Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦ/ΚΟ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦ/ΚΟ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

    Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16-6-2016 στη Λαμία, κοινή συνάντηση των ΕΛΜΕ και  Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης, προκειμένου να του εκθέσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος και τα σχολεία της περιοχής, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των αλλεπάλληλων μνημονίων.
    Εστιάσαμε την προσοχή μας
•    στην αυξανόμενη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης που καταδικάζει τα σχολεία να λειτουργούν με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού
•    στην πλήρη εναντίωσή μας με οποιαδήποτε σκέψη συρρίκνωσης έστω και μίας σχολικής μονάδας, αλλά και των τομέων στα ΕΠΑΛ
•    στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που σχετίζονται με τους διορισμούς, την οργανικότητα και τις υπηρεσιακές μεταβολές
•    στο σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει από την αναδρομική επιστροφή της προσωπικής διαφοράς που ζητείται από τους αναπληρωτές λόγω λανθασμένης κατάταξής τους στα μισθολογικά κλιμάκια, που απειλεί να εξανεμίσει τον τελευταίο τους μισθό.
•    στην έλλειψη διαφάνειας στην λειτουργία των Υπηρεσιακών συμβουλίων
Τονίσαμε ότι μετά την ψήφιση του πρόσφατου μνημονίου που ακολουθήθηκε από ασφαλιστικό-φορολογικό, αλλά και τις αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρισκόμαστε μπροστά στην «εξαφάνιση» χιλιάδων κενών με τη μέθοδο της… ελάφρυνσης του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου στα γυμνάσια, της.. ελάφρυνσης των ΕΠΑΛ από ειδικότητες και με τη μέθοδο των σχεδόν απαγορευτικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία πολλών κλασσικών και ολοήμερων τμημάτων νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών, που για μας μεταφράζεται σε ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων, αλλά και απώλεια οργανικών θέσεων και υπεραριθμίες των μόνιμων συναδέλφων. Παράλληλα ζητήσαμε την απόσυρση των σχετικών διατάξεων που αφορούν τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.
Το κλίμα που εισπράξαμε ήταν δυστυχώς απογοητευτικό! Στα περισσότερα ζητήματα δεν πήραμε απαντήσεις εκτός από την υπόσχεση ότι οι προβληματισμοί μας θα μεταφερθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία! Το μοναδικό ζήτημα το οποίο μπορούμε να θεωρήσουμε ως θετικό ήταν η επανάληψη της δέσμευσης του Περιφ/κού Δ/ντή ότι δε θα κλείσει-συγχωνεύσει καμία σχολική μονάδα στην ευαίσθητη περιοχή της Ευρυτανίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι τον προσεχή Οκτώβρη θα ζητήσει από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε νέο χωροταξικό των γυμνασίων, με δίκαιη κατανομή του μαθητικού δυναμικού των σχολείων ώστε να μην γιγαντώνονται σχολικές μονάδες στην ίδια περιοχή τη στιγμή που άλλες κινδυνεύουν από συρρίκνωση.
Δυστυχώς, όμως, πήραμε και απαντήσεις τις οποίες θεωρούμε εξαιρετικά αρνητικές για την περιοχή μας και δείγμα γραφής για ό,τι θα επιχειρηθεί πανελλαδικά:
•    Όταν προσπαθήσαμε να αποσπάσουμε δέσμευση ότι οι υπεραριθμίες που θα δημιουργηθούν ως συνέπεια της συρρίκνωσης ωραρίου στα γυμνάσια, τομέων στα ΕΠΑΛ και νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δεν θα αντιμετωπιστούν με υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ, ο Περιφερειακός δήλωσε ότι αν και με πόνο ψυχής ίσως αναγκαστεί να υπογράψει μετακινήσεις… αν είναι για το καλό των σχολείων! Αυτό που αντιληφθήκαμε δε είναι πως όλα είναι ανοιχτά: εντός ΑΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΠΕ (ίσως και ακόμα παραπέρα;)
•    Στο ζήτημα των προϋποθέσεων που θέτει η εγκύκλιος για τη λειτουργία των ολοημέρων, που είναι προκλητικές σε μια περίοδο που οργιάζει η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μαύρη εργασία, ο Περιφερειακός ακολούθησε τη «σκληρή γραμμή» λέγοντας ότι είναι παράνομο να… ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ αιτήσεις από όσους γονείς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, άσχετα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εν προκειμένω). Εξάλλου δεν έχουμε συνδιοίκηση…
•    Δεν βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας η σύσταση των  2154 οργανικών θέσεων  εκπαιδευτικών ειδικοτήτων ΠΕ (Πληροφορικής, Γαλλικών, Γερμανικών, Θεατρικής Αγωγής, Καλλιτεχνικών).  Έτσι, υποβαθμίζονται τα μαθήματα ειδικοτήτων στην Α/θμια Εκπ/ση, δημιουργείται κλίμα εργασιακής αβεβαιότητας των εκπαιδευτικών και εμπεδώνεται η εικόνα ενός αναξιόπιστου Υπουργείο Παιδείας στις ίδιες τις διακηρύξεις  του. 
Είναι πράγματι λυπηρό, είναι κατάντια… πρώτη φορά Αριστερά, είναι και ότι πιο σκληρό θα μπορούσε να προσθέσει κανείς. Το ζήτημα, όμως, είναι το εκπαιδευτικό κίνημα να μη μείνει στο σχολιασμό της κατάστασης και στους χαρακτηρισμούς, να μην υιοθετήσει τη λογική της εξαπατημένης κορασίδας. Το ζήτημα είναι να οργιστεί και να βροντοφωνάξει:
 ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΛΛΗ ΦΤΗΝΕΙΑ, ΑΛΛΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ!
Τα εκπαιδευτικά σωματεία της Στερεάς Ελλάδας που υπογράφουμε παρακάτω, δεσμευόμαστε ότι θα αναλάβουμε κοινή δράση και συντονισμένους αγώνες, σε επίπεδο Περιφέρειας και Πανελλαδικά ώστε να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργή και η οργή σε ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΕΛΜΕ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Έλληνες μιλούν πλέον λιγότερο στο κινητό τους

Η κρίση και η οικονομική στενότητα έβαλαν τέλος και στην πολυλογία μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το κόστος ομιλίας μέσω κινητών μειώθηκε την περίοδο 2010-2015 μειώθηκε σχεδόν στο μισό(45,5%), όπως και το κόστος χρήσης δεδομένων (38,6%).

Στην ίδια μελέτη οι επιστήμονες του Ο.Π.Α αναφέρουν ότι οι ψηφιακές επικοινωνίες και γενικότερα η ψηφιακή πρόσβαση κατατάσσουν τη χώρα μας στην 26η θέση μεταξύ των 28 της Ευρωπαικής Ενωσης μόλις πάνω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αιτία της ψηφιακής καθυστέρησης αποτελεί,όπως αναφέρουν, η έλλειψη επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς αλλά και η μειωμένη πρόσβαση του γηραιότερου πληθυσμού στην ψηφιακή εποχή. ​

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο στη Βοιωτία

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιεί αύριο η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, για αύριο, Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Σκύρος)
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Σάμος Ικαρία)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη)

Η αρμόδια γενική γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γ.γ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φωτογραφία απο
Ιωάννα Παντελοπούλου
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανανέωσε ο "φύλακας άγγελος" των γκολπόστ του Α.Ο.Θήβα

ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΚΟΛΠΟΣΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΛΑΓΓΙΤΗΣ!
Το Δ.Σ. του ΑΟ ΘΗΒΑ ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας με τον τερματόφυλακα Γιώργο Φαλαγγίτη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος;

Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής. Γιατί, όμως, γιορτάζουμε ξεχωριστά και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος;

Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: “Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία”.

Την Κυριακή λοιπόν εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.

Όπως αναφέρεται και στο Συναξάρι της ημέρας:
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.
Στίχοι
Πνοῇ βιαίᾳ γλωσσοπυρσεύτως νέμει,
Χριστὸς τὸ θεῖον Πνεῦμα τοῖς Ἀποστόλοις.
Ἐκκέχυται μεγάλῳ ἑνὶ ἤματι Πνεῦμ’ ἁλιεῦσι.
Ταῖς τῶν ἁγίων Ἀποστόλων πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Την Δευτέρα εορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθή και να απομονωθή ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Όμως οι άγιοι Πατέρες μας πού έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεως μας, για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την Δευτέρα, όπως διαβάζουμε στο dogma.gr.

Ξεκάθαρο είναι το υπόμνημα του Συναξαρίου:

Τη αύτη ήμερα, Δευτέρα της Πεντηκοστής, αυτό το Πανάγιον και ζωοποιόν και παντοδύναμον εορτάζομεν Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υίω.
Στίχοι
Πᾶσα πνοή, δόξαζε Πνεῦμα Κυρίου,
Δι’ οὗ πονηρῶν πνευμάτων φροῦδα θράση.
Τῇ ἐπιφοιτήσει τοῦ ἁγίου Πνεύματος, πρεσβείαις τῶν Ἀποστόλων σου, Χριστὲ ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Εμείς σήμερα πού γιορτάζουμε τη δική μας Πεντηκοστή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι την ήμερα αυτή, όταν εορταζόταν η Πεντηκοστή των Εβραίων, ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.

Επειδή, λοιπόν, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, γι’ αυτό την επομένη της Πεντηκοστής, την Δευτέρα, εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, πού είναι μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο μαζί ...μετά από 70 χρόνια



    Μπορεί ο καύσωνας των τελευταίων ημερών να θυμίζει σε όλους μας ότι βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι από αστρονομικής άποψης, όμως, αυτό θα συμβεί τα ξημερώματα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος.

Το φετινό ηλιοστάσιο, μάλιστα, φέτος... σχεδόν συμπίμπτει με την πανσέληνο, η οποία θα υπάρξει περίπου μισή ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 02:02 ώρα Ελλάδος.

Πρόκειται για μια σύμπτωση που έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.

Η Ελληνική Αστρονομική Ένωση προσφέρει τα τηλεσκόπια της στο κοινό -καιρού επιτρέποντος- για παρατήρηση του Δία, του Άρη και του Κρόνου και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου.

Η παρατήρηση θα γίνει κατά τις ώρες 21:00 έως 24:00, με ελεύθερη είσοδο.

Τι είναι το θερινό ηλιοστάσιο

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, μέχρις ότου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο

Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.

H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Την κάθε παράσταση θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, την οποία για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας. Φέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 11/7 η ενιαία ενίσχυση 2016 αλλά με ποινές

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι μέχρι τις 15/06/2016 έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό του σύστημα 700.000 αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης που αφορούν το έτος 2016.

Η εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων θα ανέλθει σε περίπου 710.000.

Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι 11/7/2016 για την υποβολή των αιτήσεων.

Στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις 16/6/2016 και μετά και αιτούνται ενεργοποίηση δικαιωμάτων θα επιβάλλονται ποινές, όπως αυτές προκύπτουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις ή σχόλια που δημοσιοποιούνται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ