Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

2016...ή μήπως 4714; Άραγε τι δείχνει σήμερα το ημερολόγιο σε άλλες γωνιές του πλανήτη;




    Μπορεί να συνηθίζουμε αυτές τις μέρες να λέμε πως «ο πλανήτης γιορτάζει την έλευση του 2016», ωστόσο αυτή η φράση μάλλον αποτελεί μια...μικρή υπερβολή και ίσως ένδειξη της υπεροψίας του δυτικού κόσμου.
Αυτό καθώς ξεχνάμε πως υπάρχουν...δισεκατομμύρια συγκατοίκων μας σε αυτή τη γη που δεν υποδέχονται μαζί με «εμάς» το 2016, δεν αποχαιρετούν το 2015 και δεν έχουν κανένα λόγο να ανταλλάξουν ευχές για «καλή χρονιά», γιατί τίποτε απ' όλα αυτά δεν τους αφορά. Ο λόγος φυσικά είναι απλός: μπορεί να κατοικούμε τον ίδιο πλανήτη αλλά δεν ακολουθούμε και το ίδιο ημερολόγιο.

Συγκεκριμένα:

-Στην Κίνα με τους περισσότερους από 1δισ. κατοίκους η αντίστοιχη Πρωτοχρονιά, βάσει του εορταστικού ημερολογίου που ακολουθεί η χώρα, είναι στις 8 Φεβρουαρίου. Το δικό μας 2016 είναι το δικό τους 4714, που θα είναι και η χρονιά του Πιθήκου. Το Κινεζικό ημερολόγιο είναι ένα σεληνιακό-ηλιακό ημερολόγιο και η παράδοση λέει πως αναπτύχθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα, Χουάνγκ Ντί (Huang Di) ή Κίτρινο Αυτοκράτορα (περίπου 2698-2599 π.Χ.). Σήμερα ωστόσο στην Κίνα για τις καθημερινές δραστηριότητες χρησιμοποιείται το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
china new year

-Οι μουσουλμανικές χώρες δεν είναι τόσο...μπροστά. Η πρώτη μέρα του 2016 είναι για τους μουσουλμάνους η 20η μέρα του μήνα Rabī‘ al-Awwal στα αραβικά (και μεταφράζεται ως «πρώτη άνοιξη») του έτους 1437. Το ισλαμικό ημερολόγιο είναι ένα καθαρά σεληνιακό και έχει 12 εναλλασσόμενους μήνες των 30 και 29 ημερών.

-Στο εβραϊκό ημερολόγιο αντίστοιχα, η πρώτη ημέρα του 2016 αντιστοιχεί στην 20η μέρα, του μήνα Taveth (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) και βρισκόμαστε στο έτος 5776. Το εβραϊκό ή ιουδαϊκό ημερολόγιο είναι ένας συνδυασμός ηλιακού και σεληνιακού ημερολογίου, δηλαδή ηλιοσεληνιακό.

-Στο δε ιρανικό ημερολόγιο ή περσικό, η 1η Ιανουαρίου 2016 είναι η 11η ημέρα του μήνα Dey και βρισκόμαστε μόλις στο έτος 1394. Το περσικό έτος ξεκινά συνήθως στις 21 Μαρτίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου– δηλαδή κατά την εαρινή ισημερία. To συγκερκιμένο ημερολόγιο είναι ένα αστρονομικό, ηλιακό και ένα από τα παλαιότερα συστήματα χρονολόγησης.

-Αντίστοιχα στο ινδικό πολιτικό ημερολόγιο η πρώτη μέρα του έτους 2016 της Δύσης, είναι η 11 ημέρα του μήνα Pausa του έτους 1937. Τα έτη στο ινδικό ημερολόγιο απαριθμούνται από την έναρξη της εποχής Saka, δηλαδή την εαρινή ισημερία της 22ας Μαρτίου του 79 μ.Χ. με το γρηγοριανό ημερολόγιο. Το ημερολόγιο τέθηκε επίσημα σε χρήση την 1η ημέρα του μήνα Caitra του έτους 1879 της εποχής Saka (22 Μαρτίου 1957).

-Τέλος υπάρχει και το γνωστό από τα...παλιά Ιουλιανό ημερολόγιο που αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό. Εισήχθη από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. Και κατάφερε να «επιβιώσει» για πολλούς αιώνες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, εγκαταλείφθηκε μόλις το 1923 όταν μέσα σε μια ημέρα η 16η Φεβρουαρίου μετατράπηκε σε 1η Μαρτίου. Μέχρι και σήμερα πολλά ορθόδοξα κράτη της Ανατολής συνεχίζουν να ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο και όσοι το ακολουθούν ονομάζονται «παλαιοημερολογίτες».
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία που θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στην Πετρούπολη Αττικής

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού -Ερχονται χιόνια και ισχυρές βροχές


Χαλάει ο καιρός τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, από τα βορειοδυτικά.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ, κάνει λόγο για τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά, αύριο, Κυριακή, αναμένεται να εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις:

α) σε ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που από το απόγευμα σταδιακά θα περιοριστούν στα ημιορεινά της Μακεδονίας (πάνω από 500 με 700 μέτρα).

β) στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Θεσσαλίας και πιθανώς στην αρχή της ημέρας και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου (πάνω από 700 μέτρα).

2) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο που γρήγορα θα επεκταθούν στη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια, το Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

3) οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη στα 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά στα 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί πιθανώς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και γρήγορα θα σταματήσουν. Από τις βραδινές ώρες όμως στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν εκ νέου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

· Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

· Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

· Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

· Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

· Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

· Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί :

· Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

· Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Διαβάστε Περισσότερα »

"Μπλόκο" για τους οπαδούς της ΑΕΚ στη Λιβαδειά

Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ομάδας Π.Α.Ε. ΑΕΚ στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς, κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ποδοσφαίρου τη Τετάρτη 06-01-2016 και ώρα 17:15, μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – Π.Α.Ε. ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 3ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, περιόδου 2015 – 2016, για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.



Διαβάστε Περισσότερα »

Κύκλωμα εξαπατά με πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια ΙΧ

Κυκλώματα απατεώνων εξαπατούν πολίτες με… οικονομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων. Το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία, με την αστυνομική διεύθυνση να εκδίδει ανακοίνωση προειδοποίησης για τους πολίτες.

Οι επιτήδειοι, που εμφανίζονται ως ασφαλιστικοί πράκτορες μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, διαφημίζουν διαδικτυακά… φθηνά συμβόλαια με πολλαπλές παροχές, έλκοντας πολίτες που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανασφάλιστα οχήματα.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία, προκειμένου να παραπλανήσουν τους υποψήφιους πελάτες και να τους προμηθεύσουν με πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια του οχήματος τους.

 Αρχικά μέσω της ψηφιοποίησης ενός έγκυρου συμβολαίου, προχωρούν στην αντικατάσταση των αρχικών στοιχείων με άλλα (μετατροπή αριθμού κυκλοφορίας, στοιχείων ταυτότητας, περίοδο ασφάλισης κ.α.) και στη συνέχεια εκτυπώνουν το επεξεργασμένο συμβόλαιο και εισπράττουν τα χρήματα από τον ανυποψίαστο πελάτη, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να παραδίδουν αποδείξεις είσπραξης χρημάτων.

Σε περιπτώσεις εμπλοκής του οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, προσπαθούν να αποτρέψουν την αστυνομική συνδρομή και προτρέπουν τους πελάτες τους, να προχωρήσουν σε ιδιωτική διευθέτηση της προκληθείσας ζημίας. Αποτέλεσμα αυτής της παραβατικής δραστηριότητας είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες αφενός μεν να ζημιώνονται οικονομικά, αφετέρου δε να κινδυνεύουν με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, που σχετίζονται με την χρήση πλαστού ασφαλιστήριου συμβολαίου του οχήματος τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προτρέπουν τους πολίτες να ζητούν πάντοτε την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων και να παρατηρούν σχολαστικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για τυχόν ενδείξεις παραποίησης. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx», που η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τον καθένα, χωρίς κάποιου είδους εξουσιοδότηση, όπου μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του συμβολαίου, με την καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Παράλληλα μπορούν να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά απευθείας με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες και να ζητούν την επαλήθευση της εγκυρότητας του συμβολαίου τους, και να απευθύνονται  στις αστυνομικές Αρχές, όταν αμφιβάλλουν ή διαπιστώνουν την μη εγκυρότητα του ασφαλιστήριου συμβολαίου τους.
thetoc.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα παρέχονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα;

Από τις 4 Ιανουαρίου του 2016 σειρά υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού θα παρέχονται αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου, με τη χρήση κωδικών πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΟΑΕΔ ή μέσω ΚΕΠ.

Η τρίμηνη Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας, οι αιτήσεις για τα Ειδικά Εποχικά Βοηθήματα, Ειδικά Βοηθήματα Ανεργίας, Παροχές Μητρότητας είναι μερικές από τις σημαντικότερες υπηρεσίες για τις οποίες η διαδικασία πρόσβασης αλλάζει.

Για την εξυπηρέτησή τους, οι συναλλασσόμενοι είτε θα πιστοποιούνται ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (1. παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης - ΚΠΑ ΟΑΕΔ, ή 2. χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) είτε θα απευθύνονται σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχοντας μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εγκύκλιος για την μετάβαση στην αποκλειστικά ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών του ΟΑΕΔ έχει αποσταλεί σε όλα τα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, στα οποία από τις 4 Ιανουαρίου θα γίνεται και διανομή σχετικού πληροφοριακού υλικού.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για τις αλλαγές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την καλύτερη, αμεσότερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτησή τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Με Γλυκερία ο χορός των Μικρασιατών Λιβαδειάς

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
  ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ   ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ



                        Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


     Σας προσκαλούμε   στον ετήσιο χορό και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας  του  Συλλόγου μας, που θα γίνουν την Παρασκευή 8  Ιανουαρίου  2016  και ώρα 9.00΄μ.μ. στο Κέντρο
 « RODON  PALACE  »

Μαζί μας  θα είναι η  ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Θα  γίνει  λαχειοφόρος  με  πλούσια  δώρα.

Τιμή Εισόδου 10  €

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
-6979470175
-6973765870

     Η παρουσία σας  θα  τιμήσει  το  Σύλλογό  μας.


                                                 Το     Δ.Σ.



Διαβάστε Περισσότερα »

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα -Πού θα βρέξει

Μικρή άνοδο θα σημειώσει σήμερα η θερμοκρασία, κυρίως στα δυτικά και νότια της χώρας.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί, στα ηπειρωτικά. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά και το Αιγαίο.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα, Σάββατο:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες. Από το βράδυ και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τη νύχτα στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν βροχές και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ ανατολικών διευθύνσεων τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -08 (μείον οκτώ) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο θα σημειωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς. Από το βράδυ στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Θερμοκρασία: από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στην ανατολική Πελοπόννησο.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον ένα) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στη νότια Κρήτη από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως το απόγευμα στα Δωδεκάνησα, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα νότια.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Από το βράδυ τοπικές νεφώσεις.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -04 (μείον τέσσερις) έως 06 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση εκτέλεσης βολής στο Πεδίο Βολής Θηβών

Ανακοίνωση εκτέλεσης βολής στο Πεδίο Βολής Θηβών – Απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας


Ανακοινώνεται ότι από 11 έως 15 Ιανουαρίου 2016 και από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2016 από ώρες 07:15 έως 18:00, θα πραγματοποιηθούν βολές βαρέων όπλων πεζικού (ΒΟΠ)  στο πεδίο βολής Θηβών και καταστροφή τυχόν μη διαρραγέντων βλημάτων.

Επικίνδυνη περιοχή είναι αυτή που περικλείεται μεταξύ των ορίων: ΚΟΥΜΕΡΚΙ-  ΒΛΑΧΙΚΑ ΑΛΩΝΙΑ - ΣΩΡΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΠΡΙΣΙΑ -ΛΟΦΟΣ ΒΔ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ-ΜΙΚΡΗ ΨΗΛΟΡΑΧΗ-ΜΕΓΑΛΗ ΨΗΛΟΡΑΧΗ.

Μέσα στην περιοχή αυτή, κατά τις ημέρες και ώρες που θα εκτελούνται βολές, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση ατόμων ή ζώων και πάσης φύσεως τροχοφόρων προς αποφυγή ατυχημάτων.

Σε περίπτωση ανευρέσεως βλήματος, παρακαλούμε όπως μην το αγγίξετε και να ειδοποιήσετε το ταχύτερο δυνατό τη Στρατιωτική Μονάδας (ΣΠΖ) στα τηλ 2221067143 - 2221067111 ή την Αστυνομία (τηλ: 100).

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτό το φίδι χρησιμοποιούσαν ως όπλο οι αρχαίοι Έλληνες - ΦΩΤΟ

 
Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν ένα είδος φιδιού που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να εξοντώσουν τους εχθρούς τους και να προκαλέσουν κλίμα πανικού και σύγχυσης κατά τη διάρκεια των ναυμαχιών. 

Το φίδι "Javelin Sand Boa" κοινώς γνωστό και ως "Eryx Jaculus" ή "Τόπακας" δεν είχε εντοπιστεί επίσημα εδώ και 80 χρόνια, ωστόσο οι ειδικοί ισχυρίζονταν ότι το είδος του επιβιώνει στη Σικελία.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, το φίδι είναι πολύ πιθανό να μεταφέρθηκε στη Σικελία στα αρχαία χρόνια, όταν το νησί αποτελούσε αποικία των Ελλήνων.

«Τα φίδια μεταφέρονταν σε άλλα μέρη από τους αρχαίους Έλληνες για τη διεξαγωγή θρησκευτικών και πολεμικών τελετουργικών», λένε οι επιστήμονες.

Η επανανακάλυψη του είδους δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Acta Herpetologica", πριν λίγες μέρες.

Οι επιστήμονες βρήκαν 6 ερπετά αυτού του είδους κατά τη διάρκεια της έρευνας, 3 από αυτά ζωντανά και 3 νεκρά.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο είδος φιδιού ζει ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα καθώς και στη Νότια Αφρική, στα νότια Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, ενώ το μήκος του δε ξεπερνά το μισό μέτρο.




telegraph.co.uk
Διαβάστε Περισσότερα »

Περιπατητική διαδρομή από την Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Λεβαδέων

Η Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου Λεβαδέων σας ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη πεζοπορία του Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιηθεί την πρώτη Κυριακή του μήνα λόγω εορτών, αλλά την επόμενη Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 εάν φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στο σημείο συνάντησης, τη διαδρομή και την ώρα για την περιπατητική διαδρομή του Ιανουαρίου θα βρείτε το επόμενο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του Δήμου. 



Διαβάστε Περισσότερα »

Ομάδα εργασίας για λύση στο πρόβλημα του Ασωπού

Άτυπη ομάδα εργασίας για να δρομολογήσει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και να σχεδιάσει την ανεύρεση λύσεων για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Ασωπού ποταμού, συγκροτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο ΥΠΕΝ συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Ι. Γκανούλης, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με την προϊσταμένη του Γ. Κοτίνη, το Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικής Ζημίας (ΣΥΓΑΠΕΖ) με την προϊσταμένη του Σ. Πουλή, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με τον γενικό του διευθυντή, Ρ. Λειβαδάρο, η ΕΥΔΑΠ με τον πρόεδρό της Κ. Παπαδόπουλο, το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τον προϊστάμενο κ. Μαμαλούγκα και οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο αναγνωρίζοντας μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, την ανάγκη για γρήγορες και αποτελεσματικές δράσεις, στα πλαίσια μιας συνεργασίας με την Περιφέρεια όσο και με τους φορείς, θεσπίζει την εν λόγω ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την εύρεση λύσεων στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.

«Κληθήκαμε να επιλύσουμε προβλήματα που χρονίζουν για 10ετίες. Η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους και τους φορείς, όπως η ΕΥΔΑΠ και το ΙΓΜΕ, είναι η προϋπόθεση για την οριστική επίλυση του προβλήματος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν σε πρώτη φάση ειδικοί, τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το υπουργείο, και όταν ωριμάσει ένα σχέδιο δράσης θα εμπλακούν και όλοι όσοι έχουν την αρμοδιότητα και την τεχνογνωσία να συμμετάσχουν.

Όπως έγινε γνωστό, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί να είναι ένας πιλότος για την επίλυση και άλλων τέτοιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πολιτεία. Στην εξεύρεση των λύσεων αυτών, μεγάλη προσοχή θα δοθεί, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων, ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπό όψιν τα θέματα της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας αλλά και της ύδρευσης των κατοίκων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παράλληλα με τον πρόγραμμα δράσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο κινείται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στους άξονες της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, της απορρύπανσης και του ελέγχου, και θα έχει σύντομα, ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΗΒΩΝ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ