Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πώς αμείβεται η εργασία την 28η Οκτωβρίου


Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής της εργασίας την 28η Οκτωβρίου για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δίνει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, η 28η Οκτωβρίου (εφέτος συμπίπτει με ημέρα Τετάρτη), σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966, ανήκει στις ημέρες προαιρετικής αργίας (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ΣΣΕ, Δ.Α, ή Νόμο).

Έτσι, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους εργαζομένους που αμείβονται με μισθό και τους ημερομίσθιους και να ληφθεί υπ’ όψιν αν θα απασχοληθούν ή όχι κατά την ημέρα αυτή.

Έτσι ισχύουν τα εξής:

Α) για περίπτωση απασχόλησης - εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό

1) αν πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργεί συνήθως την 28η Οκτωβρίου η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή
2) αν πρόκειται για επιχείρηση που παραμένει συνήθως κλειστή κατά την 28η Οκτωβρίου και εκτάκτως θα λειτουργήσει, τότε οφείλεται αμοιβή (1 επιπλέον καταβαλλόμενο ημερομίσθιο αφού η αμοιβή της που αφορά σε εργασία σε μη εργάσιμη ημέρα δεν περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό) και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.
Αν η επιχείρηση λειτουργήσει και οι μισθωτοί δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα στην εργασία τους, δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους ή το 1/25 του μηνιαίου μισθού τους.

Β) για περίπτωση απασχόλησης με ημερομίσθιο
Στον αμειβόμενο με ημερομίσθιο οφείλεται το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νομίμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

Γ) για περίπτωση μη απασχόλησης
1) Εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό: καταβάλλεται κανονικά ο συμφωνηθέν μισθός.
2) Ημερομίσθιος: οφείλεται από τον εργοδότη το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο Βασιλικό Ευβοίας

                                     
Χθες (25-10-2015) περίπου στις 15:05’, στην 13,5η χ/θ της εθνικής οδού Χαλκίδας – Λεπούρων, στο Βασιλικό Ευβοίας, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 55χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 25χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας και το σοβαρό τραυματισμό 23χρονου ημεδαπού, συνεπιβάτη της μοτοσικλέτας.

Παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής της σορού του θανόντα.

Ο οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου συνελήφθη.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω παζαριού στη Λιβαδειά

Η ετήσια εμποροπανήγυρη στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα 28 Οκτωβρίου έως  3 Νοεμβρίου 2015 στον καθορισμένο χώρο που βρίσκεται πλησίον του ΚΤΕΛ Λιβαδειάς.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των εμπόρων που θα συμμετέχουν στην εμποροπανήγυρη, παρακαλούμε όλους τους δημότες για την τήρηση των ακόλουθων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για όσο διάστημα θα λειτουργεί η εμποροπανήγυρη:
1. Μονοδρόμηση της ανωνύμου οδού που διέρχεται από την  είσοδο του  χώρου της Εμποροπανήγυρης και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση των οδών που βρίσκεται το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς  προς την οδό Διστόμου με κατεύθυνση  από ανατολικά προς δυτικά (από ΚΤΕΛ  προς 9ο Δημ. Σχολείο Λιβαδειάς ) και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης.
2. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στο τμήμα της οδού που οριοθετείται στη συνέχεια της οδού Χαιρωνείας (εκτός σχεδίου πόλεως ) από τη συμβολή της με την οδό Ρούμελης έως την συμβολή της με το ΚΤΕΛ  και την ανώνυμη αγροτική, ο οποία παραμένει διπλής κατεύθυνσης.
3. Απαγόρευση εισόδου οχημάτων από την περιφερειακή οδό (παλαιά  Εθνική οδός 48) προς την οδό Διστόμου .
4. Μονοδρόμηση του τμήματος από το 9ο Δημοτικό Σχολείο έως την περιφερειακή οδό με κατεύθυνση από νότο προς βορρά (έξοδος από εμποροπανήγυρη προς περιφερειακό).
5. Μονοδρόμηση του τμήματος της οδού, συνέχεια της οδού Διστόμου (εκτός σχεδίου) που οριοθετείται  από το  9ο Δημοτικό Σχολείο και μέχρι την συμβολή του με την οδό Ρούμελης με κατεύθυνση από βορρά προς νότο (από το 9ο Δημ. Σχολείο προς την οδό Ρούμελης).
6. Μονοδρόμηση της οδού Ρούμελης από τη συμβολή της με την οδό Διστόμου και μέχρι τη συμβολή της με την οδό Χαιρωνείας με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά.  Στο εν λόγω τμήμα της οδού Ρούμελης  επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση μόνο των οχημάτων των εμπόρων που συμμετέχουν στην Εμποροπανήγυρη
Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας και ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για την όποια πιθανή όχληση μπορεί να δημιουργηθεί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος - Η ιστορία του

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 260 μ.Χ. και καταγόταν από αριστοκρατική

οικογένεια. Αυτοκράτορας ήταν τότε ο  Διοκλητιανός και Τετράρχης στην Μακεδονία και σε ολόκληρη την ανατολή, ο Γαλέριος Μαξιμιανός (284-305μ.Χ),  εποχή κατά την οποία έγινε φοβερός διωγμός κατά των χριστιανών. Ο Μαξιμιλιανός διόρισε δούκα της Θεσσαλονίκης και στρατηγό της Θεσσαλίας τον Δημήτριο, γιατί ήταν ανδρείος, έξυπνος και έμπειρος στην στρατηγική.

Όταν ο Μαξιμιλιανός έμαθε πως ήταν χριστιανός και μάλιστα κήρυττε τον λόγο του θεού στους ειδωλολάτρες τον φυλάκισε σε ένα παλιό λουτρό. Την εποχή εκείνη γινόντουσαν αγώνες στο ιπποδρόμιο και ο Λυαίος ένας ψηλός και χειροδύναμος παλαιστής χλεύαζε και προκαλούσε τους χριστιανούς να παλέψουν μαζί του αλλά κανείς δεν τολμούσε.

Ο Νέστωρας, που ήταν ένας από τους μαθητές του Αγίου Δημητρίου, πήγε στην φυλακή και ζήτησε την ευχή του και την ευλογία του για να παλέψει με τον άπιστο Λυαίο που τα έβαζε με τους χριστιανούς. "Ύπαγε και τον Λυαίο θα νικήσεις και υπέρ Χριστού θα μαρτυρήσεις" του είπε ο Άγιος. Πράγματι ο Νέστωρας φωνάζοντας "Ο Θεός του Δημητρίου βοήθει μοι" κατάφερε με μία επιδέξια κίνηση με το ξίφος να τον χτυπήσει θανάσιμα.

Ο Μαξιμιανός αφού έμαθε τα γεγονότα διέταξε να τους σκοτώσουν και τους δύο αμέσως. Έτσι ο Άγιος Νέστωρας αποκεφαλίστηκε έξω από τη Χρυσή Πύλη με το ξίφος του και ο Άγιος Δημήτριος θανατώθηκε από τις λόγχες των στρατιωτών. Οι χριστιανοί των ενταφίασαν στον τόπο του μαρτυρίου του όπου άρχισε να αναβλύζει μύρο και έτσι πήρε το προσωνύμιο μυροβλύτης.

Η μνήμη του τιμάται στις 26 Οκτωβρίου, είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μεγαλόπρεπος ναός προς τιμήν του χτισμένος πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του και εκεί φυλάσσονται και τα ιερά λείψανά του.

Ο Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας ο Γιουσούφ Αγάς επέτρεψε στους χριστιανούς να γιορτάσουν τον Άγιο Δημήτριο, κοντά στην Ακρόπολη με σκοπό να γκρεμίσει την εκκλησία και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους χριστιανούς. Έστησε τα κανόνια του και την λουμπάρδα (= μεγάλο κανόνι) επάνω στην Ακρόπολη και το πρωί ανήμερα της γιορτής έπεσε ένας κεραυνός σκότωσε τον ίδιο, την οικογένειά του και διακόσιους τούρκους. Από τότε ονομάζεται η εκκλησία Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης για να θυμούνται το θαύμα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων-Εορτασμός της Εθνικής Επετείου «28η Οκτωβρίου 1940»

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου «28η Οκτωβρίου 1940»


Παρακαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την επέτειο της
28ης Οκτωβρίου 1940, οι οποίες αναφέρονται στο συνημμένο πρόγραμμα.
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α


ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Ώρα 18.00







ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015









ΤΡΙΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015



Επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940 που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΦΙΝΗΣ» του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας με ομιλητή τον Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη με θέμα
«28η Οκτωβρίου 1940»
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Λύκειο Ελληνίδων Θήβας


Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών
και Ιδιωτικών καταστημάτων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τραπεζών, Οργανισμών και οικιών από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου η πόλη θα φωταγωγηθεί.



Εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Α/θμιας και
Β/θμιας Εκπαίδευσης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Ώρα 07.30


Ώρα 08.00


Ώρα 11.00






Ώρα 11.30



















Ώρα 12.15





Ώρα 17.00


Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης

Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία με φροντίδα του ΚΕΠΒ και με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θηβαίων

α. Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
β. Προσέλευση επισήμων στη δοξολογία από ώρα 10.30
γ. Πέρας προσέλευσης ώρα 10.55
δ. Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί μέσα στον
Ιερό Ναό ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό της
Α/θμιας Εκπ/σης κ. Χαράλαμπο Λεοντάρη
Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου
Κατάθεση στεφάνων από :
- Εκπρόσωπο Κυβέρνησης
- Δήμαρχο Θηβαίων
- Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
- Βουλευτές Νομού Βοιωτίας
- Διοικητή Ανωτέρας Φρουράς Θήβας
- Αστυνομικό Δ/ντη Βοιωτίας
- Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θήβας
- Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου
- Πρόεδρο Συνδέσμου Αποστράτων Ε.Δ–Σ.Α κ΄ Εφέδρων
Αξιωματικών Θήβας
- Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου
- Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης
- Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Θήβας
- Εκπρόσωπο ΚΑΠΗ Δήμου Θηβαίων
- Εκπρόσωποι Συλλόγων, Σωματείων Θήβας
- Λύκεια
- Γυμνάσια
- Δημοτικά Σχολεία

Παρέλαση στην οδό Πινδάρου, παρουσία επισήμων, από τμήματα μαθητών, πολιτιστικών Συλλόγων και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο χώρος της δεξίωσης εφ΄όσον πραγματοποιηθεί θα υποδειχθεί από τον τελετάρχη μετά το πέρας της παρέλασης

Υποστολή της Σημαίας


*Τελετάρχης του Δήμου Θηβαίων ορίζεται ο κ. Μιχάλης Κολλημένος.
*Αρμόδιος για το συντονισμό όλων των τμημάτων παρέλασης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 2ου Γυμνασίου Θήβας κ.Στέφανος Δεφίγγος.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις σε όλη τη χώρα


Με καλοκαιρία ξεκινά η εβδομάδα. Άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 πρόσκαιρα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: γενικά αίθριος, αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: αραιές νεφώσεις.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 09 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο η ελάχιστη θα είναι κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: γενικά αίθριος, στην ανατολική στερεά και την Εύβοια λίγες νεφώσεις οι οποίες το πρωί θα είναι τοπικά αυξημένες.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη, ασθενείς τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη κυρίως τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: γενικά αίθριος, τοπικές νεφώσεις στις νοτιότερες περιοχές με σποραδικές βροχές στην περιοχή του Καστελόριζου.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
καιρός: γενικά αίθριος, λίγες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά το πρωί.
άνεμοι: βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
καιρός: γενικά αίθριος, αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ