Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν έχει σχέση με θεωρίες συνωμοσίας»




    "Οι πρόγονοί μας έφτιαξαν όντως τον πρώτο υπολογιστή!"



Θεωρίες συνωμοσίας και... "πράσσειν άλογα" στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ορθολογιστές και επιστήμονες, με την... αυθεντική έννοια του όρου. Σε αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, καταλήγουν μελέτες δεκαετιών, πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια όλων των εποχών, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.
"Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Όλη η έρευνά μας έχει δείξει, ότι οι πρόγονοί μας διέθεταν όλη την αστρονομική γνώση, όπως και την τεχνολογική γνώση, να κατασκευάσουν τέτοιους μηχανισμούς και από αυτή τη διαπίστωση και μόνο η ιστορία της τεχνολογίας πρέπει να ξαναγραφεί, καθώς μετατίθεται πολλούς αιώνες προς τα πίσω" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κυριάκος Ευσταθίου, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Ομάδας Διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ.
Όπως εξηγεί ο κ. Ευσταθίου, ο Μηχανισμός τον Αντικυθήρων είναι μετά βεβαιότητος ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας, με βάση και τον επιστημονικό ορισμό για τον υπολογιστή, σύμφωνα με τον οποίο, "πρόκειται για μία διάταξη ή μηχανή, στην οποία υπάρχει μία είσοδος και μπορούμε να εισάγουμε δεδομένα και αυτή η μηχανή από μόνη της υπολογίζει και δημιουργεί αποτέλεσμα, το οποίο αποτυπώνει σε επιστημονική μαθηματική κλίμακα".
"Δεν έχουμε, πριν από αυτόν τον μηχανισμό, άλλη τέτοια συσκευή να το κάνει" διαβεβαιώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι "δεν πρόκειται απλώς για υπολογιστή, αλλά για υπερ-υπολογιστή".
"Νέο μοντέλο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα"
Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του ΑΠΘ για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2015 (11 π.μ., ΚΕ.ΔΕ.Α. ΑΠΘ). Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο του Μηχανισμού, που δημιουργήθηκε από την επιστημονική Ομάδα του ΑΠΘ, επικαιροποιημένο με τα νεότερα στοιχεία της έρευνας και κατασκευασμένο από διαφανές υλικό, με εσωτερικό φωτισμό, ώστε όλα τα εξαρτήματα του Μηχανισμού (γρανάζια, άξονες, δείκτες, κλίμακες ενδείξεων και γράμματα) να είναι ορατά.
Το μοντέλο είναι σε κλίμακα 4:1 (70 Χ 80 Χ 140 εκατοστά), είναι δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του πρωτότυπου Μηχανισμού και ζυγίζει περίπου 80 κιλά. Έχει χαραγμένα περίπου 3000 γράμματα, 500 περίπου περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Περιέχει 39 γρανάζια, 19 άξονες, 7 δείκτες και 7 κλίμακες ενδείξεων.
Πρόκειται για το μοντέλο που τον προηγούμενο μήνα εκτέθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών. "Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν, καθώς είναι η πρώτη φορά, που κατασκευάστηκε σε μέγεθος τετραπλάσιο από το πρωτότυπο, δηλαδή βλέπει κανείς τα πάντα και τα γρανάζια, τους άξονες, όλα τα στοιχεία, που συγκροτούν το μοντέλο και δείχνουν πόσο πολύπλοκος είναι ο μηχανισμός και έτσι καταλαβαίνει πόσο μεγάλη αξία έχει για την ιστορία της τεχνολογίας. Είναι τόσο μεγάλο σε μέγεθος, που όλα τα γράμμα είναι ευανάγνωστα, ακόμη και κάποιος, που δεν ξέρει αρχαία ελληνικά, μπορεί να αποκωδικοποιήσει λέξεις" αναφέρει ο καθηγητής.
Ο αρχικός σχεδιασμός της ομάδας του ΑΠΘ, που κατασκεύασε το εκπαιδευτικό μοντέλο, προβλέπει τη μόνιμη έκθεσή του στα Αντικύθηρα και στην κατεύθυνση αυτή αναζητούνται πόροι ή χορηγίες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό κόστος μεταφοράς κ.λπ.
Επόμενος στόχος της ομάδας του ΑΠΘ είναι η κατασκευή ενός νέου μοντέλου, στις διαστάσεις και με τα υλικά του πρωτότυπου, επικαιροποιημένου με όλα τα νέα στοιχεία και πιθανώς με μία νέα ένδειξη της εξίσωσης του χρόνου. "Έχει σχεδιαστεί, έχει γίνει η προεργασία και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή του" σημειώνει ο κ.Ευσταθίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λόγω της διακοπής ρεύματος για επισκευές στο Δίκτυο της ΔΕΗ την Τετάρτη 11-11-2015 και ώρα 8.00 πμ έως 14.00 μμ, στην περιοχή Μαζίου και Αλιάρτου, ενημερώνουμε τους κατοίκους Μαζίου, Αλιάρτου, Άσκρης, Νεοχωρίου, Θεσπιών, Λεονταρίου και Μαυροματίου πως θα υπάρξει και δυσλειτουργία στην παροχή του νερού ύδρευσης


Ο Δήμαρχος
Ντασιώτης Γεώργιος
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στο Μαυρομμάτι


ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Μαυρομματίου Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων,η χορωδία Μαυρομματίου σας προσκαλεί στη μουσική εκδήλωση που αφιερώνει στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Συμμετέχουν:Σόλο Τραγούδι:Φουντουζής Σταμάτης
Μπουζούκι:Παπάζογλου Ευάγγελος
Πλήκτρα:Δέδες Κωνσταντίνος

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς να πληρώσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ με πλαστικό χρήμα

Νέες καινοτόμες υπηρεσίες για την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματους προωθεί η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους καταναλωτές της.


Ειδικότερα, με τις υπηρεσίες e-pos και pos, οι πελάτες της ΔΕΗ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών τους, με τη χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (www.dei.gr), είτε μέσω των συσκευών POS που θα εγκατασταθούν σύντομα στα Καταστήματα της ΔΕΗ.

Οι εν λόγω υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες, μετά την ολοκλήρωση του ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού που θα προκηρύξει η ΔΕΗ. Ήδη, η ΔΕΗ έχει αναπτύξει το κατάλληλο λογισμικό και είναι καθ’ όλα έτοιμη για την υποστήριξη αυτών των νέων υπηρεσιών.

Σήμερα, οι λογαριασμοί μπορούν να εξοφληθούν στα 101 καταστήματα της ΔΕΗ πανελλαδικά, καθώς και σε άλλα εναλλακτικά δίκτυα, σε περισσότερα από 6.000 σημεία σ’ ολόκληρη τη χώρα, σε τράπεζες (ΑΤΜ, e-banking, phone banking, πάγια τραπεζική εντολή), στα καταστήματα των ΕΛΤΑ, σε συμβεβλημένους συνεργάτες (όπως τα supermarkets , τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, κλπ), καθώς επίσης και μέσω της υπηρεσίας e-bill της ΔΕΗ για τους χρήστες του e-banking.

Η ΔΕΗ είναι σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες για την ολοκλήρωση της υλοποίησης των νέων υπηρεσιών, τον καθορισμό των βέλτιστων όρων πληρωμής και προσδοκά στη θετική ανταπόκρισή τους.
fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Οικογένειες κτηνοτρόφων “ΣΦΑΧΤΗΚΑΝ” στη Φθιώτιδα για…λίγα μέτρα γης



Ξύλο με καδρόνια, μαχαιρώματα, τραυματίες και συλλήψεις,… συνθέτουν το παζλ της βεντέτας δυο οικογενειών στο Αρχάνι της δυτικής Φθιώτιδας…

Δυο άτομα στο νοσοκομείο, ένας με τραύματα από μαχαίρι και ο άλλος με χτυπήματα από ξύλο και 3 άτομα στα κρατητήρια είναι ο απολογισμός της συμπλοκής των μελών δυο οικογενειών, που “σκοτώνονται” καιρό τώρα για τα βοσκοτόπια σε ορεινή περιοχή του Αρχανίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport.gr.

Όλα έγιναν χθες νωρίς το απόγευμα. Από τη μια πλευρά ήταν ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων, που οδηγούσε ένα κοπάδι με αγελάδες ελευθέρας βοσκής και από την άλλη πατέρας, μάνα, κόρη και γιος, επίσης κτηνοτρόφοι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε το ζευγάρι με τις αγελάδες, η οικογένειά τους είχε στήσει καρτέρι και τους επιτέθηκαν με ξύλα.

Ο πατέρας της οικογένειας, 53 ετών, χτυπήθηκε με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα, από τον 48χρονο κτηνοτρόφο και μάλιστα εισήχθη στο χειρουργείο, ενώ ο δράστης νοσηλεύεται και αυτός πιο ελαφρά χτυπημένος από την επίθεση με τα ξύλα.

Οι δυο γυναίκες, η κόρη και ο γιος συνελήφθησαν και κρατούνται, ενώ φρουρούνται και οι δυο τραυματίες στο νοσοκομείο Λαμίας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο μαχαιρωμένος κτηνοτρόφος, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α καταδίκης απο τον Δήμο Θηβαίων κατά μελών της Χρυσής Αυγής

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων στη συνεδρίασή του στις 2 Νοεμβρίου 2015, αφού ενημερώθηκε από το δημοτικό σύμβουλο Αντώνιο Τουλουμάκο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης *Λαϊκή Συσπείρωση* για τη βίαιη και απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε στην πόλη της Θήβας συμπολίτης μας από μέλη της συνοδείας του βουλευτή της *Χρυσής Αυγής* Ευάγγελου Καρακώστα, την ημέρα του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του, πράξη για την οποία έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά, μετά από διαλογική συζήτηση, εξέδωσε  ομόφωνα το ακόλουθο Ψήφισμα :

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων

1.    Καταδικάζει απερίφραστα τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε ο συμπολίτης μας από ακραία στοιχεία.
2.    Αποδοκιμάζει κάθε συμπεριφορά και ενέργεια που καταδεικνύει φασιστική και ακραία νοοτροπία και ζητεί από τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές να διερευνήσουν το ταχύτερο δυνατό την υπόθεση, προκειμένου να καταλογισθούν οι ευθύνες από την παράνομη και απαράδεκτη αυτή ενέργεια.

                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ.ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ                           ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 ΤΑ ΜΕΛΗ
           ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Διαβάστε Περισσότερα »

Εορτή στο παρεκκλήσιο του Αγ. Μηνά


Διαβάστε Περισσότερα »

Διακοπή ρεύματος σε Αλίαρτο και Μάζι



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος την Τετάρτη 11/11/2015

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 11/11/2015 θα πραγματοποιηθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τις 08:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. στην Δ.Κ. Αλιάρτου και στον Οικισμό Μαζίου.
Εκ του Δήμου
Διαβάστε Περισσότερα »

Χτύπησαν και λήστεψαν ηλικιωμένες στο Μαρτίνο

Αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη (2) δραστών, για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών, στο Μαρτίνο Φθιώτιδας

Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και την σύλληψη δύο (2) αγνώστων δραστών, οι οποίοι σήμερα (10-11-2015) τα μεσάνυχτα, διέπραξαν ληστεία σε βάρος δύο (2) ηλικιωμένων γυναικών, ηλικίας 78 & 75 ετών, στο Μαρτίνο Φθιώτιδας.

Ειδικότερα, οι δράστες παραβίασαν την οικία, ιδιοκτησίας της 78χρονης, στην οποία διέμενε προσωρινά και η 75χρονη αδελφή της και με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.

Την προανάκριση, για την συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δ. Λεβαδέων: Ξεκινάει η λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου στα μέσα Δεκεμβρίου

Ο Δήμος Λεβαδέων σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη των πολιτών, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης, πρόκειται να λειτουργήσει Κοινωνικό Ιατρείο. Η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής της ειδικής κάρτας υγείας προς τους δικαιούχους.

Το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Λεβαδέων θα συμβάλλει στην ενημέρωση, την πρόληψη νοσημάτων, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά και την κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ειδικότερα ευάλωτων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά το Κοινωνικό Ιατρείο θα παρέχει πλήρη παιδιατρική κάλυψη σε παιδιά άπορων και ανασφάλιστων οικογενειών με δωρεάν εμβολιασμούς και ατομικά δελτία υγείας που χρειάζονται οι μαθητές κάθε χρόνο για το σχολείο τους.

Το Κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΗ Λιβαδειάς που βρίσκεται επί της οδού Δωδεκανήσου 12 (Ισόγειο) και δεν θα ήταν δυνατή η λειτουργία του εάν δεν είχαμε την πολύτιμη και ανιδιοτελή στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Δικαιούχοι των υπηρεσιών του Κοινωνικού Ιατρείου θα είναι ανασφάλιστοι άνεργοι ή    ανασφάλιστοι εργαζόμενοι (χωρίς τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης),  κάτοχοι της ειδικής κάρτας παροχών υγείας που εκδίδεται από το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λεβαδέων. Η κάρτα αυτή παρέχεται σε δημότες ή μόνιμους κατοίκους της πόλης και σε μετανάστες, σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια.

Για την απόκτηση της ειδικής κάρτας παροχής υγείας, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά, από την Τρίτη 10/11/2015 έως την Πέμπτη 10/12/2015, ώρες 9:00 -11:00 π.μ. στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λεβαδέων (Σοφοκλέους 15 1ος όροφος) :

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου

2. Βεβαίωση ασφαλιστικών ταμείων ότι είναι ανασφάλιστος ( ΠΡΟΝΟΙΑ-ΙΚΑ- ΟΑΕΕ-ΟΓΑ)

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

4. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή του Διαβατηρίου

5.  Αντίγραφα εντύπων Ε1 και Ε9. Οι πηγές εισοδήματος και τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου ή των μελών της οικογένειας πρέπει να αποδεικνύουν τις συνθήκες διαβίωσης κάτω από το όριο της φτώχειας. Εκκαθαριστικό της εφορίας του τελευταίου οικονομικού έτους. Όσοι φορολογούμενοι δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται μόνο  υπεύθυνη δήλωσης του ν.1599/1986 η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος και σφραγίδα κατάθεσης στο οικείο τμήμα της Δ.Ο.Υ. που ανήκουν.

6. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

7. Απόφαση υγειονομικής επιτροπής ή άλλου δημόσιου φορέα, εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας.

8. Κάρτα ανεργίας εφόσον πρόκειται για ανέργους.

9. Υπεύθυνη Δήλωση  του ενδιαφερομένου, που να αναφέρει ότι όποια αλλαγή προκύψει θα γνωστοποιηθεί άμεσα στο Δήμο μας.

10. Μία (1) φωτογραφία η οποία θα επικολλάται στην Ατομική Καρτέλα Δικαιούχου (Αρχείο)
Αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά δεν θα παραλαμβάνονται.
   
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά και ώρες γραφείου με την κα Ε. Γεροκωνσταντή, τηλ 2261350864.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οργή για την μετακίνηση γιατρών απο τη Βοιωτία


Ακόμη μια πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης της 5ης  Υ.Π.Ε Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας  για μετακίνηση Ιατρών ,έρχεται να προστεθεί στο ενεργητικό της Διοίκησης και αφορά τον Νομό Βοιωτίας.
              Αυτή τη φορά αποφασίστηκε η μετακίνηση από το Π.ΕΔ.Υ- Κ.Υ.Σχηματαρίου προς την Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Λαμίας, για κάλυψη πρωινού ωραρίου και εφημεριών για τον μήνα Νοέμβριο των παιδιάτρων Τζώλα Ελισάβετ και Τζάμου Ελένης.
               Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας εκφράζει την αντίθεση και την οργή του καθώς η απόφαση αυτή:
1)    Επιδεικνύει άγνοια για τα λειτουργικά προβλήματα ,τα κενά ,την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τον  φόρτο εργασίας που υπάρχει.
2)    Αποκαλύπτει την υγειονομική απαξίωση και εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει η περιφέρεια    και
3)    Αποκαλύπτει την παντελή έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού με την οποία αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις τους μαχόμενους ιατρούς του Ε.Σ.Υ καθώς και την οικογενειακή και προσωπική τους υπόσταση.

                           Καλούμε την Διοίκηση της 5ης Υ.Π.Ε  α) να σταματήσει τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Νομού Βοιωτίας, και β) να προβληματιστεί και αφού σκεφθεί να αποφασίσει να εφαρμόσει σοβαρά εναλλακτικά μέτρα για την ανόρθωση του Συστήματος Υγείας, χωρίς να θίγονται συνεχώς οι μετακινούμενοι ιατροί και κυρίως χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών της Βοιωτίας από την αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχομένων Μονάδων Υγείας.   
Για τον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών
Η Πρόεδρος                                  Ο Γεν.Γραμματέας
    Φιλιώ Πρωτόπαπα                                                                 Λουκάς Ανανίκας
Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στα μηδενικά τέλη των υβριδικών - Πόσο θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ΙΧ

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας, με την κυβέρνηση να βρίσκεται πολύ κοντά πλέον στη φόρμουλα που θα εφαρμόσει, καταργώντας ουσιαστικά τα μηδενικά τέλη.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ημερησία», το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει κατάργηση των μηδενικών τελών για τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Η γενική φιλοσοφία του σχεδιασμού των νέων τελών κυκλοφορίας, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, είναι να «μοιραστεί» το οικονομικό βάρος. Δηλαδή, οι όποιες αυξήσεις προκύψουν στα ΙΧ ηλικίας έως πέντε ετών (ουσιαστικά με άδεια κυκλοφορίας από τον Νοέμβριο του 2010, όπου έχει υπάρξει και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δηλαδή με την εκπομπή CO2 και όχι του κυβισμού) ή όσα θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας για το 2016, να επιστραφούν ως μειώσεις στα παλαιότερα των πέντε ετών αυτοκίνητα!

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες:

     Είναι προφανές ότι θα επιβαρυνθούν τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα με κυβισμό 1.200 κ.εκ. έως 1.600 κ.εκ. και εκπομπή ρύπων από 120-160 γρ./χλμ., τα οποία ανάλογα με την εκπομπή ρύπων επιβαρύνονται από 133 έως 272 ευρώ. Στα αυτοκίνητα αυτά, που ουσιαστικά αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις από 100-200 ευρώ, πιθανόν με την αλλαγή των συντελεστών ρύπων.
     Αλλαγές θα υπάρξουν και στα μηδενικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά καταργούνται, καθώς θα ισχύσουν για τα αυτοκίνητα με εκπομπή CΟ2 κάτω από 80 γρ./χλμ και όχι τα 100 γρ./χλμ. (Ελάχιστα είναι τα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς με αυτές τις εκπομπές).
     Στα σχέδια του υπουργείου είναι να τροποποιηθούν προς τα πάνω και οι συντελεστές για τα τέλη σε αυτοκίνητα που εκλύουν ρύπους από 161 γρ./χλμ και άνω. Αφορούν σε Ι.Χ. νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά με μεγαλύτερους σε κυβισμό κινητήρες και πιο βαριά αμαξώματα. Εκεί προφανώς θα υπάρξουν ανατροπές στα τέλη, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο το σενάριο.
     Στα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας, όπου τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού, αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στα ΙΧ άνω των 2 λίτρων (σήμερα βαρύνονται με τέλη από 660-1.320 ευρώ) σε έναν μέσο όρο 20%, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων και να χαθούν τεράστια έσοδα. Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η φημολογία για την επιβολή ενός τέλους ακινητοποίησης 300-450 ευρώ, ώστε να αποτραπεί η... απόσυρση πινακίδων αλλά με τα νέα δεδομένα εάν τελικά επιβληθεί, θα είναι πολύ χαμηλότερο...
     Στις μικρότερες κατηγορίες, και μέχρι τα 1.548 κ.εκ. (τέλη από 22-240 ευρώ), αναμένεται να υπάρξουν μικρές μειώσεις (από 5-20 ευρώ), που θα... προκύψουν από αντίστοιχη αύξηση στα τέλη στις κατηγορίες από 1.549-1.738 κ.εκ. και 1.739 κ.εκ.-1.928 κ.εκ. Εκεί η μέση επιβάρυνση υπολογίζεται στα 50 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Έκθεση Γελοιογραφίας Λαφυστίου ταξιδεύει στον Άγιο Γεώργιο

Η 19η Έκθεση Γελοιογραφίας Λαφυστίου ταξιδεύει και θα βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο από το Σάββατο 15 έως και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και ώρες 6:30 μ.μ. - 8:30 μ.μ.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον πρώην Παιδικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Λεβαδέων, την Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου και το Σύλλογο Γυναικών Αγίου Γεωργίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Συνεδριακό Θήβας

Ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θήβας «Διρκαίος Κύκνος»

και η ΕΛΜΕ Βοιωτίας, σας προσκαλούν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΗΚΕΘ Δήμου Θηβαίων

στη μουσική εκδήλωση : Αφιέρωμα στο Μεγάλο Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η παρουσία σας θα είναι τιμή μας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη στη Λιβαδειά


Δράση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον σακχαρώδη διαβήτη οργανώνουν από κοινού τα Οικοτροφεία Αίας - Δίας του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών (ΕΚΕ.Ψ.Υ.Ε.) και ο Δήμος Λεβαδέων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Ειδικότερα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς από τις 10.00 έως τις 13.00, θα διενεργούνται δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, σε όσους το επιθυμούν, ενώ οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ευρύ κοινό θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη νόσο και τη συσχέτισή της με την ψυχική ασθένεια.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνει προσπάθεια σχηματισμού του μπλε κύκλου, συμβόλου του διαβήτη, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην παγκόσμια εκστρατεία κατά του σακχαρώδους διαβήτη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην Λιβαδειά το Πρωτάθλημα Πυγμαχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Λιβαδειάς θα διεξαχθεί φέτος το Πρωτάθλημα Πυγμαχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, από την Παρασκευή 13 έως Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.

Την διοργάνωση του σημαντικού αυτού αθλητικού γεγονότος έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας/Υ.Φ.Α.Α., σε συνεργασία με την Ε.Ο. Πυγμαχίας, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας και τη συνδρομή των Δήμων Λεβαδέων και Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας, υπό την εποπτεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). 

Στους τριήμερους αγώνες λαμβάνουν μέρος αθλητές από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα. Στο Πρωτάθλημα μετέχουν περισσότεροι από 30 αθλητές και ανάμεσα τους μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες πυγμάχους, μέλη Εθνικών Ομάδων.

Η διοργάνωση αφιερώνεται στη μνήμη του ήρωα αστυνομικού Γεωργίου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Γεωργίου, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος την 17/6/2013, στο Δίστομο.

Το πρόγραμμα:

-Την Παρασκευή 13/11/2015 ώρα 17:00΄,οι προκριματικοί.

-Το Σάββατο 14/11/2015 ώρα 11:30΄, οι ημιτελικοί και

-Την Κυριακή 15/11/2015 ώρα 11:30΄, οι τελικοί .

Κατά την τελετή έναρξης και πριν την παρέλαση των αθλητών,  θα γίνει Τρισάγιο, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μετέφερε τον θάνατο με το ΚΤΕΛ-Τον "τσίμπησαν" στη διασταύρωση Μαυρομματίου


ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ
Ηρωίνη με το ΚΤΕΛ θέλησε να μεταφέρει ένας 35χρονος, ο οποίος συνελήφθη σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του permisospress  στη διασταύρωση Μαυρομματίου.
Η αυτόφωρη σύλληψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα απο Αστυνομικούς, μετά από έλεγχο που έγινε στον 35χρονο, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο των υπεραστικών γραμμών του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα -Λιβαδειά.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρέθηκε στην κατοχή του 35 χρονου και κατασχέθηκε  ηρωίνη βάρους 30 γραμμαρίων και ναρκωτικά χάπια.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα

 ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη 34χρονος ημεδαπός στην περιοχή των Βαγίων Βοιωτίας, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν (32,7) γραμμάρια ηρωίνης και ναρκωτικά δισκία


Συνελήφθη, χθες (09-11-2015) το απόγευμα στην περιοχή των Βαγίων Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 34χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από τον 34χρονο, τις οποίες προμηθεύεται από περιοχή των Αθηνών, οργάνωσαν επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας τον εντόπισαν στην ανωτέρω περιοχή.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

•    ποσότητα ηρωίνης, άκοπης σε μορφή βράχου, μεικτού βάρους (32,7) γραμμαρίων και

•    δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζεται η καλοκαιρία σε όλη τη χώρα

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά τόπους στο Νοτιοανατολικό και Βορειοδυτικοί Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις
Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 9 έως 23 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 7 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 10 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά τόπους στο Νοτιοανατολικό και Βορειοδυτικοί Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς και στα βόρεια έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργιακές συγκεντρώσεις του Π.Α.Μ.Ε σε Θήβα,Σχηματάρι και Χαλκίδα

Εμείς, ο εργαζόμενος λαός, έχουμε μόνο μια διέξοδο. Να ξεσηκωθούμε!

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την άθλια ζωή, την ανεργία, τη μισή δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα για να αυγαταίνουν τα κέρδη λίγων.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη παντού, στους κλάδους και τις γειτονιές, είναι το δικό μας όπλο!

Δυναμώνουμε την ενότητά μας, τα σωματεία μας, συσπειρωνόμαστε με το ΠΑΜΕ, χτίζουμε την κοινωνική συμμαχία για ρήξη και ανατροπή με την ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων! Για ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού όχι των λίγων!



Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ! ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

ΘΗΒΑ-11:00 ΠΛΑΤΕΙΑ                                              ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ-10:00

                                                                                                   ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
   
ΧΑΛΚΙΔΑ-10:30

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ                                                                       ΑΘΗΝΑ-10:30

                                                                                                                    ΟΜΟΝΟΙΑ
   
   





Διαβάστε Περισσότερα »

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να ζήσει κάποιος


    Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα που καταρτίζει κάθε χρόνο το βρετανικό ινστιτούτο Legatum
    Σε ποιά θέση βρίσκεται η Ελλάδα



Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη ευημερίας του βρετανικού ινστιτούτου Legatum η καλύτερη χώρα για να ζήσει κανείς είναι η ...Νορβηγία.
Στη λίστα μπήκαν 142 χώρες, που αξιολογήθηκαν σε οκτώ κατηγορίες: οικονομία, επιχειρηματικότητα και ευκαιρία, διακυβέρνηση, εκπαίδευση, Υγεία, ασφάλεια, προσωπική ελευθερία και κοινωνικό κεφάλαιο.

Με βάση αυτά, για έβδομη συνεχή χρονιά η Νορβηγία αναδείχθηκε η πιο ευημερούσα χώρα του κόσμου. Ομως, παρότι γενικά η Σκανδιναβία βρέθηκε ψηλά σε ζητήματα όπως η εμπιστοσύνη τους άλλους, η ικανοποίηση για την ελευθερία των επιλογών και για το επίπεδο διαβίωσης, υπάρχουν βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιωθούν, όπως για παράδειγμα η οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται στην 49η θέση της λίστας, καταγράφοντας ιδιαίτερα κακές επιδόσεις στην οικονομία (102η θέση), την προσωπική ελευθερία (108η) και το κοινωνικό κεφάλαιο (100η), ενώ ψηλότερα ήταν σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα (46η), την διακυβέρνηση (49η), την Παιδεία (32η), την Υγεία (29η) και την ασφάλεια (27η).

Το μεγαλύτερο success story του δείκτη ευημερίας είναι η Ινδονησία, η οποία τα τελευταία επτά χρόνια έχει σκαρφαλώσει 21 θέσεις ψηλότερα για να φτάσει στην 69η, καταγράφοντας την ταχύτερη άνοδο στη λίστα, όπως σημειώνει το CNN.

Οι 10 πιο ευημερούσες χώρες

1. Νορβηγία
2. Ελβετία
3. Δανία
4. Νέα Ζηλανδία
4. Σουηδία
6. Καναδάς
7. Αυστραλία
8. Ολλανδία
9. Φινλανδία
10. Ιρλανδία

Οι 10 λιγότερο ευημερούσες χώρες

142. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
141. Αφγανιστάν
140. Αϊτή
139. Τσαντ
138. Μπουρούντι
137. Δημοκρατία του Κονγκό
136. Συρία
135. Υεμένη
134. Σουδάν
133. Αγκόλα

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες, στις 8 κατηγορίες

Οικονομία
Καλύτερη: Σιγκαπούρη
Χειρότερη: Λιβερία

Επιχειρηματικότητα και ευκαιρία
Καλύτερη: Σουηδία
Χειρότερη: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Διακυβέρνηση
Καλύτερη: Ελβετία
Χειρότερη: Αφγανιστάν

Εκπαίδευση
Καλύτερη: Αυστραλία
Χειρότερη: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Υγεία
Καλύτερη: ΗΠΑ
Χειρότερη: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ασφάλεια
Καλύτερη: Χονγκ Κονγκ
Χειρότερη: Δημοκρατία του Κονγκό

Προσωπική ελευθερία
Καλύτερη: Καναδάς
Χειρότερη: Υεμένη

Κοινωνικό κεφάλαιο
Καλύτερη: Νέα Ζηλανδία
Χειρότερη: Τόγκο

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ