Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Αφιέρωμα στο Λόφο του Ισμηνίου Απόλλωνος στη Θήβα από την ΕΦΑ Βοιωτίας


Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στον Λόφο του Ισμηνίου Απόλλωνος , ενός από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Θήβας, πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των ανασκαφών αυτού, που έγιναν υπό τη Διεύθυνση της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Βοιωτίας Δρ. Αλεξάνδρας Χαραμή σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας και τους συνδιευθυντές Stephanie Larson και Kevin Daly.

Το Σάββατο 24/6 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας Δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, την οποία υποστήριξαν μέλη της ομάδας “Thiva Old Photografy” και την Κυριακή 25/6 έγινε η παρουσίαση των ανασκαφών στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας στα Ελληνικά από την καθηγήτρια  Stephanie Larson.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Μεξικό κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, συλλόγων και φορέων της περιοχής .                                  

Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε το γεγονός ότι η πανάρχαια Θηβαϊκή  γη ακόμα “κυοφορεί” και εσωκλείει σπουδαίες αρχαιότητες, που καταμαρτυρούν το ένδοξο και ιστορικό παρελθόν της πόλης  και αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, μέσα από σημαντικά έργα υποδομών, με σκοπό να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην υπεραξία που  δίνει στην πόλη το  Αρχαιολογικό  Μουσείο Θηβών. Συνεχάρη δε θερμά την κα Χαραμή για το σημαντικό έργο που επιτελεί στην ΕΦΑ Βοιωτίας καθώς και τους καθηγητές που συνεργάστηκαν στην ανασκαφή για το ερευνητικό τους έργο.


Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις 20 ατόμων στο Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας

Ο δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας ανακοινώνει την πρόσληψη 20 ατόμων με σύμβαση εργασίας 3 μηνών.
Δείτε την προκήρυξη εδώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τη συσσώρευση απορριμμάτων



Μέτρα πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών

  Η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ενημερώνει τους κατοίκους των αστικών περιοχών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ότι λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων  υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία και τονίζει τα κατωτέρω:
- Τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για τη Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή.
- Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη.
. Οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό «φορέων» μετάδοσης διαφόρων νόσων. Επί παραδείγματι μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου περιβάλλοντος από άποψη υγιεινής.   Επακολουθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο, μέσω κάποιων από αυτά τα έντομα ή τρωκτικά «φορείς μικροβίων» είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε με μίανση τροφών ή νερού.
Υπογραμμίζουμε πως για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητα τα κατωτέρω μέτρα πρόληψης:
Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων.
Εάν αυτή δεν είναι εφικτή, συστήνουμε :
-  Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων.
•-  Τα άδεια κουτιά από κονσέρβες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
• Η συλλογή των απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δε θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
- Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκκληση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για τα γα τα σκουπίδια

Προς: Συναδέλφους εμπόρους και συμπολίτες

Πρόσκληση για προστασία του περιβάλλοντος
Τις τελευταίες ήμερες βρίσκεται ήδη στους εμπορικούς δρόμους και όχι μόνο, μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Με δεδομένη την έλευση καύσωνα τις επόμενες ημέρες, σας καλούμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να μην επιβαρύνουμε άλλο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της πόλης μας.
Γι’ αυτό τα απορρίμματα που θα μπορούσαν να αποθηκευτούν σε χώρους δικούς μας ας αποθηκευτούν, τα  κουτιά μεταφοράς εμπορευμάτων καλό θα ήταν να σπάζονται και να εναποθέτονται έξω και δίπλα από τους κάδους ή να αποθηκεύονται σε χώρους των καταστημάτων μας.
Ο εμπορικός κόσμος ας δείξει για ακόμα μια φορά το κοινωνικό πρόσωπο και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συμπολίτες.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση του τόμου της εφημερίδας "Η ΞΗΡΟΝΟΜΗ" Όλο το πρόγραμμα



Διαβάστε Περισσότερα »

«Μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια του Δημοτικού Συμβούλου και Μέλους της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Λιάπη»



Δυσαναπλήρωτο κενό άφησε πίσω του ο Κώστας Λιάπης.
Ήταν από τους πιο ενεργούς και δραστήριους αυτοδιοικητικούς της Στερεάς Ελλάδας, που άφηνε πάντα έντονα το στίγμα του σε όλα τα αντικείμενα με τα οποία ασχολήθηκε.
Ήταν ένας άνθρωπος εργατικός, ευφυής και πρόθυμος να εργαστεί για το καλό της πόλης του, των συνδημοτών του και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.
Μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά κατάφερε να αφήσει πλούσια παρακαταθήκη στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευχαριστούμε, για μία ακόμη φορά, για την όλη του προσφορά.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μας και να υποβάλλω τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντα.

Με τιμή


Λουκάς Υπερήφανος
Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας
Δήμαρχος Ορχομενού

Διαβάστε Περισσότερα »

1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στο Κυριάκι



Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

 Πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την κάλυψη εποχικών αναγκών στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2017 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, που εδρεύει στην Λιβαδειά του Ν. Βοιωτίας και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων:
4 ΠΕ Γεωπόνοι ή ΤΕ Τεχνολόγοι Γεωπόνοι (Φυτικής Παραγωγής ή θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων)
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30-11-2017 και από 1 έως 60 ημερομίσθια), συνολικού αριθμού 3 ατόμων στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας που εδρεύει στη Λιβαδειά.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων: Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα -Ποιες αίθουσες θα ανοίξουν για το κοινό

Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ, από την Τετάρτη 28 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 η θερμοκρασία στη Στερεά Ελλάδα  θα κυμανθεί από 39 έως 42 βαθμούς Κελσίου.

Γι’ αυτό το λόγο, o Δήμος Θηβαίων υπενθυμίζει τους δημότες τους και ειδικότερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να εφαρμόζουν σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από τον καύσωνα και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ:
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφη:
Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους:
Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων πρόληψης είναι σημαντική καθώς μπορεί κατά τη διάρκεια του καύσωνα να δημιουργηθούν παθολογικές καταστάσεις με συμπτώματα όπως : λιποθυμία, πτώση αρτηριακής πίεσης, εμετοί, ταχυπαλμία. Επίσης και σύνδρομο θερμοπληξίας με σπασμούς, αυξημένη θερμοκρασία σώματος ακόμη και έμφραγμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, έκδυση ρούχων, τοποθέτηση παγοκύστεων σε τράχηλο, μασχάλες κ.τλ. και να γίνει διακομιδή στο Νοσοκομείο.

Για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον καύσωνα θα λειτουργούν από την Τετάρτη 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου από τις 08:00 έως τις  20:00 , οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι στο Δήμο Θηβαίων:

1) Δημοτική Ενότητα Θήβας: αίθουσα ΚΑΠΗ Θήβας
2) Δημοτική Ενότητα Βαγίων: αίθουσα Π.ΔΗΜΑΡΧEΙΟΥ   “ΠΕΤΡΙΝΟ”
3) Δημοτική Ενότητα Θίσβης: αίθουσα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΟΜΒΡΑΙΝΑΣ
4) Δημοτική Ενότητα Πλαταιών: αίθουσα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  Ι.Ν. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ







Διαβάστε Περισσότερα »

Εργατικό Φεστιβάλ στη Λιβαδειά


Διαβάστε Περισσότερα »

Στους 37 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία -Ερχεται καύσωνας από την Τετάρτη

Εκτακτο δελτίο πολύ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε τη Δευτέρα η ΕΜΥ προειδοποιώντας για κύμα καύσωνα από την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την πρόγνωσή της η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες ημέρες μπορεί να αγγίξει και τους 43 βαθμούς.​ Αναλυτικά:

1. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας

    Την Τετάρτη (28-06-2017) τους 39 βαθμούς Κελσίου
    Την Πέμπτη (29-6-2017) τους 40-41 βαθμούς Κελσίου
    Την Παρασκευή (30-06-2017) και το Σάββατο (01-07-2017) τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου
    Την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 37 - 39 και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου

2. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές

    Την Τετάρτη (28-06-2017) και την Πέμπτη (29-6-2017) τους 35 βαθμούς Κελσίου
    Την Παρασκευή (30-06-2017) και το Σάββατο (01-07-2017) τους 36-38 βαθμούς Κελσίου
    Την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου

Την Δευτέρα (03-07-2017) η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

​Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τρίτη:

​​Όσον αφορά σήμερα Τρίτη, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά, κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και το απόγευμα στα νότια πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργούν ενάντια στην απληρωσιά και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ, ΖΟΥΡΑ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ (συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ»)



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούμε από σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων συμφερόντων ΖΟΥΡΑ στην Εύβοια.
Η κινητοποίηση υλοποιείται ως απάντηση στην προκλητικότητα της εργοδοσίας που συνεχίζει την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.
Η απληρωσιά έχει ξεπεράσει ακόμα και τους 8 μήνες.
Σε εργασιακούς χώρους επικρατούν άθλιες τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής και Ασφάλειας.
Δεν καταβάλλονται ένσημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Λόγω της μη καταβολής ενσήμων ορισμένοι συνάδελφοι που έχουν απολυθεί δεν πήραν ούτε το επίδομα ανεργίας ή το πήραν για μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι θα έπρεπε.
Σε πολλούς συναδέλφους η εργοδοσία αλλάζει μονομερώς τους όρους των συμβάσεών τους πραγματοποιώντας βλαπτικές μεταβολές σε αυτές.
Σε άλλες περιπτώσεις εφαρμόζεται σύστημα εκ περιτροπής εργασίας ενώ ταυτόχρονα γίνονται νέες προσλήψεις με χειρότερους όρους, υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες, εργασία μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα.
Η εργοδοσία παρεμποδίζει με κάθε τρόπο τη συνδικαλιστική δράση. Στη συνάντηση στο υπουργείο εργασίας, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, έφτασε στο σημείο να προσκομίσει δηλώσεις παραίτησης συναδέλφων μας από το σωματείο που η ίδια είχε συντάξει και συλλέξει με εκβιασμούς και απειλές. Σκοπός της, όπως πολλές φορές έχει πει, είναι να οδηγήσει το σωματείο μας σε διάλυση ώστε να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση που ήδη οργιάζει σε όλα τα τμήματα.
Ιδιαίτερα προκλητική είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας και σε άλλους πρωτοπόρους στη δράση συναδέλφους με σκοπό να μας εξαναγκάσει σε παραίτηση, παρά το ότι αναγκάστηκε να σταματήσει προς το παρόν τους σχεδιασμούς για τη μεθόδευση της απόλυσης του ΔΣ.
Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας κλήθηκαν να παράσχουν εργασία σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Οινόφυτα Βοιωτίας ως νυχτοφύλακες. Η εργοδοσία σε αυτές τις εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε πολλά στρέμματα, περίφραξε ένα χώρο 7χ2,5 μέτρα και μέσα εκεί τοποθετήθηκε ένα σιδερένιο κλουβί, 2,5χ1,5 μέτρα ως φυλάκιο. Ο χώρος δεν πληροί κανένα όρο υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας πολύ περισσότερο ξεπερνάει τα όρια των ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Πέρα όσων προβλέπονται από την νομοθεσία για αυτήν την εργασία και από τα οποία δεν τηρείται απολύτως τίποτα, επιπρόσθετα δεν υπάρχουν, πόσιμο νερό, τρόπος επικοινωνίας με την εταιρεία, αλλά ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα! Οι συγκεκριμένες άθλιες, τριτοκοσμικές συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί στο ελάχιστο παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, από αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος του σωματείου οδηγήθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της περιοχής.

Η εργοδοσία επιτίθεται με αυτόν τον τρόπο στα δικαιώματά μας πατώντας πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο αλλά και στην υποστελέχωση των οποίων ελεγκτικών μηχανισμών που δεν μπορούν να κάνουν και πολλά με το καθεστώς που υπάρχει, αν και τα παραπάνω έχουν επιβεβαιωθεί από ελέγχους.
Σε ορισμένες βέβαια περιπτώσεις ακόμα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπερασπίζονται την επίθεση της εργοδοσίας. Στις 13 Ιουνίου αν και έγινε συνάντηση στην κοινωνική Επιθεώρηση Βοιωτίας όπου καταγράφηκαν τα παραπάνω, η υπηρεσία επιφυλάχτηκε για να πάρει θέση ενώ δεν έχει πάρει ούτε μέχρι και σήμερα. Από εκείνη την ημέρα είναι δύσκολη η επικοινωνία με την υπηρεσία καθώς απουσιάζουν συνεχώς.
Εμπόδια βάζει και η Διοίκηση του ΙΚΑ, πλέον ΕΦΚΑ, γιατί ενώ η εργοδοσία κάτω από την πίεση των κινήσεων του σωματείου μας έκανε ενέργειες για να μπουν τα ένσημα, το ΙΚΑ - ΕΦΚΑ αρνείται να παραλάβει τις ΑΠΔ. Για το ζήτημα είναι ενήμερος και ο πρώην Διοικητής του ΙΚΑ αλλά και ο Διοικητής του ΕΦΚΑ.
Για αυτήν τη διαμορφωμένη κατάσταση ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στο υπουργείο εργασίας ενώ το ζήτημα έχει συζητηθεί μέχρι και στο κοινοβούλιο. Από την άλλη ο πρωθυπουργός είχε μαζί του εκπρόσωπο των επιχειρήσεων συμφερόντων ΖΟΥΡΑ όταν πήγε στο εξωτερικό για να του ανοίξει νέες μπίζνες.
Οι επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ με αυτές τις πλάτες υλοποιούν αυτήν την επίθεση στα δικαιώματά μας ενώ παράλληλα όπως φημολογείται κάνουν νέες επενδύσεις σε χώρες της βαλκανικής, ξεκίνησαν νέες συνεργασίες και εξάγουν στο ΙΡΆΚ. Εντός της χώρας, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο επιχειρείται να πουληθεί σε νέο επενδυτικό σχήμα που θα είναι μία εξέλιξη μέσα από την οποία κινδυνεύουν και πάλι να χάσουν οι εργαζόμενοι αν εξελιχθεί σενάριο αντίστοιχο με αυτό στα Καρφούρ αλλά και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις.
Όλα αυτά αποφέρουν μεγάλα κέρδη.
Τα όσα βιώνουμε επιβεβαιώνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν με τα λεφτά που κλάπηκαν από τον ιδρώτα μας για να δώσουν ακόμα περισσότερα κέρδη στους λίγους. Κάποιες φορές οι ίδιοι που ανοίγουν τις επιχειρήσεις, είναι οι ίδιοι τις οδηγούν στο κλείσιμο γιατί έτσι κερδίζουν ακόμα περισσότερα. Αυτοί που θέλουν τις επιχειρήσεις μόνιμα ανοιχτές είναι οι εργαζόμενοι αποκλειστικά και μόνο, αλλά ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να παλέψουν, παράλληλα με την πάλη για τα δικαιώματα, για να καταργήσουν τους ίδιους εκμεταλλευτές τους.
Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε στον μοναδικό δρόμο που έχουμε για να υπερασπιστούμε τις ζωές τις δικές μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας. Στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για τα δικαιώματά μας, για μία καλύτερη ζωή.

Η  Διοίκηση


Διαβάστε Περισσότερα »

Έκτακτη Γενική Συνέλευση για το μέλλον του Α.Ο ΘΗΒΑ

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 21:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας στην αίθουσα ΣΕΜΕΛΗ θα γίνει η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ΑΟ ΘΗΒΑ.
Παρακαλούνται τα μέλη του
ΑΟ ΘΗΒΑ να δώσουν το παρόν στην κρίσιμη αυτή Γενική Συνέλευση για το μέλλον του συλλόγου.
Διαβάστε Περισσότερα »

7ος Ποδηλατικός Γύρος Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου διοργανώνει τον 7ο ποδηλατικό γύρο Αγίου Γεωργίου, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017. Η αφετηρία του γύρου θα βρίσκεται στο Δημοτικό Σχολείου Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου και ο τερματισμός στην πλατεία του χωριού. Ώρα εκκίνησης του γύρου 19.30.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ