Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ:Βρέθηκε νεκρός ο 26χρονος ψαράς στον Κηφισό-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ


Τραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση του 26χρονου ερασιτέχνη ψαρά που αγνοούνταν απο τις 10:00 το πρωί της Κυριακής στον Κηφισό ποταμό στη Κωπαίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας είχε πάει το πρωί της Κυριακής με συγγενικά του πρόσωπα για ψάρεμα στον Κηφισό και πιο συγκεκριμένα στη γέφυρα της Πέτρας Αλιάρτου.
Την ώρα που ψάρευαν ο 26χρονος Ρωσοπόντιος στη καταγωγή,αποφάσισε κάποια στιγμή  να περάσει απέναντι κολυμπώντας,αυτό φαίνεται πώς ήταν και το μοιραίο του λάθος. Οι συγγενείς του τον άκουσαν  να καλεί  σε βοήθεια και έτρεξαν  να τον βοηθήσουν,αλλά δεν τον είδαν  πουθενά, χάθηκαν τα ίχνη του στο ποτάμι.
 Στο σημείο έσπευσαν η 1η ΕΜΑΚ με δύτες και βάρκα και η 7η ΕΜΑΚ Λαμίας.
 Η επιχείρηση αναζήτησης ξεκίνησε το μεσημέρι, οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, καθώς  το ποτάμι  ήταν καλυμμένο  με φύκια.
 Οι δύτες της 1ης ΕΜΑΚ εντόπισαν το άψυχο κορμί  του νεαρού άνδρα τρεις  ώρες αργότερα στο βυθό του ποταμού και το ανέσυραν.
Στις  έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου 26χρονου συμμετείχαν η Πυροσβεστική και  η Ασφάλεια Λιβαδειάς,Αστυνομικοί απο Αλίαρτο,  Λιβαδειά και ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 26ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ















Διαβάστε Περισσότερα »

Πνίγηκε 26χρονος στον Κηφισό

Νεκρός βρέθηκε πριν απο λίγο ο 26χρονος άνδρας Ρωσοπόντιος στη καταγωγή απο την 1η ΕΜΑΚ  στον Κηφισό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νεαρός, το πρωί της Κυριακής, είχε πάει με συγγενικά του πρόσωπα για ψάρεμα στον ποταμό Κηφισό, κοντά στη γέφυρα της Πέτρας Αλιάρτου.
ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η μαύρη λίστα με τις αλλαγές στα εργασιακά



Κατώτατος μισθός, επίδομα πολυετίας, επίδομα γάμου, καθεστώς προκήρυξης απεργιών, καθεστώς προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και διαδικασία καταβολής του 13ου και του 14ου μισθού, θα συνθέσουν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα εργασιακά.
Πρόκειται για το σοβαρότερο κομμάτι των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης καθώς τα εργασιακά αναμένεται να φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας με τα 43 «προαπαιτούμενα» που θα πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των περίπου 5-6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ θα πάνε για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου).

Οσον αφορά στα εργασιακά, η κυβέρνηση επιδίδεται προς το παρόν στη γνώριμη τακτική των διαψεύσεων: Δεν θα τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, δεν θα θιγεί ο κατώτατος μισθός, η κυβέρνηση επιδιώκει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Το τι όμως θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τι όχι, θα φανεί από το φθινόπωρο με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Οι διαθέσεις βέβαια έχουν φανεί από τώρα: Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν μέχρι τέλους και στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και στο καθεστώς προκήρυξης των απεργιών.

Θεωρείται πολύ πιθανή η κατάργηση των «τριετιών» που συνοδεύουν μέχρι τώρα τον βασικό μισθό, ενώ πολύ δύσκολα θα θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός. Οχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί ένα τέτοιο μέτρο θα επέφερε τεράστια ύφεση –θα χάνονταν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από την αγοραστική δύναμη των μισθωτών– αλλά και μείωση των δημοσίων εσόδων (από φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές) άνω των 3 δισ. ευρώ.

Ποια όμως είναι τα σενάρια που παραμένουν πάνω στο τραπέζι;

1. Να καταργηθούν οι 3ετίες και να επιβληθεί ένας ενιαίος κατώτατος μισθός για όλους. Η αρνητική συνέπεια αυτού του μέτρου είναι προφανής: εργαζόμενοι με πάνω από 10 χρόνια προϋπηρεσία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση έως και 30% του εισοδήματός τους. Σήμερα, οι 3ετίες εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά είναι παγωμένες. Δηλαδή, αν κάποιος συμπληρώσει 6ετία, δεν δικαιούνται επιπλέον προσαύξηση στο μισθό του κατά 10%. Αυτό που τώρα θα συζητηθεί είναι να χάσουν τις τριετίες και αυτοί που τις παίρνουν τώρα. Το επιχείρημα των «θεσμών» είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο κατώτατος μισθός είναι ένας και δεν προσαυξάνεται με επιδόματα γάμου ή βάσει προϋπηρεσίας. Ενισχυτικά στο επιχείρημα ότι «ο βασικός μισθός θα πρέπει να είναι ένας» λειτούργησε και ο ΟΟΣΑ ο οποίος σε πρόσφατη αναφορά του στον κατώτατο μισθό της Ελλάδας ανέφερε ότι μπορεί σε ονομαστικούς όρους αυτός να διαμορφώνεται στα 586 ευρώ από την άλλη όμως αν ενσωματωθούν επιδόματα και τριετίες μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το όριο των 800 ευρώ.

2. Η λογική του «ένας βασικός μισθός για όλους» εφόσον προωθηθεί θα έχει και τους κερδισμένους. Αυτοί θα είναι οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών καθώς στο τραπέζι θα μπει η κατάργηση της διαφοροποίησης με βάση την ηλικία (σ.σ. σήμερα οι νέοι εισπράττουν 511 ευρώ μεικτά). Ως σενάριο, είχε ακουστεί και το ενδεχόμενο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να υπάρξει κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού προκειμένου να πέσει το κόστος και να ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις. Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να συζητά καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η διαφοροποίηση των εργαζομένων θα δημιουργήσει κύματα «αντικατάστασης» ειδικά σε θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.

3. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων θα εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση η οποία θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το αίτημα για άρση των περιορισμών. Το ενδιαφέρον των θεσμών έχει να κάνει κυρίως με τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα. Σε αυτές, η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι θα πρέπει οι απολύσεις ανά μήνα να μην ξεπερνούν το 5% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων (και μέχρι 30 άτομα). Οι ξένοι θέλουν πλήρη απελευθέρωση προκειμένου να στείλουν ένα ακόμη μήνυμα «ανοίγματος» της αγοράς στους υποψήφιους επενδυτές. Πάντως, σε περίπτωση κατάργησης των περιορισμών, αναμένεται να θεσπιστούν μέτρα προστασίας για τους απολυμένους. Η μελέτη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών που αποτελεί και κομβικό σημείο με βάση τα όσα αναφέρει το 3ο μνημόνιο, δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες λαμβάνουν ισχυρά μέτρα ενίσχυσης σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων (επιδόματα ανεργίας, προγράμματα επανένταξης κ.λπ).

4. Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει το δικαίωμα της επέκτασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν σε έναν κλάδο, υπογράψουν συλλογική σύμβαση οι εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων του κλάδου, τότε και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να τηρήσουν τους όρους της σύμβασης. Η κυβέρνηση, αν επιτύχει αυτό το μέτρο θα το εμφανίσει ως μεγάλη επιτυχία καθώς σήμερα, όποια εταιρεία δεν θέλει τους όρους μιας κλαδικής σύμβασης, αποχωρεί από το κλαδικό όργανο των εργοδοτών και πιέζει τους εργαζόμενούς της για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

5. Για την προκήρυξη των απεργιών, θα συζητηθεί το να απαιτείται ψήφος του 50% των μελών ενός σωματείου εργαζομένων και όχι το 50% των παρευρισκομένων στην γενική συνέλευση. Αυτό θα δυσκολέψει την προκήρυξη των απεργιών αν και θα συζητηθεί να γίνονται δεκτές ακόμη και οι «ηλεκτρονικές ψήφοι».

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα φορολογηθούν τα ΙΧ με το νέο νόμο (εγκύκλιος ΓΓΔΕ)

Με αναλυτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζονται οι αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων που φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, από 1ης Ιουνίου 2016, για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης λαμβάνεται υπόψη η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων αντί της τιμής χονδρικής πώλησης και ορίζονται νέοι συντελεστές με βάση τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα.

Παράλληλα, καταργείται ο φόρος πολυτελείας κατά την αγορά αυτοκινήτων εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ, καταργείται η ολική απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για τα υβριδικά η οποία περιορίζεται στο 50%, καθώς και η απαλλαγή από τα μισά τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Παραμένει η πλήρης απαλλαγή για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι νέοι συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων κυμαίνονται από 4% ως 32%, ανάλογα με την φορολογητέα αξία τους και καταργείται το κριτήριο του κυλινδρισμού του κινητήρα. Οι συντελεστές διαφοροποιούνται περαιτέρω ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ