Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Άμεση αντίδραση της Τ.Κ. Θίσβης στην επιστολή των 4 Προέδρων και του αντιδημάρχου της Δ.Ε.Θίσβης

Αμεση ήταν η αντίδραση της Τ.Κ.Θίσβης στην επιστολή των τεσσάρων Προέδρων και του αντιδημάρχου της Δ.Ε.Θίσβης.  Ο πρόεδρος της Τ.Κ.Θίσβης κ.Σάλτας, μας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή-απάντηση:

Επανέρχομαι    σε  απάντηση    των  τεσσάρων  πρόεδρων  της   ενότητας  Θίσβης

Και  στον   νέο  μας   αντιδήμαρχο    καλορίζικος ;;Για  το μανιφέστο 

Αυτή   είναι  η  απάντηση   προς   τον   εκπρόσωπο   της   Θίσβης  ;

Την  αποδέχομαι.  Και  προσθέτω   δεν   είμαι   στρατιωτάκι   κανενός  συστήματος,   και  κανενός   δημάρχου,   Κύριοι   της  ενότητας.    Και  δεν  χρωστώ   σε  κανένα  σας . Την  Πατρίδα   την  υπηρέτησα   28   μήνες . Μήπως  εσείς   υπηρετείτε   τώρα;

Στις  συναντήσεις   στην  κοινότητα   Θίσβης   άλλα  λέγατε  και   άλλα  υπογράφατε.

Για  πόσα  αργύρια  ; ζητούμενο;;  Όσο  για  τον   νέο   αντιδήμαρχο  το  μόνο  που  έχω  να   πω,     μια  από   τα  ίδια,  μιζέρια  ανυπαρξία,   αδιαφορία   για  τα  χωριά  μας .

Και  εσείς   όλοι   καλύπτεστε    βάση  κειμένου   ότι  όλα  τα  φταίει  το  κράτος .

Μήπως ευθύνεστε  και εσείς; Έχετε μερίδιο ευθύνης; Θα ζητήσετε συγνώμη απο τα χωριά σας για την ανυπαρξία σας;
(Δείτε εδώ την επιστολή)
Δεν  σας  πιστεύει   κανένας
      Συμμαζευτείτε

                                      Τ.Κ   ΘΙΣΒΗΣ  
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέος πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων ο Γιώργος Γιαννακόπουλος

Δημαιρεσίες

      Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5-3-2017  και ώρα 11.00 πμ η προβλεπόμενη εκ του Νόμου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Σώματος, καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
       Αρχικά στο Συμβούλιο κατεγράφη η απαρτία δεδομένου ότι παραβρισκόταν 25 μέλη του σε σύνολο 27 ( 20 από τη συμπολίτευση, 4 από την αντιπολίτευση και 1 ανεξάρτητος, ενώ  απουσίαζαν 2 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης) και ακολούθως διενεργήθηκε  η ψηφοφορία για το προεδρείο του.
      Και τα τρία μέλη του Προεδρείου προέρχονται από την συμπολιτευόμενη παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, καθόσον   η παράταξη της Αντιπολίτευσης ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν πρότεινε Σύμβουλό της για την θέση του Αντιπροέδρου που της ανήκει.
           Έτσι πρόεδρος εξελέγη ο κος Γιαννακόπουλος Γεώργιος λαμβάνοντας όλες  τις ψήφους της παράταξής του (με 20 ψήφους σε σύνολο 25),Αντιπρόεδρος ο κος Πελώνης Κων/νος ομοίως  ( με 20 ψήφους σε σύνολο 25) και Γραμματέας παρέμεινε η κα Πικάση Ασημίνα λαμβάνοντας όλες τις ψήφους του Σώματος (25/25).
     Ακολούθησε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας  Ζωής ,καθώς και των αναπληρωτών τους, με τον Δήμαρχο κο Ντασιώτη Γεώργιο να καλεί τους συμβούλους της παράταξής του να υπερψηφίσουν και τους συμβούλους που προέρχονται από την αντιπολίτευση γιατί ,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: « Οι Σύμβουλοι αυτοί με τη συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα όργανα, λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις και απαιτείται να έχουν ισχυρή νομιμοποίηση από το εκλεκτορικό σώμα». Με την άποψη του Δημάρχου συμφώνησε και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης κος Σαγάνας Φίλιππος.
    Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι Σύμβουλοι: Από την συμπολίτευση, Αραπίτσας Γεώργιος, Παπαθανασίου Αθανάσιος, Γλύκος Ιωάννης και Πελώνης Κων/νος ενώ  από την αντιπολίτευση  Σαγάνας Φίλιππος και Παναγιώτου Βασίλειος. ( Αναπληρωματικά μέλη από τη  Συμπολίτευση ,Τσιώλη Σταυρούλα, Λάμπρου Παναγιώτης  Μπόγρη Ζαχαρούλα, Κολέσσιας Κών/νος και από την  Αντιπολίτευση, Μπούτσικος Γεώργιος).
       Στην  Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι Σύμβουλοι: Από την Συμπολίτευση, Κοκοράκης Λουκάς, Μαλέσης Κων/νος, Μανίκας Χρυσόστομος και Ξυδώνας Δημήτριος ενώ από την Αντιπολίτευση Γεροπέτρος Φίλιππος και Μπούτσικος Γεώργιος. (Αναπληρωματικά μέλη από τη  Συμπολίτευση, Ζαχαρόπουλος Δημήτριος, Ιωάννου Ιωάννης, Πανούσης Ευάγγελος και Πετρούλιας Χαρίτων και από την Αντιπολίτευση Σαγάνας Φίλιππος) .
      Η θητεία του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου  και των δύο Επιτροπών λήγει στις 31-8—2019.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης
Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων
Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία: Αποτελέσματα – Βαθμολογίες

Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες στην α’ και β΄κατηγορία Βοιωτίας καθώς επίσης και οι σκόρερς στην α’ είναι:

Α’ Κατηγορία
20η αγωνιστική
Ένωση – Δήλεσι 4-1
ΠΑΟΚ – Αναγέννηση Σχ. 2-1
Κιθαιρώνας – Αρματηλάτης 4-1
Δάφνη – Μαυρομμάτι 1-1
Παρνασσός – Ύπατο 2-4
Απόλλων Ακρ.- Παμβαγιακός 1-2
Ολυμπιάδα – Αμβρυσσέας 0-3
Η Βαθμολογία
(σε 20 αγώνες)

Αμβρυσσέας————57–11——55
———————————————————
Κιθαιρώνας————–60-6——-53
Ύπατο——————–61-15——-50
Αναγέννηση Σχ.———37-28——39
Παρνασσός————–44-25——–34
Ένωση——————32-31——25
Δήλεσι—————––18-37———-21
Δάφνη——————–25-35———20
Ολυμπιάδα————-20-36———-19
Απόλλων Ακρ.———23-48———-18
Παμβαγιακός———21-48——––18
ΠΑΟΚ——————–15-43——––16
———————————————–
Αρματηλάτης————25-43——15
————————————————
Μαυρομμάτι————17-45———-12

21η αγωνιστική
Κιθαιρώνας – Παρνασσός
Αμβρυσσέας – Απόλλων Ακρ.
Αναγέννηση Σχ. – Δάφνη
Δήλεσι – Ολυμπιάδα
Ύπατο – ΠΑΟΚ
Παμβαγιακός – Μαυρομμάτι
Αρματηλάτης – Ένωση

ΣΚΟΡΕΡΣ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

23 γκολ: Πλακίδας Μ.(Αμβρυσσέας)

16 γκολ: Καντού (Ύπατο), Ζαφειρόπουλος (Ύπατο)

13 γκολ: Δαμπάνης (Ένωση),

12 γκολ: Καλλέργης Α. (Παρνασσός), Τσοπανέλης (Αρματηλάτης 9, Κιθαιρώνας 3), Μπατσούλης (Κιθαιρώνας 10, Παμβαγιακός 2), Γεωργουσόπουλος (Αμβρυσσέας), Μπινιάκος (Αναγέννηση)

11 γκολ: Φιλιππίδης (Κιθαιρώνας)

10 γκολ: Κώνστας (Κιθαιρώνας)

9 γκολ: Καρακατσάνης (Ύπατο)

8 γκολ: Σταμέλος (Κιθαιρώνας), Πλακίδας Χ. (Αμβρυσσέας), Κουτσοδήμος Δ. (Δάφνη), Βυλιώτης (Αναγέννηση), Καλλέργης Μαν. (Παρνασσός)

Β’ Κατηγορία

α’ όμιλος
17η αγωνιστική
Παναλίαρτος – Πανγεωργικός 3-1
Θεσπιακός – Υψηλάντης 2-3
Πήγασος – Κυπάρισσος 2-4
Νίκη Λαφ.- Πανδαυλειακός 1-4
Άσκρη – Ρήξη Λιβ. 4-5
Ρεπό: Παύλο

Βαθμολογία
(σε 16 αγώνες)

Κυπάρισσος*——–47-11——41
Πανδαυλειακός*—-49-10——-35
————————————————
Υψηλάντης———-28-20——–34
Παναλίαρτος*——–36-19——–30
Πήγασος————–35-33——-25
Θεσπιακός———-25-29——–21
Νίκη Λαφ.*————-36-25——20
Πανγεωργικός*——-23-27——19
Παύλο*—————–22-33——–8
Ρήξη Λιβ.————-16-62——7
Άσκρη——————24-72——–4

* Έχουν 15 αγώνες

18η αγωνιστική
Πανδαυλειακός – Παναλίαρτος
Πανγεωργικός – Παύλο
Κυπάρισσος – Νίκη Λαφ.
Άσκρη – Πήγασος
Ρήξη Λιβ. – Θεσπιακός
Ρεπό: Υψηλάντης

β’ όμιλος
17η αγωνιστική
Κόκκινο – Πελοπίδας 1-1
Δόξα Μουρ.- Λεοντάρι 2-1
Ελλοπιακός – Ελικώνας 8-0
Κεραυνός – Ελεώνας 3-0
Χώστια – Ιωνικός Αστέρας 0-1
Ρεπό: Ηρακλής Ασωπίας

Βαθμολογία
(σε 16 αγώνες)

Κόκκινο—————57-9—–42
Ηρακλής*————–37-19—–33
———————————————–
Κεραυνός————-35-18——33
Ελλοπιακός*———-37-24—–27
Πελοπίδας———–26-15——-27
Ιωνικός Αστέρας*—-17-24——18
Δόξα Μουρ.————24-34—-17
Ελεώνας*————–15-28—–14
Ελικώνας*————–16-41——9
Λεοντάρι————–18-40——-8
Χώστια*—————-16-43——-7

* Έχουν 15 αγώνες

18η αγωνιστική
Λεοντάρι – Κόκκινο
Δόξα Μουρ.- Κεραυνός
Ελεώνας – Χώστια
Ιωνικός Αστέρας – Ελλοπιακός
Ελικώνας – Ηρακλής Ασωπίας
Ρεπό: Πελοπίδας
stereasports.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

'Επιασαν στις Πλαταιές σπείρα Πακιστανών-Είχαν κλέψει 55 μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η.-ΦΩΤΟ


Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας και στις Ερυθρές Αττικής

Οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στις Πλαταιές Βοιωτίας και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και επιχειρησιακών δράσεων για την πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών 

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, εξιχνιάστηκαν συνολικά (55) κλοπές μετασχηματιστών, από τον Ιούνιο του 2016, με την συνολική ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός να εκτιμάται στις (249.000) ευρώ

Κατασχέθηκαν (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, διάφορα εργαλεία, μία κουκούλα τύπου full face, κινητά τηλέφωνα κ.α.



Συνελήφθησαν, χθες (04-03-2017) το πρωί στις Πλαταιές Βοιωτίας, δύο (2) υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 28 και 23 ετών, μέλη οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας και στις Ερυθρές Αττικής.

Οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας και του Αστυνομικού Τμήματος Θηβών και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και επιχειρησιακών δράσεων, με στόχο την πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών σε περιοχές της Βοιωτίας.

Σε βάρος τους, καθώς και δύο ακόμη τουλάχιστον ομοεθνών συνεργών τους που ταυτοποιήθηκαν, σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον ο 28χρονος συλληφθείς κατηγορείται και για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2016, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..

Αναλυτικότερα, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, ενέχονται στην διάπραξη συνολικά πενήντα πέντε (55) κλοπών μετασχηματιστών, στις περιοχές Λεύκτρα, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι και Πλαταιές Βοιωτίας, καθώς και στις Ερυθρές Αττικής, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός, εκτιμάται στις (249.000) ευρώ.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα των δραστών, διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δράσης (κατσαβίδι και κλειδιά, εκ των οποίων το ένα τυλιγμένο με μονωτική ταινία), μία κουκούλα τύπου full face, δύο κινητά τηλέφωνα, ιδιόχειρες σημειώσεις και ένα ναρκωτικό δισκίο.

Σημειώνεται ότι δύο εκ των δραστών έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους, μετά την κατάσχεση δύο οχημάτων, έμφορτων με κλεμμένα πηνία μετασχηματιστών, τα οποία εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα την 09-05-2015 και την 23-05-2016, σε περιοχές του Σχηματαρίου και του Καπαρελλίου Βοιωτίας, αντίστοιχα.      

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών συνεχίζεται, προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεση της εγκληματικής σπείρας και να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με 198 χλμ έπεσε η Πόρσε πάνω στο Χόντα του Πατμάνογλου -Τι αποκαλύπτει η έρευνα πραγματογνώμονα


Η μοιραία Porsche διένυσε μόλις σε 0,8 δευτερόλεπτα τα 44 μ. του πάρκινγκ, στο φρικτό τροχαίο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, με τους τέσσερις νεκρούς, που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Μετά από έρευνα του πραγματογνώμονα Παναγιώτη Μαδιά στο σημείο της τραγωδίας, την οποία δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος», προέκυψε ότι η Porsche συγκρούστηκε με ταχύτητα 198 χλμ/ώρα με το αυτοκίνητο της οικογένειας Πατμανόγλου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαδιά, «διαβολικές» συμπτώσεις οδήγησαν στην τραγωδία. «Ούτε ο καλύτερος σκηνοθέτης του κόσμου δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει αυτό που συνέβη. Κατά διαβολική σύμπτωση η Porsche εξετράπη την τελευταία στιγμή στην είσοδο του υπαίθριου πάρκινγκ και έπεσε με μαθηματική ακρίβεια πάνω στο οπίσθιο τμήμα του ακινητοποιημένου Honda Civic. Από την ανάλυση των χρόνων του σχετικού βίντεο και από το μήκος των ιχνών πλαγίας ολίσθησης της Porsche μέσα στο πάρκινγκ, προκύπτει ότι η ταχύτητα του οχήματος κατά την πρόσκρουση με το Honda ήταν 198 χιλιόμετρα την ώρα. Ολα έγιναν τρομακτικά γρήγορα μόλις σε 8 δέκατα του δευτερολέπτου. Καταλαβαίνετε ότι οι χρόνοι εκμηδενίζονται όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιες ταχύτητες. Είναι προφανές ότι δεν προλαβαίνεις να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει», δήλωσε ο πραγματογνώμονας στην εφημερίδα.

Κατά την έρευνά του στο πάρκινγκ, ο κ. Μαδιάς βρήκε σε απόσταση 120 μ. από το σημείο της σύγκρουσης προφυλακτήρα, ο οποίος όπως είπε σύμφωνα με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του είναι αυτός που φέρει το συγκεκριμένο μοντέλο της Porsche. Ο προφυλακτήρας παραδόθηκε στην Τροχαία που θα συνεχίσει τις έρευνες.

«Το κομμάτι αυτό αποκολλήθηκε από το ακραίο δεξιό τμήμα του οπίσθιου προφυλακτήρα της Porsche, πιθανότατα τη στιγμή την οποία έσκασε το οπίσθιο δεξιό ελαστικό του και η περίμετρος του ελαστικού καταστράφηκε, δημιουργώντας έκκεντρη βίαια πρόσκρουση στο εσωτερικό τμήμα του προφυλακτήρα με αποτέλεσμα ο προφυλακτήρας να ξεκουμπώσει και να αποξηλωθεί το οπίσθιο ακραίο δεξιό τμήμα αυτού και σε συνδυασμό με την αντίσταση του αέρα και την αρχική ταχύτητα του οχήματος να αποκολληθεί σε απόσταση 120 μέτρων πριν την είσοδο του υπαίθριου πάρκινγκ, στιγμή κατά την οποία ο οδηγός έχασε παντελώς τον έλεγχο», αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Μαδιάς.

Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, μάλλον ο οδηγός έντρομος προσπάθησε να κρατήσει το όχημα στην πορεία του αλλά μάταια. «Μιλάμε για μία απόσταση 120 μ. την οποία διήνυσε σε 1,5 δευτερόλεπτο. Η εκτίμησή μου είναι ότι όλα προκλήθηκαν λόγω της υπερθέρμανσης των ελαστικών, τα οποία ήταν χειμερινά ελαστικά δεκαετίας. Ενα κομμάτι από τα ελαστικά βρέθηκε κατεστραμμένο κοντά στο σημείο της φονικής σύγκρουσης. Πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτές τις ταχύτητες δεν μπορούν να αντέξουν τα πολύ παλιά ελαστικά. Δηλαδή ακόμα και να μην ήταν χειμερινά ενδεχομένως να είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα», ανέφερε ακόμη.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν αναλάβει τέσσερις πραγματογνώμονες του Δημοσίου, που θα αναλάβουν να εξετάσουν τις συνθήκες της ασφάλτου (την κατάσταση του οδοστρώματος, τα κιγκλιδώματα), την Porsche -αν υπήρξε κάποιο μηχανολογικό πρόβλημα, τα ελαστικά, τα φρένα, τα ηλεκτρολογικά-, ενώ δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θα ερευνήσουν τις συνθήκες της έκρηξης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα- Τι γιορτάζουμε



Σήμερα Κυριακή, 5 Μαρτίου, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία.

Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη. Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος και να ομιλούμε για θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας.

Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, πγιου αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια.

Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος P . G . 32,149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκ. P . G .94 1356). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.

Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο θείον.

ΠΗΓΗ ΔΟΓΜΑ

Βεβαίως η ηρεμία δεν αποκαταστάθηκε, διότι εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες. Στα 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ΄, έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.


Διαβάστε Περισσότερα »

Και σήμερα αίθριος ο καιρός, αραιές νεφώσεις από το βράδυ

Οι αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα γίνουν πιο πυκνές, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα, Κυριακή.

Τοπικές βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ και σταδιακά στα πελάγη 5 μποφόρ.

Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως τις πρωινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Κυριακή:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τα δυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και σταδιακά νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με τοπικές βροχές το βράδυ στα βορειοδυτικά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 ως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και σταδιακά νότιοι 3 με 4 και στα ανατολικά μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 σταδιακά νότιοι μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και σταδιακά νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 ως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και σταδιακά νότιοι μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 ως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα βαθμιαία θα πυκνώσουν. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και σταδιακά νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Μένγκελε»

Το Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο (ΘΗΠΕΘΕ) παρουσιάζει τον

«Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη

Πρεμιέρα,13 Μαρτίου (και18,19,25,26 Μαρτίου) στο “Υπόγειο θέατρο”( του 1ου Λυκείου Θήβας)

Υπόθεση έργου: Δυο άγνωστοι μεταξύ τους επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου. Ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας) και μια γυναίκα (υποψήφια διδάκτορας της Νεότερης Ιστορίας). Νυχτερινό δρομολόγιο. Μια ξαφνική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μετατρέψει μια τυπική συζήτηση σε ένα παιδικό παιχνίδι ρόλων. Ο άντρας θα παραστήσει το Γιόζεφ Μένγκελε, τον αρχιβασανιστή γιατρό του Άουσβιτς και η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μιας Εβραίας που επέζησε. Πού μπορούν να φτάσουν τα πρόσωπα αυτά «παίζοντας» ένα τέτοιο παιχνίδι;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία-σκηνικό-φωτισμοί: Λάζαρος Παπαδόπουλος

Μουσική επιμέλεια-ήχοι: Greg Pap- G. Dop

Κοστούμια: Έμη Μπαρώνα

Κούκλες: Θοδωρής Κορόζης

Διανομή: Μ: Αντώνης Φωτιαδης

                   Ε: Νίνα Μάρα

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ