Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Το "κάψιμο" του Ιούδα και η "Σταύρωση του Κυρίου" στο Νεοχώρι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ


Η βαθιά θρησκευτικότητα χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα στην Εκκλησία του Νεοχωρίου, καθώς Μεγάλη Πέμπτη  αναβιώνονται τα γεγονότα της τελευταίας ημέρα της ζωή του Χριστού. Ο Ιερέας του χωριού μας π.Παναγιώτης Δαμόκας διάβασε τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη, ενώ ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης δημιουργήθηκε στους πιστούς μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο και την έξοδο του Εσταυρωμένου απο το Ιερό της Εκκλησίας.Από τα μεγαλοβδομαδιάτικα έθιμα του χωριού μας , εκείνα που δείχνουν πως άντεξαν περισσότερο στον χρόνο είναι το κάψιμο του Ιούδα.

Τέτοια μέρα, λοιπόν, σε άλλους καιρούς, προτηλεοπτικούς,  τα παιδιά του χωριού  έκαιγαν  τον Ιούδα, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από άλλα παιδιά που εν τω μεταξύ είχαν γίνει γονείς μας. Η εμπλοκή των ενηλίκων στο τελετουργικό ήταν μικρή κι απόμακρη.
Μαζεύμαμε ξύλα,πουρνάρια,δεμάτια κλίματα για τη φωτιά , και με  άχυρα  ντύναμε ανθρωπόμορφο σκιάχτρο για Ιούδα   και τον λαμπαδιάζαμε σε κάποια απόσταση από την εκκλησία, να μην ενοχλούμε και μας αναθεματίζουν.. Πολλά δεν ξέραμε, αλλά τα έθιμα δεν τα διαιωνίζει η γνώση  χρόνο το χρόνο γίνονται ρουτίνα. Αυτό που ξέραμε ήταν πως ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστούλη  στους Ρωμαίους ή στους Εβραίους; Τέτοιες λεπτομέρειες μας διέφευγαν, εμείς θέλαμε νταβαντούρι!!!Ετσι και φέτος η νεολαία μας συνέχισε επάξια αυτό το έθιμο,με το άναμα της μεγάλης φωτιάς στη πλατεία του Νεοχωρίου.



Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ




Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Επιτάφιοι Αλιάρτου,Βαγίων,Θεσπιών,Μαυρομματίου Νεοχωρίου,Άσκρης και Λεονταρίου


 









Διαβάστε Περισσότερα »

Με μεγάλη επιτυχία ο Φιλανθρωπικός Αγώνας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

 
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο Φιλανθρωπικός Αγώνας
μεταξύ των ομάδων μπάσκετ του Γ.Σ. Αλιάρτου και του Κένταυρου Λιβαδειάς,
για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

Σημαντικές ποσότητες τροφίμων μακράς διαρκείας, για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων  του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, συγκεντρώθηκαν στο Φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ που έδωσαν οι ομάδες  Μπάσκετ  του Γ.Σ. Αλιάρτου και η αντίστοιχη του Κένταυρου Λιβαδειάς, στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλιάρτου, σε συνεργασία με το Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων.
Ο Δήμαρχος Αλιάρτου - Θεσπιέων κος Γιώργος Ντασιώτης χαιρετίζοντας τους αθλητές και τους παριστάμενους υπογράμμισε την κοινωνική διάσταση που έχει η αθλητική αυτή διοργάνωση για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, εκφράζοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ» τόσο  στον Γ.Σ. Αλιάρτου,  με τον οποίο έχει  αναπτυχθεί άριστη  συνεργασία, όσο  και στον Α.Σ. Κένταυρος  Λιβαδειάς που ανταποκρίθηκε  στην πρόσκληση και συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού καθώς φανερώνουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας απέναντι στην κρίση.
Εκ μέρους  της φιλοξενούμενης Ομάδας ο Περιφερειακός  Σύμβουλος  και πρώην Αντιπεριφερειάρχης κος Χάρης  Σανιδάς, αναφέρθηκε  στην αξία τέτοιων  πρωτοβουλιών και στη διάθεση της ομάδας του, να συμμετέχει  σε αυτές  οπότε  ζητηθεί, ενώ  δεν παρέλειψε να εκφραστεί  με καλά  λόγια  σε διάφορες  δραστηριότητες  του Δήμου μας.
Ο αγώνας  διεξήχθη σε άριστο κλίμα  με τους αθλητές  και των δύο ομάδων  να χειροκροτούνται θερμά.


Από  το Γραφείο  Ενημέρωσης
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι επαγγελματίες πρέπει άμεσα να βάλουν POS. (λίστα)



    Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας όπου ανακοινώνονται οι 85 συνολικά κατηγορίες επαγγελματιών, που είναι υποχρεωμένοι να έχουν POS.

Σύμφωνα με την απόφαση...οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται εντός τριών μηνών να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4446/2016.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα (30) ημερών προ της παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.
Οι κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εμπίπτουν στην παραπάνω υποχρέωση είναι οι ακόλουθες:

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλή Ανάσταση απο τον Σύλλογο "Παναγία Μακαριώτισσα"


Διαβάστε Περισσότερα »

Συμβουλές από την αστυνομία: Πώς να «θωρακίσετε» το σπίτι σας όσοι φύγετε το Πάσχα

Η ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν κατά την εορταστική περίοδο και οι πόλεις θα αδειάσουν δίνει συμβουλές για την προστασία των σπιτιών και των διαμερισμάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες και τους συμβουλεύει για το τι πρέπει να προσέχουν, τόσο πριν φύγουν από το σπίτι, όσο και κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους.

Φεύγοντας από το σπίτι:

    Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
    Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
    Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
    Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
    Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει εντελώς κλειστό, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
    Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
    Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
    Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
    Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.
    Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το «100«» ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι:

    Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
    Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
    Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
    Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
    Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
    Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
    Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στην Άσκρη-ΦΩΤΟ

Με ιεροπρέπεια και σε κλίμα μυσταγωγικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Πέμπτη,η ακολουθία των Αγίων Παθών  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Άσκρη.
Πλήθος πιστών ακούγοντας με ευλάβεια τα Δώδεκα Ευαγγέλια και βιώνοντας μέσα από τους κατανυκτικούς ύμνους και τα τροπάρια τα δραματικά εκείνα γεγονότα των Παθών του Κυρίου που συντελέστηκαν για την σωτηρία μας, προσκυνώντας στο τέλος τον Θείο Εσταυρωμένο.Την Ακολουθία τέλεσε ο π.Μιχαήλ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ





 Φωτογραφίες ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα μαύρος ουρανός. Το μοιρολόϊ της Παναγιάς (video)



Ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά τραγούδια του λαού μας, ένα μοιρολόϊ φτιαγμένο για τον Μεγάλο νεκρό, τον Ιησού Χριστό, το μοιρολόϊ της Παναγιάς.

Σε πολλές εκκλησιές σε όλη την επικράτεια το ψάλλουν γυναίκες την ώρα που στολίζουν τον Επιτάφιο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα



Το αναστάσιμο μήνυμα του Κυρίου και το ανέσπερο φως της Ανάστασής Του  εύχομαι να καθοδηγεί τη ζωή μας σ' έναν κόσμο με αγάπη, πίστη και ελπίδα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις δυσκολίες των καιρών.

Με οδηγό  την ανιδιοτελή θυσία του Χριστού μας για τη σωτηρία του ανθρώπου, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στον συνάνθρωπο, που μας χρειάζεται και ας αναπτύξουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη, που θα μας λυτρώσει από τα προβλήματα.

Εύχομαι σε όλες και όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία αλλά και πρόοδο και ευημερία στον τόπο μας.


Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου
Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός: Ηλιοφάνεια, ζέστη και τοπικές καταιγίδες

Ζέστη με συννεφιά αλλά και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά θα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του καιρού για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή. Καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 5 ως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά ως 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 6 ως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά ως 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 6 ως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στην Κρήτη με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 στα νότια τοπικά ως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 11 ως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 στα νότια τοπικά ως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους στα δυτικά και βόρεια κυρίως ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 10 ως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 ως 24 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλό Πάσχα απο τον Α.Ο. Θήβα

Ο Πρόεδρος Θανάσης Βυλλιώτης, Δ.Σ. οι προπονητές και ποδοσφαιριστές όλων των τμημάτων του ΑΟ ΘΗΒΑ σας εύχονται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ