Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Γιορτάστηκαν οι Πολιούχοι Άγιοι της Αλιάρτου Κωνσταντίνου και Ελένης-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ



Με θρησκευτική λαμπρότητα  οι Aλιαρτινοί   τίμησαν και φέτος τη Ιερά Μνήμη των Πολιούχων της πόλης τους, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το απόγευμα το Σαββάτου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και εν συνεχεία  με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της περιοχής,πραγματοποιήθηκε λιτάνευση  της Ιεράς Εικόνας των Αγίων  στους δρόμους της Αλιάρτου  με πλήθος κόσμου να ακολουθεί.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Καρπενησίου κ.Γεωργίου.
Την Ιερά Πανήγυρη τίμησαν με την  παρουσία τους ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτης,η Αντιπεριφερειάρχης  Βοιωτίας κ.α. Παπαθωμά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Θηβαίος,εκπρόσωποι  των στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 




Διαβάστε Περισσότερα »

Έτρεξαν στον "ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ" και διακρίθηκαν οι Αλιαρτίστας!!!!



Με δυο συμμετοχες...οι διακρισεις συνεχιζονται για τους Αλιαρτιστας!!!
Mε μεγαλη επιτυχια πραγματοποιηθηκε και φετος στο Δημο Θηβαιων ο Λαικος Ημιμαραθωνιος <<ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ>>,που διοργανωσαν ο Δημοτικος Οργανισμος Θηβας (Δ.Ο.Θ),ο Συλλογος Δρομεων Υγειας Μαραθωνοδρομων Θηβας (ΣΔΥΜΘ) και ο ΓΣ Πινδαρος προς τιμην του μεγαλου θηβαιου στρατηγου Επαμεινωνδα!
Πληθος δρομεων απ ολη την Ελλαδα δηλωσαν συμμετοχη,κατατασσοντας την διοργανωση σε μια απο τις καλυτερες πανελλαδικα!
Η εκκινηση δοθηκε στο Τροπαιο του Επαμεινωνδα στα Λευκτρα και οι δρομεις μεσα σε μια διαδρομη 22χλμ διασχιζοντας τα Λευκτρα,το Καπαρελλι,το Μελισσοχωρι και το Λουτουφι,τερματισαν στην κεντρικη πλατεια της θηβας!
Η Αλιαρτιστας Σπυριδούλα Παλαντζά δειχνοντας για ακομη μια φορα οτι βρισκεται σε τρομερη κατασταση ,τερματισε στη 2η θεση(κατηγορια γυναικων) με χρονο 1:56:00 !! Απο τους αντρες ειχαμε τη συμμετοχη του ανανεωμενου Marios Kourounis τερματιζοντας στη 4η θεση (κατηγορια ανδρων) με χρονο 1:34:00 ,που για λιγα μετρα του στερησε μια θεση στο βαθρο!!
Επομενο ραντεβου τη Κυριακη 28 Μαιου ,στο 33ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ!


ALIARTISTAS RUNNING TEAM





Διαβάστε Περισσότερα »

Δύο νεαροί Θηβαίοι επιστήμονες μας κάνουν υπερήφανους με ένα τεχνολογικό εργαλείο που ανακάλυψαν

Δύο νεαροί Θηβαίοι επιστήμονες μας κάνουν υπερήφανους με ένα τεχνολογικό εργαλείο που ανακάλυψαν και που μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχος του αγρότη και του γεωπόνου στην αποδοτική άρδευση και φυτοπροστασία.
Πρόκειται για τον Αντρέα Ζερκούλη και τον Δημήτρη Δρόσο. Μαζί με την ομάδα τους δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, το Inagros, που με απλό και άμεσο τρόπο δίνει επιστημονικές συμβουλές για την καλλιέργεια, την άρδευση και την φυτοπροστασία. Μάλιστα, αυτή η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε χωράφια του θηβαϊκού κάμπου.
Τόσο σπουδαία είναι αυτή η εφαρμογή που βραβεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στον διαγωνισμό FabSpace HackOnEarth που βραβεύει πλατφόρμες, τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις. Συνεντεύξεις και αφιερώματα είχε η εφημερίδα ΕΠΙΧΕΙΡΩ και η ηλεκτρονική έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Όταν ρωτήθηκαν ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία απάντησαν:
Η αρχική ιδέα προέκυψε βλέποντας τα συγγενικά μας πρόσωπα που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα να ταλαιπωρούνται. Είδαμε ότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες για τους αγρότες και αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να τις εξαλείψουμε με την βοήθεια της τεχνολογίας. Στην πορεία, εντοπίσαμε και ένα χάσμα στην αποδοτική επικοινωνία μεταξύ αγρότη και γεωπόνου, οπότε και εμπλουτίσαμε την ιδέα, συζητώντας πάντα και με τις δύο πλευρές και καταλήξαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο και για τους δύο, με το οποίο θα μπορούν να κάνουν πιο αποδοτικά την δουλειά τους.
Τι μπορεί να κάνει η εφαρμογή αυτή;
Να καταπολεμήσει ασθένειες και βλάβες της αγροτικής παραγωγής και να αυξήσει 30-40% την παραγωγή. Να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυτοφαρμάκων. Γεωπόνοι παρακολουθούν συνεχώς την καλλιέργεια και δίνουν αναφορά και συμβουλές- από απόσταση- σε κάθε αγρότη με κλήση ή sms. Συλλέγει στοιχεία για θερμοκρασία αέρα, ηλιοφάνεια, πιθανότητα δημιουργίας και ασθενειών, βλάβης ποτιστικού συστήματος, τηλεχειρισμό ποτίσματος, ειδοποίηση έγκαιρου και αποδοτικού ραντίσματος μέσω αισθητήρων.
Μπράβο στους δικούς μας νέους επιστήμονες. Αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα, να σηκώσουν τα μανίκια, να στίψουν το μυαλό τους και να κατεβάσουν καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής γεωργίας.





Διαβάστε Περισσότερα »

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αναστολή αδειών λαϊκής αγοράς απο τη Δημοτική Αρχή Θήβας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΗΒΑΣ

            Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας στις 15/5/2017 η Δημοτική Αρχή πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναστείλει τις άδειες σε παραγωγούς που δουλεύουν στη Λαϊκή Αγορά της Θήβας επειδή αυτοί χρωστούν τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ του Δήμου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν την πρόταση.
            Η δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην επίθεση της κυβέρνησης και του κράτους σε βάρος των αυταπασχολούμενων τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και σε κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας.
            Η φοροληστεία, η επιβολή υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, τα καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος όσων χρωστάνε στόχο έχουν να πετάξουν στο δρόμο τη μεγάλη μάζα των αυταπασχολούμενων και ταυτόχρονα να μεγαλώσουν το μερίδιο αγοράς των επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε κλάδο.
            Την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, τα μονοπώλια έχουν διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι αντιλαϊκές δημοτικές αρχές επιτίθενται ακόμα και στην προσπάθεια που κάνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και έμποροι να κρατήσουν τις δουλειές τους και να φέρουν μεροκάματο στην οικογένεια.
            Η δημοτική αρχή υπερασπίζεται την απόφαση με το επιχείρημα ότι αυτό προβλέπει πλέον ο νόμος και ότι όσοι δεν πληρώνουν κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος όσων πληρώνουν.
            Η αλήθεια είναι ότι οι νόμοι αλλάζουν συνέχεια προς το χειρότερο για τους αυταπασχολούμενους επειδή συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ τους και αυτές που στηρίζουν τη δημοτική αρχή, βάζουν πλάτη στα μέτρα. Πόσοι παραγωγοί και έμποροι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, με τη μείωση του αφορολόγητου που τώρα ψηφίζονται;
            Όσο για τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, οι λαϊκές αγορές στηρίζονται στη δυνατότητα ενός σημαντικού αριθμού παραγωγών και εμπόρων να επιβιώνουν οικονομικά. Αν μείνουν δέκα και δεκαπέντε βίωσιμοι, πολύ απλά δε θα υπάρχουν λαϊκές αγορές. Έτσι, ελάχιστοι θα βγουν κερδισμένοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτοί θα είναι οι όμιλοι των SUPER MARKET. Που ήδη ασκούν τεράστια πίεση τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εμπόρους.
            Η απόφαση της δημοτικής αρχής πρέπει να ανησυχήσει και να προβληματίσει κάθε παραγωγό και έμπορο, γενικά κάθε αυταπασχολούμενο. Εάν οι πρακτικές αυτού του τύπου γενικευθούν, δηλαδή να αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος για όποιον χρωστάει, οι μισοί αγρότες και επαγγελματίες θα πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο.
            Σωτήρες δεν υπάρχουν. Μόνη διέξοδος ιδιαίτερα για τη μεγάλη πλειοψηφία που δίνει αγώνα επιβίωσης είναι η οργάνωση της πάλης για τα συμφέροντά τους, ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Λύση υπάρχει μόνο αν ανατραπούν οι πολιτικές που ωφελούν τα μονοπώλια.        
            Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών και στο μέλλον να απέχει από τέτοιες πρακτικές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη: Ποιοι είναι οι άγιοι που γιορτάζουν σήμερα;

Γιατί όμως ένας αυτοκράτορας και η μητέρα του αγιοποιήθηκαν και γιορτάζουν;
Η Αγία Ελένη ήταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας (Γιάλοβα Μ. Ασίας) στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Είκοσι περίπου χρόνια μετά τη γέννησή της, η Ελένη γνωρίστηκε με τον Κωνστάντιο Χλωρό, αξιωματούχο της Αυτοκρατορίας, τον οποίο παντρέυτηκε το 270.
Η Αγία Ελένη επανήλθε στη δημόσια ζωή κατά την ανάδειξη του Κωνσταντίνου σε Καίσαρα το 306,
Επίσης, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι στον Γολγοθά βρέθηκαν τρεις σταυροί, από τους οποίους ο ένας διαγνώστηκε ότι ανήκει στον Ιησού Χριστό. Το Συναξάρι της εορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού αναφέρει: «διαπορούσης δε της Βασιλίσσης (δηλ. της Αγίας Ελένης), τίς αν είη ο του Κυρίου Σταυρός, διά της εις θανούσαν γυναίκα χήραν θαυματουργίας δείκνυται· και ανέστη τη τούτου προσψαύσει· των δε λοιπών δύο σταυρών των Ληστών μηδέν εις τούτο ενδειξαμένων εις θαυματοποιΐας υπόδειγμα».
Οικοδόμησε ναό της Αναστάσεως
Μετά το σημείο αυτό η Αγία Ελένη αποφάσισε να οικοδομήσει επί τόπου το ναό της Αναστάσεως, ένα ακόμη ναό επάνω από το Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και άλλους δύο, ένα στο όρος της Αναλήψεως και ένα στο ορός Θαβώρ.
κωνσταντινου και ελενησ, κωνσταντινου και ελενησ γιορτη, αγιου κωνσταντινου και ελενησ, κωνσταντινου και ελενησ γιορτη 2017, αγιοι κωνσταντινου και ελενησ, κωνσταντίνου και ελένησ, ευχεσ για γιορτη κωνσταντινου και ελενησ, ευχεσ για κωνσταντινου και ελενησ, κωνσταντινου κ ελενησ, κωνσταντινου και ελενησ ολα τα επεισοδια, ποτε ειναι κωνσταντινου και ελενησ, konstantinou kai elenis, εικονεσ αγιου κωνσταντινου και ελενησ
Κατόπιν, η Αγία Ελένη αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί της τεμάχια του Τιμίου Ξύλου. Στην πορεία της πέρασε για δεύτερη ορά από την Κύπρο. Έτσι αποβιβάστηκε νότια του νησιού κοντά στο σημερινό Ζύγι. Η περιοχή στην οποία αποβιβάστηκε, υπήρχε ένα ποτάμι, το οποίο τότε ονομάστηκε βασιλοπόταμο, κοντά στο οποίο εναπόθεσε τους σταυρούς – κατά την παράδοση, επειδή οι τρεις σταυροί είχαν παραμείνει μαζί για πολλά χρόνια, τους αποσύνδεσε, έσμιξε τα ξύλα τους και τους ξαναέφτιαξε. Από το ξύλο του υποποδίου του σταυρού του Χριστού έφτιαξε, επίσης, ένα άλλο μικρό σταυρό.

Εκεί, εξαντλημένη καθώς ήταν, η ογδοντάχρονη Αγία, έγειρε για να ξεκουραστεί λίγο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της προς την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την Παράδοση κατά τη διάρκεια του ύπνου της, ένας νέος με αγγελική μορφή της είπε: «Σεβαστή μου βασίλισσα, είμαι απεσταλμένος του Παναγάθου Θεού, για να σου εκφράσω το θέλημά Του. Όπως εκεί στα Ιεροσόλυμα έκτισες ναούς, για να δοξάζεται και να υμνείται ο Θεός, έτσι κι εδώ, σε τούτο το νησί το ευλογημένο, πρέπει να πράξεις το ίδιο. Να κτίσεις κι εδώ ιερό ναό, τον οποίο μάλιστα να θεμελιώσεις με το Τίμιο Ξύλο, για να προσκυνείται και να δοξάζεται στους αιώνες ο Σταυρός του Κυρίου από τους κατοίκους αυτού του τόπου. Εδώ θα ζουν Χριστιανοί μέχρι τη συντέλεια του κόσμου».

Η Αγία όταν ξύπνησε, διέταξε αμέσως να γίνει όπως ο λαμπρός εκείνος νέος της υπέδειξε. Ο ένας όμως από τους μεγάλους σταυρούς είχε εξαφανιστεί και εθεάθη στην κορυφή του βουνού Όλυμπος. Εκεί, λοιπόν, βρέθηκε το Τίμιο Ξύλο, το οποίο προς στιγμή είχε χαθεί. Τότε, η Αγία Ελένη με τους συνεργάτες της έκτισαν ναό τον οποίο εγκαινίασαν με το τίμιο Ξύλο και από τότε (327) το βουνό αυτό ονομάζεται Σταυροβούνι, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει η ομώνυμη Ιερά Μονή.

Η Αγία Ελένη κομήθηκε ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 81 περίπου ετών (328-329) ενώ σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του Τιμίου Ξύλου φυλάγεται στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Από τον Ησίοδο στον Αϊνστάιν

«Εν αρχή ην το Χάος» έλεγε ο μεγάλος ποιητής Ησίοδος στη «Θεογονία» του κάπου στο 750 π.Χ., και για τη δημιουργία του κόσμου μας τρία είναι τα στοιχεία που πρέπει να συνυπάρχουν. Το Χάος, η Γαία και ο Έρωτας. Ο Έρωτας δεν γεννά αλλά ενθαρρύνει και διευκολύνει τη γέννηση και τη δημιουργία. Από το Χάος γεννήθηκαν το Έρεβος και η Νύχτα, ενώ τα παιδιά τους ήταν ο Αιθέρας και η Ημέρα.

Τα λόγια του Ησίοδου, ειδικά στις μέρες μας, μπορεί να ακούγονται ιδιαιτέρως περίεργα και
«μυθολογικά», αποτελούν ωστόσο την πρώτη προσπάθεια να εξηγηθεί η δημιουργία του κόσμου. Να αναζητηθούν οι διαδικασίες από τις οποίες προήλθε το σύμπαν και ότι περιλαμβάνεται σε αυτό.

Ο Ησίοδος είναι στην ουσία ο άνθρωπος που, μέσω των προβληματισμών του για τη δημιουργία του κόσμου, έθεσε τα θεμέλια για αυτό που ονομάζουμε σήμερα παρατήρηση και επιστήμη. Θεμέλια πάνω στα οποία άρχισαν να «χτίζουν» οι φιλόσοφοι που έζησαν πριν από τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη και φέρουν το όνομα «προσωκρατικοί».

Οι προσωκρατικοί συνδύασαν τη φιλοσοφία με την επιστήμη στην προσπάθεια να βρουν την αλήθεια και να αποκτήσουν τη γνώση για την αρχή ή την ουσία του κόσμου. Υπήρξαν ποιητές, νομοθέτες και πολιτικοί αλλά κυρίως επιστήμονες αφού ασχολήθηκαν με την αστρονομία, τη γεωμετρία και τα μαθηματικά.

Ασχολήθηκαν με την κοσμολογία και προσπάθησαν να κατανοήσουν και να αναλύσουν του νόμους της φύσης, επιδιώκοντας να βρουν την πρωταρχική αιτία, ουσία ή αρχή του κόσμου αλλά και τη δομή του κόσμου. Οι εξηγήσεις τους για τον κόσμο στηρίχθηκαν στην παρατήρηση και σε λογικές μεθόδους.

​Ο Στράτος Θεοδοσίου αναφέρεται στους αρχικούς προβληματισμούς των φιλοσόφων περί κόσμου και σκιαγραφεί τη «γέφυρα» μεταξύ αυτών και των πρόσφατων επιστημονικών ανακαλύψεων, οι οποίες, όπως θα διαπιστώσετε, δεν απέχουν και πολύ αυτά που υποστήριζαν οι προσωκρατικοί χιλιάδες χρόνια πριν...Οι πιο σημαντικοί από αυτούς ήταν ο Θαλής ο οποίος υποστήριζε ότι αρχή όλων των πραγμάτων είναι το νερό, ο Αναξίμανδρος ο οποίος είναι πρώτος που κάνει λόγο για το «άπειρο», ο Αναξιμένης που υποστηρίζει ότι όπως η ψυχή μας που είναι αέρας, μας συγκρατεί, έτσι πνεύμα και αέρας συγκρατεί τον κόσμο όλο και ο Ηράκλειτος, υποστηρικτής της άποψης ότι όλα ανταλλάσσονται με τη φωτιά και η φωτιά με όλα.

Εξέχουσα θέση στο Πάνθεον των πρώτων φιλοσόφων-επιστημόνων κατέχει και ο μαθητής του Λεύκιππου, Δημόκριτος. Ο Δημόκριτος πίστευε ότι η ύλη αποτελείτο από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα. Επίσης ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το σύμπαν έχει και άλλους «κόσμους» και μάλιστα ορισμένους κατοικημένους. Ο Δημόκριτος ξεκαθάριζε ότι το κενό δεν ταυτίζεται με το τίποτα, είναι δηλαδή κάτι το υπαρκτό.

Πόσο όμως επηρέασαν οι απόψεις αυτών των μεγάλων ανδρών του σύγχρονους ερευνητές; Οι παρατηρήσεις και τα έργα τους ανταποκρίνονταν τελικά στην πραγματικότητα ή ήταν λάθος;

Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις απάντησε, μιλώντας στο zougla.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Φυσικών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στράτος Θεοδοσίου.

Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρεται στους αρχικούς προβληματισμούς των φιλοσόφων περί κόσμου και σκιαγραφεί τη «γέφυρα» μεταξύ αυτών και των πρόσφατων επιστημονικών ανακαλύψεων, οι οποίες, όπως θα διαπιστώσετε, δεν απέχουν και πολύ αυτά που υποστήριζαν οι προσωκρατικοί χιλιάδες χρόνια πριν...
zougla.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλάει ο καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και ισχυροί άνεμοι

Από το πρωί της Κυριακή και από τα βορειοδυτικά ο καιρός παρουσιάζει μεταβολή με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Τα φαινόμενα σταδιακά ως τη νύχτα θα επεκταθούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν το βράδυ στα δυτικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 4-6 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες που γρήγορα στη δυτική, την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και σταδιακά στην Κεντρική Μακεδονία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα δυτικά  βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως  6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά,, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα, οι οποίες πριν το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Στερεά  και μετά το μεσημέρι στην Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές . Εξασθένηση  των φαινομένων τη νύχτα και από τα βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και αργά το βράδυ στις Σποράδες και πιθανόν πρόσκαιρα στην Εύβοια, θα είναι τοπικά ισχυρά.
Άνεμοι: Στα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, που σταδιακά από το βράδυ στις Κυκλάδες θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Αργά τη νύχτα πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμού χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια ορεινά και βαθμιαία από το απόγευμα στα υπόλοιπα τμήματα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν τοπικά θα είναι ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ