Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Το 2015 σε 15 αριθμούς



Το 2015 είχε έλθει με υψηλές προσδοκίες. Ήταν η χρονιά, κατά την οποία οι "μάγοι"- κεντρικοί τραπεζίτες, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, θα έφερναν το πολυπόθητο "δώρο" της ανάπτυξης.



Θα ήταν η χρονιά, κατά την οποία η πλέον πολύ-ειπωμένη λέξη των τελευταίων ετών, η "κρίση" θα έδινε τη θέση της σε πιο εύηχες, όπως..."ευκαιρία" και "ανάκαμψη". Η χρονιά στην οποία όλοι έβλεπαν το "φως στο τούνελ". Τελικά τα δώρα εξανεμίστηκαν γρήγορα και η κρίση πήρε μορφή πληθυντικού. Από την προσφυγική έως την υπαρξιακή της Ε.Ε. και από την ελληνική έως την επίμονη οικονομική, όλες οι κρίσεις κράτησαν το φως κλειστό. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα του κινεζικού δράκου, που σταμάτησε αίφνης να θερμαίνει με τη φωτιά του την παγκόσμια οικονομία, ανάβοντας φωτιές στις αγορές. Όσοι δε περίμεναν να λειτουργήσει ως "καύσιμο" επανεκκίνησης το φθηνό πετρέλαιο, το είδαν τελικά να "καίει" πολύ περισσότερους από όσους βοήθησε. Τις πολλαπλές προκλήσεις, αλλά και κάποιες λίγες ευοίωνες εξελίξεις της χρονιάς, που πέρασε, αποτυπώνουν 13 +2 αριθμοί.
Προσφυγική κρίση
-1.005.504 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Ε.Ε., θέλοντας να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου, τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών και άλλους διωγμούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
​-3.692 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, στην προσπάθειά τους να βρουν τον ευρωπαϊκό "παράδεισο".
-3 δισ. ευρώ συμφώνησε η Ε.Ε. να προσφέρει ως βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να υποδεχθεί και να φιλοξενήσεις Σύρους πρόσφυγες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Τρομοκρατία
-130 νεκροί ο απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι- των πλέον αιματηρών σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
-82.940 τετραγωνικά χιλιόμετρα η έκταση των εδαφών, που εκτιμάται ότι ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.
-53 δισ. δολάρια ετησίως υπολογίστηκε το κόστος της τρομοκρατίας για την παγκόσμια οικονομία
Ε.Ε.
-​487 δισ. ευρώ διέθεσε η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ασθενική ανάπτυξη και να τονώσει τον πληθωρισμό.
-​86 δισ. ευρώ το ύψος του τρίτου προγράμματος στήριξης, στο οποίο συμφώνησαν η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ύστερα από πολύμηνες και άκρως επώδυνες διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν την ελληνική οικονομία πολύ κοντά ακόμη και σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
-47% το ποσοστό των Βρετανών, που δήλωσαν στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Μόλις το 38% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής και οι υπόλοιποι παραμένουν αναποφάσιστοι.
Παγκόσμια Οικονομία - Επιχειρήσεις
​​-500 δισ. δολάρια έκαναν φτερά από τις αγορές της Κίνας, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κατέβασε αισθητά ταχύτητα.
-​250.000 θέσεις εργασίας, συνδεόμενες με τον ενεργειακό κλάδο, χάθηκαν παγκοσμίως, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κατρακυλούσε σε ναδίρ 11 ετών.
​​-4,2 τρισ. δολάρια η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών παγκοσμίως. Πρόκειται για επίπεδα-ρεκόρ, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενώνοντας δυνάμεις με ανταγωνιστές και άλλες να εκμεταλλευθούν αγοραστικές ευκαιρίες.
-​6,7 δισ. ευρώ έβαλε στην άκρη η Volkswagen για να καλύψει το κόστος του "dieselgate"- του μεγαλύτερου σκανδάλου στην επιχειρηματική ιστορία της Γερμανίας.
Οι δύο ενθαρρυντικές ειδήσεις
-​196 χώρες υπέγραψαν στο Παρίσι την ιστορική συμφωνία για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
-200 εκατομμύρια λιγότεροι οι άνθρωποι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας φέτος σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα 702 εκατ. άνθρωποι (9,6% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν με λιγότερα από 1,25 δολάρια ημερησίως όταν πριν από τρία χρόνια ήταν στη φτώχεια 902 εκατ. άνθρωποι (12,8% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κλήρωσης του Κρατικού Λαχείου

Δείτε τους τυχερούς αριθμούς που κερδίζουν έως και 2 εκατ. ευρώ

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης του Κρατικού Λαχείου μετά τη σημερινή κλήρωση ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.

Οι μεγάλοι τυχεροί κερδίζουν έως και 2 εκατ. ευρώ ενώ από 100 ευρώ κερδίζουν όλα τα γραμμάτια των οποίων τα τέσσερα τελευταία ψηφία είναι: 6806 , 6807 , 6809 και 6810. Απο 5 ευρώ κερδίζουν όλα τα γραμμάτια των οποίων ο αριθμός λήγει σε: 06 , 07 , 08 , 09 και 10.

Η πληρωμή των κερδών θα αρχίσει την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου και τα κέρδη θα πληρώνονται έως τις 30 Ιουνίου 2016.
Δείτε τον κατάλογο με τα τυχερά νούμερα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολα τα προβλήματα στο Εθνικό οδικό δίκτυο που δημιούργησε η επέλαση του χιονιά

Με σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο, κυρίως στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία.

Ήδη πριν λίγο ο αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας με απόφαση του απαγόρευσε την κυκλοφορία των φορτηγών και μεγάλων οχημάτων που κινούνται προς Θεσσαλονίκη και δόθηκε εντολή στους αστυνομικούς να τα ακινητοποιήσουν σε πάρκινγκ επί της Εθνικής οδού μέσα στα όρια της Φθιώτιδας.
Τα προβλήματα που ξεκίνησαν το μεσημέρι κορυφώνονται αυτή την ώρα, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τόσο στο εθνικό δίκτυο, όσο και στους παράπλευρους δρόμους από το 238 χλμ. έως το 260 χλμ..

Λίγο πριν το μεσημέρι ντεραπάρισε νταλίκα στους Αγίους Θεοδώρους επί της εθνικής οδού, με συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στη ροή της κυκλοφορίας. Μέχρις ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα, η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί στην Ανατολική Φθιώτιδα εγκλώβισε επί της εθνικής οδού εκατοντάδες οχήματα που κινούνταν προς το Βόλο και τη Λάρισα. Τα ακινητοποιημένα οχήματα δεν επέτρεπαν στα εκχιονιστικά μηχανήματα να περάσουν, με συνέπεια να επέμβει η πυροσβεστική για να μετακινήσει αρκετά από αυτά.

Προβλήματα στον κόμβο Αχλαδίου
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυκλοφορία διεξάγεται, αυτή την ώρα, με αρκετά μεγάλη δυσκολία, ενώ η Αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση των αυτοκινήτων επί της εθνικής οδού από το 238ο χλμ. στον κόμβο Αχλαδίου με κατεύθυνση προς τη Λάρισα και το Βόλο. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση οι οδηγοί που προτίμησαν το παράπλευρο οδικό δίκτυο συνάντησαν προβλήματα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αρκετά προβλήματα με εγκλωβισμένα Ι.Χ.. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας δίνουν μάχη για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία και επιτρέπει μόνο τη διέλευση αυτοκινήτων τα οποία θα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 238ο χλμ. έως το 260ο χλμ.. Αντίστοιχες απαγορεύσεις υπάρχουν και από την περιοχή του Βόλου προς την περιοχή της Λαμίας.


Αλυσίδες στη Λαμίας – Καρπενησίου
Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου υπήρχε έντονη χιονόπτωση με συνέπεια να έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μάχη για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό από το 58ο χλμ. του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και προς το Καρπενήσι, αλλά η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα από το 7ο χλμ. μετά τη Λαμία. Ήδη η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες, καθώς η αστυνομία σταθμεύει τα αυτοκίνητα στο ύψος της Λαμίας και ελέγχει αν έχουν αλυσίδες. Το κύμα της κακοκαιρίας είναι μέχρι την περιοχή του Δομοκού, καθώς από κει και μετά δεν εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα.
Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο, στο δρόμο Λαμίας-Αθήνας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου, στο 110ο χλμ. έως το 125ο χλμ., έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα. αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα. Επίσης, δεν υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή των Καμένων Βούρλων του Αγίου Κωνσταντίνου.

Χιονόπτωση στο Μπράλο
Στο δρόμο Λαμίας-'Αμφισσας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπράλου, υπάρχει μεν χιονόπτωση, άλλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Σε ό,τι αφορά τα χωριά της Φθιώτιδας, με μεγάλες δυσκολίες γίνεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Φθιώτιδας, μετά την περιοχή της Στυλίδας, όπως επίσης σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα χωριά της Σπερχειάδας, ιδιαίτερα σε εκείνα που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Οίτης.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Κ. ΘΗΒΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΣ για το Νέο Έτος 2016

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Δοξολογίας για το Νέο Έτος 2016


Α.: Την πρώτη Ιανουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.15 π.μ θα ψαλεί στον Ιερό
Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου ( Μητροπολιτικός ) Θηβών, χοροσταντούντος του
Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών κ΄Λεβαδείας κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, επίσημη Δοξολογία για την
Έναρξη του Νέου Έτους.

Β.: Τα της Ιεροτελεστίας θα ρυθμίσει ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Θήβας

Γ.: Τα της τάξεως θα ρυθμίσει η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θήβας

Δ.: Τιμές θα αποδώσει Ένοπλο Στρατιωτικό Τμήμα με μέριμνα του ΚΕΠΒ

Ε.: Κατά την ημέρα αυτή (01-01-2016) θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια, Δημοτικά
και Ιδιωτικά καταστήματα καθώς και οι οικίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βρέθηκε στο νεκροτομείο από το πολύ ποτό, ξύπνησε και ...επέστρεψε στο πάρτι!



Απίστευτο περιστατικό σε ρωσική πόλη.


Ενα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ρωσική πόλη όταν ένας άνδρας, έχοντας...μέχρι τελικής πτώσης θεωρήθηκε νεκρός με αποτέλεσμα να ξυπνήσει στο ψυγείο του νεκροτομείου.

Ο άνδρας, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα διασκέδαζε με τους φίλους του, λιποθύμησε από υπερβολική κατανάλωση βότκας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς συνέβη το περιστατικό, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες, έλαβε χώρα στην παραθαλάσσια πόλη Khasanky στα ανατολικά της Ρωσίας, όταν οι φίλοι του άνδρα κάλεσαν ασθενοφόρο. Το ιατρικό προσωπικό της περιοχής βιάστηκε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας πέθανε και να τον μεταφέρει στο νεκροτομείο. Εκεί, ο πιωμένος άνδρας ανέκτησε τις αισθήσεις του για να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε ψυγείο νεκροτομείου.
«Εκείνο το βράδυ, το τοπικό νεκροτομείο ήταν υπερπλήρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοροί όχι μόνο στα ράφια αλά και στο κάτω μέρος του ψυγείου. Μία από τις «σορούς» ήταν κι εκείνη του νεαρού άνδρα», δήλωσε στην εφημερίδα Khasanskiye Vesti εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ζαλισμένος ακόμη από το ποτό, όταν ο άνδρας ανέκτησε τις αισθήσεις του επιχείρησε μάταια να βγει, καθώς η αίθουσα ήταν κλειδωμένη. Οι φωνές και τα ουρλιαχτά του κινητοποίησαν τον φρουρό, ο οποίος ενημέρωσε τους γιατρούς. Παρά την αρχική τους δυσπιστία, εκείνοι ειδοποίησαν τελικά την αστυνομία, για να διαπιστώσουν όλοι έκπληκτοι ότι ο άνδρας ήταν ζωντανός.
Μετά από σύντομη ανάκριση, η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο. Παρά το σοκ που είχε υποστεί, ο άνδρας επέστρεψε στο πάρτι, όπου βρίσκονταν ακόμη οι φίλοι του, αυτή τη φορά θρηνώντας τον. Και κάπως έτσι, ο θρήνος έγινε και πάλι αφορμή για περισσότερο αλκοόλ.
 Russia Today
Διαβάστε Περισσότερα »

«Τα άκουσε» ο Δήμαρχος Θηβαίων απο τους φαντάρους-ΒΙΝΤΕΟ


Τα κάλαντα στον Δήμαρχο Θηβαίων από στρατεύσιμους του ΚΕΠΒ Θήβας Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με τη συνοδεία μουσικών οργάνων έψαλλαν, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου στον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου, στρατεύσιμοι από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού Θήβας, φορώντας ορισμένοι και παραδοσιακές στολές, ανταλλάσσοντας μαζί του ευχές. Ο κ. Δήμαρχος υποδέχτηκε εγκάρδια αξιωματικούς και φαντάρους, προσφέροντας τους αναψυκτικά και γλυκά και τους ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, Καλή Θητεία και Τύχη στη ζωή τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε 270 οικογένειες η διανομή τροφίμων απο το Κοινωνικό Παντοπωλείο Θήβας


Ολοκληρώθηκε πριν τα Χριστούγεννα η μεγάλη διανομή τροφίμων στις 270 οικογένειες δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Θηβαίων,  χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Δήμου για  συγκέντρωση Τροφίμων  ενόψει των εορτών.

Δεκάδες πολίτες, σχολεία, σύλλογοι, φορείς και επιχειρήσεις προσέφεραν τρόφιμα  όπως ζυμαρικά, λάδι, γάλα, ζάχαρη, όσπρια, κιμά, αυγά, τυρί, φρούτα, κρασί, βούτυρο και άλλα , ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν με αξιοπρέπεια τα Χριστούγεννα.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους εθελοντές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και στους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν πυρετωδώς όλες αυτές τις μέρες, για να συγκεντρώσουν τα προϊόντα, να τα τοποθετήσουν στα ράφια και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η διανομή  προς τις άπορες οικογένειες μέσω του Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου με αφορμή τη μεγάλη διαμονή για τα Χριστούγεννα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας καθώς η γέννηση του Χριστού μας πραγματοποιήθηκε για τη σωτηρία του ανθρώπου. Έχοντας λοιπόν ως οδηγό μας το θείο μήνυμα και το φωτεινό αστέρι της Βηθλεέμ  , στρέψαμε για ακόμα μία φορά το βλέμμα μας στο συνάνθρωπο που μας χρειάζεται και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για αλληλεγγύη.  Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, όλους όσους συνέβαλαν σ' αυτό το έργο αγάπης. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία».


Ο Δήμος Θηβαίων και η Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου
ευχαριστούν θερμά για τις χορηγίες των Χριστουγέννων,  τους:

ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΑΚΟΣ
AΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΛΑΧΑΚΗΣ
BARILLA
ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
LASER TECH
LIDL
COCA COLA
ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΑΒΕΤΕ
ΒΙΟΚΥΤ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΕΒΕ
ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ Α.Ε.
ΚΤΕΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (του Σωκράτη)
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΡΝΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΡΝΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΗΒΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ “Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ”
ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ VODAFON ΘΗΒΑΣ
ΛΕΣΧΗ LIONS “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” ΘΗΒΑΣ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΥΚΤΡΩΝ
1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
10ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ “ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ”
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τους χιλιάδες ΔΗΜΟΤΕΣ που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους

Περισσότερα εδώ : http://pantopoliothivas.blogspot.gr/2015/12/270.html 
Διαβάστε Περισσότερα »

Μείωση δημοτικών τελών στο Δήμο Λεβαδέων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 23/12/2015 αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών για το έτος 2016 ως ακολούθως:
Μείωση κατά 5% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ανά δημοτική ενότητα για το έτος 2016
Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για πολύτεκνους και απόρους και
Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λεβαδέων.
Η μείωση των δημοτικών τελών αποτελεί μέρος της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λεβαδέων απέναντι στους δημότες του που έχουν υποστεί, τα τελευταία χρόνια, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στα λευκά η Ελλάδα - Η πρόγνωση του καιρού για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς


Στην κατάψυξη έχει η μπει η χώρα από την Τετάρτη με πολλές περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία να έχει πέσει κάτω από τους 0 °C. Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση και τα χαρακτηριστικά του καιρού για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής - ανατολικής Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου και από τις απογευματινές ώρες τοπικά στα πεδινά - ημιορεινά των Κυκλάδων.

Ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τη νύχτα στα δυτικά και βόρεια.



Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη Θράκη λίγες νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές-ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από -04 (μείον τέσσερα) έως 04 βαθμούς

Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη..



Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου. Σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: ανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασια: από 02 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από -02 (μείον δυο) έως 6 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινές περιοχές των Κυκλάδων.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασια: από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου.



Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασια: από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.



Αττική

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο η χιόνι στα υπόλοιπα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 00 έως 05 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλονίκη

Καιρός: αρχικά νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -02 (μείον δυο) έως 03 βαθμούς κελσίου.



Πρόγνωση για την Παρασκευή 01-01-2016

Καιρός: στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική

Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη

Νεφώσεις με χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιώτικες περιοχές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές η χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά.

Ανεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές

Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ

Με εξασθένηση.

Θερμοκρασια: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε. Κ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 5ης ΥΠΕ




                                           Προς : Διοικητή 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας
                                                       Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας
                                                       Κον Νέστορα Αντωνίου


    Θέμα :Παράταση Επικουρικού-Παραϊατρικού Προσωπικού


   Δεν έχουν ανανεωθεί  οι  Συμβάσεις για το Επικουρικό- Παραϊατρικό Προσωπικό, στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, οι οποίες λήγουν 31/12/2015.
Εάν δεν υπογραφούν οι παρατάσεις του Επικουρικού -Παραϊατρικού Προσωπικού μέχρι αύριο, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.



                                       Για       το       Δ.Σ.

            Ο       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο      ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


     ΣΤΑΘΑΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ                      ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 8 Ιανουαρίου





Την παράταση για την προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας για το 2016 και την κατάθεση πινακίδων, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ επισημαίνεται ότι....«δεν θα υπάρξει άλλη παράταση» καθώς «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ».
Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων ενώ από το υπουργείο επισημαίνεται ότι η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

Ήδη μετά την ανακοίνωση, το πρωί στο Mega, του αναπλ. υπουργού κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, της ολιγοήμερης παράτασης, η κίνηση στις εφορίες καταγράφεται αισθητά μειωμένη παρότι μέχρι χθες επικρατούσε το αδιαχώρητο
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας




Οι Φαρμακοποιοί της Θήβας σας ενημερώνουν ότι από το Σάββατο 9/1/2016 και κάθε Σάββατο (εκτός Αργιών) θα λειτουργούν  τα Φαρμακεία τους από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι .
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα χρήματα που θα δοθούν για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020


Τους βασικούς άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 παρουσίασαν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο αρμόδιος γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης.

Όπως επισημάνθηκε βασικός στόχος για τον πρωτογενή τομέα είναι η μεταστροφή από μια συμβατική γεωργία σε μια γεωργία ποιότητας και ταυτότητας, αφού εκτιμάται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ζήτηση των προϊόντων ποιότητας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα χρόνια.

Η δημόσια δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 5,8 δισ. ευρώ, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 7 δισ. ευρώ, ενώ το περίπου 37% των συνολικών πόρων θα το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.

Στο νέο Πρόγραμμα ενσωματώνονται οι βασικές αρχές για την Αγροτική Ανάπτυξη, και συγκεκριμένα η οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, η προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικό στοιχείο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η εξωστρέφεια, η αύξηση ή/και διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και η κοινωνική συνοχή.

Τα μέτρα και οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δομούνται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες.

Στην προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα, με κατανομή του 6,2% της κοινοτικής συμμετοχής, ήτοι 292 εκατ. ευρώ.

Στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης την προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων, ήτοι 713 εκατ. ευρώ.
Στην προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, με κατανομή του 7,4%, ήτοι 347,7 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

Στην αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την γεωργία και τη δασοπονία, όπου αφιερώνεται το 38,7%, ήτοι 1.825 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.
Στην προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή, με την κατανομή του 19,01%, ήτοι 897 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

Στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, με το 12,4%, ήτοι 584,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

Τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στον πρωτογενή τομέα ενισχύονται και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, του οποίου οι συνολικά διατιθέμενοι κοινοτικοί (388,8 εκατ. ευρώ) και εθνικοί πόροι θα ανέλθουν σε 523,4 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα, εξασφαλίζοντας για το διάστημα αυτό τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της αλιείας με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Το ΕΠΑλΘ 2014-2020 οικοδομείται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την ανάπτυξη της αλιείας, και συγκεκριμένα τον τομέα της αλιείας (186,2 εκατ. ευρώ), τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας (89,7 εκατ. ευρώ), τον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (78,2 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών (54,1 εκατ. ευρώ), την ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (92 εκατ. ευρώ) και τέλος την ενίσχυση της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (6 εκατ. ευρώ).
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΗΒΩΝ & ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Μικρασιατών Θήβας



Μετά τις αρχαιρεσίες της 20ης Δεκεμβρίου που έγιναν στον Σύλλογό μας θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Θα είμαστε σε επικοινωνία σχετικά με δράσεις και εκδηλώσεις της Ένωσης καθ'όλη την διάρκεια του έτους.

Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία!

Με εκτίμηση,
Γελέκας Γεώργιος

Πρόεδρος: Γελέκας Γεώργιος

Αντιπρόεδρος: Σκυριανού Στρατέλου Ευαγγελία

Γενικός Γραμματέας: Μπρίκας Σταμάτης

Ταμίας: Ψουνη Χρύσα

Έφορος τμημάτων: Σβίγγος Βασίλης

Μέλος: Μακρόγλου Μαρία

Μέλος: Δαγδελένης Αποστόλης

Κατόπιν της σύστασης σε σώμα των ανωτέρω, τέθηκε το πλαίσιο δράσεων για το

προσεχές διάστημα, υπό το πρίσμα νέων ιδεών, με θετική διάθεση, σε ομαδικό κλίμα

συνεργασίας. Στόχος της Ένωσης είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής

κληρονομιάς των προγόνων μας μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε όλη

την διάρκεια του έτους αλλά και με την συμμετοχή στα επιμέρους τμήματά μας.

(Θεατρική ομάδα, χορωδία, χορευτικά τμήματα , εργαστήρι ζωγραφικής)

Με εκτίμηση

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Γελέκας Σταμάτης Μπρίκας
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ



Αγιος Βασίλης ο Μέγας
Ενα αφιέρωμα για τα παιδιά του κόσμου
Το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμη. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Για το έθιμο αυτό μας μιλάει το παρακάτω θέμα. Μας μιλάει όμως κυρίως για τον άνθρωπο που το δημιούργησε, τον Αγιο, το Μεγα Βασίλειο, τημνήμη του οποίου δύο φορές εορτάζουμε μέσα σ' αυτό το μήνα. Μια την Πρωτοχρονιά και μια στις 30 του μηνός με τους Τρεις Ιεράρχες. Το παρακάτω άρθρο όπως αναφέρει και ο εκπονήσας είναι αφιερωμένο στα παιδιά, όπως και το ποίημα του κ. Γ.Δ. Λεμπιδάκη που το συνοδεύει.
".... Αη Βασίλης έρχεται... από την Καισαρείαν...". Πολύ σωστά, τα κάλαντα του λαού μας, προσδιορίζουν τον τόπο καταγωγής και διακονίας ενός πραγματικού ανθρώπου του Θεού, πουέγινε παγκόσμιο σύμβολο, αγάπης και προσφοράς, εξ αιτίας του νεογέννητου Χριστού πρώτα, που ανέδειξε Αγίους σαν τον Αη Βασίλη, και χάρις στον Αγιο των Χριστουγέννων οι μεγάλοι έχουν μια ευκαιρία να δείξουν έλεος και φιλανθρωπία και τα παιδιά του κόσμου να "δουν" τις επιθυμίες τους να γίνονται πραγματικότητα.
Χάρις στον Αη Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, ο Αη Βασίλης λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά το πνεύμα του περιτρυγυρίζει τις καρδιές μας κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Ο Μύθος του Αη Βασίλη και ο Σάντα Κλάους
Παραδόξως στον πλανήτη μας στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι Αγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα, που και οι δύο ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ και οι δύο ήταν επίσκοποι, για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ή ΣΑΝΤΑ ΚΛΑΟΥΣ όπως λέγεται στη γώσσα τους που εμείς στην Ελλάδα εορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών,στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά Ολλανδοι, Φιλανδοί κ.λπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκυθρο, κ.λπ. Ετσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ομύθος του Σάντα Κλάους, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκογένειο, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί σ τον Βορειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία, όμως τ α παιδιά μα κι εμείς οι μεγάλοι, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ουδεμία σχέση έχει με τους πραγματικούς αγίους μας τον Αη Βασίλη και το ν Αη Νικόλα που ήταν ασκητικώτατοι.
Ο πραγματικός Αη Βασίλης
Πως ήταν; Ας δούμε τι μας λένε οι αρχαίοι συγγραφείς μας. Ηταν πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε σκούρο δέρμα και χλωμό, είχε επίσης κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά που πέρα διέκρινες λευκές τρίχες, είχε μακριά μύτη και τα φρύδια του ήταν τοξοειδή, τα μάτια του ήταν σκούρα και η ματιά του βαθειά και ερευνητική, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και ήταν μονίμως ζαρωμένο έμοιαζε δηλαδή με άνθρωπο που συνεχώς σκεπτόταν, είχε προβλήματα με την υγεία του και υπέφερε από το πραγματικά ανυπόφορο κρύο και γενικά βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας.
Ας δούμε όμως πότε και που έζησε και ποιά ήταν η οικογένειά του.
Η οικογένεια του Αη Βασίλη ήταν στ' αλήθεια μια οικογένεια Αγίων, είχε παππού μάρτυρα, τα αδέλφια του Γρηγοριος ήταν επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο ίδιος επίσκοπος Καισαρείας, οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό, με πρώτη πρώτην την Αγία και σοφή Μακρινα που ήταν αυτή που επηρέασε τον Αη Βασίλη να στραφεί στην χριστιανική πίστη.
Ο Ναυκρατιος ενας άλλος αδελφός του ασκήτευε στην έρημο του πόντου κι πέθανε μόλις 27 χρόνων . Τον Πατέρα του τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο και ήταν ρήτορας δηλαδή δικηγόρος, ενώ την μητέρα του την έλεγαν Εμελεια και ήταν πολύ σοφή και αγία γυναίκα.
Η οικογένεια του Αγίου Βασιλείου είχε 11 παιδιά (5 αγόρια - 6 κορίτσια) και όλοι διακρίθηκαν στου Χριστού την πίστη, ο Αγιος μας γεννήθηκε στην Νεοκαισαρεια το 330μ.Χ. περίπου δηλαδή πριν 1668 χρόνια (όλες οι περιοχές που αναφέρουμε ήταν κάποτε ελληνικές ενώ σήμερα ανήκουν στην επικράτεια της Τουρκίας) σπούδασε στην Αθήνα σε φιλοσοφικές σχολές μαζί με τονφίλο του Αγιο Γρηγόριο τον θεολόγο και πέθανε σε ηλικία 48 ετών τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. και κάθε πρωτοχρονιά όπως γνωρίζουμε γιορτάζουμε την μνήμη του.
Ο Αη Βασίλης στα 48 χρόνια που έζησε, έκαμε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε ΜΕΓΑ όσο ακόμα ζούσε.
Το έργο του Μέγα Βασιλείου
Ας δούμε όμως τι έκανε ο Αγιος Βασίλης κι έγινε Μεγας.
Πρώτα πρώτα μοίρασε την περιουσία του σ τους φτωχούς δεν κράτησε τίποτα για τονεαυτό του από πολύ νέος γύμναζε τον εαυτό του στο πνεύμα και τον έβαζε σε σκληραγωγίες και όπως λένε άλλο δρόμο δεν γνώριζε εκτός αυτόν που οδηγούσε στο πανεπιστήμιο και στην εκκλησία. Σε μεγάλες επιδημίες που ταλαιπωρούσαν τον λαό αυτός ήταν παρών και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά διδάσκοντας την πίστη του Χριστού. Ο Αη Βασίλης ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς που ξέφευγαν από την σωστή πίστη, έλεγε και έγραφε την αλήθεια θαρραλέα και μάλιστα δεν δίστασε να ελεγξει ακόμη και αυτοκράτορες.
Συμπλήρωσε με ευχές την Θεία Λειτουργία που ακουμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία και φέρει το όνομά του (Λειτουργα Αγ΄΄ιου Βασιλείου), έγραψε πολλά βιβλία για την καθοδήγηση των χριστιανών ίδρυσε πολλά μοναστήρια, όπου αρκετοί μαθητές του αφιερώθηκαν στον Θεό.
Το πιο σπουδαίο του έργο όμως ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και
φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α. Ιδρυσε και καθιέρωσε την διανομή α γαθών τρόφιμα ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες άπορους κ.λπ.
Η πόλη αυτή ονομάσθηκε Βασιλειαδα. Φανταστείτε τι ανακούφιση θα ένιωθαν τότε οι φτωχοί, τα ορφανά, οι γέροι, οι ταξιδιώτες, η Καισάρεια είχε γίνει μια μεγάλη οικογένεια με πατέρα τον Αγιο βασίλειο τον επίσκοπό της.
Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θανατοι!
Αυτός ήταν ο Αη Βασίλης από την Καισαρεία που πάντα θα ζει μέσα στις καρδιές μας και θα μας θυμίζει με το έργο του ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι αγαπημε΄νοι.
Το έθιμο της Βασιλόπιτας
Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς του Βυζαντίου που ήταν συμμαθητής του Αη Βασιλη και τον έλεγαν Ιουλιανό. ο Ιουλιανός αγαπούσε την φιλοσοφία και τους ψεύτικους θεούς και μισούσε τον Χριστιανισμό, ο Αγιος Βασίλειος δεν του χαρίσθηκε γι αυτό και ο Βασιλιάς ζητούσε αφορμή να τον ταπεινώσει. Οταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινουπολη.
Ετσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δίνουν ότι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ. όμως ο Θεός τιμώρησε τον Ιουλιανό που σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από
τ α μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο, έδωσε εντολή να συμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Ετσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.
Χρόνια Πολλά



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ