Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Χτύπησαν και εγκατέλειψαν ΑΥΤΟΝ τον 28χρονο σε τροχαίο-Φώναζε αβοήθητος «Βρείτε το πόδι μου»

Μετά τον έκλεψαν κιόλας.
Έκκληση βοήθειας απευθύνουν οι συγγενείς του 28χρονου Γιάννη Παρδάλη, τον οποίο ασυνείδητος οδηγός αυτοκινήτου τραυμάτισε σοβαρά και εγκατέλειψε αιμόφυρτο στο οδόστρωμα στην περιοχή της Νίκαιας το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου.

Η οικογένεια του άτυχου μοτοσικλετιστή ζητά από τους αυτόπτες μάρτυρες να συμβάλουν στην προανάκριση που διενεργεί για το περιστατικό η Τροχαία Κορυδαλλού, ώστε να βρεθεί ο οδηγός που αμέσως μετά τη σύγκρουση ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πώς έγινε το τροχαίο-«Α​ν δεν φορούσε κράνος θα ήταν νεκρός»

«Σύμφωνα με μαρτυρίες ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν παρκαρισμένος σε ένα μικρό παρκάκι. Φεύγοντας ενώ κινείτο επί της οδού Σμύρνης στη Νίκαια με κατεύθυνση τη Θηβών, έστριψε στην οδό Κερασούντος (διπλα έχει ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ) ενώ απαγορεύεται. Στη συνέχεια στην συμβολή της οδού Κερασούντος με την οδό Μπελογιάννη, παρέσυρε το γιο μου που κινούταν με τη μηχανή του επί της Μπελογιάννη. Μάλιστα ανέπτυξε ταχύτητα και τον εγκατέλειψε αβοήθητο. Ευτυχώς που ο Γιάννης μας φορούσε κράνος γιατί αλλιώς θα ήταν νεκρός. Και αυτό γιατί αφού τον παρέσυρε ο ασυνείδητος οδηγός, ο 28χρονος, έπεσε και σε ένα άλλο παρκαρισμένο όχημα μπροστά σε ένα κομμωτήριο
«Ακρωτηρίασαν το ένα πόδι του παιδιού μου»

«Το τροχαίο ήταν σοβαρό. Ακρωτηρίασαν το αριστερό πόδι του παιδιού μου από το γόνατο και κάτω και έχει δύο συντριπτικά κατάγματα στους ώμους. Το θέμα είναι ότι το παιδί μου έχασε το πόδι του και αυτός που το χτύπησε το εγκατέλειψε. Κάνω έκκληση όποιος γνωρίζει το οτιδήποτε, να μας καλέσει στα κινητά μας τηλέφωνα (306972422428 και 306934303309) και να αποτανθεί στην Τροχαία Κορυδαλλού που έχει επιληφθεί του τροχαίου»

Σε τι κατάσταση είναι ο 28χρονος Γιάννης

Όπως στη συνέχεια μας ενημερώνει ο πατέρας του νεαρού, ο Γιάννης νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο εκτός κινδύνου. «Δεν κινδυνεύει η ζωή του. Έχει τις αισθήσεις του. Ελπίζω όλα να πάνε καλά με την πληγή του στο πόδι γιατί οι γιατροί του έχουν αφήσει κάτω από το γόνατο, κάποιους πόντους, ώστε να βάλει αργότερα προσθετικό μέλος. Η ψυχολογία του είναι καλή γιατί κόσμος που τον αγαπά έρχεται συνεχώς και τον βλέπει. Μας δίνει και εμάς κουράγιο με τη στάση που κρατά».
 


«Έγινε το ατύχημα και ο Γιάννης φώναζε να βρουν και να μην ξεχάσουν το κομμένο πόδι του»

 O Γιάννης είχε τις αισθήσεις του και μετά το ατύχημα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το πόδι του είχε κοπεί την ώρα του ατυχήματος από τον αστράγαλο και κάτω και ο ίδιος με ψυχραιμία φώναζε σε περαστικούς να βρουν και να μην ξεχάσουν το πόδι του».

«Ο Γιάννης ζήτησε να ενημερώσουν τους δικούς του για το ατύχημα και του ΕΚΛΕΨΑΝ το κινητό του»

Μάλιστα σημειώθηκε και ένα απίστευτο περιστατικό. Ενώ ο 28χρονος ήταν πεσμένος στο έδαφος και βαριά τραυματισμένος, ζήτησε σε έναν περαστικό να καλέσει από το κινητό του την αδερφή του, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικοί του για το τι συνέβη. Τότε ο άγνωστος άνδρας, έκανε το καθήκον του και στη συνέχεια έκλεψε το κινητό του νεαρού Γιάννη!

*Όποιος γνωρίζει κάτι γύρω από τις συνθήκες του σοβαρού τροχαίου ατυχήματος παρακαλείται να επικοινωνήσει με την οικογένεια του 28χρονου στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 306972422428 και 306934303309
Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα που χτύπησε τον άτυχο άνδρα είναι μάρκας Opel Zafira χρώματος ασημί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Α΄ Boιωτίας: Αποτελέσματα - Βαθμολογία

Συνεχίζοντας την ακάθεκτη πορεία του ο Αμβρυσσέας πέρασε «αέρας» και από τα Βάγια πετυχαίνοντας και την ένατη σερί νίκη του. Από κοντά το Ύπατο που δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στη Δάφνη και ο Κιθαιρώνας που έκανε επίδειξη δύναμης με τον ΠΑΟΚ. Στην τετράδα και η Αναγέννηση που κέρδισε το Μαυρομμάτι. Το γειτονικό ντέρμπι Ένωσης – Παρνασσού δεν ανέδειξε νικητή ενώ το εντυπωσιακό Δήλεσι σταθεροποιήθηκε στην πρώτη εξάδα μετά και την επιβλητική νίκη επί του Απόλλωνα. Μοιρασιά στο Άρμα με την Ολυμπιάδα όμως να μην έχει νίκη ακόμα στο πρωτάθλημα.

Α’ Κατηγορία
9η αγωνιστική
Κιθαιρώνας – ΠΑΟΚ 5-0
Παμβαγιακός – Αμβρυσσέας 1-6
Ύπατο – Δάφνη 3-0
Ένωση – Παρνασσός 1-1
Δήλεσι – Απόλλων Ακρ. 3-0
Αναγέννηση Σχ.- Μαυρομμάτι 2-1
Αρματηλάτης – Ολυμπιάδα 1-1

Η Βαθμολογία
(σε 9 αγώνες)

Αμβρυσσέας————30–4——27
———————————————————
Ύπατο——————–23-7——-24
Κιθαιρώνας————–27-3——-22
Αναγέννηση Σχ.———17-9——22
Παρνασσός————–19-8——–15
Δήλεσι—————––9-12———-13
Ένωση——————13-14———9
Αρματηλάτης————10-17——-9
Δάφνη———————-9-12———8
Απόλλων Ακρ.———9-26———–8
Μαυρομμάτι————8-17———-7
Ολυμπιάδα————-7-14————6
————————————————
ΠΑΟΚ——————–6-21——–—6
———————————————–
Παμβαγιακός———-4-27——––1

10η αγωνιστική
ΠΑΟΚ – Ένωση
Δάφνη – Κιθαιρώνας
Αμβρυσσέας – Δήλεσι
Ολυμπιάδα – Παρνασσός
Μαυρομμάτι -Ύπατο –
Αναγέννηση Σχ.- Παμβαγιακός
Απόλλων Ακρ. – Αρματηλάτης
stereasports.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Συμβουλές για ασφάλεια στο σπίτι όταν ανάβετε τζάκι ή σόμπα

Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, έχει σημειωθεί μία κατακόρυφη αύξηση στη χρήση τζακιών και σομπών ως μέσα θέρμανσης στα σπίτια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρέχει συμβουλές ασφάλειας στο σπίτι σε περίπτωση που χρησιμοποιείται εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.

Αναλυτικά:

Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων

• Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη,οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
• Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται.
• Όταν αφαιρείτε την στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
• Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το νοιώθουν κοντά στην φωτιά. Μπορεί κατ' αυτόν τον τρόπο να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.
• Μην αφήνετε ακόμη μικροαντικείμενα, στο πρεβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα πετρελαίου
• Να ελέγχετε, σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.
• Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπέκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως του πετρελαίου.
• Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής πετρελαίου.
• Ποτέ να μην βάζετε πετρέλαιο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία (αναμμένη) ή ζεστή.
• Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα πετρελαίου, όταν μέσα στο καυστήρα της έχει πέσει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.
• Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.
• Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα ηλεκτρική
• Μην τη χρησιμοποιείται ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.
• Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά.
• Αποφύγετε, οι κουρτίνες, τα τραπεζομάντιλα κλπ. να αγγίζουν την ηλεκτρική σόμπα.
• Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και είναι πιο φθηνές είναι πάρα πολύ επικίνδυνες.
• Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Μην ξεχνάτε: Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.
• Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλ. συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλ. σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:
• Να διατηρείτε μια ζώνη ασφαλείας 30 cm μπροστά από τις εξόδους των συσκευών ιδιαίτερα των δυναμικού τύπου.
• Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για πολλές ώρες πάνω στην αναμμένη συσκευή σίγουρα θα αναφλέγουν.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα υγραερίου
• Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
• Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
• Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.
• Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι ποτέ τσακισμένος.
• Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
• Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.
• Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
• Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.
• Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ' αυτή ρούχα για στέγνωμα.
• Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα εύφλεκτα είδη.
• Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ.
• Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου
• Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.
• Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.
• Αερίστε καλά το χώρο. Κατόπιν ανοίξτε λίγο την βαλβίδα της φιάλης και προσπαθήστε να εντοπίσετε το σημείο διαρροής. Για τον εντοπισμό χρησιμοποιήστε σαπουνάδα ή άλλο διάλυμα απορρυπαντικού. Οι φυσαλίδες που θα σχηματισθούν, θα σας δείξουν το σημείο διαρροής του αερίου. Αν δεν μπορείτε, καλέσατε ΑΜΕΣΩΣ αυτόν που σας προμηθεύει το υγραέριο. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.

Διαβάστε Περισσότερα »

"Πάρτι" κάνουν οι κλέφτες στα Βάγια-Έχουν κατακλέψει σπίτια



Φοβούνται οι κάτοικοι των Βαγίων μετά τις συνεχόμενες διαρρήξεις που έχουν συμβεί.
Οι ντόπιοι επισημαίνουν ότι έχουμε τον τελευταίο μήνα πάνω από 10 διαρρήξεις σπιτιών από αγνώστους κλέβοντας ότι βρουν μπροστά τους.
Αντιμέτωποι με τον τρόμο βρίσκονται σχεδόν καθημερινά οι κάτοικοι των Βαγίων, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κλοπές  έχουν  λάβει δραματικές διαστάσεις.
Οι κάτοικοι δηλώνουν στο permisospress,ανάστατοι, καθώς τα κρούσματα διαρρήξεων,  και κλοπών αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς .
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα και του πόσο ανενόχλητοι δρουν οι κακοποιοί είναι το χθεσινό  περιστατικό που σημειώθηκε στα Βάγια, όταν κλέφτες μπήκαν απογευματινές ώρες σε σπίτι και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του ιδιοκτήτη.
Το υπο κατάργηση αστυνομικό τμήμα Βαγίων, το οποίο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις έμψυχου υλικού, αδυνατεί να αστυνομεύσει την ευρύτερη περιοχή.Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερη αστυνόμευση,αστυνομικά μπλόκα και ελέγχους.
Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει από κοινού να βρουν μια λύση.
Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης
Διαβάστε Περισσότερα »

Ιστορία και μυθολογία της Θήβας


Ιστορία και μυθολογία

H Θήβα ήταν στα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια η πρωτεύουσα της Βοιωτίας και μία από τις τρεις ισχυρές πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Διεκδίκησε μάλιστα με επιτυχία και τελικά ανέλαβε, έστω και για μικρό διάστημα (371-362 π.Χ.), την πολιτική και στρατιωτική ηγεμονία της. H ίδρυση του πρώτου οικισμού στο λόφο της αρχαίας ακρόπολης τοποθετείται στην αρχή της 3ης π.Χ. χιλιετίας, ενώ η κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή της κάτω πόλης ανάγεται στη νεολιθική γενικώς εποχή.

Oι πανάρχαιες καταβολές της Θήβας αντανακλώνται στις μυθολογικές παραδόσεις και το όνομά της μαρτυρείται σε κείμενα Γραμμικής Β από τα αρχεία του μυκηναϊκού ανακτόρου της, που χρονολογούνται στον 13ο αι. π.X.

H βοιωτική Θήβα ιδρύθηκε πάνω σε σύστημα χαμηλών λόφων, που αποτελούν φυσική συνέχεια των υπωρειών του Kιθαιρώνα και του Eλικώνα. H ακρόπολή της, η Καδμεία, είχε μήκος 800 μ. και πλάτος περίπου 400. Βρίσκεται σε ίση σχεδόν απόσταση από τον Eυβοϊκό και τον Kορινθιακό κόλπο και σχεδόν στη μέση της αρχαίας Βοιωτίας. Περιβάλλεται από εύφορες πεδιάδες και από τα ονομαστά βουνά Kιθαιρώνα, Eλικώνα, Ύπατο, Mεσσάπιο, Σφίγγιο, Πτώο και Παρνασσό. Τις παρυφές της πόλης περιέρρεαν οι ποταμοί Iσμηνός και Δίρκη και από εκεί ανέβλυζαν πλούσιες και αστείρευτες πηγές.

H εξαίρετη γεωγραφική, συνάμα και στρατηγική, θέση της Θήβας εξασφάλιζε στην πόλη τον έλεγχο των κύριων οδικών αξόνων που διέτρεχαν τη Βοιωτία και εκείθε την ελληνική χερσόνησο προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πόλη ήταν συνεπώς προορισμένη να κυριαρχήσει καταρχήν στη Βοιωτία και ακολούθως να επεκτείνει την ισχύ και την επιρροή της στις γειτονικές της περιοχές.

Κατοίκηση και ιστορία

Η ιστορία και γενικώς η πολιτική των Θηβών, από τα παλαιότατα κιόλας χρόνια, είναι συνυφασμένη με τις τύχες ολόκληρης της Βοιωτίας, ενώ αντίθετα η ίδια αποτελούσε ανέκαθεν την πλέον επικίνδυνη αντίπαλο για την Αθήνα. Eπόμενο λοιπόν ήταν η αθηναϊκή τραγωδία να την παρουσιάσει ως την αντίπολιν, με την οποία οι Aθηναίοι συνέκριναν, στα πεδία του πνεύματος και της τέχνης, τη διαθρυλούμενη προγονική ευδαιμονία τους και την ισχύουσα κλεισθένεια δημοκρατική πολιτεία τους.

Πλήθος μυθολογικών παραδόσεων αναφέρονται στο παρελθόν των Θηβών. H πιο γνωστή αναφέρεται στην ίδρυσή της από τον Kάδμο. Σύμφωνα λοιπόν με όσα πίστευαν οι αρχαίοι, ο πρίγκιπας της Φοινίκης Kάδμος γιός του βασιλιά Αγήνορα, έφθασε με την ακολουθία του στο Μαντείο των Δελφών αναζητώντας χρησμό για την τύχη της αδελφής του Eυρώπης, που την είχε αρπάξει ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο. Κατά το χρησμό ο Κάδμος ακολούθησε μια δαμάλα και στο σημείο όπου αυτή κάθισε ίδρυσε την πόλη. Kόρες του Kάδμου ήταν η Σεμέλη μητέρα του Διονύσου, και η Aγαύη, τραγική μητέρα του Πενθέα, που συνέργησε ακούσια στο διαμελισμό του από τις μαινάδες του Kιθαιρώνα, όταν αυτός προσπάθησε να εμποδίσει τη διάδοση της λατρείας του Διονύσου στην πόλη του. Τον Kάδμο, μετά τη φυγή του στην Iλλυρία, διαδέχθηκε ο γιός του Πολύδωρος, αρχηγέτης της πολύπαθης δυναστείας των Λαβδακιδών. Άλλη παράλληλη παράδοση αφηγείται ότι δύο ήρωες, οι δίδυμοι Zήθος και Aμφίων, γεννήθηκαν από την Aντιόπη, κόρη του Nυκτέα. Oι Θηβαίοι Διόσκουροι, μετά την ενηλικίωσή τους, βασίλευσαν στη Θήβα και οχύρωσαν την πόλη με επτάπυλο τείχος. O Zήθος μετέφερε τους λίθους και ο Aμφίων τους έκτιζε με τη μαγεία της μουσικής του. H πόλη ονομάστηκε Θήβη ή Θήβαι, από την ομώνυμη σύζυγο του Zήθου, κόρη του ποταμού Aσωπού. Στους ιστορικούς χρόνους Kαδμεία ονομαζόταν μόνον η ακρόπολη και περιβαλλόταν από την κάτω πόλη με διπλό, όπως φαίνεται, οχυρωματικό περίβολο.

Στους πρόποδες των λόφων, που απαρτίζουν την Καδμεία, ανιχνεύεται η εγκατάσταση των πρώτων νεολιθικών κατοίκων. Πάντως ο πρώτος οργανωμένος οικισμός πάνω στην ακρόπολη χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλ. π.Χ.). Όταν ο οικισμός των χρόνων αυτών εκλείπει, τη θέση του παίρνει ο επίσης μεγάλος οικισμός της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1680 περ. π.Χ.).

Στους επόμενους αιώνες η γένεση του μυκηναϊκού πολιτισμού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1680-1100 π.Χ.), συντελείται και στη Θήβα, μέσα από σειρά εξελίξεων, που ευνόησαν καταρχήν την άνοδο μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας, με επίδοση στον πόλεμο, το κυνήγι και στις υπερπόντιες επαφές, που της απέδιδαν κύρος, δύναμη και αγαθά. Η ευμάρεια και τα ήθη της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου στη Θήβα αντικατοπτρίζονται στην ταφή των νεκρών της σε κτιστούς τάφους οργανωμένους σε τύμβους, όπως στις Μυκήνες και στον Ορχομενό. Αποτέλεσμα των επαφών της ανατολικής Βοιωτίας και ειδικά της Θήβας με το περιβάλλον των ακμαίων κρητικών ανακτόρων ήταν η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και η άνθηση των καλλιεργειών, των τεχνών και της βιοτεχνίας καθώς και των επαφών με τον εκτός του Αιγαίου κόσμο. Κατά τον 14ο και 13ο αι. π.Χ. η Θήβα ήταν ήδη ένα κραταιό ανακτορικό κέντρο, εφάμιλλο των συγχρόνων του στο Αιγαίο και στην Εγγύς Ανατολή. Στο απόγειο της ακμής του, το κυρίως ανάκτορο με τα παραρτήματά του ήταν μεγαλύτερο των υπολοίπων ελλαδικών και τη στιγμή της αιφνίδιας καταστροφής του, διέθετε ένα πλήθος κτηρίων (ενδιαιτημάτων, εντευκτηρίων, αποθηκών, εργαστηρίων και αρχείων), απλωμένων στην ευρύχωρη ακρόπολη.

Μετά τη βίαια καταστροφή του ανακτόρου, πυρήνα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του κράτους, λίγο μετά το τέλος του 13ου αι. π.Χ., η Θήβα επιβίωσε για μερικές ακόμη δεκαετίες, σε μια περίοδο γενικής αναταραχής, περιορισμένων εξωτερικών σχέσεων και ισχνών οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι κατακτήσεις της ανακτορικής περιόδου χάθηκαν και η μετακίνηση νέων ελληνόφωνων φύλων, των Βοιωτών, έφερε επί σκηνής νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που επισφράγισαν το τέλος της παλαιάς και εγκαινίασαν την αρχή της νέας περιόδου.

Οι μυθολογικές παραδόσεις αποδίδουν την αιφνίδια καταστροφή και την επακόλουθη παρακμή σε πόλεμο μεταξύ του Άργους και της Θήβας, εξαιτίας ενδοδυναστικών ερίδων, που κατέληξε στην εκπόρθηση και τον αφανισμό της τελευταίας. Από τη μετέπειτα πάντως ιστορική συγκυρία φαίνεται ότι, μετά το τέλος των δυναστικών κρατών της μυκηναϊκής Ελλάδας, μεσολάβησε μια περίοδος αναταραχών και μετακινήσεων. Στη Βοιωτία άρχισε η εγκατάσταση ενός θεσσαλικού φύλου, των Βοιωτών, και η δημιουργία των πρώτων πόλεων-κρατών, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε εξαρχής η Θήβα.

Βασίλειος Αραβαντινός
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Αριστούργημα του Αισχύλου σε όπερα στο Πνευματικό Κέντρο Άσκρης


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, 8μ.μ.
Πνευματικό Κέντρο Άσκρης
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανίδα/Ήρα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Αμφιτρίτη/Αθηνά: Κατερίνα Μανιού, μεσόφωνος
Βία: Αυγουστίνα Τόττη, σοπράνο
Μαρία Γιαβρούμη, πιάνο
Παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης
Είσοδος ελεύθερη

Χαιρετισμός: Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, και Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Το αριστούργημα του Αισχύλου σε όπερα
Ο Προμηθέας παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη, πάνω στη Θεογονία του Ησίοδου. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρουGrant Gilman, στα Αγγλικά. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, και δεκάδες παραστάσεις σε Δημοτικά Θέατρα.
Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο Queens’ Mamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ταξίδεψε όπερα από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 η όπερα παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης στο Παρίσι με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, Victoria-Fjoralba Kiazimi, πιάνο. Για τη μελωδική δύναμη του Προμηθέα μίλησαν με ενθουσιασμό μεγάλες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων ο συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας μπάσος Joseph Rouleau, και ο πρωθυπουργός του Καναδά Pierre Trudeau.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» έχει αναδειχθεί ως η πρώτη φιλολαϊκή όπερα της Ελλάδας με διεθνή απήχηση και προβολή.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου εχει δημιουργήσει μια ιστορία μοναδική στην ελληνική όπερα. Για πρώτη φορά  μια ελληνική όπερα εδραιώθηκε στην λαϊκή βάση. Το έργο εκφράζει τη φωνή του λαϊκού αγωνιστή δίνοντας του ελπίδα και θάρρος μέσα σε μια Ελλάδα κοινωνικής και ηθικής παρακμής του συστήματος. Ο επαναστάτης Προμηθέας φέρνει με την φωτιά της γνώσης, και το πανανθρώπινο μήνυμα αντίστασης απέναντι στην κάθε λογής τυραννική εξουσία. Στην σημερινή βίαιη και ταραγμένη εποχή ο ήρωας Προμηθέας φέρνει ένα μήνυμα ελπίδας. Δεν είναι μόνο ο υψηλός λυρισμός του Αισχύλου και ο συμβολισμός του Τιτάνα Προμηθέα που συγκινούν τόσο τον κόσμο, αλλά είναι και η εμπνευσμένη μουσική δημιουργία του Παναγιώτη Καρούσου που ξυπνά αρχέγονα συναισθήματα πρωτόγνωρα στον ακροατή.
Το είδος της όπερας έχει παγκόσμια απήχηση και προβολή και δεν είναι είδος διασκέδασης αλλά διδακτικό, πνευματικής ανάτασης και ψυχικής προόδου, είναι μια μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό της ανθρωπότητας, ως επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας, με βαθιές ρίζες στην Αρχαία Ελληνική τραγωδία.

Διαβάστε Περισσότερα »

«Κωπαΐδα, το σήμερα του παρελθόντος» στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας


«Κωπαΐδα, το σήμερα του παρελθόντος»
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν και στο πολύμορφο παρόν της Κωπαΐδας, μέσα από σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα και τον σύγχρονο φωτογραφικό φακό
του ερευνητή του κωπαϊδικού χώρου Αντώνη Μαζαράκη.

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016, 6 μ.μ.
Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβαίων

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Θηβών σας προσκαλεί στη διάλεξη του ερευνητή του κωπαϊδικού χώρου κ. Αντώνη Μαζαράκη με θέμα «Κωπαΐδα, το σήμερα του παρελθόντος», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Κωπαΐδας, όπως αυτό έχει καταγραφεί από τον φωτογραφικό φακό του ομιλητή.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΑΣ: Πότε θα καταβληθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα στους δικαιούχους

Την ερχόμενη Τρίτη 22 Νοεμβρίου, θα γίνει η πίστωση στους λογαριασμούς των 89.674 δικαιούχων των αντισταθμιστικών μέτρων ΕΚΑΣ του ν. 4411/2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το συνολικό ποσό της πίστωσης ανέρχεται σε 20.988.036 ευρώ.

Η απόφαση αφορά όσους απώλεσαν παροχή άνω των 115 ευρώ και η καταβολή θα γίνει αναδρομικά για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του ποσού που αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Δήμο Τανάγρας ο Πρόεδρος της Δ' ΚΟΣΕ κ. Νίκος Σταθόπουλος

 Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ο Πρόεδρος της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος κ. Σταθόπουλος επισκέφθηκε μαζί με τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Δ’ΚΟΣΕ κ. Ευάγγελο Ρωμανό, τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Σχηματάρι, σε πολύ καλό κλίμα , με τον κ. Περγάλια να δηλώνει ότι η ομοσπονδιακή θηροφυλακή της Δ’ ΚΟΣΕ είναι πολύτιμος σύμμαχος στο αγώνα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Σχηματαρίου. Επίσης τόνισε ότι θα στηρίζει την κυνηγετική δραστηριότητα και τους κυνηγούς όταν η θήρα ασκείται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ο κ. Σταθόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σχηματαρίου και δήλωσε ότι η θηροφυλακή της Δ΄ΚΟΣΕ είναι στη διάθεση του Δήμου Σχηματαρίου όποτε  τη χρειαστεί.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ο Πρόεδρος της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος κ. Σταθόπουλος επισκέφθηκε μαζί με τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Δ’ΚΟΣΕ κ. Ευάγγελο Ρωμανό, τον Δήμαρχο Σχηματαρίου κ. Βασίλη Περγάλια.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τον κ. Περγάλια να δηλώνει ότι η ομοσπονδιακή θηροφυλακή της Δ’ ΚΟΣΕ είναι πολύτιμος σύμμαχος στο αγώνα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Σχηματαρίου. Επίσης τόνισε ότι θα στηρίζει την κυνηγετική δραστηριότητα και τους κυνηγούς όταν η θήρα ασκείται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ο κ. Σταθόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σχηματαρίου και δήλωσε ότι η θηροφυλακή της Δ΄ΚΟΣΕ είναι στη διάθεση του Δήμου Σχηματαρίου όποτε  τη χρειαστεί.
 iHunt.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Από το «δεν πληρώνω» στο «δεν κληρονομώ»









  Χιλιάδες αποποιούνται τις κληρονομιές λόγω φόρων
    Το Δημόσιο θα φορτωθεί ακίνητα που αδυνατεί να διαχειρισθεί!
Μετά το κίνημα «δεν πληρώνω», έρχται το κίνημα «δεν κληρονομώ»... Ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας και τα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, σε συνδυασμό με την... ολοένα και περισσότερο επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οδήγησαν σε εκρηκτική αύξηση στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς.

Και ενώ πριν μερικά χρόνια οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ήταν ελάχιστες, πλέον οι κληρονόμοι «στριμώχνονται» στα Ειρηνοδικεία της χώρας προκειμένου να κάνουν την αίτηση με την οποία θα... ξεφορτώνονται κληρονομιές.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ελεύθερου Τύπου», στα Ειρηνοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο 10μηνο του 2016 οι αποποιήσεις κληρονομιάς άγγιξαν τις 9.593 και 5.053 αντίστοιχα. Κάθε μέρα μάλιστα κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία περίπου 50 αιτήσεις.

Φέτος, σε όλη τη χώρα οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50.000 από 45.627 το 2015, και μόλις 29.200 το 2013.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συμολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Ρούσκας χτυπά το καμπανάκι καθώς όπως λέει τα χιλιάδες ακίνητα που δεν αποδέχονται οι κληρονόμοι θα καταλήξουν στα χέρια παντός υπευθύνου καθώς το Δημόσιο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες δομές προκειμένου να ελέγξει διεξοδικά την κάθε περίπτωση αποποίησης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λεβαδέων

Με την παρούσα σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την   23η   Νοεμβρίου  2016, ημέρα  Τετάρτη και ώρα  13.00   στο Δημοτικό Κατάστημα.
Σε περίπτωση απουσίας σας , παρακαλείσθε να ενημερώσετε τη γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής στο τηλέφωνο  2261350817 προκειμένου να προσκληθεί αναπληρωματικό μέλος.
Τα  θέματα   της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1.    Εξέταση ενστάσεων στα πλαίσια της διαδικασίας ανάθεσης της προμήθειας " ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ".
2.    Άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης και ανακοπής κατά του κατασχετηρίου Ν. Ρεβύθη.
3.    Άσκηση έφεσης κατά της 229/2016 αποφάσεως του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.
4.    Απαλλαγή υπολόγου και έγκριση απόδοσης λογαριασμού


  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ
                                                        
   ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση εκτέλεσης βολής στο Πεδίο Βολής Θηβών – Απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας



Ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες από 07:00 έως 14:30 θα πραγματοποιηθούν  στο πεδίο βολής Θηβών βολές όλμων 60 χλμ καθώς και εκρήξεις για καταστροφή τυχόν μη διαρραγέντων βλημάτων.

Επικίνδυνη περιοχή είναι αυτή που περικλείεται μεταξύ των ορίων: ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΜΙΚΡΗ ΨΗΛΟΡΑΧΗ- ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΚΟΥΜΕΡΣΚΙ- ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΛΑΧΙΚΑ ΑΛΩΝΙΑ- ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΣΩΡΟΣ- ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΠΡΙΣΙΑ- ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ

Μέσα στην περιοχή αυτή, κατά την παραπάνω ημερομηνία και ώρες που θα εκτελούνται βολές, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση ατόμων ή ζώων και πάσης φύσεως τροχοφόρων προς αποφυγή ατυχημάτων.

Σε περίπτωση ανευρέσεως βλήματος, παρακαλούμε όπως μην το αγγίξετε και να ειδοποιήσετε το ταχύτερο δυνατό τη Στρατιωτική Μονάδα (ΚΕΠΒ) ή την Αστυνομία Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ