Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η φωτιά, στάχτη χιλιάδες στρέμματα


 Σε ετοιμότητα για εκκένωση της Λίμνης στην Εύβοια

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση της περιοχής Λίμνη βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Καλυβιώτη που, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως "οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν και για αυτό το ενδεχόμενο".

Άλλωστε για προληπτικούς λόγους, έχουν ήδη εκκενωθεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο το μεσημέρι στη Βόρεια Εύβοια, με τις καταστροφές πλέον να είναι ανυπολόγιστες για την περιοχή.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι φλόγες κατακαίουν τα πάντα από την λίμνη μέχρι την περιοχή Κατούνια.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη να σώσουν το υπόλοιπο πράσινο της περιοχής.
Το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπέρασε τα 12-15 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια, ωστόσο όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών είναι σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι εκκενώνουν τους κοντινούς οικισμούς, καθώς φοβούνται ότι το πύρινο μέτωπο θα μεταφερθεί κοντά στα σπίτια τους. Ωστόσο, οι επίσημες αρχές και δη η πυροσβεστική δεν έχουν δώσει εντολή για εκκένωση οικισμών, παραδέχονται ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει τεθεί σε έλεγχο και ότι η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι έχει ήδη κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών, ενώ έχει καεί παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, μία εξοχική κατοικία και δύο αποθήκες. Μάλιστα, έχει εκκενωθεί και κοντινή Μονή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 7 μηχανήματα, 11 υδροφόρες, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.
Επίσης, οι δυνάμεις στην Εύβοια έχουν ενισχυθεί με πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία.





«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.
    Νωρίτερα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι 6 καλόγριες της Μονής Γαλατάκη έφθασαν στη Λίμνη με καΐκι μετά την εκκένωση της Μονής, λόγω της πυρκαγιάς



Διαβάστε Περισσότερα »

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΑΓΜΑΤΑ :ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Το σπίτι του Αγίου Λουκά στην Ελλάδα , όπως αλλιώς ονομάζεται είναι η Ιερά Μονή Σαγματά στη Θήβα .
Aνηφορικός ο δρόμος προς τη Μονή,για να μας θυμίζει και πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος της ζωής μας ...
 Είναι κτισμένη σ' ένα πανέμορφο περιβάλλον και από εκεί μπορεί να δει κανείς τόσο την πεδιάδα της Θήβας όσο και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η Μονή είναι Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και έχει πολλές αγιογραφίες.

Η Μονή Σαγματά Υπάτου Θηβών ιδρύθηκε από τον μοναχό Οσιο Κλήμη τον Αθηναίο πάνω στα ερείπια ναού του Υπάτου Διός. Βρίσκεται πάνω στο βουνό που ονομάστηκε και αυτό Υπατο.
Από τον 7ο αιώνα υπήρχε ναός στον τόπο της μονής, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.
Ονομάζεται Σαγματά ίσως από το σχήμα του όρους, που μοιάζει με σαμάρι, ή από την κατασκευή σαγμάτων (σαμαριών) από μοναχό της μονής. Στη μονή υπάρχει τμήμα τιμίου ξύλου, δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ του Κομνηνού επίσης, και η τίμια κάρα του Οσίου Κλήμεντος.
Ο περιβάλλον χώρος αποτελεί μια όαση βλάστησης που εντυπωσιάζει καθώς ειναι ιδανικό το μέρος για εκδρομές.
Στην Μονή υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου υπάρχουν λείψανα του Αγίου Λουκά, και μεγάλη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Αγίου καθώς και λαδάκι του.
Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ γνωστός στον Ελλαδικό χώρο ο σύγχρονός μας Ρώσος Άγιος Λουκάς ο ιατρός, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (1877-1961). Από αυτό το παρεκκλήσι , πήρε και τήν ονομασία ο ιερός αυτός χώρος , ως το Σπίτι Του Αγίου Λουκά στην Ελλάδα .

Η ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  – Σαγματά
,  ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια,  είναι χτισμένη σε υψόμετρο 747 μέτρων στην κορυφή του Σαγματίου όρους.  Μισή ώρα περίπου μακριά από τη Θήβα και 8  χιλιόμετρα από την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας (80ο χλμ.)

.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Σύμφωνα με τον Παυσανία το βουνό στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «Υπάτιον Όρος» και στην κορυφή του υπήρχε μεγαλοπρεπής αρχαιοελληνικός ναός και άγαλμα του Υπάτου Διός.  Στη βυζαντινή περίοδο και ειδικότερα τον 12ο  αιώνα,  άρχισε να κτίζεται η Ιερά Μονή.  Κτήτορας ο Όσιος Κλήμης και χρηματοδότης ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός,  ο οποίος με χρυσόβουλό του το 1106 παραχώρησε ιδιαίτερα προνόμια στο μοναστήρι,  καθώς και πλούσια δώρα.  Την εποχή αυτή αλλάζει και η ονομασία του βουνού από «Υπάτιον» σε «Σαγμάτιον» πιθανώς επειδή το βουνό μοιάζει με σάγμα (=σαμάρι) ή επειδή οι παλαιοί μοναχοί ασκούσαν την τέχνη και εργασία του σαγματοποιού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πνίγεται στους καπνούς η Βοιωτία από πυρκαγιά στην Εύβοια



   Ακόμη και τη Βοιωτία “πνίγουν”  στάχτη και μυρωδιά καπνού εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Εύβοια.
 
Ολόκληρη η Βοιωτία έχει καλυφθεί από τον  καπνό της πυρκαγιάς,υπάρχει έντονη μυρωδιά καμένου, καπνοί και στάχτες που μεταφέρει ο αέρας,όλα αυτά δυσκολεύουν την κατάσταση στο Νομό μας και φυσικά κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνυκτική.
Τα τηλεφωνικά κέντρα των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θήβας και Λιβαδειάς δέχονται κλήσεις συνεχώς από πολίτες οι οποίοι ρωτούν για το αν υπάρχει πυρκαγιά στην περιοχή τους.

 Να καθησυχάσουμε τους αναγνώστες μας οτι στη Βοιωτία δεν έχουμε καμμία φωτιά σε εξέλιξη.


 Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια
 Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.


Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Εύβοια, και συγκεκριμένα στην περιοχή Φαράκλα, όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν:

    120 πυροσβέστες με 48 οχήματα,
    44 άτομα πεζοπόρου τμήματος,
    30 στρατιώτες,
    11 βυτιοφόρα,
    7 μηχανήματα,
    5 αεροπλάνα και
    5 ελικόπτερα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Έλληνες κόβουν τα τρόφιμα ...για να αντέξουν τους φόρους


    Βουτιά έκανε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Μάιο του 2016, υποχωρώντας κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.


Από τα διαχρονικά, μάλιστα, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος τουλάχιστον από το...2010, οπότε αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά οι σχετικοί δείκτες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πτώση παρατηρείται στον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτων, με τη μεγαλύτερη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, να παρατηρείται στις πωλήσεις καυσίμων και τροφίμων.

Η υψηλή ανεργία και οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, επιδρούν εξαιρετικώς αρνητικά στην κατανάλωση και κατά συνέπεια στο λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε τον Μάιο του 2016 κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από την υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 16,7% στα πρατήρια καυσίμων, κατά 7,2% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), κατά 5,6% στα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης - υπόδησης, κατά 4,7% στα βιβλιοχαρτοπωλεία και κατά 2,8% στα φαρμακεία, τα οποία πωλούν, βεβαίως, και καλλυντικά.

Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα κ.λπ.), κατά 7,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Εξόχως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων.

Ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 6,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η κατηγορία καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων καταγράφει επίσης τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση, 7,1%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ (κατά 6,2%), στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης (6,8%), όπως επίσης και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (επίσης κατά 6,8%).

Η συρρίκνωση του τζίρου στο λιανεμπόριο η οποία παρατηρείται τον Μάιο είναι τόσο μεγάλη που δεν εξηγείται από την εποχικότητα, με την έννοια ότι οι πωλήσεις ήταν αναμενόμενο να είναι ελαφρώς μειωμένες τον φετινό Μάιο, καθώς η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα συνέπεσε χρονικά το 2016 εντός του Μαΐου, ενώ πέρυσι ήταν εντός του Απριλίου.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Πάσχα, η κατανάλωση είθισται να είναι ελαφρώς μειωμένη, διότι οι καταναλωτές έχουν προβεί πριν σε αρκετές δαπάνες για την αγορά τροφίμων, ρούχων και παπουτσιών, αλλά και για τις μετακινήσεις τους.

Φορολογικές επιβαρύνσεις

Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση, ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων, είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, οι καταναλωτές, από τα τέλη του περσινού Ιουλίου, οπότε μια σειρά τροφίμων τα οποία πρώτα υπάγονταν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% επιβαρύνθηκαν με συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 1/6/2016 ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 24%), έχουν περιορίσει τις αγορές τους.


Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ως προς την αξία υποχώρησαν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 κατά 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο δε όγκος πωλήσεων επίσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 11,3%.

Με βάση την έως τώρα εικόνα, το 2016 δεν αποκλείεται να κλείσει με μεγαλύτερη υποχώρηση του τζίρου από την αρχικώς προβλεπόμενη, που σύμφωνα με την IRI θα είναι 3,9%.

Καθημερινή

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρωταθλητής στα 100μ. ο Προκόπης Μούντριχας του Γ.Σ. Πίνδαρου Θηβών

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα στο πρωτάθλημα Νέων ανδρών και γυναικών που διεξάγεται στη Λάρισα το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Παπαναστασίου.

Πολύ καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στα 100μ ανδρών και γυναικών παρότι έπνεε αντίθετος άνεμος.

Στα 100μ νέων πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Προκόπης Μούντριχας του Γ.Σ. Πίνδαρου Θηβών με 10.86 και αντίθετο άνεμο 1,5m/s μετά από σκληρή μάχη με τον Αναστάση Δαμίρη που τερμάτισε σε 10.87 και τρίτο τον Κώστα Ζήκο με 10.89.


1.Προκόπης Μούντριχας (ΓΣ Πίνδαρος) 10.86

2.Αναστ-Παρασκευάς Δαμίρης (ΓΑΣ Χολαργου) 10.87

3.Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων) 10.89

Διαβάστε Περισσότερα »

«Άλωσε» τη Λάρισα ο Λεβαδειακός


   Ο Λεβαδειακός νίκησε 2-1 την ΑΕΛ στο «Αλκαζάρ», «ανατρέποντας» το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου, σε φιλικό ματς προετοιμασίας, με τοις δυο ομάδες να μη βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση αυτή την εποχή.

Οι «βυσσινί» ήταν ανώτεροι στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκαν με το εκπληκτικό σουτ του Ουρτάδο στο παραθυράκι μόλις στο 2’. Στην επανάληψη, όμως, οι παίκτες του Ράτκο Ντόστανιτς, που βραβεύτηκε πριν την έναρξη της αναμέτρησης από την πρώην ομάδα του, «γύρισαν» το ματς με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Μάντζιο.

Ο Έλληνας επιθετικός ισοφάρισε στο 68΄με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που κέρδισε ο Βασιλείου και στο 85’ με σουτ, ύστερα από μπαλιά του Ζεζίνιο, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

ΑΕΛ (Άγγελος Αναστασιάδης): Ντεγκρά (32? Ξενοδόχοφ), Κοντόρ (32' Ροβίθης), Ναβάρ (36' Μασούρας), Γιοβάνοβιτς, Φάρκας, Αναστασόπουλος, Φατιόν, Ουρτάδο, Αβραάμ, Ναζλίδης, Μαρουκάκης

Στο δεύτερο ξεκίνησαν και οι: Ξενοδόχοφ (61' Καβουσάκης), Μασούρας (60' Ρέντζας) Καρατάσιος, Σουλιώτης (65' Γκόλιας), Μονιάκης, Καπνόπουλος, Λαμπρόπουλος, Βαρέλα, Ντέλετιτς, Ροβίθης (67' Γιαννιτσάνης), Καπός.

Λεβαδειακός (Ράτκο Ντόστανιτς): Ναμάσκο (60' Μοσχονάς), Μουλόπουλος, Τριποτσέρης (60' Μανωλάς), Ουόν, Μιλιάζες, Μεντί (61' Καραχάλιος), Μαχαίρας (54' Βασιλείου), Μπελγκαζουανί (54' Ζεζίνιο), Γιακουμάκης (66' Παππάς), Σουμπίνιο (80' Μάγκας), Μάντζιος
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ