Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ο Ιερέας του χωριού μας βγήκε στις γειτονιές για να αγιάσει τα σπίτια

 Ένα παλιό  έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για τον αγιασμό των σπιτιών από τους ιερείς που όπως κάθε χρόνο πήγαν στις γειτονιές για να μεταφέρουν το μήνυμα της Βάπτισης του Θεανθρώπου.

Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανείων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.
Στο χωριό μας σήμερα  το πρωί, εκτός από τους μικρούς που έλεγαν τα κάλαντα των Φώτων, συναντήσαμε και τον Ιερέα μας π.Παναγιώτη,που με τον Σταυρό και το βασιλικό, ράντιζε τους χώρους των σπιτιών  και τους ιδιοκτήτες του.Και όπως λένε οι ηλικιωμένοι  του Νεοχωρίου,ο παπάς περνάει από τα σπίτια και κάνει ένα μικρό αγιασμό και φεύγουν τότε και οι καλικάντζαροι.




 

«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός κι αύριο του Άη Γιάννη κι ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

      Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα , στο Γήπεδο  ποδοσφαίρου  του Γυμνασίου και Λυκείου Αλιάρτου.      
       Το γήπεδο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και αθλούμενων πολιτών καθώς επίσης θα ομορφύνει και ένα κεντρικό σημείο της Πόλης της Αλιάρτου.
       Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν και οι τέσσερις πυλώνες φωτισμού, προκειμένου να   γίνεται χρήση και από τους μαθητές του εσπερινού ΕΠΑΛ που στεγάζεται στον ίδιο χώρο.
       Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να εκσυγχρονίσει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει νέες όπου απαιτούνται.
        Στα πλαίσια αυτά  ,σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα  έχουν:
•    Κατασκευαστεί  και παραδοθεί σε χρήση ,πέντε νέα γήπεδα (4 ποδοσφαίρου 5χ5 και ένα βόλεϊ
•    Ένα 5χ5 ποδοσφαίρου (στο Μάζι),παραδίδεται άμεσα
•    Δύο 5χ5 ποδοσφαίρου (Μαυρομάτι, Νεοχώρι ) θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα .
•    10 γήπεδα Μπάσκετ πλαστικοποιήθηκαν
•    Κατασκευάστηκε και αδειοδοτήθηκε η μεταλλική κερκίδα 350 θέσεων στο Στάδιο Θεσπιών.
•    Τοποθετήθηκε στέγαστρο και νέα καθίσματα στο Στάδιο Αλιάρτου
•    Ξεκίνησαν οι εργασίες ολοκλήρωσης του κλειστού Γυμναστηρίου Αλιάρτου
•    Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες ολοκλήρωσης του κλειστού Γυμναστηρίου της Δ.Ε Θεσπιών στο Μαυρομάτι
•    Δημοπρατήθηκε και ξεκινά άμεσα η τοποθέτηση Ταρτάν στίβου στο Στάδιο Αλιάρτου.

Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Π. Ντασιώτης


Διαβάστε Περισσότερα »

Επιδείνωση καιρού τα Θεοφάνια με βροχές

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης (06-01-2016 Θεοφάνια) μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης (07-01-2016) με βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 05 Ιανουαρίου 2016 από την ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά:

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης (06-01-2016 Θεοφάνια) μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης (07-01-2016) με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις βροχές και τις καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

β. Τους ενισχυμένους άνεμους 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα στα πελάγη τα 9 μποφόρ

γ. Τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (πάνω από τα 900 μέτρα).
Διαβάστε Περισσότερα »

Μίνι ανασχηματισμός στον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων

Μίνι ανασχηματισμός για τους αντιδημάρχους,στον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων,  με δυο  από αυτούς να αντικαθίστανται. Συγκεκριμένα οι  Μπουζίκας Κωνσταντίνος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής,αντικαταστάθηκε απο τον Μανίκα Χρυσόστομο και η Μπόγρη Ζαχαρούλα μετά απο αίτηση  παραίτησής της, αντικαταστάθηκε  απο τον Πετρούλια Χαρίτο.Σταθερός παραμένει στη θέση του  ο αντιδήμαρχος  Οικονομικών Αραπίτσας Γεώργιος, ο οποίος πέραν  των  άλλων  αρμοδιοτήτων  που  του  έχουν μεταβιβαστεί απο τον Δήμαρχο,θα συντονίζει συνέργειες μεταξύ των υπολοίπων Αντιδη
μάρχων όταν ο Δήμαρχος κωλύεται.Τέλος παραμένει ως έχει ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θεσπιών κ.Μαλέσης Κωνσταντίνος
 Η θητεία των νέων αντιδημάρχων ορίζεται από την 4-1-2015 μέχρι και τις 28-2-2017
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα σενάρια για την τραγωδία στο Μεσολόγγι -Το σκασμένο ελαστικό, ο οδηγός χωρίς δίπλωμα και η βουτιά του θανάτου

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για την τραγωδία του Μεσολογγίου, με τους δύο φίλους που βρέθηκαν νεκροί σε ΙΧ που έπεσε σε αρδευτικό κανάλι.

Η νεκροψία έδειξε πνιγμό
Οι δύο αγρότες, ο Βασίλης Γρατσάνης και ο Γιάννης Κορδώσης, είχαν εξαφανιστεί τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς και τελικά βρέθηκαν νεκροί μέσα στο αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο που επέβαιναν. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα, που πραγματοποίησε νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του Βασίλη Γρατσάνη, ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό, ενώ έφερε μικρές εκχυμώσεις στις κνήμες. «Κανένα ίχνος ή εύρημα δεν συνηγορεί σε εγκληματική ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο κανάλι «Ε» η ιατροδικαστής. «Ο θάνατος προήλθε από πνιγμό εντός ύδατος» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο θάνατος του δεύτερου άνδρα οφείλεται επίσης σε πνιγμό.

Τα σενάρια και τα αναπάντητα ερωτήματα
Ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση στο πώς βρέθηκε το αυτοκίνητο στο αρδευτικό κανάλι, αλλά και στο γιατί οδηγούσε ο Κορδώσης, που δεν είχε δίπλωμα οδήγησης. Την ίδια ώρα, πολλοί αναρωτιούνται πώς το μαύρο Corolla παρέμενε αθέατο όλες αυτές τις μέρες, αν και βρισκόταν πολύ κοντά σε σπίτια και κυρίως σε ένα σημείο που είχαν περάσει οι ομάδες που έπαιρναν μέρος στις έρευνες.

Η αυτοψία στο σημείο δείχνει ότι δεν υπάρχουν ίχνη φρεναρίσματος, γεγονός που συνηγορεί υπέρ του σεναρίου ότι ο οδηγός δεν πρόλαβε να αντιδράσει και έτσι το αυτοκίνητο κατέληξε στο αυλάκι παρασύροντας στον θάνατο τους δύο φίλους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να απαντάσει με βεβαιότητα πώς βρέθηκε το ΙΧ στο κανάλι. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έσκασε το λάστιχο της αριστερής μπροστινής ρόδας.

Ωστόσο υπάρχει και ακόμα μία ανατριχιαστική αποκάλυψη. Ο συνοδηγός φαίνεται πως, αν και έβγαλε τη ζώνη ασφαλείας που φορούσε, δεν κατάφερε να βγει από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις στη Βοιωτία για λαθραίο καπνό και ναρκωτικά

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εννέα (9) άτομα για διάφορα αδικήματα

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών και ποσότητα αδασμολόγητου καπνού


Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, εννέα (9) άτομα και συγκεκριμένα:

Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός σε περιοχή της Λιβαδειάς, από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, διότι σε έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν είκοσι (20) νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν ποσότητα αδασμολόγητου καπνού, συνολικού μεικτού βάρους (1.000) γραμμαρίων, καθώς και αυτοσχέδια τσιγάρα που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, αναμεμειγμένα με καπνό, συνολικού μεικτού βάρους (5,8) γραμμαρίων.

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί και ειδικότερα, τρεις σε περιοχές της Χαλκίδας, ηλικίας 22, 23 & 35 ετών αντίστοιχα, από αστυνομικού της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. & της Β’ Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας, καθώς και ένας 39χρονος στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν κατά περίπτωση, μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, για την αγορά του οποίου απαιτείται ιατρική συνταγή.

Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα και ειδικότερα, ένας 57χρονος ημεδαπός στο Καρπενήσι, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευρυτανίας και ένας 36χρονος αλλοδαπός στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές Αποφάσεις.

Συνελήφθη ένας 57χρονος αλλοδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Στυλίδας, κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών.

Τέλος, συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, διότι στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονής του στην Ελληνική Επικράτεια.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

H σημερινή εκδήλωση λήξης της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς στις 08.00 μ.μ. και περιελάμβανε το τέλος της αφήγησης του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού , την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων και τα αιωρούμενα φαναράκια των ευχών, αναβάλλεται λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και κάνουν την πτήση των φαναριών επικίνδυνη. Με νέα ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μετά από 94 χρόνια Θεοφάνεια στη Σμύρνη

Συγκινητικές σκηνές θα εκτυλιχθούν ανήμερα των Θεοφανείων στην προκυμαία της Σμύρνης - Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 12:30 στην προκυμαία της πόλης απέναντι από το ιστορικό κτίριο του παλιού ελληνικού προξενείου
Την ημέρα των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου, στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί επίσημα για πρώτη φορά μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 τελετή Θεοφανίων στην προκυμαία με την άδεια των τουρκικών αρχών.

«Για πρώτη χρονιά θα γίνει Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Επίσημα, είναι η πρώτη χρονιά. Το είχαμε κάνει πριν από 10-τόσα χρόνια, αλλά όχι επίσημα. Αυτή τη φορά έχει εκδοθεί κανονική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο των Εσωτερικών», λέει στο pontos-news.gr ο π. Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 12:30 στην προκυμαία της πόλης απέναντι από το ιστορικό κτίριο του παλιού ελληνικού προξενείου.

«Θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης. Θέλουμε να είναι κάτι οργανωμένο», προσθέτει.

Τουλάχιστον τρία γκρουπ από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο θα φτάσουν στη Σμύρνη.

Αυτό που επιδιώκουν είναι η ορθόδοξη κοινότητα να έχει τη δυνατότητα να γιορτάζει κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια.

«Είναι μια φιλοδοξία μας. Εφόσον δημιουργείται εδώ μια κοινότητα ορθόδοξη, θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα έχει συνέχεια», ανέφερε ο π. Κύριλλος Συκής.


Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι θα γίνει φέτος με τις αποδείξεις και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Μπορεί ο καινούριος χρόνος να έχει μπει, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις αποδείξεις και το πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο.

Αυτό που προκύπτει από τις συνεντεύξεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι ότι για το σχηματισμό το ατομικού αφορολογήτου της χρονιάς, θα μετράνε όλες αδιακρίτως οι δαπάνες που γίνονται από 1.1.2016 και μετά μέσω πιστωτικής κάρτας ή ηλεκτρονικής τραπεζικής, πλην εκείνων που δηλώνονται ούτως ή άλλως ξεχωριστά στο Ε1 (όπως των ενοικίων, των ιατρικών δαπανών ή των τόκων στεγαστικών δανείων).

Ακόμη, βέβαια, παραμένει αδιευκρίνιστο το αν από το ύψος των δαπανών που θα απαιτείται  για το χτίσιμο του αφορολόγητου, θα μειώνεται ή θα αυξάνεται ​αναλογικά με το δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου.


Μιλώντας χθες στον Real FM ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η σχετική διάταξη τελεί ακόμα υπό επεξεργασία και ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παρότι, όμως, η διάταξη δεν είναι έτοιμη, ο ίδιος έδωσε τα εξής παραδείγματα για το πώς λειτουργεί το μέτρο. Και είπε επί λέξει:


    «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα (λέμε ένα θεωρητικά μεγάλο εισόδημα) δεν θα του πούμε "εσύ φέρε μας το 10%" μόνον με πλαστικό χρήμα. Εκεί θα του πούμε, "κύριε φέρε μας 9.500 ευρώ" αν είναι τελικά τόσο το αφορολόγητο».
    «Αν κάποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 8.000, δεν θα του πούμε "φέρε και τις 8.000 ευρώ -για να έχεις αφορολόγητο- με αποδείξεις". Εκεί θα είναι φυσικά μικρότερο. Εκεί θα είναι πχ στις 4.000 ευρώ».

Σημειώνεται ότι στο πρώτο παράδειγμα για εισόδημα 25.000 ευρώ δαπάνες 9.500 ευρώ, το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται να καλύπτεται με κάρτα φθάνει το 38%. Στο δεύτερο παράδειγμα με τις 8.000 ευρώ το χρόνο και τις 4.000 ευρώ δαπάνες, το ποσοστό φθάνει στο 50%!

 Σημειώνεται ότι σήμερα απαιτείται 10% του δηλωθέντος εισοδήματος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτές θα είναι οι νέες συντάξεις -Οι μειώσεις που φέρνει το Ασφαλιστικό

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μπορεί να επιμένει πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης σώζεται το Ασφαλιστικό, ωστόσο η μέσος όρος των συνταξιούχων θα βρεθεί να χάνει ένα ποσοστό της τάξης του 15% από το μηνιαίο εισόδημά του.

Ενδεικτικό είναι πως βάσει υπολογισμών από τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου οι μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα φτάσουν έως και το 35%.

Οι πλέον άτυχοι θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς θα δουν μεγάλες, αφού για τα χρήματα που θα λαμβάνουν θα υπολογίζεται η τελευταία πενταετία της κρίσης κατά την οποία οι αποδοχές μειώθηκαν κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα οι νέες συντάξεις που θα ξεπερνούν τα 750 ευρώ θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 15%, εξαιτίας των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης. Στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ το κούρεμα θα φτάσει το 30-35%. 

Επίσης το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται  Η μείωση του πλαφόν στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα.

Πώς θα διαμορφωθούν οι σημερινές συντάξεις
Το νομοσχέδιο των 170 σελίδων του Γιώργου Κατρούγκαλου προβλέπει επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές.
Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση  θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.

Ολα τα ταμεία σε ένα -Ποια καταργούνται
Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του νέου ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης ( ΕΦΚΑ)  Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  και ΕΤΑΑ. Τον ΕΦΚΑ συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών.

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Όλες οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται ως το άθροισμα της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και της ανταποδοτικής η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά και με βάση τον χρόνο ασφάλισης.

    Με 35 έτη ασφάλισης

Συντάξιμες     παλιό ποσό     νέο ποσό
αποδοχές   
800                    781                     699
900                    831                     736
1.000                 881                     776
1.200                 980                     854
1.400              1.020                     932
1.500              1.131                     972
2.000              1.381                  1.168

    Με 30 έτη ασφάλισης

Συντάξιμες
αποδοχές    παλιό ποσό     νέο ποσό
800                   691                    619
900                   730                    649
1.000                769                    678
1.200                847                    737
1.400                924                    796
1.500                963                    826

2.000             1.157                    973

    Με 25 έτη ασφάλισης

Συντάξιμες
αποδοχές    παλιό ποσό    νέο ποσό
800                     624                   585
900                     654                   611
1.000                  684                   636
1.200                  745                   686
1.400                  806                   737
1.500                  836                   762
2.000                  989                   888

    Με 20 έτη ασφάλισης

Συντάξιμες
αποδοχές    παλιό ποσό    νέο ποσό
800                     545                 527
900                     565                 544
1.000                  586                 562
1.200                  627                 598
1.400                  668                 634
1.500                  688                 652
2.000                  791                 741

Οι περικοπές στις επικουρικές
Αν και στο στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα επιμεριζόμενη σε 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ο κ.Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως αν επιμείνουν οι δανειστές τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχέδιο Β και θα ενημερώσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας στο ενιαίο επικουρικό . Με βάση αυτόν θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα και πίνακες θνησιμότητας.

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:

    από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος
    έως 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Ποιοι θα δουν να χάνεται το ΕΚΑΣ
Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019  θα καταβάλλεται σε λιγότερους δικαιούχους εξαιτίας της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Ετσι, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, δεν πρέπει να  υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ  από 8472,09 που ίσχυε.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ από 9884 που ίσχυε ως τώρα.

Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ από 15.380 που ίσχυε ως τώρα . Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

 iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ξεκίνησαν μερικές υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού να παρέχονται ΜΟΝΟ µέσω διαδικτύου, µε τη χρήση κωδικών πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΟΑΕΔ ή µέσω ΚΕΠ.

Η τρίμηνη Ανανέωση ∆ελτίου Ανεργίας, οι αιτήσεις για τα Ειδικά Εποχικά Βοηθήματα, Ειδικά Βοηθήµατα Ανεργίας, Παροχές Μητρότητας είναι µερικές από τις σημαντικότερες υπηρεσίες για τις οποίες η διαδικασία πρόσβασης αλλάζει.

Για την εξυπηρέτησή τους, οι συναλλασσόμενοι είτε θα πιστοποιούνται ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕ∆ (1. παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης – ΚΠΑ ΟΑΕ∆, ή 2. χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους από την Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστημάτων) είτε θα απευθύνονται σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχοντας μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οδηγίες για εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι αναρτημένες στην  ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, καθώς και στη σελίδα του Οργανισμού στο Facebook.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε τις οδηγίες.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε τα σημεία πρόσβασης.

Εγκύκλιος για την µετάβαση στην αποκλειστικά ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών του ΟΑΕ∆ έχει αποσταλεί σε όλα τα ΚΠΑ του ΟΑΕ∆, στα οποία από τις 4 Ιανουαρίου θα γίνεται και διανομή σχετικού πληροφοριακού υλικού. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για τις αλλαγές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΑΕ∆ για την καλύτερη, αμεσότερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτησή τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις στο Λιμενικό: Δείτε εδώ όλη τη προκήρυξη για τις νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ

Για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ ορίζεται εποπτεύων φορέας σε διαγωνισμό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την προκήρυξη Διαγωνισμού Κατάταξης 49 Δοκίμων λιμενοφυλάκων (ανδρών-γυναικών) έτους 2015 μέσω ΑΣΕΠ, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31.12.2015.

Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει πως: «σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνονται οι δομές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τις διαδικασίες του διαγωνισμού, αλλά αντίθετα ενισχύονται και προστατεύονται τόσο με τη συμμετοχή συμβούλων του ΑΣΕΠ, όσο και με τη συμμετοχή καθηγητών του Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιά στην Επιτροπή Εξετάσεων, με πρόεδρο εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ .

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά έχουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ στην Επιτροπή για τις αθλητικές δοκιμασίες, ενώ για πρώτη φορά επίσης, οι συμμετέχοντες στα αθλήματα προσυπογράφουν το αποτέλεσμα της επίδοσής τους μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης δοκιμασίας. Επίσης όλα τα συλλογικά όργανα, είτε του ΑΣΕΠ, είτε του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., είτε των καθηγητών του Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιά, προκύπτουν μετά από κλήρωση.

Τέλος, η βαθμολόγηση των μαθημάτων που εξετάζονται μέσω του συστήματος ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, θα γίνουν από το ΑΣΕΠ ηλεκτρονικά, αφού οι φάκελοι των απαντήσεων των υποψηφίων θα αποσταλούν στον ΑΣΕΠ από την Επιτροπή Εξετάσεων, θα σαρωθούν (σκαναριστούν) και θα βαθμολογηθούν απευθείας, με πλήρη εξασφάλιση της ανωνυμίας των υποψηφίων, αποκλείοντας έτσι την παραμικρή υπόνοια για αδικίες στη βαθμολογία και για ευνοιοκρατία, προχωρώντας έτσι, στη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για ένα δικαιότερο σύστημα εισαγωγής στο Σώμα, που δε θα επιτρέπει καμιά αφορμή αμφισβήτησης των διαδικασιών, αντιθέτως θα προστατεύει και θα αναβαθμίζει το κύρος του Λιμενικού Σώματος, διαφυλάσσοντας το αδιάβλητο και τη διαφάνεια του διαγωνισμού».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, αυτοπροσώπως, κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 08:00 έως 14:00, ή ταχυδρομικώς με συστημένη αλληλογραφία στην Επιτροπή Παραλαβής – Ελέγχου Δικαιολογητικών,   Μοριοδότησης και Κατάταξης, στη Σχολή Λιμενοφυλάκων στο Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά, από τις 20−01−2016 έως και τις 17−02−2016.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισυνάπτεται η Προκήρυξη του Διαγωνισμού όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη του διαγωνισμού
Διαβάστε Περισσότερα »

Η λευκή Bentley που αναστάτωσε την Αράχωβα


Συναγερμός στο κοσμοπολίτικο θέρετρο όταν η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε μια Bentley Continental GT αξίας 350.000 ευρώ που κυκλοφορούσε με «κρυφές» πινακίδες
Μπορεί να ξεχωρίσει ένα πολυτελές, γρήγορο και πανάκριβο αυτοκίνητο ανάμεσα σε δεκάδες άλλα και μάλιστα σε έναν δημοφιλή προορισμό όπως είναι η κοσμοπολίτικη Αράχωβα; H παρουσία μιας Bentley Continental GΤ, λένε οι ειδήμονες, μπορεί από μόνη της να αποτελέσει είδηση.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η λευκού χρώματος Bentley που εντοπίστηκε το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς στα στέκια της ορεινής κωμόπολης δεν ξεχώρισε μόνο για την πολυτέλεια και τις επιδόσεις της αλλά και για το γεγονός ότι κυκλοφορούσε με… κρυφές πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας. Για την ακρίβεια ο κάτοχός της είχε τοποθετήσει φιμέ μεμβράνη στις πίσω πινακίδες ενώ στον μπροστινό προφυλακτήρα είχε... ξεχάσει να τοποθετήσει το πλαίσιο με τις πινακίδες.

Το γεγονός προκάλεσε εντύπωση σε κάτοικους και επισκέπτες όπου κάποιοι εξ αυτών θεώρησαν ότι έπρεπε να το αναφέρουν στις αστυνομικές Αρχές της περιοχής. Το «ύποπτο» πολυτελές όχημα κινούνταν μεταξύ του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού και της περιοχής Λιβάδι καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου τριημέρου, όμως τελικά εντοπίστηκε από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας στη Λιβαδειά το μεσημέρι της Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο νεαρός ιδιοκτήτης της Bentley, ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι είχε «κρύψει» τις πινακίδες επειδή στο παρελθόν άγνωστοι είχαν προκαλέσει φθορές σε άλλα οχήματα του, αν και είναι γνωστό ότι όσοι τοποθετούν φιμέ μεμβράνες το κάνουν για να μην γίνονται αντιληπτοί από τα ραντάρ της τροχαίας όταν αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα.
protothema.gr
Όπως και να 'χει ο κάτοχος του Ι.Χ δεν γλίτωσε το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ καθώς σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ θεωρείται παράβαση οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας να μην είναι ευκρινώς ορατές, μη αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα ή με μη αντανακλαστικό επί αυτών υλικό.
 Για την ιστορία οι επιδόσεις της Bentley Continental GTείναι «καυτές», με τα πρώτα 100 km/h από στάση να καλύπτονται σε μόλις 4,6 sec, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 318 km/h…
Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός: Βροχές αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας

Κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στη Νότια Ελλάδα
Τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και μετά το μεσημέρι στη Βόρεια Ελλάδα, παροδικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ανατολικά και στην Κρήτη, και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας, περιμένουμε σήμερα Τρίτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ανατολικό Αιγαίο και στη βορειοδυτική χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας. Κατά τόπους θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -1 έως 11 στη Βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 8 έως 15 στην Ήπειρο, από 10 έως 19 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 10 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 15 έως 19 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί, στα βόρεια πελάγη σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, και στα υπόλοιπα πελάγη ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ με σταδιακή μικρή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε νότιους μέτριους έως ισχυρούς 5 με 6 μποφόρ.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης ασθενούς βροχής, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει στους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα ασθενών βροχών μετά το μεσημέρι και τοπικές ομίχλες το πρωί περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ