Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Λαμπρά γιορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στα Λεύκτρα-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ


Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο ναό  Μεταμορφώσεως του  Σωτήρος στα Λεύκτρα.
 Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό ο π. Νικόλαος περιέφερε με ευλάβεια τον Τίμιο Σταυρό στην τελετή της προσκύνησης.

Ο π. Νικόλαος στο κήρυγμά του ανέφερε τον λόγο που η Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλει τον Τίμιο Σταυρό στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως μας δίνει το μήνυμα της αγάπης που εκχέεται από το Ξύλο του Σταυρού, καθώς και την ελπίδα ότι μετά την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση.
 


 
 



Όλες οι φωτογραφίες ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία: Αποτελέσματα – Βαθμολογίες – Σκόρερς

Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες:

Α’ Κατηγορία
22η αγωνιστική
ΠΑΟΚ – Κιθαιρώνας 0-2
Αμβρυσσέας – Παμβαγιακός 4-0
Παρνασσός – Ένωση 1-0
Απόλλων Ακρ. – Δήλεσι 3-0
Μαυρομμάτι – Αναγέννηση Σχ. 2-3
Ολυμπιάδα – Αρματηλάτης 2-3
Δάφνη -Ύπατο Κυριακή 0-2
Η Βαθμολογία
(σε 22 αγώνες)

Αμβρυσσέας————67–11——61
———————————————————
Ύπατο——————–70-15——-59
Κιθαιρώνας*————–62-6——-56
Αναγέννηση Σχ.———43-30——45
Παρνασσός*————–45-25——–37
Ένωση——————34-33——28
Δήλεσι—————––21-40———-24
Απόλλων Ακρ.———26-54———-21
Παμβαγιακός———24-53——––21
Δάφνη——————–25-40———20
Ολυμπιάδα————-22-43———-19
Αρματηλάτης————29-47——18
———————————————–
ΠΑΟΚ——————–15-52——––16
————————————————
Μαυρομμάτι————20-51———-12

* Έχουν 21 αγώνες

10η αγωνιστική
Ένωση – ΠΑΟΚ
Κιθαιρώνας – Δάφνη
Δήλεσι – Αμβρυσσέας
Παρνασσός – Ολυμπιάδα
Ύπατο – Μαυρομμάτι
Παμβαγιακός – Αναγέννηση Σχ.
Αρματηλάτης – Απόλλων Ακρ.

ΣΚΟΡΕΡΣ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

28 γκολ: Πλακίδας Μ.(Αμβρυσσέας)

19 γκολ: Καντού (Ύπατο), Ζαφειρόπουλος (Ύπατο)

16 γκολ: Δαμπάνης (Ένωση),

13 γκολ: Καλλέργης Α. (Παρνασσός), Γεωργουσόπουλος (Αμβρυσσέας)

12 γκολ: Τσοπανέλης (Αρματηλάτης 9, Κιθαιρώνας 3), Μπατσούλης (Κιθαιρώνας 10, Παμβαγιακός 2),Μπινιάκος (Αναγέννηση)

11 γκολ: Φιλιππίδης (Κιθαιρώνας)

10 γκολ: Κώνστας (Κιθαιρώνας)

9 γκολ: Σταμέλος (Κιθαιρώνας), Πλακίδας Χ. (Αμβρυσσέας), Καρακατσάνης (Ύπατο)

8 γκολ: Κουτσοδήμος Δ. (Δάφνη), Βυλιώτης (Αναγέννηση), Καλλέργης Μαν. (Παρνασσός)

7 γκολ: Μερκούρης (Παμβαγιακός), Μαρτιναίος (Παρνασσός)

6 γκολ: Ρεσβάνης (Δήλεσι), Ραχούτης (Ύπατο)

5 γκολ: Ταυταρίδης (Αναγέννηση), Τσότα (Μαυρομμάτι), Μπότσης (Αμβρυσσέας), Κονιαβίτης (Ολυμπιάδα),Τζώρος (Δήλεσι), Κουκσόβ (Απόλλων),

4 γκολ: Τσέλλος (Κιθαιρώνας), Καράϊ (Παρνασσός 3, ‘Υπατο 1), Κοτσιλής (Παρνασσός), Λάμπρου (ΠΑΟΚ), Μπότσης (Απόλλων), Βασιλείου (Ένωση), Κουτσοδήμος Μ. (Δάφνη), Μαλέρδος (Ολυμπιάδα),

Β’ Κατηγορία

α’ όμιλος
19η αγωνιστική
Παναλίαρτος – Κυπάρισσος 1-1
Θεσπιακός – Άσκρη 5-3
Παύλο – Πανδαυλειακός 1-6
Πανγεωργικός – Υψηλάντης 2-1
Πήγασος – Νίκη Λαφ 1-2
Ρεπό:Ρήξη Λιβ.

Βαθμολογία
(σε 17 αγώνες)

Κυπάρισσος——–49-12——45
Πανδαυλειακός—-56-11——-41
————————————————
Υψηλάντης———-29-22——–34
Παναλίαρτος——–37-21——–31
Πήγασος*————–41-38——-28
Πανγεωργικός——-29-30——25
Θεσπιακός*———-33-36——–24
Νίκη Λαφ.————-38-27——23
Ρήξη Λιβ.————-20-65——10
Παύλο—————–25-43——–8
Άσκρη*——————30-82——–4

* Έχουν 18 αγώνες

20η αγωνιστική
Θεσπιακός – Πήγασος
Πανδαυλειακός – Υψηλάντης
Νίκη Λαφ. – Παναλίαρτος
Κυπάρισσος – Παύλο
Ρήξη Λιβ. – Πανγεωργικός
Ρεπό: Άσκρη
β’ όμιλος
19η αγωνιστική
Κόκκινο – Δόξα Μουρ. 8-0
Ηρακλής Ασωπίας – Ιωνικός Αστέρας 4-1
Ελλοπιακός – Ελεώνας 5-0
Κεραυνός – Χώστια 3-1
Ελικώνας – Πελοπίδας 0-1
Ρεπό: Λεοντάρι

Βαθμολογία
(σε 17 αγώνες)

Κόκκινο*—————68-10—–48
Ηρακλής————–43-21—–39
———————————————–
Κεραυνός*————-41-21——39
Ελλοπιακός———-45-26—–33
Πελοπίδας———–27-15——-30
Ιωνικός Αστέρας—-20-31——18
Δόξα Μουρ.*————26-45—-17
Ελεώνας————–18-33—–17
Ελικώνας————–17-44——9
Λεοντάρι————–19-43——-8
Χώστια—————-17-49——-7

* Έχουν 18 αγώνες

20η αγωνιστική
Κόκκινο – Κεραυνός
Λεοντάρι – Ελικώνας
Ελεώνας – Ηρακλής Ασωπίας
Ιωνικός Αστέρας – Πελοπίδας
Χώστια – Ελλοπιακός
Ρεπό:Δόξα Μουρ.
stereasports.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάστηκε η Σταυροπροσκύνηση στον Άγιο Κωνσταντίνο Αλιάρτου


Στον κατάμεστο από πιστούς χριστιανούς μεγαλοπρεπή  Iερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αλίαρτο, γιορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε απο τον εφημέριο του Ναού π.Κωνσταντίνο.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Φωτο απο Νίκο Παπαδημητρίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Ραγδαίες εξελίξεις για το δυστύχημα με την Porsche: Στο «φως» νέα ντοκουμέντα


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο «φως» της δημοσιότητα για το δυστύχημα με την Porsche του Γιώργου Βακάκη στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και το σταθμευμένο Honda του Υπάτιου Πατμανόγλου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις νέοι άνθρωποι και ένα μικρό παιδί.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» στο 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού ο νεαρός οδηγός της Πόρσε κινούνταν με 260 χιλιόμετρα την ώρα.

Ως αιτία απώλειας της στήριξης της Porsche οι πραγματογνώμονες Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και Γιώργος Χαρωνίτης βλέπουν το κλατάρισμα του πίσω δεξί ελαστικού.

Το επίμαχο λάστιχο που έσκασε έχει ως ημερομηνία παραγωγής την 33η εβδομάδα του 2007, ενώ τα υπόλοιπα 3 την 48η εβδομάδα του 2006.

Μέρος του πίσω ελαστικού βρέθηκε σε απόσταση 150 μέτρων από το δυστύχημα. Επιπλέον σημάδια ολίσθησης υπάρχουν 100 μέτρα πριν από το σημείο σύγκρουσης. Αποκολλήθηκε μεγάλο μέρος του πέλματος, το οποίο είναι ενισχυμένο με χαλύβδινα σύρματα για μεγαλύτερη αντοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο νεαρός οδηγός προσπάθησε να αντιδράσει πατώντας φρένο, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι ο χρόνος αντίδρασης υπολογίζεται σε 0.6 - 0,7 κλάσματα του δευτερολέπτου.

Επιπλέον από την εξέταση των πελμάτων των ελαστικών, αυτά είχαν πάχος πάνω από 6 χιλιοστά και δεν παρουσιάζουν σημάδια υπερθέρμανσης.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι γιορτάζουμε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως;

Σήμερα Κυριακή 19 Μαρτίου, είναι τρίτη Κυριακή των Νηστειών. Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάζεται κάθε χρόνο 28 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, και τι γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα;

Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιατί στην αγρυπνία ή στον Όρθρο αυτής της μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία,«Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).

Ποιό, όμως, είναι το νόημα όλων αυτών; Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φόρτωμα να γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή.Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση. Από την άλλη πλευρά, αφού αντέξουμε αυτή την κόπωση και έχουμε αναρριχηθεί στο βουνό μέχρι αυτό το σημείο, αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πορείας μας και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.

Η Σαρακοστή είναι η σταύρωσητου εαυτού μας, είναι η εμπειρία – περιορισμένη βέβαια – που αποκομίζουμε από την εντολή τουΧριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» (Μάρκ. 8,34). Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν΄ ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει. Ο δικός Του Σταυρός, όχι ο δικός μας,είναι εκείνος που μας σώζει. Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη στους άλλους. Αυτό μας εξηγεί το συναξάρι της Κυριακής αυτής:

«Τη αυτή ημέρα Κυριακή τρίτη των Νηστειών, την προσκύνησιν εορτάζομεν του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού». Επειδή στη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών, κατά κάποιο τρόπο, και μείς σταυρωνόμαστε, νεκρωνόμαστε από τα πάθη, έχουμε την πίκρα της ακηδίας και της πτώσης, γι΄ αυτό υψώνεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, για αναψυχή και υποστήριξή μας· μας θυμίζει τα πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού και μας παρηγορεί… Είμαστε σαν τους οδοιπόρους σε δύσκολο και μακρινό δρόμο που κατάκοποι, αν βρούν κάποιο ευσκιόφυλλο δένδρο κάθονται για λίγο ν΄αναπαυθούν και ανανεωμένοι συνεχίζουν το δρόμο τους. Έτσι και τώρα τον καιρό της νηστείας και στο δύσκολο ταξίδι της προσπάθειας, ο ζωηφόρος Σταυρός φυτεύτηκε στο μέσον του δρόμου από τους αγίους Πατέρες για να μας δώσει άνεση και αναψυχή, για να μας ενθαρρύνει στην υπόλοιπη προσπάθειά μας.

Ή, για να δώσουμε και ένα άλλο παράδειγμα: όταν έρχεται ένας βασιλιάς, πριν απ’ αυτόν πορεύονται τα διακριτικά του γνωρίσματα, τα σκήπτρα, τα σύμβολα του και ύστερα εμφανίζεται ο ίδιος χαρούμενος για τη νίκη και μαζί του χαίρονται και όλοι οι υπήκοοί του· έτσι και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, που σε λίγο θα μας δείξει τη νίκη Του κατά του θανάτου Του και θα εμφανιστεί μετά δόξης την ημέρα της αναστάσεως, μας στέλνει πρώτα το σκήπτρο Του, τη βασιλική σημαία, το ζωοποιό Σταυρό ώστε να μας προετοιμάσει να δεχτούμε και τον ίδιο τον Βασιλιά και να Τον δοξάσουμε για τη νίκη…

Με το ζωοποιό Σταυρό γλυκαίνει την πικρία που νοιώθουμε από τη νηστεία, μας ενισχύει στην πορεία μας στην έρημο έως ότου φτάσουμε στην πνευματική Ιερουσαλήμ με την ανάστασή Του… Επειδή ο Σταυρός λέγεται Ξύλον Ζωής και είναι εκείνο το ξύλο που φυτεύτηκε στον Παράδεισο,γι΄ αυτό και οι θείοι Πατέρες τοποθέτησαν τούτο στο μέσον της Σαρακοστής, για να μας θυμίζει του Αδάμ της ευδαιμονία και την πτώση του από αυτή· να μας θυμίζει ακόμα ότι με τη συμμετοχή μαςστο παρόν Ξύλο δεν πεθαίνουμε πια αλλά ζωογονούμαστε».

π. Αλεξάνδρου Σμέμαν


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα μικρή άνοδος της θερμοκρασίας -Πού μπορεί να βρέξει σήμερα

Οι αραιές νεφώσεις, που κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα, Κυριακή.

Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο, ενώ υπάρχει η πιθανότητα τοπικών βροχών στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 4-6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πυκνότερες. Πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 ως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 ως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πιθανόν στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 8 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και γρήγορα 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Σαρωνικό 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη 
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 ως 19 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ: Οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ, πρώτη δόση, 2017. Πότε θα δοθεί και πόσο

Από τις 27 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές που αφορούν στην Ά δόση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων).

Επίσης, μετά τις 20 Απριλίου θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις για το Α21 για παλαιούς και νέους δικαιούχους.

Το ποσό του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και ανέρχεται μέχρι του ποσού των σαράντα (40) ευρώ το μήνα για κάθε τέκνο.

Καταβάλλεται ανά τρίμηνο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου, με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ. του δικαιούχου. Η καταβολή του πρώτου τριμήνου κάθε έτους πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού.

Ως οικογενειακά επιδόματα θεωρούνται το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ ετησίως και χορηγείται σε τρεις δόσεις το χρόνο.
Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:

α) Τα άγαμα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ).
β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή Κολλέγια καθώς και σε Ι.Ε.Κ., Δημόσια ή ιδιωτικά. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης των τέκνων και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους (ανεξάρτητα εάν συνεχίζουν να φοιτούν). Διευκρινίζεται ότι στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, κ.λ.π.), καθώς και τα αναγνωρισμένα Ιδρύματα του Εξωτερικού.
γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Χρήσιμες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων καθώς και οδηγίες για την συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Α21 παρέχονται στους ενδιαφερόμενους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (oga.gr), όπου έχει αναρτηθεί και ο «ΟΔΗΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ».

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

1. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος από τον υπόχρεο της οικογένειας.

2.  Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21 Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος  Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

3. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

4.  Τα εξαρτώμενα τέκνα να ευρίσκονται στην Ελλάδα.

Ως εξαρτώμενα τέκνα οικογένειας, για τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα, νοούνται:

α)  Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.

β)  Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους.

γ)  Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και ο/η πρώην σύζυγος -άλλος γονέας δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

δ)  Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

Παραδείγματα:

Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 16.000 ευρώ.

Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666

Ισοδύναμο εισόδημα : 16.000/1,666 = 9.604

Εισοδηματική κατηγορία : Β

Οικογενειακό επίδομα: 80  x (2/3) = 53,3 ευρώ το μήνα.

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα 6.000 ευρώ.

Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/6= 1,166

Ισοδύναμο εισόδημα : 6.000 /1,166 = 5.143

Εισοδηματική κατηγορία : Α

Οικογενειακό επίδομα: 40 ευρώ το μήνα.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ.
Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21 εδώ και φόρμουλα εντύπου εδώ.
Η επίσημη ιστοσελίδα του ΟΓΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ