Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ευχές για τη γιορτή της Μητέρας απο τον Σύλλογο Γυναικών Θεσπιών



     ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (8 ΜΑΙΟΥ)  Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΜΗΤΕΡΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ  ΕΠΟΧΕΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια της έκθεσης του Θηβαίου ζωγράφου-αγιογράφου Τσανάκα


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξάνονται τα τέλη άρσης ακινησίας για τα ΙΧ (τροπολογία)


Την θεσμοθέτηση την πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα προβλέπει νέα τροπολογία που κατέθεσε το τα υπουργείο οικονομικών στην Βουλή πριν λίγη ώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν την ώρα στν Βουλή

Με την διάταξη προβλέπεται ότι όποιος έχει παραδώσει τι πινακίδες και έχει θέσει το ΙΧ του σε ακινησία μπορεί να κάνει άρση της ακινησίας του οχήματος πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλει να χρησιμοποιήσει ξανά το όχημα του πληρώνοντας ένα μήνα επιπλέον.
AdTech Ad


Συγκεκριμένα σύμφωνα με την διάταξη δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης , άπαξ, εντός του έτους 2016, με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού πριν την άρση ακινησίας, ως εξής:

    Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να πάρει τις πινακίδες ενός οχήματος 1300 κυβικών εκατοστών στο οποίος αναλογούν ετήσια τέλη κυκλοφορίας 135 ευρώ για τρείς μήνες θα πρέπει να πληρώσει μέρος των τελών που θα αντιστοιχεί σε 135 / 12 Χ4 = 45 ευρώ

    Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.


Στο ίδιο παράδειγμα του ΙΧ αν κάποιος θέλει να πάρει αύριο τις πινακίδες και να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του μέχρι και το τέλος του χρόνου από την 1/5 /2016 μέχρι και την 31/12/2016 θα πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας 10 μηνών και μόνο για τους 8 μήνες που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 112,5 ευρώ. Τούτο διότι για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Περαστικά σας….Κε Δήμαρχε


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4/5/2016 ήρθε προς συζήτηση το Σχέδιο Νόμου  του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ..“Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων” στα πλαίσια της διαβούλευσης πριν την ψήφιση του.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος στην ουσία υπεραμύνθηκε όλης της πολιτικής που περιέχει ο Νόμος 4071/2012 (ο οποίος και καταργείται) και που σαν στόχο είχε την συγκέντρωση όλης της διαχείρισης σε ένα ανεξέλεγκτο σχήμα ανά Περιφέρεια, μακριά από κάθε κοινωνικό και Δημοτικό έλεγχο, τον αποκαλούμενο Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Περ. ΦοΔΣΑ).
Ο Φορέας αυτός είχε συσταθεί παράτυπα ακόμα και με αυτόν τον Νόμο 4071(όπως με δυο αποφάσεις αποφάνθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο) και θα λειτουργούσε ως Ανώνυμος Εταιρεία, με κατοχυρωμένη στο καταστατικό του την συνεργασία με εργολαβικές εταιρείες που θα οδηγούσαν στην εμπορευματοποίηση των αστικών απορριμμάτων  με τελικό σκοπό το κέρδος σε βάρος των πολιτών και των προϋπολογισμών των Δήμων.
Ακόμα και στα πρώτα του βήματα λειτούργησε με τις Συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων κεκλεισμένων των θυρών, στο δε Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι μισοί Δήμοι της Περιφέρειας. Το δε ποσοστό συμμετοχής του δικού μας Δήμου είναι περίπου στο 5%, που σημαίνει ότι άλλοι θα λαμβάνουν αποφάσεις για την Διαχείριση των απόβλητων στην δικιά μας περιοχή με ότι συνεπάγεται αυτό για συγκέντρωση απορριμμάτων και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ακόμη και για κατασκευή Μονάδας Επικίνδυνων Βιομηχανικών απόβλητων προβλέπεται να γίνει.
Ο κος Δήμαρχος θιασώτης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αυτής που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο με τον αντιδημοκρατικό νόμο του «Καλλικράτη» ως θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και του νόμου 4071/2012 για τους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνεται υπερασπιστής των εργαζομένων, όπως επιχείρησε να κάνει, γιατί αυτή ήταν η πολιτική που εφάρμοσε τον εργασιακό μεσαίωνα και την ομηρία των εργαζομένων στους εργολάβους, πολιτική που εφαρμόζεται σε όλο της το μεγαλείο στον Περ. ΦοΔΣΑ.
Ο κος Δήμαρχος που ποτέ δεν αντιλήφτηκε τους εναλλακτικούς φιλοπεριβαλλοντικούς τρόπους διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, όπως την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, την διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, αυτό έδειξε η μέχρι τώρα 6ετη περίπου θητεία του που δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση όπως δείχνουν τα στοιχεία και η καθημερινή μας πραγματικότητα της διαχείρισης μέχρι τώρα.
 Ο κος Δήμαρχος ένθερμος υποστηρικτής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του μεγάλου κόστους κατασκευής 21.445.336 ευρώ από την Κοινοπραξία των εταιρειών με την επωνυμία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΕΤΕ και ΜΚ- WATT ΑΕ», με μεγάλο κόστος λειτουργίας που θα επιβαρύνει τους πολίτες και μεγάλο κίνδυνο συγκέντρωσης των απορριμμάτων από όλη την Περιφέρεια που θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής μας. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Γιατί δεν δείχνει την ίδια θέρμη για την κατασκευή σχολικών κτιρίων και νηπιαγωγείων που έχει ανάγκη ο Δήμος μας;
Γιατί κωφεύει όταν του επισημαίνουμε ότι η μελέτη αυτής της Μονάδας είναι σε αντίθεση με τον νέο Νόμο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και χρειάζεται τροποποίηση της ώστε να εναρμονίζεται με τον ΕΣΔΑ;
Το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου που εισάγεται προς ψήφιση αναβαθμίζει το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, αφού τους παρέχει το αποκλειστικό προνόμιο να σχεδιάσουν και να συστήσουν οι ίδιες τους φορείς που θα διαχειρίζονται τα απόβλητά τους. Θέτει τις βάσεις για το σχεδιασμό αυτό, ώστε να βοηθηθούν στην επιλογή της βέλτιστης κατά περίπτωση λύσης.
Δεδομένου ότι τα νέα οργανωτικά σχήματα πρέπει να έχουν προσανατολισμένη τη δράση τους στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και μόνο, δημιουργείται ενιαίος τρόπος λειτουργίας αυτών  με αυξημένες εγγυήσεις δημοκρατίας, διαφάνειας, λογοδοσίας, χρηστής διοίκησης, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής ως νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ΟΧΙ όμως ως Ανώνυμες Εταιρείες) και πάντοτε με γνώμονα την αειφόρο χρήση των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ενισχύεται ο έλεγχος και η εποπτεία των πράξεων και των οργάνων τους, αλλά και η ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. 
Το σχέδιο νόμου επιδιώκει να φέρει κοντά τις τοπικές κοινωνίες, να τις βοηθήσει να καταλήξουν σε λύσεις που θα εξυπηρετούν τα κοινά τους συμφέροντα, πέρα από τοπικιστικές αγκυλώσεις και εμμονές που μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα η οποία λαμβάνεται μέσα σε ένα μήνα από η συγκρότησή του σε σώμα,  συντάσσεται οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας ή εσωτερικός κανονισμός προσωπικού προκειμένου για τα ΝΠΙΔ, στον  οποίο προβλέπονται οι θέσεις του αναγκαίου προσωπικού κατά κατηγορίες και κλάδους, οι θέσεις ειδικών επιστημόνων που μπορεί να προσλαμβάνονται με θητεία , η διάρθρωση των υπηρεσιών, οι αρμοδιότητές τους, η κατάληψη των θέσεων προϊσταμένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού. Έτσι με αυτόν τον τρόπο   καθιερώνονται σωστές εργασιακές σχέσεις προς όφελος των εργαζομένων, αποκλείονται οι εργολάβοι και η ομηρία των εργαζομένων καθώς και πετυχαίνεται και εξοικονόμηση πόρων από την παρασιτική τους μεσιτεία.
Βασική προϋπόθεση με τον τρόπο οργάνωσης των Δήμων και των Φορέων διαχείρισης είναι η εφαρμογή του νέου  ΕΣΔΑ,  που αποβλέπει σε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον, ανατρέποντας την επί δεκαετία τουλάχιστον ακολουθηθείσα πολιτική και στοχεύοντας σε μια κοινωνία που θα προάγει την κυκλική οικονομία με την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους που θα επιστρέφουν σε αυτήν και ΟΧΙ σε εμπόρευμα και πεδίο δράσης εργολαβικών συμφερόντων με στόχο το κέρδος.  Βασικοί άξονες που το διαπνέουν είναι η αποκέντρωση των δράσεων στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με ιδιαίτερη έμφαση τη διαλογή στην πηγή, η μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, η ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, και κυρίως η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Ο Κος  Δήμαρχος ανακάλυψε χθες ξαφνικά και την λέξη διαβούλευση, ότι τάχα δεν του δίνετε χρόνος για την διαβούλευση του Νόμου, ξέχασε όμως ότι επί σειρά μηνών έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια όλες τις εγκύκλιους που του είχαν σταλεί από το Υπ. Εσωτερικών, δεν προχώρησε σε καμιά διαβούλευση για την αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, για την ανάγκη επανασχεδιασμού της ΜΕΑ, για διερεύνηση τοπικών Διαδημοτικών συνεργασιών με του όμορους Δήμους ακόμα και την πρόταση για ανασύσταση τοπικού ΦοΔΣΑ ώστε να αποφασίζουμε εμείς για εμάς, με κοινωνικό και δημοτικό έλεγχο. Άγνωστες λέξεις αυτές για τον Κο Δήμαρχο.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΗΒΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Κοσμοσυρροή πιστών στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ



Κοσμοσυρροή από εκατοντάδες προσκυνητές όλων των ηλικιών στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου, εκεί όπου με θρησκευτική λαμπρότητα, με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια και βέβαια με κατάνυξη τελέσθηκε η ετήσια θρησκευτική πανήγυρη.
Και όλα αυτά, με το πράσινο να «πλημμυρίζει» την εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το  μοναστήρι, εκεί στους πρόποδες του Ελικώνα.
Την παραμονή της εορτής το απόγευμα Πέμπτης, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός μετα αρτοκλασίας, απο Ιερείς της ευρύτερης περιοχής.
Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή, τελέσθηκε η Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία στην ασφυκτικά γεμάτη Μονή, με κυρίαρχο τη συνεχή ροή επισκεπτών που ήθελαν να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα.
Λίγο μετά τις 10 το πρωί, και με φόντο το πράσινο τοπίο του Ελικώνα,έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας.
Τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία,έψαλλαν υπέροχα  οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίας Πελαγίας Ακραιφνίου και ο Αλέξης Φίλης απο τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Θήβας.
 Εντυπωσιασμένοι έφυγαν οι προσκυνητές από το Μοναστήρι, τόσο από τη βαθειά θρησκευτική Θεία Λειτουργία, όσο και από την εικόνα που προσφέρει η Ιερά Μονή με την καθαριότητα και την ομορφιά της.
Η  ταπεινή γερόντισσα Αρσενία  εργάζεται συνεχώς και ακούραστα προσφέροντας τον εαυτόν της στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου.
Ο Θεός να την έχει καλά έλεγαν οι επισκέπτες που βρέθηκαν στο Μοναστήρι και να της χαρίζει πολλά ευλογημένα χρόνια.



Στις φετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου,το «παρών» έδωσαν:ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτης,αντιδήμαρχοι,ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του δήμου κ.Σαγάνας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ζητούνται κοπέλες για καφέ στην Αλίαρτο


Το CAFE   ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ  στην  Αλίαρτο,ζητεί  κοπέλες  για  εργασία.Τηλέφωνο   επικοινωνίας  6983476739
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι αγρότες δικαιούνται επιδοτήσεις


Διευρύνεται ο «χάρτης» των δικαιούχων εξισωτικής αποζημίωσης στη χώρα, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των αγροτών που θα δικαιούνται επιδότηση, ενώ το κονδύλι της ενίσχυσης σε ετήσια βάση διαμορφώνεται σε περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα την επιδότηση αυτή λάμβαναν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι ορεινής ή ημιορεινής περιοχής, ενώ με το νέο θεσμικό πλαίσιο δικαιούχοι πλέον είναι όσοι κατέχουν αγροτεμάχια και ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο του μέτρου 13 του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το ύψος της ενίσχυσης για τις ορεινές περιοχές καθορίζεται πλέον στα 10 ευρώ ανά στρέμμα και για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (μειονεκτικές περιοχές) στα 9,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ενίσχυση θα μειώνεται προοδευτικά για εκτάσεις άνω των 200 στρεμμάτων, σύμφωνα με το 'Εθνος, ενώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων δεν θα χορηγείται.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν:

- 'Εκταση από 0 έως και 200 στρέμματα 100% της ενίσχυσης.

- 'Εκταση από 200 έως 250 στρέμματα 80% της ενίσχυσης.

- 'Εκταση μεγαλύτερη από 330 στρέμματα δεν χορηγείται ενίσχυση.

- Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς πόρους εκτός ορεινών (μειονεκτικές περιοχές)..

Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκινητικό: Δείτε τη μάχη ενός σκύλου με δύο λύκους για να σώσει το αφεντικό του (σκληρό βίντεο)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να δέχεται κάποιος επίθεση από λύκους; Το σίγουρο είναι ότι ελάχιστοι έχουν βιώσει μία ανάλογη εμπειρία, πολύ δε περισσότερο εκείνη τη στιγμή της μεγάλης έντασης, εφόσον κατάφεραν να επιβιώσουν, να είναι σε θέση να περιγράψουν λεπτομέρειες. Στη Σουηδία ωστόσο, συνέβη ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν σκύλο και τον ιδιοκτήτη του, οι οποίοι είχαν βγει βόλτα στο δάσος. Τότε, δέχθηκαν επίθεση από δύο λύκους!

Ο σκύλος υπερασπίστηκε με πάθος το αφεντικό του και τη ζωή του, καταφέρνοντας να επιζήσει, παρ' ότι τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία του σώματός του. Η μάχη καταγράφηκε σε κάμερα που ήταν προσαρμοσμένη στο περιλαίμιο του σκύλου, αποτυπώνοντας την αγριότητα της φύσης, οπωσδήποτε όμως σπάνιες και μοναδικές στιγμές, τις οποίες βίωσε η Κλάρα, το σκυλί που ήταν διατεθειμένο να δώσει ακόμη και τη ζωή του, προκειμένου να προφυλάξει τον ιδιοκτήτη του, Τόμι Μπέργκλουντ.

Η μάχη είχε διάρκεια σχεδόν δέκα λεπτά και είναι καταγεγραμμένη ολόκληρη στο βίντεο. Ορισμένες σκηνές είναι αρκετά σκληρές, όπως και η πραγματικότητα σε μία μάχη θηρίων. Η τετράχρονη Κλάρα επέζησε διότι φορούσε ένα γιλέκο με επένδυση χάλυβα, δίχως το οποίο θα είχε υποστεί βαθύτερα και ενδεχομένως θανατηφόρα τραύματα. Το σκυλί έφερε περισσότερες από 15 δαγκωματιές στο σώμα του, ενώ οι λύκοι τράπηκαν σε φυγή όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να καταβάλουν την αντίσταση του.

Δείτε το βίντεο, με την επισήμανση ότι ορισμένες σκηνές είναι ιδιαιτέρως σκληρές και άγριες...


Διαβάστε Περισσότερα »

Καλλιτεχνική Περιπλάνηση απο το 2ο γυμνάσιο Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσληψη 2 χειριστών μηχανημάτων στην ΠΕ Βοιωτίας

Την πρόσληψη προσωπικού, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου δίµηνης διάρκειας, συνολικά δύο (2) ατόµων για την κάλυψη κατεπειγουσών εκτάκτων και εποχικών αναγκών της, ανακοινώνει η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θήβας


Η κυβέρνηση αποφάσισε με διαδικασίες εξπρές, να επιχειρήσει την προώθηση της ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, θέλοντας έτσι, με αυτό τον τρόπο, να αιφνιδιάσει τον ελληνική κοινωνία, αποφεύγοντας  τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού.

Το Συνδικαλιστικό κίνημα αντιδρώντας στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, που είναι ταφόπλακα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, προκήρυξε άμεσα 48ωρη Γενική Απεργία για την Παρασκευή 6/5/2016 και το Σάββατο 7/5/2016.


Σας υπενθυμίζουμε στις 8 Μάη ημέρα Κυριακή έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία της Θήβας στις 10:30 πμ, τιμώντας τους αγωνιστές του Σικάγου και όλους τους αγωνιστές της Εργατικής Τάξης. Πρέπει να σταθούμε ισάξιοί τους ανατρέποντας και σταματώντας όλες τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων.

Ο εορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς γίνεται υπό τη σκιά νέας φοροεπιδρομής και της αντιασφαλιστικής λαίλαπας που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέθεσε στην Βουλή!!!

Τα επιχειρήματα τους γνωστά…. Αυτά που 6 χρόνια ακούμε. Ψηφίζουν, για το «καλό» μας, τα χειρότερα, γιατί προέχει η ανάγκη χρηματοδότησης από τους δανειστές!!!

                     Συνεχίζουν να μας παραμυθιάζουν ότι δανειζόμαστε για το καλό της χώρας, την ίδια ώρα που μελέτες, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το 95% των δανείων ύψους 220 δις της τελευταίας πενταετίας γύρισαν πίσω στους δανειστές και σε τίποτα δεν ωφέλησαν τη χώρα και τους πολίτες της.
Στο βωμό των κερδών των λίγων, κατ’ εντολή Ε.Ε. – ΔΝΤ, η Κυβέρνηση περνάει τη χειρότερη αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Ουσιαστικά ταυτίζει τη σύνταξη με την πρόνοια απορίας.
Καταργεί επί της ουσίας, τη συνταξιοδοτική προσδοκία για τους νέους εργαζόμενους. Προετοιμάζει το έδαφος, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, για την κατάρρευση όλων των συντάξεων στις βασικές.

Ταυτόχρονα, σ’ ότι αφορά τις κοινωνικές προβλέψεις, (συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κ.α.) ουσιαστικά στέλνει τους δικαιούχους τους στον καιάδα.

Έρχεται νέα αφαίμαξη του ήδη μειωμένου εισοδήματος, με τη φοροεπιδρομή.                              Ο συνδυασμός της αύξησης των άμεσων φόρων, μέσω του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του αφορολογήτου, αλλαγή κλιμάκων και άλλες ρυθμίσεις, μαζί με την αύξηση των έμμεσων φόρων (24% ΦΠΑ, αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ειδικό τέλος στους χρήστες Internet και συνδρομητική τηλεόραση, αύξηση ειδικού φόρου σε ποτά και τσιγάρα κ.α.) μεγαλώνει το φάσμα της φτώχειας και της ανασφάλειας για όλους.
Προετοιμάζουν για το άμεσο μέλλον νέα επίθεση και στα εργατικά δικαιώματα, με ανατροπή του Ν.1264, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και θεσμοθέτηση του Lock Οut.

Η φτώχεια και η ανεργία έχει οδηγήσει τον κόσμο της εργασίας στην εξαθλίωση.        

ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπιχειρηματίες, οι άνεργοι οφείλουμε να απαντήσουμε, ως αρχή  με μαζική συμμετοχή στη 48ωρη Απεργία στις 6 και 7 Μάη.

Απαιτούμε τώρα:

Ø  Κατάργηση όλων των αντεργατικών Νόμων.

Ø  Καμία αλλαγή στην Κοινωνική Ασφάλιση σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ø  Αφορολόγητο στις 12.000 €.

Ø  Καμία αύξηση στους έμμεσους φόρους.

Ø  Να σταματήσουν τώρα το ξεπούλημα της Δημόσιας περιούσιας (Δημόσια Γη και Επιχειρήσεις).

Ø  Δουλειά για όλους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ø  Πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας. Το «κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη».

Ø  Κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας ως Καθολική Αργία. Δουλειά Ποτέ την Κυριακή!!

Ø  Επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας

Ø  Καμία αλλαγή στον Ν.1264. Όχι στην κατάργηση της Απεργίας, όχι στον περιορισμό της δημοκρατικής συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στην νομοθέτηση του Lock Οut (ανταπεργίας) των εργοδοτών.


   ΟΛΟΙ  και  ΟΛΕΣ   στη   48ΩΡΗ  ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  στις  6 και 7 ΜΑΗ

  ΟΛΟΙ  και  ΟΛΕΣ  στην  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ   ΑΠΕΡΓΙΑ  στις 8 ΜΑΗ

  ΟΛΟΙ  και  ΟΛΕΣ  στην  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΛΑΤΕΙΑ 

                      της  ΘΗΒΑΣ  στις 8 ΜΑΗ και ώρα 10:30 πμ                             



           

  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για τη γιορτή της Μητέρας



Στις 8 Μαΐου τιμούμε το θεσμό της μητέρας, επαναφέρουμε στη μνήμη και τη συνείδησή μας το μέγεθος και την αξία της καθώς είναι το σύμβολο της αιώνιας και ανεξάντλητης αγάπης, που προσφέρεται με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία.

Είναι σημαντικό στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε να θυμόμαστε τους στυλοβάτες θεσμούς της Ελληνικής  οικογένειας, στους οποίους ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει το πρόσωπο της μητέρας από αρχαιοτάτων χρόνων.

«Τίποτε πιο αγαπητό στα παιδιά από τη μητέρα. Αγαπάτε ω τέκνα τη μητέρα σας . Δεν υπάρχει πιο αγνός και γλυκός έρωτας από αυτόν»  είπε ο Ευριπίδης.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες ! Να έχουν πάντα τον σεβασμό και την αγάπη που τους αξίζει!

Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου
Διαβάστε Περισσότερα »

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας -Βροχές από το μεσημέρι

Το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Μικρή άνοδο σημειώνει η θερμοκρασία, κυρίως στα νότια.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για το Σάββατο:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους κυρίως στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια όπου πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους.

Άνεμοι: Μεταβλητοί και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΗΒΑΣ-ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στη 48ωρη απεργία, τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων!
Τα νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και δανειστών ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!

Η ΛΑΕ Θήβας απευθύνει κάλεσμα ενότητας και αγώνα του λαού μας, ενάντια στις πραξικοπηματικές διαδικασίες της κυβέρνησης να περάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, το νομοσχέδιο κατεδάφισης των συντάξεων, της καταστροφής της κοινωνικής ασφάλισης και της νέας φοροεπιδρομής.
Το νομοσχέδιο λεηλατεί συντάξεις και λαϊκά εισοδήματα, εξαναγκάζει σε έξοδο από το επάγγελμά τους και σε ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες και σε ξεκλήρισμα την μικρομεσαία αγροτιά. Επίσης η κυβέρνηση προωθεί νέα αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και παράδοση ακόμα και της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών στις αρπακτικές διαθέσεις ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Δεν σταματούν όμως μόνο εκεί.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτός από τα παραπάνω μέτρα, που θα επιβαρύνουν το λαό με 5,4 δις ευρώ, ενώ παίζει ένα κακόγουστο θέατρο δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, έχει ήδη συμφωνήσει μαζί τους να νομοθετήσει με τη μορφή του «αυτόματου μηχανισμού» και επιπλέον «προληπτικά» μέτρα εξόντωσης του λαού, ύψους 3,6 δις ευρώ, (νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι κλπ), για να εφαρμοστούν άμεσα σε περίπτωση μη υλοποίησης (πράγμα βέβαιον) των μνημονιακών στόχων. Προωθούν δηλαδή «προληπτικά» και τέταρτο μνημόνιο. Τα κυβερνητικά μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα των 9 δις ευρώ, που προστίθενται στα 63 δις ευρώ των δύο προηγούμενων μνημονίων, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της λαϊκής οργής και αγανάκτησης.
Η ΛΑΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική, μαχητική συμμετοχή στις απεργίες και τις συγκεντρώσεις των επόμενων ημερών στο Σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες των πόλεων, που πρέπει και μπορούν να πάρουν τη μορφή πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού. Ένας τέτοιος παλλαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όλων των μνημονίων, της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), που τα εφαρμόζει, και ολόκληρου του μνημονιακού πολιτικού κατεστημένου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ), που ή τα εφάρμοσε ή τα ψήφισε ή τα στηρίζει. Για ν’ ανοίξει ένας άλλος ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό και τη νεολαία με τερματισμό της λιτότητας, διαγραφή του δημοσίου χρέους, γενναία “σεισάχθεια” στο ιδιωτικό χρέος, εθνικοποίηση των τραπεζών και έξοδο από την ευρωζώνη στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μισθούς τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ
στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΗΒΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργιακή Συγκέντρωση την Κυριακή απο το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


        Την Κυριακή  8 ΜΑΗ 2016 ,  προς τιμή της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ,  θα πραγματοποιηθεί Απεργιακή Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Μπουφίδου , κάτω από το πρώην ΙΚΑ,  ώρα 11.00΄το πρωί .
Στην Απεργιακή Συγκέντρωση θα συμμετέχουν οι παρακάτω Φορείς:
Εργατοϋπαλληλικό   Κέντρο Επαρχίας  Λιβαδειάς,
Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Επαρχίας Λιβαδειάς,
ΕΛΜΕ Νομού Βοιωτίας,
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδειάς,
Δικηγορικός Σύλλογος Λιβαδειάς
Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς,
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς,
Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Νομού Βοιωτίας
Αγροτικός Σύλλογος Αλιάρτου
Μπλόκο Κάστρου

ΠΡΟΣ:ΤΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΤΗΣ  ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ  
             ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

     ΘΕΜΑ: 48ωρη  Γενική Απεργία  

    Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

         Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς σε συνεδρίασή του αποφάσισε  τη συμμετοχή στην 48ωρη Γενική Απεργία που  προκήρυξε η ΓΣΕΕ για αύριο Παρασκευή 6/5 και Σάββατο 7/5/ 2016.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/5/2016  ΩΡΑ 8.00΄ ΤΟ  ΠΡΩΪ ΣΤΗ  Δ.Ο.Υ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.
Επίσης  το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς συμμετέχει στην 24ωρη Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Κυριακή 8 Μάη 2016, ημέρα εορτασμού της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.
Απεργιακή Συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 8 Μάη 2016 στον πεζόδρομο της Μπουφίδου , κάτω από το πρώην ΙΚΑ,  ώρα 11.00΄το πρωί.

     ΟΛΟΙ  ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ  ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ



Για    το       Δ.Σ.

       Ο       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο     ΓΕΝ.   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  
          ΣΤΑΘΑΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ                               ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Δύσκολο να φανταστεί κανείς την τρίτη αιτία θανάτου...



    Το «τρίγωνο του θανάτου» αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας εκπλήσουν κυρίως ως προς την τρίτη αιτία θανάτου του ανθρώπινου πληθυσμού μετά τα καρδιακά και τον καρκίνο.



Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιακά προβλήματα, δεύτερη ο καρκίνος και τρίτη...τα ιατρικά λάθη! Αυτή είναι το «τρίγωνο του θανάτου», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι τα λάθη των γιατρών αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες κάτι ανάλογο συμβαίνει, μόνο που δεν γίνεται ευρέως γνωστό. Όσο για τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, σε αυτές το πρόβλημα των θανατηφόρων ιατρικών λαθών είναι ακόμη χειρότερο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Μάρτιν Μάκαρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία από τα αμερικανικά νοσοκομεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον 250.000 θάνατοι (σχεδόν το 10% των συνολικών θανάτων μέσα σε ένα έτος) οφείλονται σε κάποιου είδους ιατρικά σφάλματα.
Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, βρίσκονται οι θάνατοι από καρδιά (περίπου 615.000 ετησίως) και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο (περίπου 592.000). Στην τέταρτη θέση -μετά τα ιατρικά λάθη- είναι οι θάνατοι από χρόνιες πνευμονοπάθειες (147.000) και στην πέμπτη τα ατυχήματα (133.000).
Τα θανατηφόρα λάθη των γιατρών περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, την χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήσαν αλλεργικοί οι ασθενείς, τους θανάτους από λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις, το λάθος ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.α.
Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διαθέτει κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφει τους θανάτους από ιατρικά λάθη. Ο αριθμός των 250.000 θανάτων ετησίως βασίζεται σε στατιστική εκτίμηση, που μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό. Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η εκτίμηση μάλλον είναι χαμηλότερη από την πραγματικότητα, καθώς κατά πάσα πιθανότητα οι θάνατοι από ιατρικά λάθη είναι ακόμη περισσότεροι, καθώς περιλαμβάνουν μόνο όσους συμβαίνουν στα νοσοκομεία, όμως ιατρικά λάθη συμβαίνουν και εκτός νοσοκομείων.
Οι αμερικανοί επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή στο ζήτημα των ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους γιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ασφαλώς ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, τα «δίχτυα» ασφαλείας και οι νοοτροπίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σφαλμάτων.
Η μελέτη πάντως αναγνωρίζει ότι βασικό εμπόδιο για μεγαλύτερη διαφάνεια αποτελεί ο φόβος -όχι αβάσιμος- των γιατρών και των νοσοκομείων ότι, αν παραδεχθούν το μοιραίο λάθος τους, τότε θα συρθούν στα δικαστήρια από τους συγγενείς των θανόντων.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ