Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Πνίγηκαν οι καλλιέργειες της Κωπαΐδας από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις-ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε το βίντεο όπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Vasilis Tsagalas μιλώντας στο ypaithrosTV (Ύπαιθρος Χώρα), παρουσίασε όλη την αρνητική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Θηβαίου στη Βουλή για την πορεία εκκαθάρισης του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Πορεία εκκαθάρισης πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας»
Η άρδευση των κτημάτων και η συντήρηση δρόμων καναλιών της πεδιάδας της Κωπαΐδας μέχρι τις 20/11/2014 γινόταν με την επίβλεψη του Δ.Σ. του Οργανισμού Κωπαΐδας το οποίο διοριζόταν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την υποχρέωση των καλλιεργητών να ανταποδίδουν για τις υπηρεσίες αυτές, ανά στρέμμα, για καλλιέργεια σιταριού 6 ευρώ και για βαμβάκι 10 ευρώ. Με το νόμο 4305/2014 οι προαναφερόμενες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς. Οι πληρωμές από τους καλλιεργητές από 1/12/2014 γίνονται πλέον, όπως ο νόμος ορίζει, κανονικά και χωρίς προβλήματα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Συγχρόνως με την πρόβλεψη του ιδίου νόμου αρ. 61 ορίστηκε από 1/12/2014 εκκαθαρίστρια για την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του προηγούμενου οργανισμού.
Τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν τώρα, έχουν ως εξής:
Α) Η εκκαθάριση προχωρά με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, δεν υπάρχει χρόνος περάτωσης του έργου και εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά της εκκαθαρίστριας,
Β) Η καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών επιφέρει πρόστιμα (τόκους) και σε συνδυασμό με τα πολλά χρόνια μη πληρωμής έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να έχει υπερδιπλασιαστεί και να μη συμφέρει πλέον τους αγρότες η εξόφλησή του,
Γ) Για ένα μεγάλο αριθμό οφειλετών, κυρίως Ορχομενίων, δεν υπάρχουν στο αρχείο χρεωστικές καρτέλες, λόγω της δυσκολίας που προκύπτει από τη δυσλειτουργία της μηχανοργάνωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η εκκαθαρίστρια να εκδώσει βεβαίωση οφειλής ή μη,

Δ) Δεν μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης των παλαιών χρεών των αγροτών προς τον πρώην οργανισμό,
Ε) Δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από το Δημόσιο και την Περιφέρεια συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων που αφορούν άμεσα τον Δήμο Αλιάρτου.
Όλα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα τη μη διενέργεια συμβολαιογραφικών πράξεων καθώς μεταβίβαση κτήματος (πώληση ή γονική παροχή) δεν είναι δυνατό να γίνει, γιατί ο νόμος 2538/97 προβλέπει ρητά ότι, για να υπογραφεί συμβόλαιο, πρέπει απαραίτητα να υπάρξει βεβαίωση περί μη οφειλής τελών άρδευσης.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Ποια είναι η πρόσφατη εικόνα του Υπουργείου για την πορεία της εκκαθάρισης του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας;
2. Τι μέτρα προτίθεται το Υπουργείο να λάβει για την επίσπευση και ολοκλήρωση της εκκαθάρισης;
3. Θα εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης (δόσεις) των παλαιών οφειλών των αγροτών στον πρώην Οργανισμό Κωπαΐδας προκειμένου να προχωρήσουν οι συμβολαιογραφικές τους πράξεις;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Θηβαίος Νικόλαος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Μητροπολίτης στη Γιορτή του Αμπελοχωρίου-ΦΩΤΟ

Την Τετάρτη 24 Μαΐου ε.έ. στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στο χωριό Ανάληψη τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου με την παρουσία των κατοίκων του χωριού. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου εορτή της Αναλήψεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στο Αμπελοχώρι Θηβών.


 Περισσότερα ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Φανή Παπαθωμά ενημερώνει για την παράκαμψη Αγίας Παρασκευής και τους κόμβους του οδικού δικτύου Βοιωτίας

Ενημέρωση από την Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά για την παράκαμψη Αγίας Παρασκευής και τους κόμβους του οδικού δικτύου Βοιωτίας

Σε απάντηση του ερωτήματος Δημοτικού Συμβούλου της Αντιπολίτευσης, καθώς και σε ενημέρωση της Δημάρχου Λεβαδέων για την δημόσια τοποθέτησή της, στο  σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, σας γνωστοποιούμε τα κάτωθι:

Η συγκεκριμένη μελέτη της παράκαμψης της Αγίας Παρασκευής, συνεχίζεται κανονικά με σύμβαση η οποία υπογράφτηκε στις 19-06-2015 πράξη την οποία η Δήμαρχος Λεβαδέων γνωρίζει.

Κατά το παρελθόν η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Λεβαδέων, κ. Στέλιο Θεοδωρόπουλο, ενημερώθηκαν για την πορεία της μελέτης από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, και με δική του παρότρυνση μετέβησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την πληρέστερη ενημέρωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη έχει περιληφθεί και ο κόμβος του Αγίου Γεωργίου, καθώς και ο κόμβος των Αλαλκομενών, έτσι ώστε να αποτελεί ενιαίο, ολοκληρωμένο έργο.

Από τα ανωτέρω, είναι αντιληπτό ότι τι εν λόγω μελέτη συνεχίζεται κανονικά.

Βεβαίως ως η Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο Δημοτικός Σύμβουλος γνωρίζουν, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ακολουθεί το στάδιο των απαλλοτριώσεων,  για το οποίο είναι δεδομένη η βούληση του Περιφερειάρχη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Είναι προφανές, ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει καθυστέρηση εκπόνησης της μελέτης, η  οποία προχωρά  και ολοκληρώνεται κανονικά.

Η χρηματοδότηση του έργου των κόμβων χορηγήθηκε για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Π.Ε. Βοιωτίας.

Η δε υλοποίηση των κάτωθι κόμβων:

Παρορίου,
Αγίου Βλασίου,
Ρωμαίικου,
Κορώνειας,
Σωληναρίου,
Υψηλάντη,
Πέτρας,
Μαυροματίου,
Καναβαρίου,
Μιχαηλίδη,

σε τίποτα δεν παρεμποδίζει την εν λόγω μελέτη που αφορά την παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής.

Τουναντίον αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα της βελτίωσης - αλλαγής  που συντελείται στο οδικό επαρχιακό δίκτυο της Βοιωτίας.

Βασική μας αρχή είναι η αδιάκοπη προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των πόρων, γιατί κάθε κονδύλι αποτελεί ευκαιρία για έργα υποδομής.

Προχωράμε πάντα αποδίδοντας τα μέγιστα στους πολίτες της Βοιωτίας .

Διαβάστε Περισσότερα »

Aστυνομικές επιχειρήσεις στη Στερεά με 59 συλλήψεις

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά (59) άτομα

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν πάνω από (1.400) άτομα και περισσότερα από (800) οχήματα, προσήχθησαν (130) άτομα και βεβαιώθηκαν (342) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Οι αστυνομικοί έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών  


Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (25-05-2017), σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν: (1.410) άτομα, εκ των οποίων (1.050) ημεδαποί και (360) αλλοδαποί, καθώς και (833) οχήματα.

Προσήχθησαν: (130) άτομα, εκ των οποίων (87) ημεδαποί και (43) αλλοδαποί.
Συνελήφθησαν: (59) άτομα, εκ των οποίων (32) ημεδαποί και (27) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

(3) ημεδαποί, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
(2) ημεδαποί, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
(2) ημεδαποί και (1) αλλοδαπός, για εκκρεμείς καταδικαστικές Αποφάσεις.
(1) ημεδαπός, για παράβαση του τελωνειακού κώδικα.
(17) αλλοδαποί, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
(7) ημεδαποί και (8) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
(8) ημεδαποί, για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(6) ημεδαποί, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
(1) ημεδαπός και (1) αλλοδαπός, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
(2) ημεδαποί, για επαιτεία.

Κατασχέθηκαν:

Μικροποσότητα ηρωίνης και (90) ναρκωτικά δισκία.
(2) κιλά & (700) γραμμάρια αδασμολόγητου καπνού.
Διάφορα είδη παραεμπορίου.

Βεβαιώθηκαν συνολικά: (404) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

(342) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. {ήτοι: (60) για υπερβολική ταχύτητα, (11) για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, (7) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (1) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (4) για Κ.Τ.Ε.Ο. και (259) λοιπές παραβάσεις.}
(3) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
(17) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
(31) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(11) λοιπές παραβάσεις.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκστρατεία για να σταματήσουν να υπάρχουν πλαστικές σακούλες στον Κορινθιακό Κόλπο

«Δράσεις του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για την δραστική μείωση
της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο»


Σας κοινοποιούμε το Πρόγραμμα της 1ης Εκδήλωσης, από μια σειρά δράσεων του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στα πλαίσια προώθησης της καμπάνιας για την δραστική μείωση και τελική κατάργηση της πλαστικής σακούλας στους Δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, ως κάτωθι:

Πρόσκληση – Πρόγραμμα
στην πρώτη Εκδήλωση – Διαβούλευση
για την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο

Πέμπτη 18:15 μ.μ. 1 Ιουνίου 2017
Αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» Θήβα

Ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» (www.spoak.gr) και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.) (www.ecorec.gr) υλοποιούν μία εκστρατεία ενημέρωσης για την μείωση της χρήσης της Πλαστικής Σακούλας στους Δήμους του Κορινθιακού Κόλπου με την υποστήριξη των Δήμων της ευρύτερης περιοχής, των τοπικών και κοινωνικών φορέων. Οι στόχοι της εκστρατείας είναι:

Η προστασία του ιδιαίτερου χώρου του Κορινθιακού Κόλπου, που χαρακτηρίζεται από μοναδικά φυσικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά,
Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Κορινθιακού Κόλπου για να μειωθεί και καταργηθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας,
Η κατάθεση προτάσεων και η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους δημότες του Κορινθιακού Κόλπου για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Στα πλαίσια της εκστρατείας θα γίνουν πολλές δράσεις, όπως: α) ενημέρωση χιλιάδων μαθητών γυμνασίου - λυκείου, β) παραγωγή και διανομή ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου και τσαντών πολλών χρήσεων, γ) πραγματοποίηση διαδικτυακής διαβούλευσης για τοπικά μέτρα πολιτικής μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, δ) δύο σεμινάρια εκπαιδευτικών, και ε) εκδηλώσεις σε 6 Δήμους του Κορινθιακού Κόλπου και πολλές άλλες ενέργειες δημοσιοποίησης.

Την 1η Ιουνίου 2017 στις 13:00 στο Δήμο Λεβαδέων θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου του Προέδρου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κ. Χαλβατζή Σταμάτη, του Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δρ. Κυρκίτσου Φίλιππου, της Δημάρχου Λεβαδέων κας Πούλου Γιώτα και του Δημάρχου Θηβαίων κ. Νικολάου Σπύρου. Στην συνέντευξη τύπου θα αναλυθούν οι στόχοι και οι δράσεις της εκστρατείας στον Κορινθιακό Κόλπο.

Με την παρούσα πρόσκληση σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην 1η Εκδήλωση – Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 στις 18:15 μ.μ. στην Αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» στο Δήμο Θήβας. Η συγκεκριμένη πρώτη εκδήλωση της εκστρατείας συνδιοργανώνεται με τους Δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Εκδήλωσης – Διαβούλευσης παρουσιάζεται ακολούθως.

Η εκστρατεία ενημέρωσης γίνεται σε συνεργασία και με το Ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/001127) «Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας στο Θαλάσσιο Περιβάλλον» (www.debag.eu).

Εκδήλωση – Διαβούλευση
Οργανωτές:
Σ.Π.Ο.Α.Κ., Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Δήμοι Λεβαδέων & Θηβαίων
στις 18:15 μ.μ. στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» στο Δήμο Θήβας

Πρόγραμμα Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017
18:15-19:15 Ειδική προβολή πριν την εκδήλωση
Ο Πλαστικός Παράδεισος – Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον και τον άνθρωπο (διάρκεια 57 λεπτά)
19:15-19:30 Υποδοχή
Διανομή και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για συμμετοχή στην τοπική διαβούλευση για την δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας
19:30-19:45 Χαιρετισμοί
Χαλβατζής Σταμάτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ»
Πολιτόπουλος Δημήτρης,* Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)
Νικολάου Σπύρος, Δήμαρχος Θηβαίων
Πούλου Γιώτα, Δήμαρχος Λεβαδέων
Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
19:45-20:35 Εισηγήσεις
Οι επιπτώσεις της Πλαστικής Σακούλας και οι εναλλακτικές επιλογές         Κωστακόπουλος Στάθης, Πτυχιούχος επιστημών της Θάλασσας, Στέλεχος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.)
Αλόννησος: Νησί χωρίς πλαστικές σακούλες                                                                           Λουκία Καλαϊτζή, Εκπρόσωπος του Δικτύου Μεσόγειος SOS
Πιθανά άλλη μία εισήγηση από εμπειρία ενημέρωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση                
Η νομοθεσία για την μείωση της χρήσης Πλαστικής Σακούλας στην Ελλάδα   Τριτοπούλου Έφη,* Δρ. Χημικός Μηχανικός Στέλεχος του ΕΟΑΝ
Τοπική διαβούλευση για τις πολιτικές μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας Κυρκίτσος Φίλιππος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.)
20:35-21:25 Στρογγυλό Τραπέζι
Τρόποι μείωσης της πλαστικής σακούλας σε τοπικό επίπεδο
Στο Στρογγυλό Τραπέζι θα συμμετέχουν με δίλεπτο σχολιασμό εκπρόσωποι του Σ.Π.Ο.Α.Κ, της Ο.Ε.Α., του ΕΟΑΝ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής. Μπορούν να γίνουν και τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και να ακολουθήσει συζήτηση.
Συντονιστής:  Σταμάτης Χαλβατζής, Πρόεδρος Σ.Π.Ο.Α.Κ.
21:25-21:30 Συνόψιση συμπερασμάτων & κλείσιμο με το Σποτ μαθητών δημοτικού της Σικίνου για την Πλαστική Σακούλα (διάρκειας 2 λεπτών)
*Αναμένεται επιβεβαίωση της συμμετοχής


       Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Μίμης Δομάζος παρουσιάζει το λεύκωμά του στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

Διανομή τροφίμων απο το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεβαδέων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Μαΐου  2017 και ώρες 10:00 – 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεβαδέων (Δωδεκανήσου 12), διανομή προϊόντων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία





Σε αυτό επισημαίνεται ότι:

Οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες κατά περιόδους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις θα συνεχιστούν να εκδηλώνονται:

    Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 28/5.
    Στην Πελοπόννησο, τη Στερεά (πιθανόν πρόσκαιρα και την Αττική) και την Εύβοια από τις απογευματινές ώρες σήμερα 26/5 μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής.
    Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από τις βραδινές ώρες σήμερα 26/5 μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου 27/5.



Διαβάστε Περισσότερα »

"Kαθαρός Ασωπός" απο την ιδέα στην πράξη-Εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο Σχηματάρι


Διαβάστε Περισσότερα »

Υποχρεωτικά τα υδρόμετρα στα χωράφια


Υδρομετρητές θα πρέπει να έχουν στο εξής όλα τα νέα οργανωμένα δίκτυα άρδευσης. Oσα σήμερα δεν διαθέτουν οφείλουν εντός τριετίας να αποκτήσουν.

Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα κατατίθεται ένα σχέδιο δράσης από τον πάροχο νερού, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ξεπερνά τα επτά έτη. Το σχετικό κόστος μπορούν να το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι πάροχοι ύδατος και να ανακτάται μέσω της αποπληρωμής των τιμολογίων από τους αγρότες.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, το οποίο συνυπέγραψαν οι επτά υπουργοί που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων, δεν θα μπορεί πλέον να παρέχεται νερό δωρεάν.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμολόγηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο από τους παρόχους ώστε να μην ανατρέπονται οι συνθήκες βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων.

Ειδικότερα, ο τρόπος τιμολόγησης του νερού για αγροτική χρήση θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος χρέωσης. Αυτό θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και από μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο νερού, ανάλογα με την ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Τα μεταβλητά τέλη θα αυξάνονται με την αύξηση της κατανάλωσης. Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η υπερκατανάλωση υδάτων. Στα μεταβλητά τέλη θα περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος (το οποίο και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο).

Βάσει εκτιμήσεων

Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν υδρομετρητές, ώστε να γίνεται χρέωση ανά κυβικό μέτρο, και μέχρι τη συμμόρφωση των παρόχων, η χρέωση θα γίνεται βάσει εκτιμήσεων για την ποσότητα που καταναλώθηκε ανά έκταση γης και καλλιέργεια.

Επίσης, όσοι αγρότες εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνονται με το περιβαλλοντικό τέλος, ενώ από την καταβολή του θα εξαιρούνται και οι πιο αδύναμοι οικονομικά αγρότες. Πάντως, οι όποιες αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού αναμένεται ότι θα καθυστερήσουν διότι τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη θα επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Υδατικών Διαμερισμάτων, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος του έτους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, η διαμόρφωση κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού άρδευσης αποτελούσε αιρεσιμότητα (προαπαιτούμενο) προκειμένου να ξεκλειδώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αξιοποίησης υδάτων (π.χ. εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά κ.λπ.). Η έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ εκκρεμούσε από το 2010. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή είχε αναφέρει ότι η χώρα μας όφειλε έως τον Σεπτέμβριο του 2016 να έχει ικανοποιήσει την εν λόγω αιρεσιμότητα για να λάβει τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν δεν προχωρούσαν άμεσα στην έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ θα χάνονταν πόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Γενικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ. 135275) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης την περασμένη Δευτέρα, εγκρίνει τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλοι οι πάροχοι νερού, δηλαδή οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΑΟΣΑΚ κ.ά.) για το αρδευτικό νερό και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, οι δήμοι και άλλοι φορείς για το οικιακό νερό.

Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων αποφάσισε να παγώσει τις αυξήσεις στην τιμή του νερού. Eτσι, η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος θα επιδιώκεται, κατά προτεραιότητα, με τη μείωση του κόστους.

Oταν αυτό δεν είναι εφικτό θα επιτρέπονται οι περιοδικές αυξήσεις στις μέσες χρεώσεις των υπηρεσιών ύδατος, οι οποίες όμως δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του προηγούμενου έτους, το οποίο πέρυσι ήταν για τη χώρα μας αρνητικό.

Πηγή: Έθνος
Διαβάστε Περισσότερα »

"Ποιός σκότωσε τον θεό του έρωτα;" Βιβλιοπαρουσίαση στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου (ημερομηνίες)

Το Δημόσιο, το ΙΚΑ και το ΝΑΤ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2017 στις 30 Μαΐου 2017 ημέρα Τρίτη.

Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2017 την 1 Ιουνίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2017 στις 30 Μαΐου 2017 ημέρα Τρίτη.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουνίου 2017 θα καταβληθούν στις 30 Μαΐου 2017 ημέρα Τρίτη, ενώ οι επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑ) του Ιουνίου 2017 θα πληρωθούν στις 2 Ιουνίου 2017 ημέρα Παρασκευή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στρατιωτικοί από Αυλώνα και Λαμία στο Δίστομο για το Μουσείο Σφαγής και Αρχαιολογική Συλλογή




Δυο πολυπληθείς στρατιωτικές αντιπροσωπείες από  τα στρατόπεδα Αυλώνα και Λαμίας επισκέφθηκαν , διαδοχικά το Διστομο και ξεναγήθηκαν στα Μαυσωλείο και το Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού του Δήμου  καθώς και την Αρχαιολογική Συλλογή που διατηρεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην κωμόπολη της δυτικής Βοιωτίας.

 << Όλη η μακραίωνα ιστορία του τόπου μας  και η ελευθερία μας είναι ποτισμένη με αίμα>> τόνισε μεταξύ άλλων ο Ταξίαρχος Μπέλλος , Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου ( ΚΕΥΠ) που εδρεύει στην Λαμία, σε σύντομη ομιλία του προς τους 50 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που συγκροτούσαν την αποστολή. Τάσο στον κ Μπέλλο όσο και στον αντισυνταγματάρχη Σταματάκη  επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) που εδρεύει στον Αυλώνα, η Διοίκηση του Μουσείου έδωσε μια σειρά βιβλίων που αναφερονται στην Σφαγή του Διστόμου από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944. Η αντιπροσωπεία από το ΚΕΤΘ αποτελείτο από νεοσύλλεκτους στρατιώτες.

Οι επισκέψεις αυτές, οπως και άλλη που προηγήθηκε από το στρατόπεδο Θήβας και άλλη που αναμένεται από την Σχολή Πεζικού  Χαλκίδας, εντάσσεται σε ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικών επισκέψεων μονάδων της ευρύτερης περιοχής της Αν Στερεάς στον ιστορικό τόπο του Διστόμου ,που καθιέρωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής- πέραν των επισκέψεων  των Στρατιωτικών Σχολών που ηδη τρέχει. Μάλιστα οι  τελευταίες επισκέψεις επιδιώκεται να γίνουν εντός του διαστήματος που διαρκούν οι εκδηλώσεις Μνήμης  για την Σφαγή που ήδη ξεκίνησαν,
Έξαλλου πολλοί στρατιωτικοί συμμετέχουν και στον 33ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ που θα γίνει στις 28 Μάιου στην διαδρομή 11,2 χλμ Καρακολιθος-Διστομο..

Διαβάστε Περισσότερα »

Φθινοπωρινός ο καιρός με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Σήμερα Παρασκευή σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα αναμένεται να επικρατήσει ιδιαίτερα άστατος καιρός, με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους. Αρχικά τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στο Νότιο Ιόνιο, με σταδιακή επέκταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στην Κρήτη τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13 ως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κυρίως τις πρωινές ώρες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά και σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
ΑΝΕΜΟΙ: Από δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 με σταδιακή εξασθένηση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 11 ως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους στην Θεσσαλία, την Βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες θα είναι ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και κυρίως στα ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια από δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από τα βόρεια σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13 ως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικούς όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της Κρήτης και από τις βραδυνές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 17 ως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και από το βράδυ και στις νοτιότερες περιοχές. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια θα ενταθούν.
ΑΝΕΜΟΙ: Από νότιες διευθύνσεις τοπικά ως 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 17 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα νότια.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 15 ως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους πιθανόν να είναι ισχυρές.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 13 ως 21 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ