Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Hμερολόγιο-σοκ από την εφορία..




Δεν έχει προηγούμενο το φορολογικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου.


Πρόκειται για ένα βαρύ και ασήκωτο πρόγραμμα φορολογικών υποχρεώσεων το οποίο...εκτιμάται ότι τελικά θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο καθώς πολλοί, όσο και να θέλουν, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Ας δούμε αναλυτικά το φορολογικό ημερολόγιο:

Οκτώβριος
Έως το τέλος Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, μια δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αποδώσουν τον ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του έτους (οι μικρομεσαίοι) και για τον Σεπτέμβριο (οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις). Πρόκειται για τρεις φορολογικές υποχρεώσεις.

Νοέμβριος
Έως το τέλος Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, μια δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων, την τρίτη δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος, και να αποδώσουν τον ΦΠΑ (οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις) για τη φορολογική περίοδο του Οκτωβρίου.

Δεκέμβριος
Έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, μια δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων και να αποδώσουν (οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις) τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου.

Ιανουάριος
Έως το τέλος Ιανουαρίου 2016 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, μια δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων και να αποδώσουν τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και του τέταρτου τριμήνου του 2015 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Φεβρουάριος
Έως το τέλος Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, μια δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων και να αποδώσουν τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου (οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις)
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΤΑΚΤΟ-Βρέθηκε πτώμα στο δρόμο Καπαρελλίου Πλαταιών

Το πτώμα ενός ηλικιωμένου άνδρα, βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο δρόμο Καπαρελλίου  Πλαταιών στο ύψος της βιοτεχνίας επίπλων.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Permissospress δίπλα στο πτώμα βρέθηκε κυνηγετικό όπλο. Ο άτυχος άνδρας ήταν κυνηγός και καταγόταν απο την Αθήνα.Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πωλείται πολυτελές οροφοδιαμέρισμα στην Πετρούπολη Αττικής

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Μαρία Χούκλη μιλά για την μάχη της με τον καρκίνο: Το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος

Ένα μήνυμα εκ βαθέων απευθύνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μαρία Χούκλη, μέσα από το Πρακτορείο FΜ και την εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.

Η Μαρία Χούκλη, μια γυναίκα που έχει νικήσει τον καρκίνο εδώ και αρκετά χρόνια, μιλάει για τα συναισθήματα του θυμού, του φόβου και του πόνου που βιώνει μια γυναίκα μέσα από αυτή την περιπέτεια. «Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα», λέει χαρακτηριστικά.

«Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Μαρίας Χούκλη:

«Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό, όσο ενημερωμένος κι αν είναι. Η είδηση ότι διαγνώστηκε καρκίνος στο στήθος σε χτυπάει σαν κεραυνός. Αλλάζει εντός σου τον ρυθμό του κόσμου. Σε θυμώνει, σε τρομάζει, σε απελπίζει. Απλώνεται γύρω σου ένας γυάλινος θόλος που αφήνει έξω όσα μέχρι τότε ήταν η καθημερινότητά σου. Μετά η ζωή σε τραβάει από το μανίκι κι έτσι πρέπει. Ανασκουμπώνεσαι και ορμάς κατά πάνω στον εσωτερικό εχθρό.

Όταν σου συμβαίνει κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σου συμβαίνει. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Απλώς οι γύρω σου χρειάζεται να μπορούν και να θέλουν να κολυμπήσουν μαζί σου στην ίδια φορά του χειμάρρου. Αρκεί να είναι εκεί για να σε κρατήσουν μην πέσεις δίνοντας τη μεγάλη μάχη. Η μάχη σε αυτή την περίπτωση είναι πόλεμος. Ιδίως στους δύσκολους καιρούς μας περισσότερο από ποτέ είναι και ένας πόλεμος οικονομικός διαχωρισμών- αποκλεισμών. Πάντοτε όμως θα είναι ένας αγώνας προσωπικός που έχει στρατηγική, έχει τακτική, απώλειες μικρές ήττες, αλλά φέρνει τη μεγάλη νίκη.

Τα γεγονότα μετά την είδηση ότι εμφάνισες καρκίνο του στήθους έχουν πολύ πόνο και φόβο. Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα. Να το πω αλλιώς. Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με άγρια θηρία. Θα σε κομματιάσουν, αλλά είναι στο χέρι σου να βρεις την έξοδο και να βγεις στο φως.

Γιατί ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Μετά όλα ασφαλώς θα είναι αλλιώς. Αλλά δεν θα είσαι λιγότερο γυναίκα.

Η ζωή μετά θα είναι πιο ουσιαστική. Αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες. Αξιολογείς διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό. Αλλά το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι».
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα δηλώνουμε ό,τι πολύτιμο έχουμε μέσα στο σπίτι μας ή σε θυρίδα!

Τέλος στο άβατο της θυρίδας, αλλά και του σπιτιού μας βάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νέο νομοσχέδιο το οποίο έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο προς έγκριση.

Όπως αναφέρει η Realnews στο πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνονται στο εξής – εκτός από το περιεχόμενο των θυρίδων – ακόμα και τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που κάθε πολίτης έχει στο σπίτι του!
Τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να δηλώνονται είναι: τα περιεχόμενα των θυρίδων σε τράπεζες και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμοι λίθοι.
Τα μετρητά που βρίσκονται στο σπίτι θα πρέπει αν δηλώνονται αν ξεπερνούν τα 15. 000 ευρώ και τα τιμαλφή - κοσμήματα και αντίκες της γιαγιάς - αν ξεπερνούν τα 30. 000, ανά οικογένεια.
Σύμφωνα πάντως με τον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας, «κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη, τόσο από την τράπεζα όσο και από κάθε τρίτο».
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο Μύλο των Ξωτικών.. για ευτυχισμένα Χριστούγεννα



Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala A.E. δημιουργούν  το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, για να απολαύσουν οι επισκέπτες με ξεχωριστό τρόπο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο Μύλος των Ξωτικών φέτος ανοίγει τις πύλες του στις 27 Νοεμβρίου 2015 και θα λειτουργεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2016.
Σε έναν τόπο μαγικό, στην πόλη των Τρικάλων ο αλευρόΜυλος Ματσόπουλου φέτος τα Χριστούγεννα ξαναγεννιέται.
Για φέτος προγραμματίζουμε 38 ημέρες λειτουργίας γεμάτες δράσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαδραστικά εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Και μην ξεχνάτε όλα ΔΩΡΕΑΝ!
Η Δωρεάν είσοδος στο πάρκο αλλά και η συμμετοχή στις δραστηριότητες ενισχύουν την δυναμική της εκδήλωσης που συνεχώς αυξάνεται. Αυτό φάνηκε στην περσινή επισκεψιμότητα που ξεπέρασε τις 995.000
Οι επισκέπτες μας μπορούν να συναντήσουν τον Άη Βασίλη σε ένα μαγευτικό νησί, την σταρένια Νεράιδα και τους παράξενους φουρναραίους, το δεντροταχυδρομείο, το κάστρο των ιπποτών της Playmobil, το εργαστήρι γνώσης των ξωτικών, το εργαστήρι ζωγραφικής προσώπου με πραγματική σοκολάτα, το αγαπημένο σε όλους εργαστήρι face painting, το εργαστήρι αναρρίχησης, το εργαστήρι μανιταριών κ.α.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδας μας www.milosxotikon.gr η καλέστε στο 24310 22899
Σας περιμένουμε στην γλυκιά, φιλόξενη και ανθρώπινη πόλη των Τρικάλων. Όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους… για τα πιο Ευτυχισμένα Χριστούγεννα της ζωής  σας!
Διαβάστε Περισσότερα »

Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα

 Επειτα από το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση την Κυριακή, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τις πρωινές ώρες οπότε η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ιονίου, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα βόρεια με ασθενείς βροχές στην ανατολική Θεσσαλία.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένιση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη όπου πιθανώς θα είναι τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα δυτικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: στα νησιά ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.



Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Φο.Δ.Σ.Α με εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Στις 20 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου των
Φο.Δ.Σ.Α με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στην συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα και έχουν σχέση με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), την αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α), την σύνταξη των τοπικών σχεδίων των Δήμων και τον ρόλο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α). Με δεδομένη την νομική ολοκλήρωση του νέου ΕΣΔΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα, κρίνεται ως πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αναθεώρησης των ΠΕ.Σ.Δ.Α σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΔΑ.

 Παρόλο που το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) την νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, δεν θέτει ως χρονική αιρεσιμότητα την ολοκλήρωση αναθεώρησης των ΠΕ.Σ.Δ.Α, επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να ανοίξουν οι σχετικές προσκλήσεις και να γίνουν οι εντάξεις των απαιτούμενων έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η αναθεώρηση των ΠΕ.Σ.Δ.Α θα πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή την σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και των εγκρίσεων των αρμοδίων οργάνων των συναρμόδιων Υπουργείων και των Περιφερειών, με την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των φορέων και πολιτών, κατά την διαδικασία της διαβούλευσης. Τα τοπικά σχέδια των Δήμων θα πρέπει να ολοκληρωθούν επίσης σύντομα και να συμπεριληφθούν στα υπό αναθεώρηση ΠΕ.Σ.Δ.Α, μετά από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. 2 Σημειώνεται ότι η τελική πρόταση – έγκριση των νέων ΠΕ.Σ.Δ.Α, είναι σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 4042/2012, αρμοδιότητα των Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α και σε περίπτωση μη συγκρότησής τους, από την Περιφέρεια, μετά την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τόσο τα ΠΕ.Σ.Δ.Α όσο και τα τοπικά σχέδια θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, να εξειδικεύουν τους στόχους και να προσδιορίζουν σαφώς τις δράσεις και το κόστος των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η περιγραφή των απαιτούμενων έργων θα πρέπει να λάβει υπόψη τόσο την βιωσιμότητά τους όσο και την σχέση κόστους – οφέλους από την λειτουργία τους, έτσι ώστε να γίνεται εξοικονόμηση πόρων και η καλλίτερη αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών, που καταβάλλουν οι πολίτες. Κατά την συνάντηση διευκρινίσθηκε επίσης ότι, όπως προκύπτει και από το νέο ΕΣΔΑ, οι Φο.Δ.Σ.Α έχουν την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της λειτουργίας των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες κομποστοποίησης, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.α), ενώ οι Δήμοι το σύνολο των δράσεων μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με την διαλογή στην πηγή (ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων κάδων, δημιουργία πράσινων σημείων κ.α). Τέλος συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο των Φο.Δ.Σ.Α και η εφαρμογή του Ν. 4071/2012, που αφορά την συγχώνευση των τοπικών Φο.Δ.Σ.Α στους Περιφερειακούς Φο.Δ.Σ.Α. Για το συγκεκριμένο ζήτημα το Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα πλαίσια μιας επεξεργασμένης θέσης με το σύνολο των Φο.Δ.Σ.Α, την ΚΕΔΕ και την βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού κάθε Περιφέρειας. Τέλος να σημειώσουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα επισκεφθεί όλες τις Περιφέρειες, προκειμένου να εξειδικευθούν όλα τα προαναφερόμενα. Το Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και να συμβάλλει στην εφαρμογή ενός βιώσιμου και λειτουργικού συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων προς όφελος των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα στα φαρμακεία

Εικοσιτετράωρες συνεχόμενες κυλιόμενες απεργίες αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το απόγευμα του Σαββάτου.

Η αρχή γίνεταο από τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, καθώς οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, συμμετοχή φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο και μέγιστο αριθμό πέντε αδειών ανά επιχειρηματία.

Ολόκληρη η απόφαση:
«H Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στην συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου  αποφάσισε την πραγματοποίηση συνεχόμενων 24ωρων κυλιόμενων απεργιών με εφημερεύοντα φαρμακεία,  από την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν δυναμικά στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση που καταλύει την φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της Υγείας του ελληνικού λαού.
Επίσης οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι».

Διαβάστε Περισσότερα »

Βρήκαν το ολόχρυσο καριοφίλι του Αλή Πασά (φωτο)



Ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο της Ηπείρου, το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά, το οποίο αποτελεί και έργο τέχνης, διεσώθη στο πέρασμα του χρόνου και εκτίθεται πλέον σε περίοπτη θέση, στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί των Ιωαννίνων, που δημιούργησε ο συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης, ο οποίος έκανε σήμερα, την επίσημη παρουσίαση του όπλου στους δημοσιογράφους.

Το όπλο είναι φιλοτεχνημένο περίτεχνα, από χρυσό και ασήμι, δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης τέχνης, με φυτική διακόσμηση, ενώ το μήκος του είναι ένα μέτρο και 56 εκατοστά. Το καριοφίλι έχει ταυτότητα. Δίπλα στον μηχανισμό πυροδότησης είναι σκαλισμένα, σε λόγια γραφή «Αλη-Παcια 1804».

Ο κ. Ραπακούσης δηλώνει υπερήφανος, γιατί κληροδοτεί την πόλη του, τα Γιάννενα, με αυτό το σπάνιο κειμήλιο, που όπως είπε, θα ήθελε στις προθήκες του, οποιοδήποτε μουσείο στον κόσμο.
Ο κ. Ραπακούσης εξηγεί ότι δεν βρήκε ο ίδιος το καριοφίλι, αλλά ήταν απροσδόκητα τυχερός και αφηγείται πώς έφτασε στην κατοχή του:
«Επικοινώνησε μαζί μου μια παλιά αρχοντική οικογένεια των Ιωαννίνων, η οποία είχε μεταναστεύσει από τη δεκαετία του 1930 στην Αθήνα. Μαζί τους τότε πήραν και το κειμήλιο, το οποίο είναι καταγραμμένο σε προικώο. Ο κτήτορας, που πέθανε πριν δύο χρόνια, είπε στη σύζυγό του πως ήταν επιθυμία του, το όπλο να επιστρέψει στα Ιωάννινα εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά. Είμαι τυχερός γιατί από την πλευρά της οικογένειας, κυριαρχούσε η επιθυμία του θανόντος και όχι το οικονομικό συμφέρον».

Ο συλλέκτης εκτιμά, πως το ξεχωριστό καριοφίλι του Αλή-Πασά, αγόρασε η οικογένεια από κάποιο παζάρι, γιατί κατά την πολιορκία των σουλτανικών στρατευμάτων το 1820 εναντίον του Βεζύρη, τα παλάτια του λεηλατήθηκαν. Όλες οι οικοσκευές, όπλα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, πουλήθηκαν στα παζάρια των Ιωαννίνων.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο Αλή-Πασάς ήταν λάτρης των όπλων και μάλιστα επιζητούσε δώρα από τους επισκέπτες του και πολλές φορές γνωρίζουμε από τους περιηγητές που έφταναν στα Γιάννενα, ότι τους ξεναγούσε με μεγάλη περηφάνια στη συλλογή των όπλων του.

Η χρονολογία, το 1804, που φέρει το καριοφίλι, παραπέμπει σε δύο ιστορικά γεγονότα. Ο Φώτης Ραπακούσης επισημαίνει πως η ημερομηνία ταυτίζεται με δύο ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, που πιθανόν να έχουν σχέση με αυτό το όπλο.
«Το 1804, έχουμε για πρώτη φορά στα Ιωάννινα την άφιξη της αγγλικής διπλωματικής αποστολής, δηλαδή ίδρυση Προξενείου. Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο να είναι δώρο του Γεωργίου του 1ου της Αγγλίας για να αποκτήσει την εύνοια του Αλή-Πασά.

Το δεύτερο ιστορικό γεγονός, την κατάλυση της Σουλιώτικης Συμπολιτείας τον Δεκέμβριο του 1803. Αρχές του επομένου έτος του 1804, ο σουλτάνος Σελίμ ο 3ος, για να επιβραβεύσει τον Αλή-Πασά τον ανακηρύσσει ανώτατο Βεζίρη και Ρούμελη Βαλεσή στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, από τη Σόφια μέχρι τη Μάνη. Δεν αποκλείεται, να είναι δώρο του Σουλτάνου παράλληλα με το αξίωμα».





Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ