Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας-Τα "Μετέωρα" της Βοιωτίας-ΒΙΝΤΕΟ

Το μετέωρο αυτό μοναστήρι της Βοιωτικής Εκκλησίας,  είναι σκαρφαλωμένο στον απότομο βράχο  που βρίσκεται κοντά στην ακρόπολη της αρχαίας Βούλιδος, κτισμένο στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου.

Η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων στη Ζάλτσα της Βοιωτίας,χρησίμευε, στο πέρασμα των αιώνων, σαν παρατηρητήριο της κίνησης των πλοίων που έμπαιναν και έβγαιναν στον Κορινθιακό Κόλπο.
Η παρουσία στην περιοχή του Οσίου Λουκά έγινε αφορμή να εγκατασταθούν στις πλαγιές αυτές του Ελικώνα πολλοί ερημίτες και ασκητές κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Τα ευρήματα, κυρίως όστρακα και κεραμίδια, κατά την τελευταία ανασυγκρότηση του, μαρτυρούν ότι ο βράχος αυτός κατοικείται συνεχώς από τον 7ο αιώνα π.Χ.



 Έτσι και στο πλάτωμα του απότομου βράχου εγκαταστάθηκε μικρή αδελφότητα ασκητών, όπως μαρτυρούν το πελεκητό πηγάδι και τα υπολείμματα των κελιών με τις σκαμμένες καπνοδόχους στο βράχο. Οι ασκητές αυτοί επέβλεπαν και καλλιεργούσαν μαζί με άλλους μοναχούς της παρακείμενης Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τους μεγάλους ελαιώνες, που περιήλθαν αργότερα στη Μονή του Οσίου Σεραφείμ. Οι μοναχοί έμειναν στο βράχο μέχρι τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821, οπότε και ακολούθησαν τους οπλαρχηγούς του αγώνα. Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους εγκαταλείπεται το ασκητήριο και σχεδόν καταστρέφεται.


Το 1994 ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και  νυν Αρχιεπίσκοπος  Κ.κ. Ιερώνυμος με μεγάλη φιλότιμη προσπάθεια έδωσε ζωή και πάλι στο χώρο, δημιουργώντας εκεί ένα κέντρο αρχαιολογικών, ιστορικών και θεολογικών μελετών. Λίγα όστρακα, πλάκες δαπέδου, βυζαντινά κεραμίδια φυλάσσονται με στοργή, ως μάρτυρες ανθρώπινης παρουσίας είκοσι επτά αιώνων. Εορτάζει το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Υπεύθυνος Ιεράς Μονής : μοναχός Ισαάκ
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6973506143
imtl.g
Ευχαριστούμε για το καταπληκτικό βίντεο τον π. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδρομή στη Σκιάθο με τον Σύλλογο Γυναικών Νεοχωρίου

Δηλώστε συμμετοχή

Διαβάστε Περισσότερα »

Το απόλυτο viral: Κρητικό «Survivor» με... Γιαννούλα εναντίον Ευτέρπης-BΙΝΤΕΟ



Η Γιαννούλα, μάνατζερ πολιτιστικού συλλόγου, και η Ευτέρπη, πρώην αεροσυνοδός, στην αρένα ενός «reality» που στήθηκε στην Κρήτη και προκαλεί παροξυσμό γέλιου με την δοκιμασία των δύο γυναικών
Σε ένα από τα πλέον εμπνευσμένα τηλεοπτικά trailer της χρονιάς για την εκπομπή κρητικού καναλιού «Καλοκαίρι στο Νότο», το Survivor μεταφέρεται σε ένα χωριό της Κρήτης και την μυθική μονομαχία δύο γυναικών για το ποια μαγειρεύει πιο γρήγορα τους περίφημους μπουρμπουριστούς χοχλιούς!

Η σικ Ευτέρπη, πρώην αεροσυνοδός, τίθεται αντιμέτωπη με την αυθεντική ταβερνιάρισσα Γιαννούλα, όταν η τελευταία την προκαλεί σε μονομαχία με αφορμή μια παρεξήγηση και το στρυφνό ύφος της πρώτης: «Challenge accepted», λέει η Ευτέρπη και ξεκινά.

Η ατάκα «Παυλή, τσι πάγκους!» σηματοδοτεί και την έναρξη της απολαυστικής μονομαχίας ανάμεσα στις δύο πρωταγωνίστριες με τον σύζυγο της Γιαννούλας να λειτουργεί ως έτερος Τανιμανίδης.

Με εκπληκτικά πλάνα -στα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκαν drone αλλά και οι μουσικές και τα γραφικά του Survivor- η Γιαννούλα τηγανίζει τελικά πρώτη τους χοχλιούς, ρίχνοντας την τελευταία απολαυστική πινελιά πετώντας το αλάτι όπως ο διάσημος Τούρκος σεφ Νουσρέ.

Το επικό trailer κλείνει με το συμβούλιο, όπου η Ευτέρπη ψηφίζει για αποχώρηση την Γιαννούλα, επειδή είναι ανταγωνιστική και... έχει αρχηγικές τάσεις!

Απολαύστε το: 
Διαβάστε Περισσότερα »

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΦΙΓΓΑΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ


Τρίτη 6 ιουνίου, 7,00 μ.μ. Πάρκο Χρυσορόα.

Ο Ηρακλής, ο ήρωας – σύμβολο, επιστρέφει στην πόλη του μέσα από την παιδική φαντασία.

Πρόκειται για μια εκδήλωση των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Θήβας με τον συντονισμό και την προτροπή της ΣΦΙΓΓΑΣ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Χαρίτση ο Μπακογιάννης για το Επιχειρηματικό Πάρκο στον Ασωπό



Το φάκελο για την οριοθέτηση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων, ως πρώτο βήμα για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης και ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής, παρέδωσαν σήμερα στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Τανάγρας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο συγκεκριμένος φάκελος, περιέχει το σχέδιο και τις μελέτες για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στον Ασωπό και αποτελεί μέρος της συνολικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση και ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Κατά τη συνάντηση, ο κ.Χαρίτσης ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για την συνεργασία και τον συντονισμό όλων των φορέων για την υλοποίηση του σχεδίου αλλά και για την πορεία των πρωτοβουλιών και των δράσεων που αναπτύσσονται για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Μετά την συνάντηση, ο κ.Μπακογιάννης δήλωσε:

" Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Χαρίτση διότι έδειξε να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι το έργο εξυγίανσης και ανάπτυξης του Ασωπού, όχι μόνο για την Στερεά αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο όταν ξεπερνάμε τη γραφειοκρατία και βάζουμε τους υγιείς στόχους μας πάνω από διαδικασίες και αγκυλώσεις, μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμα για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ένα τέτοιο έργο είναι και αυτό του Ασωπού και χαίρομαι όταν στη διαδρομή του αγώνα που δίνουμε, βρίσκουμε συμπαραστάτες"
Διαβάστε Περισσότερα »

Συμβουλές για μαθητές και γονείς για το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων

Το άγχος των εξετάσεων

Του Ιωάννη Π. Θειακούλη, πρώην Σχολικού Συμβούλου ΠΕ

Το άγχος είναι μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να κλιμακώνεται σταδιακά. Το μικρής έντασης άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό, οπότε δίνει περισσότερη ενέργεια για να πετύχει κάποιος το στόχο του.
Με την είσοδο του μαθητή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αρχίζει η προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορέσει να ανελιχθεί, να γίνει επιτυχημένος και να πραγματώσει τα όνειρά του.
Όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί άγχος, ένταση και αγωνία, που εκδηλώνεται ενίοτε με ψυχοσωματικές διαταραχές. Οι διαταραχές αυτές μεγιστοποιούνται, όταν μεγαλώνει κάποιος με την ιδέα ότι δεν επιτρέπεται ν’ αποτύχει.
Καθένας βιώνει την εξεταστική διαδικασία με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, τον προγραμματισμό του και τον τρόπο οργάνωσης της μελέτης του.
Η προετοιμασία για τις εξετάσεις σχετίζεται με την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και αφομοίωσης της ύλης των διαφόρων μαθημάτων.
Οι θετικές σκέψεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, υπερνικούν κάθε δυσκολία και ενθαρρύνουν τον υποψήφιο να ξεπεράσει το άγχος των εξετάσεων.
Κάθε υποψήφιος έχει τον δικό του ρυθμό και με αυτό το δεδομένο καθορίζει το πρόγραμμά του και τις προτεραιότητές του σε σχέση με την ύλη των μαθημάτων.
Το πρωταρχικό μέλημα της οικογένειας πρέπει να είναι η δημιουργία αρμονικής και ήρεμης ατμόσφαιρας. Καλό είναι να αποφεύγονται οι συμβουλές σχετικά με τις εξετάσεις, που στηρίζονται σε προσωπικές εμπειρίες, γιατί αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Θυμίζουμε στον υποψήφιο τις επιτυχίες του για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, αλλά να αποφεύγουν να κάνουν συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Να αποφεύγουν ακόμη τις πιεστικές συμβουλές για διάβασμα. Να δείχνουν υπομονή, όταν αυτά νευριάζουν  ή ξεσπούν.
Μερικοί γονείς νιώθουν ότι πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους συνεχώς, ιδιαίτερα την εποχή των εξετάσεων, γιατί έτσι νομίζουν πως επιτελούν καλύτερα το ρόλο τους. Το μόνο που κατορθώνουν είναι να αυξάνουν την πίεση, την ένταση και το άγχος. Οι απαιτήσεις των γονέων αυξάνουν την ανασφάλεια. Κανένας δεν μπορεί να αποδώσει περισσότερο από τις φυσικές δυνατότητες που διαθέτει.
Ο υποψήφιος φοβάται την αποτυχία και το ενδεχόμενο να μην μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες των γονέων του. Έτσι, γίνεται νευρικός, αγχώνεται, δεν ενεργεί αυτόνομα.
Στον αντίποδα, υπάρχουν περιπτώσεις αριστούχων που δεν κατάφεραν στη ζωή τους να είναι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι.
Οι γονείς, τέλος, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για την ικανοποίηση των δικών τους ανεκπλήρωτων επιθυμιών ή για τη δική τους προβολή. Η όποια επιτυχία ανήκει κατά κύριο λόγο στο παιδί.
Δώστε χρόνο στο παιδί σας για να εκφράσει τις ανησυχίες του, το άγχος και τους προβληματισμούς του. Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις αποτελούν μια πιεστική κατάσταση, μια και ο ανταγωνισμός, η μεγάλη αγωνία και η ένταση κορυφώνονται.
Ο επιτυχής και αποτελεσματικός προγραμματισμός αποφορτίζουν την κατάσταση αυτή.
Το άγχος των εξετάσεων γίνεται επικίνδυνο, όταν αδυνατούμε να το ελέγξουμε.
Την περίοδο των εισαγωγικών εξετάσεων, οι γονείς πρέπει ν’ ακούνε πολύ και να μιλάνε λίγο. Να κατανοήσουν πως τα παιδιά τους είναι υποψήφια και όχι οι ίδιοι.
Στα θείτε κοντά τους διακριτικά σ’ ένα άλλο δωμάτιο, απ’ αυτό που διαβάζει το παιδί σας.
Η προβολή των θετικών προσδοκιών δίνουν θετικές προσδοκίες και δύναμη στους υποψηφίους, μια και η ζωή τους θ’ αλλάξει πραγματοποιώντας τους σχεδιασμούς και τα όνειρά τους.
Έτσι το άγχος αποτελεί ένα μηχανισμό άμυνας, που αν  αξιοποιηθεί σωστά, λειτουργεί θετικά.
Οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμα και για την αποτυχία.
Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους. Σε περίπτωση αποτυχίας ενθαρρύνουμε το παιδί μας του δείχνουμε την αποδοχή μας και την αγάπη μας. Η ζωή δε σταματά. Συνεχίζεται άλλοτε με επιτυχίες και άλλοτε με αποτυχίες.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη διατροφή και τις ώρες του ύπνου, παράγοντες που χρήζουν μεγάλης προσοχής.
Την πρώτη μέρα των εξετάσεων, αφήστε τα παιδιά σας σε κάποια απόσταση από το εξεταστικό κέντρο, προκειμένου να βρεθούν με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους για να τονωθούν και να ξεφύγουν από την ένταση.
Η επιτυχία των παιδιών στις εισαγωγικές εξετάσεις είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Η ευτυχία όμως του ανθρώπου εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Μία από αυτές είναι η πύλη των εισαγωγικών εξετάσεων. Εκείνο που προέχει είναι η ικανότητα να ξεπερνά κανείς τις αντιξοότητες της ζωής. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν παιδιά που δεν πέτυχαν μεγάλους βαθμούς στο σχολείο αλλά πέτυχαν στη ζωή τους, στο επάγγελμά τους, δημιουργώντας επιτυχημένες και ευτυχισμένες οικογένειες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος




Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας απαιτεί διαρκή εγρήγορση και υπευθυνότητα, έργα και δράσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημοτική Αρχή η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της καθημερινής μας δράσης. Γι' αυτό προωθούμε την ανακύκλωση, δημιουργούμε υποδομές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, προστατεύουμε τους χώρους πρασίνου μας, ενισχύουμε την εθελοντική δράση φορέων και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας, ενημερώνουμε και καλούμε τους δημότες μας σε κοινές πρωτοβουλίες, για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και ελέγχουμε στα όρια των αρμοδιοτήτων μας όσους ρυπαίνουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θεσπίστηκε για να μας υπενθυμίζει έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στο χρέος μας να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά τουλάχιστον τους κοινούς πόρους που μας κληροδότησε η προηγούμενη, αλώβητους και αναβαθμισμένους.

Οφείλουμε, όπως προσέχουμε και προστατεύουμε το σπίτι μας, να προστατέψουμε και το φυσικό περιβάλλον. Ας κάνουμε το περιβάλλον δική μας υπόθεση και ας αλλάξουμε συμπεριφορές για ένα Δήμο  όμορφο και καθαρό.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων
 Σπυρίδων Νικολάου

Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλάει ο καιρός -Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Ο καιρός θα επιδεινωθεί πρόσκαιρα, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες το Σάββατο. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση, σε ό,τι αφορά τις μέγιστες τιμές.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο και πιθανώς στα υπόλοιπα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νότια γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Άνεμοι: Ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ