Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς για την διοργάνωση "Λευκής νύχτας"


ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ Νο 3
(ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ)
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στην πόλη μας ”Λευκή Νύχτα” που όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου «..αποτελεί πλέον θεσμό, είναι η δική μας απάντηση στο δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και στο καταναλωτικό κοινό… μία γιορτή του Λιβαδείτικου εμπορίου που, χωρίς διαπραγματεύσεις, θέλει να ανταποδώσει στον καταναλωτή, την εμπιστοσύνη του στην τοπική αγορά….» και συνεχίζουν ευχαριστώντας βεβαίως, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την κα Παπαθωμά καθώς και το Δήμο Λιβαδειάς και την κα Πούλου για την αγαστή συνεργασία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς μάλιστα το φέρνει σαν θέμα του στην  τακτική του συνεδρίαση «Έγκριση για συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς και Διάθεση πίστωσης».
Αλήθεια, πολιτιστική εκδήλωση η Λευκή Νύχτα;
Γι’ αυτούς που το ψήφισαν είναι πολιτισμός ο εργαζόμενος να ξεροσταλιάζει μέχρι τα μεσάνυχτα, είναι πολιτισμός ο εργαζόμενος να δουλεύει ήλιο με ήλιο απλήρωτος και εμείς οι εργαζόμενοι που δεν ερωτηθήκαμε θα πρέπει να πληρώσουμε και από πάνω;
Καλά εκεί στην δεύτερη φορά αριστερά για πόσο ακόμη θα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την αδικία και για πόσο θα ξεπλένουν τα χέρια τους σαν Πόντιοι Πιλάτοι στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα μας;  
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς  εμμένει στη θέση του για 40ωρο – 5μερο – 8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. ΄
Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν  τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους
•    να μην ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα  που μας θέλει να δουλεύουμε σαν σκλάβοι 24ωρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα.
•    Να ψηφίσουν με γνώμονα για το πως θέλουν να δουλεύουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
•    Με την ψήφο τους να μην επιτρέψουν να καθιερωθεί η δουλειά από νύχτα σε νύχτα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση.

ΤΟ Δ/Σ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Εδώ είναι Λιβαδειά!


Επέστρεψε... ζεστός ο Λεβαδειακός
Λεβαδειακός με (σχετική) άνεση. Οι «πράσινοι» δεν επηρεάστηκαν από την 20ήμερη απραξία και νίκησαν απολύτως δίκαια τον Παναιτωλικό με 2-1, κερδίζοντας θέσεις στη βαθμολογία.


Πιο εύκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ (2-1), πήρε ο Λεβαδειακός το «τρίποντο» από το εντός έδρας ματς με τον Παναιτωλικό για την 8η αγωνιστική της Super League, δείχνοντας ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την 20ήμερη απραξία (λόγω και της αναβολής του ματς με τον ΠΑΣ).

Ο Γιακουμάκης άνοιξε το σκορ στο 42’, ο Τόνι Σίλβα διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του στο 47’ και ο Μαρκόφσκι μείωσε με πέναλτι στο 73ο λεπτό και ενώ είχε μπει στο 69' στον αγωνιστικό χώρο.

Το ματς

Ένα μεγάλο ερωτηματικό πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ήταν το πώς θα παρουσιαστεί ο Λεβαδειακός, ο οποίος προερχόταν από μεγάλη απραξία. Υπήρχε ένα κενό διάστημα είκοσι ημερών λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος, αλλά και της αναβολής του ματς με τον ΠΑΣ την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του σεισμού στα Γιάννενα.

Οι γηπεδούχοι δεν έδειξαν να έχουν… σκουριάσει και είχαν την πρώτη τους καλή στιγμή μόλις στο δεύτερο λεπτό, όταν και ο Μπελγκαζουανί έπιασε σουτ, αλλά βρήκε σε ετοιμότητα τον Κυριακίδη που… ζεστάθηκε νωρίς. Ο Παναιτωλικός απάντησε λίγο μετά, με τον Ρότσα να κάνει ωραία κίνηση μέσα από την περιοχή και λίγο δεξιά και καλό σουτ με το αριστερό. Ωστόσο, αντέδρασε καλά ο Ναμάσκο και έδιωξε την μπάλα. Στο 7’ διαφοροποιήθηκαν κάπως τα πλάνα του Ράτσκο Ντόστανιτς, που αναγκάστηκε να περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου τον Μπελγκαζουανί, που δεν μπορούσε να συνεχίσει και τη θέση του πήρε ο Ζεζίνιο.


Ύστερα από το αναγνωριστικό ξεκίνημα, ο Λεβαδειακός απέκτησε τα ηνία του αγώνα και ήταν αρκετά καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο. Ο Παναιτωλικός, ο οποίος είχε κάνει πολύ γεμάτη εμφάνιση κόντρα στην Κέρκυρα (4-0), παρουσιάστηκε πολύ νωχελικός και οι φάσεις που έκανε στο πρώτο μέρος ήταν πολύ λίγες. Αντιθέτως, οι γηπεδούχοι άγγιξαν το γκολ στο 9’ και στο 29’ με τους ίδιους παίκτες να πρωταγωνιστούν και στις δύο περιπτώσεις. Ο Μιλιάζες γέμισε στην πρώτη από τα αριστερά και ο Βαγγέλης Μάντζιος έπιασε το σουτ με τη μια, αλλά ο Ροντρίγκες έκανε την προβολή και έδιωξε σωτήρια την ύστατη στιγμή. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο Πορτογάλος εκτέλεσε φάουλ από τον άξονα, βρήκε τον Έλληνα φορ που έκανε την προβολή, αλλά ο Κυριακίδης του είπε «όχι».

Ο Λεβαδειακός ευτύχησε να προηγηθεί σε πολύ καλό χρονικό σημείο και ύστερα από μια επίθεση που δεν ήταν οργανωμένη όσο οι άλλες δύο. Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Ροντρίγκες δεν έδιωξε καλά, ο Γιακουμάκης έπιασε σουτ λίγο έξω από την περιοχή και η μπάλα κόντραρε, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Κυριακίδη που έκανε κίνηση για να πέσει στη δεξιά του πλευρά και δεν μπορούσε να κάνει κάτι.


Ακόμη πιο δυνατά –συγκριτικά με το α’ ημίχρονο- μπήκε ο Λεβαδειακός στο δεύτερο και αυτή τη φορά καρποφόρησε η υπεροχή της, πετυχαίνοντας γκολ από… τα αποδυτήρια. Ο Μάντζιος μπούκαρε από τα αριστερά, πήρε… αμπάριζα την άμυνα του Παναιτωλικού και το συρτό σουτ που έκανε βρήκε στο αριστερό δοκάρι του Κυριακίδη και ύστερα από κόντρα στρώθηκε στον Τόνι Σίλβα που από κοντά νίκησε τον εξουδετερωμένο Κυριακίδη.

Ο Παναιτωλικός προσπάθησε να αντιδράσει και έδειξε να αποκτά παλμό ύστερα από το σημείο του Ουαρντά, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Οι «πράσινοι» διαχειρίστηκαν πολύ σωστά το προβάδισμά τους και δεν έδειξαν να αγχώνονται ιδιαίτερα ούτε μετά τη μείωση των φιλοξενούμενων. Ο Μαρκόφσκι κέρδισε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Τζάκσον που προσπάθησε να τον βγάλει από την τροχιά του, βάζοντάς του σώμα. Ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Ναμάσκο, που έπεσε στην ίδια μεριά, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το 2-1.


Μέχρι το τέλος δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα ο Λεβαδειακός, που «έκατσε» πάνω στο προβάδισμα που είχε και στη μοναδική φάση που πλησίασε στην ισοφάριση η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη, ήταν η κεφαλιά του Κούσα στο 84’, όπου η μπάλα έφυγε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ναμάσκο.
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Νέου Θηβών τα Ιερά Λείψανα των Οσίων Ιωάννου του Ρώσσου και Δαυίδ του εν Ευβοία

 Λείψανα των Οσίων Ιωάννου του Ρώσσου και Δαυίδ του εν Ευβοία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Νέου

Διαβάστε Περισσότερα »

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ -Τι αλλάζει

Στην ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου στοχεύει πλέον το υπουργείο Παιδείας, καθώς το μοντέλο του International Baccalaureate (I.B.) που πρότεινε η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου κρίνεται ανεφάρμοστο, όπως επίσης και η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ όσο υπάρχει κλειστός αριθμός θέσεων στις σχολές.

Οσον αφορά το το εξεταστικό σύστημα, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την εισαγωγή σε σχολή και όχι σε τμήματα, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις περισσότερες φορές σε σχέση με σήμερα. Δηλαδή, οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι αυτοί που θα δοκιμάσουν το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινής», ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα σειρά άτυπων επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας ελπίζει πως θα καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αναβάθμισης του Λυκείου και του νέου εξεταστικού με σύνθεση των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί. Παράλληλα, θα επιδιώξει συναίνεση, ώστε αυτή να αποτελεί την τελευταία αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα εξής τέσσερα πεδία:

    Αναβάθμιση του Λυκείου: Καθώς η ΟΛΜΕ έχει πλήρως απορρίψει την πρόταση για 4ετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο στα πρότυπα του I.B., προκρίνεται η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, οι οποίες «τώρα γίνονται στο φροντιστήριο» όπως είπε ο υπουργός Νίκος Φίλης, εννοώντας ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η πρόταση είναι να καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή.
    Διαδικασία εξετάσεων: Ολες οι θέσεις συγκλίνουν στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα (όπως τώρα) και οι εξετάσεις να συνεχίσουν να διοργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα ΑΕΙ για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η μόνη αλλαγή είναι ότι προτείνεται οι υποψήφιοι να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις (είχε προταθεί από το πόρισμα Μπαμπινιώτη).
    Εισαγωγή στα ΑΕΙ: Θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα όπως συμβαίνει τώρα (πλην, βεβαίως, των μονοτμηματικών σχολών όπως συμβαίνει στο ΕΜΠ). Οι εισακτέοι στο πρώτο έτος θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και κατόπιν θα αποφασίζουν σε ποιο τμήμα της σχολής θα συνεχίσουν. Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να «χτίζουν» το πτυχίο τους παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής από όλα τα τμήματα της σχολής. Ετσι, το τμήμα θα διατηρηθεί ως πυρήνας του ΑΕΙ. Με την πρόταση αυτή, βέβαια, αλλάζει άρδην η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτίου.
    Αριθμός θέσεων ανά σχολή: Σήμερα, τα ΑΕΙ έχουν λόγο στον καθορισμό τους. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μπορεί να αυθαιρετήσει, καθώς έχει τον τελικό λόγο.

Πηγή: Kαθημερινή

Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στην Αγία Τριάδα Λιβαδειάς - 60χρονος έπεσε από την ταράτσα και σκοτώθηκε


Τραγικό θάνατο βρήκε πριν απο λίγη ώρα 60χρονος στην Αγία Τριάδα Λιβαδειάς.
Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία στην Αγία Τριάδα  απο τον   θάνατο 60χρονου που έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ταράτσα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του permisospress, ο άτυχος άνδρας είχε ανέβει στη ταράτσα του σπιτιού του για να καθαρίσει τη καμινάδα.
Ωστόσο, κάτω απο  αδιευκρίνιστες συνθήκες, την ώρα των εργασιών έπεσε απο την ταράτσα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου μετέφερε  τον άτυχο άνδρα στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και  παρά τις προσπάθειες των γιατρών  να τον κρατήσουν στη ζωή λίγη ώρα μετά κατέληξε.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργείται από την Αστυνομία Λιβαδειάς.
Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης
Διαβάστε Περισσότερα »

Κατάληψη στο Λύκειο Ακραιφνίου

ΟΡΓΗ !!! ΜΑΘΗΤΩΝ !!! ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ !!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Β ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ !!!

Την Παρασκευή  21 Οκτωβρίου εκδόθηκε Προκήρυξη
 από το Γραφείο τής   Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 Βοιωτίας σύμφωνα με την οποία  η Θεωρητική κατεύθυνση τής Β' Λυκείου  καταργείται στο Λύκειο Ακραιφνίου .   
 Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου οι Μαθητές τού Λυκείου Ακραιφνίου , σύμφωνα με απόφαση τού 15μελούς Συμβουλίου τους θα ξεκινήσουν Κατάληψη
τού Λυκείου Ακραιφνίου .

Όχι στην κατάργηση του τμήματος των Ανθρωπιστικών Σπουδών Ακραιφνίου κανένα τμήμα δεν θα φύγει κανένας συμμαθητής από το σχολείο μας. Κάτω τα χέρια από το Γυμνάσιο με Λυκειακες τάξεις Ακραιφνίου αν θέλετε το τμήμα μας   '' Μολών Λαβέ '' !!!
 Έχουμε μαζί μας ένα χωριό όχι πια παράνομες μεταγραφές μαθητών προς τον Ορχομενό !!!


Δεν θα επιτρέψουμε νά στερήσουν  τα ονειρα των παιδιων του σχολειου

Ο ρατσισμος καταπολεμαται με την μαθηση... ο φασισμος με το ταξιδι... ουτε φασιστες θα γινουμε ουτε ρατσιστες !! Απαιτουμε ισες ευκαιριες!!!!


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

        Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη μνημονιακή πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση συνεχίζει ακάθεκτη το κλείσιμο και τη συγχώνευση τμημάτων σε σχολεία σε όλη τη χώρα! Στη Βοιωτία, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αλιάρτου έχουν εγκριθεί τρεις τομείς στη Β΄ τάξη από τους έξι! Στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ακραιφνίου δεν εγκρίνεται ένα τμήμα προσανατολισμού στη Β΄ τάξη.  Επίσης γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων στο 1ο Λύκειο Λιβαδειάς, στο Λύκειο Θεσπιών και στο 1ο και 2ο Λύκειο Θήβας.
     Οι αποφάσεις αυτές δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας δημιουργώντας όρους εργασιακής γαλέρας για τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα στοχοποιούνται σχολεία (κυρίως ΕΠΑΛ και περιφερειακά σχολεία σε όλη τη χώρα), αφού το πραξικοπηματικό κλείσιμο των τμημάτων τους τα οδηγεί σε συρρίκνωση με απώτερο σκοπό το μελλοντικό κλείσιμο τους.
    Είναι εμφανείς οι επιδιώξεις των κυβερνώντων αφού θα δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα για την  μετακίνηση των μαθητών σε άλλα σχολεία. Στο τμήμα προσανατολισμού που δεν εγκρίνεται στο Ακραίφνιο το υποτιθέμενο «όφελος» είναι μείωση διδακτικού ωραρίου πέντε ωρών εβδομαδιαίως! Στο Λύκειο Θεσπιών οι μαθητές καλούνται να στοιβαχτούν και αυτοί σε τμήματα των 27 ατόμων ενώ γνωρίζουν πολύ καλά οι ιθύνοντες ότι οι αίθουσες του σχολείου είναι μικρές και μετά βίας χωρούν 14 μαθητές.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τμήματα με 25 και πάνω μαθητές όταν σε αυτά υπάρχει μαθητής με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες και να μην εφαρμόζεται ο νόμος για τη μείωση του μέγιστου αριθμού των μαθητών σε αυτές τις περιπτώσεις.
Είναι απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό να στοιβάζονται μαθητές σε 27αρια τμήματα τόσο στη Γενική Παιδεία όσο και στις κατευθύνσεις  Είναι μέτρο που υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
     Όλα αυτά σημαίνουν για την κυβέρνηση «εξορθολογισμός» στην παιδεία.
     Οι κυβερνώντες εφαρμόζουν πλήρως από τώρα το πόρισμα -έκτρωμα της ομάδας Λιάκου που κάνει σαφές πως θα προχωρήσουν μεγάλες συγχωνεύσεις Λυκείων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που θα ξεπερνούν το 30%.
     Δυστυχώς ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε παρών στα τραπέζια του «εθνικού διαλόγου»  ενώ ήταν γνωστά τα σχέδια που επιδίωκαν να περάσουν. Αρνήθηκαν να ορθώσουν τείχος απέναντι σε αυτή την πολιτική και έψαχναν να βρουν τα θετικά μέτρα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Αποδέχτηκαν το μνημονιακό πλαίσιο και προσπάθησαν να διαμορφώσουν αιτήματα και «αγώνες» εντός του πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής.
       Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βοιωτίας να αντιδράσει άμεσα, καλώντας  όλους του συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ, ενάντια στη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.
   Να µην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στο μόνιμο κόφτη Κυβέρνησης–ΕΕ–ΔΝΤ.
   Η αδιαφορία για την συρρίκνωση των δικαιωμάτων εκπαίδευσης των παιδιών μας, για την μετατροπή τους σε Ευρωπαίους σκλάβους είναι συνενοχή.
Να απαιτήσουμε:
•    Να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ η υπουργική απόφαση Φ12/159571/Δ4/28-09-2016.
•    Να μην κλείσει κανένας τομέας των ΕΠΑΛ και κανένα τμήμα προσανατολισμού στα Λύκεια. Κάθε μαθήτρια και μαθητής να μπορεί να έχει πρόσβαση στον τομέα και στην ειδικότητα που επιλέγει.
•    Να μην γίνουν συμπτύξεις τμημάτων. Καμία κατεύθυνση με πάνω από 20 μαθητές.
•    Να εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που μειώνει τον μέγιστο αριθμό των μαθητών του τμήματος κατά τρεις.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ,
ΥΨΗΛΗΣ     ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι "βομβιστές" των ΑΤΜ ξαναχτύπησαν στα Οινόφυτα





Μπορεί η σπείρα των Μολδαβών που χτυπούσε ΑΤΜ στην Αττική και την ευρύτερη περιοχή να έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, αλλά όπως φαίνεται, οι "βομβιστές" των ΑΤΜ δεν έχουν τέλος.

Στις 4:40΄ τα ξημερώματα της Κυριακής χτύπησαν στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Αυτη τη φορά επέλεξαν ένα ΑΤΜ που βρισκόταν στο ισόγειο διώροφου κτιρίου που στο παρελθόν φιλοξενούσε υποκατάστημα της Alpha Bank.

Οι δράστες έσπασαν με μια μεγάλη πέτρα το τζάμι της εισόδου και μπήκαν άμεσα. Στη συνέχεια τοποθέτησαν εκρηκτική ύλη στο μηχάνημα αυτοματης ανάληψης και το ανατίναξαν.

Ακόμη είναι άγνωστο το ποσό των χρημάτων που πήραν, ωστόσο όλα δείχνουν ότι έφυγαν βιαστικά, αφου στο σημείο βρέθηκαν σκορπισμένα 1150 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 50€ και 20€.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανατίναξαν το ΑΤΜ στη Γραβιά, το οποίο έγινε στόχος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν χτυπήσει ΑΤΜ σε υποκατάστημα τράπεζας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ιστορία της Δομβραίνας


Η Δομβραίνα είναι όμορφη κωμόπολη του νομού Βοιωτίας, κουρνιασμένη κάτω από τη σκιά του ιερού όρους του Ελικώνα. Mετονομάστηκε σε Κορύνη.

Βρίσκεται πολύ κοντά στον ομώνυμο όρμο του βορειοανατολικού μυχού του Κορινθιακού κόλπου και είχε 1.415 κατ. (1991). Στα νοτιοδυτικά της Δομβραίνας βρίσκεται και ο μικρός παραθεριστικός οικισμός Άγιος Νικόλαος. Βόρεια της Δομβραίνας κάτω από τις κορυφογραμμές του Ελικώνα δεσπόζει το Μοναστήρι της Μακαριώτισσας που αποτέλεσε καθ΄ όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας εστία μελέτης και διαφώτισης καθώς και κρυφό σχολειό.
Ιστορία

Η ιστορία τής Δομβραίνας είναι συνδεδεμένη άμεσα με την εξέλιξη τής αρχαίας πόλης τής Θίσβης.

Όταν την Βυζαντινή περίοδο η Θίσβη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της, δημιουργήθηκαν στη γύρω περιοχή μικροί οικισμοί. Τον 11ο με 12ο αιώνα στην περιοχή της σε προϋπάρχοντα Ελληνικό πληθυσμό προστέθηκαν κάποιοι ποιμένες σλαβικής καταγωγής. Η περιοχή ονομάστηκε Δομβραίνα, λέξη που προέρχεται από τα σλαβικά και σημαίνει ήρεμο και καλό χειμαδιό.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι της Δομβραίνας επέδειξαν σπουδαία δράση.

Οι κάτοικοι τής Δομβραίνας σήκωσαν από τους πρώτους το λάβαρο της ελευθερίας. Κοντά στο χωριό υπάρχει ένας όρμος, από τον οποίο, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, μεταφέρονταν άνδρες και πολεμοφόδια από την Πελοπόννησο στη Στερεά και από τη Στερεά στην Πελοπόννησο. Στην περιοχή σημειώθηκαν αρκετές μάχες καθώς η περιοχή αποτελούσε πέρασμα για τον ανεφοδιασμό των επαναστατών της Πελοποννήσου από τους Στερεοελλαδίτες και το αντίθετο. Μάλιστα, από τον περίφημο πύργο του ο Καραϊσκάκης συντόνιζε τις επιχειρήσεις του ένοπλου αγώνα. Στο ύψωμα της Δομβραίνας στέκει αγέρωχο το κάστρο τού Καραϊσκάκη που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την επανάσταση του 1821.

Σημαντική ήταν και η μάχη του Καναβαρίου όπου ο Αρματωλός Τσάρδας από τη Δομβραίνα μαζί με τον Κούρκα και τα παλικάρια τους κατατρόπωσαν τον τουρκικό στρατό που τότε κατευθυνόταν απειλητικά προς την Δομβραίνα, για να την καταλάβει και να την καταστρέψει .
Οικονομία

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση και φημιζόταν για τις μεγάλες πέτρινες και άνετες κατοικίες, από τις οποίες κάποιες διασώζονται μέχρι και σήμερα. Η Δομβραίνα είναι γνωστή για τα περίφημα μάρμαρά της που χρησιμοποιήθηκαν για πολλές δημιουργίες στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο. Είναι τα γνωστά μάρμαρα Δόμβραινας με ωραία μελί-μπεζ απόχρωση. Τα λατομεία της Δόμβραινας βρίσκονταν στα βόρεια του χωριού, στις υπώρειες ταυ Ελικώνα προς την περιοχή της μονής Μακαριώτισσας.

Εκτός από τα μάρμαρα η Δομβραίνα είχε μεγάλη παραγωγή οσπρίων (κυρίως φακές) και κρασιού. Γνωστά, επίσης, ήταν τα πρώιμα νωπά κρεμμύδια, το εκλεκτό μέλι, τα νόστιμα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας η Δομβραίνα θα γνωρίσει μεγάλη οικονομική άνθιση, πράγμα που θα σημάνει κατ’ επέκταση και μια εντυπωσιακή ανάπτυξη της κωμόπολης. Η σύνδεση της με την Αλυκή και η διακίνηση του αλατιού βοηθούν σημαντικά στην εξέλιξή της.

Η καλλιέργεια της ελιάς, η παραγωγή του λαδιού, οι αμπελώνες με τη σταφίδα και το κρασί, καθώς και τα όσπρια είναι μερικά από τα προϊόντα που παρήγαγε σε αφθονία η περιοχή και επομένως έδωσαν σημαντική ώθηση στο εμπόριο. Η κτηνοτροφία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απέφεραν στην περιοχή μεγάλα έσοδα.

Τέλος η αλιεία και ειδικά οι περίφημοι αστακοί Δομβραίνας αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τον τόπο ακόμα και στις μέρες μας.

Σήμερα κοντά στην Δομβραίνα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της μεγάλης βιομηχανίας «Σωληνουργεία Κορίνθου».Ο πληθυσμός της είναι 639 κάτοικοι, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Με τη παραλία Αγίου Νικολάου και τη Μονή Μακαριωτίσσης συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Δομβραίνης, με συνολικό πληθυσμό 675 κατοίκων.









Διαβάστε Περισσότερα »

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ