Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας στο νοσοκομείο Θήβας

Τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας εδώ και τρεις μέρες φιλοξενεί το νοσοκομείο Θήβας στον 5ο όροφο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του radio-thiva.gr και άλλα άτομα έχουν επισκεφθεί τα νοσοκομείο της Θήβας. Τι έχουν να πουν τώρα οι λαλίστατοι εφησυχαστές, δημοτικές αρχές και περιφέρεια, πως δεν υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχει μέριμνα στο νοσοκομείο ώστε οι νοσούντες να είναι σε καραντίνα ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στους υπόλοιπους ασθενείς; Η υγεία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και κανένας δεν μπορεί να παίζει με αυτό. Αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις από τους αρμόδιους.
radio-thiva.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του Permisospress.blogspot.gr πέντε είναι τα κρούσματα ελονοσίας στο Νοσοκομείο Θηβών, πρόκειται για αλλοδαπούς Πακιστανικής και Αφγανικής καταγωγής που μένουν σε περιοχές της Θήβας  και που εμφάνισαν τα συμπτώματα της νόσου, πριν λίγες μέρες.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους τρεις απο αυτούς διακομίστηκαν σε Νοσοκομεία των Αθηνών και δυο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιόρτασε ο Άγιος Φανούρης στο Άρμα Βοιωτίας-ΦΩΤΟ




Πλημμύρισε από κόσμο και από ,…φανουρόπιτες το Εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στo Άρμα του δήμου Τανάγρας, το απόγευμα της Παρασκευής,στον  Πανηγυρικό Εσπερινό.
 Εκατοντάδες πιστοί  βρέθηκαν για να γιορτάσουν την μνήμη     του Αγίου,στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο.
Το έθιμο της φανουρόπιτας τηρήθηκε και φέτος με τις ευχές όλων  ο Άγιος Φανούριος να φανερώνει στην ζωή όλων τον Χριστό.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιερέας π.Σταύρος.
 Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο εκκλησάκι εορτάζεται όλως ιδιαιτέρως η εορτή του Αγίου Φανουρίου από πάρα πολύ παλιά. Οι γυναίκες του χωριού από νωρίς το απόγευμα φέρνουν τις φανουρόπιτες στην εκκλησία, τάμα στον Άγιο Φανούριο ώστε να τους βοηθήσει κυρίως σε κάτι που του ζητούν. Χαρακτηριστικό φέτος ο πάρα πολύς κόσμος που κατέκλυσε το ναό και οι πολλές φανουρόπιτες .

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΗ:Στις πλούσιες περιοχές βρίσκονται οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές...



    Απάντηση στη διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έδωσε  ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στο αίτημα της πρώτης να μην κόβεται το ρεύμα στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που ισχύει η ρύθμιση των 36 δόσεων και, αν γίνεται διακοπή, να δίνεται το δικαίωμα στους επιχειρηματίες, μαζί με την επανασύνδεση να εντάσσονται στην ρύθμιση αυτή χωρίς υπερβολικές προκαταβολές.


Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αφού σημειώνει ότι θα περίμενε από την... ΕΣΕΕ να έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα διακανονισμών οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, και την ανταμοιβή των συνεπών καταναλωτών με την έκπτωση του 15% και να είχε παροτρύνει τα μέλη της να σπεύσουν να επωφεληθούν και να τακτοποιηθούν έναντι της ΔΕΗ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

Η επιχείρηση αναγκάζεται να καταφύγει στο μέσο της αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού προηγουμένως στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευαισθησίας εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης και ο πελάτης δεν έχει ανταποκριθεί. «Είναι προφανές, ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η ευθύνη βαρύνει τους ίδιους και σε καμία περίπτωση τη ΔΕΗ», τονίζει ο κ. Παναγιωτάκης. Προσθέτει ωστόσο, ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις «η ΔΕΗ προβαίνει σε διακανονισμό της οφειλής (βεβαίως όχι στον ευνοϊκότερο) και μάλιστα τους προσφέρει και την έκπτωση του 15% εφόσον, στο εξής θα είναι συνεπείς».
Ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση (π.χ. περιπτώσεις ασθένειας, ή πλήρους οικονομικής δυσπραγίας), εξετάζονται εξαντλητικά από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, και γίνεται ειδική - ευνοϊκότερη αντιμετώπιση.
Πρωταθλητές στην ασυνέπεια είναι οι πελάτες στις πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές σε αντίθεση με τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές, όπου οι πελάτες είναι πρωταθλητές της συνέπειας.
Η ΔΕΗ, αν και εκτεθειμένη σε σκληρό ανταγωνισμό, συχνά αθέμιτο, αν αναλογιστεί κανείς τα επερχόμενα παραμένει μια επιχείρηση που στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία και θα το κάνει ακόμη περισσότερο, όσο η ασυνέπεια περιορίζεται και απομονώνεται. Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και στυλοβάτης της οικονομίας, σε ό,τι αφορά στην παρούσα διοίκησή της, δεν θα επιτραπεί να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ο κ. Παναγιωτάκης, απορρίπτει τέλος ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς, ότι με τις αποκοπές και τις προκαταβολές αναιρείται η ευνοϊκή ρύθμιση για το διακανονισμό των οφειλών, ενώ αναφέρει ότι ήδη 350.000 πελάτες έχουν ανταποκριθεί στη ρύθμιση, έχοντας διακανονίσει οφειλές της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εορτασμός Αγίου Φανουρίου στο Λεοντάρι-ΦΩΤΟ


 Λαοθάλασσα πιστών και Μεγαλειώδης ο εορτασμός του Αγίου Φανουρίου στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Χωριού μας !!!
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ.

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ...

ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΠΑΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΑΣΙΩΤΗ,

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ κ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ.

ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ο ΟΠΟΊΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΕ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΌΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΌ.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η  ΛΙΤΑΝΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΕΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ, ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΠΑΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ , ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ κ.ΧΑΡΆΛΑΜΠΟ ΚΟΛΛΙΑ, κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΡΟΚΟΠΟ ΚΑΙ κ. ΑΘΑΝΆΣΙΟ ΚΙΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.

ΕΙΘΕ Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΘΕΟΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΜΕΘ' ΥΓΕΙΑΣ, ΧΑΡΑΣ, ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑΣ ΕΥΑΡΕΣΤΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ !!!

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ.
 

 ΠΕΡΙΣΣΟΣΤΕΡΑ ΕΔΩ




Διαβάστε Περισσότερα »

Σκοτώθηκε 59χρονος σε τροχαίο στην Αταλάντη

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Αταλάντη    Φθιώτιδας              


Χθες (26-08-2016) το βράδυ περίπου στις 20:40, στην 7η χ/θ της επαρχιακής οδού Αταλάντης – Κυρτώνης στη Φθιώτιδα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 59χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του.

Ενεργείται προανάκριση, από το Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τροχαίο με μηχανάκι στην Αλίαρτο-ΦΩΤΟ

Ενα τροχαίο προκάλεσε αναστάτωση πριν λίγο στη Λεωφόρο Αθηνών στο κέντρο της Αλιάρτου.
 Όλα έγιναν στη διασταύρωση για το εργοστάσιο ντομάτας,όταν ένα αυτοκίνητο παραβιάζοντας το ΣΤΟΠ συγκρούστηκε   με διερχόμενο  μηχανάκι.

Από το τροχαίο οι συνέπειες που προέκυψαν ήταν οι υλικές ζημιές, και ο μικροτραυματισμός του νεαρού οδηγού της μηχανής.
Προανάκριση διενεργείται απο τη Τροχαία Λιβαδειάς.
 Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης




Διαβάστε Περισσότερα »

Μουζάλας: 20 ημέρες διορία για την υπόδειξη διαμερισμάτων, ξενοδοχείων στη Λιβαδειά

ΜΟΥΖΑΛΑΣ Θα επιλεγεί η λύση της ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τους πρόσφυγες αρκεί... στις επόμενες 15-20 μέρες να έχουν επιδειχθεί τα σημεία. 

 Διαψεύδει ο Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το περιεχόμενο της επικοινωνίας του κ.Μουζάλα με τον πρόεδρο του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Γιάννη Σταθά.

Στο δελτίο τύπου  ο κ.Μουζάλας αναφέρει:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα διαψεύδονται δημοσιεύματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του Αναπληρωτή Υπουργού με τον πρόεδρο του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Γιάννη Σταθά.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζεται ότι:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός επικοινώνησε με τον κ. Σταθά μετά την συνάντηση που είχε με την δήμαρχο Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου.
Στην επικοινωνία που είχαν ο κ. Μουζάλας του επανέλαβε στον κ. Σταθά αυτό που είχε πει νωρίτερα και στην δήμαρχο κι αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων που αναλογούσαν στην περιοχή (500 άτομα σε δομή ή 400 άτομα σε διαμερίσματα).
Η κυρία Πούλου επέμεινε στην πρότασή της ώστε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φιλοξενία των ανθρώπων αυτών σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής πολιτείας και σε συνδυασμό με την επιμονή και τα πειστικά επιχειρήματα της Δημάρχου ο κ. Μουζάλας συμφώνησε ασμένως και υποσχέθηκε στην Δήμαρχο ότι θα επιλεγεί η λύση της ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων αρκεί στις επόμενες 15-20 μέρες να έχουν επιδειχθεί τα σημεία.
Διευκρινίζεται ότι η φιλοξενία θα αφορά μόνο οικογένειες ομόφυλες, ομόθρησκες  και ο αριθμός των φιλοξενούμενων δεν θα ξεπερνά τους 400, ενώ κατέστη σαφές ότι η ενοικίαση θα γίνει με τους όρους που τίθενται πάντα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).
Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι, η εκ του πονηρού χρήση της ονομασίας «βουστάσια», σε μια περιοχή όπου οι αρμόδιοι μηχανικοί σχεδιάζουν δομές  φιλοξενίας για τους πρόσφυγες σε απόλυτα αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και υπηρεσιών γι’ αυτούς (σπιτάκια, ιατρείο, χώροι για παιδικές δραστηριότητες, κουζίνες και άλλα)
Τέλος, να σημειωθεί ό, τι κατά την επικοινωνία του με τον κ. Σταθά ο κ. Μουζάλας επανέλαβε  τα όσα είπε με την Δήμαρχο Λεβαδέων κ. Πούλου και τίποτα άλλο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛIΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του Εργατικουπαλληλικού Κέντρου Λιβαδειάς ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΖΑΛΑ στις 23/08/16 για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στο Δήμο Λιβαδειάς , ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι έχει στείλει έγγραφο στο Δήμο Λιβαδειάς για την εγκατάσταση των προσφύγων στο βουστάσιο ιδιοκτησίας Ν.Δέλλιου στην περιοχή Ανάληψη του Δήμου Λιβαδειάς.
Όπου και θα έρθουν 800 περίπου άτομα ,τα οποία θα είναι μόνον οικογένειες και από το ίδιο δόγμα θρησκεύματος .
Επίσης θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο βουστάσιο ώστε να γίνουν ''ποιό ανθρώπινες οι συνθήκες'' .
Ως Εργατουπαλληλικό κέντρο διαφωνήσαμε κάθετα μαζί του για το συγκεκριμένο τρόπο εγκαταστάσης των προσφύγων.
Προτείναμε να εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και ο αριθμός των προσφύγων να είναι αυτός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό του Δήμου ,διότι σε όμορους Νομούς δεν έχουν πάει καθόλου !
Ο υπουργός ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ και πρότεινε να δώσει μια προθεσμία 10-15 ημερών ώστε να βρεθούν τέτοιοι χώροι στον Δήμο Λιβαδειάς όπου θα εγκατασταθούν ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΩΣ 300 ΑΤΟΜΑ το ανώτερο .
Επίσης ενημέρωσε ότι τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα θα τα επισκευάσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και θα πληρώνει προκαταβολή ενός χρόνου για τα ενοίκια τους .
Μας είπε όμως ότι εάν δεν βρεθούν αυτοί οι χώροι τότε θα πάνε στο βουστάσιο της Ανάληψης !
Η απάντηση μας ήταν ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΟΥΣΤΑΣΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ''ΔΟΜΕΣ'' στην περιοχή μας οι πρόσφυγες .
Για όλα τα παραπάνω ως πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς ,έχω ενημερώσει προφορικώς τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και ειδικώς με γραπτό μήνυμα την κ. Δήμαρχο και τον κ. Κοτσικώνα.
Προτείνουμε λοιπόν να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς ώστε να μην δεχτεί δομές τύπου βουστάσιων κτλ και ΟΛΟΙ μαζί οι φορείς της πόλης με επικεφαλής τον Δήμο, να βρούμε τους κατάλληλους χώρους (διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ) αλλά και τον αριθμό που αναλογεί στο Δήμο ,ώστε να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες και φυσικά όσοι από αυτούς το επιθυμούν.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου;

Ο Άγιος Φανούριος είναι αναμφίβολα μια άγια, σημαντική νεανική μορφή, που ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο ανάμεσα στους άλλους Αγίους της χριστιανοσύνης. Ο Άγιος Φανούριος, που έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια, συγκρούσθηκε τότε θαρρετά με τον κόσμο της ειδωλολατρίας, γιατί το χριστιανικό πνεύμα του θεανθρώπου, δεν του επέτρεπε ν' αρνηθεί τις αναμφισβήτητα ενάρετες αρχές του.

Έτσι τα 12 μαρτύρια που υπέφερε ο Άγιος, αποτελούν για μας ένα δυνατό κίνητρο για αντοχή και προσκόλληση στις ηθικές αξίες του χριστιανισμού, για να βγούμε νικητές από ένα αδιάκοπο αγώνα, ενάντια στην απιστία και αδικία της εποχής μας.

Στις 27 Αυγούστου κάθε χρόνο η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τον Άγιο Φανούριο. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με την μυρωδιά από τις πίτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές, οι γνωστές «Φανουρόπιτες».

Η παράδοση αυτή είναι μια μίξη τοπικών εθίμων που ξεκίνησαν από την Ρόδο και πίστης, που επεκτάθηκε σε ολόκληρη την χώρα.

Τα μόνα στοιχεία που έχουμε αναφορικά με τον Άγιο είναι η εύρεση της εικόνας του, γύρω στα 1500 μ.Χ., σύμφωνα με τα συναξάρια, ή κατ' άλλους γύρω στα 1355-1369 μ.Χ. Άλλοι υποστηρίζουν πως η εικόνα του Αγίου βρέθηκε στη Ρόδο και άλλοι στην Κύπρο.

Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ' τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ' την».

Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης. Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου κάθε δύο χρόνια

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να αλλάζουν το αργότερο κάθε δύο χρόνια, διότι η προστατευτική δράση τους έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου φθίνει με τον καιρό, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Biomedical Engineering OnLine», οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα εναντίον της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών.

Αυτό έχει ως συνέπεια να τους διαπερνά ολοένα περισσότερη UV, προκαλώντας αλλεπάλληλες μικροφθορές στα μάτια οι οποίες αυξάνουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων οφθαλμοπαθειών, όπως το πτερύγιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

«Η υγεία των ματιών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και περισσότερο στις νότιες χώρες όπου τα επίπεδα της UV είναι πολύ υψηλά το καλοκαίρι», δήλωσε η δρ Λιλιάνε Βεντούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο.

«Τα γυαλιά ηλίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ματιών και οι φακοί τους πρέπει να διαθέτουν επαρκή φίλτρα για τη UV - κάτι το οποίο παύει να υφίσταται με τον καιρό».

Όπως εξήγησε η δρ Βεντούρα, η ανθεκτικότητα των φίλτρων των γυαλιών ηλίου στην UV ελέγχεται με ειδικό τεστ, το οποίο είναι κοινό σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Το τεστ γίνεται σε εξομοιωτή ηλίου στον οποίο εκτίθενται τα φίλτρα των γυαλιών ηλίου επί 50 αδιάκοπες ώρες, από απόσταση 30 εκατοστών του μέτρου από την πηγή του φωτός. Η πηγή αυτή είναι μία λάμπα των 450 W, που αντιστοιχεί σε δύο μέρες σε φυσικό περιβάλλον το καλοκαίρι ή τέσσερις το χειμώνα.

Η δρ Βεντούρα και οι συνεργάτες της εξέτασαν την επάρκεια του τεστ, υπολογίζοντας την άμεση και την έμμεση έκθεση μιας κατακόρυφης επιφάνειας στην UV στη διάρκεια ενός έτους, και συγκρίνοντάς την με αυτήν στη διάρκεια του τεστ.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η αληθινή έκθεση είναι πολύ μεγαλύτερη, επομένως «το τεστ είναι αναποτελεσματικό στην παρούσα μορφή του».

Οι ερευνητές προτείνουν να αντικατασταθεί από μέτρηση επί 67,3 αδιάκοπες ώρες και από απόσταση 0,5 εκατοστού, διότι έτσι «θα πιστοποιηθεί η ασφάλεια των γυαλιών ηλίου για χρήση επί 2 χρόνια, εφ’ όσον τα φοράει κανείς 2 ώρες την ημέρα», είπε η δρ Βεντούρα.

Για πιο πολύωρη χρήση, θα πρέπει να αντικαθίστανται ακόμα πιο συχνά, κατέληξε.


Πηγή : Web Only

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΚΤΙΣΤΑΚΙ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ