Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Πόσο φίλοι είναι οι… φίλοι μας;

Mια νέα έρευνα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο καλοί στην κρίση τους για τις φιλίες, όσο νομίζουν. Μόνο οι μισοί από όσους θεωρούμε ως φίλους μας, νιώθουν το ίδιο και μάς βλέπουν ως φίλους τους, σύμφωνα την νέα έρευνα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του ΜΙΤ και του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τους Αμπντουλάχ Αλμαατούκ και Ερέζ Σμουέλι μελέτησαν τη φιλία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον...πάσχει από αμοιβαιότητα και ασυμμετρία.

Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας να ξεκαθαρίσει κανείς ποιοί είναι οι πραγματικοί φίλοι του, έχει περιορισμένες δυνατότητες επηρεασμού του περίγυρού του. Αυτό έχει επίσης επίπτωση στη δυνατότητα εταιριών και άλλων κοινωνικών ομάδων να ασκήσουν επιρροή, να διαχύσουν πληροφορίες και να προβάλλουν τις απόψεις ή τα προϊόντα τους. «Φαίνεται πως είμαστε πολύ κακοί κριτές του ποιοί είναι οι φίλοι μας», δήλωσε ο Σμουέλι. «Και αυτή η δυσκολία να διακρίνουμε την αμοιβαιότητα, περιορίζει σημαντικά την ικανότητά μας για συνεργατικές συμφωνίες».

Τα πειράματα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από κοινωνικά πειράματα, ανέλυσαν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες και ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που είναι πιο αντικειμενικός αξιολογητής της αμοιβαιότητας μιας φιλίας, όταν τροφοδοτηθεί με διάφορα δεδομένα (π.χ. κινητής τηλεφωνίας).

Χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια μεγάλη «ψαλίδα»: ενώ το 95% των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι φιλικές σχέσεις τους είναι αμοιβαίες, στην πραγματικότητα μόνο το 50% των φίλων τους ανταποκρίνεται στην φιλία με τον ίδιο τρόπο.

Οι αμοιβαίες φιλίες θεωρούνται σημαντικές, μεταξύ άλλων, επειδή διευκολύνουν την κοινωνική επιρροή (όπως δείχνει και το Facebook). Η κοινωνική επιρροή, με τη σειρά της, διευκολύνει την κινητοποίηση γύρω από διάφορους κοινωνικούς στόχους, όπως πολιτικές διαδηλώσεις, απεργίες, καμπάνιες νέων προϊόντων κ.α.

Ακόμη, οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι η αμοιβαία φιλία οδηγεί σε αλλαγή της συμπεριφοράς σε διάφορες συνήθειες, ωθώντας σε διακοπή του καπνίσματος ή του αλκοόλ, σε μείωση του βάρους κ.α. Γι' αυτό, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φιλία, επηρεάζουν και το πόση επίδραση μπορούν να ασκήσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους σε ατομικό ή σε συλλλογικό επίπεδο.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE» απομυθοποιεί μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη: ότι αν κάποιος θεωρεί φίλο του κάποιον άλλο, ο τελευταίος συνήθως αισθάνεται το ίδιο. Παρά τη διάχυτη προσδοκία, η αμοιβαιότητα είναι λιγότερο συχνή. Η αυταπάτη αυτή για τις φιλίες, κατά τους ερευνητές, πιθανώς έχει να κάνει με την απροθυμία ενός ανθρώπου να υποσκάψει την εικόνα που έχει για τον ίδιο τον εαυτό του ως αξιαγάπητο, αξιόπιστο κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς χρέωση οι συναλλαγές στα ΕΛΤΑ με χρήση κάρτας



Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία «επιβαρύνονται το κόστος εκκαθάρισης»
Τη δυνατότητα συναλλαγών χωρίς χρέωση με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα Visa ή MasterCard όλων των τραπεζών, προσφέρουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ΕΛΤΑ «επιβαρύνονται το κόστος εκκαθάρισης των συναλλαγών με χρήση χρεωστικής-πιστωτικής κάρτας και προσφέρουν στον πολίτη συναλλαγές με ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία».

Διαβάστε Περισσότερα »

Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή των νηπίων της Σάντας



Μοιραίες, απελπισμένες μάνες αναγκάστηκαν να θανατώσουν βρέφη και μικρά παιδιά που έκλαιγαν, για να μην προδώσουν τις θέσεις τους.
«Έναν μαύρον ημέραν εκούιξεν εις απες σο σπέλ’: Οι μανάδες ντο έχ’νε μικρά μωρά να εβγαίνε οξιοκά ασο σπέλ’». Μία μάνα διηγείται ότι μια μαύρη μέρα ένας φώναξε όσες είχαν μικρά παιδιά να βγουν έξω από τη σπηλιά…

Έτσι ξεκινάει η Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου να ντύνει με λόγια μία από τις πιο τραγικές στιγμές της Γενοκτονίας των Ποντίων. Συμπρωταγωνιστής στην αφήγηση ο οπλαρχηγός Ευκλείδης. Ο αδερφός του, Κώστας Κουρτίδης, θα γράψει στο ημερολόγιό του για την νύχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου 1921: «... Πολλά παιδιά τότες, επειδή αι γυναίκες των δεν μπορούσαν να σταματήσουν τας φωνάς των παιδιών τους, και μη θέλοντας να χωρισθούν εξ ημών, τα σκότωσαν και τα άφησαν επί τόπου».

Η Σφαγή των παιδιών
Τα μεσάνυχτα σταμάτησε το πανδαιμόνιο των πυροβολισμών και οι αντάρτες και τα γυναικόπαιδα αποσύρθηκαν στη θέση Μερτζάν Λιθάρ.
Τα μεσάνυχτα σταμάτησε το πανδαιμόνιο των πυροβολισμών και οι αντάρτες και τα γυναικόπαιδα αποσύρθηκαν στη θέση Μερτζάν Λιθάρ.

 Η σφαγή των νηπίων αποτελεί μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στο δράμα που έζησαν οι Έλληνες της Ανατολής, όταν μητέρες αναγκάστηκαν να θυσιάσουν ότι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους, τα ίδια τα μικρά τους, για να σωθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι οικογένειες τους. Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν κι από άλλες περιοχές και με μεγαλύτερα παιδιά όπου η επιλογή του θανάτου από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων-ειδικά τα μικρά κορίτσια όπου πολλαπλώς βιαζόταν πριν ξεψυχήσουν- γινόταν δύσβατος μονόδρομος που έπρεπε οι δόλιες οι μάνες να τον περάσουν ολομόναχες αλλά και να τον πληρώσουν με αβάσταχτο πένθος για την υπόλοιπη ζωή τους.

Στο ημερολόγιο του ο Κώστας Κουρτίδης γράφει για το σχετικό περιστατικό:

 «Η νύχτα αυτή ήταν η πιο τρομακτική νύχτα που έζησα στη ζωή μου. Κάνοντας πρόχειρα προχώματα παραταχτήκαμε για μάχη. Γυναίκες και παιδιά (τριακόσιοι περίπου) μαζεύτηκαν λίγο πιο πάνω μέσα σε μια σπηλιά, τους οποίους φυλούσαν περίπου εκατόν είκοσι νέοι άοπλοι.

Επί εννιά ώρες αγωνιζόμασταν ενάντια στον τουρκικό στρατό, που μας περικύκλωσε από παντού, εκτός από μια δίοδο προς το δάσος Βαϊβάτερε, για να έχουμε διέξοδο την τελευταία στιγμή».
«άνθρωποι που σκότωσαν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να πιαστούν και άρα είναι περιττό να μείνουμε άλλο εδώ»
«άνθρωποι που σκότωσαν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να πιαστούν και άρα είναι περιττό να μείνουμε άλλο εδώ»

Τα μεσάνυχτα σταμάτησε το πανδαιμόνιο των πυροβολισμών και οι αντάρτες και τα γυναικόπαιδα αποσύρθηκαν στη θέση Μερτζάν Λιθάρ. Τότε έπρεπε, πριν ξημερώσει, να βρεθεί μια λύση: ν’ απομακρύνονταν εντελώς αθόρυβα από εκείνη τη θέση, γιατί αλλιώς θα γινόταν ο τάφος μικρών και μεγάλων, ενόπλων και αμάχων. Εκείνες τις τραγικές ώρες, μοιραίες, απελπισμένες μάνες αναγκάστηκαν να θανατώσουν βρέφη και μικρά παιδιά που έκλαιγαν, για να μην προδώσουν τις θέσεις τους.

Όταν ξημέρωσε και οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, αντίκρισαν επτά βρέφη σφαγμένα! Τότε ο ίδιος ο μέραρχος επικεφαλής έδωσε διαταγή στον τουρκικό στρατό να γυρίσει πίσω στη Σάντα λέγοντας: άνθρωποι που σκότωσαν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να πιαστούν και άρα είναι περιττό να μείνουμε άλλο εδώ»

Την ιστορία των νηπίων που θυσιάστηκαν από τις ίδιες τους τις μάνες ώστε μη μαρτυρήσουν άθελά τους το σημείο όπου κρύβονταν περίπου 300 Σανταίοι, αφηγείται ο Τάκης Βαμβακίδης. Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Πιπερίδης, ο οποίος παίζει και λύρα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Μέχρι 23 Μαΐου οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ. του ΤΟΣΥΝ Δήμου Θηβαίων

Μέχρι 23 Μαΐου οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ. του ΤΟΣΥΝ Δήμου Θηβαίων.
Στις 29 Μαΐου οι εκλογές

Με την υπ' αρ. 144/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θηβαίων ορίστηκε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Θηβαίων η 29η Μαΐου 2016, ημέρα Κυριακή.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που βρίσκεται έναντι του Δημαρχείου ( Κύπρου 3) και του δημοτικού πάρκινγκ από ώρες 11:00 έως 17:00.

Οι υποψηφιότητες για τη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. πρέπει να υποβληθούν με ενυπόγραφη γραπτή δήλωση προς το Δήμαρχο μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 και ώρα 14:30.  Η υποβολή της δήλωση γίνεται είτε από τον ίδιο τον υποψήφιο είτε από εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο.

Στη δήλωση ο υποψήφιος αναγράφει το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και εάν επιθυμεί τυχόν υποκοριστικό του και δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν εμπίπτει στα κωλύματα του άρθρου 2 της Υ.Α. 6896/2008.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού -Καταιγίδες, χαλαζόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι

Επιδείνωση του καιρού (20-22/05/2016) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής (20-05-2016) και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμους.

Πιο αναλυτικά:

1. Αύριο Παρασκευή (20-05-2016)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Μακεδονία.

2. Το Σαββατοκύριακο (21-22/05/2016)

Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο οι οποίες σταδιακά την Κυριακή θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ: Δείτε τις απαντήσεις στα Μαθηματικά

Στα Μαθηματικά εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλαιού συστήματος.

Δείτε εδώ τις απαντήσεις των Μαθηματικών  

Δείτε εδώ τον  Σχολιασμό των Μαθηματικών

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 20 Μαΐου, οι Πανελλαδικές για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) θα συνεχιστούν με τις εξετάσεις στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και στην Ιστορία, αμφότερα γενικής Παιδείας.

Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα, θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των εξής μαθημάτων γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία.Υπενθυμίζεται ότι, τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

Αύριο, Παρασκευή, οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα γενικά λύκεια συνεχίζονται με τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και την Ιστορία.
Διαβάστε Περισσότερα »

EYKAIΡΙΑ-Πωλείται οικόπεδο στη παραλία Αλυκής

Πωλείται οικόπεδο 7.500 ευρώ,με πανοραμική θέα στη παραλία Αλυκής Βοιωτίας 350τ.μ. οικοδομήσιμο εντός οικισμού.Τηλ.επικοινωνίας 6932656521
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλειστά τα καταστήματα το Σάββατο στην Αλίαρτο




Διαβάστε Περισσότερα »

Πιο βαρύς και ο ΕΝΦΙΑ -Ποιοι θα πληρώσουν περισσότεροι από πέρυσι

Μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να θεωρείται,  η «μονιμοποίηση» του ΕΝΦΙΑ.

Και αυτό γιατί το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αναπροσαρμογή των συντελεστών του κύριου φόρου για τα οικόπεδα και της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι και ο φετινός φόρος ακινήτων θα είναι απλώς μια μικρή παραλλαγή του ΕΝΦΙΑ, με αλλαγές συντελεστών και μόνο, έτσι ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δις ευρώ μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Το πρόβλημα είναι ότι η μείωση των Τιμών Ζώνης σε πολλές περιοχές δεν είναι τέτοια που να καλύπτει τη δραστική μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από πέρσι. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι στην αξία των ακινήτων συνυπολογίζεται, πλέον και η αξία των αγροτεμαχίων, που απαλλάσσονταν ως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ανά τετραγωνικό, με ειδικούς συντελεστές που κλιμακώνονται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης του ακινήτου, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων, με ειδική κλίμακα

Η κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων (εντός παρένθεσης οι παλιοί συντελεστές)

ΚΛΙΜΑΚΙΟ                                    Συντελεστής

    0,01 - 200.000                               0,0% (0)
    200.000,01 - 250.000                    0,10% (0)
    250.000,01 - 300.000                    0,15% (0)
    300.000,01 - 400.000                    0,30% (0,1%)
    400.000,01 - 500.000                    0,50% (0,2%)
    500.000,01 - 600.000                    0,60% (0,3%)
    600.000,01 - 700.000                    0,80% (0,6%)
    700.000,01 -  800.000                   0,90% (0,7%)
    800.000,01 -  900.000                   1,00% (0,8%)
    900.000,01 -  1.000.000                1,05% (0,9%)
    1.000.000,01 - 2.000.000              1,10% (1%)
    Υπερβάλλον                                  1,15% (1%)

Διαβάστε Περισσότερα »

Οκτώ στις δέκα Ελληνίδες απατούν το σύντροφό τους


Άπιστες οι Ελληνίδες, σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Γιατί οδηγούνται στις λεγόμενες "σοφές απιστίες"

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα μεγάλης έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2.000 ζευγάρια, η οποία αφορά τους λόγους που οδήγησαν 8 στις 10 Ελληνίδες σε ξένες αγκαλιές.


Το εντυπωσιακό είναι ότι, αντίθετα από την κοινή πεποίθηση ότι οι άνδρες ξενοκοιτάνε περισσότερο, οι γυναίκες είναι εξίσου «άτακτες» σε ποσοστό που αγγίζει το 78%, έναντι του 84% των ανδρών που απιστεί επίσης…

Στην έρευνα, που διήρκεσε δυο χρόνια, συμμετείχαν 2.000 ζευγάρια, αποτυπώνοντας τη σεξουαλική ισότητα των δύο φύλων.

Αυτά είναι τα 10 σημεία-κλειδιά για τη γυναικεία απιστία:

1.​ Παρά την επικρατούσα άποψη ότι ο άνδρας είναι ο κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα, συνήθως γίνεται το αντίθετο. Η γυναίκα επιλέγει ποιον θα βάλει στο κρεβάτι της, γιατί ελέγχει τόσο τη δική της επιθυμία, όσο και την επιθυμία του άνδρα, με απίστευτη ευκολία.

2. ​Προσέξτε τη γυναίκα σας στην ωορρηξία. Είναι βιολογικά έτοιμη για απιστία, γιατί σε κείνη τη φάση το σεξ και η αναπαραγωγή συνδυάζονται -θέλει, δηλαδή, να είναι και ερωμένη και μητέρα. Αν δεν είστε εσείς ο σύντροφος που ψάχνει, τότε είναι σίγουρο ότι θα ξενοκοιτάξει με την «ευλογία» της φυσικής της ορμής.

3.​ Η γυναίκα δεν απιστεί, απλώς φεύγει και δεν ξαναγυρνά, γιατί το προετοιμάζει καιρό. Ενώ ο άνδρας είναι πάντα έτοιμος να γυρίσει στην ασφάλεια της μαμάς-ερωμένης -συντρόφου, ειδικά στις μέρες μας που οι γυναίκες αποδεικνύονται περισσότερο χρήσιμες και παίρνουν σωστές αποφάσεις.

4.​ Η γυναικεία απιστία δεν είναι ποτέ επιπόλαιη, ακόμη κι όταν γίνεται για λάθος λόγους. Είναι μια σοφή απιστία, γιατί είναι μελετημένη στρατηγικά. Η γυναίκα σκέφτεται μόνο με το κεφάλι της, γι’ αυτό οι άνδρες καταρρακώνονται, μόλις μάθουν ότι η γυναίκα τους έκανε σεξ με κάποιον άλλον και θέλουν να τη σκοτώσουν, σαν Οθέλοι, όταν οι γυναίκες, στην αντίστοιχη περίπτωση, απλά γυρίζουν την πλάτη κι εγκαταλείπουν.

5.​ Οι άνδρες ευνουχίζονται με την απιστία της γυναίκας, γιατί τη θεωρούν σοβαρή υπόθεση, όχι σαν τη δική τους απιστία, που θεωρείται αθώα και μηχανιστική. Ξέρουν πως η γυναίκα που έφυγε δεν πήγε με το καλύτερο αρσενικό, αλλά έφυγε γιατί είδε στους ίδιους μια αναπηρία της ανδρικής τους ιδιότητας.

6. Η απιστία στη γυναίκα είναι μια τιμωρία στον επιπόλαιο εραστή, που αμφισβήτησε τη θεϊκή της φύση. Η Μήδεια δεν ήταν απλά μια «κερατωμένη» γυναίκα, αλλά μια θεϊκή μορφή, που τιμωρεί τον άπληστο Θησέα, που την άφησε, όταν του χάρισε το χρυσόμαλλο δέρας, την εξουσία, τα παιδιά και όλα τα καλά…

7. Η απιστία της γυναίκας είναι μια πράξη με διπλό μήνυμα. Σε τιμωρώ γιατί ήσουν κακό παιδί, αλλά γύρνα πίσω γιατί είσαι χρήσιμος σε άλλα, πιο απλά πράγματα.

8.​ Η απιστία στη γυναίκα έχει «μητέρα» τη σεξουαλική της ευφυΐα και «πατέρα» τον ερωτισμό, ενώ στον άνδρα είναι μια «ορφανή» απιστία με πολλούς δήθεν «γονείς», που είναι οι αντίζηλοι του αρσενικού στις επιδόσεις που αρέσκονται να συζητάνε στις ανδρικές παρέες. Όπως οι ψαράδες και οι κυνηγοί...

9.​ Η γυναικεία απιστία είναι συνήθως παθιασμένη και αδιαμεσολάβητη, ενώ στον άνδρα είναι ένα φτωχό αντίγραφο της ματαιόδοξης φύσης του ανδρισμού του - μια διαμεσολαβημένη από τη σεξουαλική ζήλεια για τα άλλα αρσενικά.

10.​ Αν η απιστία των φύλων είχε βαθμολογία επιδόσεων, η γυναίκα θα έπαιρνε άριστα, ενώ ο άνδρας θα έμενε μετεξεταστέος. Γιατί ο άνδρας, όσες φορές και να την κάνει την απιστία, πάντα θα συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω, ενώ η γυναίκα μόνο αν το πει η ίδια επειδή απλά το θέλει ή για να τον τιμωρήσει, με την προσφιλή φράση «υπάρχουν και καλύτεροι από σένα».

«Η άπιστη γυναίκα είναι μια Μαντάμ Μποβαρύ στη ρομαντική αλήθεια της, όταν η βιολογική αλήθεια της είναι πως γεννιέται άπιστη, για να φέρει στον κόσμο υγιείς απογόνους», εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και εξηγεί ότι η γυναίκα, γεννιέται άπιστη, ενώ ο άνδρας γίνεται, για να υπερασπίσει τον εύθραυστο ανδρισμό του. «Άρα η γυναίκα έχει πολύ περισσότερο το “χάρισμα” της απιστίας, σαν φυσική κληρονομιά τρόπον τινά, ενώ ο άνδρας το αποκτά για κοινωνικούς κυρίως λόγους, για να… φανεί άνδρας, αλλά και να το αποδεικνύει συνεχώς έχοντας "χαρέμι"», επισημαίνει.

Στη νέα έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με το γυναικολόγο Στ. Χανδακά, τους χειρουργούς ουρολόγους Π. Δρέττα και Χ. Φλιάτουρα και την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Χρ. Αντωνοπούλου, οι ειδικοί προσπάθησαν να εμβαθύνουν στα αίτια της γυναικείας απιστίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Διαβάστε Περισσότερα »

Πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμος: Ενα προς ένα τα νέα «χαράτσια»

Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει το πόσο ακριβώς θα μας επηρεάσει καθένα από τα χαράτσια που μπήκαν από τα μεσάνυχτα στη ζωή μας. Χωρίς να αποτιμά τα νέα μέτρα του ΕΝΦΙΑ, το γενικό λογιστήριο ανεβάζει τον λογαρισμό στα 1,6 δισ. ευρώ ενώ αν προστεθεί και η νέα επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το συνολικό ποσό εκτιμάται στα περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το ν/σ των 7.500 σελίδων

Το πακέτο θα είναι εμπροσθοβαρές καθώς ο ΦΠΑ θα αυξηθεί εδώ και τώρα, το ειδικό καθεστώς σε ακόμη περισσότερα νησιά θα καταργηθεί εδώ και τώρα, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος, ο φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου ενώ τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

Πώς διαμορφώνεται ο τελικός λογαριασμός;

1. Η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα αποδώσει συνολικά 437 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 255 εκατ. ευρώ θα είναι ο φετινός λογαριασμός δεδομένου ότι το μέτρο θα επιβληθεί από την 01/06. 

2. Από την 1η Ιουνίου, καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα ακόλουθα νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος, και Σίφνος. Σε όλα αυτά τα νησιά, σε 10 ημέρες, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευτεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24% δηλαδή 8 μονάδες επάνω.

3. Η αλλαγή του νόμου για τα εταιρικά αυτοκίνητα θα φέρει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 91 εκατομμυρίων ευρώ. Όσοι κάνουν χρήση εταιρικών αυτοκινήτων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστιες

4. Στα 33 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η απόδοση από τη θέσπιση ελάχιστου φόρου για τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων και των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες

5. Από το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία (μετατίθεται για το 2017) και το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση (επιβάλλεται άμεσα) τα συνολικά έσοδα αναμένονται στα 90 εκατ. ευρώ. Ο συντελεστής του φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση που θα ισχύσει από την 01/06, θα διαμορφωθεί στο 10%. Ο συντελεστής του τέλους σταθερής τηλεφωνίας θα ανέλθει στο 5% και θα ισχύσει από την 01/07/2017.

6. Ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προϋπολογίζεται να αποδώσει 74 εκατ. ευρώ. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων, θα υπολογίζεται με φόρο 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα τρία αστέρια ο φόρος θα είναι 1,5 ευρώ, στα τέσσερα αστέρια 3 ευρώ και στα 5 αστέρια τέσσερα ευρώ. Αντίστοιχα, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο φόρος θα είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια με 1-2 κλειδιά, στα 0,5 ευρώ για τρία κλειδιά και στο 1 ευρώ για τα τέσσερα κλειδιά. Αυτή η μορφή του φόρου είναι τουλάχιστον ηπιότερη σε σχέση με το «1 ευρώ το αστέρι» που ήταν η αρχική μορφή. Ο φόρος στα ενοικιαζόμενα και στα ξενοδοχεία θα επιβληθεί από την 1/1/2018.

7. Η θέσπιση κλιμακωτού συντελεστή στα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών, θα αποφέρει μόλις 54 εκάτ ευρώ (όταν το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη που καταργήθηκε θα έφερε πάνω από 200 εκατ. ευρώ). Για μικτά κέρδη έως 100 εκατομμύρια ευρώ ο συντελεστής θα είναι 30%. Για μεικτά κέρδη από 100 έως 200 εκατομμύρια ευρώ ο συντελεστής θα είναι 32,5% και για μεικτά κέρδη από 200 εκατ. ευρώ και πάνω, ο συντελεστής θα είναι 35%. Ο φόρος ισχύει από την 1/1/2016 αναδρομικά και οι εταιρείες θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στη διάθεσή τους για να πληρώσουν αυτά τα αναδρομικά.

8. Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για τον καφέ καθώς η επιβολή ειδικού φόρου 2-4 ευρώ ανά κιλό προϋπολογίζεται να αποδώσει (μαζί με την επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα) περίπου 84 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι στον ειδικό φόρο του καφέ θα επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%, ένα κιλό καφέ θα επιβαρυνθεί ακόμη και κατά 5 ευρώ.

9. Ο λογαριασμός από την άμεση αύξηση των τελών ταξινόμησης των ΙΧ ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, έστω και με μειωμένους συντελεστές 50% θα επιβληθούν τέλη ταξινόμησης ακόμη και τα υβριδικά. Οι νέοι συντελεστές θα είναι οι εξής:

α) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία μέχρι και 14.000 ευρώ, 4%.

β) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 14.000 ευρώ και μέχρι 17.000 ευρώ, 8%.

γ) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 17.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, 16%.

δ) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ, 24%.

ε) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 25.000 ευρώ, 32%.

10. Έσοδα «μαμούθ» της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των ειδικών φόρων σε τσιγάρα, καπνό, μπύρα και ενεργειακά καύσιμα. Στα τσιγάρα, αυξάνεται ο αναλογικός φόρος στο 26% και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανατιμήσεις τουλάχιστον 20-30 λεπτά στο πακέτο. Στη βενζίνη, η ανατιμήση θα είναι της τάξεως των 4 λεπτών. Στο πετρέλαιο κίνησης η ανατίμηση θα φτάσει στα 10 λεπτά ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή λιανικής θα ακριβύνει κατά  τουλάχιστον 6-7 λεπτά.

11.Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών στα δωδεκάνησα, εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 13 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

10Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΦΟ.Δ.Σ.Α


Το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) πραγματοποιεί κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους κατά τόπους Φο.Δ.Σ.Α, την Πανελλήνια Σύνοδο των Φο.Δ.Σ.Α όπου συμμετέχουν εισηγητές & επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την εναλλακτική διαχείριση, τη νομοθεσία που διέπει τους Φο.Δ.Σ.Α καθώς και εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, της Κ.Ε.Δ.Ε και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Οι Φο.Δ.Σ.Α έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις στα πολλά θέματα που τους απασχολούν.
 Το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α) και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου συνδιοργανώνουν και εφέτος την 10η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α), στις 30 Ιουνίου - 1 & 2 Ιουλίου 2016, στη πόλη των Ιωαννίνων.
Ο τίτλος της Συνόδου είναι:
«Το παρόν και το μέλλον στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων»
Το Συνέδριο έχει ως κύριο θέμα την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και την προοπτική που δημιουργείται για την διαχείριση των απορριμμάτων εν΄ όψη της ολοκλήρωσης των νέων ΠΕΣΔΑ και των χρηματοδοτήσεων της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων διαχείρισης απορριμμάτων, σε συνάρτηση και με τις αλλαγές που προωθούνται στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των ΦοΔΣΑ. 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ