Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Χαλαρώνουν τα capital controls - Ολόκληρο το ΦΕΚ

Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Oι αλλαγές αφορούν κυρίως αποπληρωμές και πληρωμές και η χωρίς περιορισμό ανάληψη για μέλη αποστολών διπλωματικών και προξενικών αρχών.

1. Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση:

α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

γ) την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο προς εξασφάλιση του δανείου βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής της παρούσας διάταξης δύναται να καθορίζει με απόφαση της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».

2. Η ανάληψη μετρητών αποκλειστικά και μόνον για πληρωμή εισφορών, παραβόλων, γραμματίων, δικαστικών ενσήμων και τελών απογράφου, που σχετίζονται με την άσκηση και την εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ή με την καταβολή πάσης φύσεων εγγυοδοσιών ή χρηματικού ποσού από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον οι ανωτέρω πληρωμές δεν δύναται να διενεργηθούν με έκδοση τραπεζικής επιταγής ή με μεταφορά πίστωσης μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά μόνο με μετρητά.

Η αναγκαιότητα της ανάληψης του συγκεκριμένου ποσού μετρητών αποδεικνύεται με βεβαίωση του πληρεξουσίου δικηγόρου αναφορικά με την ενέργεια στην οποία θα προβεί, απόσπασμα απόφασης, διάταξη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η αιτία καταβολής».

3. Η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και τους υπαλλήλους των αναφερόμενων στην παρ. 16 της παρούσας διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών».
Διαβάστε το ΦΕΚ
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόβλεψη της θνησιμότητας ...με τεστ σάλιου



    Μια νέα εντυπωσιακή έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Plos One, και αφορά στην ανίχνευση της θνησιμότητας ενός ατόμου μέσω των αντισωμάτων που βρίσκονται στο σάλιο μας.

Οι επιστήμονες από...το Πανεπιστήμιο του Birmingham ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ του αντισώματος IgA και ποσοστών θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό.
Διαπίστωσαν ότι υπάρχει αρνητική σχέση μεταξύ του ρυθμού έκκρισης του αντισώματος IgA και της θνησιμότητας από διάφορα αίτια, ενώ, υπήρχε πολύ μεγάλη σχέση με τη θνησιμότητα από διάφορους καρκίνους εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 639 ηλικιωμένοι, ηλικίας 63 ετών την περίοδο που έδωσαν δείγμα σάλιο. Οι επιστήμονες μέτρησαν το ρυθμό έκκρισης του αντισώματος IgA και το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στα επόμενα 19 χρόνια.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά παράγουμε αντισώματα και πώς θα διατηρήσουμε τα επίπεδά τους, όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η νόσος αλλά η γενική κατάσταση της υγείας. Επιπροσθέτως, μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή αντισωμάτων το στρες, η διατροφή, η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά το κάπνισμα.
Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζουν, τα δείγματα σάλιου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο τσεκ απ, αρκεί να κατανοήσουμε καλύτερα το ρυθμό έκκρισης του αντισώματος IgA που θα εθεωρείτο αιτία ανησυχίας.
greece-salonika
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα λάβετε επιδότηση εώς 600.000 ευρώ για την επιχείρησή σας



Επιδοτήσεις εώς 600.000 σε μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ξεκίνημα ή να εκσυγχρονίσουν τις ήδη υφιστάμενες που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισµό, την οικοτεχνία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές της χώρας θα χρηματοδοτεί το νέο Leader που ανοίγει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016.

Έτσι έχει ξεκινήσει ήδη η διαβούλευση για την έγκριση µέχρι και 50 στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης στις οποίες θα συμμετέχουν Δήµοι και Τοπικές Κοινότητες µέχρι 15.000 κατοίκους, ενώ προτεραιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν οι αγρότες, άνεργοι και οι γυναίκες.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν απο το πρόγραμμα Leader θα πρέπει να έχουν αντικείμενο ή να δραστηριοποιηθούν στους παρακάτω κλάδους:

    Μεταποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων
    Οικοτεχνία
    Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
    Επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής µετά την α΄ µεταποίηση
    Χώροι εστίασης και αναψυχής
    Επιχειρήσεις καταλυμάτων
    Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού
    Τουριστικά γραφεία
    Επιλέξιμες δαπάνες
    Οι δαπάνες που θα καλύπτει το Leader θα είναι οι εξής:
    Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως οικοδομικών εργασιών κ.λπ.
    Δαπάνες διαµόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης.
    Δαπάνες αγοράς νέου µηχανολογικού εξοπλισμού.Περιλαμβάνονται οι δαπάνες µεταφοράς και εγκατάστασης.
    Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού.
    Γενικές δαπάνες συνδεόμενες µε τα ανωτέρω όπως, αµοιβές µηχανικών και συµβούλων.
    Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων.
    Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών µέσων µεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών.
    Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους µελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων και πιστοποίησης.

Τα είδη των τροφίμων

Α) Προϊόντα δηµητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά

Β) Προϊόντα φυτικής προέλευσης µε ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, µαρµελάδες, κομπόστες , ζελέ φρούτων, παστέλια µε ξηρούς καρπούς, πετιμέζι , µουσταλευριά.

Γ) Προϊόντα µε παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.

∆) Προϊόντα διατηρημένα µε αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.

Ε) Προϊόντα διατηρηµένα µε ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

ΣΤ) Προϊόντα µε µέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, µαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα

Ζ) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι
fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

"Oι Καταρράκτες" της Πέτρας κόβουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα


Διαβάστε Περισσότερα »

Έφυγε η Μεγάλη Κυρία της Επιδαύρου

Η Μεγάλη Κυρία της Επιδαύρου «έφυγε, σε ηλικία 88 ετών αλλά το φως του πνεύματος της δεν σβήνει. Μαχητική, πολιτικοποιημένη και ειλικρινής, η Άννα Συνοδινού πέθανε σήμερα όμως τα λόγια της πάλλονται από ζωντάνια.

«Aπό τα νεανικά μου χρόνια σημείωνα σ’ ένα σχολικό τετράδιο αγαπημένες στιγμές που άστραφταν και σβήνανε σαν τ’ άστρα στο στερέωμα, για πρόσωπα που αγαπούσα παρά πολύ και ζέσταιναν τη ζωή γύρω μου. Έτρεμα πάντα τη Λήθη, που σημαίνει θάνατο, και διάλεξα τη Mνημοσύνη που τον καταργεί. H λειτουργία της θεατρικής ζωής μ’ έκανε να νιώθω ως προεξάρχουσα μιας πομπής από τα χρόνια του Θέσπη, που διηγείται τα πάθη του Διονύσου και άλλων ηρώων, μπροστά σ’ ένα Kοινό έτοιμο να συγκινηθεί από άγνωστες λυπητερές και χαρούμενες ιστορίες για να μάθει πως ζει ο κόσμος πέρα από το δικό του κατώφλι…

Όχι, δεν είμαι συγγραφέας, και τα γραφτά μου δεν είναι αποτέλεσμα συγγραφικού οίστρου. Δεν μπορώ να κάθομαι στην καρέκλα πολλήν ώρα. Mουδιάζουν τα άκρα μου. Eίμαι ηθοποιός, και στην τέχνη μου λειτουργώ εν κινήσει. Έζησα πλάι σε μεγάλες ψυχές, δυσαναπλήρωτους τεχνίτες, ιερά πρόσωπα. Στη βαθιά κρύπτη της μνήμης και του συνειδότος φύλαξα τη μεγαλειότητά τους», έγραψε στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου της Αίνος στους Άξιους (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999).

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκοψαν επικίνδυνα δέντρα στην Κωπαΐδα



Με μια συντονισμένη επιχείρηση και σε συνεργασία με την ΔΕΗ, τη ΔΕΔΔΗΕ και το Δασαρχείο Λιβαδειάς, ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων προέβη στο κόψιμο πέντε επικίνδυνων τεράστιων δέντρων, που απειλούσαν την ασφάλεια ανθρώπων και μηχανημάτων, στην Κωπαϊδα.

Τα δέντρα βρισκόταν στον δρόμο Αλιάρτου-Στροβικίου, ακριβώς μετά τη νέα γέφυρα που προσφάτως κατασκεύασε και έδωσε σε κυκλοφορία ο Δήμος και με την καθαίρεσή τους γίνεται πλέον ασφαλής η διέλευση του.

Οφείλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες που συνέδραμαν, αλλά και τους διερχόμενους για την μικρή ταλαιπωρία, εξαιτίας της προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας.

Ο Δήμαρχος

Γεώργιος Π. Ντασιώτης



Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς για τις χειμερινές εκπτώσεις



 ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2016 – ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2016 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016.Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.  Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016.


Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς
Διαβάστε Περισσότερα »

H ταινία του Παπακαλιάτη στον Κινηματογράφο Θήβας

Σας ενημερώνουμε, ότι από την Πέμπτη 07 Ιανουαρίου έως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 στο Δημοτικό Χειμερινό Κινηματογράφο της Θήβας, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία του «ΕΝΑΣ ΑΛΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.


Ώρα Προβολής: 21:15



Περίληψη:



Τρεις ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους υπηκόους, η οποία ξεδιπλώνεται σε μια Ελλάδα που αλλάζει ραγδαία. Τρεις γενιές που πολεμούν να αντέξουν μια σκληρή πραγματικότητα, μέσα από ένα δυνατό έρωτα.

Διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικές γενιές, διαφορετικές οπτικές. Ο παρανομαστής, όμως, κοινός. Η οικονομική κρίση, το εργασιακό, το μεταναστευτικό, ο φασισμός, αλλά και το αιώνιο ερώτημα «Ο Έρωτας μπορεί να τα αλλάξει όλα;

Ένα καστ σημαντικών ηθοποιών από Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία δίνει φως στους ήρωες και τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους, ο J.K.Simmons, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου αλλά και χρυσή σφαίρα, για την ταινία «Whiplash» («χωρίς μέτρο»).


Πρωταγωνιστούν:

Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Andrea Osvart, Μαρία Καβογιάννη, Μηνάς Χατζησάββας, Tawfeek Barhom, Νίκη Βάκαλη.


Σενάριο- Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης


Από τη ΔΗ.Κ.Ε. του Δήμου Θηβαίων

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Γυναίκες της Αλιάρτου κόβουν την βασιλόπιτα




Διαβάστε Περισσότερα »

Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο Θήβας

                                Οι επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις του Συλλόγου μας σχετικά με τη φθίνουσα κατάσταση του Νοσοκομείου Θηβών, όπως φαίνεται, κανέναν αρμόδιο δεν έχουν συγκινήσει ούτε κανείς ενδιαφέρθηκε προκειμένου να ανασχεθεί αυτή η φθίνουσα πορεία.
Δυστυχώς η κατάρρευση του Νοσοκομείου θεωρείται μάλλον από τους αρμοδίους δεδομένη και μη αναστρέψιμη, αν όχι σκόπιμη και προσχεδιασμένη.
                              Οι τελευταίες εξελίξεις, μετά την άκριτη  απομάκρυνση του μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Διοικητή κου Δεσύλα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, ενώ παράλληλα η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας.
                            Παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες εκκλήσεις μας για ενίσχυση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού , ακολούθησαν  εσπευμένα απαράδεκτες και χαριστικές μετακινήσεις δύο ατόμων  από τις ήδη υποστελεχωμένες  Διοικητικές Υπηρεσίες.
                            Όσον αφορά τις παρεχόμενες Ιατρικές Υπηρεσίες: Οι μετακινήσεις Ιατρών από τον                     Ν. Βοιωτίας προς τον Ν. Φθιώτιδας συνεχίζονται . Η υπεραπασχόλιση του αποδυναμωμένου Ιατρικού προσωπικού δεν είναι χωρίς συνέπειες. Οι Ιατροί εξαντλούνται  έχοντας  ξεπεράσει τα «όριά τους».
Κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2015(διάστημα που εφημερεύει  το Παθολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Θήβας για όλο τον Ν. Βοιωτίας), δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα. Αυτό προέκυψε μετά την ΞΑΦΝΙΚΗ αναρρωτική άδεια του ενός εκ των τριών Παθολόγων μέσα στην εορταστική περίοδο. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν στις 29/12και 31/12/15 στον Ν. Βοιωτίας να μην υπάρχει εφημερεύων Παθολόγος.
               Σε κάθε περίπτωση, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ταχθεί στην με κάθε τρόπο προστασία του Νοσοκομείου το οποίο ανήκει στο Θηβαϊκό λαό και όχι στις προθέσεις κάθε Διοικούντος. Είναι φανερό ότι εκείνοι που κρατούν στα χέρια τους τις λύσεις (Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και Διοίκηση 5ης ΥΠΕ) , επιδεικνύουν μέγιστη αδιαφορία και απαξίωση και μας επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά, ότι θεωρούν τους πολίτες της Βοιωτίας , πολίτες «δεύτερης » κατηγορίας.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας

Η Πρόεδρος                        Ο Γεν.Γραμματέας
    Φιλιώ Πρωτόπαπα      Λουκάς Ανανίκας
Διαβάστε Περισσότερα »

18χρονος έπιασε τον Σταυρό στο Σαράντι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Με κάθε επισημότητα και παρουσία πλήθους κόσμου, καθώς βοήθησε ο καλός καιρός, γιορτάστηκαν χθες τα Θεοφάνεια στο Σαράντι.
Στο λιμάνι  τέλεσε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ο εφημέριος των Χωστίων π.Κυριάκος.  Για να πιάσουν το σταυρό έπεσαν στη θάλασσα ο Γιάννης Ρουσέτης και ο 16χρονος Γιάννης Μπεκρής απο το Λουτουφί Θηβών. Ο τυχερός που  έπιασε τον Σταυρό, ήταν ο 18χρονος Γιάννης  Ρουσέτης απο τα Χώστια.
Στην τελετή του αγιασμού των υδάτων παρέστησαν Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου,ο Σύλλογος Σαραντίων ο "ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ",Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Προδρόμου Σεραφείμ Κατσίβελος.
Ο  Δήμαρχος Θηβαίων κ.Νικολάου  ευχήθηκε σε όλους τους δημότες Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία και το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τις καρδιές όλων και να μας δείχνει το δρόμο προς την ευημερία και την ανάπτυξη.













Διαβάστε Περισσότερα »

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που τιμάται σήμερα!



Ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και εβάπτισε και τον Ιησού Χριστό. Το βάπτισμα του Προδρόμου ήταν μία συμβολική πράξη καθαρμού εκείνων, που πήγαιναν σ’ αυτόν να εξομολογηθούν, ήταν όμως και ο τύπος του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και ο Ιωάννης έλεγε: «Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός βαπτίσει υμάς  εν Πνεύματι Αγίω» (Μάρκου α΄ 8).

Ο Ιωάννης (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γιοχανάν, που σημαίνει «παρά Θεώ εύρον χάριν») γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γηραιά Ελισάβετ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του. Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ΄25) ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

Ο  Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί. Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο:

    7 Ιανουαρίου, Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
    24 Φεβρουαρίου, Α' και Β' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
    25 Μαΐου, Γ' Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
    24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την παραμονή της εορτής κυριαρχούν πυρολατρικά έθιμα (Φωτιές τ’ Αϊγιαννιού).
    29 Αυγούστου, Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η ημέρα θεωρείται πένθιμη και συνδέεται με αυστηρή νηστεία.
    23 Σεπτεμβρίου, Σύλληψις Τιμίου Προδρόμου.

Απολυτίκιο

    Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων· σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε· ανεδείχθης γαρ όντως και Προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον. Όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν Άδη, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Νέων της Ιερά Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας



Στις 4 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Ωδείο (Ο.Χ.Ε.Λ.) συνάντηση Νέων της Ιερά Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και κοπή Βασιλόπιτας. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, κ.Γεωργίου, στη συνάντηση παρευρέθηκαν σεβαστοί ιερείς, νέοι και νέες από όλη τη Βοιωτία καθώς και ομαδάρχες και ομαδάρχισσες των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ.Σωτήρης Κουτσούρης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους. Κατόπιν, η διακόνισσα κ.Δήμητρα Γκούτη-Τσιαμπόκαλου μίλησε για το έθιμο της βασιλόπιτας, τη μορφή του Αγίου Βασιλείου, την πραγματική ελπίδα για τους ανθρώπους που είναι ο Θεός και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο χριστιανός νέος με αφορμή τη νέα χρονιά.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους νέους για την παρουσία τους στην εκδήλωση αυτή. Στο λόγο του, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο μας σήμερα, όπου στο όνομα ενός “σκληρού θεού” αφαιρούνται από ανθρώπους ανθρώπινες ζωές. Παρότρυνε τους νέους να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο Θεό και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν τη νέα χρονιά “ἐξαγοραζόμενοι τόν καιρόν”.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τη Βασιλόπιτα και τη μοίρασε σε όλους. Ακολούθησε κέρασμα για όλους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο: Έπαιξαν ξύλο για τον Σταυρό στα Φάρσαλα!

Στα Φάρσαλα και συγκεκριμένα στις πηγές Απιδανού με έναν ηλικιωμένο και έναν νεαρό να πιάνονται στα χέρια για τον Σταυρό
Κάθε χρόνο στον εορτασμό των Θεοφανίων υπάρχουν ευτράπελα που μας μένουν. Φέτος όλοι θα θυμούνται αυτό που έγινε στον αγιασμό των υδάτων που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα και συγκεκριμένα στις πηγές Απιδανού.

Εκεί την στιγμή που ο ιερέας πετούσε τον Σταυρό, ένας ηλικιωμένος και ένας νεαρός πιάστηκαν στα χέρια για να το πάρουν, σε σημείο που χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο!

Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Σκότωσε τη γυναίκα του και άρπαξε το παιδί τους!

Ο 34χρονος Αλβανός μετά το άγριο έγκλημα εξαφανίστηκε με ταξί - Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του
Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας έχουν ξεχυθεί σε πραγματικό ανθρωποκυνηγητό από το απόγευμα της Τετάρτης, για να εντοπίσουν έναν 34χρονο Αλβανό που σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του, άρπαξε το ανήλικο παιδί του και εξαφανίστηκε, πιθανότατα με ταξί!

Το άγριο έγκλημα έγινε γύρω στις 7 το απόγευμα μέσα στην κουζίνα του σπιτιού της 41χρονης γυναίκας στην Ορμύλια της Χαλκιδικής. Οι περίοικοι άκουσαν τις αγωνιώδεις κραυγές της και ειδοποίησαν την Αστυνομία, αλλά όταν έφτασαν οι πρώτοι αστυνομικοί βρήκαν νεκρή την άτυχη μητέρα με τραύματα από μαχαίρι στο σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συζυγοκτόνος είχε διαφύγει με ταξί παίρνοντας μαζί του το ηλικίας τεσσάρων χρόνων παιδί του και, όπως πληροφορήθηκαν οι αστυνομικοί, εθεάθη για τελευταία φορά στην εθνική οδό Μουδανιών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νέας Καλλικράτειας. Για καλό και για κακό, έχουν στηθεί μπλόκα και στις εξόδους προς την Δυτική Μακεδονία, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ο 34χρονος να επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα και να καταφύγει στην πατρίδα του

Διαβάστε Περισσότερα »

Τελευταία διορία για τα τέλη κυκλοφορίας -Μετά οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληρώνουν το διπλάσιο

Λήγει αύριο, Παρασκευή η παράταση που είχε δώσει το ΥΠΟΙΚ για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή την κατάθεση πινακίδων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται:

1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.
2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.

3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν πληρώσουν έως το τέλος της προθεσμίας, το ποσό θα διπλασιαστεί.

Από το 2009, η κατάθεση πινακίδων έλαβε έντονους αυξητικούς ρυθμούς και το χειρότερο έτος ήταν το 2013, όταν τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.

Ειδικότερα:

    Το 2009 έγινε άρση ακινησίας σε 73.180 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 169.205 οχήματα.
    Το 2010 έγινε άρση ακινησίας σε 55.330 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 189.666 οχήματα.
    Το 2011 έγινε άρση ακινησίας σε 72.831 οχήματα ενώ σε ακινησία τέθηκαν 193.922 οχήματα.
    Το 2012 έγινε άρση ακινησίας σε 91.310 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 271.744 οχήματα.
    Το 2013 έγινε άρση ακινησίας σε 146.191 οχήματα και τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη την χώρα

Βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Άνεμοι 7 με 9 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, λίγα χιόνια στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, γρήγορα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη.
άνεμοι: στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και το πρωί τοπικά 9 και βαθμιαία και από τα δυτικά βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιονιά στα ορεινά (πάνω από τα 900 μέτρα)από το μεσημέρι τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενίσουν.
άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρό κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν.
άνεμοι: νότιοι 7 με 9 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν.
άνεμοι: νότιοι 7 με 9 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, βαθμιαία εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και σταδιακά θα εξασθενίσουν.
θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το μεσημέρι θα σταματήσουν.
άνεμοι: νότιοι 7 με 9 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν, θα περιοριστούν στις ανατολικότερες περιοχές και το μεσημέρι θα σταματήσουν.
άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ