Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο πρώτος προϋπολογισμός αριστερής λιτότητας..




    «Πιστή» στις Μνημονιακές επιταγές η κυβέρνηση καταθέτει, εκτός απροόπτου, στη Βουλή το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος συνεχίζει τη σκληρή πολιτική λιτότητας των προηγούμενων… «γερμανοτσολιάδων», αφού ζητά από όλους τους φορολογούμενους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Φτώχεια διαρκείας λοιπόν και με την πρώτη φορά Αριστερά, η οποία όχι μόνο διαγράφει το παρελθόν της και τις υποσχέσεις που έδωσε για να σκαρφαλώσει στην... εξουσία, όχι μόνο αγνοεί τις θυσίες των πολιτών την τελευταία εξαετία, αλλά κλείνει επιδεικτικά τα μάτια ακόμη και στα τραγικά αποτελέσματα της 11μηνης διακυβέρνησής της που «βυθίζουν» τη χώρα στην ύφεση και εκτοξεύουν την ανεργία, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε μια ήδη «νεκρή» αγορά.

Έτσι, πολύ απλά, έρχονται με το νέο προϋπολογισμό να ζητήσουν 200 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια, 361 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, 301 εκατ. από την αύξηση της φορολογίας στην εισφορά αλληλεγγύης, 80,5 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες και 15 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, αλλά και 1,4 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» θα είναι και πάλι οι «μη έχοντες», καθώς τα μεσαία εισοδήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να σηκώσουν τα βάρη του νέου προϋπολογισμού και των αλλαγών στις κλίμακες της φορολογίας, αφού στο εξής «πλούσιος» θα θεωρείται όποιος θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ.

«Χαμένοι», όπως πάντα άλλωστε, και τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, που τόσα χρόνια υπερασπιζόταν η πρώτη φορά Αριστερά, αφού πολύ σύντομα θα «θυσιαστούν» στις νέες απαιτήσεις του τρίτου Μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ακολουθεί αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και έως το τέλος του μήνα και στο οποίο θα προβλέπει και νέα κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Άλλωστε από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 3,6 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο εύκολα μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα για σειρά μέτρων που στην πορεία ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες «αναταράξεις» εντός και εκτός κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και να κλείσουν «τρύπες» του προϋπολογισμού, ακόμη και αυτές που θα ανοίξουν από τις επικείμενες προσλήψεις ημετέρων στο δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος θα είναι μεγάλες και θα κρύβουν τεράστιες επιβαρύνσεις για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αφού, όχι μόνο οι φοροαπαλλαγές θα μειωθούν το επόμενο έτος, αλλά ούτε το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στο ύψος των προεκλογικών εξαγγελιών των 12.000 ευρώ, το πολύ μέχρι το όριο της φτώχειας να ανέλθει, ενώ οι νέοι συντελεστές που θα ξεκινούν από 5% και θα φτάνουν ίσως και το 50% θα δώσουν το οριστικό χτύπημα στη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας μας, ισοπεδώνοντας τη μεσαία τάξη.

Στην εξαθλίωση όμως θα οδηγηθούν και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο γιατί θα φορολογούνται από το 2016 και για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει εάν δεν έχουν προλάβει να στείλουν στα Δικαστήρια τους ενοικιαστές τους, αλλά και γιατί ετοιμάζεται και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια. Μια απόφαση που εκκρεμεί άλλωστε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την τελευταία πρόταση που προέβλεπε ότι για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής να αυξηθεί στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).




Διαβάστε Περισσότερα »

«Το τέλος της τραγωδίας» στο Συνεδριακό Θήβας

Ο Δήμος Θηβαίων με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας
σε συνεργασία
με το Κέντρο Κλασσικού Δράματος και Θεάματος (ΚΕΔΡΑ)
του Παντείου Πανεπιστημίου,
την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,
τη ΔΗΚΕΘ Δήμου Θηβαίων
και τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ»

σας προσκαλούν

·         Στην παράσταση «Το τέλος της τραγωδίας», από τις Βάκχες του Ευριπίδη και Ο Βίος του Κράσσου του Πλουτάρχου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 στις 9:00 μ.μ. ( Είσοδος Ελεύθερη).

·         Στην ημερίδα «Το τέλος της τραγωδίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου από 10:30 έως 14:30 και στην οποία θα συμμετάσχουν έγκριτοι επιστήμονες και ερευνητές του αρχαίου δράματος (Είσοδος Ελεύθερη).



Η παράσταση «Το τέλος της τραγωδίας» θα επαναληφθεί στο κινηματοθέατρο Τριανόν (Κορδικτώνος 21 & Πατησίων 101 τηλ. 2108215469), τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 στις 21:00.



Με Τιμή

Εκ μέρους των διοργανωτών

Σπύρος Νικολάου

Δήμαρχος Θηβαίων

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στο Δημαρχείο Θήβας

 
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημαρχείο της Θήβας πραγματοποίησαν  οι μαθητές της Γ2’ Τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μαζί με τη δασκάλα τους κα.Μυλωνά Βούλα και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα. Σοφία Κόλλια,  προκειμένου να γνωρίσουν τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου, να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Δήμου και να γνωρίσουν το αντικείμενο εργασίας των Υπηρεσιών του.

Ο κ. Δήμαρχος υποδέχθηκε τους μαθητές, προσφέροντάς τους αναψυκτικά και γλυκίσματα και στη συνέχεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του υπέβαλαν. Ακολούθησε ξενάγηση σε όλα τα γραφεία του Δήμου και ενημέρωση από δημοτικούς υπαλλήλους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Νεκρός ο εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι

Ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στην επέμβαση της αστυνομίας στο Σεν Ντενί, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού και μεταδίδει το Reuters.

Η αστυνομία αρχικά νόμιζε ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ήταν στη Συρία, αλλά οι έρευνες τους οδήγησαν σε ένα διαμέρισμα στο προάστιο του Παρισιού όπου και πραγματοποίησαν έφοδο.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, η σορός του Αμπαούντ - ο οποίος ταυτοποιήθηκε - βρέθηκε μέσα στο κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος, το οποίο είχε διαλυθεί στη διάρκεια της επτάωρης επιχείρησης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μπακογιάννης:Δικαιωνόμαστε για τον Ασωπό






«Η απόφαση του ΣτΕ για τον Ασωπό, με βάση ότι ακούσαμε στα ΜΜΕ για το περιεχόμενό της, επιβεβαιώνει το πρόβλημα και την αδράνεια του κεντρικού κράτους στην αντιμετώπισή του και δείχνει το δρόμο για όλους. Κυρίως όμως, δικαιώνει την επιλογή και την πρωτοβουλία μας  για τη συνολική αντιμετώπισή του, με στόχο τον εντοπισμό των εστιών της ρύπανσης, την περιβαλλοντική  εξυγίανση της περιοχής, την χωροταξική πολεοδομική οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης, τη διαρκή παρακολούθηση των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων με την δημιουργία του παρατηρητηρίου περιβάλλοντος. Ας αναλάβουμε όλοι επιτέλους τις ευθύνες μας για το παρελθόν και κυρίως για το μέλλον».



Διαβάστε Περισσότερα »

Επισκευάζεται ο Κινηματογράφος ΣΟΝΙΑ στη Θήβα



Σε εργασίες βελτίωσης- επισκευής του κτιρίου του θερινού δημοτικού κινηματογράφου “Σόνια” προχώρησε ο Δήμος Θηβαίων, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους. Οι εργασίες κρίθηκαν αναγκαίες καθώς οι φθορές που είχε υποστεί το κτίριο δυσχαίρεναν την ασφαλή λειτουργία του.

Αναλυτικά οι εργασίες αφορούσαν: υποστύλωση του κτιρίου πριν την έναρξη των εργασιών, απομάκρυνση υλικών καθαιρέσεως, καθαιρέσεις σαθρών επιχρισμάτων, κατασκευή νέων επιχρισμάτων, επισκευή και χτίσιμο τοιχοποιίας πάνω από την εισόδου του κυλικείου  (η οποία έχει καταρρεύσει) και ταυτόχρονη στήριξη του προβόλου στη θέση του εκδοτηρίου εισιτηρίων του κινηματογράφου, τοποθέτηση υδρορροών για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων από την οροφή του κτιρίου, τοποθέτηση υγρομόνωσης στο τμήμα της εισόδου του κινηματογράφου και του εκδοτηρίου εισιτηρίων του κινηματογράφου.


Διαβάστε Περισσότερα »

'Επιασαν στη Λιβαδειά αυτούς που ρήμαζαν την ΔΕΗ

Συνελήφθη 29χρονος αλλοδαπός, μέλος οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται στη διάπραξη κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η. Λιβαδειάς

Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, σε
περιοχή των Αθηνών
Σε βάρος του 29χρονου καθώς και τεσσάρων (4) ακόμα ατόμων, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και φθορών

Εξιχνιάσθηκαν μέχρι τώρα, (59) κλοπές και φθορές μετασχηματιστών από περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, οι οποίες διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους

Συνολικά το βάρος του κλεμμένου χαλκού ξεπερνάει τους (9) τόνους, με τη ζημιά που έχει υποστεί η Δ.Ε.Η. Λιβαδειάς από τις φθορές να ανέρχεται περίπου στις (271.000) ευρώ

Κατασχέθηκαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 29χρονου, διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και χειροκίνητα εργαλεία που χρησίμευαν για την αποκόλληση καλωδίων υψηλής τάσεως και μετασχηματιστών

Συνελήφθη, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, χθες (18-11-2015) το μεσημέρι σε περιοχή των Αθηνών, ένας 29χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται στη διάπραξη κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η. Λιβαδειάς.

Σε βάρος του, καθώς και σε βάρος τουλάχιστον τεσσάρων (4) ακόμη ατόμων, τα στοιχεία της ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών.

Ειδικότερα, χθες (18-11-2015) λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί της       Α’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, που εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή του Ορχομενού, εντόπισαν να κινείται ύποπτα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα (4) άτομα και επιχείρησαν να το ελέγξουν. Όμως ο οδηγός αυτού ανέπτυξε ταχύτητα, εγκατέλειψαν το εν λόγω όχημα στην περιοχή της Υλίκης και τράπηκαν σε φυγή. 

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του οχήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, καθώς και χειροκίνητα εργαλεία, τα οποία χρησίμευαν στην αποκόλληση καλωδίων υψηλής τάσεως και μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η., ενώ ομοίως κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ανήκει στον 29χρονο, ο οποίος εντοπίσθηκε και συνελήφθη χθες (18-11-2015) το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, σε περιοχή των Αθηνών, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι ο 29χρονος μαζί με άγνωστο αριθμό ατόμων, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο 29χρονος παρείχε οχήματα ιδιοκτησίας του στα υπόλοιπα μέλη, για τη διευκόλυνση και υποβοήθηση της ομάδας με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι  αφορά τη δράση της οργάνωσης, τα μέλη της κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, ενέχονται με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, σε τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) κλοπές χαλκού από μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η. Λιβαδειάς, σε περιοχές της Βοιωτίας (Αλίαρτος, Αλαλκομενές, Άγ. Σπυρίδωνας, Υψηλάντη, Καρυά, Άγ. Γεώργιος, Άγ. Δημήτριος, Πέτρα, Χαιρώνεια κ.α.) και της Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Λευκοχώρι, Κάτω Τιθωρέα κ.α.).

Το συνολικό βάρος του χαλκού που αφαιρέθηκε, ανέρχεται στους εννέα (9) τόνους και (900) κιλά, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε στους μετασχηματιστές της ανωτέρω επιχείρησης υπολογίζεται περίπου στις (271.000) ευρώ.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεση της, καθώς και να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή της οργάνωσης και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε σήμερα (19-11-2015) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ο αγρότης… Μπρους Λι και η καρατιά στα ΜΑΤ! Βίντεο

Την παράσταση στο αγροτικό συλλαλητήριο που στιγματίστηκε από επεισόδια έκλεψε ένας νεαρός αγρότης που βγαλμένος από ταινία… καράτε επιτέθηκε σε δύο άνδρες των ΜΑΤ.

Ο άνδρας που κρατά μια… μαγκούρα, εμφανίζεται ξαφνικά στο πλάνο και κλωτσάει στην πλάτη δύο αστυνομικούς την ώρα που ρίχνουν χημικά στους διαδηλωτές.

Οι άνδρες των ΜΑΤ αιφνιδιάζονται από την επίθεση και ο… Μπρους Λι εξαφανίζεται τρέχοντας μέσα στο πλήθος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Όλοι οι τρόποι για να περιορίσετε την σπατάλη στα τρόφιμα



Στους 488.000 τόνους ανέρχεται η σπατάλη των τροφίμων στην χώρα μας εκ των οποίων οι 73.081 τόνοι σπαταλούνται από τη βιομηχανία τροφίμων, οι 2.000 τόνοι από την εστίαση Catering/Supermarket λιανική και οι 412.758 τόνοι από τα νοικοκυριά! Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την σπατάλη των τροφίμων;


Οπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση FMCG Insider #3 με θέμα «Fight Food Waste» που συνδιοργανώθηκε από το nutrinsider The all in one supermarket app και το mednutrition στο Innovathens υπάρχουν εννέα βήματα που μπορούν να μειώσουν αισθητά το φαινόμενο.

Αναλυτικά τα βήματα:

    Οι καταναλωτές όταν κάνουν τα ψώνια τους στο supermarket πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την περίφημη «λίστα». Χωρίς αυτή, συχνά οδηγούνται σε αγορές τροφίμων που δεν έχουν ανάγκη.
    Οι καταναλωτές δεν πρέπει να κάνουν «νηστικοί» τα ψώνια τους. Το αίσθημα πείνας τούς ωθεί σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων και συχνά δεν έχουν ανάγκη.
    Η ετικέτα της συσκευασίας είναι η ταυτότητα του προϊόντος. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, κοιτάμε και τα θρεπτικά συστατικά, ακόμα και τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος.
    Οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση σπατάλης τροφίμων. Μέσα από το portal mednutrition «ανεβάζουν» καθημερινά μικρά tips όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τον τρόπο που πραγματοποιούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους.
    Οι σεφ μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Νέες συνταγές σαν της food blogger Cookika που μας προτείνει τι μπορούμε να φτιάξουμε με το «περίσσευμα», ακόμα και μαγειρεμένων φαγητών, αποτελούν μία νέα, υγιεινή και πολύ γευστική τάση.
    Συνέργειες βιομηχανίας-παραγωγών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΕΛΑΪΣ UNILEVER σε συνεργασία με τους τοματοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Γαστούνης δημιούργησε ένα πρότυπο σύστημα διαχείρισης της τομάτας. Με αυτόν τον τρόπο μείωσε τη σπατάλη της πρωτογενούς παραγωγής και βελτίωσε την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αυτό είχε αντίκτυπο και στην οικονομία της χώρας, αφού πλέον το 50% της παραγόμενης τομάτας εξάγεται.
    Η Τράπεζα Τροφίμων είναι μία σημαντική πρωτοβουλία στην ελληνική επικράτεια αφού συγκεντρώνει το περίσσευμα τροφίμων από τις κεντρικές αποθήκες των μεγάλων supermarkets, όπως π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος.
    ΜΚΟ, όπως το «Μπορούμε», αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ανθρώπους ή επιχειρήσεις που τους περισσεύουν τρόφιμα και σε κοινωφελείς οργανισμούς που έχουν ανάγκη από δωρεές τροφίμων. Μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ουσιαστικά η σπατάλη τροφίμων και προσφέρουμε ενεργά σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
    Συνεργασία μεταξύ δήμων με βάση το βρετανικό μοντέλο. Στη Μ. Βρετανία η ΜΚΟ WRAP δημιούργησε ένα δίκτυο με 10 διαφορετικούς δήμους. Ετσι, αν ο δήμος «Α» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε φρούτα αλλά έχει έλλειψη σε ζυμαρικά και ο δήμος «Β» λάβει μία μεγάλη προσφορά σε ζυμαρικά αλλά… έχει έλλειψη σε φρούτα, οι δύο δήμοι συνεργάζονται και ανταλλάσσουν τρόφιμα.


Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Σε οικονομικό επίπεδο η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Παρά την εμφανή έλλειψη επαρκών στοιχείων για όλες τις χώρες της Ε.Ε., επιμέρους έρευνες ανέδειξαν τη μεγάλη οικονομική διάσταση του φαινομένου.

Για παράδειγμα, μελέτη της οργάνωσης WRAP στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά πως η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595 ευρώ για κάθε νοικοκυριό ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση σπαταλιέται περίπου 1,3 δισεκατομμύριο τόνοι. (Global Food Losses and Food Waste FAO, 2011) και η αξία τους ανέρχεται σε 900 δισ. δολ. ετησίως.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Waste: Uncovering the Global Food Scandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009).


 Ναυτεμπορική
Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή της επίθεσης τρομοκράτη σε εστιατόριο στο Παρίσι

Σοκάρει το νέο βίντεο ντοκουμέντο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Το βίντεο που φέρνει στο φως η Daily Mail δείχνει έναν από τους τρομοκράτες,, πιστεύεται ότι είναι ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ να σκορπά τον τρόμο σε εστιατόριο. Tο βίντεο δείχνει τον κόσμο που βρίσκεται στο εστιατόριο χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθήσει. Ξαφνικά ο τρομοκράτης αρχίζει να πυροβολεί και οι θαμώνες έντρομοι προσπαθούν να καλυφθούν. Ενας άνδρας που φορά μπλε μπλούχα κρατά καλάσνικοφ και πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο τρομοκράτης πλησιάζει τη βιτρίνα του καταστήματος και εντοπίζει μια γυναίκα. Σηκώνει το καλάσνικοφ και ετοιμαζεται να την πυροβολήσει στο κεφάλι όμως το όπλο φαίνεται να μπλοκάρει. Ο τζιχαντιστής φεύγει. Συνολικά εκτιμάται ότι στο συγκεκριμένο εστιατόριο έπεσαν περισσότερες από 30 σφαίρες με τη βρετανική εφημερίδα να υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος τρομοκράτης είναι ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ.




Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα: Πεζοπορία για την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη




Ο Δήμος Θηβαίων σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), το  Δημοτικό Οργανισμό (Δ.Ο.Θ.) και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας,  στο πλαίσιο του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – Ηπιόνη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη,  σας καλούν να συμμετέχετε στην ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ απόστασης 2χλμ, που συνδιοργανώνουν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11:30, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Θηβών.

Σκοπός της δράσης είναι τα οφέλη από την άσκηση για τη διατήρηση της υγείας μας και ειδικότερα την πρόληψη, την καλύτερη αντιμετώπιση ή την καθυστέρηση εμφάνισης του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Πληροφορίες για τη διαδρομή :
Τόπος συνάντησης : Κεντρική Πλατεία Θήβας
Ώρα συγκέντρωσης : 11:00
Ώρα έναρξης πεζοπορίας : 11:30
Αφετηρία από την κεντρική πλατεία της Θήβας (από την οδό Επαμεινώνδα) με κατεύθυνση προς την οδό Ετεοκλέους. Στη συνέχεια ακολουθεί τμήμα της οδού Πολυνείκους, συνεχίζουμε με την οδό Αμφίωνος και στρίβουμε στο ύψος της οδού Αντιγόνης έως και τον Πούρο. Μετέπειτα στρίβουμε στην οδό Κάδμου  και στο ύψος της οδού Δίρκης στρίβουμε αριστερά με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία της Θήβας,  όπου θα γίνει και ο τερματισμός.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣτΕ: Απόφαση «βόμβα» για την προστασία των κατοίκων κοντά στον Ασωπό

Το ΣτΕ διατάσσει την άμεση διακοπή λειτουργία των βιομηχανικών που ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό δικαιώνοντας τους κατοίκους της περιοχής που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο
Το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάσσει τα  συναρμόδια υπουργεία  να διακόψουν αμέσως την λειτουργία των βιομηχανικών και άλλων μονάδων στις οποίες  δεν λειτουργεί σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό ή αυτό το σύστημα  δεν λειτουργεί   νόμιμα, να επιλύσουν το προβλήτα επεξεργασίας αποβλήτων  και να λάβουν μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος στον Ασωπό ποταμό.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωροπού, Νέων Παλατιών και  Δηλεσίου, οι οποίοι επηρεάζονται από την ρύπανση του Ασωπού, των παραποτάμων του και των  υπογείων υδάτων.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και  την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης  βιομηχανικών επεξεργαζόμενων αποβλήτων.
Ακόμη, ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να χαρακτηρίζεται η περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».

Οι κάτοικοι με την υπ΄  αριθμ. 3943/2015 απόφαση του Ε΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώθηκαν.
Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στον Ασωπό ποταμό ημερησίως ρίπτονται 13.000 m3 ανεπέξργαστα υγρά απόβλητα  ή ελλιπώς επεξεργαζόμενα,  ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών  μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.
           
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σε παλαιότερες αποφάσεις τους έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που έχει δεχθεί εδώ  και δεκαετίες ο Ασωπός ποταμός με την παράνομη  ρίψη ανεπεξέργαστων  υγρών αποβλήτων, κλπ.

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν αναφορά σε παλαιότερες αποφάσεις, που ήδη έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ, στις οποίες    επισημαίνεται η αναγκαιότητα να επιβληθούν κυρώσεις, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, στις  βιομηχανίες, κ.λπ. που ρυπαίνουν με υγρά απόβλητα τον Ασωπό.
           
Το ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο  κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η Πολιτεία καλείται  «να λάβει  άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ καλεί την Πολιτεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση»:

1) Να διακόψει την λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,

2) Να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει και

3) Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αίθριος ο καιρός με αραιές νεφώσεις

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.


Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ. Στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 22 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.
Άνεμοι: Στα νότια βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα βόρεια από 6 έως 20 βαθμούς. Στα νότια από 14 έως 22 βαθμούς.

    Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς κελσίου.

    Λευκάδα

Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Έργα και Ημέρες του Παλιού και Νέου Κυβερνητικού Συνδικαλισμού





Την ώρα που το ταξικό κίνημα, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη για την οργάνωση της απάντησης και την αντεπίθεση της εργατικής τάξης μπροστά στην εντεινόμενη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ε.Ε., παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός με νοθείες, Σωματεία σφραγίδες, με ανύπαρκτους ψηφοφόρους στις αρχαιρεσίες, χωρίς κατάλογο ψηφισάντων, μητρώα, διπλοψηφίες κλπ. βγάζουν αντιπροσώπους με στόχο να ελέγξουν το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Σα να μη φτάνουν όλα αυτά προχωρούν σε έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πτολεμαΐδας 19 και 20 Νοέμβρη. Ενάμιση χρόνο από το προηγούμενο που και εκείνο ήταν έκτακτο με στόχο τα «κουκιά». Το ίδιο κάνουν και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης και στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας.

Βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων προκειμένου να νοθεύσουν τη θέληση των εργαζομένων, τους συσχετισμούς σε βάρος του ταξικού κινήματος του ΠΑΜΕ.  Αυτό που τους ενώνει είναι να υπηρετούν την πολιτική που εξαθλιώνει την εργατική τάξη και φουσκώνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας του κεφαλαίου.

Νέος και παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν ενδιαφέρεται γιατί γίνονται άμαζες γενικές συνελεύσεις, γιατί η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς βάζει  εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία την απεργία. Δεν ιδρώνει το αυτί τους που η συνδικαλιστική δράση στα εργοστάσια κοντεύει να βγει στη παρανομία.

Δεν τους αγγίζει το γεγονός ότι η εργατική τάξη περνάει τη πιο δύσκολη περίοδο τα τελευταία 60 χρόνια. Κλείνουν τα μάτια στα βάρβαρα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες.

Ο μεγάλος καημός τους είναι ο έλεγχος του εργατικού κινήματος για να ποδηγετήσουν την εργατική τάξη για να βάλουν στο γύψο το κίνημα, για να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να υποτάξουν την εργατική τάξη στη γραμμή του κεφαλαίου.

Είναι προκλητικοί, αδίστακτοι, επικίνδυνοι για την εργατική τάξη και το κίνημά της.

Αυτή η πρόκληση δεν θα περάσει έτσι. Τους προειδοποιούμε η υπομονή τελείωσε, καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τις ευθύνες τους πρέπει να αναλάβουν και αυτοί που υποτίθεται επιτηρούν την νομιμότητα και βάζουν την υπογραφή τους σε νόθα πρακτικά αρχαιρεσιών που κλείνουν τα μάτια στις καραμπινάτες ατιμίες που γίνονται σε διάφορες αρχαιρεσίες σωματείων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσει των εργαζομένων να μην ανεχθούν αυτήν την κατάσταση, να καταγγείλουν μαζικά τέτοια φαινόμενα, να στηρίξουν  και να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ που είναι η απαντοχή των εργαζομένων .
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ