Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Βγήκε η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης - ποιοι και πόσα παίρνουν

Με μια προσθήκη που πριμοδοτεί τους ορεινούς δήμους της χώρας δημοσιεύτηκε πριν από λίγο η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι Δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3852/2010 ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ορεινοί δήμοι, θα δικαιούνται την επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο για μεγαλύτερες ποσότητες.

Έτσι, ορεινός δήμος που ανήκει σε νομό ο οποίος κατατάσσεται στη Β’ ζώνη, αντί για 15 λίτρα για τα οποία επιδοτήθηκε πέρυσι (ανά τμ) θα επιδοτηθεί φέτος για 25 τ.μ. Με βάση την απόφαση:

1.      Στην α’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας η επιδότηση διαμορφώνεται στα 25 λίτρα ανά τετραγωνικό με μέγιστη ποσότητα επιδότησης τα 2000 λίτρα για τον άγαμο και τα 2500 λίτρα για τον παντρεμένο.

2.      Στην β’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής) η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με 1200 λίτρα μέγιστη ποσότητα για τον άγαμο και 1500 λίτρα για τον παντρεμένο.

3.      Στην γ’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) η μεγίστη ποσότητα είναι 640 λίτρα για τον άγαμο και 800 λίτρα για τον παντρεμένο (με επιδότηση 8 λίτρα ανά τετραγωνικό) και

4.      Στην δ’ ζώνη (όπου κατατάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων η επιδότηση είναι για πέντε λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με μέγιστη ποσότητα τα 400 λίτρα για τον άγαμο και τα 500 λίτρα για τον παντρεμένο.

Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 31 Ιανουαρίου 2017. Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης, αφού αφαιρεθεί ποσό προϋπολογισθέν για την ικανοποίηση των αιτήσεων που εμπίπτουν στα άρθρα 6 και 7 της παρούσας, καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2017
Διαβάστε όλη την απόφαση Κατεβάστε από εδώ
Διαβάστε Περισσότερα »

Οριστικά αποτελέσματα για την επιλογή τριών γυμναστών στον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων

Οριστικά Αποτελέσματα της προκήρυξης
για την επιλογή τριών (3) Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σήμερα ημέρα Παρασκευή 16/12/2016, και ώρα 09:00 συνήλθε στα γραφεία του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων η ορισμένη με την αρ. 194/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιάρτου – Θεσπιέων επιτροπή Αξιολόγησης, για να καταγράψει, αξιολογήσει και μοριοδοτήσει τις υποβληθείσες αιτήσεις και να προτείνει τα προς επιλογή άτομα για την πλήρωση των τριών θέσεων που προκηρύχθηκαν.

Αναλυτικά την διαδικασία αξιολόγησης θα την βρείτε στην σχετική προκήρυξη.

Πρακτικό Αξιολόγησης και οριστικών πινάκων επιλογής

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ολοκληρωθεί με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα ενημερωθείτε με τηλέφωνο της υπηρεσίας μας εντός των επόμενων ημερών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ε.Κ.Λιβαδειάς: Επικίνδυνη η Διοίκηση της ΕΤΑΔ για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛIΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


                ΠΡΟΣ:- Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
                         Κον Δήμο Παπαδημητρίου
   -Υπουργό Τουρισμού
                           Κα Έλενα Κουντουρά

Θέμα: Επικίνδυνη η Διοίκηση της ΕΤΑΔ για το ΧΚΠ

Επικίνδυνη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού από τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ.
Αυτά τα οποία συμβαίνουν στο ΧΚΠ είναι πρωτοφανή. Ευχόμαστε να είναι λόγω ανικανότητας και όχι από σκοπιμότητα απαξίωσης του ΧΚΠ.
Συγκεκριμένα παραμονές Χριστουγέννων:
1.Δεν έχει ακόμη τελειώσει η συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΧΚΠ, που 
    κάθε χρόνο γίνεται από τον Οκτώβριο.
2.Δεν έχει ακόμη πάρει άδεια για την πυρασφάλεια
3.Με 5 εκατοστά χιόνι ήταν αποκλεισμένο το ΧΚΠ, ο δρόμος ήταν με πάγο και
   χιόνι και δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί αλάτι.
4.Δεν έχουν γίνει ακόμη προσλήψεις εποχικού προσωπικού ώστε να
   στελεχώσουν το ΧΚΠ.
5.Τα μηχανήματα  της ΕΤΑΔ, 4 διαστρωτικά και 3 εκχιονιστικά δεν
   χρησιμοποιούνται, μένουν ασυντήρητα και σαπίζουν. Χρησιμοποιούν μηχανήματα
   από εργολάβους, όπου   το κόστος  είναι μεγαλύτερο, ενώ υπάρχουν χειριστές.
   Γενικότερα υπάρχει μεγάλη απαξίωση των εργαζομένων της ΕΤΑΔ που
   απασχολούνται στο ΧΚΠ.
6.Άκουσον άκουσον στην εποχή της κρίσης υπάρχει η πρόθεση να γίνει αύξηση
   του εισιτηρίου από 10 € σε 15 € και να  μένει ΚΛΕΙΣΤΟ το ΧΚΠ Τρίτη και
    Τετάρτη ( δηλαδή παραμονές Χριστουγέννων και δεν έχουν βγάλει τιμές
     ούτε σχέδιο λειτουργίας).
   Επίσης το έργο β΄δόσης εκσυγχρονισμού των αναβατήρων είναι ημιτελές με
   ότι συνεπάγεται αυτό.
   Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΧΚΠ.
  Είναι γνωστό ότι το ΧΚΠ  είναι οικονομικός πνεύμονας για εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την περιοχή.
Πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και εύρυθμη λειτουργία του ΧΚΠ, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη τόσο για το ΧΚΠ, όσο και για τις Τοπικές Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακές, Εστίασης κ.λ.π., που δραστηριοποιούνται  στην ευρύτερη περιοχή.
                                          Για       το       Δ.Σ.

            Ο       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο      ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


     ΣΤΑΘΑΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ                      ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 50% ΣΕ 250.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣ



Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ, Βαγγέλης Μπασιάκος, κατέθεσε Ερώτηση, σχετικά με τις επερχόμενες μειώσεις, έως και 50%, σε δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Η συγκεκριμένη Ερώτηση προς τη Βουλή έχει ως εξής:

«Αθήνα, 16.12.2016


ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΘΕΜΑ: Σημαντικές μειώσεις έως και 50% σε 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Στην υπό έκδοση κοινή Υπουργική Απόφαση, για την εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, προβλέπεται περικοπή κατά 421 εκατ. ευρώ στα ποσά που θα καταβληθούν, εντός του 2017, στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, έναντι των ποσών που καταβλήθηκαν το 2016, που είχαν ήδη περικοπεί κατά 165 εκατ. ευρώ. Κάτι που στην πράξη αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές ΕΚΑΣ, έως και κατά 50%, στους 250.000 δικαιούχους του επιδόματος. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις, κατά περίπου 50%, θα αφορούν την πρώτη κλίμακα, με καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό 230 ευρώ! Είναι, δε, γνωστό ότι το ΕΚΑΣ καταργείται μέχρι το τέλος του 2019. Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Αν επιβεβαιώνονται τα πιο πάνω στοιχεία, και ποιο είναι το ακριβές ποσοστό περικοπής του επιδόματος ΕΚΑΣ ανά δικαιούχο, κατά το 2016 και το 2017, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, και από πότε αναμένεται οι δικαιούχοι να δουν στο λογαριασμό τους τις συγκεκριμένες μειώσεις;

      
                                                                                                   Ο ερωτών Βουλευτής


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
Διαβάστε Περισσότερα »

Διέλυσε εγκληματική οργάνωση με πολλά μέλη η Ασφάλεια Θήβας

Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας ημεδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, στην περιοχή του Πυρίου Θηβών Βοιωτίας  

Ταυτοποιήθηκαν (6) μέλη της σπείρας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών

 Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες ενέχονται συνολικά σε (14) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπών

  
Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, στο πλαίσιο συστηματικής και μεθοδικής έρευνας, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στην διάπραξη σωρείας κλοπών, στην περιοχή του Πυρίου Θηβών Βοιωτίας.

Ταυτοποιήθηκαν συνολικά έξι (6) ημεδαποί, ηλικίας 46, 33, 22, 20, 16 και 14 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση – αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν κατά την διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, το χρονικό διάστημα από 02-09 έως και 12-12-2016, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, κατά περίπτωση, ενέχονται συνολικά στις ακόλουθες εγκληματικές πράξεις:

•    (9) κλοπές από σταθμευμένα οχήματα,
•    (3) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπών από οικίες, καθώς και
•    (2) κλοπές σε βάρος γυναικών, με την μέθοδο της απασχόλησης.
Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, μπαταρίες οχημάτων, (350) λίτρα πετρελαίου κίνησης, καθώς και διάφορα προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα των παθόντων.

Γίνεται μνεία ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.  

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Θήβας για τη Λευκή Νύχτα

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ TH «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ»

Για πρώτη φορά στην πόλη μας διοργανώνεται ο «θεσμός» της «Λευκής Νύχτας». Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών γίνεται λόγος για «...ψώνια ως τα μεσάνυχτα με προσφορές...» που μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν.

Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και γι’ αυτό τους λέμε ότι μπορούν να οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά.

Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους - καταναλωτές δεν είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά οι άδειες τσέπες τους, σε βαθμό που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρο-επαγγελματίες που βρίσκονται κλεισμένοι όλη την ημέρα στα εμπορικά τους καταστήματα βλέποντας τον τζίρο τους να πέφτει και τις υποχρεώσεις από μήνα σε μήνα να ανεβαίνουν στα ύψη. Με τη φοροληστεία από το κράτος, τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, τις οφειλές στα ταμεία τους, κ.ά., τρέχουν μόνιμα να καλύψουν τις διάφορες τρύπες, με αποτέλεσμα να στερούνται ενός σταθερού εισοδήματος για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι «Λευκές Νύχτες» δεν είναι παρά μια κερκόπορτα για τη γενίκευση της απελευθέρωσης του ωραρίου. Δεν πρόκειται για τυχαίες ή μεμονωμένες εκδηλώσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι  ακόμα και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργάς, που πλέον δρομολογείται η θεσμοθέτησή της, αρχικά ξεκίνησε «μεμονωμένα», στο όνομα της «τόνωσης της αγοραστικής κίνησης».

Από την απελευθέρωση του ωραρίου η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών καταστημάτων όχι μόνο δεν ωφελείται, αλλά θα οδηγηθεί ακόμη πιο γρήγορα στο κλείσιμο, κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού. Αντίστοιχα, απελευθέρωση ωραρίου σημαίνει για τους εμποροϋπαλλήλους εξαντλητικά ωράρια και ζωή λάστιχο.

            Οι σχεδιασμοί αυτοί αντικειμενικά ωφελούν τη μεγαλοεργοδοσία και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εμπορίου. Τα κέρδη γι’αυτούς είναι διπλά. Από τη μια ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους τους, από την άλλη ξεμπερδεύουν με τη μάζα των αυταπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται μια σειρά Δημοτικών Αρχών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακριβώς όπως και οι προηγούμενες.

Η μόνη διέξοδος για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και τους μικρο-επαγγελματίες βρίσκεται στη συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, στην οργάνωση για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ενάντια στην πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Για τη διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών τους, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για πλήρες και σταθερό ωράριο, την κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.



ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΛΓΑ: Γερός «μποναμάς» για τους αγρότες στις γιορτές (Ημερομηνίες-Ποσά)

Γερό «μποναμά» θα λάβει ο αγροτικός κόσμος την περίοδο των γιορτών, καθώς ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ έχουν προγραμματίσει πληρωμές.

Συγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα, το πιθανότερο τη Δευτέρα 19 ή την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του 100% της Εξισωτικής αποζημίωσης του 2015, που ανέρχεται σε 243,5 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι το 70% της εξισωτικής είχε πληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβάλει και την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016.

Επίσης ο Οργανισμός θα καταβάλει ανάμεσα στις 20 με 23 Δεκεμβρίου τις επιδοτήσεις της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης (πρασινίσματος), ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές όμως θα πραγματοποιήσει και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016. Η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους θα γίνει την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά (27 – 30 Ιανουαρίου 2016).

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΕΛΓΑ στην aftodioikisi.gr, το ποσό των αποζημιώσεων θα κυμανθεί περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις αποζημιώσεων για καταστροφές για τις οποίες εκκρεμούν πορίσματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα ορισμένες πληρωμές να μεταφερθούν για τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 2017.

Παράλληλα μέχρι τα τέλη του χρόνου θα καταβληθεί περίπου 1,6 εκατ. ευρώ για ζημιές που είχαν γίνει το 2011 από περονόσπορο και το 2012 από πυρκαγιές και αφορούν τους αγρότες αρκετών περιοχών της χώρας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημερωτικές δράσεις προαγωγής Υγείας στον Δήμο Τανάγρας


Εν εξελίξει είναι η Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας (12-18 Δεκεμβρίου) στον Δήμο Τανάγρας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΥΣΤΕΤ) στο συγκεκριμένο δήμο. Στόχος είναι η ενημέρωση μέσω στοχευμένων δράσεων των γιατρών και των κατοίκων της περιοχής για τη σωστή διατροφή, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, τόσο λόγω των υπερβολών που συχνά συνοδεύουν τις γιορτές των Χριστουγέννων όσο και λόγου του θορύβου που συχνά δημιουργείται γύρω από τα προϊόντα της περιοχής.

Το Παρατηρητήριο, που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λειτουργεί στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδίου που καταρτίστηκε μετά από μελέτη και διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων με την Περιφέρεια για την εξυγίανση του Ασωπού. Αποσκοπεί στην προστασία και προαγωγή υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης σοβαρών προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα και πιθανόν σχετίζονται με την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και μέσω συστηματικών δράσεων ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας. Οι δράσεις θα βασίζονται σε καταγραφή των αναγκών των κατοίκων της ίδιας της περιοχής, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα, λόγω της υπαρκτής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και της σχετικής κινδυνολογίας που μεγεθύνει το πρόβλημα, προσδίδοντάς σε αυτό και οικονομικές διαστάσεις.

Το έργο του ΠΥΣΤΕΤ, διάρκειας τεσσάρων ετών, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και σε συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται καθημερινά στην περιοχή και συλλέγει ιατρικά δεδομένα σε συνεργασία με νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Με την εθελοντική συνεργασία του πληθυσμού της περιοχής, διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις και βιολογικές μετρήσεις, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, στα οποία καταγράφεται η συχνότητα διαφόρων παθήσεων και ο συσχετισμός τους με ειδικότερα χαρακτηριστικά του πληθυσμού (π.χ. διατροφικές συνήθειες, τρόπος ζωής, επαγγελματική έκθεση, δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά).

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης του κοινού λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας στο 22620-31440, όπου οι κάτοικοι μπορούν να αναφέρουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και μπορεί να σχετίζεται με την περιβαλλοντική ρύπανση, να λαμβάνουν σχετική πληροφόρηση από ιατρούς ή να ενημερώνουν για θέματα Δημόσιας Υγείας που τους ανησυχούν.

Η σύσταση και λειτουργία του ΠΥΣΤΕΤ κρίθηκε απαραίτητη με βάση τα πολλαπλά ευρήματα τα οποία καταγράφουν επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού γύρω από τον Ασωπό ποταμό και ιδιαίτερα στον Δήμο Τανάγρας, τα οποία προκύπτουν από επιδημιολογική μελέτη του ΕΚΠΑ στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε το 2009 από το ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Prolepsis, με τη χρηματοδότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η μελέτη κατέληξε σε τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα ότι η κατανάλωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο οδηγεί σε καρκινογένεση και ανάπτυξη ουρογεννητικών νοσημάτων. Επιπλέον, από τους 1.800 κατοίκους που συμμετείχαν στην επιδημιολογική μελέτη των Οινοφύτων, το 19,8% αντιμετώπιζε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα (κατά κύριο λόγο άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Επίσης, μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε αναλύσεις περιβαλλοντικών (πόσιμο νερό και υπόγεια ύδατα) και βιολογικών δειγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού τα τελευταία 3 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η έκθεση του πληθυσμού σε διάφορα χημικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης αλλεργίας και άσθματος και πιθανά συνδέεται και με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας (12-18 Δεκεμβρίου) στον Δήμο Τανάγρας, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι «σε καμία μελέτη, εξ όσων γνωρίζω, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ότι τα λαχανικά περιέχουν εξασθενές χρώμιο, ακόμα και αν πειραματικά ποτίζονταν με νερό που περιείχε υψηλές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου».

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες της επιστημονικής της ομάδας συμπλήρωσε ότι «αυτές που έχουν δημοσιευτεί αφορούν αποκλειστικά την έκθεση μέσω του πόσιμου νερού, το οποίο τις δεκαετίες του ’80 και ‘90 περιείχε όντως εξασθενές χρώμιο σε υψηλές συγκεντρώσεις».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, συπλήρωσε ότι «η δημιουργία του Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας, αποτελεί μέρος του σχεδίου που μελετήσαμε, θέσαμε προς δημόσια διαβούλευση και υλοποιούμε, για την εξυγίανση του Ασωπού και την αποκατάσταση των ομαλών περιβαλλοντικών συνθηκών στη βιομηχανική περιοχή στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα. Πρόκειται για ένα στοίχημα που θέσαμε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, όταν επικρατούσε εκκωφαντική σιωπή για το πρόβλημα. Η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητα και είναι αδιαπραγμάτευτη μπροστά σε όποια παρανομία ή κέρδος. Το έργο του Παρατηρητηρίου έχει αρχίσει να αποδίδει ήδη καρπούς και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τους ανθρώπους του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και φυσικά την κ. Αθηνά Λινού, όπως επίσης και με τις υπηρεσίες του Δήμου Τανάγρας και τον Δήμαρχο, κ. Βασίλη Περγάλια».
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Συνεδριακό Θήβας από το Δημοτικό Ωδείο


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ