοίκων της».

Ακολούθησε η αποκάλυψη του αγάλματος από τον Δήμαρχο κ. Λουκά Υπερήφανο και τους αδελφούς του δωρητή κ.κ. Τριαντάφυλλο και Γιάννη Κουβάρα και η απονομή τιμητικής πλακέτας στους αδελφούς του δωρητή από τον πρόεδρο του συλλόγου «Ο Μινύας» κ. Νίκο Καρρή. Η τελετή έκλεισε με απονομή τιμής ένεκεν από τον Δήμαρχο Ορχομενού προς τον δωρητή κ. Παναγιώτη Κουβάρα, ο οποίος φανερά συγκινημένος και βουρκωμένος, το μόνο που μπόρεσε να ψιθυρίσει στο μικρόφωνο ήταν «σας ευχαριστώ, είμαι βαθιά συγκινημένος…».
asopichos.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ντοκιμαντέρ για την Σφαγή του Διστόμου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας με το θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώνεται στους χώρους της από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου.
Ένα από τα αφιερώματα είναι στην Σφαγή του Διστόμου με το Ντοκυμαντέρ της Μάχης Λιδωρικιώτη, ''Δίστομο, η μεγάλη σφαγή'', τη Δευτέρα 19/10 στις 19.00. σε μια προσπάθεια - όπως επισημαίνεται - ''να πιάσουμε το νήμα των γερμανικών θηριωδιών στην ελληνική ύπαιθρο και το ανοιχτό θέμα των επανορθώσεων που διεκδικούν τα θύματα (...) Επιχειρείται- μέσα από το ντοκιμαντέρ-  με παραστατικό τρόπο η αναβίωση του ιστορικού γεγονότος της μαζικής εκτέλεσης κατοίκων του Διστόμου Βοιωτίας την 10η Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μέσα από μνήμες Διστομιτών που επέζησαν οι οποίοι καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία''. Την ταινία θα προλογίσει η νομικός κ. Χριστίνα Σταμούλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Επανορθώσεων.
Ολες όμως οι ταινίες και τα ντοκυμαντέρ που προβάλλονται έχουν ιδιαίτερη αξία και προβληματίζουν, το καθένα με τον τρόπο του, ως προς το πώς υποστηρίχθηκε, μέσω του κινηματογράφου, η ιστορική μνήμη στη χώρα μας από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα.
Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί μέρος της συνολικότερης σειράς εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου με τίτλο ''12 Οκτωβρίου 1944 - Η Αθήνα ελεύθερη''. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής ιστορίας, προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ, καθώς κι άλλες δράσεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην ιστοσελίδα www.freeathens44.org  μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις, να πλοηγηθείτε μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις περιοχές της Αθήνας όπου έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, να βρείτε ιστορικά στοιχεία και καταγραφές προφορικής ιστορίας, καθώς και να αντλήσετε λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών



Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ      
                    
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Βοιωτίας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ μιλώντας στο Stavanger της Νορβηγίας, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (από 9-12 Οκτωβρίου 2015), της οποίας είναι μέλος, έκανε τις εξής ειδικότερες παρεμβάσεις:

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ), επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Προκειμένου να περιορισθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, όλα τα μέρη θα πρέπει να ακολουθήσουν οδούς μετασχηματισμού στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου οράματος παγκόσμιας και βιώσιμης ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη του Παρισιού το Δεκέμβριο του 2015 θα είναι κρίσιμης σημασίας και συνιστά ιστορικό ορόσημο για την ενίσχυση της διεθνούς συλλογικής δράσης και την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης σε μια κοινωνία που θα έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να προβλέπει ένα αυστηρό και βασιζόμενο σε κοινούς κανόνες καθεστώς, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του θα διαφέρει ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες και ικανότητες των συμβαλλομένων μερών. Η χώρα μας προσαρμόζεται ήδη σταδιακά.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων και από το ΝΑΤΟ, συνιστά στοιχείο-κλειδί, προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και τελικά να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις του ανθρώπινου είδους.»

2. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ (ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ)
Επιπλέον, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό, και απευθυνόμενος, μεταξύ άλλων, και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τ.Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Γένς Στόλτενμπεργκ, ο κ.Μπασιάκος υπογράμμισε την άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή, καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις της, που αντιμετωπίζει η χώρα μας στα ανατολικά της σύνορα - τα οποία συνιστούν και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα – εν μέσω σημαντικών δημοσιονομικών περιορισμών, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει την Ευρώπη, ως σύνολο, καθώς και το ΝΑΤΟ, λόγω του παράγοντα της διεθνούς ασφάλειας. «Σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε ο κ.Μπασιάκος, «είναι αναγκαίες η συνεργασία, η οικονομική βοήθεια και η τεχνική στήριξη των διαμετακομιστικών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, που ταλανίζει κυρίως τη χώρα μας, καθώς και την Ευρώπη γενικότερα.» Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ.Μπασιάκος, τόνισε ότι, «χρειάζεται μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαδικασία ανάκαμψης από τη συγκεκριμένη μεταναστευτική κρίση με δράσεις και ενέργειες από όλους και από το ΝΑΤΟ.»

 ΕΡΝΑ ΣΟΛΜΠΕΡΓΚ                                3. ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ Κ.

Τέλος, κατά τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κα. Έρνα Σόλμπεργκ, ο κ.Μπασιάκος της περιέγραψε το τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης για τη χώρα μας, που αντιμετωπίζει και την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, εξηγώντας τις ελληνικές θέσεις και ζητώντας τη συνηγορία και στήριξη της Νορβηγίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Εκκλησία εξαιρέθηκε από τα capital controls!


Εκτός των capital controls κινείται ουσιαστικά η εκκλησία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 28ης Σεπτεμβρίου, επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών για τις Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) μηνιαίως.

Μάλιστα η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε και ως Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου. Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ Β' 2100/25-09-2015 όπως αναρτήθηκε στην κοινότητα των λογιστών taxheaven αναφέρεται:

Τροποποίηση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει, ως εξής:

- Αναλήψεις μετρητών από Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων(10.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό, με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του νομίμου εκπροσώπου τους ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει ανάληψη εντός του τρέχοντος μηνός από άλλο λογαριασμό του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Αναλήψεις μετρητών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως του ποσού των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ μηνιαίως, από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν λογαριασμό με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του νομίμου εκπροσώπου της ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει πραγματοποιήσει ανάληψη εντός του τρέχοντος μηνός από άλλο λογαριασμό του ιδίου ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. H ευθύνη ορθής υλοποίησης της εγκριτικής διαδικασίας των ως άνω ιζ) έως κ) περιπτώσεων από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει στις διοικήσεις αυτών, οι οποίες πριν την εφαρμογή της παρούσας οφείλουν να μεριμνήσουν για τη θέσπιση των κατάλληλων διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη σύννομη διενέργεια των συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται απευθείας από το δίκτυό τους.

Η ανακοίνωση στον ιστότοπο της Εκκλησίας έχει ως εξής:

«Περί ἀποφάσεως τοῦ Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν ὡς πρός τά κατ’ ἐξαίρεσιν ἐπιτρεπόμενα ποσά ἀναλήψεως μετρητῶν διά τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί τάς Ἱεράς Μητροπόλεις»

Διά τοῦ παρόντος διαβιβάζομεν Ὑμῖν τήν ὑπ’ ἀριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001258ΕΞ 2015/Χ.Π.2672 ἀπόφασιν τοῦ Ἀξιοτίμου κ. Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν, ὑπό τόν τίτλον «Ρυθμίσεις θεμά-των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κε-φαλαίων», δημοσιευθεῖσαν εἰς τό ὑπ’ ἀριθμ. 2100/ 25.9.2015 Φύλλον τῆς Ἐφημερίδος τῆς Κυβερνήσεως, τεῦχ. Β΄, ὡς καί τό ἀπό 28.9.2015 σχετικόν Δελτίον Τύπου τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν, συμφώνως πρός τά ὁποῖα (παράγρ. 1, ἐδ. ιθ και κ), κατ’ ἐξαίρεσιν τῶν ἐπιβληθέντων περιορισμῶν κινήσεως κεφαλαίων, ἐπιτρέπονται πλέον ἀναλήψεις μετρητῶν διά τάς Ἱεράς Μητροπόλεις ἕως τοῦ ποσοῦ τῶν δέκα χιλιάδων (10.000) εὐρώ καί διά τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν ἕως εἴκοσι χιλιάδων εὐρώ (20.000) μηνιαίως, ἐξ ἑνός πιστωτικοῦ ἱδρύματος καί ἐξ ἑνός λογαριασμοῦ, ἐπί τῇ προσκομίσει ὑπευθύνου δηλώσεως τοῦ νομίμου ἐκπροσώπου αὐτῶν, ὅτι δέν ἔχουν πραγματοποιήσει ἀνάληψιν ἐντός τοῦ τρέχοντος μηνός ἐξ ἄλλου λογαριασμοῦ τοῦ ἰδίου ἤ ἄλλου πιστωτικοῦ ἱδρύματος. Αἱ ὡς ἄνω συναλλαγαί θά διεκπεραιοῦνται ἀπ’ εὐθείας διά τοῦ δικτύου τῶν καταστημάτων τῶν πιστωτικῶν ἱδρυμάτων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ από τον Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Λιβαδειάς


Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των δανειστών ενόψει της επόμενης δόσης του νέου δανείου προχωρά  στο Δημόσιο τις νέες μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τα νέα μνημονιακά μέτρα έρχονται βροχή σε βάρος του κόσμου της εργασίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
 Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι λαϊκές κοινωνικές οργανώσεις δεν μπορούν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις. Οφείλουν να δώσουν τη σκληρή μάχη τόσο για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας όσο και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. επαρχίας Λιβαδειάς καλεί  όλα τα μέλη  του να πρωτοστατήσουν στο συντονισμό και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, μαζί με όλες τις δυνάμεις που αντιστέκονται στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς από όπου και αν προέρχονται.  Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. επαρχίας Λιβαδειάς καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 (ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), ώρα 7:00μμ, στο Σύνταγμα.
ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

                                                       ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ


           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο         ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




        ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                       ΒΑΡΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Πως κατέρρευσε η μεσαία τάξη στην Ελλάδα μέσα σε μία οκταετία

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Credit Suisse, η οποία δείχνει με ανάγλυφο τρόπο την αλλαγή που υπέστησαν τα μεσαία στρώματα της Ελλάδας που μέχρι το 2007 θεωρούνταν από τα πλουσιότερα του κόσμου.

Συγκεκριμένα, από το 2008 έως σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια Έλληνες υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μειώθηκε κοντά στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μείωση της τάξης του 43% και άνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα αγγίζει τα 678 δισ. δολάρια, από σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια που άγγιζε στην κορυφή του 2007.

Οι αιτίες του αφανισμού της μεσαίας τάξης

Η κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, η βουτιά του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιοποίησης των μετοχών, αλλά και το σημαντικό έδαφος που έχασε το ευρώ είναι οι βασικοί «υπεύθυνοι» για τον αφανισμό του πλούτου του Έλληνα της μεσαίας τάξης.

Η μεσαία τάξη το 2008 αριθμούσε 5,8 εκατομμύρια πολίτες και σήμερα έχουν «εξαφανιστεί» 1,2 εκατ. από αυτούς, αφού ο αριθμός του αγγίζει τα 4,6 εκατομμύρια. Το 2000, τη μεταβατική χρονιά ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, τη μεσαία τάξη διαμόρφωναν 4,7 εκατομμύρια Ελληνες.

Ο πλούτος των Ελλήνων υπέστη τεράστια μείωση μεταξύ του 2007 και του 2008 κατά 216 δισ. δολάρια και μεταξύ του 2008 έως και τα μέσα του 2015 βυθίστηκε κατά 272 δισ. δολάρια περαιτέρω.

Πόσο υποχώρησε ο μέσος πλούτος του κάθε Ελληνα

Εν τω μεταξύ, ο μέσος πλούτος κάθε Έλληνα υποχώρησε στα 81.300 δολάρια φέτος, όταν πριν αρχίσει ο... κατήφορος, το 2007, διαμορφωνόταν στα 136.800 δολάρια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα τέλη του 2007 η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 39,6 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν χαθεί 157 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η αξία των ακινήτων σε κάποιες κατηγορίες έχει μειωθεί ακόμη και κατά 60-65% από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ-Παγιδεύουν υπολογιστές και ζητούν "λύτρα"


Το «CryptoWall» μεταδίδεται είτε μέσω «μολυσμένων» ηλεκτρονικών μηνυμάτων είτε μέσω «μολυσμένων» ιστοσελίδων
Συναγερμός σήμανε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την επανεμφάνιση και στην Ελλάδα του κακόβουλου λογισμικού «CryptoWall», το οποίο χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να αποσπούν λύτρα στη μορφή των bitcoin.

Ο συγκεκριμένος ιος μεταδίδεται συνηθέστερα μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και με την επίσκεψη σε «μολυσμένες» ιστοσελίδες που εμφανίζονται ως δήθεν νόμιμες ενημερώσεις δημοφιλών εφαρμογών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΛΑΣ μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, «κλειδώνει» όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων, ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.λπ.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει «μολυνθεί» από τον ιό, ενώ για να «ξεκλειδωθούν» τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom), διότι σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για εταιρείες και εταιρικά δίκτυα καθώς το συγκεκριμένο λογισμικό έχει επιπλέον τη δυνατότητα να «αυτοδιαδίδεται» μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος, στο οποίο αποκτά πρόσβαση.

Όταν ένας υπολογιστής «μολυνθεί» ο χρήστης ειδοποείται για την καταβολή του χρηματικού ποσού στη μορφή των bitcoins μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης.

Η αστυνομία καλεί τους χρήστες του διαδικτύου και ιδιαιτέρως τους διαχειριστές των εταιρικών δικτύων να μην πληρώνουν τα χρήματα «προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές, καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει ως μέτρα προστασίας:

- Οι χρήστες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία, η οποία δεν είναι γνωστή σε αυτούς.

- Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).

- Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή από «ιούς».

- Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

- Να δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση τους.

- Ιδιαίτερη προσοχή στην τακτική και ασφαλή τήρηση αντιγράφων ασφαλείας συστήνεται στους διαχειριστές των εταιρικών δικτύων καθότι τα αντίγραφα αποτελούν το μόνο τρόπο επαναφοράς των αρχείων στο σύνολό τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τέσσερα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας


 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Επιμελητήριο Βοιωτίας σας ενημερώνει, ότι εκδόθηκαν την 12/10/2015 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 οι προδημοσιεύσεις τεσσάρων προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Προδημοσίευση του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» από το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Προδημοσίευση, θα ενισχύσει υφιστάμενες (που έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον Τουρισμό, στρατηγικό τομέα προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ, και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μία (1) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.
Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000 € έως 150.000 €, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10 μονάδες στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού και μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Προδημοσίευση του προγράμματος «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» από το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Προδημοσίευση, θα ενισχύσει υφιστάμενες (που έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους οκτώ (8) στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ: Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία - Φάρμακα, Υλικά - Κατασκευές.
Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000€ έως 200.000€, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10 μονάδες στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού και μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.


Προδημοσίευση του προγράμματος «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» από το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Προδημοσίευση, θα ενισχύσει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν  την 1/1/1991 στους τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ:  Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία - Φάρμακα, Υλικά - Κατασκευές. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες, οι σχετικές με την εστίαση και το λιανικό εμπόριο.
Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο π/υ έως 60.000€ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.

Προδημοσίευση του προγράμματος «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» από το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Προδημοσίευση, θα ενισχύσει πτυχιούχους τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο π/υ από 5.000€ έως 25.000€ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.

Τέλος, σημειώνονται τα εξής:
•    Πρόκειται για προδημοσίευση των προγράμματων με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων από τη συλλογή απόψεων και παρατηρήσεων.
•    Όταν πραγματοποιηθεί  η οριστική προκήρυξη των προγράμματων, η Πρόσκληση που θα περιέχει τους τελικούς όρους και προυποθέσεις, και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία  στον διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr
•    Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.
•    Στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων.
•    Τέλος, οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων- Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι αιτήσεις στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης



Ο Δήμος Θηβαίων συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης), στο οποίο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ έως και τον ΙΟΥΝΙΟ του 2016.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξή τους στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης συμμετοχής μέχρι τέλος Οκτωβρίου και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας.

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα υλοποιηθούν εφόσον υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητευόμενων αλλά και εκπαιδευτής της αντίστοιχης ειδικότητας.

Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Θηβαίων μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙA - EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

2. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

3. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

4. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ


7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ

8.ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
Διεύθυνση: Κύπρου 3 Θήβα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2262350662
Fax: 2262080025
E-mail: kdvm902@gmail.com
Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας  ΚΔΒΜ Θηβαίων: Μαρία Παππά
Υπεύθυνη Οργάνωσης ΚΔΒΜ Θηβαίων: Ιωάννα Λυμπερίου
Υποβολή αιτήσεων: ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΩΡΕΣ 10.00 - 13.00 μ.μ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξόρμηση της ΕΛ.ΑΣ με 25 συλλήψεις

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά είκοσι πέντε (25) άτομα

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν (1.231) άτομα και (883) οχήματα, προσήχθησαν (70) άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν (375) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Οι αστυνομικοί έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών  

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (13-10-2015), σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν: (1.231) άτομα, εκ των οποίων (958) ημεδαποί και (273) αλλοδαποί, καθώς και (883) οχήματα.

Προσήχθησαν: (70) άτομα, εκ των οποίων (49) ημεδαποί και (21) αλλοδαποί.
Συνελήφθησαν: (25) άτομα, εκ των οποίων (14) ημεδαποί και (11) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

•    (5) ημεδαποί και (3) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•    (1) ημεδαπός, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
•    (1) ημεδαπός και (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
•    (5) αλλοδαποί, για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
•    (1) ημεδαπός και (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.
•    (1) ημεδαπός, για εκκρεμή καταδικαστική Απόφαση.
•    (1) αλλοδαπός, για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.
•    (1) ημεδαπός, για απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης.
•    (2) ημεδαποί, για παραεμπόριο.
•    (2) ημεδαποί, για επαιτεία.

Κατασχέθηκαν:

•    Μικροποσότητα ηρωίνης.
•    (226) λαθραία πακέτα τσιγάρων.
•    (250) γραμμάρια αδασμολόγητου καπνού.
•    Πλαστικό αυτοσχέδιο ρόπαλο, μήκους (73) εκατοστών.
•    Διάφορα είδη παραεμπορίου.
•    Πλαστή άδεια εργασίας αλλοδαπού.

Βεβαιώθηκαν συνολικά: (389) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

•    (375) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. [ήτοι: (77) για υπερβολική ταχύτητα, (3) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, (8) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (16) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (2) για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, (11) για Κ.Τ.Ε.Ο. και (258) λοιπές παραβάσεις]. 
•    (1) παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
•    (5) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
•    (2) παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
•    (2) παραβάσεις περί τελωνειακού κώδικα.
•    (2) παραβάσεις για παραεμπόριο.
•    (2) παραβάσεις για επαιτεία.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Από 11% έως 18% οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

 Ανατροπές και περικοπές, θα σημάνει η παράδοση του πορίσματος της 12μελούς επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό, στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται.

Η παράδοση του εν λόγω πορίσματος αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.

Περικοπές έως 18%
Το πόρισμα της επιτροπής Σοφών αφορά αλλαγές που θα επηρεάσουν κυρίως τους νέους ασφαλισμένους, ωστόσο, μειώσεις στις συντάξεις έρχονται και άμεσα, με στόχο να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για επιπλέον εξοικονόμηση μέσα στο 2016 1,8 δισ ευρώ. Για το λόγο αυτό  μπαίνει μαχαίρι από 11% στις συντάξεις πάνω από 1000 έως και 18% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και θα μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει και το ποσό της σύνταξης που παίρνουν αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι. Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια δε θα υπάρχουν συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ,με κρατική χρηματοδότηση...

Οσον αφορά το νέο ασφαλιστικό που θα εισηγηθεί η επιτροπή σοφών, το οποίο θα μετατρέπει το σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλοποιητικό για όσους πρωτοασφαλιστούν από την 1/1/2016, θα φέρνει τέσσερις βασικές αλλαγές: 

Πρώτη αλλαγή -Ενοποίηση Ταμείων
Η επιτροπή αναμένεται να προτείνει την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα, δηλαδή στο ΙΚΑ, χωρίς να αποκλείεται, όμως, η δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου επαγγελματιών. Επίσης, βέβαιο πρέπει να θεωρείται από το υπερ-Ταμείο αυτό θα εξαιρούνται οι αγρότες.

Δεύτερη αλλαγή -Τρόπος υπολογισμού των συντάξεων
Στο πόρισμα των Σοφών θα προτείνεται η θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος συντάξεων για τις επόμενες γενιές με ενιαίους κανόνες και εισφορές καθώς απ' το νέο Ταμείο θα δίδονται όλες οι συντάξεις κύριες, επικουρικές και το εφάπαξ. Η δομή της νέας σύνταξης θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου συν τη βασική σύνταξη που θα χορηγείται στα 67, πιθανόν με εισοδηματικά κριτήρια.

Η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ.  Το ενιαίο επικουρικό ταμείο  δε φαίνεται να αποφύγει  άμεσα   μεσοσταθμικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις 5%, ενώ αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην κατάργησή του και την ενσωμάτωση του στο ΙΚΑ.

Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού δεν θα υπερβαίνει το 55% ( κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα με τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού χάνουν χρήματα οι λεγόμενοι παλαιοί συνταξιούχοι καθώς αλλάζει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού και θα έχουν τους ίδιους όρους με εκείνους που ασφαλίστηκαν μετά το 1993.

Θα υπάρξει ομογενοποίηση των εισφορών απ' τις οποίες θα προκύπτουν και τα νέα ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τα ποσά των εφάπαξ επιδομάτων.

Τρίτη αλλαγή -Ορια ηλικίας
Το ασφαλιστικό που θα εισηγηθεί η επιτροπή σοφών δεν θα αφήνει παράθυρα για συνταξιοδότηση πριν τα γενικά όρια ηλικίας.

Παράλληλα,  ενώ θα θεσπιστούν ενιαίοι και πλήρως ανταποδοτικοί κανόνες εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία που θα εξισώνουν προς τα κάτω τις παροχές στα πρότυπα του ΙΚΑ.  Α

Τέταρτη αλλαγή -Υπολογισμός σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής
Η τέταρτη αλλαγή αφορά στον υπολογισμό των ποσών των συντάξεων με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής. Εκτός από την εθνική σύνταξη ο ασφαλισμένος θα δικαιούται και την ανταποδοτική η οποία θα καθορίζεται από τις εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Ωστόσο το ποσό που θα παίρνει για την σύνταξη αυτή θα υπολογίζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής.

Για ποιους θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα
Το νέο σύστημα, οι επιτροπή σοφών θα εισηγηθεί, να μην εφαρμοστεί στους παλαιότερους ασφαλισμένους, για τεχνικούς λόγους. Θεωρητικά θα ισχύσει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος, έτσι ώστε το νέο σύστημα να γίνει... ένα με το v.3863 ο οποίος θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους, με αλλαγές και αυτός, ως προς το χειρότερο (το πρώτο τμήμα σύνταξης έως 31.12.2010 υπολογίζεται με τον ισχύοντα τρόπο ενώ το δεύτερο τμήμα από το 2011 και μέχρι την ημερομηνία εξόδου υπολογίζεται με μικρότερους συντελεστές και με βάση τις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου). Στόχος είναι οι μειώσεις έως 20% που επέφερε ο ν.3863 στις συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα, μετά το 2023 να έρθουν νωρίτερα προκειμένου να «ανασάνει» το σύστημα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εισηγηθεί το νέο μοντέλο να ισχύσει για τους ασφαλισμένους μετά το 2002 που υπάρχει πλήρες μηχανογραφημένο σύστημα και θα μπορούν ευκολότερα οι εισφορές να τοποθετηθούν σε ατομικές μερίδες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα προγράμματα 111 εκατ. ευρώ για αγρότες ανακοίνωσε η Κομισιόν



Προγράμματα ύψους 111 εκατ. ευρώ, που στοχεύουν στο άνοιγμα νέων αγορών και στην προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τόσο εκτός όσο και εντός της Ε.Ε., ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα του 2016 στοχεύει σε επιλεγμένες τρίτες χώρες με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, κυρίως στους τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες στην αγορά, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το χοιρινό κρέας.

Τα κυριότερα στοιχεία των νέων κανόνων για την προώθηση είναι:

-σημαντική αύξηση της βοήθειας που διατίθεται για εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησης: οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις πρέπει να αυξηθούν σταδιακά από 61 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013 σε 200 εκατ. ευρώ το 2019 (111 εκατ. ευρώ το 2016).

- Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς (ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. 70% για τα απλά προγράμματα που υποβάλλονται από οργάνωση ενός κράτους-μέλους, 80% για τα πολυπρογράμματα και τα προγράμματα που αφορούν τρίτες χώρες, 85% για τα προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης και 75-85% για τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα), ενώ η εθνική συγχρηματοδότηση καταργείται ώστε να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.

- θέσπιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής προώθησης, που θα συμβάλει στη μεγαλύτερη στόχευση των σχετικών μέτρων. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα:

    την αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων που προορίζονται για τρίτες χώρες και των πολυκρατικών προγραμμάτων (προγράμματα που καταρτίζονται από οργανώσεις διαφόρων κρατών-μελών), μέσω ενός υψηλότερου ποσοστού συγχρηματοδότησης γι΄ αυτές τις δύο κατηγορίες

    την κάλυψη του κενού ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, εν γένει, και, ειδικότερα, των προϊόντων που είναι αναγνωρισμένα από τα ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Με 85-88 λεπτά ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης - Άγνωστο τι θα γίνει με το επίδομα

Το Μνημόνιο προβλέπει μείωση του επιδόματος κατά 50% - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί πλήρως
Ξεκινά από σήμερα στην τιμή των 85-88 λεπτών η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών. Την ίδια ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ακριβές σχέδιο διάθεσης, ούτε πώς και αν θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης.

Ασαφής είναι ακόμα η διαδικασία που θα χορηγηθεί το επίδομα, ούτε έχει ξεκαθαριστεί αν θα περικοπεί στο 50% όπως προβλέπει το μνημόνιο ή θα καταργηθεί πλήρως ή αν θα γίνουν αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους. Μιλώντας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζονται διάφορα σενάρια και αναμένεται η απόφαση να ληφθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των σεναρίων είναι να διατηρηθεί ως έχει το επίδομα θέρμανσης αλλά το ποσό να μειωθεί κατά 50% από τα 35 λεπτά στα 17,5 λεπτά.  Και έτσι οι δικαιούχοι θα αγοράσουν πετρέλαιο μεταξύ 67 και 70 λεπτά το λίτρο.

Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μη μειωθεί το ύψος της επιδότησης, αλλά να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ώστε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να είναι μειωμένο κατά 50%. Έτσι μειώνονται οι δικαιούχοι σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η τιμή θα διαμορφωθεί μεταξύ 50 και 53 λεπτών το λίτρο.

Η εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι παρόμοια με εκείνη των βενζινοπωλών, προβλέπει να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο -από 23 που ήταν πέρυσι- ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, υπάρχει φόβος από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να χάσει έσοδα το κράτος, αλλά από την άλλη μπορεί να αποτελέσει και ένα κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης. Από την κατάργηση του επιδόματος αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 210 εκατομμύρια ή να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή περίοδο, πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά πήραν το επίδομα του 0,35 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν από πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:
-Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
-Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιά με τοπικές βροχές

Τοπικές νεφώσεις στην ανατολική χώρα με πιθανότητα ασθενών σποραδικών βροχών μέχρι το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική στερεά, την Εύβοια, και την ανατολική Πελοπόννησο. Ανεμοι βόρειοι τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς σποραδικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρώτικα.
άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών σποραδικών βροχών κυρίως στις βορινότερες περιοχές μέχρι το απόγευμα.
άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη βόρεια Κρήτη.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνεις 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
ανέμου: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών σποραδικών βροχών μέχρι το απόγευμα.
άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ψηλότεροι όσοι γεννιούνται καλοκαίρι..


    Φαίνεται πως το ύψος μπορεί να επηρεάζεται και από τα γενέθλια του καθενός αφού οι άνθρωποι που γεννιούνται τους μήνες του καλοκαιριού, έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος και είναι γενικότερα πιο υγιείς σε σχέση με όσους γεννιούνται τους χειμωνιάτικους μήνες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Κατ' επέκταση, η καλύτερη εποχή για τη σύλληψη ενός παιδιού, είναι... το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Τζον Πέρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Heliyon», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 450.000 άνδρες και γυναίκες.
Η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι όσα παιδιά γεννήθηκαν κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο -άρα η σύλληψή τους έγινε από τον Οκτώβριο μέχρι και Νοέμβριο- είχαν κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος στη γέννα και αργότερα έγιναν ψηλότερα ως ενήλικες.
Η μελέτη επίσης δείχνει ότι τα κορίτσια που γεννιούνται το καλοκαίρι, αρχίζουν να έχουν περίοδο ελαφρώς αργότερα, μια ένδειξη για καλύτερη υγεία ως ενήλικες. Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει αξιόπιστα την έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια με την ημερομηνία των γενεθλίων τους. Τα κορίτσια που έχουν αρκετά πρόωρη περίοδο, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια και διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την ημερομηνία γέννησης με το ύψος, έχει πιθανώς να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πόση βιταμίνη D παίρνει το μωρό στην κοιλιά της μητέρας του, ανάλογα με την περίοδο της κύησης. Η γυναίκα που είναι έγκυος την άνοιξη και το καλοκαίρι, απορροφά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και αυτό αυξάνει την ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό της.
Η βιταμίνη D βοηθά στην υγεία και στην ανάπτυξη των οστών, ενώ θεωρείται ότι επίσης δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου, του διαβήτη, της πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων παθήσεων. Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι όσοι γεννιούνται τον Νοέμβριο έχουν πολύ λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με όσους γεννιούνται τον Μάιο.
'Αλλες έρευνες στο παρελθόν εξάλλου έχουν δείξει ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι τα παιδιά αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ό,τι το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Βεβαίως, σε όλα αυτά, πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι ειδικές κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και πολλοί άλλοι παράγοντες.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ